Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _malutka_

Dziewczyny, która z was pamięta swoją pierwszą menstruację?

Polecane posty

Gość companera
Jak to co?? Idz do sklepu, kup podpaski i po sprawie...

Ja dostalam majac 12 lat.Czulam sie dosc nieswojo,choc wiedzialam,co to jest.Powiedzialam mamie,dala mi podpaski i ogolnie ok bylo,choc glupio mi bylo,jak opowiadala jakiejs rodzinie czy znajomym ze dostalam okresu;)

hmmm ja to dostalam w osmej klasie podstawowki w dniu pisania egzaminow do szkoly sredniej,bylam zalamana:-( a brzuch to mnie bolal tak bardzo ze leki nie pomagaly,efekt byl taki ze oblalam egzaminy:-)i dzis nie jestem krawcowa na szczescie:-D tylko mam wspanialszy zawod na szczescie:-D

Gość 14 lat temu
Miałam prawie 15 lat i już nie mogłam się tego odczekać, bo prawie wszystkie w klasie już miały. A ja - takie małe chude chuchro jeszcze nie. Dosłownie za każdym razem w toalecie przed ściągnięciem majtek myślałam - już, czy nie jeszcze? Mama tez już się dopytywała, tak, że był nastrój oczekiwania. Jak przyszło co do czego, to zgłupiałam. Wzięłam podpaskę, ale jednak zrezygnowałam i poszłam do mamy ją poinformować. A mama....Tak jakoś, bez żadnego zadowolenia, tak jak tu piszecie, poinformowała mnie tylko co i jak, a na koniec jeszcze powiedziała, że mam dobrze, bo jej babcia to o niczym nie powiedziała. Tak się jakoś poczułam... Ja wtedy strasznie wrażliwa byłam, delikatniej trzeba było to rozegrać. Na drugi dzień strasznie mnie brzuch bolał, mama dawała mi tabletkę i pojechała tekstem typu - "ciężkie jest życie kobiety". Nastawienie więc na początku miałam niezbyt - czekają mnie lata udręki. Potem się okazało, że nie jest źle. Nie miałam z tym większych problemów, dzisiaj traktuję to obojętnie. Nie wiem, dzisiaj mamy tampony, skrzydełka, itp., kiedyś kobiety z tą watą musiały szaleć, wystaną w kolejkach. Rzeczywiście musiało to być okropne. Pamiętam lekcję o "tych sprawach" z moja wychowawczynią. Jakiś 1990 rok i ona mówiła nam, że lepiej w te dni chodzić w spódnicy. Jak mamy spódnicę, to pewnie też rajstopy, więc nam podpaska nie wyleci. W przypadku spodni, może wylecieć nogawką :O. Nie wiem, może jeszcze nie było podpasek ze skrzydełkami. Ja najpierw brałam podpaski mamy, Bella. Mówiłyśmy na nie książki telefoniczne. Dopiero później zaczęłam sama kupować i odkryłam, że jest coś lepszego. Cieńsze, itp. A tak nawiasem mówiąc, okres dostałam 15 lipca. Zauważyłam, że potem 15 lipca zawsze jakieś ważne rzeczy w moim życiu się działy. Obrona pracy mgr, jakieś podpisywane umowy, itp.

Gość 14 lat temu
Prze pierwsze lata miałam okres regularny co do godziny. Dostawałam go dokładnie co 28 dni, w III klasie liceum zawsze we wtorki na lekcji historii :). Dziewczyny zawsze się ze mnie śmiały, że nasz historyk tak na mnie działa.

Gość kobietka 3
Jak miałam 13 lat.. pojechałam na moja pierwszą kolonię w góry... dostałam okres w autokarze :O maskara :O a ja taka nieprzygotowana :O

Gość MIKU997
JA DOSTALAM NA BASENIE SZYBKO WYSZLAM Z WODY I POSZLAM PO PODPASKE BYLO TO DNIA 22.11 NAKLEILAM PODPASKE. POSZLAM DO DOMU. KIEDY PRZY MYCIU SCIAGLAM PODPASKE POCZULAM ZE MI SIE CHCE SIKAC WESZLAM DO KIBLA A KREW ZE MNIE CHLUSLA TERAZ UZYWAM ALWAYSOW ZAWSZE BIORE 3 DO SZKOLY

Gość oj pamiętam ten dzień
miałam 13 lat, to było 1 sierpnia 11 lat temu, nic mnie nie bolał brzuch i po prostu byłam u koleżanki. Poszłam do łazienki zrobić siku a tu krew na majtkach... pamiętam że raptem serce zaczęło mi walić i myślałam "nie, to już teraz??" musiałam wyjść od koleżanki i pójść do siebie, piętro wyżej i nie wiedziałam jak jej powiedzieć, jak znaleźć powód (koleżanka była trochę upośledzona) i wstydziłam się jej powiedzieć co i jak, więc powiedziałam że muszę... zrobić kupę;) a ona nie mogła dojść czemu u niej nie chcę skorzystać dalej z toalety;) pognałam do domu i mówię że dostałam okres, mama się mnie pytała,czy aby się nie pomyliłam, mi było głupio, nie chciałam pokazać jej majtek, dała mi podpaskę i chciała tłumaczyć co i jak, a ja ją wypchnęłam z łazienki i tak mi było głupio :D no i błagałam ją by nikomu nie mówiła, a ona wypaplała tacie i bratu.... oj nie mogłam jej tego wybaczyć. No i tak się dobrze czułam że od razu pognałam na dwór do koleżanek, mama była zdziwiona że tak się dobrze czuję, dopiero kolejne miesiączki były bolesne i męczę się do dziś co 28 dni.

Gość Grajka
12 stycznia :) Mialam rocznikowo 12-naście lat. Wstałam rano i pognałam do klopa. Na papierze zobaczylam czerwoną plamę. Wstałam, podeszlam do drzwi, lekko je uchylilam i blada cicho zawolałam mamę. Powiedzialam co się stało, mama bardzo się ucieszyła, powiedziała wtedy "Moja mała kobietka..." ;) po czym dała mi podpaski i pokazała co i jak. Potem łazilam dumna jak paw, chociaz moja radość nie trwała dlugo, bo w szkole zaczęło cholernie boleć, do tego siedziałam w pierwszej ławce z kumplem który ciągle mnie zaczepiał :D Gotowałam sie ze zlości a tego durnia chcialam zabić. Potem musiałam się zwolnić z lekcji, bo nie umiałam wytrzymać i tak mam do dziś.. Często zwalniam się z lekcji i plamię bieliznę. Okres pierwszego dnia jest BARDZO bolesny, potem już nic nie boli. Trwa 5-6 dni :)

Gość Grajka
achh! to był 17-nasty stycznia! jak mogłam sie pomylić ... :)

Gość wiecznie młoda
21 lat temu - szmat czasu - o losie jak to dawno było :O

Gość 16 - latka
Siemka ! Ja mam 16 lat a okresu jeszcze nie dostałam. Powinnam iść do ginekologa ? Czy mam jakieś inne wyjście bo sie za bardzo wstydze. ; ( BuZiaki ; * Proszę odpiszcie bo to ważne . . .

Gość 16 - latka
A można odpisać też na e-maila. samka3@wp.pl Dzieki wielkie ; **

Dlaczego większośc mam uściskuje, gdy córka dostanie miesiączke?:D moja też tak zrobiła, co si.ę prawie nigdy ni zdarza:classic_cool:

Gość Alik 000
Witam! Skupie swieże zużyte podpaski tanio. W tej sprawie proszę kierować się pod adres: KOSTON2009@gmail.com Oferta realna

Gość Alik 000
Moje gg: 10298824 . Czekam na zdjęcia i sms'y.

2001 rok....godzina 00.01 wiec sylwester...zaczynam krwawic i bylam wkurozna :D

Gość 123425
Ja mialam 12,5 lat. Rano źle się czułam. Pozniej poszlam do szkoly, do lazienki i... szok. Nie nosilam przy sobie podpasek wiec wzielam troche papieru toaletowego i wytrzymalam. W domu zawstydzona powiedzialam mamie. Brzuch mnie nie bolal ale jak sobie przypomnę brrrr ja to chyba mialam jakies krwotoki normalnie, co godzina podpaska cala czerwona do zmiany a w nocy po prostu tragedia wstawania co chwila i placz. Na szczescie teraz te strasznie obfite krwawienia minely ale za to sa okropne bole brzucha, ktorych wczesniej nie bylo (ale wole juz to) :o. Pozdrawiam i dziewczyny, nie krępujcie się własnych matek, okres to sprawa ludzka, nie ma czym sie wstydzic naprawde, przeciez nikt tego lepiej nie zrozumie jak wlasna matka.

Gość kocham moja mame
a ja dostałam w wieku 11 lat na karuzeli na wesołym miasteczku, byłam tam z mama i myslałam ze umre jak miałam wstac i przejsc przez plac pełen ludzi. na szczescie z mama mamswietny kontakt pojechałysmy do domu i pogadałysmy, zreszta z mama moge pogadac o wszystkim o pierwszym razie sie tez pierwsza dowiedziała:P:P

Gość smutnapomocy
ja dostalam jak mialam 12 lat mialam isc do kolezanki i zachcialo mi sie siusiu i zobaczylam krewn na majtkach odrazu polecialam do mamy...a teraz mam taki problem ostatnio wyczulam na jednym z sutków guzek znaczy nie wiem czy to jest guzek...jak nie to co to moe byc? odpiszcie prosze

Gość ktoś 12
a ja jeszcze nie mam cioty czy to normalne w moim wieku skoro mam 12 lat

Gość paw 14
ja uważam że nie masz sie o co martwić w mojej klasie tez jeszcze kilka osób nie ma a maja po 14 lat

Gość zaciekawiona-nie-laska
ja miałam w 16 lat, wtedy należałam do chóru, ogólnie byłam bardzo aktywna, no i akurat mieliśmy występ, a ja czuję,że jakos mi mokro, ciepło i lepko...no i przez cały dzień mnie brzuch bolał...poszłam do wc - taka brudno-czerwona krew!!! cieszyłam się, że dostałam okresu!!! :D

Gość AESLSLSssss
Ja przyszłam ze szkoły, poszłam do WC (w domu) i zobaczyłam, że majtki są trochę brudne. Miałam 13 lat. Poszłam po 'nowe" przykleiłam podpaskę i nic. Zadzwoniłam do kuzynki. Nie powiedziałam nikomu, po kilku miesiącach mama się skapła, dała wykład (ja cała czerwona). Rodzina chyba słyszała. A mi było strasznie głupio. Do dzis staram się ukrywać "to" i podpaski nadal kupuje wstydliwie.

Gość AESLSLSssss
Pamiętam jeszcze, że gdy miałam ok10 lat wzięłam z WC podpaske przykleiłam do majtek i poszłam do mamy!! A ona tak spojrzała zmieszana!! I coś powiedziała, zę jak będę miała nosić, to nie będę chciala ;) Ze wtedy się nie wstydziałam to się sobie ogromnie dziwie ;)

Gość Szalona_tomaszowianinka
Hej . Ja to pamiętam jak by to było wczoraj . . . Hmm'mm bo to było przedwczoraj ;)) Było to tak . . . Mam 15 lat i 11 miesięcy . Moja ukochana ciocia przyjechała do nas z Anglii na tydzień i aby ochrzcić swoją córeczkę - Anabell . Ja ide do łazienki bo mi sie chce siku i patrze mam całe czerwone nogi. Mówię mamie, ona cioci i babci . Wszyscy happy na czele ze mną że nie musze iść do ginekologa ;d Ale teraz już sie nie ciesze ; (( Podpaske musze zmieniać co godzine albo częściej i sie tak ze mnie leje ze lepiej nie mówić ! Jutro mam chrzest Anabel, to ciekawe jak ja pójdę, a na dodatek jeszcze on nie jest w moim mieście . ;/. Na szczęście nie mam problemu z rozmawianiem z mamą o "tych" sprawach . Poszłyśmy do supermarketu po podpaski dla mnie golądamy, oglądamy i stwwierdziłyśmy że z 3 kropelkami będą dla mnie jak najbardziej ok, a tu taka niespodzianka . ; (( Nie wiem co mam robić aby jutro jako tako wyszło i abymnie przeciekła. czemu w takim wąznym dniu to musiało się stąć . ; ((

Bardzo dobrze pamiętam i miło (!) wspominam:-) Miałam skończone 13 lat (to już prawie 12 lat temu, jak ten czas leci!!!) i już nie mogłam się doczekać. Wiedziałam co i jak i jak zobaczyłam w toalecie krew na majtkach to wystawiłam głowę przez drzwi i na całe mieszkanie powiedziałam głośno \"Mamo, chyba dostałam okres\", tata też przy tym był;-p Oboje bardzo się ucieszyli, mama dała mi podpaski, a tata poszedł \"się przejść\" i przyniósł mi różę, z okazji stania się kobietą:-) Jestem wdzięczna moim rodzicom za to, jak się oboje zachowali, bo dzięki temu miesiączka nie jest dla mnie żadnym problemem. Przeciwnie, traktuję ją jak swego rodzaju święto, jestem wtedy dobra dla siebie:-)

Gość Kaska232
HEH nigdy nie zapomne,stało sie to na katolickim kursie"FILIPA"oganizowanego przez Ojca Rydzyka buhhaha,spaliśmy w domu marii koło siedziby radia maryja,co ja tam robiłam to nie wiem hihihi.Ale to fakt.:0

Gość Kasiooolandia
Ja jeszcze nie mam miesiączki :(:( I się smucę mam 12 lat :* Z Niedoczekaniem na nią czekam...