Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Olutka

Zapiekanki ziemniaczane

Polecane posty

Uwielbiam ziemniaki pod wszelką postacią. Znacie jakieś fajne przepisy na zapiekanki z ziemniaków? Pozdrawiam....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No jasne ze znam :) Ale to dosc popularny przepis :) Ziemniaczki sie obiera, kroi w plasterki (ok. polcentymetrowej grubosci, moze ciut mniejsze). Nastepnie bierzesz naczynko zaroodporne, ukladasz warstwe plasterkow na dole, przykladasz warstwa cebuli w plasterkach, a potem troszke kielbaski. Przyprawiasz: solisz, pieprzysz, itd, a potem znow: ziemniaczki, cebulka kielbaska, przyprawy, ziemniaczki, cebulka, kielbaska, przyprawy - i tak do samej gory naczynia :D Potem do piecyka - > mniam! Moje ulubione jedzenie :D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kachni, a ja 15 min. przed koncem pieczenia odkrywam naczynie i posypuję tartym żółtym serem. Pycha i kalorii tyle ile trzeba!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A możnaby to wszystko zalać jakimś sosem (niskokalorycznym)? Co wy na to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A to przepis na zapiekanke dla tych co lubia czosnek :) - 1 kg ziemniakow - pokroic w plasterki niezbyt grube hmmm ok.2 mn :) Sos : 300 ml smietanki kremowki 3 dyze zabki czosnku 2 - 3 cebule lyzka galki muszkatolowej, sol, pieprz, maslo -- Pokrojona cebule i zmiazdzony czosnek przysmazyc na masle, dodac kremowke, plaska lyzeczke soli, pieprz, galke muszkatolowa.....gotowac to 10 min. ( to ma byc mocno slone bo ziemniakow sie juz potem nie soli). Sos przetrzec przez sitko. W zaroodpornym naczyniu lub czyms tam do pieczenia ukladamy warstwami ziemniaki, przelewamy sosem i znow ziemniaki i sos itd.....wierzch ma byc polany sosem. Piec ok 1 godz w temp ok 160 - 180 .....ja poprostu sprawdzam widelcem kiedy ziemniaki sa miekkie.....czasami jest to mniej niz godzina a czasami wiecej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GIGA
Mam jeszcze cztery przepisy w moich zbiorach - pisac ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie jest to przepis na zapiekanke ziemniaczna, ale tez z ziemniakow... I dla mnie to jest bomba :D Przepis: zemlec 1/2 kg ugotowanych ziemniakow. Obrana i posiekana cebule udusic w trzech lyzkach masla. Do masy ziemniaczanej dodac cebule, 1/2 peczka posiekanej natki i sol. Wyrabiac krazki, paluszki, romby lub serca. Obtaczac je w mace, roztrzepanym jajku oraz bulce ziemniaczanej. Smazyc na goracym oleju na zloty kolor. Do masy mozna dodac rowniez maslo lub posiekane grzyby. Voila :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GIGA
(bede pisala po jednym przepisie) Z kuchni wegierskiej: Ziemniaki - raz ! skladniki: 1 kg sredniej wielkowski ziemniakow, 3-4 lyzki oleju, 3 cebule, 1/2 lyzeczki slodkiej papryki, 1 szklanka smietany, zielona pietruszka, sol. wykonanie: Mniej wiecej rownej wielkosci ziemniaki po obraniu pokrajac na cwiartki. Wlozyc na kilka minut do wrzacej wody, aby nieco zmiekly lecz nie rozgotowaly sie. Odcedzic. W innym naczyniu rozgrzac tluszcz i podsmazyc na nim cebule. Wsypac do niej papryke, wlozyc osaczone dokladnie z wody ziemniaki i kilkakrotnie potrzasnac naczyniem aby skladniki dobrze sie wymieszaly. Chwile razem smazyc, a nastepnie zalac ziemniaki lekko oslodzona smietana, przykryc i na bardzo malym ogniu dusik kilka minut. Podawac z surowka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GIGA
