Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bertta

Prawa ciężarnych a chamstwo ludzi. Polacy gdzie wasza kultura?

Polecane posty

Gość dianemka
achaja - w autobusie nie ustępują miejsca ludzie w każdym wieku, czy to licealisci, studenci, 40letnie panie, czy ktokolwiek inny. Część z nich może mieć swoje powody (np ja-studentka w 5mies ciąży, ale niewidocznej, mimo to mdleje przy byle okazji), a czesc to zwykłe gbury . I tyle. Nie ma co wyróżniać szczególnie jakiejś grupy wiekowej, bo problem dotyczy wszystkich.

Gość e11111
Tym co nie sa w ciąży to nie wiedzą a mają się za najmądrzejsze, wśród ciężarnych też są chore. Ja czuje się źle stojąc a nikt tego nie widzi, a mam bardzo duże skrzywienie kręgosłupa, ale boczne, którego nie widać. Powinnam żałować, że nie mam garba na plecach. Ciężarnym jest ciężko, bo sporo jest problemów i komplikacji w ciąży (zagrożenie poronieniem). Co wam zwoje poplątało? Chora na grype ma problem bo jej w kolejce nie ustąpili, a pytała? Porównuje sie tak jakby przez 9 m-cy mała grypę. Niektóre obiety w ciąży maja bóle już od 1 m-ca, bo dziecko układa się na dole brzucha ze względu na za krótką szyjkę macicy. Nie wszystkie maja komfort możliwości leżenia w domu i to non stop. Ciężarna nosi dziecko 24h/dobę nawet jak leży obciąża się jej kręgosłup. Jak zemdleje w olejce i upadnie to może poronić lub mieć problemy, ale wszyscy są zagrożeni. Przyszłe matki chcą być pewne o dziecko, że nic się nie stanie a nerwy dobrze nie wpływają, ale co tam- przecież nie jesteśmy wyjątkowe, chociaż przez te trzy miesiące mogliby okazać szacunek i zrozumienie. Mówicie o innych uprawnionych przez ustawe, ze ich tez ma sie w d...., ale są ludzie i kotlety, tak wiec innych uprawnionych traktuje sie lepiej i rzadziej sie zdarza że im się miejsca w autobusie nie ustąpi. Ja podam przykład ze swojego życia: Stałam w kolejce z małym ale widocznym brzuszkiem, dopiero co wyszłam ze szpitala. Musiałam iść do ksero, bo mialam serować materiały do pracy mgr (później już nie miałabym okazji jej obronić). Wyjmowałam książki z plecaka na krześle bo przecież nie będe tego robić na brzuchu stojąc, wszedł brat zakonny, widział że byłam pierwsza, ale podleciał do lady jaki to on biedny, że musi psamochód za 3 godzinny oddać (więc są jeszcze tacy pokrzywdzeni hrabiowie, bez samochodu w miasto nie ruszy) a musi oprawić pracę i podeszła dziewczyna co obsługue ksero do niego jako pierwszego przy ladzie, a on zachwycony nawet nie zwrócił (niezła ściema) uwagi na to że wbił mi się w kolejke. Mnie po prostu zatkało i nie chciałam się kłócić, stres w tym wypadku też jest najmniej potrzebny. Później po wszystkim już tylko przyglądał mi sie na brzuch i widział że ledwo stoje na nogach. "Brak mi słów na takie podejście". Jany nie rozumieją że skoro jest ustawa to w końcu coś w tym musi być. Takich prosze: przestańcie myśleć, bo wam to nie wychodzi!!!!

Gość e11111
A propo tego, że nie każdy ustępowac musi. Dziewczyno my to wiemy, ale każdy po kim choroby nie widać a jest uprawniony może w kolejce tego prawa się domagać pokazując legitymację. Ja sama mam lekki stopień niepełnosprawności, męczę się ale nie mam uprawnień i jakoś dawałam radę i w autobusie i w kolejkach. Troche wyobrażni, trzeba coś przeżyć aby móc się na ten temat wypowiadać. My nie mamy pretensji do wszystkich, ale czy njak wsiadam do autobusu to wszyscy mają niewidoczne choroby, czy dzielą się miejscami pół na pół z chamami albo tępotą, ale o to chodzi aby chamstwo tępić, ja rozumiem że zdarzy sie taki jeden na 1000, a na razie jest tak że zdarza się jeden człowiek na stu który myśli i ma szacunek i zrozumienie. Nietórzy chcą zasługiwać na miano chomo sapiens, ale to oznacza istotę myślącą logicznie, więc na miano człowieka trzeba zasłużyć. Swoją drogą zwierzęta też mają prawo żyć ale nie domagają sie tego tytułu hs

Gość mnie w jak byłam w ciązy
nie ustepowali miejsca a dzisiaj ja nie ustępuję.

Gość e11111
jak cała ciążę źle się czuję to mam sie za kazdym razem prosić. I jeszcze jedno skąd mam wziąść na taryfę? Niektórzy nie mają wyobraźni a jeszcze inni chyba tylko w wyiaginowanym świecie żyją. Śmiejcie się, śmiejcie i wymądrzajcie, życie się mści.........

Gość e11111
A ja myśle że właśnie teraz będe tylko kobietom w ciąży ustępować, ale teraz tak myślę :)

Gość e11111
Masz sporo racji w swoim postępowaniu ale jak widzisz to nic nie daje nieustępowanie, ale jestem w stanie cię zrozumieć, taki nerw łapie że już nie puszcza. Tylko szkoda dziecka, o to chodzi a nie ciężarnej

Gość e11111
Ja mam zamiar skorzystać z rady Leny, tylko nerw mi się rusza jak musze mówić o swoich prawach które powinny być oczywiste, chociaż w kolejce w sklepie

Gość to jest
nie cce mi się tego nawet komentować. Kurwa podejcie jestes w ciąży jedz se taxowkami albo nie wychodzi z domu lub nie trzeba bylo sobie dziecka robić sa tak gowniane i plytkie ze plakac mi sie chce jak je czytam!!! Wiecie co!!! W dupie was mam bo mnie stac na to zeby gdzies taxsowka podjechac ilub wsiadam w samochod. Mam na tyle sz=czescie ze stac mnie na to!!! Współczuję kobietom które muszą z takimi ch.... jak wy jezdzic komunikacja miejska i stac w kolejkach!! Kazdy w tym zasranym narodzie patrzy zeby tuylko sobie zrobic dobrze i w tym kraju dlatego zawsze bedze gowno!!!!!!!!!!

Gość o to fajnie
ze cie stac na taxi i na własny samochód. Bo innych nie a tez dzieciaki by chcieli miec. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Gość gagagagagagagg
Pamietam czasy (naście lat temu), gdy chodziłam w ciąży. I z tego co zapamiętałam , to prędzej ustapiła starsza osoba niz nastolatek... Teraz to te niegdysiejsze nastolatki sa mamusiami i uważaja, że im sie wszystko nlaeży. Jade np samuchodem i na jezdnię , spacerkiem gramoli sie taka mamusia z dzieckiem , które na dodatek ciagnie za soba hulajnogę. Ja muszę stać ,chociaz miejsce nie jest oznakowane pasami, aż taka w koncu przejdzie z mina taką, jakby wszyscy dookoła robili jej na złość. Nie mówiąc juz o tym , że powinna wziąść ta cholerną hulajnogę, dziecko za rączkę i w miare szybko opuścić jezdnię...

Ostatnio robiono badania na temat kultury anującej w róznych narodach. Dziennikarze udawali marudnych klientów, dziennikarki wypychały sobie brzuchy poduszkami i wsiadały do zatłoczonych autobusów. Podobno Polska, czy też Warszawa, bo to chyba o iasta chodziło, została sklasyfikowana wysoko, chyba na 5-tym miejscu. Ale w autobusie nikt ciężarnej nie ustąił, dziewczyna więc podeszła do faceta w okularach i sama poprosiła o ustapienie miejsca. Facet zaczła sie tłumaczyć, że jej nie zauważył, a potem wysiadł na nastepnym przystanku.

a dzis mnie spotkała nieprzyjemna sytuacja, stałam w kolejce i jak już miałąm być obsłużona to stara baba wepchnęła mi się przed nosem do kasy i jeszcze mnie potrąciał i ani słowa co za bezczelność!!!miałam ochotę jej nawtykać ale stwierdziłam, że z głupotą i pustą babą nie chce mi się dyskutować!! żadnej starej małpy już napewno nie wpuszczę do kolejki,a nie raz to robiłam!dodam, że jestem w 6 miesiącu i brzuch jest naprawdę widoczny!!

