Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Justyna74

Badanie HSG drożność jajowodów

Polecane posty

Mi ordynator jak bylam sie zapisac na laparo to jedno z pierwszych pytan padło czy mam wyniki badania nasienia meza-, ja na to ze przeciez to drugie dziecko z tym samym partnerem a on na to ze nasienie u mezczyzn tez sie zmenia. Ja tez przeciez z pierwsza ciaza nie mialam problemow a teraz mam. Całe szczescie ze wyniki miałam przy sobie wydaje mi sie ze nie jest tu mowa o normalnym cewniku- tylko pewnie jakoś tak nazywa się ten przyrząd jaki zakładają

Asia.pco cewnik to jest to, co zakladaja na szyjke macicy, zeby podac kontrast ;)

Gość asia.pco.1
amefa ....DZIĘKI :)

PSIOSZKA- rozumiem cię doskonale! Przeżywałam to niedawno, co ty. Taki ten los niesprawiedliwy. :( Ja postanowiłam sobie, że w tym miesiącu zero lekarza. Odpoczynek. Chociaż kusi mnie żeby do niego jechać zobaczyć mój pęcherzyk. Pierwszy raz od kilku lat czuję mój lewy jajnik. Zaczął w końcu pracować. I znowu...taka cicha nadzieja, ze może się uda...;)

Gość LiliaRosa
Witajcie Kobietki, nie poddawajcie się, jesteście silne dacie radę. Idzie wiosna a wraz z nią pełno optynizmu:) Yywonka - wszystkiego najlepszego sto lat! :) Czy aby zapisać na laparoskopię trzeba koniecznie mieć badanie nasienia M, co to ma do rzeczy jeśli jajowody są niedrożne? Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam kciuki aby nam wszystkim się udało :) a tym którym się udało życzę zdrowia i szczęśliwego rozwiązania:)

LiliaRosa zalezy od szpiatala. U mnie nie wymagali ani do hsg, ani do laparoskopii badania nasienia. A np Marla musiala miec badanie nasienia przed hsg. Dowiedz sie w szpitalu. Jakby nie bylo, lepiej zrobic badanie nasienia. Jak Ty bedziesz czekac na operacje i efekty, mozesz w miedzyczasie podleczyc meza nasienie, jesli bedzie taka koniecznosc ;)

Yvonka ja Tobie zycze tej jednej najlepszej "rzeczy" - pozytywnego testu ciazowego! :)

myslę ze szpitale tez próbują uniknąć dodatkowych kosztów i jak jest nasienie kiepskie to odradzają robienia operacji.

Justa nie sadze, zeby tak bylo. Moga jedynie odwlec operacje do czasu poprawy nasienia. Bo jesli poprawi sie nasienie, to co z tego skoro np jajowpdy kobiety beda niedrozne? Nasz lekarz wiedzial, ze maz ma slabe nasienie i bez problemu zapisal mnie na hsg a potem na laparoskopie.

Gość Lin_kaa
Marla0000 chyba pęcherzyk pęka do 36h od podania pregnylu tak własnie ktoś pisał,więc jak dzisiaj wezmę wieczorem dzisiaj to mi lekarz kazał dopiero zacząć starania jutro późnym wieczorem,czwartek rano i wieczorem. a myśe,ze powinnam już od jutra rano zacząć,ale nie wiem czy mój mąż da radę dwa razy dziennie codziennie:)

Gość LiliaRosa
Raczej nie widzę konieczności aby m musiał to badnie robić, miał je zrobić ale akurat miesiąc przed udało nam się zajść, ale niestety na tyle nieszczęśliwie - ciąża pozamaciczna, więc w naszym przypadku problem leży po mojej stronie, miałam w jajowodzie torbielkę w której nasze szczęście utknęło:( a tej torbielki moja gin nie widziała na usg, trudno. Ale za tydzień ma hsg i wszystko się okaże, tam gdzie idę na hsg nie wymagają rzadnych badań.

Gość Lin_kaa
dziewczyny jak myślicie nie za późno USG od podania pregnylu 4dni?? dzisiaj jak wezmę pregnyl to mi lekarz kazał dopiero w sobote iść na usg,myśle,ze za późno??

