Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Donatka25

samotna matka w świetle prawa

Polecane posty

Sa komornicy, sa firmy windykacyjne, które sie zajmuja sciaganiem alimentow od \"tausiów\" albo mozna domagać sie spalty alimetów od osób, które maja wzgledem tatusia obowiazek alimentacyjny tzn jego rodziców bądz rodzenstwa. Znam przypadek, że nie płacałacy alimentów tatuś szybko spłacic dlug bo policja mu zatrzymała prawo jazdy.

Gość bbbbdfas
up

Gość Niunia_20
Witam wszystkie samotne.od maja tego roku sama wychowuje półrocznego synka z tego względu że jego tatuś w ogóle się do tego nienadawał. Pobieram tylko zasiłek rodzinny i to wszystko bo nie zasługuje na zasiłek dla samotnych mam;( mieszkam z rodzicami i jest naprawdę ciężko ale jakoś daje rade.Trzeba.Czekam też na pierwsze alimenty do 10 września.Odgraża się ze nie da ani złotówki.Ale na takich też są sposoby!!Po miesiącu zwłoki (w tym czasie lecą odsetki) kieruję sprawę do komornika gdzie mieszka tatuś.Dalej komornik się o to martwi a z tego co mi wiadomo to niepopuszczaja bo się nasze państwo troszkę wzieło za alimenty. Także młode samotne mamy nie bójcie.Dużo jest ludzi po naszej stronie!!!! POZDRAWIAMY...MAGDA I MARCEL

Gość sylwia5115
Dzień dobry mam na imię Sylwia jestem w 4 miesiącu ciązy, uczę sie w liceum zaocznym mam problemy z ciążą dlatego nie pracuje w tygodniu a wiec jestem na utrzymaniu rodziców. Mój chłopak "ojciec dziecka" (nie mamy ślubu) pracuje i od sierpnia jest zarejestrowany. Moim rodzicom przysługuje zasiłek rodzinny czy i ja mogę liczyć na jakieś pieniądze od państwa jako samotna matka??

Gość mamasama
tak ale wtedy twoi rodzice bedą sie musieli zrzec swojego zasiłku i dodatku ktorego moja na ciebie , a to jest wiecej pieniedzy niż ty bedziesz dostawać ponieważ wyniesie 48zł tylko ale wtedy jednorazowe to becikowe wyjdzie 2000 bo1000 za urodzenie dostaniesz jak każda matka a drugie 1000 dostaniesz gdy bedziesz w związku ze swoim chlopakiem gdy on nie pracujeNIE opłaca sie ten sposób bo sama tak zrobiłam,

Gość monia2484
Jestem matka somotnie wychowujaca corke mam zasadzone alimenty i ojciec corki lozy na nia a mam pytanie czy nalezy mi sie jakis dodatek do rodzinnego z tytulu wychowywania samotnie dziecka?

Skoro masz alimenty nie należy Ci się żaden dodatek.Z resztą z jakiej racji skoro ojciec dziecka łoży na jego utrzymanie?

Gość ale bezmózgowie
ledwie same siebie utrzymują a robia jeszcze sobie dzieci. Czy wy nie macie całkowicie już rozumu. Kto wam naopowiadał głupot, ze dziecko powietrzem zyje. Z internetu umią korzystać a nie umiałyście wcześniej sobie wyczytać ile kosztuje utrzymanie dziecka.A teraz do pracy......, jak się nie myślało wcześniej.

Gość madidomi
witam bezmozgowcu nie wypowiadaj sie na temat w ktorym zupelnie z tego co widze sie nie orientujesz. Ile masz lat ? 15? a moze 16? zmykaj i jak sie nudzisz to moze klan albo plebanie sobie wlacz zegnam dobrej nocki

Gość madidomi
do Moni nalezy Ci sie dodatek mimo iz masz przysadzone alimenty skoro jestes w swietle prawa matka samotnie wychowujaca dziecko

witam mam problem kiedy urodzilam synka niemial wpisane nazwiska ojca i z mopsu dostawalam zasilek dla samotnej matki teraz po 2 latach ojciec wpisal mu swoje nazwisko a opieka karze mi zwracac wszystkie pieniadze czy ktos mial jak ja taki problem pomuzdzie poradzcie czy to jest sprawiedliwe .

witam mam problem kiedy urodzilam synka niemial wpisane nazwiska ojca i z mopsu dostawalam zasilek dla samotnej matki teraz po 2 latach ojciec wpisal mu swoje nazwisko a opieka karze mi zwracac wszystkie pieniadze czy ktos mial jak ja taki problem pomuzdzie poradzcie czy to jest sprawiedliwe .

Gość magdaxd
Witam wszystkie samotne matki.Jestem po rozwodzie, wychowuje 2 dzieci w tym dziecko niepełnosprawne-chciałam się dowiedziec czy moge się starać o dodatek z tytułu samotnego wychowywania

witam jestem samotna mamusia (jeszcze w ciazy) chcialam sie dowiedziec,czy moglabym sie starac o mieszkanie socjalne? mam 22 lata i koncze studia inzynierskie dzienne (jeszcze rok czasu jakby nie bylo) w domu mieszkam w malutkim mieszkanku z mama i siostra i nawet nie wiemy gdzie lozeczko wstawic;/ mama tez utrzymuje nas dwie sama,wiec za duzo pieniazkow nie ma Bede wdzieczna za odp

Gość o kurdeee
ale przestrany ten system w polsce bo np. w niemczech to kazda kobieta czy samotna czy mezatka dostaje kindergeld czyli cos jak zasilek na dziecko 156 eur (na 1 dziecko na miesiac) jak urodzi to dostaje elterngeld 80% tego co wczesniej zarabiala (max 1800eur) jesli nie pracowala dostanie 300 eur na miesiac przez rok.Jesli kobieta jest sama ma oplacone mieszkanie ,opieke zdrowotna dla siebie i dzieci ,leki za darmo.I kase na zycie tzn socjal (czyli minimalna kasa na 1 osobe cos ponad 500 eur tak to naliczaja) .Moze tez dostac kase jak jest w ciazy lub na ubranka dla dzieci na meble itd.Kobieta po rozwodzie dodatkowo moze pobierac alimenty na dziecko i na siebie od meza

Gość kasiaa17
moja sytuacja tez jest z deczka nie ciekawa i zakrecona. nie mam jeszcze 18 lat nie dosc ze ojciec nie moze uznac dziecka za swoje to jeszcze nic mi sie nie nalezy... becikowe, rodzinne dopiero jak ukoncze 18... czy ktos wie co mi sie nalezy, bo w sumie jestem samotna matka skoro ojciec nie uznal dziecka. szczerze to wszystko w polsce jest chore, bo ja na szczescie mam rodzicow i oczywiscie ojciec dziecka tez sie nami interesuje ale co maja robic dziewczyny ktore nie maja 18 lat i nie ma jej kto pomoc finansowo?

Gość czy ktoś wiem jak wygląda
sprawa o pozbawienie praw rodzicielskich? Czy dziecko *obecnie 4 lata) też jest przesłuchiwane? Czy można samemu zrzec się praw do dziecka?

Gość dajaca z glowa
no tak, zrobić dziecko to miał kto ale utrzymywać je to już nie. Do Weronika34- alimentacja rodziców, rodzeństwa. A to co rodzice czy rodzeństwo każe się dorosłym osobom pieprzyć na potege. Przepraszam, że tak mówie, ale mam rodzeństwo i nie mam zamiaru za ich robotę płacić. Mogę pomagać ale nie musze. Dla mnie to smieszne dwoje dorosłych ludzi i zachowują się jak dzieci. trzeba było zamiast do roboty łózkowej najpierw pójść do pracy. Paranoja. Smiechu warte. Ja bym takim rodzicom zaszyła, obcięła aby więcej nie mieli dzieci, no bo jak nie umia na nie zapracować.Zrobić to byle głupiec potrafi, sztuka wychować.

Gość mama 66
mam troje dzieci w wieku:3;4;5 lat,mam orzeczenie wyroku o rozwodzie ale nie prawo mocny gdytż odwołał sie od wysokośći alimementów.ojciec dziedzi naie płaci na ich utrzymanie.jakie prawa mi przysługują????

Gość całusek26
Hej, moj brat dostal nakaz placenia alimentow ale wyjechal za granice, ja rowniez nie miaszkam w Polsce.Dodam,ze z bratem nie mam kontaktu, oststnio bedąc w kraju ta pannica z ktorą ma dziecko straszy mnie alimentami.Mnie bardzo dobrze sie powodzi ale mam inne wydatki niz alimenty;)

Gość chodzacacnotka
ale jaja, robią sobie dzieci nie mając pieniędzyi to z byle kim a teraz liczą na kaszę manne z nieba. Do pracy jak się nie myślało wczesniej. Ja tam nie daj e i nie mam problemu.

Gość rzeczywiscie wstyd
gdzie wy mialyscie glowe plodzac dzieci? czy moze na zywioł? a pannice to pewenie a nuz sie uda zahaczyc faceta, wrobic?

Gość kasia 84
Witam wszystkich :) Mam pytanie.Otóż obecnie jestem samotną mamą,ale wkrótce dziecko będzie miało przyznane alimenty i chcę zapytać o alimenty wsteczne a zasiłek z MOPS,gdyż nie wiem,co robić.Jeśli zażądam wstecznych alimentów od tatusia to czy będę musiała zwrócić zasiłek pobierany z MOPS i co ,jeśli wyrok będzie tylko wyrokiem,a rzeczywistość będzie inna,czyli tatusiowi będzie ciężko spłacać zaległe pieniążki.

Gość kasia 84
pytanie dotyczy alimentów wstecznych :)

zrob tak odrazu jak otrzymasz wyrok sadowy idz z tym do komornika i niech przez komornika bedą sciągane alimenty , jak bedzie placil to ok a jak egzekucja bedzie bezskuteczna to po 3 mc mozesz wystapic do gminy badz mopsu zalezy gdzie sie u ciebie zalatwia takie papiery do funduszu alimentacyjnego. Taki fundusz wyplac ci kwote taką jaką masz zasadzoną w wyroku, jesli natomiast chodzi o alimenty zalegle to fundusz ci ich nie wyplaci.

rozumiem ze teraz birzesz tak zw zasilek dla samotnej matki? Jesli tak to po otrzymaniu wyroku zglos to do mopsu ze masz alimenty zasadzone tam najprawdopodobniej zasilk zostanie wstrzymany a przynajmniej powinien byc wstrzymany jednak nie zawsze tak sie dzieje lepiej by go wstrzymali bo jak wyjdzie na jaw to bedziesz musiala go zwracac z odsetkami ale tylko od dnia zasadzonych alimentow to ze bedziesz miala zalegle alimenty do splaty przez ojca nie ma nic do rzeczy liczy sie data wydania wyroku a nie z a jaki okres. zreszta idz do mopsu i sie dowiedz ale mysle ze w tej kwesti nic sie nie zmienilo,

Gość kasia 84
Acha,na decyzji zasiłek mnależy sie do dnia 30 lub 31 każdego m-ca,a wyrok będzie z datą 23.09,ale zasiłki płacą około 20.,więc co z zasiłkiem za wrzesień?

zasilek pobierz normalnie a jak zglosisz sie do nich z wyrokiem to w ostatecznosci bedziesz musiala tylko zwrocic im za 7 dni. Wyrok sadowy i tak nie przyjdzie w ten sam dzien co sama rzoparawa a jakies dwa tyg pozniej.

wyrok musi się uprawomocnić więc za wrzesień pobierz bez obaw potem z wyrokiem udaj się do mopsu i poinformuj o decyzji sądu