Ja zawsze ustępowałam kobietom w ciąży czy to miejsca w autobusie czy w kolejce, kiedys mnie nawet w kolejce zjechano ze chce aby taka pania wpuszczono pierwsza, ale nic to! jak doszlo do mnie to zawolalam ta dziewczyne i zaplacila rachunki przedemna...;P a jak sie facet z tyłu odezwal ze jakim prawem to mu odpalilam ze tak mnie mama w domu kultury uczyla ;) i wiem jedno o swoje prawa trzeba walczyc.... Pozdrawiam wszystkie brzuszki :]

Gość kallinnnnkka
z tego co widać to dobiero będziesz rodziła w grudniu i być może twoja ciąża nie jest tak widoczna, są niektóre kobiety przy tuszy to trzeba by było ich traktować na okrąglo jako ciężarne, niedługo to zechcecie, żeby na drugi dzień po zapłodnieniu ustepować wam, niekiedy tak jest, że też osoba wyglądająca na zdrową może być naprawdę chora i też nie może ustąpić, dla was to osoba chora bez nogi, bez ręki itp.

Gość KINDZIA NL
Jestesmy mlodym malzenstwem i wlasnie zaczelismy staranka o dzidzie.......Ale jak czytam wypowiedzi ciezarnych kobiet na tym forum to wole sobie kupic psa niz tak zdurniec w ciazy.Przeczytalam ponad polowe listow od pierwszej strony i z 99,99 % wynika ze ciezarne MAJA MIEC wszystkie przywileje tego swiata.Z jakiej racji?? Wymagaja kultury a same zachowuja sie jak wiesniaki granatem oderwane od pluga.Przekrecanie znaczenia listow innych uczestniczek,ktore maja inne zdanie, na swoja modle. Robicie z siebie ofiary i niedolezne sieroty.Na dowod tego przytocze wam kila listow ciezarnych kobiet. -Jedna z was placze ze GODZINE stala w kosciele w zaawansowanej ciazy,ze wszystko ja pozniej bolalo, ze spuchla,i ze 10cio letni chlopiec siedzial a ona nie.PO JASNA CHOLERE lazla do tego kosciola skoro od wiekow wiadomo ze o miejsce siedzace trudno??? Zapewniam ze Bog by jej wybaczyl jak by sie pomodlila w domu,a chlopiec mial prawo siedziec.Co on gorszy,bo ma 10 lat?? -Inna sie wychylila zeby "uprzywilejowac" ciezarne nie placeniem biletu w komunikacji publicznej albo "chociaz" polowke placic.Super!!! Ja nie jezdze autobusami ale plan jest swietny.Podjade na stacje pokaze brzuch i kaze sobie zatankowac za free albo "chociaz" za polowe ceny.Paranoja -Jakas dziewczyna napisala ze jej kolezanka nie rozumiala jak mozna sie czuc w ciazy i nie ustapila miejsca,a wszystkie ciezarne z morda na nia ze to " nic do rozumienia" poprostu kolezanka wymienionej wczesniej dziewczyny to chamica i wiesniara. Domagacie sie miejsc siedzacych w autobusach.Macie swoje przepisowe "krzyzyki" gdzie mozecie siedziec do bolu i do woli.A dlazcego inni MUSZA wam ustepowac??Przeciez tez placa za przejazd i tez maja PRAWO posiedziec sobie kilka przystankow.Sa gorsi bo nie w ciazy,a moze maja tego pecha ze sa zdrowi i juz im fotel w atobusie nie przysluguje.Tylko czemu nie pomyslicie ze jakos tak niefarownie dla was sa zmeczeni BO ciezko pracowali BO mloda laska ma okres albo boli ja glowa BO tak jak ja ktos ma problemy z kregoslupem ?? Po przeczytaniu waszych listow, gdyby podeszla do mnie w autobusie/tramwaju ciezarna i z morda "poprosila" mnie o miejsce powiedzialbym ze nie BO mi sie nie chce stac.Mam prawo??To samo dotyczy sie poczty i sklepow.Dlaczego ja i inni moga stac a wy nie?? Bo bedziecie mdlaly,puchly i wymiotowaly??Mnie sie spieszy i innym tez.Wiecie innym TEZ !! BO maja rodziny z ktorymi chca spedzic wieczor BO mloda dziewczyna ma randke,BO jest mecz w telewizji i pan drugi od konca bardzo chce go obejrzec.Nie mowcie mi ze w jednym momencie na poczte nie wchodzi stado ciezarnych i ze dla tej " jednej" mozna zrobic wyjatek.Przypominam ze przed poludniem nie ma kolejek na poczcie,jeszcze nie jest goraco,a wy jestescie wypoczete. Piejecie nad wlasna kultura a tu prosze.Wasza kolezanka LENA pisze tak:MOJA RADA,ZWRACAJCIE LUDZIOM NA "BESZCZELNEGO"UWAGE O ICH KULTURZE,CHAMOW NALEZY UCZYC PORZADKU. Moja rada dla LENY;zamiast przesiadywc przed monitorem popros kogos zeby nauczyl cie oglady.Zebys juz nie musiala swiecic swoim chamstwem i prostactwem. I zakoncze cytatem SKORO UWAŻACIE, ŻE "MÓJ BRZUCH TO TYLKO MOJA SPRAWA" TO BĄDŹCIE KONSEKWENTNE, DROGIE PANIE. I ODPIEPRZCIE SIĘ OD LUDZI, KTÓRYCH WASZA CIĄŻA GUZIK OBCHODZI

Gość to okropne
Kindzia - wspólczuje twojemu dziecku, jeżeli będziesz go uczyla takiej kultury. Na tym polega dobre wychowanie. Pomagamy przejśc niewidomemu przez ulicę, ustepujemy ciężarnym i starszym miejsa w autobusie. Nie mamy obowiązku, ale zwykla przyzwoitość tego wymaga. Wszyscy narzekamy na chamstwo i znieczulice, a sami nie jestesmy lepsi. Owszem, ciąża to nie choroba, ale kobieta wtedy źle się czuje, tak samo jak trudniej jest ustać osobie starszej, choć starość to też nie choroba. Możemy wprowadzic takie zasady. Nikomu nie pomogamy, nikomu nie oddajemy przysługi, nawet drobnej. Bo ja sie spieszę na randke, bo ja pacę podatki, bo ja tez mam prawo. jaki stworzymy świat? Na pewno nie taki, w którym chciałoby sie żyć.

zgadzam się, ze jest to kwestia wrażliwości i kultury czy ustępuje się miejsca ciężarnej, inwalidzie, czy staruszkom. I uważam, że powinno się im ustępować, chociażby dlatego, że jesteśmy ludźmi cywilizowanymi. Natomiast Panie Ciężarne mogłyby wziąć pod uwagę, że czasami inni ludzie tez mogą źle się czuć - nigdy nie byłam w ciąży a zemdlałam w kolejce już kilka razy. A co do argumentu, że są w ciąży bo im się chciało i to ich sprawa - dawno nie słyszałam tak bezdusznego i idiotycznego argumentu, nawet nie chce mi się go komentować. Dość powiedzieć, że na tej zasadzie ludzi po zawale trzeba zostawiać pod płotem, bo \"jak im się nie chciało zdrowo zyć to niech teraz zdychają\" - to jest ten kaliber debilizmu w wypowiedzi. Dorośniecie zmądrzejecie Panny Bezdzietne.

I czemu się dziwimy, skoro takie \"kindzie\" chodzą po świecie? Mnie w domu nauczono ustępować i pomagać POTRZEBUJĄCYM. Bez różnicy, czy to ciężarna, czy strasza Pani, czy młoda osoba o kulach, czy po prostu ktoś, kto się nagle źle poczuł. NAUCZONO mnie, żeby innych traktować tak, jak samemu chciałoby się być traktowanym. Nauczono mnie przepuszczać w kolejce bezwzględnie wszystkie starsze czy niedomagające osoby oraz ciężarne. I co, że przez to stoję 3 razy dłużej? CO Z TEGO? Akurat bardziej mnie cieszy czyjś życzliwy uśmiech i wdzięczność na twarzy, niż obejrzeniu meczu.... Obserwuje schamienie na każdym kroku i to nie tylko w Polsce. Ludzie stali się agresywni, brutalni, niczego już nie szanują. Jeżeli w autobusach i tramwajach MUSIAŁY się pojawić naklejki o konieczności ustąpienia miejsca osobie o lasce..... to żałosne. W następnym etapie w restauracjach pojawią się naklejki przypominające o konieczności użycia sztućców.... Czy ludzie już zupełnie zapomniejli co to jest KULTURA? Tak po prostu, KULTURA, bez rozwijania temtu w szczegóły? Mam wrażenie, że tak.

Gość KINDZIA NL
do ZMORKA "A co do argumentu, że są w ciąży bo im się chciało i to ich sprawa - dawno nie słyszałam tak bezdusznego i idiotycznego argumentu, nawet nie chce mi się go komentować. Dość powiedzieć, że na tej zasadzie ludzi po zawale trzeba zostawiać pod płotem, bo "jak im się nie chciało zdrowo zyć to niech teraz zdychają" - to jest ten kaliber debilizmu w wypowiedzi. Dorośniecie zmądrzejecie Panny Bezdzietne." brawo brawo !!! Wlasnie tymi slowami skomentowals swoje ucisnione kolezanki ciezarne.Przeciez wszystko co przytoczylam w swoim liscie to cytaty ich wypowiedzi.Same gubicie sie w tym co piszecie.

Gość KINDZIA NL
do SHALLA "NAUCZONO mnie, żeby innych traktować tak, jak samemu chciałoby się być traktowanym. Nauczono mnie przepuszczać w kolejce bezwzględnie wszystkie starsze czy niedomagające osoby oraz ciężarne" Czyli wolnosc i bezkompromisowosc ciezarnych,reszta do kanalu.?? Wy ciezarne zachowujecie sie jak faszystki.Dla was wszystkie dobra BO JESTEM W CIAZY.reszta ludzi to gorszy gatunek i maja obslugiwac i zaspakajac zachcianki ciezarnych.feeee A dla pana drugiego od konca jest wazniejszy mecz niz wasz brzuch.Wolno mu?? Wez tez pod uwage ze komentowalam zachowanie ciezarnych a nie moj stosunek do starszych,wiec nie uogolniaj. aaa Dlaczeo zadna z was nie skomentowala listu LENY?? Gdzie wasza odwaga??

Gość do kindzia
jestes z Holandii??? ja nie wiem co myslisz ale w Holandii babki nie sa takie pojebane jak u nas - u nas robia z siebie swiete krowy - takie glupie pindy wydumane a tu w holandii jezdza na rowerach nawet w 8 miesiacu i sa usmiechniete.

Kindzia - ja może głupia jestem, ale nie bardzo rozumiem? To znaczy, że ty uważasz, że się ludzi po zawale powinno zostawiać, niech zdychają? To był sarkazm - nie bardzo rozumiem gdzie sobie sama przeczę. Uważasz, że zajście w ciążę to zbrodnia, za która należy dodatkowo karać zabraniając wychodzenia z domu ciężarnym? Dziewczyno, ochłoń, nikt nie mówi, że masz nerkę oddac ciężarnej jak zażąda, tylko wykaz się odrobiną empatii - babka w ciąży naprawdę jest trochę bardziej delikatna i wrażliwa od Ciebie i szybciej się męczy - nie musisz jej kochać, ale chociaz jej nie kop. Skąd tyle w Tobie nienawiści??

Kindzia, widać i ja jestem ograniczona, bo Twojej wypowiedzi nie zrozumiałam zupełnie. Chaotyczny zlepek wyrazów, niekomponujących się w zdania w rozumieniu gramatycznej poprawności wedłhg norm języka polskiego. - to moja opinia. Ale może zechcesz wyjaśnić co Ty właściwie chciałaś mi powiedzieć??? Twój cytat: \"Nauczono mnie przepuszczać w kolejce bezwzględnie wszystkie starsze czy niedomagające osoby oraz ciężarne\" Czyli wolnosc i bezkompromisowosc ciezarnych,reszta do kanalu.??\" Czy Ty dziewczyno umiesz czytać ze zrozumieniem?

Gość to okropne
Kindzia - dlaczego "wy ciężarne"? Nie jestem w ciąży, ale jak byam to nic od nikogo nie wymagalam. Rozumiem jednak, ze są kobiety w ciązy, które nie maja swojego samochodu i których nie stac na taksówkę. Nauczono mnie, aby pomagac potrzebującycm (a za takie uważam ciężarne), bo jestesmy ludzmi. Może ktos kiedys pomoże mnie. Wiesz zdarzało mi się jadąc samochodem satnąc na zielonym świetle, aby przepuścic osobe, która biegnie na tramwaj. Też jestem zajęta i mam mało czasu, ale czasami przysługa wiele nie kosztuje. Nikt od ciebie nie wymaga, abyś kogokolwiek obsługiwała. To zwykła przyzwoitość. Cos, czego nie jestes w stanie pojąć, bo jesteś zwykłą egoistką. Ja jestem najważniejsza, tylko moje potrzeby sa istotne.

Gość KINDZIA NL
Tak jestem z Holandii.Rowniez jest prawda ze tu kobiety w ciazy jezdza na rowerach w 8 miesiacu ciazy,baaaa nawet pracuja do rozwiazania.CZasem jednak nie podoba mi sie tu opieka medyczna. Pzdrawiam Kinga :)

Gość KINDZIA NL
do ZMORKA.Ja o niebie ty o chlebie.Czas poszukac dobrego psychiatry.Moze nawet lozko pod oknem ci zalatwi??

Gość KINDZIA NL
do SHALLA jestes ograniczona.A cytat nie moj :)

No no, brawo! Czekam, jak mi przywalisz ? :) Jestem pełna uznania dla Twojej inteligencji...