Gość MyszkaM86
lin_ka pregnyl działa przez 24-36h od podania. ja miałam tylko raz stymulacje na clo, bo miałam po nim kiepskie endo i coś tam jeszcze gin mówiła ale nie pamiętam, za to następnym razem dostałam gonal w zastrzykach i ten lek oprócz wzrostu pęcherzyków miał tez poprawiać ich właściwości, żeby napewno pekły. zobaczyć u swojego gin wcześniej czy pekły tez nie zaszkodzi, ja przychodziłam na usg po ok.24h czyli wtedy jak pregnyl powinien zrobić co do niego należy:) YYonkaa wszystkiego najlepszego:) Beti doskonale rozumiem jak @ dołuje i do pewnego momentu mnie też to załamywało, ale przyszedł czas, że powiedziałam sobie dość, robi wszystko by nie przyszła @ a jak przyjdzie to trudno, zaciskam zęby i biore sie dalej do roboty:) nie będzie mi @ psuła dnia:) co do pieknego pęcherzyka... przy ostatniej stymulacji lekarka mówiła ze endo super, pęcherzyki też a jednak nadzieje na sukces sie skonczyły szybciej niż przy stymulacji gdy endo było słabe-także trzeba wziąć sie w garść. Mój M też początkowo miał opory co do badania nasienia, ale przekonałam go że jak oboje sie staramy o bobasa to oboje, tak mało badań jest dot. faceta więc niech nie wybrzydza tylko robi swoje:) Lin_ka idź na usg w środe wieczorem lub czwartek rano najlepiej, do tego czasu jak pregnyl będzie mial zadziałać to zadziała. Kobietki ale sie rozpisujecie ostatnio.... jak wracam z pracy to znów prawie 3 strony do przeczytania, aż sie gubie w tych wątkach:)

Linka - ja z tego co wiem, to pęcherzyk po podaniu pregnylu dojrzewa po ok 36h, niektórzy lekarze mówią że nawet 40h. Ale każą próbować po 32 h od zastrzyku. Pregnyl to jest z tego co pamiętam LH, to samo co wykrywa test owulacyjny i tam też jest napisane że jak masz 2 kreski to za około 36 h trzeba się seksić. Dokładnie ile godzin trzeba poczytać. Jeżeli mąż ma dobre nasienie, a pregnyl wzięłaś rano, to możesz poseksić się wieczorem i dopiero następnego dnia wieczorem ( tak jak zalecił lekarz), bo 2 razy dziennie, to mogą być niedojrzałe plemniki. A jeśli chodzi o usg, to już nie ma znaczenia jaki dzień, bo jak pęcherzyki pękną to pękną, a jak nie, to już drugi raz lekarz nie podaje pregnylu. Chodzi tylko o to by zobaczyć czy pękły.

Gość Lin_kaa
Dziewczyny jak miałyście nie pękający pęcherzyk,to on się wchłonął po miesiącu? bo ja brałam duphaston we wcześniejszym cyklu zeby się torbiel nie zrobiła,ale zmniejszył się do 16mm i był jajowaty-ale pozostał i nie znikł,a teraz jak wczoraj miałam usg po clo to mam dwa ten jajowaty oraz drugi 20mm

Mi po CLO z jednego pęcherzyka zrobiły się dwa...a z nich torbiele. Ovitrelle na pęknięcie nie pomógł. Cały czas biorę duphaston. Wcześniej jak miałam torbiel to pękał podczas okresu. Teraz nie wiem, bo nie byłam u lekarza, ale chyba tak, bo czułam straszny ból. Dlatego lekarz zawsze kazał mi przyjeżdzać po okresie, żeby zobaczyć czy torbiel nadal jest.

