Go艣膰 eweewelinek Napisano Kwiecie艅 29, 2008 Helo艂, Hashimoto to generalnie choroba niedoczynno艣ciowa (poniewa偶 na skutek oddzia艂ywania przeciwcia艂 tarczycowych tkanka tarczycy w艂贸knieje i tym samym przestaje funkcjonowa膰 jak nale偶y), ale - tu s艂owa mojego endokrynologa - w pocz膮tkowej fazie cz臋sto nast臋puje "wysiew" hormon贸w chorej tarczycy, st膮d pocz膮tek mo偶e wygl膮da膰 jak nadczynno艣膰 (tak by艂o u mnie). Dlatego wa偶ne jest, 偶eby lekarz na pocz膮tku zleci艂 dodatkowe badania w kierunku Hashimoto, inaczej mo偶e by膰 tak, 偶e b臋dzie z uporem maniaka leczy艂 Gravesa-Basedowa i wp臋dzi cz艂owieka z powa偶n膮 niedoczynno艣膰. Hashimoto jest chorob膮, kt贸rej nijak nie da si臋 leczy膰, da si臋 jedynie regulowa膰 poziom hormon贸w tak, aby by艂y na prawid艂owym poziomie. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hej hej Napisano Kwiecie艅 29, 2008 Czy problemy z tarczyc膮 zawsze oznaczaj膮 niemo偶no艣c zaj艣cia w ci膮ze ? Jestem z膮艂amana, by艂am u lekarza kardiologa i stwierdzi艂, 偶e z sercem ok, ale lewy p艂at tarczycy nieco powi臋kszony i skierowa艂 na USG tarczycy. Jeszcze nie by艂am, ale moja przyjaciolka twierdzi, 偶e nie bede mogla zajsc w ci膮ze :9 mam dopiero 20 lat :( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 eweewelinek Napisano Kwiecie艅 29, 2008 Do hej hej: Nie zawsze. Mog膮, ale nie musz膮, s膮 r贸偶ne choroby tarczycy i wi臋kszo艣膰 z nich nie ma tu nic do rzeczy. Przy niekt贸rych jest tak, 偶e zachodzenie w ci膮偶臋 jest niewskazane i trzeba nawet uwa偶a膰, 偶eby przypadkiem nie zaj艣膰, zanim si臋 je wyleczy b膮d藕 zaleczy. Przede wszystkim nie panikuj i nie b贸j si臋 na zapas. WYMYSLANIE PROBLEMOW ZDROROTNYCH, KTORE JESZCZE SIE NIE POJAWILY, TO NAJGORSZA RZECZ, JAKA MOZESZ SAMA SOBIE ZROBIC. Nic si臋 nie martw, a zobaczysz, 偶e wszystko b臋dzie dobrze. Przede wszystkim najpierw si臋 zbadaj. Pozdrawiam. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
An Dy 0 Napisano Kwiecie艅 29, 2008 >>briget Rabnelam sie gdy przeczytalam o \'colostrum\" pomyslalam o colonie C i stad o mojej mantrze. No coz probiotyki sa teraz bliskie memu sercu czy moze raczej jelitom. Czy wiesz cos wiecej o stosowaniu colostrumu? W jakich warunkach, kto powinien to barc? Jak dziala, jak dlugo warto/mozna go brac? Cos probowalam znalezc w necie ale moze cos wiesz wiecej. Podziel sie wiedza. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hej hej Napisano Kwiecie艅 29, 2008 eweewelinek dzi臋ki bardzo ! Uspokoi艂as mnie Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 NOWANEF Napisano Kwiecie艅 30, 2008 naprawd臋 nikomu nie dziej膮 si臋 takie cuda? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
aaa111 0 Napisano Maj 1, 2008 do nowanef...co prawda ja nie mam takich objaw贸w jak ty,ale z powodu mojej choroby rozmawiam ze znajomymi kt贸re sa lub by艂y po operacji usuni臋cia guzk贸w,wi臋 opinie s膮 r贸zne,ale cz臋艣ciej s艂ysz臋 o z艂ym samopoczuciu zaraz po operacji, o objawach takie jak u twoje musisz troch臋 odczeka膰 i da膰 sobie troch臋 czasu napewno potem poczujesz si臋 du偶o lepiej,napewno bierzesz leki jak masz w膮tpliwo艣ci apytaj swojego lekarza pozdrawiam :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
aaa111 0 Napisano Maj 1, 2008 no i wko艅cu by艂am u endo,za wizyte prywatnie zap艂aci艂am 70 z艂.zrobi艂 mi jeszcze raz usg mimo 偶e wyniki mia艂am swoje ,okaza艂o si臋 偶e tych guzk贸w mam 7 a nie 5 ,diagnoza brzmi wole guzkowe,powiedzia艂 narazie oboj臋tne:( zapisa艂 letrox 50,偶eby zbi膰 na maxsmalnie najni偶sze tsh(teraz mam 1,37) co niby norma?jak te guzki nieb臋d膮 si臋 powi臋ksza膰 i przybywa膰 to b臋d臋 leczona,a jak nie to czeka mnie operacja,czy kt贸ra艣 bierze ten lek? czy pomaga ?napiszcie co艣 ,znikn膮 te guzki czy to raczej w膮tpliwa sprawa? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 NOWANEF Napisano Maj 1, 2008 do aaa111 m贸j lekarz twierdzi,偶e to przejdzie, ale pytanie kiedy? dlatego postanowi艂am zapyta膰 na forum czy ktos czuje si臋 podobnie jak ja, bo zawsze cz艂owiek troch臋 lepiej psychicznie si臋 czuje jak znajdzie osob臋 kt贸ra ma podobne objawy, mo偶na wymieni膰 si臋 do艣wiadczeniami. a tak popada w d贸艂... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
aaa111 0 Napisano Maj 1, 2008 oczywi艣cie masz racj臋 dlatego ja te偶 tu pisz臋,nie martw si臋 napewno ci przejdzie daj sobie troch臋 czasu Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 briget Napisano Maj 2, 2008 do Nowanef Ja jestem po usuni臋ciu guza tarczycy ju偶 prawie 6 tygodni temu. Mo偶e obecny m贸j stan nie mo偶na nazwa膰 wyleczonym, ale ju偶 widz臋 rezultaty. Moja lekarka twierdzi,偶e do p贸艂 roku powinno si臋 wszystko ustabilizowa膰. Nie popadaj w panik臋! Staraj si臋 nie my艣le膰 o objawach, a skup si臋 na tym,偶e organizm potrzebuje czasu. wi臋c daj czasowi czas. Ja tak robi臋 i l偶ej mi jest 偶y膰, ale i tak widz臋 ju偶 popraw臋. Przynajmniej ust膮pi艂 poranny b贸l mi臋艣ni i staw贸w. Inne si臋 pojawiaj膮 ale starm si臋 my艣l臋c o czym艣 innym i odrzucam je od siebie. My艣l臋 o zdrowiu i wyleczeniu. B臋dzie dobrze! Nie martw si臋! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 NOWANEF Napisano Maj 2, 2008 aaa111, biget Dzi臋ki dziewczyny, staram si臋 my艣le膰 pozytywnie, nawet kto艣 podrzuci艂 mi ksi臋偶k臋 Sekret, ale s膮 niekiedy takie dni, 偶e.....szkoda o tym m贸wi膰 , same dobrze o tym wiecie. Ja mia艂am zabieg w lutym, wi臋c dlatego zaczynam panikowa膰, kiedy艣 trzeba wr贸ci膰 do pracy... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 19stolatka Napisano Maj 5, 2008 kiedys bada艂膮m sie na tarczyce ... badania wysz艂 bodajze 3.9 gdzie sod 4 juz jest tarczyca. od jakiegos czasu strasznie sie poce. ko艂膮cze mi serce... mecze sie.. a teraz dostal膮m miesiaczke 10 dni wczesniej.. czy przyczyna tego moze byc choroba na tarczyce? czy moze nie? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 eweewelinek Napisano Maj 5, 2008 Do 19stolatka: Objawy masz ksi膮偶kowe, jak przy nadczynno艣ci tarczycy. Proponuj臋 jak najszybciej wizyt臋 u lekarza pierwszego kontaktu, kt贸ry da skierowanie na badania i do endokrynologa (niestety, w Polsce lekarz internista nie mo偶e kierowa膰 na badania hormon贸w tarczycowych, c贸偶). Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kropa501 Napisano Maj 6, 2008 Cze艣膰 Dziewczyny! Trafi艂am dzi艣 na to forum i postanowi艂am si臋 odezwa膰 :) Rok temu wyci臋to mi prawy p艂at tarczycy z cie艣ni膮 z powodu guza (3x3 cm). Do tego mam Hashimoto, wi臋c jestem taki jakby mix - wszystko w jednym. Po operacji straci艂am g艂os na 2 miesi膮ce, no i standardowo - niedoczynno艣膰 powi臋kszona jeszcze przez Hashi. Bior臋 Euthyrox 75 i na razie jest ok, chocia偶 fakt faktem od operacji przyty艂am jakie艣 6 kg. Mieszkam w Warszawie, gdyby kt贸ra艣 z Was mia艂a jakie艣 pytania to ch臋tnie s艂u偶臋 rada i pomoc膮 :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 J25 Napisano Maj 6, 2008 piszecie takie rzeczy o tej tarczycy 偶e dosta艂am pietra moje wyniki TSH 10,87 FT3 3,75 FT4 8,82 rodzinna da艂a skierowanie do specjalisty ale powiedzia艂a 偶e nic strasznego pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Hashi 0 Napisano Maj 6, 2008 > J25 (mlodsza siostra J23??:-)) Nie panikuj. Jesli nie masz jakis innych objawow to wyglada to na spora niedoczynnosc. Daje sie wyrownac suplementami hormonow tarczycowych. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 J25 Napisano Maj 6, 2008 do tego dochodzi problem z kr臋gos艂upem , nadwaga ,brak ochoty do pracy najlepiej i艣膰 spa膰 i si臋 nie obudzi膰 ,zero motywacji,wnerwia wszystko Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 J25 Napisano Maj 6, 2008 okropne b贸le g艂owy,zawroty,zm臋czenie,w艂osy cieniutkie,na brodzie k艂aki jak u faceta,sk贸ra sw臋dzi strasznie HORROR Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
aaa111 0 Napisano Maj 11, 2008 no co tam u was dziewczyny? nic nie piszecie,wida膰 zdr贸wko dopisuje,pogoda si臋 艂adna robi,czas sie troch臋 poopala膰:),chyba mog臋 jak za偶ywam ten letrox,nic mi si臋 po nim nie dzieje,ale troch臋 przyty艂am,mam nadziej臋 偶e nie po tym leku,bo ostatnio apetyt mi dopisuje,pozdrowionka dla wszystkich i piszcie co艣 bo sie tu smutno robi..;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 olalaa Napisano Maj 11, 2008 hej dziewczyny.mam 33 lata i mam chora tarczyc臋 jak wy,tzn.niedoczynno艣膰.Jestem ciekawa jak si臋 z tym 偶yje?Dosta艂am leki euthyrox50(chyba dobrze napisa艂am) ale dopiero zaczynam kuracje.Czy to si臋 tyje po nim?czy moje samopoczucie si臋 polepszy?przestane w ko艅cu wiecznie spa膰 i drze膰 pape na wszystkich?prosz臋 napiszcie mi co艣... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Hashi 0 Napisano Maj 11, 2008 >>olalaa Czy endo Ci wytlumaczyla abys zaczela z euthyroxem powoli tzn od polowki tej dawki kotra wymieniasz, przez tydzien (dwa)? Potem np tydzien 3/4 i dopiero cala Powinnas po jakims czasie (nie z dnia na dzien) przestac byc 24 h zombi, co do papy to juz nie pamietam. Zyje z euthyroxem juz prawie 10 lat. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 olalaa Napisano Maj 12, 2008 mam bra膰 ten lek przez jeden msc po p贸艂 tabletki ,nast臋pny msc ca艂膮 no i do kontroli TSH.Mam z艂膮 ehogennos膰 tarczycy(nawet nie wiem co to znaczy)i jakies guzki na niej,no i bardzo podwy偶szone TSH.Czuje sie okropnie,ciagle bym spa艂a,wszystko mnie wnerwia,zimno mi,teraz ciep艂o na dworze a ja w d艂ugich spodniach,skarpetach i d艂ugi r臋kaw,nie mam okresu od lutego,piersi mi prawie zanik艂y,sk贸ra jak papier,cie艅ka i sucha,ci膮gle mnie sw臋dzi,paznokcie rozdwojone,w艂osy jak niteczka,waz臋 54kg.przy wzroscie 164cm.Po prostu horror!W og贸le nie mam epy,nic mi si臋 nie chce...Jak ja mam 偶y膰?Deprecha totalna... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kropa501 Napisano Maj 12, 2008 olalaa, przejdzie Ci, jak tylko poziom hormon贸w wr贸ci do normy :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 aniutka72 Napisano Maj 13, 2008 Witam was kochane , jakis czas temu zagl膮dam na to forum i widze, ze dowiem sie do was wi臋cej niz od lekarzy:( prosze o pomoc mo偶e od pocz膮tku ... 