nastepny: Kartoflana zapiekanka: Forme do zapiekania wypelnia sie kolejno nastepujacymi skladnikami: na samo dno skrojone w cienkie plastry lub kostke maslo, margaryne, ewentualnie wylewa sie olej roslinny. Nastepnie uklada sie skrojona w kostke cebule i slonine i wreszcie warstwe drobnych kartofli skrojonych w tarczki. Posypuje sie je sola, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Na kartoflach uklada sie warstwe mielonego miesa takze pikantnie przyprawionego. Na wierzchu mozna ulozyc wiorki sera zoltego, rozsmarowac przecier pomidorowy itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grejfrut
leko ugotowane ziemniaki pozostawic do ostygniecia,podsmazyc cebule pozniej podsmazyc ziemniaki,dodac do niech podsmazona cebule,rozczepac ze3 jajka i zalec mini zeimniaki z cebula,smazyc do poki sie jajko nie zetnie:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka z ziemniakow i cebuli skladniki: 1 kg ziemniakow 1 duza cebula sol pieprz 4 lyzki masla (margaryny) 1/2 szklanki wody wykonanie: Ziemniaki wyszorowac, obrac, oplukac, pokroic w cienkie talarki i wrzucic na wrzaca wode. Kiedy stana sie szkliste, odcedzic. W zaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem ukladac warstwami ziemniaki, oproszac sola, pieprzem, drobno posiekana cebula i wiorkami masla. Calosc skropic woda, szczelnie przykryc i wstawic do goracego piekarnika na okolo 40 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZIEMNIAKI PO FRANCUSKU Skladniki: - 1 kg ziemniakow pokrojonych w cienkie plasterki - 1 zabek czosnku - 4 lyzki oliwy z oliwek - sol - pieprz naturalny - 2 lyzeczki posiekanego rozmarynu - 2 lyzeczki posiekanego tymianku - 300 ml bulionu z jarzyn Przygotowanie: Pokrojone ziemniaki zalac zimna woda i pozostawic na 15 minut. Odcedzic i osuszyc. Plaskie naczynie zaroodporne natrzec czosnkiem i pokropic odrobina oliwy z oliwek. Ziemniaki wkladac warstwami, doprawiajac do smaku, kropiac takze oliwa i posypujac ziolami. Nastepnie powoli wlewac bulion. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piec 1 1/2 godziny lub nieco dluzej, az ziemniaki beda miekkie. Pychota :-) PS Przepis juz zostal wyprobowany przez kilka forumowiczek :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli chodzi o pyszne ziamniaczki to: POLECAM: 1. Gotujemy ziemniaczki, potem tłuczemy z mlekiem, masłem czy śmietanką, potem możemy dodać tymianku, mieszamy i pyszne puree. 2. Jeśli chodzi o te ziemniaki po francusku wg przepisu Margot, to ja robię podobnie i też smakują wyśmienicie: 🌻 obrane zimniaczki kroję w sredniej grubości plastry 🌻 kładę je na tacy, którą potem wsadzę do piekarnika 🌻 ziemniaki polewam oliwa, dodaję ze dwa utarte ząbki czosnku, jarzynkę, pieprz, sos sojowy (!), który nadaje cudowny ciemny kolor, może być trochę czerwonej słodniej papryki, bazylii itp. 🌻 ziemniaczki obtaczam w tych wszystkich przyprawach, są dość slone, ładnie wyglądają, mają delikatny brązowy kolorek 🌻 wstawiam do piekarnika na ok 220 stopni, na jakiś czas, aż będą przypieczone, chrupiące 🌻 pychotka!!!! 3. najprostszy przepis, kupuję malutkie młode zimniaczki wielkości orzechów włoskich, skrobię, potem je gotuję, ugotowane polewam oliwą, dodaję dużo pokrojonego drobno koperku i palce lizać! S M A C Z N E G O !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może jeszcze jakieś przepisy
???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babka ziemniaczana
surowe obrane ziemniaki ścieramy (ja używam męża i maszynki do mięsa - też dobrze wychodzi) wcześniej przygotowujemy : zezłoconą, pokrojoną w kostkę cebule, pokrojone w kosteczkę i zesmażone wedliny, kiełbasę, boczek wędzony (mój patent: dwu-trzy dniowe wędlinki na kanapki leżące w lodówce i omijane przez rodzinę, kroję w kostkę, podsmażam i wrzucam po ostygnięciu do dyżurnego pojemnika w zamrażalinku. Potem jak znalazł) Łączymy ziemniaki starte, cebulkę ze skwarkami, dodajemy troszeczkę mąki ziemniaczanej i ewentualnie - niekoniecznie jajko. Przyprawiamy na pikantnie, wylewamy na blachę i pieczemy. Mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
ja mam najprostszy chyba ziemniaki zetrzec na grubej tarce odcisnac sol + pieprz i rozkladasz to na patelni z mala iloscia oliwy jako jeden duzy placek po jakims czasie przewracasz go jak nalesnik i tyle dodatki w/g twojego widzimisie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupup

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość daśka
Zapiekanka ziemniaczana 1kg.ugotowanych w mundurkach ziemniaków ,40dag usmażonych pieczarek , pokrojone w kostkę mięsko , może być karkówka (w tym przypadku tłuszczyk ma swoje plusy)albo łopatka , dobrze usmażyć podlewając troszkę wodą , wtedy uzyskamy sosik , który potem wlejemy do rondla.Ugotowane 3 jajka na twardo . Zaczynając od ziemniaków tak jak w przypadku każdej zapiekanki układamy przygotowane produkty warstwami , Kończymy ziemniakami. N to sos -śmietana (jakakolwiek)wymieszana z przyprawami (wg uznania) polana na wierzchu , a po 15 min. gęsto posypać serem żółtym .Pychotka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ,MistrzKuchni.
A ja proponuję taką oto zapiekankę : Składniki: 1kg ziemniaków 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 duża cebulka 6 plastrów szynki 2 duże pomidorki 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 duży ząbek czosnku szczypta soli, pieprzy, oregano i bazylii ser żółty (najlepiej Gouda) do posypania Sposób przygotowania : Ziemniaki obieram, gotuję, kroję w talarki. Cebulkę kroję w piórka, lekko podsmażam. Czosnek siekam bardzo drobno. Paprykę kroję w niedużą kosteczkę, pomidory tak samo. Szynkę kroję na niewielkie paseczki. Brytfankę smaruję margaryną, na spód układam warstwę ziemniaków, potem kładę cebulkę, szynkę, warzywa i posypuję po szczypcie ziół i przypraw. Kładę kolejną warstwę ziemniaków, na to koncentrat pomidorowy, sypię ziołami, posypuję serem. Na ser kładę cebulkę, szynkę, warzywa i przyprawy. Kładę kolejną warstwę ziemniaków, koncentrat i zioła, na to posypuję serem i tak do wypełnienia brytfanki. Na wierz daję także koncentrat z przyprawami i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut, wyciągam, posypuję serem, piekę jeszcze 5 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdadsdsadsads
Temat stary, pewnie już tu nie zaglądacie, ale mam pytanie dot. przepisu Margot. Piec mam jeden i pół godziny? Czy pół godziny? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eheheheheheh----
pieć półtorej godziny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjhgyfdsszaszxs
nbhtdesasd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zapożyczyłam przepis z topiku
Usmaż frytki z 1 kg ziemniaków, przełóż połowę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na frytki wyłóż ok.20 dkg wędzonki pokrojonej w kostkę i podsmażonej c cebulką, na wędzonkę zetrzyj ok 100gram żółtego sera na ser posyp sporo pokrojonego drobno szczypiorku,na szczypiorek frytki ,boczek i ser oraz szczypiorek,zrób nieco sosu beszamelowego,dopraw go solą i pieprzem polej po całości,zapiekaj ok 1/2 godz.w 180 stopniach:):):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja wiem ze jakis sos w torebce jest do takiej zapiekanki. Ktoras probowała z takim sosem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×