Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

Gość ooooopppppiii
Nie można mieć nieuprzejmej prosby, ale ta uprzejma prosba przyrosła do podań na stałe.

Popularny Słownik Poprawnej Polszczyzny Andrzej Markowski rok wydania 2001, \" w gazecie pisało,że owoce tanieją -zle W gazecie było napisane,że owoce tanieją albo W gazecie pisali,że owoce tanieją -dobrze.

Gość bbeta
nożyczki Znam takich, którzy na borówkę czernicę mówią jagoda, a na borówkę bagienną, brusznicę, łochynię oraz żurawinę mówią borówka. Jestem z Bielska i posługuję się nazwami botanicznymi.

Gość nie wiem czy to
juz bylo bo nie czytalam calego forum ale mnie wkurza jak ktos mowi albo pisze LOFFFAM CIE, albo KOFFAM CIE i nie znosze slowa PSIAPSIÓLKA w sensie przyjaciółka ...

A cóż Wy se tym Miodkiem tak wiecznie gęby wycieracie? Znaleźliście chyba najbardziej zasadniczego z językoznawców, upierdliwego normatywistę i traktujecie go jak wyrocznię. Choć nawet i on ostatnimi czasy złagodniał w poglądach. A Bańko, Bralczyk, Przybylska, Dubisz, Markowski i wielu innych? Różnią się poglądami. Nie ma jednej POPRAWNEJ normy. Poczytajcie wydawnictwa poprawnościowe a zaczniecie znajdować różnice. Nie ma jednej porawnej formy. Nie ma dla niej uzasadnienia. Toteż posługiwać można się li i jedynie lingwistyczną intuicją. I oni to robią a Wy ich słuchacie. Zdziwilibyście się wiedząc ile owych POPRAWNYCH form powstało bez żadnego historycznego uzasadnienia, ile słów ma rodowód prasłowiański, i wreszcie ile z tych zasad ma korzenie w niczym innym jak w naszych przyzwyczajeniach językowych. Podstawą kształtowania się normy językowej jest właśnie uzus! A potem sami tworzycie sobie usus tyrannus ograniczający językową spontaniczność. Fu. Czy są jacyś lingwiści na sali?

Gość bbeta
Tak nawiasem mówiąc, czy nie denerwuje was "winogron" na targu? Przecież to są winogrona, a roślina to winorośl po prostu.

Gość o cos mi sie przypomnialo
czasami slysze jak w kosciele ludzie mowia AMENT !!!!!!!!!!!!!!! no litosci!!!!!!!!!! skreca mnie jak to slysze

Gość he he...........
a niektorzy zamiast "ktorędy" mowia "którędyk":)

Gość albo...
bujawka zamiast HUŚTAWKA !!!

Gość bbeta
do hejka Nie nazywa się to ani szkoła, ani gwara, tylko regionalizm, obie formy są poprawne, ja preferuję na pole, tak mówię od dziecka i żaden warsiawiak tego nie zmieni. W literaturze nie używa się ani jednej, ani drugiej.

Gość bbeta
Pragnę wyjaśnić też, że spójniki wynikowe a więc i więc niczym się od siebie nie różnią, oba oznaczają, że wcześniej było zdanie twierdzące, z którego wynika treść następnego. Np. Byłem w kinie, więc nie odrobiłem lekcji. Zrobiłem komuś krzywdę, a więc muszę przemyśleć swoje postępowanie.

Gość upust
zamiast opust

Gość odnośnie
odnośnie czegoś zamiast odnośnie do czegoś 1,5 procenta zamiast 1,5 procent

Gość Firma
Pisanie np. w listach Nasza Firma zamiast nasza firma... megalomania... Wasza Firma - rozumiem... przecinki... brrrr... mimo, że... chyba, że... zamiast mimo że chyba że

Gość no jak to
jeden i pół procenta przecież

Gość akuratttttttt
:-)

Gość a jeszcze
S.A. zamiast SA

Jakkkko---> MOze rzeczywiscie bezpoieczniej jednak dalej stosowac \"jest napisane\" ale lepiej nie poprawiac juz innych z tym \"pisze\" skoro to takie niepewne. A ja o \"kakale\" to uslyszalam wlasnie tez mniej wiecej w tym samym czasie - i na tych samych zajeciach :)

przekonywujący zamiast przekonujący, przekonowający.. ..i jeszcze brak kropki po mgr w zdaniach typu: Spotkałam mgr. Kowalskiego. (mgr w przypadkach zależnych ma kropkę!!! i kropka :-))

Gość hmmmm1111111
do kogoś wyżej: S.A. zamiast SA ---> tego nie łapię, chodzi o spółkę akcyjną?

Gość albo...
cały komplet :)

gumka do mazania zamiast gumka do ścierania chyba do mazania to są mazaki, czy nie?

Bumbalistka miała rację, że w aptece nie powinno się bez wyjątku strzelać magistrem , ponieważ nieprawdą jest , że tylko tacy tam sprzedają leki , sa też technicy farmacji . A jesli chodzi o jabłko - to ja jeszcze słyszałam wymowe jabułko. brrrr

Gość jaaaaaaa
denerwuje mnie zdrabnianie wszystkiego, szczegolnie dotyczy to dziewczyn: miekkie wloski, bolaca glowka, ogladam meczyk, ide na spacerek... niestety to nie sa bledy

płomykówka*****, spontaniczność spontanicznością, uzus uzusem... ja rozumiem, że dla każdego błędu językowego można znaleźć kontekst, w którym ów błąd jest dopuszczalny, np. gdy ironicznie na topiku o błendah jezykowyh bede pisala nie (oddzielnie he he) poprafnie i jush! ..jednak jakieś normy być muszą... :-) Pozdrawiam. (wkurza mnie, jeśli komuś nie chce się napisać \"pozdrawiam\" i wciska mi jakieś pzdr.) ;-)