Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
sloneczko1984

porcelanowe koronki na zeby...

Polecane posty

Gość pommponik
sitga10: W Twoim wypadku można mówić o trzech rozwiązaniach. Najtańszy to wyjmowalna protezka, jest to jednak rozwiązanie najmniej estetyczne i komfortowe. Można zrobić most protetyczny i jest to komfortowe rozwiązanie na wiele lat. Trzeba jednak oszlifować sąsiednie zęby. Co prawda nic się z nimi nie powinno dziać, ale jednak trzeba je oszlifować i jak są zdrowe, to zawsze trochę szkoda. Most jest "twardy" i można nim gryźć bez obaw. Jednak pod przęsłem mostu (czyli pod Twoją uzupełnioną jedynką) kość zanika, więcej o tym na stronie http://www.anident.pl/protetyka-mosty-pytania.html . Dlatego najlepszym rozwiązaniem pozostaje implant. Implant w Twoim wypadku będzie około dwa razy droższy niż standardowy most, ale... Obserwacje potwierdzają, że ponieważ most zwykle trzeba kilka razy w życiu wymienić, bo na przykład odsłania się brzeg korony, to po wielu latach implanty okazują się rozwiązaniem tańszym. Dlatego rozważ raz jeszcze implanty http://www.anident.pl/implanty.html Pozdrawiam.

Gość mareeee
No tak tylko, że implanty nie u kazdego się przyjmują,(to jest loteria i to bardzo droga), a najgorsze jest to,że nie mamy pewności, czy organizm nie odrzuci implantu po jakis czasie od zabiegu. Zaryzykowac można, ale stuprocentowej pewności nikt nie da..

Gość Ewa65
Witam czytam te Wsze pytania i wypowiedzi ale tak sobie myśle czy Wy czasem nie przesadzacie a tą zmianą koloru dziąsła z metalem w buzi i tpkiedys ludzie mieli tylko zakładane koronki na metalu i było dobrz a teraz?????????? masz pieniądze zakładaj pełnoporcelanową masz mniej załóż na metalu od tego się nie umiera to i tak nic nie widać i nie ma tak znaczącej różnicy jak to niektórzy mówią ja mam na metalu i jest ok i miałam pieniążki na pełnoporcelanową ale nie zaryzykowałam co sprawdzone to sprawdzone takiego jestem zdania i zdania nie zmienie

Gość Ewa65
Witam czytam te Wsze pytania i wypowiedzi ale tak sobie myśle czy Wy czasem nie przesadzacie a tą zmianą koloru dziąsła z metalem w buzi i tpkiedys ludzie mieli tylko zakładane koronki na metalu i było dobrz a teraz?????????? masz pieniądze zakładaj pełnoporcelanową masz mniej załóż na metalu od tego się nie umiera to i tak nic nie widać i nie ma tak znaczącej różnicy jak to niektórzy mówią ja mam na metalu i jest ok i miałam pieniążki na pełnoporcelanową ale nie zaryzykowałam co sprawdzone to sprawdzone takiego jestem zdania i zdania nie zmienie

Gość poiuio
jakies dwa miesiace temu zdecydowalam sie na koronki(w sumie 4-gorne dwojki i jedynki).Po spilowaniu musialam poczekac jeden dzien na tymczasowe koronki,ale juz nawet te tymczasowe wygladaly bardzo naturalnie.Sa sliczne teraz te moje zabki.Poczatkowo sie wachalam,bo w koncu spiluje mi mooje zeby i potem juz do konca zycia trzeba co jakis czas wymieniac,ale sie zdecydowala i nie zaluje.Teraz jeszcze musze zrobic koronki na 3 zabki na dole.Koszt co prawda spory ale wreszcie sie moge usmiechac:)

Gość Ulcia Z
Poszukuje dobrego stomatologa lub protetyka jeśli jest tańszy ! Ale kogoś kto bardzo dobrze zna sie na koronkach porcelanowych na martwa jedynkę górna ! Sprawa dla mnie bardzo ważna bo wyglądam fatalnie z ciemna jedynką nawet uśmiechać się nie mogę bo wstyd !

Gość Myszora
HEj od pewnego czasu mam problem,chcę zrobić sobie korony na 2 przednie zęby (dokladnie na dwojki) górne,chcialabym zeby ktoś mi doradzil co najlepiej wybrać? korony porcelanowe a korony pełnoceramiczne czy to to samo,czym sie rózni ile mniej wiecej taki zabieg kosztuje w Rzeszowie?? czytałam trochę na ten temat i byłam skonsultować u dwóch dentystów (jednego co znam a drugiego obcego,zeby wymienić zdania i dowiedziec sie wiecej)ale dalej niewiem co wybrać? dodam że dwojki mam dużo mniejsze od jedynek,są ciemne i brzydko to wygląda,musze cos z tym zrobic!BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ kogos kto sie na tym zna, lub miał podobną sytuacje:/?? czekam na odpowiedz i pozdrawiam

Gość mała 78
Witam! Tyle się naczytałam o koronkach, że mam mętlik w głowie :((( Mam bardzo słabe i połatane górne jedynki i dwójki. Do tego trzy z tych zębów są martwe. Czy koronki będą dobrym rozwiązaniem? Czy są trwałe? Jak z jedzeniem twardych pokarmów, np. jabłek czy orzechów?

Gość zanii
witam.. przeczytałam całe forum i zaczęłam mieć obawy.. koronki nie pełnoporcelanowe ale też nie na metalu.. to jakie to są??? takie mam mieć założone.. na jedynki, dwójkę bo mam tylko jedną, po drugiej została mi przerwa ale za mała by wstawić tam ząb:( ale moja dentystka mówi żę najlepiej byłoby tam też włożyć koronkę ale to się wiąże z opiłowaniem zdrowej trójki i mnie wiem co robić..:(

Gość zanii
jak na razie to jestem po leczeniu kanałowym i włożeniu sztyftów.. jeszcze leczę kanał jedynki bo była w kiepskim stanie..na leczenie kanałowe chodzę prywatnie do renomowanej kliniki a to duże koszty:( patrząc na ceny jakie podajecie to moje wydają się być tanie...? 400za koronkę plus 100zł za sztyft.. no i to kanałowe ale to już u innego dentysty

Gość zanii
byłabym wdzięczna gdyby ktoś wysłał mi zdjęcia przed i po...:) zani1115@wp.pl

Gość zanii
byłabym wdzięczna gdyby ktoś wysłał mi zdjęcia przed i po... :) zani1115@wp.pl

Gość stell__ina
ja mam takie na metalu , są oropne , wyglądają sztucznie z daleka, dobrze ci radze zastanów się czy nie lepiej dołożyć trochę kasy i zrobić pełnoceramiczne, ja zbieram kase żeby je jak najszybciej wymienić

Gość zanii
włąśnie mówiłam że nie chcę z metalem, powiedziłą że nie będzie metalu, więc chyba są jakieś pośrednie.. jak długo masz swoje?

Gość anucha33
Witam wszystkie porcelanki:) Mam 6 przednich zebow zrobionych z czystej pelnej porcelany.Zabieg nie nalezal do przyjemnych pff dodam iz wszystko bylo robione w znieczuleniu chba 8 zastrzykow w ddziasla,sprawa malo przyjemna:( Po spilowaniu moich zabkow nosilam 5 dni cos na zabkach(wygladaly jak zabki)jakąs oslonke.Zabki spilowane sa bardzo wrazliwe doslownie na wszystko!Pozniej przymiarka zabkow,mialam wszystkie robione pojedynczo zeby efekt byl naturalny.Po przymiarce po 2 dniach cementowanie ich no iii Boze sa piekne i bialutkie:) Polecamnaprawde wszystkim!!Kosz 6 zabkow u mnie w Szczecinie to 12.8009 (pelna porcelana-nie na metalu..

Gość Mia M
Witam wszystkich!. Niedawno byłam u mojego dentydty z zamiarem wstawienia górnej piętki którą straciłam razem z korzeniem niestety. Teraz mam już most ale dentysta kazał mi poczekać tydzień żeby nowe zęby usadowiły się dobrze zanim mi je przyklei na stałe. Teraz jest mi strasznie niewygodnie bo moim zdaniem nic z tego usadowienia nie wyjdzie bo zęby są za długie i przy gryzieniu czuję nie ból tylko takie rozpychanie lekkie innych zębów. Mam się zgłosić pod koniec tygodnia. Boję się że wydałam sporo pieniędzy a dentysta mi tych koronek nie dopasuje dobrze. Mam takie pytanie czy przy koronkach zawsze ma się takie dziwne uczucie jakby coś utkwiło między normalnymi zębami? . ( To moja pierwsze koronki w życiu) pozdrawiam :)))

Gość Mia M
Witam wszystkich!. Niedawno byłam u mojego dentysty z zamiarem wstawienia górnej piątki którą straciłam razem z korzeniem niestety. Teraz mam już most ale dentysta kazał mi poczekać tydzień żeby nowe zęby usadowiły się dobrze zanim mi je przyklei na stałe. Teraz jest mi strasznie niewygodnie bo moim zdaniem nic z tego usadowienia nie wyjdzie bo zęby są za długie i przy gryzieniu czuję nie ból tylko takie rozpychanie lekkie innych zębów. Mam się zgłosić pod koniec tygodnia. Boję się że wydałam sporo pieniędzy a dentysta mi tych koronek nie dopasuje dobrze. Mam takie pytanie czy przy koronkach zawsze ma się takie dziwne uczucie jakby coś utkwiło między normalnymi zębami? . ( To moja pierwsze koronki w życiu) pozdrawiam :)))

Gość Ona 74
Witam. U mnie problem tkwił w braku górnych trójek. Do 17 r.ż. miałam mleczaki poczym zaczęły mi wychodzić kły stałe. Na szybko dentystka wyrwała mi mleczne i tu zaczął się mój koszmar- z jednej strony ząb wyrósł krzywy z drugiej nie wyszedł wcale-pozostał w podniebieniu. Nie wspomnę o samopoczuciu jakie mi towarzyszyło...męka ! Pomimo licznych wizyt i porad wszędzie informowano mnie o zabiegu chirurgicznym w celu usunięcia kła z podniebienia co groziło dodatkowo utratą 2 i 1. Nie zdecydowałam się . Teraz po latach stwierdziłam dość muszę zrobić to dla siebie, dla swojego samopoczucia.Zdecydowałam się,wizyta u protetyka- który zaproponował koronki porcelanowe. Jestem po leczeniu kanałowym i spiłowaniu kła, który wyrósl krzywo a w czwartek będzie piłowana górna 4 i do niej przymocowana koronka brakującego kła. Bardzo się boję ,wiem że to bardzo nieprzyjemne uczucie, ból ale nie mogę się już doczekać ładnego uśmiechu-bez ubytków. Jak widzę zdania co do koronek są podzielone. Za moje leczenie i koronki mam zapłacić w sumie 1500zł.

Gość Słonko 666
Witam was niestety czytając wasze opowieśći nie moge znaleść Chistorii podobnej do mojej ! A więć tak - ja na ogół mam ropne zęby i każdy mój ząb ma ubytek zaniedbanie z dzieciństwa :( ale najgorzej było z jedynkami i dwujkami pół roku temu ułamała mi sie jedynka prawie cała objeździłam wszystkich dentystów jeden powiedział mi ze leczenie i własnie koronki nakładane ale ja wybrałam inny sposób wyrwałam 4 przednie zęby i spiłowałam trujki ponieważ miałam tak zjedzone jedynki aż do korzenia noi do tych trujek mam przyklejone porcelanowe 4 zęby Niestety ja bólu troszke przeszłam zwłaszcza przy wyrywaniu noi potem po piłowaniu kiedy znieczulenie puściło :( koszt 4 zębów porcelanowych u mojego Stomatologa to 1800 zł + wydatki wyrwania i spiłowywania ! Pozdrawiam

Gość arci
mam pytanie jutro mam wizyte u dentysty.zwiazana z osadzeniem koron..co do pytania lepiej wybielic zabki pzred zalozeniem koron i jaki jest efekt koronek.chodzi mi oto cz bendzie cos znac bo to niestety jedynki

Gość arci
mam pytanie jutro mam wizyte u dentysty.zwiazana z osadzeniem koron..co do pytania lepiej wybielic zabki pzred zalozeniem koron i jaki jest efekt koronek.chodzi mi oto cz bendzie cos znac bo to niestety jedynki

Gość mrRaf
Hej za kilka tygodni zamierzam wstawic sobie koronke na gornej jedynce i w zwiazku z tym moze ktos mogl by mi powiedziec jak dlugo bedzie trwal ten cały proces od spiłowania do wstawienia zabka??? Tydzien, dwa trzy tygodnie a moze wiecej...??? Dzieki

Gość mrRaf
Hej za kilka tygodni zamierzam wstawic sobie koronke na gornej jedynce i w zwiazku z tym moze ktos mogl by mi powiedziec jak dlugo bedzie trwal ten cały proces od spiłowania do wstawienia zabka??? Tydzien, dwa trzy tygodnie a moze wiecej...??? Dzieki

Gość mrRaf

mrRaf, zazwyczaj jest to kilka dni,na czas oczekiwania dentysta powinien załozyc koronkę tymczasową.

Gość mrRaf
ok dzieki aviva za informacje ale czy kilka dni to jest standart czy jest to moze uzaleznione od stomatologa u ktorego sie to np robi???

Raczej uzależnione jest to od technika, z którym współpracuje stomatolog. Zapytaj go, powinien Ci określic przybliżony czas oczekiwania. W moim przypadku był to tydzień.

Gość fificzek
syn ma 14 lat ,mial leczenie kanalowe tylniego zeba a teraz dentysta zaleca mu zrobienie na tego zeba koronki . Jak myslicie czy to konieczne ?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować