Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
sloneczko1984

porcelanowe koronki na zeby...

Polecane posty

Go艣膰 krogulec19
Witam Ja mam taki problem ze rok temu wstawilam sobie koronke na jedynke poniewaz mialam martwa wlasna i sie ulamala wiec nie mozna bylo nic innego zrobic.Moj problem polega na tym ze po 6 miesiacach od wstawienia koronka ta wypadla mi najpierw zaczela sie ruszac a potem wypadla rowniesz przebywam za granica wiec do lekarza udalam sie po jakims tygodniu od przybycia do kraju.Pan doktor stwierdzil ze czasami sie tak zdaza i przykleil ja oczywiscie za darmo stwierdzajac ze teraz juz bedzie dobrze.No i co minelo 3 miesiace i koronka mi znowu wypadla i niewiem co mam teraz zrobic?Niewiem czy to jest normalne ze koronka wypada co 3 miesiace?!!!!Prosze o jakas rade bo ja juz sama niewiem czy ja cos robie zle czy doktor cos zrobil nie tak????????!!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zula.......
Witam. Tak siedze i czytam te wszystkie wypowiedzi na temat koronek i mam pewne obawy .Mam bardzo s艂abe z臋by a nawet i braki polecili mi koronki niby 艂adny efekt ale b贸l pono膰 straszny.Prawda jest taka 偶e juz od dziecka mia艂am proplemy z zebami by艂y s艂abe i szybko sie psu艂y lecz rodzic贸w nie by艂o stac na prywatnego lekarza i tak kiepsko sie to wszystko potoczy艂o.Piszo to wszystko bo tak naprawd臋 pragne zn贸w si臋 u艣miecha膰 dlatego chc臋 zrobic te koronki ale strasznie si臋 boj臋 tego b贸lu i efektu jak bede wygl膮da艂a.Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 FULICA
musze wstawic dwujke jedynka i dwujka sa zdrowe tzn ze mi spiluja zdrowego zeba/?? ma ktos namiary na tani gabinet w wawce/??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anusia 1234
Ja wczoraj spi艂owa艂am sobie ca艂膮 g贸r臋 to znaczy 8 z膮bk贸w (PI臉C GODZIN NA FOTELU).Teraz czekam na zrobienie przez protetyka moich pi臋knych nowych z膮bk贸w (porcelanowe koronki) . Koszt ca艂o艣ci to 2800 (w sumie 10 z臋b贸w bo dwa mia艂am wcze艣niej wyrwane). My艣l臋,偶e to niedrogo. Wybra艂am kolor A1 bo jak ju偶 robi膰 to ma by膰 efekt! Jak kto艣 potrzebuje informacji to s艂u偶臋 pomoc膮 ( na ile posiadam wiedz臋).Pozdrawiam wszystkich cierpi膮cych z powodu niedoskona艂ego u艣miechu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czarna 25
witam - jestem przerazona , zdecydowa艂am sie na koronki w sumie 6 z膮bk贸w ale m贸j dentysta liczy sobie 1400 od jednego - musze na zeby brac poprostu kredyt ! mam nadzieje ze pos艂uza mi naprawde d艂ugo jak sa tak cholernie drogie ! i jak sobie pomysle ile godzin mam spedzic na fotelu podczas pi艂owania to robi mi sie nie dobrze....moze to jakos wytrzymam, pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anusia 1234
Witam.To jaka艣 koszmarnie wysoka cena .Nie spotka艂am si臋 z tak膮 kwot膮 nawet za pe艂noceramiczne koronki- 艣rednia cena na 艣l膮sku to 700z艂 za sztuk臋. A cena wcale nie 艣wiadczy o jako艣ci bo jak wiadomo z臋ba nie wykonuje stomatolog tylko protetyk i to od niego zale偶y jak b臋dzie wygl膮da艂 nasz u艣miech. Ja p艂ac臋 350z艂 za sztuk臋 (koronka porcelanowa montowana na metalu)robi臋 ich a偶 dziesi臋膰 m贸j stomatolog liczy tylko za osiem sztuk. My艣l臋, 偶e nie ma sensu przep艂aca膰. Wcze艣niej mia艂am tak膮 zamontowan膮 na g贸rnej dw贸jce, wygl膮da艂a 艣wietnie i trzyma艂a si臋 ponad 15 lat (pewnie trzyma艂aby si臋 nast臋pne 15 gdyby nie to 偶e musia艂am j膮 spi艂owa膰).Pozdrawiam wszystkich

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Saalmaa
witam. zaczn臋 od tego,偶e ceny za koronki s膮 bardzo zr贸偶nicowane-w moim gabinecie pe艂noceramiczne kosztuj膮 od 1800.00-2200.00. cena chyba zale偶y od firmy-warto poczytac na ten temat i zdecydowac si臋 na opcj臋 najtrwalsz膮, bo jaki sens inwestowac niema艂e pieni膮dze w ta艅sze koronki ,kiedy ich wymiana moze sie okazac niezb臋dna po stosunkowo kr贸tkim czasie u偶ytkowania. oczywi艣cie nie wypowiadam sie autorytatywnie bo nie jestem specjalist膮 a zwyk艂膮 pacjentk膮. sama jestem przed na艂ozeniem koron pe艂noceramicznych na g贸rne jedynki i dw贸jki-kiedy b臋dzie ju偶 po-chetnie podziel臋 si臋 informacjami o efekcie. cena za moje koronki-jak wy偶ej... uzna艂am,ze nie b臋d臋 szukac ta艅szych-zdecydowa艂am sie na Procera i wzi臋艂am kredyt ;P -to jedna z inwestycji co do s艂uszno艣cie, kt贸ej nie mam w膮tpliwo艣ci. dziwi mnie troszk臋 ,ze jedna z przedm贸wczy艅 ma miec robiony mostek ze wzgl臋du na u艂aman膮 dw贸jk臋-czy korzenia dw贸jki nie da sie przeleczyc, wstawic wk艂膮du koronowo-korzeniowego i na nim zamonotwac koronki?? ...albo mo偶e mostek dwupunktowy-w zasadzie nie polecany przez stomatolog贸w,ale, kiedy w gr臋 wchodzi opi艂owywanie przednich z臋b贸w to chyba warto podyskutowac na temat r贸偶nych rozwi膮za艅... pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie mia艂am czasu czyta膰 ca艂y
temat, ale mam 1 pytanie: czy je艣li dentysta za艂o偶y mi koron臋 na 1 z膮b, to czy musi przy tym pi艂owa膰 2 boczne?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Saalmaa
koronk臋 nak艂adasz na w艂asnego z臋ba-do艣c mocno opi艂owanego, w razie potrzeby wzmacnia si臋 go wk艂adem koronowo-korzeniowym i tylko na nim montuje si臋 koronk臋... natomiast je艣li wyrwa艂a艣 np."dw贸jk臋" to trzeba opi艂owac s膮siaduj膮ce dwa z臋by: "jedynk臋" i "t贸rjk臋",偶eby za艂o偶yc mostek trzypunktowy (korona na ka偶dy z opi艂owanych z臋b贸w plus ,mi臋dzy nimi,dodatkowy z膮b w miejsce brakuj膮cej "dw贸jki").... nie wiem czy czytelnie pisz臋 -staram si臋 przedstawic to jak najbardziej obrazowo... w ka偶dym razie odowiadaj膮c wprost na pytanie-je艣li nak艂adasz koronk臋 ne jednego z臋ba , to nie musisz naruszac s膮siednich :) ...nie wiem oczywiscie czy nie zdarzaj膮 si臋 jakie艣 szczeg贸lne przypadki wymagaj膮ce opi艂owywania s膮siednich z臋b贸w (pewnei i tak bywa), jendak standardowo robi si臋 jak wy偶ej :):):)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Saalmaa
nie pi艂uje s膮siad贸w, tylko "wybra艅ca" ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Saalmaa
nie pi艂uje "s膮siad贸w", tylko "wybra艅ca"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hiacyntek
witam :) po przeczytaniu tego forum sama zdecydowaa艂am si臋 ma koronki ( 4 koronki na jedynki i dw贸jki). Mam straszne brzydkie martwe jedynki dw贸jki te偶 nie sa najpiekniejsze. Dzi艣 by艂am na pierwszej wizycie mia艂am zrobiony rentgen z膮bk贸w i okaza艂o si臋 ze jedna dw贸jke nale偶y najpierw przeleczyc kana艂owo wiec zaraz dzis pani doktor wyleczy艂a mi dw贸jke i za tydzien jestem um贸wiona na wizyte gdzie bede mia艂a spi艂owane z膮bki i na艂o偶贸ne koronki tymczasowe i po nastepnym tygodniu bede juz mia艂a piekne porcelanowe koronki :) mam nadzieje ze bede mia艂a piekny bia艂y usmiech poniewaz do tej pory wstydzi艂am sie usmiechac ....zobaczymy bede Was informowac o efektach......

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kinga0088
Hej! Mam takie pytanko ot贸偶 mam zdrowego z臋ba dok艂adnie chodzi o dw贸jk臋, ale jest ona mocno cofni臋ta i te偶 nie zaciekawie wygl膮da gdy si臋 u艣miecham, jak to wszystko b臋dzie wygl膮da膰 gdy b臋d臋 chcia艂a na艂o偶y膰 koronk臋? Pozdrawiam serdecznie i prosz臋 o udzielenie odpowiedzi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 glupia
czy ktos cierpi jak ja juz 1 rok .tak 1 rok. zrobilam sobie 3 mosty 1 -musialam , 2-namowil mnie pan dr. uwaga; nie mialam tylko dwoch 6-ek , oszlifowane zeby ,2 piekne mosty i cierpienie, 艣luz w g臋bie 24-h na dob臋 , z臋by w艂asne sa ca艂y czas odr臋twia艂e takie plastikowe, a mosty , pono膰 b.dobrze zrobione, TO obce cialo w g臋bie.WYWALILABYM TO ALE CZYM JA B臉D臉 GRY呕膯.J

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 equi
Witam, 2 dni temu zako艅czy艂am do艣c d艂ugi etap zak艂adania koronek (najpier mia艂am poprawiane leczenia kana艂owe). Koronki mam na 4 z臋bach: dwie jedynki i dwie dw贸jki. S膮 to kornonki na metalu. Kolorystycznie dobrane ok, ale mam pytanie. Czy po za艂o偶eniu koronek na metalu tez mieli艣cie takie g艂upie uczucie gdy dolne z臋by dotykaj膮 koron? Czuje si臋 jakby z膮b tar艂 o metal? Czy to mija z czasem? czy do tego si臋 przyzwyczaja?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 equi
Witam 2 dni temu za艂o偶y艂am 4 koronki na metalu (dwie jedynki i dwie dw贸jki) Mam pytanie, czy Wy r贸wnie偶 na pocz膮tku mieli艣cie takie g艂upie uczucie przy dotykaniu z臋b贸w dolnych o g贸rne? Przy przypadkowym zetkni臋ciu prawdziwych z臋b贸w z koronami mam wra偶enie jakby z臋by otar艂y mi si臋 o metal. Czy to przechodzi? czy do tego si臋 przyzwyczaja? Aha czy kto艣 z Was mia艂 robione 4 koronki naraz i mia艂 je zak艂adane w ca艂o艣ci ( 4 艂膮cznie), wygl膮daj膮 jak pojedyncze, ale s膮 ze sob膮 po艂膮czone? Z g贸ry dzi臋ki za odpowied藕.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jak baba jaga
dzi臋ki za temat..zmobilizowa艂am si臋 i..gdyby nie wy dalej bym sie wstydzi艂a..albo wybra艂a si臋 do dentysty na dobrej bani :D ca艂膮 geb膮 to si臋 mog臋 艣mia膰 tylko emotikonem ... diagnoza--->mo偶na za艂o偶y膰 3 implanty ale najpierw trzeba zrobi膰 rezonans magnetyczny by stwierdzi膰 czy stan i ilo艣c kosci na to pozwala te偶 tak mia艂y艣cie czy naci膮ga mnie na dodatkowe koszta?:O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 podbr贸dek423
witam :) prosz臋 o porad臋. mia艂am cofni臋ta tr贸jk臋 zdecydowa艂am si臋 na koronk臋. Jest to juz moja druga. Pierwsza by艂a fatalnie zrobiona na pierwszy rzut oka by艂o wida膰 偶eto nie prawdziwy z膮b zdecydowa艂am si臋 na wymian臋 jej ale jest k贸tsza od pozosta艂ych z臋b贸w szczeg贸lnie tr贸jki po przeciwnej stronie. wiem 偶e w zwi膮zku z tym 偶e z膮b by艂 z ty艂u dzi膮s艂o si臋 obnizy艂o czy da si臋 zrobi膰 tak t膮 koronk膮 aby podnios艂a dzi膮s艂o do g贸ry wtedy bedzie wygl膮da膰 w miare naturalnie. Prosz臋 o podpowiedz! Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 efcik123
podbr贸dek 423: mo偶na zrobi膰 koron臋 zar贸wno porcelanow膮 jak i kompozytow膮 (polecam porcelan臋 na podbudowie cyrkonu) w taki spos贸b, 偶e b臋dzie wygl膮da艂a naturalnie- oba materia艂y dost臋pne s膮 w kolorze r贸偶owym (porcelana naprawd臋 daj臋 tu mo偶liwo艣ci- wiele odcieni, nie m贸wi膮c ju偶 o mo偶liwo艣ci dopracowania w szczeg贸艂ach samej korony). stosuj膮c ten zabieg uzupe艂nienie b臋dzie imitowa艂o koron臋 kliniczn膮 jak i obni偶one dzi膮s艂o. :) nie b臋dzie co prawda kr贸tsze, ale b臋dzie stwarza艂o takie wra偶enie. co do samego dzi膮s艂a istnieje mo偶liwo艣膰 podniesienia go ale to raczej nie b臋dzie trwa艂e... o to dopytaj lekarza- to ju偶 nie moja dzia艂ka :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rudy kot
- od roku nosz臋 koronki - zdecydowa艂am si臋 dla estetyki/ d贸艂 i g贸ra / moje doswiadczenie pokaza艂o 偶e korony trzeba zak艂ada膰 na d贸艂 i g贸r臋 prostopad艂ych do siebie z臋b贸w poniewa偶 koronka jest b.twardym materia艂em i szybciutko opi艂owuje - uszkadza naturalny z膮bek przy kazdym zagryzieniu - to te偶 jest przyczyn膮 uczucia tarcia o metal - wniosek: korony robimy g贸ra-d贸艂 lub za jaki艣 czas nadbudowujemy uszkodzonego z臋ba . Mam te偶 za艂o偶one 艂膮czone korony z 2ch z臋b贸w - to dobry spos贸b 偶eby wzmocni膰 zbyt s艂abe lub opi艂owane z膮bki , tam gdzie si艂a gryzienia jest najwi臋ksza a korona pojedyncza mog艂aby s艂abo si臋 trzyma膰 - ale ma sw贸j minus bo czyszczenie pomi臋dzy nimi jest utrudnione a nitka w og贸le wykluczona . Moje zdanie na temat koronek - to 艣wietna sprawa pod warunkiem 偶e 1/ dobry dentysta doradzi i skieruje prac臋 do dobrego protetyka 2/dobra jako艣膰 materia艂u bo ,,co tanie - to drogie,, Pami臋tac tylko trzeba 偶e te piekne nowe z膮bki zawsze b臋dziemy inaczej czu膰 /troch臋 dr臋two/ ni偶 w艂asne naturalne :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 equi
no w艂膮snie :) po kilku dniach ju偶 si臋 przyzwyczai艂amwiec nie jest 藕le. jedyny minus to to, 偶e ci膮gle si臋 stresuje, 偶e co艣 mi si臋 zadzieje z dzi膮s艂em i zacznie wida膰 metal (mam koronki na metalu) oczywi艣cie dentysta powiedzia艂, 偶e zanikanie dzi膮se艂 zacznie si臋 pewnie w wieku podesz艂ym a wi臋c ok 50tki/60tki, ale nie mog臋 si臋 pozby膰 tego g艂upiego wra偶enia, 偶e si臋 za艣mieje a tam b臋dzie wida膰 metal. Czy kto艣 z Was ma koronki na metalu i co艣 by艂o nie tak?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 equi
aha jeszcze jedno pytanie. Czym czy艣cisz te przestrzenie mi臋dzy koronami i dzi膮s艂ami? jest to faktycznie nieco trudniejsza sprawa. Czy u偶ywasz czego艣 specjalnego? Ja u偶ywam nici dentystycznytych super floss, ale szukam jakiego艣 wygodniejszego 艣rodka. pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Saalmaa
do podbr贸dek423-dzi膮s艂a nie da si臋 podnie艣膰 koronk膮-nie powinno si臋 tego robi膰 ,poniewa偶 moze to doprowadzi膰 nawet do martwicy(mia艂am kiedy艣 koronki na metalu wci艣ni臋te na si艂臋 , tak,偶e dzi膮s艂o nad koronk膮 stworzy艂o "wa艂eczek")-na szcz臋艣cie trafi艂am do dobrego stomatologa, ktory w por臋 dostrzeg艂 co si臋 dzieje i doprowadzi艂 moje dzi膮s艂a do normy. zdecydowa艂am si臋 na zdj臋cie koronek na podbudowie metalowej, dzi膮s艂a zosta艂y skorygowane skalpelkiem (to chyba jedyny spos贸b na ich podniesienie) i teraz czekam na odbi贸r koronek pe艂noceramicznych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chc臋_si臋_u艣miecha膰
Witam! Przeczyta艂am zaledwie po艂ow臋 forum - jest to czasoch艂onne. Mam 偶贸艂te i troche krzywe z臋by, dlatego chc臋 za艂o偶y膰 sobie na dolnym i g贸rnym 艂uku koronki. Boj臋 si臋 gdy my艣l臋 o kosztach, dlatego mam pytanie, w jakim mie艣cie w Wielkopolsce mo偶na wykona膰 w miar臋 TANIO taki zabieg? I czy mo偶liwe jest zdecydowanie sie na bia艂e korony je艣li z臋by maj膮 barw臋 偶贸艂t膮. Nie znam si臋 na tym, wi臋c prosz臋 o jakie艣 rady. Z g贸ry dzi臋kuj臋 i pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chc臋_si臋_u艣miecha膰
Witam! Przeczyta艂am zaledwie po艂ow臋 forum - jest to czasoch艂onne. Mam 偶贸艂te i troche krzywe z臋by, dlatego chc臋 za艂o偶y膰 sobie na dolnym i g贸rnym 艂uku koronki. Boj臋 si臋 gdy my艣l臋 o kosztach, dlatego mam pytanie, w jakim mie艣cie w Wielkopolsce mo偶na wykona膰 w miar臋 TANIO taki zabieg? I czy mo偶liwe jest zdecydowanie sie na bia艂e korony je艣li z臋by maj膮 barw臋 偶贸艂t膮. Nie znam si臋 na tym, wi臋c prosz臋 o jakie艣 rady. Z g贸ry dzi臋kuj臋 i pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chc臋_si臋_u艣miecha膰
Witam! Mam 偶贸艂te i troszk臋 krzywe z臋by. Wybielanie nic nie pomog艂o - efekt zerowy. Teraz chce si臋 zdecydowac na koronki - dolny i g贸rny 艂uk. Obawiam si臋 tylko, gdy pomy艣l臋 o kosztach. Czy zna kto艣 w miar臋 taniego stomatologa w wielkopolsce i oczywiscie dobrego? I czy maj膮c 偶贸艂te z臋by mozna zdecydowac sie na bia艂e korony? Prosz臋 o jakiekolwiek rady, bo nie orientuj臋 si臋 wcale w tym temacie. Wiem tylko tyle, 偶e musz臋 zrobi膰 CO艢 by zmieni膰 sw贸j u艣miech wreszcie. Z g贸ry dzi臋kuj臋 za jakiekolwiek porady. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chc臋_si臋_u艣miecha膰
Witam! Mam 偶贸艂te i troszk臋 krzywe z臋by. Wybielanie nic nie pomog艂o - efekt zerowy. Teraz chce si臋 zdecydowac na koronki - dolny i g贸rny 艂uk. Obawiam si臋 tylko, gdy pomy艣l臋 o kosztach. Czy zna kto艣 w miar臋 taniego stomatologa w wielkopolsce i oczywiscie dobrego? I czy maj膮c 偶贸艂te z臋by mozna zdecydowac sie na bia艂e korony? Prosz臋 o jakiekolwiek rady, bo nie orientuj臋 si臋 wcale w tym temacie. Wiem tylko tyle, 偶e musz臋 zrobi膰 CO艢 by zmieni膰 sw贸j u艣miech wreszcie. Z g贸ry dzi臋kuj臋 za jakiekolwiek porady.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 efcik123
kolor lic贸wek nie ma nic do rzeczy jezeli chcesz zrobic oba 艂uki w ca艂o艣ci, ale wi膮偶e si臋 to z du偶ymi kosztami i z opi艂owaniem wszystkich z臋b贸w... zastan贸w si臋 czy warto niszczy膰 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Saalmaa
maj膮c nawet brunatne z臋by(ja mialam jednego w takim kolorze-po leczeniu kana艂owym zszarza艂 i w miare uplywu czasu ciemnial i ciemnial,a偶 by艂 br膮zowy) mo偶esz zafundowac sobie bielu艣kie koronki. rzeczywi艣cie trzeba podj膮膰 decyzj臋 czy chcesz opi艂owa膰 zdrowe z臋by. sama d艂ugo my艣la艂am,czy decydowa膰 si臋 na spilowanie trzech z臋b贸w z przodu-w ko艅cu byly przeleczone i jako takie niby ok (poza kolorem)-teraz nie mam w膮tpliwo艣ci- nie ma sensu m臋czy膰 si臋 i chodowac kompleks贸w - samopoczucia i pewno艣ci siebie, jakie sie ma przy pi臋knych bia艂ych z膮bkach nie da sie z niczym por贸wna膰 :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koroner
Czesc.Czy ktos z was mial do czynienia z wybielaniem z臋b贸w.Mam na mysli ten proces p艂yn + szuflada na noc.Czy jest to skuteczne przy naprawde ciemnych zebach?Jesli tak to na jak dlugo? Cenowo wychodzi to duzo taniej niz koronki i dluzej mozna sie "cieszyc" swoimi naturalnymi zebami.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