Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

matahari

POMOCY!!! ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW przyczyną niepłodności?

Polecane posty

Witam, mam problem, siedzę i ryczę... Wczoraj byłam na USG dopochwowym, oglądałam na nim m.in moje jajniki.Wyglądały jak takie coś ażurkowate... lekarka powiedziała że mam cystowate jajniki, że nie powinno tego być na ich całośi tylko na obrzeżach. Nie powiedziała nic więcej, ale kazała brać DIANE-35 i przjść na kolejne USG za pół roku. Widziałam, że miała nietęgą minę, na koniec zapytała ile mam lat... Własnie poszperałam w necie i znalazłam na stronie (i na wielu innych ) http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,209,0 to: Zespół policystycznych jajników (PCO) to schorzenie określane również jako zespół wielotorbielowatych jajników lub też zespół Steina-Leventhala. Dotyczy on kobiet w wieku rozrodczym i stanowi częstą przyczynę niepłodności u kobiet. Szacuje się, iż choroba ta występuje u około 5% kobiet w wieku reprodukcyjnym. Pomimo tego, iż schorzenie to wiąże się z występowaniem wielu charakterystycznych objawów, rozpoznanie nie zawsze jest jednoznaczne i nastręcza wiele trudności. Większość objawów zespołu policystycznych jajników wywołana jest zaburzeniami równowagi hormonalnej. Nadmierne wytwarzanie męskich hormonów płciowych tzw. androgenów przez jajniki, będące podstawową przyczyną występowania tego zespołu, wywołuje zachwianie prawidłowego funkcjonowania całego układu hormonalnego kobiety. Obserwuje się podwyższony poziom LH oraz obniżony poziom FSH we krwi co powoduje zaburzenia wzrostu i dojrzewania pęcherzyków jajnikowych. Do najbardziej charakterystycznych objawów PCO należą zaburzenia miesiączkowania, niepłodność oraz hirsutyzm. Stwierdzenie któregoś z tych objawów może nasuwać przypuszczenia o ewentualnym istnieniu tego schorzenia. Nie mam miesiączki po przerwie DIANE-35 od marca, mam objawy hirsutyzmy(dlatego m.in brałam diane) i trądzik... Czy mogę miec problemy z zajściem w ciążę???? Proszę, pomóżcie!! mam 21 lat...

Gość dsa
Musisz wierzyc ze bedzie dobrze, zycze Ci tego z calego serducha:) trzymaj sie i nie lekcewaz tego co Ci radza lekarze. Bedzie dobrze, pozdrawiam

Będzie dobrze...? mam 21 lat i świadomość, że mogę mieć problemy z zajściem w ciaże... :(

Gość dsa
przypuszczam ze nie jest Ci latwo, bo to nie jest wesola wiadomosc, sama mam 22 lata i nie chcialabym czegos takiego uslyszec, ale jak sama napisalas to nie jest pewna diagnoza, sa to tylko Twoje przypuszczenia dlatego musisz wierzyc ze bedzie inaczej, ze bedzie dobrze!!

Gość Myszka20
Bardzo Ci wspolczuje... Naprawde nie wiem, co moge Ci powiedziec.. Moze skorzystaj jeszcze z jednaj wizyty u ginekologa, hmm ale innego... Zobaczysz czy potwierdzi dizgnoze pierwszego ginekologa. Trzymaj sie cieplo i nie zalamuj. Pozdrawiam serdecznie

2 lata temu mialam dwukrotnie wywolywany okres po przerwie w zażywaniu diane- nie mialam go przez 6 miesięcy! Wtedy mozna było zrobić to USG ale kto by pomyślał...

dzieki dziewczyny za wsparcie chyba tego włąsnie potzrebuje...cała się trzęsę...jejku, to jak wyrok

Gość lorelei
heh glowka do gory to nie od razu jest wyrok:)zdarza sie w takich przypadkach ze kobiety zachodza w ciaze(ale sa z tym spore problemy),najwazniejsze zebys teraz sie leczyla tzn biorac diane lub innetabletki anty. hamujesz dojrzewanie pecherzykow i ich wzrost przez co cystki sie nie tworza a istniejace wchlaniaja-wazne jest zeby nie robily sie z nich grozne duze torbiele-leczenie trwa z reguly 6 miesiecy po czym trzeba chodzic na wizyty i sprawdzac czy sie nie tworza na nowo(co niestety przy policystycznych jest najczesciej),a gdy przyjdzie czas na dzidziusia to dobry ginekolog zacznie stymulowac cykle hormonami i kaze brac tabsy na pekniecie pecherzyka i ponoc to dziala cuda:]istnieje takze zabieg usuwania tych cystek chirurgicznie co nastepnie przy pomocy tabletek ulatwia kontrole nad owulacja i zajscie w ciaze,slyszalam takze o leczeniu pradem jajnikow.Poprostu NIELECZONE powoduje bezplodnosc,a tak to narazie sie nie przejmuj pozdrawiam:)

lorelei- masz absolutna racje!!! To co napisalas to szczera prawda. Matahari- nie martw sie. ja tez mam zdiagnozowane policystyczne jajniki-obydwa, na nich ogromna ilosc torbieli-cyst. Mam 29 lat, lekarz namawia na walke o dziecko, bo potem moze byc za pozno.... sama nie wiem co robic, teraz czekam na 7 dzien cyklu by porobic pierwsze badania hormonow, gdyz do tej pory mialam robione 2 razy USG dopochwowo, ktore wykazalo te wszystkie nieprawidlowosci... Jestes jeszcze bardzo mloda, masz duzo czasu na leczenie i na walke z tym g****!!! mam nadzieje ze mnie sie tez uda i ze kiedys bede miala dzidziusia.... P.S Moja kuzynka 8 lat starala sie o dziecko, dopiero ktorys przytomny lekarz zrobil jej wszystkie badania i po 3 latach walki, 2 zabiegach stymulacji jajnikow urodzila tydzien temu sliczna coreczke! To mi daje nadzieje.

Hej :) ja mam ten sam problem. Jestem z cudownym mezczyzna i chcemy miec dziecko :) wlasnie sie o nie staramy. Za tydzien jest teramin mojej mieisaczki. Mam nadzieje ze nie przyjdzie ;)

Dzięki Wam jednak to, co piszecie przyprawia mnie o dreszcze :( te wszystkie metody są takie skomplikowane... Zarejestrowałam się do innego lekarza- specjalisty z kliniki, żeby powiedział mi coś więcej. niestety wizytę mam dopiero 16go września- do tego czasu chyba oszaleję. lorelei-> dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. nina29-> czy możne to dotyczyć tylko jednego jajnika? Czy wtedy są większe szanse, że kiedyś będę mogła mieć normalnie dzidziusia? Pozdrów córeczkę kuzynki :) Pewnie będzie ukochanym bobaskiem

Hej :) Matahari Tak- może byc zajęty jeden jajnik lub tak jak u mnie...oba.... Z tego co wyczytałam w internecie to jeśli zespół policystycznych jajników dotyczy jednego to nie ma gwarancji na lepszą płodność- ale ja tego nie rozumiem, bo przeciez ten drugi jest \"zdrowy i może działać :) Nie martw się na zapas. Zrób wszystkie potrzebne badania i odzywaj się tutaj to może razem się czegoś więcej dowiemy, bo ten mój lekarz też taki tajemniczy, że mnie to czasem wkur....wkurza :)

NIno 28 niczego się jeszcze nie dowiedziałam od lekarza, ale czytam na necie o tych jajnikach i już mam łeb jak sklep.

No właśnie.... Ja też czytałam i to przez kilka godzin różne informacje i sama już nic nie wiem.... Ja musze czekać jak na zbawienie na miesiączkę i potem na 7 dzień cyklu- wtedy bedzie wiadomo coś więcej... Ale pewnie dostanę jakieś tabletki antykoncepcyjne-Logest lub inne dziadostwo....Nie wiem co jest lepsze: nie brać tego świństwa, czy brać .... Zamknięte kółko obłędu....

Gość spokojnie........
nie jest to żaden wyrok!!!!!! przynajmniej nie musi nim być! ja też mam to samo- PCOS!!! i wcale się tym za bardzo nie przejmuję. może na początku jakos się mi zebrało na płacz- bo kurczę na twardą kobietę jakoś wychowana byłam, co to dzieci, rodzinkę będzie miała....a tu może być problem. ale lekarz rozwiał mi moje obawy. powiedział, że wynik leczenia bardzo często zależy od nastawienia kobiety:-)jedne traktują to jako wyrok właśnie i faktycznmie potem nie moga zajść w ciażę, a inne mówią sobie- trudno, taka moja natura. nie ma się co za bardzo na zapas przejmować i robią co im lekarz każe i jest oki! mają swoje bobaski:-) więc nie ma co się zamartwiać na zapas! mój lekarz powiedział mi, że zna osobiście wiele kobietek, które miały PCO i owulację miały max. moze ze 3 razy w roku i doczekały sie bobaska....;-) więc głowa do góry!!! to nie musi być wyrok! dużo zależy od Twojego, naszego nastawienia, więc spokojnie! i bierzesz Dianę? a czy już teraz myślisz o ciaży?bo mi powiedział, że jeśli zacznę myśleć o ciąży, to faktycznie leczenie trochę się zmieni, ale może to zależy od ilości pęcherzyków na jajnikach. nie wiem. pozdrawiam słonecznie z Lublinka!!!! 3maj się dzielnie!!!!!!!

