Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WITAM

Zakladam kacik poetycki....

Polecane posty

* * * W krzywym lustrze pokazalem mi niecodziennosc Piekny sierpniowy czas I zagubione nuty piesni falszywe Czy chcesz czy nie ujrzalam iskierke ujarzalam swiatlo w mroku

Duzo jesieni Chcialabym zeby bylo duzo jesieni i dwoje cieplych rak w moich wlosach i zebysmy tego nie nazwali zadnym kwiatem ani nawet poezja zebym szarlotke wyjela na talerz zanim zupelnie ostygnie i zlota pszczole ze sloika co sie juz topic zaczela zebysmy wychyleni przez niebo ujrzeli jak drzewa sie rozmarzaja i bysmy byli sobie bardzo znajomi a swiatu nieziemsko zdziweni

Gdybyś mnie kiedyś miała przestać kochać, nie mów mi tego Bóg tego także nie czyni Gdy ma zesłać zarazę i głód On ciągle się śmieje z wysoka choć dobrze wie że oazy przemieni w pustynię Konstanty Ildefons Gałczyński Może się stanie raz jeden cud...

Gość _8_
Z tomiku "Magia pocalunkow" M.Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej c.d. Jakie cudowne rzeczy mi sie snily, jak na zamowienie. Bylismy sami i nad morzem. Ja chodzilam po jakiejs morskiej promenadzie czekajac na Ciebie, ktorys byl u fryzjera. Byla goraca , zlota pogoda, wiatr, muzyka rwaca sie w wietrze i tlumy biale i barwne reklamy ogniscie kolorowe, wesolosc i gwar,radosc rodzaju ludzkiego mila dla oczu - odwracalam sie do morza nie chcac patrzec na nie bez Ciebie...morze burzylo sie w sloncu,cale zorane w biale skiby(jesli mozna sie tak wyrazic) ruchliwe, pelne okraglych barek,szerokie jak nasze zycie - Tak bylo dobrze...

Do Ciebie. . Zobaczyłam Cię dawno...... Podziałałes pozytywnie na mój zmysł wzroku. Spodobałeś sie moim oczom tak jak moze sie podobac spódnica na wystawie sklepowej. Zobaczyłam Cię dzis...... Nie znam Cię. Teraz widze Cię w moich myslach. Weszłes w mój umysł jak drzazga wchodzi w palec. Palec puchnie, boli. Moj umysł napuchł... Moje myśli wokól Ciebie latają jak ćmy wokól lampy. Kiedy Cię zobacze znów ? Oby jak najszybciej..... Chcę żeby ta drzazga była wciąż w palcu... Nie chce sie pozbywać. I mimo że boli... to sprawia mi to przyjemność! \'\'Może się stanie raz jeden cud ..\"

Ks. Tadeusz Twardowski Jest .... Jest jeszcze taka miłość ślepa bo widoczna jak szczęśliwe nieszczęście pół radość pół rozpacz ile to trzeba wierzyć milczeć cierpieć nie pytać skakać jak osioł do skrzynki pocztowej by dostać nic za wszystko miej serce i nie patrz w serce odstraszy cię kochać

Gość upupuppup

Kiedy oglądam Twoje ręce to aż mi wstyd za Twoje czarne pazury za Twe spojrzenie wiecznie z góry ;) włosy wiecznie w nieładzie i nogi w przysiadzie :D hkm...to była próba własnej poezji ;) jeszcze się trochę pobawię...:D Łazisz za mną jak kot za myszą. Cicho idź, jak iść musisz bo ludzie usłyszą...:D ech, spodobało mi się, może jeszcze spróbuję, a co ! Swetrze, mój swetrze ja noszę ciebie na wietrze już nikt mnie nie odepsze gdy będę chodzić w mym swetrze :D musze przyznać, że moja poezja...robi na mnie wrażenie :D

Gość Xxxxxxxxxxxxx
zabierz smutek, zabierz łzy... zabierz roze ususzoną...i zal zabierz prosze tęsknote i puste ściany kiliszek wina, materac łożka i pamięć Zabierz prosze... A zabierzesz wszystko co mi zostało.

Nie zabieraj miły, nie zabieraj mnie tam gdzie chcę tak naprawdę wolę gdy oczy Twe bawole wpatrują się we mnie świdrując mą duszę aż się całkiem skruszę ...:D ładne to, ale jeszcze muszę się nieco podszkolić, więc do dzieła...;) Skarpetkę Twoją wąchać pragnę koszul zużytych tysiąc nie znudzi mi się prać i moczyć w pianie naszej miłości butów pastować Twych pragnę byle by były do pary agrafką będę dla twojej marynary :D to prawda, że \"ćwiczenie czyni mistrza\"...:D Zasiądź ze mną do stołu w poświacie księżyca zjedzmy kolację we dwoje tylko się nie udław kochanie ością od śledzia patrząc mi w oczy :D To nara ! 🖐️

Gość _8_
Z tomiku Magia pocalunkow M.Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej c.d. Jestes cichy i zamkniety jak kielich zesznurowanego powoju.Otworz sie, powiedz pragnienie swoje uczynie wszystko co w mojej mocy, a wiesz o tym,ze moge wiele zmienic w sobie-.

Przymiotniki - M.Pawlikowska-Jasnorzewska Jaki jest motyl? ZLOTY,SNIEZYSTY czy LEKKOMYSLNY? Motyl? BEZDOMNY! Jaki jest wiatr? WIOSENNY,WARTKI,TESKNY,BURZLIWY? Wiatr? POLPRZYTOMNY! A chwila smierci? GORZKA,OKRUTNA. Chwila smierci? Coz nowy dreszcz! A milosc? WIELKA,DRECZACA,UPOJNA, Jesli chcesz,Jesli Ty chcesz!

Jestem dla ciebie czuła... jestem dla ciebie czuła jak dla pszczół cierpki zapach kwiatu jestem dla ciebie dobra jak dla zmęczonych skrzydeł ptaka rozchwiana gałąź złoto opadam na twe powieki uśmiechem odpędzam myśli - kąśliwe osy to noc dała mi ciebie ogromna noc w której gubiłam rozrzucone po płótnie włosy jesteś jak księżyc wyraźny świecisz na moim chłodnym niebie modlę się do ciebie jaka to religia w której czci się usta wygiętego boga przedświtów ach religia wspaniali bluźniercy jesteśmy sobie zamkniętym czworokątnym światłem Może się stanie raz jeden cud...

SONETY DO LAURY Jeśli to nie miłość -cóż ja czuję? A jeśli miłość - co to jest takiego? Jeśli rzecz dobra- skąd gorycz, co truje? Gdy zła- skąd słodycz cierpienia każdego? Jeśli z mej woli płonę- czemu płaczę? Jeśli wbrew woli- cóż pomoże lament? O śmierci żywa, radosna rozpaczy, Jaką nade mną masz moc! Oto zamęt. Żeglarz, ciśnięty złym wodom dla żeru, W burzy znalazłem się podarłszy żagle, Na pełnym morzu, samotny bez steru. W lekkiej od szaleństw, w ciężkiej od win łodzi Płynę nie wiedząc już sam ,czego pragnę , W zimie żar pali, w lecie mróz mnie chłodzi. Francesco Petrarca Może się stanie raz jeden cud...

Gość ... ja ...
i zamykasz oczy, gdy serca bicie spowalnia... i zamykasz usta nic już nie chcesz mówić... i zamykasz pięść a w niej całe swe życie... i zamykasz strach we łzie...jednej, cichej... jesteś taki samotny...patrzą nie rozumieją... jesteś jak dogasający płomień...świecy, wśród świec wielu... jesteś jak ziarnko piachu zagubione wśród plaży... jesteś sobą tak prosto, najnormalniej, najłatwiej... spod zamkniętych powiek, uleciał strach... z ust zamknietych powietrze... łza na zimną pięść spływa... jedna łza cicha... - Monika Szadkowska -

Gość _8_
Z tomiku "Magia pocalunkow" M.Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej c.d. Tesknie za Toba naprawde tak okropnie. i tak Cie kocham,ze juz nie moge.Napisz,albo przyjedz,nie zostawiaj mnie tak bez wiadomosci-przeciez Ty moj jestes, jedyny-wiem,ze nie masz czasu na myslenie o mnie,ale ja mam bo nic takiego nie robie,i to myslenie samotnie truje mnie -naprawde.Gdyby dzis byl przyszedl chocby krotki list od Ciebie,byloby mi calkiem inaczej na sercu.

