Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość 44444444444444444444

grozi mi usunięcie macicy, czy ktoś przez to przechodził?

Polecane posty

Gość danka611
do Baska-myślę ,że podczas urazu wytworzył się jakiś krwiak i po pewnym czasie sam się opróżnił,to się zdarza i nie ma nic wspólnego z przebytą operacją.Pozdrawiam

Gość danka611
uważam ,że usunięcie macicy nie jest żadną tragedią gdy spełniła już swoją rolę , macica bez mięśniaków waży od 50 -70 gr.,jest taka jak wyrostek robaczkowy ,nie ma nad czym rozpaczać.,,Lepiej żyć bez macicy ,niż umrzeć z macicą"Pozdrawiam wszystkie wystraszone koleżanki ,które czekają na zabieg,głowa do góry!!!

Gość ruda miśka
Do mm45bardzo się cieszę,że masz już wszystko za sobą.Zdrowiej dziewczyno.Ja jestem po operacji 3 tygodnie.Brzuch mnie trochę pobolewa,ale lekarz(dziś kontaktował się z nim mój mąż,mówił,że tak może być,bo operacja była bardzo rozległa)Mąż odebrał też moje wyniki.Są OK!!!!!!!!!!!.Jeśli chodzi o strach przed operacją dziewczyn,które jeszcze nie rodziły.19 lat temu usunięto mi tylko mięśniaka.Macicę oszczędzono.W ciąże nie udało mi się zajść.Nie mamy dzieci,a od 3 tygodni nie mam też macicy-mięsniak po latach odrósł.Oczywiście każdy przypadek jest inny i nie musi się skończyć tak jak u mnie.Pozdrawiam wszystkie i te przed i te po operacji,głowy do góry"Jeszcze nie umieramy,jeszcze w zielone gramy,jeszcze ci ,co nas krzywdzili,będą się nam kłaniali"

Gość małgorzatad
Dzięki olaaa2060 za słowa otuchy. Mąż też bardzo mnie wspiera.Co raz bardziej, chyba?, dojrzewam do tej decyzji. Do becia222 - ja tez szukałam lekarza, który powie coś innego. Obecnie jestem pod opieką czwartego lekarza, który niestety powtarza wszystko to co poprzednicy. Cieszę się, że trafiłam na to forum. Czuję, że nie jestem sama :)

Gość Jadzka47
Witam kobietki,u mnie po wczorajszej kontroli okej i chwała Bogu za to,miałam stracha następna wizyta za pół roku jak nic się nie będzie działo,starszy syn żartuje że upatrzyłam sobie to jedno forum i stale tu wchodzę a ja wiem że czuję się tu jak w babskiej rodzinie,podziwiam te z was którym coś się dzieje i nie lecą do badania bo ja bym się bardzo martwiła gdyby mi jakiś krwotok wystąpił to bym zaraz leciała.Pozdrawiam.

Och drogie kobiety....czytam WAS i...umieram ze starchu! Mój mięśniak zatyka mi jakby wejście do macicy...ot taka naturalna wkładka antykoncepcyjna...wątpliwy prezent od natury! Czy na prawdę nigdy nie będe mieć dzieci?:-(

Gość ruda miśka
Astat jesteś młoda,na pewno usuną Ci tylko mięśniaka,a macicę oszczędzą.Musisz mieć dobrego lekarza ,takiego do którego będziesz mieć całkowite zaufanie.Ja takiego miałam,więc wiem ,co to znaczy.Trzymaj się dziewczyno.Pozdrowionka dla wszystkich

Gość kasiek 70
Olaa lepeij jednak zainwestuj w prywatnego lekarza cóz takie czasy, ja tez chodziłam na "kasę" i poszłam prywatnie i od razu zajeto sie mna fachowo. Wizyta, w zaleznosci od miasta, u mnie od 50 do 100 zł zalezy jeszcze czy na przykad lekarz nie jest jakimś ordynatorem :) Głowa do góry i trzym sie ciepło

Dziołszki kochane Jesli nie rodziłyscie macica powinna być ocalona, znam przypadki dziewczym które rodziły dzici po usunieciu samych mięśniaków ale prawda jest taka, że one niestety w wiekszosci odrastają. Ja miałam jednego teraz mam 3 plus polip :( Ale pocieszajace jest to ze tylko dwa okresy przede mna i KONIEC z nimi na zawsze oleeeeeeeeeeeee

Gość becia222
Witam dziewczyny, u mnie bez zmaian, tzn czekam na wyniki ale lubię po prostu czasami tu zajrzeć, pozdrawiam :-)

Słuchajcie znalazłąm informacje o alternatywnym zabiegu na usuwanie mieśniaków. To tzw embolizacja. Robi sie to w znieczulenieu miejscowym i cały pobyt w szpitalu to 1 dzień. Potem za 3 miesiace do kontroli. Nie wiem nic na temat refundacj...Znalazłam info że to ccena ok 3-6,5 tyś z pobytem i badaniami. POnoć robnią to w Lublinie. Na ich stronie piszą że to refundowane. Czy coś wiecoe na temat tego zabiegi i jego kosztów????

Co do kosztów embolizacji nie wiem, ale zdaje sie na kasę robia tylko w Lublinie czyli kolejka pewnie długa. Poza tym robia ten zabieg w klinikach prywatnych trzeba poszukac i wysłac zapytanie. Pytałam o ten zabieg moją gin. możliwy jest przy miesniakach do 2 cm więc u mnie odpada:(:(:( Za miesiac zabieg operacyjnyy Olaa miesiaczke dostałam 32 dni po ambrazji znaczy łyżeczkowaniu Trzymajta sie

Kasiek...dotarłam do strony kliniki z Lublina: Do zabiegu embolizacji kwalifikowane są miesiączkujące kobiety z rozpoznanymi mięśniakami: -Mięśniaki śródścienne, podśluzówkowe, podsurowicówkowe - Średnica mięśniaka: od 3 cm (patologiczne krwawienia) od 5 cm do 10 cm - preferowane, do 16cm (duże zagrożenia powikłaniami!) - Liczne mięśniaki (liczba mięśniaków nie jest ograniczeniem) To wypis z ich stronki!

Gość olaaa2060
Witam wszystkich.Udało mi sie dostać w szybkim tempie do przyszpitalnej przychodni onkologicznej wiec mam nadzieje mając już wyniki dowiem się czegoś konkretnego bo narazie wiem ze są mnieśniaki i macica do usuniecia nawed niechce mi sie wiezyć w tą djagnoze postawioną przez mojego lekarza. Im więcej o tym wszystkim myślę tym niezgadzają mi sie pewne rzeczy nie mam takich objawów jak niektóre kobiety na tym forum poprostu nic mi nie dolega a mniesiączkę mam 4 dni z tym że 2 pierwsze są bardzo obfite ze najlepiej to z domu sie nie ruszać a następne 2 to plamnienie. Napewno jestem juz zdecydowana że będę dalsze leczenie kontynuować prywatnie.KASIEK70dziękuję ci za te słowa kture kierujesz do mnie naprawde czuje sie z tym lepiej pozdrawiam

Olaaa Na zdrówko głowa do góry, zobacz ile nas tu jest. Myslałam ze to tylko mój problem ale ....... jak sie o tym rozmawia jest lżej :)

Kasiek... mam sprzeczne inf...jest możliwość na kasę ale dostać sie jest bardzo trudno...Mam tez info że cena od 3 - 6,5tys(pobyt w szpitalu, operacja,badania). Na forum była wiadomość że 4,9:-( Już sama nie wiem. Doczytałąm, że zabieg odradzają tym co jeszcze nie rodziły!Tu link do stronki: http://www.miesniaki.lublin.pl/

witam, mam 48 lat i tez mam macice miesniakowa.Okazalo sie ze miesniakow sporo i jedyne wyjscie to usuniecie calej macicya to ze mam 48 lat lekarz proponuje rowniez usuniecie jajnikow , dlatego ze moga tez tam niby pojawic sie miesniaki w krotce, nie wiem co robic , czy zostawic jajniki czy usunac wszystko? Jeszcze jedno czy przy miesniakach macie bole brzucha ? i bole oraz mrowienia w nogach , bo rozne sa na ten temat opinie , moj lekarz twierdzi ze to jest inny powod.Pytam bo moze ktoras z Was tez ma jednak bole przy miesniakach i bede bardzie spokojna .Operacja czeka mnie 23 czerwca i tez sie bardzo martwie.pozdrawiam

Gość B A S K A
el-becia nie masz sie co martwic na zapas - porozmawiaj z lekarzem co ci radzi ja mam 37 lat i tylko ze wzgledu na wiek pozostawiono mi jeden jajnik. na drugim niestety "wychodowałam sobie sporego torbielka" i trzeba było go usunac. szczerze mowiąc czasem sie zastanawiam czy na tym co pozostał nie zrobi sie tez jakies paskudztwo, czy to moze tylko kwestia czasu? z wiekiem jest coraz wieksza szansa na to ze coś tam moze sie robic , stany zapalne czy temu podobne rzeczy. a funkcje swoje już chyba spełniły. pzdr

Gość becia222
elcia-belcia - witajcie dziewczyny. Mnie przy mięśniakach też boli brzuch i czasami nogi, lekarz wytłumaczył mi że (tak jest w moim przypadku) mięśniak leży akurat przy nerwie kulszowym i to powoduje bóle nóg a przy mięśiakach sama macica jest powiększona co znowu powoduje bole brzucha. Mam 39 lat

Gość kura58
witam ja rowniez mialam ten sam problem ale lekaz przed operacja powiedzial mi ze jedynie przy otwarciu zadecyduje jaki jest staan jajnikow jesli okaze sie ze jajniki sa ok to je pozostawi a jesli okaze sie ze beda rowniez podejrzane to je usunie i tak sie stalo podczas usuwania macicy i dokladnym zbadaniu jajnikow zadecydowal ze moga jajniki pozostac i tak jest do dzis 5 lat minelo i jest ok pozdrawiam

becia22-dzieki za szybki odpis, bo juz myslalam , ze przyplatala mi sie nastepna choroba z tymi nogami ale po twojej wypowiedzi jestem spokojniejsza bo tez masz bole, czy te bole sa z tylu w nogach tak w zgieciach? i ogolne piczenie czy cos w tym rodzaju? trudno to okresic .moj lekarz a wlasciwie to mialam 2 opinie twierdza ze raczej miesniaki niebola i nie ma zadnych boli w nogach. Ja to juz czekam za operacja 23 czerwca mam juz dosc bo od listopada tylko krwawienia ze skrzepami bole w podbrzuszu i te nogi teraz sie doplataly. Dziekuje dziewczyny i trzymajcie sie...powodzenia zycze

Gość trzydziecha trzydziecha
Bóle nóg mogą byc też od kręgosłupa albo jakieś zmiany żylne, może początek żylaków....Masz \"pajączki\" na nogach ? Jeśli tak, to idz do naczyniowca niech zrobi badanie na przepływy żylne, to się chyba nazywa badanie Dopplerowskie, oceni stan żył i wtedy wykluczysz choc jedna przyczynę bóli w nogach. Może to brak magnezu lub potasu, wtedy łapią kurcze w nogach. Generalnie musi byc jakiś związek ze \"sprawami kobiecymi\" a bólami w nogach: teściowa miała operację usuwania macicy wraz z jajnikami oraz okolicznymi węzłami chłonnymi, od tego czasu bardzo narzeka na bóle nóg.

Gość becia222
elcia-belcia - mnie też nogi bolą tak jakby z tyłu, ani to ból ani to nie wiem co, ból jest od brzucha w stone kolana, raczej z tyłu nogi a czasami po wewnętrznej stronie uda, pozdrawiam

Gość becia222
Abrazja - łyżeczkowanie - bardzo proszę o poradę. Łyżeczkowanie miałam tydzień temu 27.05, był jeden dzień plamień, potem po trzech dniach okres (tzn. krwawienie w 7-mio dniowej przerwie tabletek), zazwyczaj były to krwotoki, tym razem - plamienia no i dziś powinien być już spokój a tu dalej - lekkie krwawienia. Mam pytanko - jak długo po łyżeczkowaniu w miarę normalne jest krwawienie? Bardzo proszę o odpowiedzi bo panikuję. Do lekarza chcę iść dopiero za ok. 2 tygodnie jak przyjdą wyniki histo, chodzę prywatnie i ciężko m teraz pójść Proszę niech któraś z pań mi odpisze

Gość elcia -belcia
witaj becia222. ja po lyzeczkowaniu krwawilam 4 dni a pozniej jeszcze przez nastpepne 6 dni codziennie lekkie plamienia.Na wynik histoatologiczny czekalam 3 dni po zabiegu mialam go pod narkoza i wyszlam 5 godzin po zabiegu ze szpitala, teraz juz wiem ze po prostu macica jest powiekrzona jak w 14 tygodniu ciazy i cala w miesniakach wiec nie ma na co czekac , tymbardziej ze ja juz mam 48 lat i dzieci sie nie spodziewam haha, a jajniki niby sa ok ale lekarz twierdzi ze lepiej je usunac , bo za rok czy dwa i tak bede przechodzila menopauze i wtedy one nie spelniaja zadnej juz roli a z kolei jedno mniej miejsce do nowotworu , moze i ma racje ja bym tam moze chciala pozostawic ale wszyscy w okolo odradzaja.Wie,m ze decyzja nalezy tylko i wylacznie do mnie i z tym jest ciezko zadecydowac.Najgozej mnie teraz denerwuja te bole w nogach bo nawet nie mam ochoty isc na moj codzienny godzinny spacer, pozdrawiam

Gość becia222
elcia-belcia - wielkie dzięki za szybką odpowiedź, czyli w sumie u Ciebie cos tam się paprało 10 dni, więc jeszcze chyba nie jest tak źle, ja akurat na odwrót - najpierw plamienia a teraz coś nie tak. zażyłam cyclonamine, może teraz przejdzie. Mnie już jeden lekarz skierował na usunięcie macicy i poszłam do innego, ten najpierw kazał - łyżeczkowanie i badania. Mam 39 lat i serdecznie dosyć swojej macicy, niedługo chyba u psychiatry wyląduję, każda wizyta w wc to panika i prazie zawał - co znowu "tam" ujrzę, czy znowu krew i czy skończy się to znowu krwotokiem. Mam tego dosyć. Dziś po tygodniu L4 wróciła do pracy i może dlatego tak się dzieje. A tu jeszcze dwa tygodnie do wyników

Gość elcia -belcia
Zaraz weszlam na google.pl i poczytalam na temat badania Dopplerowski , jutro ide do lekarza po skierowanie na to badanie , musze to zrobic i sprawdzic masz racje trzydziecha- trzydziecha. Choc mysle i mam nadziej ze po usunieciu macicy wszystkie objawy mina i bede znou czula sie jak dwudziecha haha , zartuje ale po poza ta macica to raczej nic mi nie bylo . pa

Gość becia222
Zapomniałam dodać - koniecznie idź na spacer, to na wszystko najlepszy lek :-)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się