Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość 44444444444444444444

grozi mi usunięcie macicy, czy ktoś przez to przechodził?

Polecane posty

Gość gość 123456789
ja mam 25 lat .. w poniedziałek dowiedziałam się , że mam 10cm mięsniaka :( przy tak duzych miesniakach jest duze prawdopodobieństwo usuniecia całej macicy .. :( jedynym ratunkiem jest dla mnie kuracja ESMYA , lek drogi , ponad 700zł jedno opakowanie ,a leczenie trwa 3miesiace .. mam nadzieję ,że ten gad choć trochę się zmniejszy !!!!!!!! mam 2,5 roczną córeczkę jednak marzę jeszcze o drugim dziecku ale liczę się z tym , że to może być tylko marzenie :(

Gość gość
Beti68 ja też czasem jak patrzę na innych facetów którzy nadskakują swoim żonom lub partnerkom to mi żal że mój facet nie jest taki ale z drugiej strony znam wielu takich co na pokaz nadskakują i troszczą się a w zaciszu domowym są inni i już nie potrafią pomóc*****kazują swoja prawdziwą twarz . Gościu 123456789 jesteś taka młodziutka i już musisz zmagać się z takim problemem :( czytałam że przy takich dużych mięśniakach stosuje się kurację ESMEYĄ po to by zmniejszyć rozmiar mięśniaka przed operacją a gdyby w Twoim przypadku udało to się to można by wtedy spróbować usunąć samego mięśniaka i wtedy mogła byś pomyśleć o drugim dzieciaczku . Życzę C***owodzenia :)

Gość gość 123456789
dziękuję , oj tak nagle to na mnie spadlo :( ESMYA ma pomóc zmniejszyć , a jeśli to sie nie uda to ten lek tak jakby wysusza miesniaka i nie jest tak mocno ukrwiony . a moze mi ktoś powiedzieć czy np .usg wystarczy by stwierdzić mięsniaka ?? czy inne badania też robią ? miałyscie jakies badania krwi ?? z góry dziękuje za odp.

Gość gość
Mięśniaki można stwierdzić tylko za pomocą USG , najlepiej gdy jest to USG dopochwowe , żadne badanie krwi nie wykryje mięśniaków .

Gość gość 123456789
no i tez tak tłumaczyłam bratowej , ale ona sie uparła ze usg to za mało .. :/ tłumacz babie! ... uparta jak nie wiem .. wg niej powinnam isc na badania krwi , tomografie i że lekarz powinien jakieś wycinki do badań pobrać ...

Gość gość
Bratowej pewnie chodziło o badanie markerów tylko że to badanie robi się w przypadku podejrzenia raka jajnika , w przypadku mięśniaków lekarz może zlecić łyżeczkowanie jamy macicy i szyjki , materiał z łyżeczkowania wysyłany jest do badań histopatologicznych . Jeśli już zapada decyzja o operacji to zawsze przed jest łyżeczkowanie bo lekarz musi wiedzieć czy ma do czynienia tylko z mięśniakami czy przypadkiem guz nie ma charakteru złośliwego .Nie słyszałam żeby zlecano badania tomografem aby stwierdzić mięśniaki .

Gość gość
Chciałam jeszcze dodać do mojej wcześniejszej wypowiedzi że gdybyś miała ochotę porozmawiać z kimś kto miał też dużego mieśniaka i udało sie go usunąć zachowując macicę to daj mi jakiś kontakt do Ciebie , maila lub gg to wyślę Ci namiar gdzie możesz z tą kobietą się skontaktować i porozmawiać .

Gość gość
rezonans magnetyczny także potwierdza mięśniaki. Ale duże mięśniaki wychodzą na USG bez dodakowych badań. Czy ktoś słyszał o takim rozwiązaniu że taki duży mięśniak , jak 10 cm, usunięto np tylko częściowo aby zachować jeszcze macicę? Esmya zmniejsza mięśniaki w niewielkim stopniu, nie zrobi z 10 cm- owego guza tylko 5 cm- etrowego, z tego co mi wiadomo?

Gość gość
wielkość mięśniaka nie przesądza o tym że musi byc usunięty zawsze wraz z macicą, zależy od jego usytuowania i rodzaju. Z podśluzówkowymi jest problem , ale są już profilaktyczne metody na powstrzymanie krwotoku śródoperacyjnego i wówczas szansa na szczęśliwe wyłuszczenie TYLKO mięśniaka rośnie wielokrotnie! oraz musi być dobry w tym specjalista, nie pierwszy lepszy ginekolog

Gość agafifinka
mam liczne mięśniaki macicy i wyznaczony termin usunięcia macicy ufam swemu ginekologowi.Ale z tą macicą i ogromnymi mięśniakami donosiłam i urodziłam cesarkom zdrową córkę 8 miesięcy temu.Jak mnie otwarli cesarką to byli w szoku że tak wielkie mięśniaki i malęńka poradziła sobie z nimi.więc głowa do góry natura radzi sobie ze wszystkim a siła życia jest wielka.

Gość gość
Jeśli to prawda co powyżej piszesz, to ja powinnam tego mojego lekarza zaskarżyć, który mi usunął macicę z powodu -- jak twierdził -- "zbyt dużego mięśniaka... bo i tak bym już nie mogła urodzić z tym dziecka"... bo przecież nie dał mi szansy!? na papierze napisali 4cm/5cm a on sie upierał że po otworzeniu brzucha mięśniak był większy, ale co z tego? nie wolno odebrać kobiecie takiej szansy

Gość gość
agafifinko, szkoda ze musisz iść na ta operacje. A nie możesz nie?

Gość gość
4 /5 cm to nie jest duży mięśniak słyszałam że dużo większe mięśniaki można usunąć bez usuwania macicy .

Gość gość 123456789
pisałam niedawno na forum ... mam 10cm mięśniaka podsurowicówkowego .. miałam zacząć leczenie ESMYA i ... jestem w ciąży ! jestem przerażona :( boję się co będzie dalej ???????

Gość gość
Gościu 123456789 kilka postów wcześniej pisała agafifinka że pomimo licznych mięśniaków urodziła dziecko więc może wszystko będzie dobrze , a co lekarze mówią ? nie martw się na zapas , ważne żebyś znalazła się pod opieką dobrego ginekologa .Pozdrawiam Cię :)

Gość gość 123456789
dziękuję Gościu za słowa wsparcia ;) na wizytę idę w piątek , mam nadzieję , że to nie będzie tragiczny przypadek i że uda się tę ciążę donosić i szczęśliwie urodzić .

Gość gość
Trzymam więc kciuki za pomyślne wiadomości :) Powodzenia :) i daj znać co mówią lekarze :)

Gość gość
Kobiety, bardzo odradzam operacje usunięcia macicy ! konsekwencje są fatalne i z każdym rokiem po....tylko gorzej.

Gość gość
Czy możesz przedstawić jakie są tego konsekwencje.

Gość Magnoliaczb
Miałam zabieg dwa lata temu krwotoki 2 paczki podpasek na okres nie wystarczały leczenie mireną niec nie dało uczuliła mnie strasznie mięsniak duży 1 teraz czuję sie fantastycznie miesiączki mam skape bo jajniki zostały wiec się miesiaczkuje to chyba Panie wiedzą! Drogie Panie bardzo długo tutaj pisałam prawie rok i wiecie co? cały czas tylko straszenie i nic wiecej nie wyczytałam na tym forum aż wreszcie jedna Pani druga Pani i trzecia napisały że już sa po zabiegach Przeczytajcie całe forum a dopiero wypisujcie głupoty Po usunieciu macicy a konkr. trzonu macicy ja czuję sie fantastycznie!!!!!!!!!! sex normalnie i reszta super nie ma róznicy a wiecie dlaczego a to proste macica to woreczek do rodzenia dziecka a szyjka i reszta jajniki działa i TO jest NAJWAŻNIEJSZAE macicia do niczego potrzebna nie jest! tylko dla dziecka jako worek Wiem bo przeszłam to wszystko i jestem wdźięczna mojemu lekarzowi bardzo. Gadanie a ja z mięśniakami urodziłam ok urodziłaś i super ale taka macice trzeba wywalić bo może sz raka dostac i krwotoki. W naszym kraju lekarze i tak niechetnie usuwaja macicę Uważam że usuniecie macicy w żadem sposób nie zakłuca organizmu no może u 28 latki tego nie wiem, ALE NIE SĄDZĘ Mam 45 lat a miałm 43 usuwając trzon macicy. Operacja była przez powłoki brzuszne i całe szczęscie. Pozdrawiam wszystkie Panie nie ma się czego bać to nie boli daja leki znieczulające i krplówki i super.

Gość Magnoliaczb
ACH I nie biore hormonów nie biore niczego:)

Gość Magnoliaczb
ja urodziłam dziecko z mięsniakiem 1996 roku

Gość gość
Dla mnie skutki tej operacji okazały się tylko i wyłącznie NEGATYWNE. Przedwczesne przerwanie miesiączkowania nigdy nie jest dla organizmu korzystne zresztą i teraz wiem że wolałabym mieć kłopotliwe okresy niż żadne ale może dlatego że z moimi dało się żyć przed operacją , a po zabiegu to już nie jest normalne życie. Problemy z sikaniem, jelitami, zanik ochoty na seks, jak i fizyczna niemożność (ból podczas seksu mimo żelów), na suchość pochwy cały czas trzeba coś kupować, gorsze samopoczucie psychiczne, szybko się męczę, bóle głowy, bezsenność, utrata włosów, postarzenie się skóry (oczywiście nie z dnia na dzień ale jednak), ciągłe zaparcia ze skutkiem problemu z o***tem, hemoroidami, uciążliwe przykre odczucia ciągnienia tam... i z pęcherzem. O operacji nie da się zapomnieć jeśli odczuwa się takie różne upierdliwe inwalidzkie dolegliwości. Choćbyśmy nie wiem jak się starali z mężem to rozbudzić się erotycznie już się tak jak przed operacją nie da ani przeżyć normalny orgazm. Ale to akurat jest zrozumiałe bo orgazm to przecież głównie skurcze macicy i seks ma być przyjemny a nie boleć

Gość gość
a co do jajników itp. po usunięciu macicy to one już tak dobrze i normalnie nie działają. Mimo że miałam operacje w wieku czterdziestu lat a więc do menopauzy jeszcze trochę dosyć szybko po operacji zaczęłam mieć objawy klimakterium, uderzenia, poty itp.Jajniki i jajowody są połączone z macicą a operacja to zmienia

Gość gość
Powiedzenie że "....macica to jest tylko worek na dzieci...." to jest medyczna herezja oczywiście. Jest ważną częścią całego organizmu zarówno anatomicznie (daje m. in. stabilność narządów układu moczowego) w miednicy, bez macicy niekorzystnie zmienia się ciśnienie brzuszne, stąd wzdęcia, powiększony brzuch, gazy, brak macicy mimo jajników jednak pogarsza gospodarkę hormonalną i menopauza jest wcześniej, jajniki bez macicy nie są ukrwione a jajeczka wydzielają się do brzucha. Zanik lub mniejsze produkowanie śluzów wynika z gorszego ukrwienia układu rozrodczego.

Gość gość
Dlatego lekarze niechętnie usuwają macicę bo wiedzą coś więcej na ten temat niż my pacjentki. Dla lekarzy starej daty to może "macica i jest tylko workiem do rodzenia dzieci" ale niestety jest trochę inaczej

Gość gość
Nie jest regułą jak pisze Magnoliaczb że bez trzonu macicy ma się skąpe miesiączki. Większość kobiet po operacji nie miesiączkuje w najmniejszym stopniu już wcale, ani kropelki, suchutko i czyściutko

Gość gość
Magnolioczb jeśli jesteś zdania że macica to tylko niepotrzebny worek to pomyśl , może znajdziesz jeszcze jakiś niepotrzebny organ który można wyciąć , skrócić i wyrzucić ? o np piersi , po co C****ersi , służą tylko do karmienia dzieci a potem to co ? może w nich rak się rozwinąć ? to może wycinajmy piersi ? pozbędziemy się jeszcze jednego kłopotliwego organu .

Gość gość 123456789
przybywam ... i ani jednej dobrej wiadomości .. ciąży nie widać .. lekarz podejrzewa pozamaciczną .. jesli to prawidłowa ciąża to i tak daje mi małe szanse na donoszenie ... podejrzewa u mnie chorobę hashimoto ... ehhh :( jutro i w piątek mam iść na betę , trzeba sprawdzić przyrost ... MAGNOLIACZB miałaś usunięta macicę w wieku 43 lat i jest ok , ale nie wiadomo jak zareaguje organizm np 25 -latki ( tak jak u mnie ) .. przeraża mnie myśl o usunięciu macicy w tym wieku ...

Gość gość
Gościu123456789 po cichu liczyłam że wiadomości od Ciebie będą pomyślniejsze , jeżeli możesz to napisz jakie badania Ci robili czy tylko Usg czy może sprawdzali z badania krwi czy jesteś w ciąży . Pytam dlatego bo jeżeli robili tylko Usg a Ty masz takiego dużego mięśniaka to może po prostu nie było widać zarodka . Trzymam nadal mocno kciuki żeby Twoje zdrowotne problemy pomyślnie się rozwiązały , piszesz że masz 25 lat więc tyle samo ile ma moja córka , nie wiem co się dzieje ale tyle młodych dziewczyn ma problemy ginekologiczne , jest to niepokojące .Pozdrawiam :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się