Jarosław Iwaszkiewicz Ogrodniczki Panieneczki, mieszczaneczki podlewają ogródeczki, Posypują żółtym piaskiem drobne, kręte, wąskie steczki, Paniczyki (och, okrzyki!), cynie, fuksje i gwoździki, Rezedowe wonne grządki, pieski, kotki i króliki. Zakasawszy swe spódniczki, z falbankami perliczkami, Panieneczki - mieszczaneczki, panieneczki - ogrodniczki. * Za sztachetą ktoś karetą przybył. Czarne stoją konie, Stoi rycerz czarny, w masce, w czarnym płaszczu, z kosą w dłoni

Gość AnkaAnka
Umarla panienka ukazuje sie spoczywajacemu Wieczor zapada, spokoj zapada o tobie snie. Ktos mi cichutko dusze wykrada i-nie ma mnie. Zaplatam rece, rozplatam rece... Cyt-cyt!...cyt-cyt! Przychodzisz slodka w jasnej sukience, jak bialy swit! Pochylam glowe, opuszczam glowe w smiertelny mrok... Twoje usteczka- takie woskowe tak szklany wzrok! Serce pamieta, dusza pamieta won bzow, deszcz ros... Caluje zimne Twoje raczeta, zlocisty wlos. Szept Twoj daleki w sercu kolacze "Jak zimny - grob!" I gorzko placze , i gorzko placze u twoich stop.. Kazimiera Iłłakowiczówna

Gość uppppupaaaa

Niebo było piękne tego roku i wiszące na nim gwiazdy o zmroku w poświacie księżyca przytuleni jedliśmy winogrona trzymając się za ręce patrzyliśmy sobie w oczy jedliśmy winogrona lecz zziębły nam ręce :D hehe fajnie mi sie tworzy, ale najfajniejsze wiersze pewnie przede mną, jako że ufam iż dar tworzenia posiadam :D Lubię gdy mnie słuchasz... uśmiechasz się wtedy od ucha do ucha, oczy masz zapatrzone we mnie i grymas na twarzy taki jakby na żywo toczyły Cię robaki... więcej, mam takie wrażenie, jakby odeszło od Ciebie ostatnie tchnienie :D tak, tworzyć jest trudno, ale z czasem okazuje się, że taki z pozoru nic nie znaczący wierszyk jest arcydziełem ;) Nara! 🖐️

Adam Asnyk - Między nami nic nie było Między nami nic nie było! Żadnych zwierzeń, wyznań żadnych, Nic nas z sobą nie łączyło Prócz wiosennych marzeń zdradnych; Prócz tych woni, barw i blasków, Unoszących się w przestrzeni, Prócz szumiących śpiewem lasków I tej świeżej łąk zieleni; Prócz tych kaskad i potoków, Zraszających każdy parów, Prócz girlandy tęcz, obłoków, Prócz natury słodkich czarów; Prócz tych wspólnych, jasnych zdrojów, Z których serce zachwyt piło, Prócz pierwiosnków i powojów Między nami nic nie było! Może się stanie raz jeden cud...

Gość _8_
Z tomiky "Magia pocalunkow" M.Pawlikowskiej - Jasnorzewskiej c.d. Paryz-taka zludna nazwe nosi kawalek nieskonczonego piekla...nigdy nie bylam tak atlasowa,wiotka,prosta,piekna -to suknia do trumny. Litosc istnieje dla wszystkich(...) dla mnie nikt jej nie ma. Ja jestem na to by mna ciskac, mocna,twarda footbolowa pilka. Litujcie sie.Ochraniajcie od bolu swoje kurki o delikatnym pierzu. A mnie kazcie podnosic piersia zelazna lokomotywe cierpienia.

Jesien Chodzi w szalu czerwonym i zlotym. Przeglada sie w owalu jeziora. Lecz jest chora.I nic nie wie o tym, ze ja pochowaja w tym szalu. M.PAwlikowska-Jasnorzewska

Gość AnkaAnka
Ksiezyc i Ziemia Ksiezyc Smutna i brudna i ciemna, Jakzes , Ziemio, Nieprzyjemna! Na mnie no obroc spojrzenie, Patrz jak swieca me promienie! Ziemia Prawda, ze brudna i ciemna, Moze nawet nieprzyjemna; Lecz lepiej wcale nie swiecic, Niz sie cudzym blasskiem szczycic. J.K.Pajgert

czternastoletnia M.Kukula dziewczynka lat czternascie spaceruje po parku kobieta lat czternascie na ulicach lody sprzedaje staruszka lat czternascie jakby nie bylo donikad nie dojdzie chocby bardzo chciala w zamknietych oczach powrot do domu (w ktora strone dziecicnstwo?)

Gość _8_
Z tomiku "Magia pocalunkow"M.Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej c.d. Stoje za firanka zolta, kolo kaloryfera i patrze w okno - Ale okno jest jednostajnie zamarzniete, a za nim tylko pusta, ciemna uliczka. Placze w woalke, nie mam bowiem chustki przy sobie a Ty obojetny, ponury czytasz cos w fotelu siedzac lub moze tylko udajesz? Czemu pozwalasz mi plakac?

Jesien Zardzewiale roze jesieni patrza w przestrzen biala od deszczu - deszcz niebo przeszywa do ziemi tysiacem sciegow i dreszczow. I wszystko psuje sie , paczy, cieknie, zgnilizna broczy, lecz nie zawsze , z rozpaczy - ale na krotko, z rozkoszy. Maria Pawlikowska=Jasnorzewska

Taka sobie historia I znow tak jak wtedy... Szary dzien, mzy deszcz i pelno szarych parasoli. I jeszcze -struzki deszczu po szybie.Moze dlatego przypomnial mi sie tamten dzien. Nie zaluje , ze poszlam wtedy na dyskoteke. Tanczylismy.. Nastepny dzien rozpoczal sie tak samo. My szlismy miedzy starymi murami nad Wisla i po moscie,ale bez parasoli. Potem odjezdzales... Powiedzialam tylko -Zycze Ci przyjemnej podrozy- i wsiadlam do tramwaju. Wtedy tak jak dzis , struzki deszczu po szybie i pelno szarych parasoli? Nie teraz wiem One przybieraly swoja barwe!

Gość Bogusław Adamowicz
Noc taka piękna!... Z błękitów patrzy gwiazd plejada, Fala gwarzy i błyska ponad tonią ciemną, Las śpi we mgle i przez sen cichą baśń powiada... Noc taka piękna!... Ach czemuż ty nie jesteś ze mną?... Tam, w ogrodzie dwie lilie zakochane rosną, Woń rozkoszna z kielichów pochylonych płynie... Tam, za rzeką, dwa głosy nucą pieśń miłosną, Tęskne echo po wodnej ściele się równinie... Pieśń zamilkła... Cyt... Słyszę plusk płynącej łodzi... Łódź przemknęła i znikła, w łódce - ludzi dwoje... Od szpaleru woń lilij rzewna mię dochodzi... Milczą brzegi, drżą gwiazdy, lśnią przejrzyste zdroje. Fala błyska i gaśnie... Lekki wietrzyk wzdycha, Las się budzi, szmer bieży w jego głąb tajemną... Wietrzyk ustał, szum zamilkł... Noc tak jasna, cicha, Noc tak błoga... Ach czemuż ty nie jesteś ze mną?!...