DO spokojnie.... Tak, biorę Diane -35 od 17go roku życia przez 2 lata- potem przerwa- w ciągu której przez 6 miesięcy nie miałam okresu.Wywoływali mi go 2krotnie. Za drugim razem się udało i od razu ... Diane 35. Znów przez 2 lata - do marca tego roku. W kwietniu już nie miałam okresu. Teraz gin kazała zacząć mi diane bez miesiączki- po prostu w którym dniu mi się spodoba... podejrzane

do Niny 28 Czy ty też miałaś takie problemy po tabletkach? Czy może tak po prostu? Bo ja w sumie nie wiem jakie są tego przyczyny, ale być może mnie związane jest to z tymi cholernymi Dianami choć lekarka włąsnie nimi kazała mi to leczyć, Zgłupieję

Gość spokojnie.....
nie wiem czy Diana jest odpowiednia. ja bym sie skontaktowala z jakims jeszcze lekarzem. ja na wywołanie okresu brałam luteinę, różnei było, ale na ogół oki. tzn. zawsze miałam po braniu luteiny miesiączkę, nie zawsze jak ją odstawiłam. na razie miałam jeden okres bez luteiny -strasznie się cieszyłam. ae nie wiem czy owulacj abyła:( nie przejmuj się.i idz do jeszcze jakiegoś lekarza-=warto sie upewnic.

idę, idę -16 sierpnia 😠 mam nadzieję, że powie mi coś konkretnego. A na wywołanie okresu brałam 2 razy progesteron- tylko nie pamiętam jak nazywały się te tabletki.

Gość agatapingpong
hej dziewczyny przypuszczam ze ten jajnik mi sie zrobil od odchudzania mozliwe?nie mam okresu od 8 czerwca zrobilam usg jutro ide do ginekologa! ciekaweco bedzie pozdrawiam martwie sie troche

hmmm od odchudzania to raczej możesz nie mieć okresu. O jajnikach nie słyszałam. Ale napisz jutro co ci powiedział gin

Gość podniesiemy

Hej dziewczyny? I coś- wiadomo już u was coś więcej? ja nadal czekam na ten nieszczęsny 7 dzień cyklu...już dawno minął termin miesiączki, podle się czuję, jestem caym wielkim PMS-em!!! Ja chcę już mieć te badania za sobą!!!!

Gość nikolette
Hej dziewczyny głowa do góry zespół policystycznych jajników to nie wyrok. Kiedy stwierdzono to u mnie byłam załamana tak jak niektóre z was faktemż e będę miała problemy z zajściem w ciąże. i jakież było moje zdziwienie kiedy pierwsza próba okazała się sukcesem, bez stosowania zadnych leków, wcześniej brałam jedynie Jeaninie teraz jestem w 15 tygodniu ciąży. Pozdrawiam.

Gość nikolette
Jesli macie jakieś pytania chętnie odpowiem.

Gość glowa do got
kochana wiele z nas ma takie problemy wierz mi. mialam dwie torbiele , jedna 10cm, druga 7 wycieli obie, i caly prawy jajnik, taki byl juz zniszczony ze nie udalo sie go uratowac. pozostal mi lewy jajnik, na ktorym teraz zrobila si kolejna torbie,l tyle ze jeszcze nie do wyciecia i co? tez b chcialabym miec dzieci, boje, ale nie moge sie zalamywac trzymaj sie i wierz ze bedzie dobrze ps mam 20 lat na sali lezalam z dziewczyna w wieku 18 lat, ktorej wycieli oba jajniki:(

Gość glowa do gory
tak mialo byc:)

Gość nikolette
Dziewczyny bądźie dobrej mysli i nie załamujcie się, ja wiem że to nie łatwe sama przepłakałam wiele dni kiedy lekarz mi powiedział że będę musiała leczyć się miesiącami i być może nigdy sie nie uda. Zatem ogromne było moje zdziwienie i lekarza również kiedy n ausg zobaczył malą istotkę. Natura potrafi czynić cuda zatem więcej wiary że sie uda ja jestem na to doskonałym przykładem.

Gość bonnie_blue
Ja sie dowiedzialam o PCOS kiedy mialam 19 lat. Tablety anty i cos antyandrogennego bede brala do menopauzy. I jakos nie zalamuje sie. Mamy teraz takie mozliwosci leczenia, ze to nie jest problem.

Gość lorelei
nikolette powiedz mi czy tabletki zaczelas brac jako lek przepisany na policystyczne?jak dlugo go bralas i jak dlugo masz stwierdzona ta chorobe?pozdrawiam