Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _malutka_

Dziewczyny, która z was pamięta swoją pierwszą menstruację?

Polecane posty

Gość nikelesz
Jeszcze przyjdzie na Ciebie czas... Słuchajcie, córka mojej koleżanki dostała już okres. A my wszystkie traktujemy się prawie jak rodzina, więc gadamy tez i o takich rzeczach;) Otoz jej córka dostała okres gdy miała 13 lat, teraz już mineło 7 miesięcy i jeszcze sie podobno nie pojawil. Jak myslicie? Powiedziec im zeby lepiej poszly z tym do ginekologa? Niby miesiaczki, te pierwsze sa nieregularne, ale az 7 miesiecy? Jak sadzicie?

Gość Ewelina14
Dziewczyny ratujcie! Dostalam okres jestem ze tak powiem przerazona. Wczoraj od calego rana bolal mnie brzuch. Yyy mysle sobie pewnie cos zjadalam nieswiezego i poszlam do kina z moja psiapsiola bol byl tak mocny ze sie modlilam zeby film sie skaczyl a ja padam z bolu ale to nic naj gorsze bylo jak wpadam do chaty i do toalety na majtkach bylo pelno krwi szok!*przestraszona lece do mamy a ona coreczko dostalas okres bylam w szoku ja okres? Zalozylam podpaske i jest ok pozdrawiam wszystkie dziewczyny ktore miesiaczkuja.

Gość klaudia2008xx
moja pierwsza miesiaczka przdarzyla mi sie 7 czerwca 2008 r. wstałam rano i zaczelam sie ubierac potem kiedy dalam mamie pizame do prania mama zawolala mnie na chwile pokazala mi spodnie i opowiedziala mi ze mam miesiaczke ja stanelam murem nie wiedzialam o co chodzi ale pozniej mi wszystko wytumaczyla na szczescie to byla niedziela i wtedy mialam sie kompac wykompalam sie i poszlam spac (juz wieczorem nie mialam okresu) na drugi dzien juz bylo wporzatku chodze do 5 klasy i jestem jedyna dziewczyna ktora ma ja ale za 2 miesiace znow ja mialam ale za to jeszcze gorsza ktora trwala az miesiac i popsula mi wakacje

Gość powiedziec mamie czy nie
moja pierwsza miesiączka pojawiła się 7 06 08 r moja mama pierwsza się o tym dowiedziała jeszcze wcześniej niż ja słowo daje przyszła do mnie i jeszcze mi wszystko opowiedziała. trwałą nie długo tylko 2 godziny następna pojawiła się 2 miesiące pózniej ale była dłusza trwała 5 dni i zepsuła mi wakacje bo właśnie miałam jechać do koleżanki na wakacje a teraz jeszcze jej nie miałam wszystkie dziewczyny posłuchajcie mnie mam sposób na zatrzymanie miesiączki weśCIE 2 GODZINą KąPIEL w gorącej wodzie potem zamiast krwi bedzie leciala woda pisac czy sposób sie udał

Gość powiedziec mamie czy nie
plis powiedzcie mi jak sie zaklada tampony a najlepiej przysylajcie zdjecia na adres klaudia2008xx#wp.pl

Gość wera1810
wiem ze tus sie wspomina ale ja mam pytanko. kiedy rozbieralam sie zeby sie wykapac zauwarzylam ze majt.... sa sztywne nastepnego dnia terz takbyla anastepnego zalozylam podpaske pod koniecdniabyla brozowawa.a jeszcze pozniej nie zakladalam nic niebylo zbyt wyraznego sladu ale tego samego dnia w poludnie zalozylam wkladke chigieniczna niebylo sladuy a gdy dzis mialam podpaske to wydzielina byla zolta prosze odpowiedzcie co tp moglo byc ---------------------------------------------------------------------------------------mam12lat

Gość pokac siebie
A u mnie to było tak: Bylam u kolezanki w domu i poszlam do lazienki siusiu, a tem na majteczkach jakas brazowa plama. Od razu sie domyslilam co sie stalo. Bylam przerazona. Natychmiast ucieklam do domu nie mowiac nic kolezance. Z domu zadzwonilam do mamy do pracy i placzac powiedzialam ze wlasnie dostalam pierwszej miesiaczki... Poprostu zanosilam sie od placzu (ze wstydu, z przerazenia, bo ja jeszcze nie chce). Mam powiedziala ze wlasnie stalam sie kobieta i zebym wziela od niej podpaske. Byly to grube bella. potem caly dzien chodzilam i pytalam sie mamy czy aby napewno nie odznacza mi sie podpaska. Niestety nie pamietam ile mialam wtedy lat. Pamietam ze to to byly wakacje i ze zapisalam te date na karteczce razem z godziną bo myslalm ze to barzdo wazne. Karteczke zgubilam i zapomnialam. Podpasek nigdy nie wstydzilam sie kupowac bo moja mama czesto wysylala mnie do sklepu zebym jej kupila wiec bylam przyzwyczajona. Czasami tylko zdawalo mi sie ze pani w sklepie wie ze to dla mnie a nie dla mamy.

Gość pokac siebie
wera byc moze wlasnie dostalas okresu. Ja jak dotsalam okresu to nie krwawilam tylko mialam przez 4 dni taka brazowa gesta wydzieline i bylo jej bardzo malo. Byc moze u Ciebie tez podobnie sie to objawilo. Ale jesli Ci po paru dniach nie przejdzie to pogadaj o tym z mama/siostra/koleznka bo byc moze trzeba bedzie isc do lekarza. Nie martw sie. wszystko bedzie dobrze. Pozdrawiam.

a ja pamietam ,że mialam 15 lat skonczone i przed dzien miesiaczki bylo mi bardzo wesolo , strsznie sie smialam z dziadka nie wiem dokladnie z czego ale wesola bylam na maxa i patrze na wieczór okres :/ wstydzilam sie mamie o tym powiedziec , oczywiscie nie powiedzialam , dopiero chyba na 3 miesiaczke powiedzialam i zaczelam plakac :) mama mowie zenic mi nie jest , ale ogólnie o tych sprawach z mama nie rozmawialam , nie mam takiej fajnej mamuski jak co niektóre z was :( moze niedlugo sama bede mamą i nigdy w zyciu nie popełnie tego błedu co moja mama, bede na te tematy rozmawiala z moja córką badz synem , bo to jednak jest jakas wiez intymna z wlasnym dzieckiem ....kolejne moja miesiaczki byly bardzo bolesne , zwijałam sie z bólu , pamietam dokladnie nie wiedzialam gdzie mam nogi podziac wiec wysoko je zakladałam na łozko albo do sciany przykladałam zeby mnie ochlodzilo ból nie do zniesienia , z czasem sie bóle zmniejszyszy- i przed @ mialam mega napady smiechu :)) oj jest co wspominac i te plamy na przescieradle po nocy , teraz jestem dorosła i juz mnie brzucho nie boli :) polecam młodym dziewczynom magnez z witamina b6 bóle wam sie zmniejsza i miesiaczki wyregulują!

"wszystkie dziewczyny posłuchajcie mnie mam sposób na zatrzymanie miesiączki weśCIE 2 GODZINą KąPIEL w gorącej wodzie potem zamiast krwi bedzie leciala woda pisac czy sposób sie udał". Przeraża mnie myslenie nastolatek! Chyba wykrwawić się chcą!

Gość meluś
ja dostałam 18 września! o 12:10 :P (w wielku 12lat) zawołałam siostre, popatrzyła w toalety, uśmiechnęła sie i powiedziała: "No! siostra! jesteś kobietą!" ;P Ależ ja byłam wtedy szczęśliwa! :P czyli już 4 lata męcze sie z tym cholernym obfitasem :P mam chłopaka od półtorej roku :) na 4 rocznice okresu złożył mi życzenia i powiedział: "JESTEŚ NAJPIĘKNIEJSZĄ KOBIETĄ NA WSZECHŚWIECIE, MOJĄ JEDYNĄ UKOCHANĄ KOBIETĄ" =') hehhh Ogólnie okses co 2 miesiące jest obfity i bolesny.. to tak na zmiane mam.. raz taki raz taki.... nawet czarniusieński śluz sie zdarza :) Poza tym to jak was plecy bolą podczas okresu wiem jaka jest rada: przytulić sie do grzejniczka i wypić jak najwięcej ciepłych napojów! (ja czułam jakby mi ktoś nożami wiercił po nerkach i jajnikach - ale wypiłam szklanke gorącej herbaty i przeszło odrazu!) :) jakby ktoś miał ochote pogadać ze mną to pisac na mail czy gg :) POZDRAWIAM WAS KOBIETY! :*

Gość princesssa134
oj ja mam teraz 14 lat pierwsza miesiaczke dostałam z półtora roku temu jak szlam do 6 klasy w wakacje masakra beczałam cały tydzien jak dostałam okres nastepna dostałam za 3 miesiące i tesz popłakałam sie a teraz juz ok wiadomo płaczliwosc jest (objaw)

Gość ilokmnj
a co wy macie ten okres co 3 miesiace ? do lekarza z tym.

Gość Yocca
Miałam 12 lat i dostałam na wycieczce klasowej. Pamietam zobaczyłam taką brązowawą plamę na majtasach i myslałam, ze może popuściłam czy coś:P Wyprałam majtki, załozyłam świeże i za jakis czas miałam znów tę plamę. Wtedy skojarzyłam, bo mama cos tam mi napomykała o miesiączce ale widocznie myslała, że ma jeszcze czas na wytłumaczenie wszystkiego (zwłaszcza że moja starsza siostra miała 14 lat jak dostała pierwszy okres). Przyjechawszy do domu z nieskrywaną dumą (bo to przecież uczyniło mnie kobietą) powiedziałam mamie a ona nalamentowała się troche, że ja jeszcze takie dziecko a juz musze to przezywać:P Ale wytłumaczyła jak się zakłada podpaski itp:)

Gość wera1810
dawajcie odpowiedzi i dzieki z tom jedna

Gość wera1810
pomocy prosze ja nie wiem co sie ze mna dzieje

Gość klaudia2008xx
dziewczyny jak myslicie jak moja kolezanka miesiaczki dostala w zerowce

Gość klaudia2008xx
powiem cos nie na temat dziewczyny wasze bracia gwalca was albo bawia np; wkladanie reki do majtek albo cos innego

Gość domplomp
ja pamietam ten moment :D mialam wtedy z 12 lat i bylam sama w domu...przez przypadek wlaczylam tv na film erotyczny i troszke sie podniecilam :p myslalam ze to w efekcie podniecenia pochwa mi zwilgotniala ale jak popatrzylam w dol to wpadlam w panike bo to krew byla! a w domu nie bylo podpasek :/ musialam skombinowac z waty i papieru toaletowego

Gość Hewkblade
Oj dziewczynki, nie macie co robić tylko prowadzić takie tematy na forum poblicznym? Weźcie pogadajcie na gadu gadu lub skype. Potem wchodzą jakieś dzieciaki i piszą że są facetami oraz kozakują, trza walczyć z tym :P

Gość strazak112
fajny temacik :) pozdro dla wszytkich dziewczyn które mają miesiączke :)

Gość andziaaaa
Ja dostałam miesiaczke w wieku 13 lat;D bylo to wieczoraj mialam isc sie wykompac i poszlam do taalety a tu nagle patrze a w ubikacji sa jakies czerwone male plamki odrazu zorietowalam sie ze to miesiaczka:P mama dala mi podpaski i bylo okej:D lubie ja miec :D

Gość ależ nie ma co sie martwić
jak czytam tu ze 12 latki martwia sie ze jeszcze nie maja pierwszej miesiaczki.... to co ja mam powiedziec jak dostalam pierwsza miesiaczke w wieku 17 lat...jednym slowy lepiej pozno niz wcale:) dlatego baaardzo sie ciesze ze ja mam;)

Gość Cornelia123456789...xD
A ja dostałam miesiączki

Gość Cornelia123456789...xD
Ja dostałam miesiączki 30 marca 2009 i mam ją jeszcze już 5 dzień. NByło to tak poszłam do WC i zobaczyłam ogromną plamę na majtkach. Tak się przestraszyłam i ucieszyłam, że nie wiem ale nie mogłam tego mamie powiedzieć gdyż pani przyszła do mamy się pogościć potem mamie to powiedziałam. Ale gdy mówiłam miałam lzy w oczach mama tesz. I się dziwiła że to tak jest na tym świecie:)

Ja przez długi czas ukrywalam to przed mamą, ale w końcu powiedzialam sobie, że najwyższa pora jej to uświadomić. Mi by to przez gardło nie przeszło, więc wymyśliłam sobie od rana superplan. Dostałam okres i poszlam do szkoły. Mamy bardzo miłą panią pielęgniarkę. Powiedziałam jej, że brzuch mnie strasznie boli z powodu miesiączki i czy mogłaby zadzwonić do mamy, żeby po mnie przyjechała, bo nie wytrzymam. No i ja nie musiałam o tym mówic mamie, tylko powierzyłam to zadanie szkolnej pielęgniarce (nie wstydziłam sie jej powiedziec o okresie, bo ona w końcu codziennie się spotyka z różnymi przypadkami). No i mama po mnie przyjechała i miała czas, żeby się z tym oswoić. Potem poszłyśmy do sklepu i mama mi kupiła bardzo dużo dobrych rzeczy i dzięki temu bardziej się z nią zżyłam^^ Dodam, że to było dzisiaj. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny, które jeszcze nie dostały okresu i boją się o tym powiedzieć mamie tak jak ja się bałam.

Gość Milena...
Mój pierwszy raz kiedy zobaczyłam że mam jakaś plamke na majteczkach...:) było to w szkolnej przebieralni na w-f...Jak każda z was to pewnie może sie domyslec ze spanikowałam i powiedziałam panu ze musze isc domu bo boli mnie głowa itd. itp...gdy przyszłam do domu wstydziłam sie powiedziec mamie co i jak ale jakoś poszło mama poradziła mi co mam zrobić kupiła mi podpaski...mimo bólu brzucha i tak byłam szczesliwa ze to ten mój wspaniały dzien i że zaczełam dojrzewać...:)

Gość pchielka
ja mialam 12 no w sumie to juz 13 lat. pamietam ze mialam na sobie takie jasne ecru spodnie i jechalismy cala klasa na wycieczke rowerowa... dowiedzialam sie po powrocie z tej wycieczki w szkolnej ubikacji... nie wspominam tego milo:)

Gość Mo.Ni.Ka
14 lat. Wycieczka klasowa. To był okres bo tak doktor stwierdził ale wyglądał jak brązowa wydzielina i trwał 3 dni. Potem 43 dni później byl okres z prawdziwego zdarzenia. Obóz w Darłówku i nie wiedziałam jak długo będzie trwać więc przez pierwsze 3 dni kupowałam podpaski na sztuki ;). Potem kupiłam Naturellę Ultra i żyje z nią i o.b. mini do dziś. Szkoda tylko że basen mi przepadł ale przypadkiem dziewczyny z mojego pokoju tez miały i razem było raźniej. Miałam tez pewiem wesoły epizod. 2. dnia okresu się strasznie pokłuciłyśmy (my=dziewczyny z pokoju) z taką dwójką chłopaków. Nie wytrzymałam i jednemu zasadziłam takiego liścia że aż mu pulik spuchł XD. Pani to zobaczyła i była straszna awantura. Ale chłopacy okazali się być dżentelmenami przeprosili nas i zaoferowali się w zrobieniu, spakowaniu i niesieniu zakupów w czasie "czasu wolnego". Nie mogłam z miny jednego z nich kiedy musiał pakować i nieść moje podpaski. ;) Okres nie jest taki zły jak go malują chociaż wolałabym go nie mieć XD

a ja mialam katastrofeeee bylo to na wakacjach bylam na wyjeździe teatralnym daleko od domu z pania ktora mnie uczyła teatrzyku i kilkoma znajomymi z klasy czyli 1 kolezanaka z z 4 chłopców. Poszłam do ubkacji w teatrze i zobaczyłam wielka plame krwi płakałam w kiblu bo nie wiedzialam co zrobic wiedzialam ze to okres ale nie chciałam w to uwierzyć. co kilkadziesiąt minut latałam do kibla i wycierałam majtki i podkładałam sobie papier krwi było sporo. niestety papier się skończył i wpadłam w panikę wiec zdjęłam bluzę i przywiązałam ja na biodra żeby nie było widać plamy która miała się zrobić. ciągle chodziłam i poprawiałam sobie majtki pamiętam ze koledzy się śmiali ze łapie się za tyłek i poprawiam gacie heheh chyba podejrzewali o co chodzi. jak wróciłam do domu zmieniłam majtki na nowe a mam znalazła te zakrwawione w łazience. powiedziała ze w łazience są podpaski i powiedziała jak je zakładać ale ja powiedziałam ze wiem i nie chciałam jej słuchać wstydziłam się a podpaski kupowała mama a jak ja musiałam to trochę się wstydziłam ale nie czekałam aż wszyscy wyjdą ze sklepu.