Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 lawina

Operacja nosa....kto to przezyl?????

Polecane posty

Go艣膰 kabaczek122
Ja tak偶e jestem ju偶 po operacji nosa .nos sk艂adali mi od pocz膮tku za艣 napisze jak.dosta艂em g艂upiego jasia .na sali by艂em 2,5 godz..po narkozie wymiotowa艂em przez pierwsze 2 noce proche bola艂o ale dosta艂em pelarbine i jako艣 prze偶y艂em.nie przyjemny jest moment wyci膮gania wacik贸w czy co tam po operacji z dziurek nosa ale to nie boli

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kamiii
Witam. Nie mam jeszcze 18 lat, a s艂yszlam ze jest wymagane aby zrobic sobie operacje nosa. Od zawsze ludzie dziwnie patrza na moj nos. Od czasow podstawowki bardzo zle sie z nim czuje. Mam jeszcze jeden taki problem. Ot贸z, kiedy zlamalam nos, wszystko rozlalo mi sie jakos dziwnie na boki, w sensie moj nos jest gruby i powstaly przez to ogromne doly pod oczami. Czy jak zrobie sobie operacje w sensie usune garba i te rozlewy moje doly znikna?? Bardzo brzydko to wyglada. Mam nadzieje ze na wiosne bede mogla sobie zrobic te operacje. Nie boje sie b贸lu gdyz ludzie dopiekli mi tak swoim glupim gadaniem na temat mojego nosa ze gorzej juz byc nie moze. Mieliscie moze takie doly ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kabaczek122
tak znikn膮 poniewa偶 lekaze zazwyczaj nacinaj膮 lub sci膮gaj膮 sk贸r臋.m贸j nos tre偶 wygl膮da艂 jak inni to m贸wi膮 ,,KLAMKA OD zACHRYSTI`` i przes艂em operacje i czuj臋 sie dobrze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kamiii
A w jakich miesiacach najlepiej j膮 robic? Lekarze ustalaja mi termin czy sama sobie wybieram? I czy dlugo sie po tym ma opuchlizn臋? no bo szko艂a i te sprawy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kabaczek122
opuchlizna zejdzie po 2-5 dni po operacji

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ck.ck
Witam wszystkich mam pytanie chcia艂em sobie zrobi膰 oeracje nosa poniewaz jest krzywy gruby i wog贸le mam przez niego wielkie kompleksy. powie mi kto艣 ile dni po operacji moge normalnie funkcjonowa膰 (np. chodzic do szko艂y)?? chcia艂bym 偶eby艣cie mi wasze opinie zar贸wno za jak i przeciw . z g贸ry dzi臋kuje ..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 menusia80

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maja-kobietka
a czy ktos z Was operowal nosek w Trojmiescie?bo chcialabym sie podjac takiej operacji!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AASSIIAAAASSIIAA
Mam pytanie... Ostatnio jak bylam u laryngolg, pani doktor powiedziala ze mam LISTWE w przegrdzie.... Zapytala czy przesszkadza mi to w oddychnaniu...powiedzialam ze nie... Ale czy m贸j stn mo偶e sie pogorszyc? O co chodzi z ta listwa? Od czego ona jest? Czy ja bede musial rzejsc taka operacje na prostowanie tej przegrody? Prosze o pomoc...bo bardzo obawiam sie..;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
widac pod skalpel nie ida tylko celebrites hehe ale tez kasiaste panny i dzieci z bogatych domow ktore gonia idealnosc,powodzenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Meg_31
Ja mia艂am 25.08.2008 robion膮 ca艂kowit膮 korekt臋 nosa z osteotomi膮 i przegrod膮 u Dr. Bieleckiego (Pozna艅) w znieczuleniu miejscowym, kt贸re wszystkim polecam, bo nic nie boli, tylko zastrzyki w nos bol膮 chwilk臋. Narkoza to u艣miercenie organizmu (wszystkie funkcje przejmuj膮 maszyny). Naprawde nic nie boli ani w trakcie, ani po operacji. Nos jest bardzo w porz膮dku, pro艣ciutki, ale zobaczymy za rok, my艣l臋, 偶e jeszcze sie zmieni - mo偶e nawet na lepsze :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 victory
Tak偶e mam zamiar zrobi膰 sobie operacj臋 nosa. Jest du偶y, troch臋 garbaty. Kompletnie mi nie pasuje do ca艂ej twarzy. Co wi臋cej jest przyczyn膮 po艂owy mich problem贸w w 偶yciu. Przez niego jestem nie艣mia艂a, zamykam si臋 w sobie z roku na rok, a jestem osob膮 niezwykle towarzysk膮. Niestety nos to centralny punkt na twarzy- zawsze zwraca si臋 na niego uwag臋. Z moim garbem uwa偶aj膮 mnie za ponur膮, nieprzyst臋pn膮 osob臋. Jedno jest pewne- ja musz臋 przyst膮pi膰 do zabiegu. ale strasznie si臋 boj臋. tak jak ka偶dy chyba. boj臋 si臋 tego co mo偶e by膰 po. ale przetrzymam ka偶dy b贸l kiedy spojrz臋 w lustro a m贸j nos b臋dzie mniejszy. nie idealny, nie pi臋kny! ma pasowa膰 do twarzy. ja nie chce cud贸w. chce w miar臋 realnego i normalnego wygl膮du. nie wiem tez co wypada艂oby u mnie zrobi膰, musz臋 i艣膰 na konsultacj臋. ale boje si臋, 偶e lekarz uzna mnie za ci臋偶ki przypadek,ze w艂a艣ciwie du偶o nie da si臋 zrobi膰. al nie takie nosy operowano- sa gorsze przypadki ode mnie. druga sprawa to strach przed d艂ugim czekaniem na zabieg. mam prawie 17 lat.je艣li oka偶e si臋 ze jestem za m艂oda i b臋d臋 musia艂a czeka膰 na zabieg par臋 lat to nie wytrzymam. mi ju偶 jest coraz ci臋偶ej 偶y膰 a nast臋pne par臋 lat.. fakt, ile ju偶 da艂am rady wytrzyma膰, ale rok czy dwa to dla mnie cala wieczno艣膰... nie wiem co mam robi膰. ma艂o wiem o tych zabiegach. ale gdyby kto艣 m贸g艂by rozwia膰 me w膮tpliwo艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asiorek78
Operaaacja? Nie przesadzajcie, to偶 to tylko zabieg... Mia艂am wczoraj - przegroda nosowa... Wcze艣niej naczyta艂am si臋 koszmar贸w na necie, 偶e bedzie staszny b贸l, multum krwi. A tu normalny zabieg... Najpierw znieczulenie do nosa jakimi艣 kroplami, potem ci艣nienie, pod艂膮czenie pod aparatur臋 kontroluj膮c膮 ci艣nienie, potem znieczulenie w 偶y艂k臋... A potem ju偶 w艂asciwie tylko czulam 偶e co艣 mi grzebi膮 w nosie. Mo偶e troch臋 ksztusi艂am si臋 krwi膮, ale bez przesady... Pod koniec znieczulenie troche przestalo dzia艂a膰 i czu艂am troche wi臋cej, ale generalnie bez przesady. Anestazjolog pilnowa艂a ca艂y czas czy wszystko ok. Pami臋tam wszystko, nawet rozmowy lekarzy, po zabiegu 2 godziny pole偶a艂am, krew niestety troche mi si臋 la艂a, ale spokoo. Dzi艣 w tej chwili mija jakie 30 godzin od operacji. Mam ju偶 wyj臋te opatrunki, oddycham normalnie, mam opuchni臋tego nochala, i troche boli mnie szew. Nie mam siniak贸w, nie mam podpuchni臋tych oczu, pierwsza noc w dyskomforcie, bo trzeba oddycha膰 przez usta i pi膰 najlepiej przez slomk臋. Ale nie ma si臋 czego ba膰... Mam 30 lat, zabieg w Kaliszu w trybie jednodniowym na NFZ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ala58
Witam Ja mia艂am robion膮 przegrod臋, skracany czubek nosa oraz zdejmowany garb. Prze偶y艂am. Operacj臋 mia艂am robion膮 26 listopada w warszawie. Przywie藕li mnie w贸zeczkiem na sal臋 operacyjn膮, sama po艂o偶y艂am si臋 na st贸艂, podali mi znieczulenie oraz u艣pili. Nic nie pami臋tam opr贸cz tego, gdy k艂ad艂am si臋 na st贸艂 i podawali mi zniueczulenie. Po ok. 2 godzinach by艂o po wszystki, obudzi艂am si臋 w 艂贸偶ku. Oczywi艣cie te tamponady w dziurkach s膮 do艣膰 upierdliwe. Nie mozna oddycha膰, tylko przez usta. Je艣膰 i pi膰 r贸wnocze艣nie oddychaj膮c, aby si臋 nie udusi膰, ale da sie prze偶y膰. Po 2 dobach mi je wyj臋li. Nic nie boli, ale bardzo nieprzyjemne uczucie! W czwartek jad臋 na zdj臋cie gipsu. Si艅ce mam dosy膰 spore, a opuchlizna zesz艂a ju偶 prawie. Lekarz zaleci艂 mi robi膰 ok艂ady z esencji herbaty. Oddycha mi si臋 o niebo lepiej ni偶 przed operacj膮. Je艣li mia艂abym to powt贸rzy膰 zrobi艂abym to jeszcze raz. Naprawd臋 oddycha mi si臋 dobrze. Mam nadziej臋, ze wygl膮d mojego nosa r贸wnie偶 jest rewekacyjny, ka偶dy b臋dzie lepszy ni偶 ten przed operacj膮. Bardzo minie denerwowa艂. Generalnie, polecam. Jak bed臋 po zdj臋ciu gipsu, to napisz臋 o swoim nowym nosie. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艁G
Witam!!!mia艂am 27 listopada robion膮 ca艂kowit膮 korekcj臋 nosa wraz z przegrod膮.Mam pytanie.Po jakim czasie wyjd膮 szwy z przegrody nosowej?Pono膰 maj膮 same "wyj艣膰"ale nie wychodz膮 i zaczyna mnie to bole膰:(Jeszcze jedno pytanko.Po jakim czasie mija odr臋twienie czubka nosa?Prosz臋 o odpowied藕.Dzi臋kuj臋:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艁G
Witam!!!mia艂am 27 listopada robion膮 ca艂kowit膮 korekt臋 nosa wraz z przegrod膮.Mam pytanie.Po jakim czasie wyjd膮 szwy z przegrody nosowej?Pono膰 maj膮 same "wyj艣膰"ale nie wychodz膮 i zaczyna mnie to bole膰:(Jeszcze jedno pytanko.Po jakim czasie mija odr臋twienie czubka nosa?Prosz臋 o odpowied藕.Dzi臋kuj臋:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moniamon
no w艂a艣nie ja mia艂am ca艂kowit膮 korekcj臋 nosa na pocz膮tku grudnia i czubek nosa mam taki gruby i jeszcze troche spuchni臋ty.Czy to kiedy艣 minie czy zostanie mi taki grubas juz na zawsze???:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艁G
Witaj!M贸j nos te偶 jest jeszcze opuchni臋ty,czubek bardzo twardy.Najgorsze jest to,偶e m贸j nos jest chyba taki sam d艂ugi jak z przed operacji:( Zmieni艂 si臋 tylko kszta艂t patrz膮c z przodu,na 艂adniejszy oczywi艣cie.:)Opuchlizna mo偶e schodzi膰 do ok 6 miesi臋cy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dommie1990
S艂uchajcie. Ja ju偶 przesz艂am dwie operacje nosa, jedna gorsza od drugiej, a by艂y robione przez ca艂kiem r贸偶ne \"elementy nosa\". Wiosn膮, operowali mi ca艂膮 przegrod臋. Nie mogli najpierw mnie u艣pi膰, a potem dobudzi膰. Ca艂kiem spoko, nie? Mia艂am zacz膮膰 dzi臋ki temu oddycha膰. Nie b臋d臋 pisa艂a przebiegu pobytu szpitalu, bo jest zbli偶ony. Tampony, blaszki w nosie, szwy- logiczne. Jaka szkoda tylko, 偶e nos \"dzia艂a艂\" jedyne 2tyg. Potem by艂o jeszcze gorzej, by艂o do tego stopnia okropnie, 偶e nie mog艂am CA艁KIEM oddycha膰. Po je偶d偶eniu po lekarzach okaza艂o si臋, 偶e mam przerost ma艂偶owin. Pewnie ma艂o komu co艣 to m贸wi. W ka偶dym razie zoperowali mi to. Podczas operacji, mia艂am ochot臋 rozpierdo*** wszystkich w zasi臋gu r臋ki. Jak my艣licie? Operacja pomog艂a? NIE. DLATEGO SIEDZ臉 NA TYM FORUM I O TAK P脫殴NEJ GODZINIE PRZY KOMPUTERZE, BO SPA膯 TE呕 NIE MO呕NA. A nu偶 si臋 udusz臋 jak zasn臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kryha
ja po operacji umar艂am wiec za duzo wrazen nie mialam ale przynajmniej nie bolalo,wiec jezeli wam sie cos w sobie nie podoba smialo na stol operacyjny

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jabol7474
i po7 miesiacach przysz艂a na mnie pora wbrew opisom ru偶nym na tym forum troche sie wacha艂em ale poszed艂em i zeby nie infekcja grypowa w srode mnie operowali dzis poniedzia艂ek niewiedzia艂bym ze tam by艂em dzis wyjeli mi ostatni kaseton poniewasz mia艂em przegrode robiona daleko ido tego zdeformowany uk艂ad chszastek kroili mnie kilka godzin 7miesiecy temu jak wchodzilem na to forum warzylem 85 kl a teraz znerwuw 74 tylko poco pozdrawiam ludzi kturzy mieli pozytywne zdanie bo dzieki nim oddycham jak c艂owiek przynajmniej dzis sprawdza艂em lekaz mi go przecisci艂 aspiracja muwie wam jak skonczy mi sie grypa mysle ze aspiracja nie bedzie potrzebna niema czego sie peniac wiekszego na podlasiu tchurza nie ma niz ja narka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 domcza
Witam. Bylem na zabiegu prostowania krzywej przegrody i ja tez sie podzieele doznaniami. Minelo szesc dni od zabiegu. Znieczulenie wybralem miejscowe (moim zdaniem glupota zadac znieczulenia ogolnego bo nie jest to z korzyscia dla zdrowia a bolu nie czujesz i tak i tak. Po zabiegu pierwsza noc i nastepny dzien troche boli i oczywiscie problem z suchym gardlem itp. Proponuje na zabieg zabrac sobie jakis preparat na suche gardlo np. GLosal (nawil偶a) Po samej operacji jak jeszcze nie wlozyl tamponow juz czulem roznice w oddychaniu. Spalem wysoko zawsze inaczej nie moglem usnac, teraz czuje roznice. Jeszcze w domu siedze bo na dwor jak sie wyjdzie to czlowiek jeszcze cierpi i w nosie jeszcze sie wszystko goi. NIektorzy pisza ze operacja godzine albo dwie inni ze dlutko a ja siedzielem niecale pietnascie minut rozmawialem podczas zabiegu z ordynatorem i nie uzywal mlotka ani przecinaka bo mial taka wprawna reke ze specjalnym skalpelem tylko to zrobil. A ja mam zaufanego lekarza (na przegrode nosowa do pierwszego lepszego bym nie poszedl) i jestem poki co zadowolony jest roznica w oddychaniu! A to bylo dla mnie wazne. A i obrz臋k na wardze mia艂em jeden dzien i wygladalem jak afrykanczyk :P Pozdrawiam i zycze odwagi. Bardzo wa偶ny jest do艣wiadczony lekarz!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 domcza
A i przy okazji chrzastki mialem troche wycinane zeby lepiej nos udroznic i zyje 2 w jednym ;]

Udost臋pnij ten post

S艂uchajcie, w艂a艣nie jestem po operacji przegrody nosa oraz ca艂kowitej korekty (garb i skr贸cenie). Wszystko w艂a艣ciwie ok opr贸cz jednej rzeczy. Operacje mia艂am w 艣rod臋, dzi艣 jest poniedzia艂ek, a ja od tego czasu spa艂am 4,5 godziny. Jak tylko zasypiam gard艂o \"zamyka si臋\" b膮d藕 wydzielina je zatyka, nie wiem, po czym od razu sie budze. Pr贸buje tak w kolko usypiac i w kolko jest to samo. Nie mam juz sily. Dzis jade do lekarza moze mi te setony zdejmie bo sie wykoncze. Ogolnie operacja ok i na pewno bede zadowolona z efektu. Tylko nie wiem co z tym gard艂em i spaniem b臋dzie. Mia艂 kto艣 podobne problemy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nanul
Witajcie! 26.03 mia艂am operacj臋 nosa, tylko 1 dzie艅 by艂am w szpitalu, teraz odpoczywam sobie w domku, z gipsem na nosku, z lekko opuchni臋tymi oczami...I nie ma w tym nic strasznego! gdybym wiedzia艂, 偶e tak to b臋dzie wygl膮da艂o...to nie denerwowa艂abym si臋 tak!;) nic mnie nie boli! i ju偶 nie mog臋 si臋 doczkeka膰 zdj臋cia gipsu, kt贸re mam za 3 dni...Nie ma si臋 czego ba膰!pozdrawiam Was wszystkich!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skinnyjeans
witam was! ja mialam operacje nosa na skrocenia zadartego czubka nosa i spilowania garba. Zabieg byl w warszawie i na prawde opieka byla rewelacyjna. Nie bolalo nic! Po zabiegu nie mozna oddychac przez nos ale ja psikalam sobie wode do ust i to bardzo pomoglo bo nie jest tak sucho w ustach wiec polecam to wszystkim ktorzy sie wybieraja na zabieg, Siniaki niestety sa :( ale masc z arniki bardzo pomaga. Setony czyli gaziki w nosie tez mialam ale tylko przez 1 dzien i wyciaganie bylo na pawde bezbolesne. moze bylam szczesciara ale nie byly one tez dlugie. Krwawienia nie bylo zadnego ani zadnych wymiotow itp. Ja staralam sie nie czytac na forum duzo o tym zabiegu bo wiedzialam ze po pierwsze ludzie duzo glupot pisza a po drugie kazdy przechodzi to inaczej. to tak samo jak z grypa. jeden nie moze sie z lozka ruszyc a drugi chodzi do pracy! Zycze wszystkim powodzenia i odwagi bo dzisiejsza medycyna nie jest zacofana i lekarze robia wszystko aby bulu bylo jak najmniej. Jedyne pytanie jakie mam to czy nos na prawde sie zmienia dopieru po kilku a nawet kilkunastu miesiacach? moj jest ladny ale musze przyznac ze grubszy niz byl przed operacja, czy on sie zmniejszy? (zwezszy na czubku) bo teraz jest troche taka kulka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lusha
Ja jestem ok. 1.5 miesiaca po operacji calkowitej nosa. Operowal Noszczyk. Wiadomo, dostajesz premedykacje(glupiego jasia) przed i nic cie nie obchodzi, ja zasypialam z okrzykiem: a ja bylam w meksykuuuuu i plywalam z delfinaaaaamiiii po czym pad艂am. Obudzilam sie po, napilam wody, zasnelam ( nic nie pamietam) obudzilam sie potem juz w nocy na wymioty. Nietstey ale nalykalam sie mnostwo krwi wiec trzeba bylo to zwrocic i fakt bylo to niprzyjemne, jak to rzyganie. nastepnego dnia pojechalam do domu z warszawy i po 6 dniach nie miaam juz sladu po operacji oprocz opatrunkow. Nietsety potem okazalo sie ze zrobila mi sie w miejscu bylego garba kostnina czyli taki jakby garb no i koncowka jest ogromna jak ziemniach z uprawy ekologicznej. Na razie nie schodzi i jest wielka, a garb tez brzydki. Wiec... reasumujac: jestem w dupie. mam nadzieje ze wszytsko jeszcze zejdzie... eh eh eh.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hihihihi
wy tak m贸wicie o tym rzyganiu dlatego ze pope艂niacie podstawowy b艂膮d! od godziny 22 dnia poprzedzaj膮cego operacj臋 nic si臋 nie je i nie pije, oraz w dzie艅 operacji tego si臋 nie czyni! mo偶ecie co najwy偶ej zwil偶y膰 sobie usta! rzyganie mo偶e by膰 powodem zepsucia noska i nieudanej operacji! wiem, 偶e to wydaje si臋 trudne, ale tak lepiej robi膰. nam zabronili wstawa膰, pi膰, je艣膰 w dzie艅 operacji i wszystkie brzuszki (poza burczeniem) czu艂y si臋 dobrze :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 elivira
ja mia艂am operacje 3 miesiace temu i powiem tak nic co opisalas mi sie nie przytrafilo a mialam bardzo powazna operacje ktora trwala ponad 4 h i musialam ja zrobic zwz zdrowotnych, since byly ale nie jak piszesz bialka w krwi.. tak jak inni napisali Tobie : kazdy organizm inaczej reaguje, ja fakt wymiotowa艂am krwia ale dalo sie przezyc, poza tym jestes intubowana i garlo masz podraznione wiec to normalne ja wczesniej psychicznie przygotowalam sie do operacji powiedzieli przed operacja co i jak trzeba zrobic ze nie jesc i nie pic... powiem tak nie zaluje..oddycha mi sie lepiej choc jeszcze troche wg mnie jest opuchniety nos ale jest taki jak chcialam poza tym znam wiele osob ktore mialy nosy robione wlacznie z prostowaniem przegrody usuwaniem polipow plastyka nosa etc i nie mialy takich objawow jak Ty i sa zadowolone z tego ze zrobily bo nie choruja dobrze sie czuja a to chyba najwazniejsze i pomimo ze minelo 2 lata i 3 lata czucie maja i wiem ze gdyby cofnac czas i tak by zrobily operacje..wiec lawina nie stresuj ludzi ..kazdy jest inwidualna jednostka..jesli ty tak mialas reszta nie musi miec...

Udost臋pnij ten post

Mam pytanie czy kto艣 robi艂 operacje w Gda艅sku lub Chojnicach oraz czy warto tam robi膰? pozdrawiam

Udost臋pnij ten post