Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Złota Rosa

Zapachy i smaki Waszego dzieciństwa...

Polecane posty

Zapach bzów i maciejek,zapach powietrza po ulewnym deszczu,zapach rozgrzajen słońem smoły i drewna Smak gumy do żucia Donald i poziomki!

oranżada w woreczkach - pamięta ktoś? :D Ptyś, Donald, gumy w kulkach - takie kolorowe, ryż dmuchany, ciepłe lody...:)

Gość Alia od noża
smak ziemniaków pieczonych w ognisku,zapach jaśminu w ogródku u mojej babuni........i te oranżady w woreczkach hihihhihi wszyscy pamietają............i takie plecione bułki ,z piekarni od Jakuba z Ryneczku

Jak bylam mala i spedzalam wakacje u babci, ona zawsze na sniadanko robila takie pyszne kakao - aromat budzil mnie kazdego poranka, smak byl tez niesamowity. Co wiecej tylko babcia potrafila tak przygotowac to kakao. Mama probowala wiele razy i nigdy nie bylo takie efektu... A do kakao pyszne buleczki z powidlami lub serkiem wyrobu mojej babci... pycha... strasznie mi tego brakuje... gume Kaczor Donald tez pamietam... :)

Gość Ech wspomnienia
-guma Donald - guma Turbo, -wata cukrowa w worku, -oranzada w woreczku zupa owocowa w przedskzolu .... bleee - makaron "gwiazki" w rosole- nienawidzilam go - krówki ciągutki - chrupki Flipsy - wafelki Kukuryku i piosenka " Kukuryku jest chrupiące bo kosztuje dwa tysiące, jak Wałęsa go spróbował to się dwa dni w du.. skrobał" -pamiętam jak dziś

Gość mAjjjA
Ja pamiętam smak budyniu czekoladowego z powidłami albo konfiturami mojej babci, zapach domu i ciepło kiedy wracalam wieczorem zmęczona po całym dniu zabawy na podwórku :) , smak kremu czekoladowego z takich pojemniczkach w kształcie serduszka w dwóch kolorach , i smak truskawek które sama zbierałam. Jak tu przytulnie, ciepło i sentymentalcnie...aż zebrało mi się na wspomnienia. 🌼

Gość jeszcze
:)

Gość B.B
a ja jeszcze pamiętam zapach kwitnącej lipy ,ktora rosła w "kącie " w zagrodzie mojej ukochanej babci.Pamiętam ,ze jak przyjeżdzaliśmy do niej na wakacje zawsze o 5 .00 rano ,robiła nam (całe lata) jajecznice na boczku,herbatke z landrynkami i placek drożdzowy z kisielem na wierzchu.Boże ! .....jak ja kocham te wspomnienia.Babciuniu moja kochana ,czy spotkam Cię jeszcze ?? Gdzieś?...Kiedyś?....Wiem ,że TAK.

Gość B.B
Przepraszam za te wynurzenia o mojej Babci ,ale tak bardzo mi jej brak:( Przypomniałao mi się ,ze podczas pobytu u Niej ,przychodziła wieczorami do pokoju w ktorym spałam i przykrywała mnie pierzyną(przypominam ,ze to był zazwyczaj lipiec i upały) po samą brodę. Pamiętam ,ze jej ręce pachniały wtedy mlekiem ....Jaka kochana była ta moja babcia......

Gość Moja
babunia też była kochana ,taka bajkowa -z kokiem ,ciepła , serdeczna ,najważniejsza dla mnie ... Kiedy mnie przytulała, to wiedziałam że nic mi nie grozi ,takiego poczucia bezpieczeństwa już nigdy nie bedę miala :-(i też baaaaaaardzo tęsknię.....

lody bambino w czekoladzie, skoszona słoma w snopkach, zboże na strychu, małe kotki urodzone z kocicą...zapach mleka, kakao z bułkami z serem żółtym, gotowany bób, placki ziemniaczane...zupa pomodorowa, pachnący bez w maju i jaśmin za płotem......moje dzieciństwo u babci a mama: ciasto z długiej foremki zabarwiane kolorowymi galaretkami, guma donald i taka płaska z bolkiem i lolkiem oczywiscie picie w woreczku:):):)....ogrody i kwiaty.....pralka frania i zapach proszku w łazience:) to by było na tyle:) ech jak sentymentalnie.........