Dzięki kochane za życzonka :) Wy jak mało kto wiecie czego życzyć ;) Spokojnej nocy

dziewczyny jak idzie się na bete trzeba pokazać ubezpieczenie? Yvonkaa wszystkiego najlepszego,dużo uśmiechu i spełnienia tego czego najbardziej pragniesz:):):)

Gość asia.pco.1
beta nie jest refundowana więc ubezpieczenie nie jest potrzebne.

eh i mnie dopadła wredna @ . Także dziewczyny nabieramy sił na następny cykl ;)

Mnie też dopadła @ :(, dziś dowiem się czy HSG będę mieć szybciej... Dziewczyny, mój M jutro pójdzie się przebadać, ale patrzę na stronkach,że te badania są różne-podstawowe, kompletne, tu- jest np tak, na które mam go wysłać?? Parametry fizyko-chemiczne nasienia, ruchliwość i koncentracja plemników 50zł Żywotność plemników (test eozynowy) 35zł Morfologia plemników 40zł Test POX (ilościowa ocena granulocytów)35zł Komplet powyższych badań - spermiogram: 150zł Całość czy wystarczy ten pakiet za 50zł?

Mnie się wydaje, że chyba wystarczy na podstawowe a później w razie nieprawidłowości zrobić dokładniejsze. Ale z drugiej strony po co chłopaka męczyć kilka razy jak można za jednym zamachem zrobić sczegółowe i mieć z głowu od razu wszystko ;) Tak że chyba wchodzi w gre tylko kwestia finansowa ;)

Gość asia.pco.1
psioszka - nie powiem Ci jakie dokładnie mój M miał badania ale z tego co pamiętam na wyniku to i ruchliwość, żywotność itd.reszty nie pamiętam wiec pewnie lepiej nich zrobi komplet i wszystko będziecie wiedzieć.

Gość asia.pco.1
dokładnie po co chłopa kilka razy stresować ;)

Przykro mi dziwczyny, ze sie nie udalo w tym cyklu :( Nastepny bedzie owocny ;) Psioszka ja bym zrobila komplet. My za pierwsze badanie placilismy 100zl i wynik to byla malutka karteczka z tabelka i kilkoma parametrami :/ Drugie badanie bylo robione komputerowo, zaplacilismy 150 zl i mysle, ze bylo warto. Szczegolowo wszystko opisane i wynik na kilku kartkach A4. Lepiej wydac troszke wiecej ;) Na przyklad na pierwszym badaniu wiedzielismy tylko ze sa malo ruchliwe, a na drugim juz byly wypisane przyczyny, jakie wady maja plemniczki, ile jest prawidlowych itd :)

Gość justynka-83
Amefa a mogłabyś napisać jakie paramtry miało nasienie Twojego M.?:-) Wiem, że to dość intymne pytanie ale chciałabym wiedzieć przy jakich parametrach Wam się udało. Mój w pierwszym badanaiu miał 15 mln w 1 ml a w drugim już tylko 10 mln. tylko 40% ruchliwych i tylko 7% o prawidłowej budowie. Z góry dziękuję :-)

Justynka oczywiscie, ze napisze :) Moj maz tez sie udzielal kiedys na tym forum i pisal z dziewczynami o wynikach, wiec chyba nie bedzie mial mi za zle :P Pierwszy wynik ze stycznia 2011 to bylo 0%ruchu A i 5% ruchu B, 15mln w 1 ml i 5% prawidlowych. Drugi wynik z pazdziernika 2011 : ruch A 0%, ruch B 17%, 12mln w 1 ml i 0% prawidlowych. Ten drugi wynik jest bardzo obszerny ;) 100% mialo wady glowki i dodatkowo 50% wady wstawki. Pani w laboratorium powiedziala, ze musimy to skonsultowac z lekarzem, ale wynik jest bardzo zly. A lekarz powiedzial, ze "slepej kurze ziarnko sie trafi" i mamy sie nie poddawac :) Po tym drugim badaniu maz zaczal brac Salfazin i kwas foliowy. I oczywiscie zdrowsza dieta i luzne bokserki... Przed nastepnym badaniem mial jeszcze zazyc antybiotyk przez 10 dni, zeby wyleczyc ewentualna utajona infekcje. Mielismy powtorzyc badanie przed sylwestrem, ale juz nie bylo potrzeby bo we wigilie zrobilam pierwszy test :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować