Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WITAM

Zakladam kacik poetycki....

Polecane posty

Modlitwa dziewczyny - Agnieszka Miegel Do Ciebie, Boze, wznosze mej modly slowa: Spraw bu moj mily mocno, czule mnie calowal. I prosze niech przez niego lzy moje nie plyna Niech raczej umrze, nizby mial calowac inna.

Gość AnkaAnka
MILOSC - zpoezji ludowe Kudow Czy wiesz jaka jest jej milosc? To jakby mzyl najdrobniejszy deszcz W ktorym idziesz, nie wiesz, ze pada A potem czujesz, zes przemokl do samego serca. Taka jest jej milosc.

Nie tygodnie, nie miesiacea - lata cale Rozstawalismy sie . I oto na koniec Swiezym chlodem wolnosci powialo, Siwy wianek ubielil skronie, Nie ma zdrad juz, nieporozumien I nie sluchasz co dzien od rana Jak sie saczy dowodow strumien O slusznosci mej niezrownanej. A.Achmatowa

Gość Adam Mickiewicz
Ten Jego wiersz uwazam za jeden z najpiekniejszych lirykow. Nigdy , wiec nigdy z toba rozstac sie nie moge Morzem plyniesz i ladem idziesz za mna w droge Na lodowiskach widze blyszczace twe slady I glos slysze w szumie alpejskiej kaskady I wlosy me sie jeza, kiedy sie ogladam I postac Twoja widziec lekam sie i zadam.

Robota Aniola Stroza - M.Pawlikowska - Jasnorzewska Gonil cie moj aniol stroz po swiecie, o moj drogi biegl wciaz za toba przez lasy, przez lany, potracal cie ku mnie, zapedzal cie do mnie, ciagnal za obie rece, spychal z prostej drogi - o milosci cos szeptal, bredzil nieprztomnie, pachnial jak wytezone, biale nikotiany. Siedzacy noc cala , przy tobie na warcie krzyczal glosem jak traby zlote i waltornie, to znow o laske modlil sie pokornie - zbawienie wasne diablom rzucil na pozarcie! Wreszcie ciebie slepego , ciebie niechetnego zawiodl przemoca do mego pokoju, gdzie siedzialam placzaca, Pan Bog wie dlaczego Jak to sie zdarza czasami - wpuscil cie naprzod, sam zostal za drzwiami, zatanczyl w triumfie jakis taniec boski, potem twarz zakryl szata srebrnobiala. zamyslil sie pelen troski - - - i jeknal z przerazenia na tym co sie stalo - - -.

Gość _8_
Jesienia . E.Bieder Slonce na lakach mgle otecza I bladozlote sypie skry, Jak zwiewna , biala nic pajecza Jak bialorunne zwiewne mgly, Z rozwianym wlosem w pyle zlota Jak niewysnione nigdy sny Polami blaka sie tesknota, A slonce blade sypie skry.

Gość AnkaAnka
* * * Coz odpowiedziec Ci najmilsza? Cisza sie niby swiatlo zarzy, a kazdy wiersz - bolesny wystrzal i cien na sercu i na twarzy. Ja ukochalem moze Ciebie, a moze tylko gwiazdy nieba, a moze chmury na tym niebie, a moze...przebacz. -Ryszard Liskowacki-

*** (jest cała ziemia samotności...) jest cała ziemia samotności i tylko jedna grudka twojego uśmiechu jest całe morze samotności twoja tkliwość ponad nim jak zagubiony ptak jest całe niebo samotności i tylko jeden w nim anioł o skrzydłach tak nieważkich jak twe słowa Może się stanie raz jeden cud...

Gość ocapi
Czulosc - C.K.Norwid Czulosc - bywa jak pelny wojen krzyk, I jak szemrzacych zrodel prad, I jako wiatr pogrzebny... I jak plecionka dluga z wlosow blond, Na ktorej wdowiec nosic zwykl Zegarek srebrny...

Gość GoAniu
* * * Krople deszczu gnane wiatrem W srodku burzy stoje ja i Ty... Woda leci mi za kolnierz Lecz nic to , bo obok jesters Ty... Nie straszne mi wichury Nie straszne mi deszcze Bo kocham Cie mocno Bo tule i pieszcze... A kiedy nadejdzie godzina rozstania Ucichnie wszystko, wyschna ubrania I mgla sie podniesie na lakach zielonych Figure Twa ujrze w zarysach zamglonych...

Gość GoAniu
Patrze w gwiazdy Niebo gwiazdziste, wzorzyste niebo ze swego okna patrze w nocy w nie... Patrze na gwiazdy i mysle o niej... Gdzies , gdzies daleko leci meteoryt Mysle: kochaj mnie. Niebo gwiazdziste, wzorzyste niebo Ze swego okna patrze w nocy w nie Wozy , Niedzwiedzie...wciaz patrze w okno Patrze i mysle: Czy ona kocha mnie!?...

Karty - R.Bardon Jak Ciebie potraktowac znajac tylko Twje imie Jak powiedzien kocham nie mowiac. Jak w basniach ktorych Nie mialem zobaczyc Twoje karty zycia zycia na niby pojac sens zabaw w ktorych nigdy udzialu nie bralem A ty - jak mnie potraktujesz znajac moje karty zycia zycia na serio.

A.Fredro cytat ze Slubow panienskich -Nie wiesz jak twarde jest serce mezczyzny,jak predko umie sciagac w blizny.... -Blizny co potem staja mu sie chwala. Nic ich proznosci nie zabije, nie skarci, im wiecej przeszkod, tym bardziej uparci...

Gość Poświatowska
"Jesteś powietrzem" ... jesteś powietrzem które drzewa pieści rękoma z błękitu jesteś skrzydłem ptaka który nie trąca liści płynie jesteś zachodnim słońcem pełnym świtów bajką ze słów które mówi się westchnieniem czym ty jesteś -- dla mnie -- świeżą wodą wytrysła na skwarnej pustyni sosną -- która cień daje drżącą osiką -- która współczuje dla zziębniętych -- słońcem dla konających -- bogiem ty -- rozbłysły w każdej gwieździe której na imię miłość

Gość chmura gradowa
Nie obiecuję ci wiele, Bo prawie tyle co nic. Najwyżej wiosną zieleń I pogodne dni, Najwyżej uśmiech na twarzy I dłoń w potrzebie, Nie obiecuję ci wiele, Bo tylko po prostu siebie.

Gość chmura gradowa
Wsiedli na stacji zakochanie I tak sie w drodze zagadali Że przegapili stację miłość I wysiedli w rozczarowaniu

Gość _8_
Leopold Staff Po dlugich latach pierwszy raz Ide jesienia ta aleja. Jak mija czas, jak mija czas Pozolkle liscie lip sie chwieja. I drzy na sciezce modry cien I dwu stron dwa rzedy pni czernieja. Na lawke , o stuletni pien Wsparty, rzucilem nagle okiem Tutaj siedzielismy w ow dzien...

M.Baranowska Pamiec rozwiesza Twoje wlosy na galeziach nieba. Wychylam sie przez okno poza miasto poza ziemie i tylko niebo brzeczy obloki dzwonia i slonce wrzeszczy w puste zagle. Na bialej gorze wiatru Twoje oczy nasladuja opatrznosc z dloni ulatuja chmury stopy wydeptuja granice miedzy Toba a snem.

Gość B.Lesmian
Gdybym spotkal ciebie znowu pierwszy raz, Ale w innym sadzie , w innym lesie- Moze by inaczej zaszumial nam las, Wydluzony mglami na bezkresie... Moze innych kwiatow wsrod zieleni bruzd Jelyby sie dlonie dreszczem czynne- Moze by upadly z niedomyslnych ust Jakies inne slowa-jakies inne...

Cyprian K. Norwid - \"Litość\" Gdy płyną łzy, Chustką je ocierają; Gdy krew płynie, z gąbkami pospieszają; Ale gdy duch wycieka przed uciskiem, Nie nadbiegną pierwej z ręką szczerą, Aż Bóg otrze sam piorunów błyskiem:- Wtenczas dopiero!... Może się stanie raz jeden cud...

* * * Otworz swe oczy spojrz jeszcze raz - nie,rzecz to chyba daremna. Widze w nich mrok i swiatla blask, lsniacy nieziemska zielenia. Gdzie jestes? Takiej nie znam cie. W twoich oczach. I wlasnie tam ujrzalem cie, tam czeka moje odbicie. Tam wyprawilas wlasnie mnie. Czy cos przywroci mi zycie? -Piotr Stanislawski- kraina cienia

Miłości,ciemna gwiazdo ludzkiej głupoty Czyż nie wstyd Ci kpić tak okrutnie? Czyż jesteś ty ogniem jeno piekielnym? Czyż wabisz nas słabych w wieczną udrękę? Miłości,zgniła wątrobo martwego pijaka Nie masz ty wstydu,bawiąc się nami? Nie masz ty ciepła jak w wierszach o tobie? Nie masz,wszak żyjesz jeno w chorych umysłach. Bo,prawdę mówiąc,ty nie istniejesz Jesteś jak wzrok ślepca,co kona Jesteś jak skwar zimowej nocy Jesteś jak sperma leżąca w koszu Miłości,łopato grabarza nocą Miłości,trumno zamknięta na wieki Ty,co Cię z gwałtu śliskiego rodzą Zamknij na zawsze przebrzydłe powieki moja twurczosc :D

Gość koobi
podnoszę

Gość do furiatkaaa
to prawda co o sobie napisałaś>>>"Będę szczera! Jestem kompletną idiotką!!! :D" nic tak nie wzbogaca człowieka jak prawda o sobie samym :P i jeszcze jedno>> jeśli już silisz się na to, by parodiować czyjś prawdziwy nick, to rób to tak aby przekonać czytających o swojej wrażliwości, którą posiada właścicielka tego nicka. tobie jej brak :P

Gość upupupppaup

Beztroska - K.Illakowiczowna Biale mewy uniosly na skrzydlach tesknice, smutek sie rzucil z brzegu w ton wody blekitna. Pachna tuje,herbatnie roze w sadach kwitna... Pojde w dal, moze szczescie za skrzydla uchwyce.

I mówie odejdź... I mówię: odejdź!-i wracam z cicha, By jeszcze spojrzeć na stóp twoich ślady I słucham wiatru,co w dali gdzieś wzdycha. I na kwait patrzę więdnacy i blady, Na jeden z kwatów tych,co mają duszę- I nie wiem co mi jest-i płakac muszę. I mówię:zostań!-i sama odchodzę. I drżąca idę w ciemnośći przed siebie. I czuję ciernie kolące w tej drodze, I słysze dzwony na serca pogrzebie, I widzę czarnych słów ludzkich mogiły- I nie wiem co mi - i iśc nie mam siły. Dwie różne drogi-a jedna tęsknota, Dwie różne drogi-a jedno cierpienie. Na jednej zorza zagasa mi złota, Na druga schodzi noc i smutków cienie... I późna chwila jest-i rosa pada, I nie wiem,gdzie mi iść-i stoję blada... Wiem że w okienku twoim nie zobaczę Zapalonego światła twoją ręką.... Wiem,że daleko drży kędyś i płacze Echo,zbudzone twą smutną piosenką... Wiem,że na cichą i białą tę ścianę I cień twój nawet nie padnie ulotny... A przecież wznoszę oczy zadumane, Gdzie dom twój stoi pusty i samotny.

Kiedy Cię moje oplotą sny- jak białe róże- nie bój się kochać - ja - i ty w nieba lazurze. Ziemia, jak echo minionych dni, grające w borze, a nasze duchy wśród martwych pni wieszają zorze. Serce mi splatasz koroną gwiazd, hymnem warkoczy- pode mną góry, wieżyce miast- nade mną - oczy. Dziwnie się srebrzysz, aniele mój, w tęczowym piórze- fontanny szemrzą, gwiazd iskrzy rój- wonieją róże... T. Miciński

* * * Moja milosc przeszla w wichr wiosenny- w wichr wiosenny-me szalenstwo w burze- w burze-moja rozkosz w dreszcz senny- w dreszcz senny-moja wiosna w roze- Z wichru splynie moja milosc nowa- milosz nowa-z burzy szal wystrzeli- szal wystrzeli-sen rozkosz wychowa, wiosna wstanie z rozanej kapieli. M.Pawlikowska -Jasnorzewska

Gość Naszyjnik z deszczowych kropel
* * * Kocham Cie!Tesknie!Wolam Cie do siebie! Swiat caly Twoim nazywam imieniem! Tys jest ma wiara na wysokim niebie, Tys jest mi calej ludzkosci wcieleniem... Przez Ciebie kocham,nienawidze ... W Twojem istnieniu zrodlo mego istnienia; Tys jest moim sercem ,krwi mojej zdrojem i duzy mojej Tys harfa z plomienia!