Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Witam wszystkie Panie które lubią poszaleć w kuchni Jestem prawie tradycjonalistką ,czas na zmiany. Kuchnia tradycyjna jest bardzo czasochłonna ,nie zawsze zdrowa Obserwuję młode gospodynie z podziwem i nutką zazdrości (nie tylko te najmłodsze) Jeżeli chcecie podzielić się poradami,nowoczesnymi przepisami z tradycjonalistką to zapraszam, amoże ja też w czymś się przydam. 🌻 🌻 🌻 :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bezradna kucharka
Poleć coś dobrego zgodnie z tytułem Twojego topiku bo zaczyna mi brakować pomysłów :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam może zaczniemy od szybkiego i pożywnego omletu 6 jaj 2-3 łyżki mąki przennej puszka groszku 15 dkg wędliny 10dkg twardego sera 2 łyżki tłuszczu sól pieprz Białka ubić na sztywną pianę,połączyć delikatnie z przesianą mąką,żółtkami i połową odcedzonego z zalewy groszku ,doprawić solą i pieprzem . Przełożyć do naczynia żaroodpornego[ tortownicy] wysmarowanego tłuszczem,posypać pokrojoną w paseczki kiełbasą pozostałym groszkiem i startym serem upiec Można też użyć innych składników, np.ugotowanego kalafiora,owoców z kompotu,rybę z puszki i.t p Może to być omlet ,,NIESPODZIANKA\" Życzę smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anjaster
ja lubię naleśniki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam miłe panie czy gotowanie to strata czasu? czy jesteśmy tak zajęte gotowaniem że nie ma czasu na podzielenie się doświadczeniami? 🌻 :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam:) Mnie przyciągnęła myśl po przeczytaniu tematu, że poznam łatwe przepisy i niedrogie, które nie zawierają w sobie jakiś wymyślnych składników, czy niesamowiece długiego procesu przyrządzania. Od razu powiem, że jestem kulinatna noga, wręcz mam alergię na dłuższe siedzenie w kuchni i sterczenie nad garami :O. Poszperam też coś w swoich notatkach, może trafię coś łatwego :) Jak autorka zaczeła od jajecznych to ja polecam naleśniki z warzywami :) Ciasto standartowe naleśnikowe, warzywa z mrożonki, albo samemu skroić i połączyć jakie się lubi. Ja jeszcze jak mam skrawki z wędlin to dodaję. Wykonanie: Ugotować warzywa, przygotować ciasto naleśnikowe i je usmażyć. Jesli mam skrawki wedlin to je kroję i podsmażam w głębokiej patelni, NIE SOLĘ - z wędliny będzie słone. Dodaję do wędliny ugotowane, odcedzone warzywa, mieszam, dodaję ulubione zioła, czy piperz - wedle smaku, ewentualnie dosalam teraz, jak jest mało i gotowe wkładam do nalesników i sładam w trójkącik naleśnik... pynia ... mniam mniam... Czas wykonania? Jakieś 20 minut, zależy ile tych naleśników się smaży. pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Emmi faj ny pomysł ,ja też uwielbiam naleśniki z farszami,gdy mam chęci to składam naleśnikin w zamknięte koperty obtaczam jeszcze raz w cieście naleśnikowym smażę polewam sosem słodkim, wytrawnym ....... zależy jaki jest farsz pycha Teraz zaproponuję rizotto jarskie [nie takie szybkie ale za to bardzo zdrowe] 1/2 szklanki ryżu 1 łyżeczka masła 2 pietruszki 1 por 2 marchewki 1 seler kilka pieczarek 1/2 szkl groszku konserwowego 1/2 łyżki masła sól,pieprz,gałka muszkatułowa natka pietruszki Ryż ugotować na pół mięko,odcedzić Obrane warzywa bez groszku pokroić w kostkę podsmażyć na maśle podlewając wodą.Pod koniec duszenia dodać groszek,przyprawić. Prawie miękie warzywa wymieszać z ryżem postawić na bardzo małym ogniu i dusić pod przykryciem do momentu ,kiedy ryż będzie całkiem mięki Nałożyć w fajne naczynka posypać natką ,przybrać np. pomidorami,sałatą..... smacznego:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Widzę, że my dwie jak na razie opanowałyśmy topik:) Podam mój jeden z ulubionych przepisów. Jego doskonałość tkwi w tym, że nie trzeba bawić się w robienie ciasta i nie jest tak pracochłonne jak knedle tylko robi się w porównaniu z knedlami o wiele szyciej i jest bardzo smaczne i do tego proste :) Knedle z twarogu -50 dag sera twarogowego -10-15 dag tartej bułki - 2 jaja - sól -2 łyzki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka masła (margaryny) - zielona pietruszka lub koperek Z jajek oddzielić żółtka, ubić z białek pianę. Ser pokrajać, zemleć w maszynce, dodać stopione masło(margarynę) ucerać, dodając kolejno po jednym żółtku, potem dodać mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę - wymieszać. W końcu dodać ubitą z białek sztywną pianę, -wymieszać. Z przygotowanej masy formować w dłoniach kuliste knedle, uwaga! to ważne! w każdym zrobić palcem wgłębiebie. Gotować: wrzucając do wrzącej osolonej wody. Gdy się knegle zagotują trzeba je przez kilka minut utrzymać w stanie wrzenia - pod przykryciem. Wyjmować cedzakową płaską łyżką na ogrzany półmisek, posypać natką pietruszki lub koperkiem. Polać gęstą śmietaną. Podawać z dodatkiem surówki. Też krótki czas przygotowania :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj Emmi jesteś bardzo skromna noga w kuchni ? nie kokietuj. Widzę że mamy podobne smaczki. Zastanawia mnie to wgłębienie w jakim celu [sory nieraz jestem dociekliwa]. A może szybkie ciasto, 4 duże jaja 1 szkl mąki 1/2 szkl mąki ziemniaczanej kostka margaryny lub masła 1szkl cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy tłuszcz i tarta bułka do formy można dodać rodzynki,smażoną skórkę pomarańczową,otartą skórkę z cytryny Jaja i cukier zmiksować ,dodać oba rodzaje mąki,proszek do pieczenia, wymieszać tak aby nie było grudek.W tym czasie rozpuścić tłuszcz ,wlać do ciasta ubijając bez przerwy .Następnie dodać bakalie,włożyć do przygotowanej foremki,wstawić do nagrzanego piekarnika około 175 stopni piec około 45 minut.Ciasto jest pycha przechowywana w szczelny pojemniku zachowuje świeżość do dwóch tygodni. Jeżeli ktoś lubi kakao,po wykonaniu ciasta ,wlać do formy tylko2/3 całości. Do reszty dodać 2 łyżki kakao,dokładnie wymieszać,wlać na jasne ciasto Widelcem delikatniw i spiralnie przegarniać ciasto,nie dotykając dna. Przy pomocy miksera przygotowanie trwa kilkanaście minut. smacznego 🌻 🌻 :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki, ale to tylko tak wygląda, bo początek topiku, gdy się już rozkręci zobaczysz, moja mała ilość potraw od razu się ujawni :) Moja kuchnia jest bardzo skromna, raczej uboga, nie lubię gotować i jemy praktycznie w kółko to samo, opieram ją na szybkich w wykonaniu potraw, ale nie wpadam w przesadę i nie serwuję potraw z torebek :O mimo swej ,,alergii,, staram się gotować zdrowo! Ale przyznam się, że mąż przede wszystkim gotuje :) i jak pysznie ;) Dlaczego wgłębienie? Aby się kulki nie rozleciały, zobaczysz sama jak spróbujesz ugotować:) One puchną i są takie... to trzeba zobaczyć :D Przynajmniej ja tak sobie to przetłumaczyłam po pierwszym przygotowaniu ;) Gdybyś znała jakieś ekspresowe przepisy na obiady to byłabym Ci wdzięczna :) A! utrudnienie u mnie jest takie, że nie mam piekarnika, teraz za mało czasu ale jak znajdę przepis to podam na duszenie mięsa w garku, przydatne na świateczny stół jak chce się samemu mięso zrobić a nie ma się tak potrzebnego urządzenia jak własnie piekarnik. ;) ale to później... pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
Wiatajcie dziewczyny,dołączam się ze sowijm przepisem: sałatki mieszanej z ziemniaków: 50 dag ziemniaków(jak najmniejszych),3 ogórki malosolne,pęczek dymki,3 jajka,pół szkalnaki joguru nturalnego,łyżka łagodnej musztardy,sól,pieprz Ziemniaki oskrobać,zalać wrzątkiem,osolić ,ugotować i odcedzić.Po lekkim przestygnięciu pokroić na cząstki.Jaja ugotować na twrado ,obrać pod bieżącą wodą i pokroić.Dymkę umyć,cebulki pokroić w kostkę ,szczypior posiekać.Ogórki opłukać z zalewy i bez obieranoia pokroic w krązki.Połączyć ziemniaki z ogórkami9,cebulkami i jajami.Jogurt wymieszać z musztardą,doprawić solą i pieprzem.POlać sałatkę,wymieszać.posypać scyzpiorkiem.Podawać z chlebem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
siemna//:) Masz jeszcze jakieś przepisy na sałatki, surówki ? Latem jak znalazł, albo na podwieczorek ;) tylko z łatwo dostępnych i niedrogich produktów :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
Szybki przepisik na gotowy obiad.Napiszę przepis na danie ktore ubóstwia mój mąż: pierś z kurczaka bieżesz i kroisz w kosteczkę,podsmażasz z cebulka na patelni.W między czasie gotujesz bulion (rosołek),wlewasz go na patelnię,dorzucasz pieczarek pokojonych w kostkę i dusisz to pod przykryciem aż pieczarki będą miękkie.Dodajemy do tego sos majonezowo śmietanowy( W szkalance mieszamy 2 łyżki majonezu i łyżkę smietany,przyprawimy solą)i wszystko to zagęszcamy mąką.Wychodzi z tego taka papka,ale pyszniutka ,że paluszki lizać. Do tego robimy fryki i gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
Emmi oczywiście,że mam.....zaraz wybiorę coś ciekawgo i wpiszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do tej sałatki z ziemniaków mogą być ogórki kiszone ? gotowanie bulionu - czyli? chodzi mi o ilość wody :) I co innego zamiast frytek do tej piersi z kurczaka ? :) wychodzi noga kulinarna :D:D mówiłam ;) narazie pa pa zajrzę może nawet z pracy :) PIszcie piszcie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do tej sałatki z ziemniaków mogą być ogórki kiszone ? gotowanie bulionu - czyli? chodzi mi o ilość wody :) I co innego zamiast frytek do tej piersi z kurczaka ? :) wychodzi noga kulinarna :D:D mówiłam ;) na razie pa pa zajrzę może nawet z pracy :) PIszcie piszcie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatka z kalafiora ok.50 gam kalafiora,3 pomidory,cebulka,olej ocet winny,ser feta-10 dag.,posiekana natkę pietruszki. kalafior ugotować w osolonej wodzie .odcedzić ,osudzić i podzielić na różyczki.Pomidory pokroic w ósemki,obrać cebulkę,pokroić w krążki ,sparzyć,przelać zimna woda i odcedzić.Wymieszać kalafior,pomidory i cebule.Z oleju octu i szcypty soli przyrz ądzić sos o konsystencji gladkiej emulsji.Polać sałtkę i posypać pokruszonym serem i natka pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak do tej sałatki mogą być ogorki kiszone Ten bulion robię w ten sposó,że wlewam do garnka ok 300-350 ml wody,wsypuję dwie łyżki przyprawy Warzywko i to cały mój bulion. Z czy jeszcze można podać np.z gotowanym ziemniaczkami,alebo smażonym kolorwowym ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Praca odwołana :( Nie znalazłam tego przepisu na gotowane mięso :( kurcze, szkoda, bo jak sobie przypomniałam teraz to mnie ochota naszła :) Nie wiem co się stało, pozostała pusta koszulka :O To przykre jak zgubiłam... ale w zamian napiszę inne, też proste do przygotowania i jak lubię mówić ,,robi się samo,, bo mało pracy przy nim ;) prygotowanie 10 min, gotowanie 30 :) Schab po neapolitańsku dla 4 osób 4 plastry schabu wieprzowego ząbek czosnku, zielona papryka, 2 czerwone papryki, pęczek natki 20 dag pieczarek 3 łyżki oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1. Czosnek obrać i rozgnieść. Pieczarki umyć i drobno pokroić. W rondlu mocno rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek wraz z plastrami schabu. Paprykę umyć, wyjąć pestki, dokładnie osuszyć i pokroić w podłużne kawałki. 2. Gdy plastry schabu będą ładnie zarumienione wyjąć je z rondla i do tego samego tłuszczu włożyć pieczarki i paprykę. Posolić, popieprzyć, przez chwilę podsmażyć i dodać koncentrat pomidorowy rozprowadzony niewielką ilością wody. 3. Do rondla włożyć ponownie plastry schabu i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. Spróbować i doprawić. podajemy z makaronem gotowany na sposób włoski (czyli lekko twardy) Jako dodatek polecają surówkę z cykorii z delikatnym serem. Ja poszatkowałam cykorię i starłam na grubym oczku tarki ser. Ale lubię podawać z moimi ulubionymi surówkami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość .Basia...
To ja też podam przepis na coś prostego i pysznego podwójna piers z kurczaka drobno pokrojona 1 lyzka maggi 1 lyzka Vegety 2 lyzki oleju 1 lyzka papryki slodkiej 1/2 lyzeczki pieprzu 2 lyzki maki ziemniaczanej 2 zoltka wszystko wymieszac i odstawic na 2-3 godz. dodac piane z 2 bialek ubita na sztywno, delikatnie wymieszc i klasc lyzka na goracy tluszcz i piec jak racuszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hejka🖐️ Coraz bardziej mi sie tu podoba,zaraz wezmę zeszyt aby notować,tylko na razie nie mam czasu.....potem zajrzę:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jagoda-51
najlepsze są ziemniaki zapiekane z ziołami i kefirkiem pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Albo ziemniaki ugotowane i polane serkiem wiejskim + maselkiem + pozypane szczypiorkiem, sola i pieprzem = niebo w gebie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam, miło ze jest nas coraz więcej,czuje że poszalejemy.Jutro wpadnę z przepisikiem ,,dziś trochę póżno na pisanie.Siemnia miło ze wpadłaś .Dojutra miłe Panie. :) :) :) 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja przywitać się na razie i za meldopwać że jestem i wszystko skrupulatnie notuję :D Fantastyczne przepisy:) Miłego dnia życzę 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja przywitać się na razie i za meldować że jestem i wszystko skrupulatnie notuję :D Fantastyczne przepisy:) Miłego dnia życzę 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam! Co powiecie na to , ja uwielbiam piersi z kurczaka w karzdej postaci wiec... Na polowke piersi 1 jajko 1 lyzke maki ziemniaczanej 1 lyzke majonezu przyprawe do kurczaka Piers drobno pokroic w kosteczke,dodac reszte skladnikow ,wymieszac wszystko.Na rozgrzana patelnie z olejem nakladac lyzka kotleciki.Gora 3 min. podsmarzac z obu stron. Zpolowki piersi wystarczy spokojnie dla dwoch osob. Szybkie tanie i pyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkie Panie. Zacznę od kolejnego przepisu na sałatkę tym razem sałatka fryzowana 2 główki sałaty fryzowanej(zielona i czerwona),mała główka zielonej sałaty,po 7-8 rzodkiewek,małych pieczarek i dymek,5 dag żółtego sera gołdy,łyżeczka soku z cytryny,3 łyzki sosu winegret Sałatę umyć starannie,liście porwać(nie kroić).Pieczarki umyć obrać ,skropic sokiem z cytryny.Dymki i rzodkiewki pokroić.Ser zetrzeć na tarce.Wymioeszać sałatę,pieczarki ,rzodkiew i dymki.POlać sosem.przed podaniem oprószyć serem. I jeszcze szybki przepisik na pierś z kurczaka. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Na patelni podsmażyć dwie śrdeni cebuli.Kawałi kurczaka obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić na patelnię do smażoncej się cebulki.Następnie dodać do tego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,odrobinę curry i 2 łyżeczki cukru.Wszystko to wymieszać.Smazyć pod przykryciem z 3-5 minut.I gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkie Panie. Zacznę od kolejnego przepisu na sałatkę tym razem sałatka fryzowana 2 główki sałaty fryzowanej(zielona i czerwona),mała główka zielonej sałaty,po 7-8 rzodkiewek,małych pieczarek i dymek,5 dag żółtego sera gołdy,łyżeczka soku z cytryny,3 łyzki sosu winegret Sałatę umyć starannie,liście porwać(nie kroić).Pieczarki umyć obrać ,skropic sokiem z cytryny.Dymki i rzodkiewki pokroić.Ser zetrzeć na tarce.Wymioeszać sałatę,pieczarki ,rzodkiew i dymki.POlać sosem.przed podaniem oprószyć serem. I jeszcze szybki przepisik na pierś z kurczaka. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Na patelni podsmażyć dwie śrdeni cebuli.Kawałi kurczaka obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić na patelnię do smażoncej się cebulki.Następnie dodać do tego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,odrobinę curry i 2 łyżeczki cukru.Wszystko to wymieszać.Smazyć pod przykryciem z 3-5 minut.I gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to moze i ja sie podziele tak wiec potrzebne sa: kwasna smiietana ser plesniowy lazur brokuly(moga byc mrozone) oregano makaron swiderki i tak serek kroimy na kawalki i mieszamy ze smietana, po czym rozpuszczamy na patelni i dodajemy oregano. brokuly gotujemy w osolonej wodzie i jak juz nam sie to co na patelni rozpusci to wrzucamy. doprawiamy pieprzem i sola. tym polewamy ugotowany makaron. pychotka! jesli znacie jakies szybkie dania obiadowe z wykorzystaniem warzyw i kurczaka to bede bardzo wdzieczna. aha nie wiem czy znacie przepis na potrawke meksykanska, ale jesli dostane sygnal ,ze nie to napisze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×