3 lata temu zg艂osi艂am sie do lekarza z kaszlem o nieznanej przyczynie zw艂aszcza kiedy si臋 k艂ad艂am mia艂am gilganie i kaszel okrutny ( jest w艂a艣ciwie do dzi艣 czasami z przerwami) rodzinna wys艂a艂a mnie na usg tarczycy zrobi艂am i wysz艂y wyniki takie: tarczyca o wymiarach PP 49x17,5x17,3mm LP 47x19,2x20,7mm w obu p艂atach ogniska normoechogeniczne o wymiarach PP 15,5x9,9 mm PL 8,9x12,4mm ............... z tym wynikiem do endo.. zrobi艂am biopsj臋 wynik: le偶ace g艂贸wnie w rozproszeniu tyreocyty z cehcami niepe艂nej metaplazji, liczne limfocyty, w tym wi臋ksze kom贸rki typu centr贸w rozmna偶ania w臋z艂a ch艂onnego, sk膮py koloi i krew> endo powiedzia艂a, 偶e to przewlek艂e zapalenie tarczycy a guzki jak na razie do kontroli przepisa艂a mi letrox25 ( kwiecie艅 2005r.) w mi臋dzy czasie kontrole co p贸艂 roku letrox popnoc mam brac abym nie wpad艂a w niedoczynno艣c. w kwietzniu br wyniki: tsh 1,4-5-6 ( przy normie 0,450-4,500) w艂a艣ciwie to zawsze tsh mia艂am w normie, 偶adnych innych wynik贸w z krwii nie robi艂am ,ostatnio zapyta艂am si臋 czy nie trzeba zrobi膰 o t4, t3 ale stwierdzi艂a, ze nie ma potrzeby ich robi膰. Wniki usg sa gorsze guzki sie powi臋kszy艂y teraz po wizycie zwi臋kszy艂a mi letrox na lerox50 1tbl i tego nie rozumiem.. od no偶a sie nie uchronie we wrzesniu mam biopsj臋. czy zawsze po operacji sie tyje?? przez te 3 lata przyty艂am 15 kg jesli o chodzi o moje samopoczucie to hm ostatnio nie najlepiej s艂aba, lej膮ca nic mi sie nie chce czasami ko艂atania serducha choc wydaje mi si臋, 偶e tak czasami czu艂am sie od bardzo dawna. przepraszam za moja stylistyke pisania lae nie moge sie doczekac na wasze zdania prosz臋. jestem ze szczecina mo偶e kto艣 poleci mi jakiego艣 dobrego specjalist臋?? b臋d臋 bardzo wdzi臋czna. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kropa501 Napisano Maj 13, 2008 Aniutka! Musisz poszuka膰 jakiego艣 dobrego endo w Szczecinie (ja niestety nie pomog膮, nie ta cz臋艣膰 Polski). Trudno co艣 powiedzie膰, opieraj膮c si臋 tylko na Twoich wynikach. Dziwi臋 si臋, 偶e nie kazali Ci zrobi膰 fT3 i fT4, nie bardzo rozumiem te偶, po co zwi臋ksza膰 letrox, skoro tsh w normie? Scyntygrafii nie zamierzaj膮 Ci robi膰? I po co operacja, skoro w guzkach nie ma podejrzanych kom贸rek? Poszukaj jakiego艣 dobrego endo, mo偶e dziewczyny ze Szczecina Ci pomog膮... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 aniutka72 Napisano Maj 13, 2008 b臋d臋 czeka膰 na wasze opinie:( tak sobie my艣l臋, ze zrobi臋 prywatnie te badania.. ja ju偶 nic nie wiem czy ja mam faktycznie wynik tsh w g贸rnej granicy normie?? (tak m贸wi艂a endo) zawsze my艣la艂am, 偶e jak ma艂e tsh tozn 偶e to niedoczynno艣c a tu chyba odwrotnie to dlaczego biore letrox aby niedopu艣cic do niedoczynno艣ci?? ma艂o kumata jestem w tym temacie Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 aniutka72 Napisano Maj 13, 2008 aha a co daja wog贸le te wyni tf3, itf4?? czy ma kto艣 z was przewlek艂e zapalenie tarczycy?? i czy po letroxie faktycznie sie tyje?? czy ja po prostu musze 偶re膰 mniej al 偶arcie 偶arcie czuje si臋 jakby mnie kto艣 uku艂 szpilk膮 to bym zrobi艂a pssssssss Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach