Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
sloneczko1984

porcelanowe koronki na zeby...

Polecane posty

Gość arylin**
do mezinka: po pierwsze musisz powiedzieć czy masz rachunek (tzw. KP) na te ząbki i czy rok juz upłynął czy jeszcze nie oraz jaką gwarancję dostałaś od swojego stomatologa (o ile dostałaś, albo chociaż czy sie pytałąś) a jeśli nie masz to przysługuje ci standardowa 1 rok ; odsyłam do art. 627-646 kodeksu cywilnego a konkretniej do art. 637 i 638, ponieważ usługi stomatologiczne są szczególnym rodzajem umowy o dzieło zawieranej najszesciej ustnie (i nie jest to wadliwe gdyz KC nie przewiduje żadnych wymogów co do określonej formy tej umowy np. na piśmie), ponadto zastosowanie ma (szczególnie) art. 8 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej ( ponieważ jesteśmy jako pacjenci rónież konsumentami to stosuje sie przepisy dotyczące prawa konsumenckiego), dobrze by było mieć jeszzce opinię innego stomatologa co do tego mostu ( oni nie lubią dawać wiec najlepiej do konsultanta wojewódzkiego ) i powiedz czy chodziłaś na wizyty kontrolne, czy nic sie nie dzieje? nie boli? już wcześniej zgłąszałaś dentyście jakieś uwagi w tym kierunku? bez tego trudno mi powiedzec co możesz zrobić od strony prawnej..

Gość mezinka
do arylin: nie dostałam zadnego KP, tylko cos w rodzaju certyfikatu z jakiego materiału został wykonany mostek. A jesli chodzi o wizyty to tak chodze dosc regularnie do stomatologa, a po załozeniu mostu po jakims czasie, po paru miesiacach przy piciu zimnych napoi odczuwałam taki przeszywajadzy ból podobny do zęba ktory ma odslonietą szyjke, a pani doktor stwierdziła ze mnie chyba tak się dzieje z tego powodu, że mnie dziąsło sie podnosi czy cos w tym rodzaju.I zalała jakims produktem a bylo dobrze przez pare dni i pozniej znowu, kolejna wizyta i ta sama gadka. w tej chwili moze i nie boli przy zimnym , ale czasem czuje taki mały ból porownywalny do w/w. Ja nie zanm sie na tym dokladnie ale wydaje mi sie przy zakladaniu mostka, to lekarz go jakos tak wciska ze czasem az krew poleci, a w moim przypadku nic nie czulam, zadnego ucisku, wiec myśle ze ten mostek do konca nie sięga moje dziąsła.a rok jakos juz minoł ale umowilam sie na wizyte w kwietniu. a bylam tez u innego lekarza i powiedział tak na odczep nie zagladajac wogóle do buzi tylko kazał sie usmiechnac ze niby ładnie:/

Gość arylin**
mzinka...no cóż nie mogę ci powiedzieć że możesz wiele zdziałąc..nie masz rachunku...tylko mówisz cos o jakims certfikacie..mozliwe ze jest on traktowany jako rachunek i gwarancja jednoczesnie (w co niestety wątpię) zalezy od tego jakie informacje znajdują sie a tym certyfokacie. wzne jest tez czy rozmawiałas z dentysta o gwarancji (dają rózne jedni rok inni 2 lata inni inaczej niektórzy wcale), ktorej wcale nie jest zobowiazany ci udzielic, wtedy wszelkie zastrzezenia co do wadliwosci usługi można zgłaszać na podstawie art. 636 i 637 KC przed upływem roku od zacementowania na stałe mostu, co jest równoznaczne z zakonczeniem leczenia. Jk piszesz rok upłynął.. nie wiesz nic o gwarancji, wiec nie przysługują ci już żadne roszczenia prawne ( chocby most był zupełnie wadliwie wykonany co odbijało by sie w jego funkcjonalności i zdrowiu a nie tylko estetyce). Proponuje polubowna rozmowe z dentysta i zgłoszenie jej swoich zastrzezen. [swoją drogą nawet gdybyś zgłosiła sie z faktem żę ząbki wydają ci sie nieestetyczne w 11 miesiecy po zacementowaniu dentysta w 99% odmówił by ingerencji w ich estetykę..a przy dowodach jakimi dysponujeszbardzo wątpliwe było by wygranie sprawy w sądzie, co innego gdybyś domagała sie ich zmiany bezpośrednio po ich załozeniu] jezeli nie otrzymałas innej gwarancji to teraz twoje roszczenia niestety nie maja oparcia w prawie..jest za późno...

Gość ziomxd
mam problem jak mi wyrosły stałe jedynki to w nich były dziury na wylot poiszedłem do dentysty i on mi zalepił to czymś tam. teraz co jakiś czs musze jeździć do dentysty bo mi próchnica wychodzi na nich. one nie są już takie mocne chce mieć koronki ale czy pod nimi też będzie mi pruchnica wychodzić ?? pomóżcie mi bo te zęby nie są za ładne a mam 13 lat !!!

Gość kettka
Hejka! Muszę się pochwalić, że już mam swoje koronki pełnoporcelanowe i jestem z nich baaardzo zadowolona! Dzięki nim mogłam skorygować koszmarny koński zgryz (zęby pod skosem). Najgorsze z tego wszystkiego były zastrzyki znieczulające na górze oraz wyciski (wbijało mi czaszkę w fotel i miałam odruch wymiotny). Generalnie nie czuć piłowania w ogóle. Efekt końcowy przekonał mnie w pełni, że warto było, aczkolwiek na kredyt. Pozdrawiam i wszystkim przyszłym koronkowiczom życzę powodzenia! :D

Gość ziomxd
odpowie ktoś na moje pytanie ??? (pytania)

Witam wszystkich, ja mam takie pytanie do was:) Załżyłam 3 lata temu koronki na 4 ząbki jedynki i dwójki, generalnie wam powiem, ze efekt byl zniewalajacy biale rowne...ale niestety teraz cos sie dzieje złego;/ po pierwsze stracily swoj ładny kolor i sa przyszarzałe;/ i przy dziąsłach najbardziej to widac, nie jest najgorzej ale jednak ja to widze;/ pozatym tak ok 5miesiecy temu mialam leczenie kanałaowe 1 mialam wiercone w koronie i leczone io niby miło być dobrze ale co najgorsze w tym wszystkim czuje okropny zapach przy dziąsłach;/ zwarjować można marwie sie nawet jak z kims rozmawiam ze mam nieswiezy oddech okropne uczucie;/ mysle ze to znow korona sie oldzywa ;/ ale przeciez mialo byc wyleczone?? jak myslicie co powinnam zrobic ? myśłe żeby isc i wyrwac ta jedynek zeby miec swiety spokoj i przy okazji wymienic korony i zrobic mostek zeby ta jedynke trzymaly te zabki obok.Myślicie zew to najlepsze rozwiązanie?? moze ma ktos lepszy pomysl? a pozatym mam pytanie czy jak jest dobra korona i dobrze założona to nie ma tego brzydkiego zapachu???? proooooooooooosze wypowiedzcie sie:)

aa i jeszcze jezeli chodzi o ceny bo wielu z was pytalo to ja placilam ok 300zl za korone plus leczenie itp:)

ziomxd- moim zdaniem nie bedzie problemju zeby założyć korony ja tez mialam bardzo słabą jedynke i baaaardzo mi ja wyszlifofal praktycznie nie bylo na co zalozyc az balam sie ze moze mi sie odkleic albo wogole nie trzymac na takim malutkim ząbeczku w sumie zeba to juz nie przypominalo i lekko co z dziasla wystawalo ale trzyma jak narazie i to dobrze:D pozatym zawsze mozesz miec mostek zab o zeba sie trzyma i efekt dobry wiec na twoim miejscu bym sie nie zastanawiala i do stomatologa śmigała:) non zobaczy i oceni profesjonalnym okiem:)

Gość mezinka
do arylin. jestem po wizycie u dentysty i zapytałam o korekte tego mostu, na co pani doktor pokiwala glowa, a wczesniej zapyałam o gwarancje na te zabki wiec odpowiedziała mi że jest 5 lat, ale wchodzi w nia np. ukruszenie , lub cement zadobrze nie trzyma. mowila tez cos o tym ze jesli by sie go sciagło to te moje oszlifowane dwojki na ktorych opiera sie most musiałyby byc leczoe kanałowo, lecz ja uważam ze wystarczyło tylko przy pracy technika dobrze je dopasowas do modelu który przeciez miała przed oczami. Pani doktor ma sie skontaktowac z tym technikiem i zobaczymy co powie. powiedziałam ze nie jestem z niego zadowolona i wogole przy gryzieniu czuje ze sie ułamią bo troche są wysunniete do przodu, ala szczęka "konia":/

Gość kariolka8585
Witam wszystkich tu zgromadzonych- borykajacych sie z problemem jakim sa koronki. Mam pytanie ile czasu sie czeka na gotowe koronki od momentu pobrania wycisku ( tzw probie metalu?) Mam juz spilowane zeby i jeden wycisk juz mialam. Teraz bede miala pobierany drugi wycisk juz z mealowym wkladem-bedzie to w piatek. Zalezy mi na jak najszybszym 'zalatwieniu' sprawy i oszacowaniu ile dni czeka sie na gotwe koronki? Czy ktos z Was moze udzielic mi odpowiedzi? Dodam, ze mam spilowane 4 przednie zabki (2 dwojki i 2 jedynki). Nie nosze koron tymczasowych, poniewaz moje dziasla wolno sie goja i byly obawy, ze dziasla sie podniosa i zabki z wycisku nie beda pozniej pasowac.... Juz 3 tydz tak chodze jak wampir...plakac sie chce a tu nie wiadomo kiedy koniec... :(

Gość ziomxd
dzięki za odpowiedź już się mniej martwię :)

Gość ziomxd
nom ale jeszcze mam pytanie - czy pod koronką wyjdzie mi próchnica ??? proszę o odpowieź

Gość gagurek
Ziom, powiem ci coś - za młody jeszcze jesteś na koronki.

Gość ziomxd
a dlaczego za młody ??? mam czekać aż zemby mi się rozpadną i wtedy iść po koronki ??? omg

Gość kettka
Hej! Czy ktoś mógłby mi poradzić jakiś dobry i w miarę tani gabinet w Gdyni lub okolic, w którym robi się profesjonalnie koronki? Niektóre zęby mam już okoronowane: 6 na górze - pełnoporcelanowe na cyrkonii oraz na dole 10 punktowy most, na razie tymczasowy z plastiku, ponieważ miałam wyrwane 3 zęby i musi się to wszystko przez pół roku wygoić. Na dole też chciałabym koronki pełnoporcelanowe na cyrkonii. Ile płaciliście za takie koronki? Wydaje mi się, że trochę przepłaciłam, aczkolwiek jestem bardzo zadowolona z efektu (biorąc jeszcze pod uwagę koński, niedomknięty zgryz, który został pięknie wyprowadzony).

Gość max7x
kariolka8585 na korony się czeka około 7 dni i raczej nie więcej.Dentysta nie powinien zostawić Ci opiłowanych zębów.Zawsze powinny być założone korony tymczasowe (takie z akrylu by normalnie funkcjonować) Piszesz że już 3 tyg. z takimi chodzisz ?? KOSZMAR !!! Odcisk pobiera się przed spiłowaniem i zaraz po (dobiera się też kolor).. Potem przy kolejnej wizycie PO TYGODNIU !!! przymiarka i Zacementowanie.. Tak to powinno wyglądać ... Z Twojego opisu widzę że Twój dentysta to jakiś partacz !! POZDRAWIAM

Gość Mary 8765
Prosze o porade chce zrobic mostek porcelanowy na 6 zebow z przodu.Oczywiscie porcelana,ale slysze rozne opinie na czym najlepiej dentystka mowi,ze na zlocie,inni ze cyrkonia a moze na zwyklym metalu? Nie mam doswiadczenia w tych sprawach poprzednio mialam na metalu nie wiem czy warto wiecej placic za zloto czy cyrkonie.

Gość deszcz deszcz
Mary8765 piszesz,że miałaś poprzednio mostek na metalu, czy to właśnie na przodzie? i co się z nim stało? z tego co wiem, to porcelana na złocie czy cyrkonie podobno wygląda trochę lepiej niż na metalu, ale jak miałaś na metalu i most wyglądał ok, to chyba może być i metal. No i wiadomo, że jest róznica w cenie.

Witajcie. Szczerze polecam klinikę Mar-dent w Piekarach Śląskich. Ostatecznie robiłam tam koronki porcelanowe (dwie jedynki i jedna dwójka). Jestem MEGA zadowolona. Profesjonalizm pod każdym względem. Pozdrawiam. Beata

Gość kobielta3miasto.pl
A jest możliwość, że metale barwią koronki? Jakaś pani zapytała o dentyste w okolicach Gdyni. Ja mam swojego dentystę w Gdańsku i chciałabym go polecić. Gdyby ktoś chciał się dowiedzieć, piszcie na gadu 3059231. A jest możliwość, że metale barwią koronki? Jakaś pani zapytała o dentyste w okolicach Gdyni. Ja mam swojego dentystę w Gdańsku i chciałabym go polecić. Gdyby ktoś chciał się dowiedzieć, piszcie na gadu 3059231.

Gość kettka
Do kobielta3miasto.pl: A mogłaby się Pani dowiedzieć od tego dentysty, tak przy okazji (nie spieszy się), ile kosztuje koronka pełnoporcelanowa na cyrkonii wraz z robocizną? Drugie moje pytanie jest takie: czy w gabinecie do którego Pani chodzi znajduje się cały profesjonalny zespół, który opracowuje koronki, czyli protetyk, technik, itd. Na dole mam tymczasowy most plastikowy, który za pół roku do 8 miesięcy powinnam wymienić. Na górze mam 6 koron pełnoporcelanowych. Za jedną koronkę płaciłam 2 000 (!), więc musiałam wziąć kredyt. Zapytałam nawet swojego lekarza dlaczego są takie różnice w cenie koron na cyrkonii i wytłumaczył mi, że to zależy od maszyn, a w jego gabinecie jest najnowocześniejsza.Powiedział też, że to jest tak jakby porównać 2 samochody, jeden za 20 tysięcy, drugi za 200 tys. Oba jeżdżą, ale mimo wszystko różnica jest. Mhhh... Fajnie by było, gdyby na temat różnic w cenie wypowiedział się tutaj jakiś bezstronny stomatolog.

Gość kobieta3miasto.pl
Powiem Ci tak, korona z głowy Ci nie spadnie jeśli udasz się do mojego dentysty :) Przecież możesz pójść na samą kontrolę i on Ci zaproponuje sam koszty do Twoich potrzeb. Wiem, że on nie naciąga i kasa nie jest jego najważniejszym priorytetem. Dopiero teraz otworzył nowy gabinet i mam do niego dużo dalej, ale jeżdżę, co i Tobie polecam. Tak w ogóle to jest tam u nich pogotowie stomatologiczne, dlatego spokojnie będziesz mogła nawet pojechać w każdej chwili. U niego nie ma żadnego gabinetu protetycznego, ale nowy sprzęt nie powinien świadczyć o droższych kosztach. Równie dobrze pani w sklepie mogłaby podrożyć cenę masła, bo jest świeże. Czemu większość gabinetów nie ma tych swoich prywatnych gabinecików z technikami ? Może podać Ci namiary?

Gość kettka
Tak poproszę! Jeśli chcesz, możesz na mojego maila: kett@o2.pl Muszę działać, bo mnie te zęby wykończą przede wszystkim finansowo! :(

Gość spike0808
Witam wszystkich!!! Mam pytanie, dzwonilem do mojego dentysty i umowilem sie na wizyte. Z tego co mi powiedziala to wyglada to tak: wycisk przed spilowaniem, pilowanie, wycisk po pilowaniu, czekac tydzien az sie zabki wypala i wtedy nalozenie i zacementowanie. Moje pytanie czy to mozliwe ze mam chodzi ze spilowanymi zebami tydzien?! I nawet slowem nie wspomniala o tymczasowych koronkach (tych krylowych). Niechial bym tego bo podobno strasznie boli nawet przy oddychaniu. Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam

Gość spike0808
Witam wszystkich!!! Mam pytanie, dzwonilem do mojego dentysty i umowilem sie na wizyte. Z tego co mi powiedziala to wyglada to tak: wycisk przed spilowaniem, pilowanie, wycisk po pilowaniu, czekac tydzien az sie zabki wypala i wtedy nalozenie i zacementowanie. Moje pytanie czy to mozliwe ze mam chodzi ze spilowanymi zebami tydzien?! I nawet slowem nie wspomniala o tymczasowych koronkach (tych krylowych). Niechial bym tego bo podobno strasznie boli nawet przy oddychaniu. Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam

Gość spike0808

Gość spike0808

Gość spike0808

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować