Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mychor

Troche wiadomosci o dietach. Dietetyka i dietoterapia.

Polecane posty

Jeśli chodzi o przykładowe menu....na ogólnym forum nie mogę układać diet indywidualnych, bo jest to uzaleznione ściśle od pacjenta...to tak jak z lekami. Musza bć dobrane odpowienio. Nie weźmiesz przeciesz leków na rozwolnienie kiedy masz katar, prawda? Staraj się jeść duzo warzyw, chleba pełnoziarnistego. ostatni posiłek jedz najpóźniej o 18, a najbardziej obfity rano....pij dużo wody, kup sobie czerwoną herbatę pu-erh

Jedzac 1000 kcal na dobę mozna schudnąć nawet więcej niz 1 kg na tydzień. Z tym, że nalezy pamietać, że NIE WOLNO jeść wtedy co się chce, bo np jedzenie dużo cukrów prostych powoduje bardzo duże wachania cukru i napady głodu. Z kolei dieta pozbawiona tłuszczu powoduje zaburzenia lipidowe, i zanik funkcji płciowych. Jeszcze rada dla plisss - kup sobie i wtrajaj otręby. zabijesz głód

Gość bożesztymój
jak widac dziewczyny wolą zaczynac kolejny durny topic o odchudzaniu,zamiast poradzic sie kogos kompetentnego:(:(:(:(

Informuję, że wróciłam znad morza....jutro się zważę, ciekawe ile udało mi się przytyć ;(

witam Mychor;-) miło tu spotkać profesjonalistę;-) stosuję dietkę ok. 1000 - 1500 kalorii od pół roku (oczywiscie zdarzają mi się szaleństwa:-)) na razie schudłam z 76 do 66 kg. chce jeszcze zrzucic ok. 7 kg ;-) ćwicze regularnie, chodze na siłownię, ale od kilku tygodni waga stoi w miejscu. jestem cierpliwa, mam nadzieję, że zacznie spadać niebawem. zastanawiam się tylko czy nie powinnam już zwiekszać ilości kalorii a więcej się ruszać, może to przyspieszyłoby spalanie tłuszczyku? pozdrawiam

Narazie nie zwiększaj ilkości kalorii. To, że waga stoi w miejscu jest powodem tego, że zmniejszyła ci się przemiana materii. Postaraj się troszke wiecej się ruszać i jesli waga zacznie spadać możesz stopniowo zwiększać ilość kalorii. Wazne jest aby w twojej diecie nie zabrakło błonnika - otręby to genialny sposób na odchudzanie bez głodu

dzien doberek:) ja mam pytanko do mychorka, jesli mozna:) otoz potrzebuje info na temat jakies diety dla mojej przyjacioki u ktorej lekarz stweierdzil zespol jelita wrazliwego , ona ma to prawdopodobnie z nerwow , ma unikac sresow ale wiadomo jak to zrobic:( , jakbys mogla cos polecic to bylam wdzieczna :):):) pozdrawiam seredecznie:)

a ja mam pytanko na temat modnego ostatnio octu jablkowego.otoz stosuje go od kilku dni.jak narazie efekty sa takie ze moj organizm wyraznie sie oczyszcza i apetyt jest troche mniejszy.natomiast chcialabym sie dowiedziec czy proporcje, ktore stosuje sa dobre. pije go 2-3 razy dziennie, 1 lyzeczka na szklanke wody. oraz czy powinnam go stosowac ciagle czy raczej jako kilkudniowa lub kilkutygodniowa kuracje?? czy dluzsze stosowanie nie spowoduje rozleniwienia jelit i ogolnego przyzwyczajenia organizmu??? i jeszcze jedno pytanko.mam 164cm wzrostu i waze 53 kg. ile wynosi moje dzienne zapotrzebowanie na kalorie?? i jaki deficyt kaloryczny powinnam zastosowac zeby schudnac jakies 2kg??

Gość pu erh
Czy herbata Pu-Erh ma działanie odchudzające? Jeśli tak to ile się jej powinno pić?

Gość a co sadzic o
Czy preparat Calorin Stop jest skuteczny? Jeśli tak to gdzie jeszcze można znaleźć fasolaminę? W jakiś naturalnych produktach?

Gość enta1
Witam wszystkich, oczywiście mam pytanie do Mychor, a raczej kilka pytań. Pół roku temu urodziłam dziecko, w ciąży dużo przytyłam - 19 kilo. Trochę kilogramów straciłam przy porodzie, kilka po, ale niestety 5kg jeszcze zostało i tych niestety nijak nie mogę się pozbyć. Ponieważ karmię piersią, nie mogę ograniczyć drastycznie spożycia kalorii, bo zaszkodzę dzidzi, próbowałam nie jeśc po 17-ej, wytrzymałam tak miesiąc, schudłam 2kg, które natychmiast wróciły, jak zaczęłam jeść wieczorami, próbowałam nie jeść chleba, ziemniaków itp, ale zrezeygnowałam z tej metody "odchudzania", bo boję się, że np. w chlebie są składniki, których potrzebuje moje dziecko do prawidłowego rozwoju. Jeśli chodzi o ruch, to jestem dość aktywna, nie ćwiczę, ale chodzę na długie spacery, mam cały dom na głowie, no i oczywiście przez kilka godzian dziennie tarmoszę moje małe , 7 - kilogramowe CUDO na rękach... Mychor, masz może jakiś pomysł na te moje 5 kilogramów? Dziękuję

Czesc mam pytanie do Mychora widze, że jest tu on profesjonalistą:) Mam zamiar sie odchudzic, od zeszlych wakacji sie odchudzalam i schudlam 5 kilo, teraz od marca raczej zamarłam i doszly mi ze 3 kg. Mam 169 cm i waze 55 kg. Chce schudnac ok 5-6 kg. Mam problemy raczej z udami, pupą i brzuszkiem. Probowalam nie jesc po 18 ale glod to u mnie sila wyzsza...staram sie ale daje rady, przez dzien nie jem potem najadam sie na noc bo juz nie moge wystrzymac...jadlam blonnik w tabletkach ale po 4 dniach przestawal on dzialac..dlatego zastanawiam sie czy otreb po [paru dniach tez nie przestana dzialac...prosze o pomoc i pozdrowki::))

Odpowiedź dla Feminy. Ocet jabłkowy możesz pić przez 2-3 tygodnie, potem lepiej zrob sobie przerwe 2-3 miesiace. Dluzsze stosowanie nie powinoo przyzwyczajac organizmu, ale ocet podraznia śluzówke i moglaby pojawic sie zgaga, nadkwaśność. Co do dziennego zapotrzebowania na kalorie, to nie wiem w jakim jestes wieku, jaki prowadzisz tryb życia i jak bardzo jestes umiesniona...to ważne. Przecietnie kobieta dorosla 21 w zwyż o umiarkowanym ruchu powinna spozywać ok 2200 kcal/doba czyli ok 12-13 kcal/cm, lub przy prawidłowym BMI (Ty masz idealne) ok 40 kcal/kg masy ciala.

Jesli chodzi o fasolamine możesz stosować też Vital form. fasolamina jest otrzymywana z białej fasoli.

Nadwrazliwe jelito Kolezanka musi wiedzieć na co jelito (jesli jest nadwrażliwe) reaguje. Może to być reakcja na skrobie zawarta w pieczywie, lub na białka mleka. Wśród preparatów homeopatycznych może pomóc Ignatia, Mercurius vivus oraz Nux vomica. Dobrym sposobem na pobudzenie do pracy Twoich jelit są spacery. Unikaj tłuszczów. Dzienna dawka błonnika to 30g. Dostarczasz go swojemu organizmowi jedząc owoce, warzywa, ziarna oraz otręby.

Gość łupinka
Cześć widze że dobrze znasz sie na dietach może kształciłes się w tym kirunku ? Ja jestem osobą bardzo zainteresowaną dietetyką i zdrowym żywieniem i chciałabym dowiedzieć sie gdzie można to studiowac .planuje w przyszłości sie tym zajac tym bardziej że przeszłam anoreksje i bulimie i wyszłam na prostą odpisz MYCHOR !!! :-)

Ukończyłam warszawskie SGGW w zakresie Technologii Żwności, a potem studia podyplomowe - poradnictwo dietetyczne Studia podyplomowe trwaja 3 semestry, ale musisz mieć ukończone studia i miec tytuł mgr inz Technologii Żywności lub Żywienia Człowieka, albo mgr nauk medycznych. W innym wypadku na studia podyplomowe sie nie dostaniesz.

Nasty...nie odchudzaj sie już. BMI przy wzroscie 169 i wadze 50 kg wskazuje na niedozywienie. Otreby działaja zawsze

Narazie daj sobie spokoj z jakąs wielka dieta, poki karmisz. Dopoki karmisz to nie przytyjesz bo organizm wydzieli tłuszcz z mlekiem. Sprobuj zjadać powoli troche wiecej blonnika (diete bogatsza w blonnik wprowadzja stopniowo, bo dziecko bedzie mialo gazy), popijaj herbatke z kopru (wiem, ze obrzydliwa), miete i staraj sie nie jesc po 18. Jak zaczniesz odstawiac dziecko od piersi mozesz zaczac cos bardziej radykalnego, np diete glikemiczną, sródziemnomorską, south beach

Gość do mychor
stosuje diete 1000 kcal i mam pytanie czy ilosc kalorii z oleju lub oliwy ktora dodaje do smarzenia na patelnie powinnam dodac do dziennego spozycia? czy ten tłuszcz wsiaka w potrawe w całosci?

Jeżeli stosujesz olej lub oleiwe, to musisz zobaczyc ile tej oliwy zostanie Ci po smazeniu (tej, ktorej nie zjesz) np, jezeli smazysz kotlety i zużyjesz 5 łyzek stołowych na 3 kotlety a po smazeniu zostana ci dwie łyzki oleju na patelni to 5-2=3 i z tego powinnas dodac kalorie. Jesli smazysz jajecznice i wszystko co dalas do smazenia zjadlas, to nalezy tez to doliczyc...

o adipexie.... Leczenie adipexem mozna stosować tylko pod kontrola lekarza, ponieważ przeciwskazania do stosowania leku są duże (nadcisnienie, choroba wrzodowa, cukrzyca, miazdzyca, niedoczynnośc tarczycy, choroby nerek i nadnerczy, nadcisnienie wwnatrzczaszkowe, przebyte choroby mózgu, epilepsja....) jest to odpowiednik znanej u nas Meridii, tylko znacznie tańszy.... UWAGA!!!! - UZALEŻNIA!!!!!!

Gość dietetyk
- odchudzanie - diety indywidualne - dietoterapia - cukrzyca, miazdzyca, nadcisnienie,choroby przemiany materii - alergie i nietolerancje pokarmowe - celiakia, fenyloketonuria - diety sportowcow Zaprasza mgr inz Technologii Zywnosci i dietetyk mychor@go2.pl

Gość zoe 22
witam! ile udałło sie przytyć nad morzem, mychor? :) ja jestem grzeczna, ale nie chudne, niestety:(:(:(może kiedyś :)

Nietety zjadłam 1,5 kg :(, ale spox, troszke reżimu i już jest spowrotem w dół

Witam.mam pytanie.Moja córka jest w tej chwili na przepustce ze szpitala.Ma 10 lat,od 2,5 tygodnia ma biegunkę.Posiew kału na bakterie wyszedł ujemny.Jaka dieta w takim wypadku.Wiem że lekkostrawna.Ale czy ograniczyć cukier i produkty mleczne.W tej chwili już nie biegunkuje,ale ma mdłości i ból brzucha.Jakie pokarmy są bezpieczne.Morfologia i rozmaz są prawidłowe.Lekarz nie postawił diagnozy.

Gość bardzo prosze o odpowiedz
Witam Nie miałam wiekszych problemów z wagą, dopóki nie zaczełam stosowac antykoncepcji hormonalnej. Wczesniej nawet jak przytyłam (uzaleznione to było od drastycznej zmiany diety i siedzacego trybu zycia) to udało mi sie racjonalnie jedzac i ruszając zgubic zbedne kilogramy. teraz niestety mam wrazenie ze nic nie jem, (oczywiscie przesada) ale zdecydowanie mniej i zdrowiej . Moze troche z cwiczeniami jestem na bakier, ale nie jest najgorzej . Nie wiem juz co robic ,dodatkowo pogorszył mi sie stan skory (celulit i rozstępy). Czy istnieja jakies suplementy diety , ktore przeciwdziałały by takiemu wpływowi hoeminow na moje ciało? Prosze o pomoc!