Gość Moudatka
Przede wszystkim pamietam normalnych ,zyczliwych ludzi ,smak podpiwku czy jakoś to się zwało -takie a'la piwko ,zapach siana,żywicy ,smak jagód .......jeszcze sie odezwe:-)

Gość Sylwuś
widzę,że mamy podobne wspomnienia ....guma donald,turbo (które okazały się niby to rakotwórcze :), oranżada w woreczku ze słomką, wata cukrowa,Visolvit,benzyna, dropsy-miętowe i mleczne,delicje w woreczkach przeźroczystych i oczywiście wafelki kukuruku-kukuruku jest chrupiące w szkole w lesie i na łące :) Dla zainteresowanych-ostatnio znalazłam odświeżacz powietrza -brait cytrynowy- który kojarzy mi się z oranżadą w woreczku!!! P.S. Pamiętam też tzw. ODPUSTY w niedzielę,na których zawsze kupowałam piłeczkę na gumce i pierścionek z wielkim oczkiem.

Gość hjhjhjhjh
Zapah pieczonych na ogniu ziemniakow i kielbasy smak ...grzana bulka ze stopionym zoltym seren i pomidorem!! torcik wedlowski cieple paczki !! kasza gryczana z maslem mrozone parowki bulka z maslem!!!!!!

Gość Złota Rosa
Hej,myslalam że topic umarł sobie, ale nie:D,pozdrawiam,szkoda że tak mało sentymentalnych ludzików na kafe...hihihi ja mam jeszcze kartki na wyr . czek . w szufladce wspomnień .... relikwie przeszłości ... ojeju to były czasy ,jak patrze na te Snickersy i inne to śmiać mi się chce ... kto to jada ----kiedyś były takie batony Ikar -moje ulubione :-)

ojej jaki fajny topik. Nie mieszkam w Polsce i wcale nie tesknie za nia . Za to lapie sie na tym ,ze czasami \"czuje\" zapach....zapach gotowanych parowek ,wtedy tesknie strasznie za babcia ,ktorej juz nie ma .Takie same wspomnienia wywoluja u mnie golebie. Caluski dla wszystkich:* No gryzliczanka z sokiem tez byla dobra hahaha

- waniliowe lody na wafelkach (często trzeba było bardzo długo czekać aż pani je \"ukręci\"), dawała nam wtedy połamane kawałki tych wafli na pocieszenie -smak oranżady w butelkach z takim dziś unikatowym \"zamykadłem \" -smak gumy do żucia Donald -zapach truskawkowego syropu - domowego -smak i zapach wody ze sokiem z saturatora -zapach maciejki - zawsze byl, jest i będzie kojarzył mi się z dzieciństwen, beztroską.Ehhhhh

Gość smak
serka homogenizowanego (truskawkowy i waniliowy), takie cukierki białe miętowe(jak z kredy), no i ptasie mleczko w czekoladzie- w całej Polsce było to samo. potem pojawiły się też czeskie cukiereczki-lentilki czy jakoś tak...Smak pomidorków ze szczypiorkiem, bez żadnej paskudnej chemii...

Gość zapach
krowiego łajna(serio)pomieszany z zapachem skoszonej trawy, zapach ziemi po deszczu-niepowtarzalny, już nigdy potem...smak swojskiej kiełbasy...wody ze studni...a, i mydełko bobas czy bambino...i oliwka też taka była, bambino chyba. Tęskno miiiiiiiii!:(

Gość konserwa tyrolska

Gość eeeeeeh...
chleb ze smalcem i ogórasy malosolne,lemoniada, cytrynada( w proszku, jadło się ją zazwyczaj na sucho)

ale fajny topik:D zrobilo mi sie tak fajnie na sercu...cieplo i milo....troszke lezka mi sie w oku zakrecila,bo ja bardzo tesknie za POLSKA:( a z dziecinstwa to fakt podobnie jak wy wspominam gume donalda z tymi fajnymi historyjkami, ktorych kolekcje mialam:P-pewnie wy tez. vibovit:P pamietam,ze duzo jadlam mleka w proszku dla niemowlat...tak posypanego na dloni:P zlizywalam go z lapki:P lub wszelkiego rodzaju oranzadki w proszku:P lody bambino na patyczku lizak okragly w prazki z,, kiosku ruchu,,:P z dziecinstwem zawsze kojaza mi sie placki z jablkami i nalesniki z dzemem truskawkowym...zawsze jak jestem w polsce prosze babcie by mi je smazyla....delektuje sie nimi powoli i mile wspominam dziecinstwo:D o tak i ta oranzada sprzedawana na miescie...mozna sie bylo napic w szklance,lekko przeplukanej woda,a przed toba pilo z niej 100 innych osob.hi-hi-hi! jeszcze cieply chlebek z maslem i pomidorkiem...kiedys to tak mi smakowalo:)-ahhhhh ten pyszny polski chlebek i buleczki-najlepsze na swiecie!!!!! i cieple lody.............mmmmmmmmmm! i kakao-ktorego niecierpialam:(-jego smak-bleee!zmuszano mnie bym wypila zawsze do konca...moja babcia wciaz to robi jak ja odwiedzam...pije bo musze....kiedys nie mialam wyjscia,dzis by babci sprawic przyjemnosc:D B.B czytam sobie twoje wspomnienia:) jak to-herbatka z landrynkami????nigdy takiej nie pilam placek z kislem???-napisz cos wiecej:) pozdrawiam🖐️ piszcie ...ale tu milo:D

Gość aemka
nic dodać, nic ująć...wszystko już napisane. Do poprzedniczki: można wiedzieć, gdzie cię wywiało z Polski?:) Aha, i jeszczelody "bambino", takie, które rozwoził lodziarz. A do smaków i zapachów dodalabym jeszcze dźwięki-np. zwsze wiedzieliśmy, kiedy nadjeżdża szmaciarz( na wsi pojawiał się taki ludek i sprzedawał miski i różne pierdółki w zamian za butelki)

Gość aemka
ssorki, przeoczyłam-pewnie Wlochy.

Gość Matiiiii
A ja pamietam zapach kozła (capa) ojciec trzyma go bo pedzi bimber a ten kozioł tak smierdzi ze nie ma prawa poczuć innego zapachu i w ten sposób nikt nie czuje zapachu bimbru z początku było trudno to wytrzymac ale teraz juz sie przyzwyczaiłam

Gość lenka*
Wiem, ze to nie ma nic wspolnego z zapachem, ale jak juz wspominamy stare czasy, to czemu nie :). Pamietacie te ksiazeczki dla dzieci "Poczytaj mi mamo", albo misia i swierszczyk :) ???? To byly czasy...........

- zapach zupy jarzynowej, którą gotowała moja babcia :) :) :) - zapach syropu z szyszek - lody bambino -visolvit Ale to było dawno............ :(

w cioci na wsi zapach siana , stajni , pastowanej podłogi smak to ciepłego mleka prosto od krowy mniam czekaliśmy z kubeczkami az cioia wydoi krowy 6 dzieciaków i kilka kotów :classic_cool:

hejka Wszystkim ! mleko prosto od krowy to było to. moja babcia robiła sama masło, chleb ze śmietaną i cukrem