Maniekx222 0 Napisano Grudzie艅 30, 2008 Cze艣膰 cytryna wawa Nie odzywa艂em si臋 bo wiadomo 艣wi臋ta itd. Zrobi艂em badania TSH 0,974 mlU/l, FT4 19.00 pmol/l, FT3 6,03 pmol/l, cia艂a anty TPO 10,00 czyli wszycho w normie. Pan profesor pos艂ucha艂 mojej historii , obejrza艂 USG i opis , przepyta艂, os艂ucha艂 i opuka艂. Zaleci艂 zmniejszy膰 dawk臋 Letroxu z 50 na 25 co uczyni艂em i b臋d臋 oczekiwa艂 efekt贸w bo pewnie z tarczyc膮 to nic nie dzieje si臋 z dnia na dzie艅. Zaleci艂 skontrolowa膰 TSH za 2 miesi膮ce i zrobi膰 za jaki艣 czas USG 偶eby zobaczy膰 czy guzki si臋 nie powi臋kszy艂y. I to na razie tyle je偶eli chodzi o mnie.Napisz co o tym s膮dzisz. Na nowy rok wszystkiego najlepszego, przede wszystkim zdrowia. pozdrawiam Maniek Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 cytryna wawa Napisano Grudzie艅 30, 2008 Maniekx222 --> cze艣膰 :-) moim zdaniem wyniki przy dawce 50 mia艂e艣 idealne jak na leczenie guzk贸w (o ile dobrze zrozumia艂am i wyniki, kt贸e napisa艂e艣 by艂y robione po pewnym czasie brania dawki 50). Je偶eli kto艣 ma guzki, to wyniki powinny w艂a艣nie tak wygl膮da膰, czyli tsh poni偶ej 1, a ft3 i ft4 w g贸rnej po艂owie zakresu normy. Trzeba si臋 cieszy膰 z takich wynik贸w, bo s膮 艣wietne :-) cudne po prostu. Ja bym nic w dawkowaniu hormonu nie zmienia艂a. Ale nie jestem lekarzem, widocznie endo mia艂 jaki艣 pow贸d, 偶eby zmniejszy膰 dawk臋. Je偶eli mia艂e艣 jakie艣 objawy nadczynno艣ci, to zmiana dawki by艂a uzasadniona. Je偶eli czu艂e艣 si臋 dobrze to, moim zdaniem, nie by艂a. TSH oczywi艣cie trzeba kontrolowa膰 regulanie, tak jak regularnie trzeba te偶 robi膰 USG, 偶eby zobaczy膰, czy guzki si臋 nie rozrastaj膮. Tobie r贸wnie偶 偶ycz臋 du偶o zdrowia :-) i samych dobrych lekarzy. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kwshdfwiudw8udow Napisano Stycze艅 1, 2009 mam hashimoto, leczesie sie od p贸艂 roku- wczoraj robi艂am badania , ale wizyte mam dopieo 10 stycznie. moze ktos mi powie czy mam dobre wyniki? tsh- 0.675 a norma to 0.27 - 4.2 fta 20 a norma do 22 i anty-tpo 27 a norma do 34 i anty-tg w normie Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kwshdfwiudw8udow Napisano Stycze艅 1, 2009 i jeszcze jedno, jak yo jest z tymi cia艂ami anty-tpo, bowczesniej mia艂am 57 teraz mam 37(biore lek od jakiegos czasu), czy moze dojsc do tego ze te anty-tpo beda w koncu w normie? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 znajomy temat Napisano Stycze艅 1, 2009 Szcz臋艣liwego 2009 roku! Pozdrawiam Was wszystkich i 偶ycz臋 zdrowia. Nie czytam wszystkich wypowiedzi, ale generalnie temat jest mi znzny. Proponuj臋 Wam korzysta膰 r贸wnolegle z dobrodziejstw medycyny naturalnej. Mia艂am guzki ma艂e i jeden du偶y. Dusi艂 mnie, nie mog艂am oddycha膰, m臋czylam si臋 przy chodzeniu,bolala mnie szyja a偶 za uszy i szyja gruba. Dr. endokrynolog USG, biopsja. Po USG i biopsji bola艂a mnie szyja strasznie, przez jaki艣 czas a偶 m贸wi膰 nie moglam. Po 10 dniach wszystko by艂o niemi艂ym wspomieniem. Medycyna naturalna jest matk膮 medycyny akademickiej. Pozdrawiam. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 AAAAAnna Napisano Stycze艅 1, 2009 Szcz臋艣liwego 2009 roku! Nie czytam wszystkich wypowiedzi na forum, ale proponuj臋, 偶eby r贸wnolegle korzysta膰 z dobrodziejstw medycyny naturalnej. mia艂am guzki mniejsze i jeden bardzo du偶y; bola艂a mnie szyja a偶 za ucho, dusi艂o przy wysi艂ku i chodzeniu, klucha w gardle, szyja gruba, migotanie serca. Byl dr. endokrynolog, USG, biopsja. Po tych badaniach nie mog艂am m贸wi膰 jaki艣 czas a szyja bola艂a bardzo. Na szcz臋艣cie nie byl to guz z艂o艣liwy. Po 10 dniach od djagnozy wszystko by艂o niemi艂ym wspomieniem. Dzi臋ki medycynie naturalnej, ona jest matk膮 medycyny akademickiej. 呕ycz臋 du偶o dobrego zdrowia na ka偶dy dzie艅. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Alicja N Napisano Stycze艅 1, 2009 Szcz臋艣liwego 2009 roku! Nie czytam wszystkich wypowiedzi na forum, ale proponuj臋, 偶eby r贸wnolegle korzysta膰 z dobrodziejstw medycyny naturalnej. mia艂am guzki mniejsze i jeden bardzo du偶y; bola艂a mnie szyja a偶 za ucho, dusi艂o przy wysi艂ku i chodzeniu, klucha w gardle, szyja gruba, migotanie serca. Byl dr. endokrynolog, USG, biopsja. Po tych badaniach nie mog艂am m贸wi膰 jaki艣 czas a szyja bola艂a bardzo. Na szcz臋艣cie nie byl to guz z艂o艣liwy. Po 10 dniach od djagnozy wszystko by艂o niemi艂ym wspomieniem. Dzi臋ki medycynie naturalnej, ona jest matk膮 medycyny akademickiej. 呕ycz臋 du偶o dobrego zdrowia na ka偶dy dzie艅. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Alicja N Napisano Stycze艅 1, 2009 Szcz臋艣liwego 2009 roku! Nie czytam wszystkich wypowiedzi na forum, ale proponuj臋, 偶eby r贸wnolegle korzysta膰 z dobrodziejstw medycyny naturalnej. mia艂am guzki mniejsze i jeden bardzo du偶y; bola艂a mnie szyja a偶 za ucho, dusi艂o przy wysi艂ku i chodzeniu, klucha w gardle, szyja gruba, migotanie serca. Byl dr. endokrynolog, USG, biopsja. Po tych badaniach nie mog艂am m贸wi膰 jaki艣 czas a szyja bola艂a bardzo. Na szcz臋艣cie nie byl to guz z艂o艣liwy. Po 10 dniach od djagnozy wszystko by艂o niemi艂ym wspomieniem. Dzi臋ki medycynie naturalnej, ona jest matk膮 medycyny akademickiej. 呕ycz臋 du偶o dobrego zdrowia na ka偶dy dzie艅. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kwshdfwiudw8udow Napisano Stycze艅 1, 2009 mam hashimoto, leczesie sie od p贸艂 roku- wczoraj robi艂am badania , ale wizyte mam dopieo 10 stycznie. moze ktos mi powie czy mam dobre wyniki? tsh- 0.675 a norma to 0.27 - 4.2 ft4 20 a norma do 22 i anty-tpo 27 a norma do 34 i anty-tg w normie i jeszcze jedno, jak to jest z tymi cia艂ami anty-tpo, bo wczesniej mia艂am 57 teraz mam 37(biore lek od jakiegos czasu), czy moze dojsc do tego ze te anty-tpo beda w koncu w normie? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 cytryna wawa Napisano Stycze艅 2, 2009 Wyniki masz dobre, chocia偶 wiele zale偶y od tego jak si臋 czujesz - przy takich wynikach niekt贸rzy mog膮 si臋 czu膰 藕le, bo poziom hormon贸w jest wysoki, a niekt贸rzy mog膮 si臋 czu膰 wspaniale, bo taka jest dla nich w艂a艣ciwa dawka leku. Wyniki to nie wszystko, wa偶na jest redukcja objaw贸w i samopoczucie. Przeciwcia艂a mog膮 skaka膰 mniej lub bardziej z r贸偶nych powod贸w, takich jak cho膰by og贸lny stan zdrowia, spos贸b od偶ywiania przed kolejnymi badaniami, brane witaminy czy inne suplementy albo lekarstwa czy nawet nawodnienie organizmu. Ty masz ich malutko, wi臋c nie ma si臋 czym martwi膰. Ich ilo艣膰 mog艂a si臋 zmniejszy膰 pod wp艂ywem leczenia hormonalnego. Nie ma potrzeby ich cz臋stego badania. Ta norma te偶 zosta艂a zreszt膮 stworzona tak pi razy oko, wi臋c nie kieruj si臋 ni膮 zbytnio. Przeciwcia艂a lekko ponad norm臋 nie oznaczaj膮 absolutnie nic. Do diagnozy autuimmunologicznej choroby tarczycy ich ilos膰 musi by膰 znacznie wi臋ksza, a przy pozosta艂ych chorobach tarczycy przydatno艣膰 tego badania jest ograniczona. Moim zdaniem nie musisz w najbli偶szym czasie bada膰 ponownie przeciwcia艂, bo w Twoim przypadku nie ma to ani znaczenia diagnostycznego, ani nie pomo偶e w ocenie leczenia. Poziom aTPO powy偶ej normy, nawet do kilkuset, miewaj膮 r贸wnie偶 ludzie zupe艂nie zdrowi. Na jakiej podstawie lekarz zdiagnozowa艂 Hashimoto? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kwshdfwiudw8udow Napisano Stycze艅 2, 2009 lekarz zdiagnozowa艂 hashimoto na podstawie usg i biopsji. A jesli chodzi o moje wyniki, to czy nie wydaje Ci sie ze sa dobre w tej chorobie? dlatego ze w tej chorobie tsh jest chyba lepiej jak jest niskie? i ft4 tez chyba lepiej jak jest wysokie? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 TEZ MAM HASHI Napisano Stycze艅 2, 2009 i co dziwne....robi艂am sobie badania ANA -na przeciwcia艂a przeciwj膮drowe i wysz艂y mi dobre czyli ujemne, a z tego co sie orientuje przy chorobach autoimmunoligicznych powinno ANA wyjsc dodatnie, czyli przy hashi tez bo jest to przeciez choroba autoimmunologiczna.hmmm nie rozumiem juz tego, moze ktos mi wyjasni- dziekuj臋 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 cytryna wawa Napisano Stycze艅 2, 2009 Tak, wyniki s膮 "dobre", ale tak jak pisa艂am wcze艣niej, wyniki to nie wszystko, wi臋kszos膰 os贸b czuje si臋 dobrze przy tsh poni偶ej 1 i ft4 bli偶ej g贸rnej granicy normy, ale s膮 osoby, kt贸re 偶eby czu膰 si臋 podobnie musza mie膰 inny poziom hormon贸w. To jest kwestia indywidualna. Je偶eli nie masz objaw贸w chorob, to nie zmieniaj dawki :-) Badanie ANA niewiele zmienia w diagnozie Hashi, bo nie wszyscy z Hashi je maj膮 i nie wszyscy z tymi przeciwcia艂ami maj膮 Hashi. POdstaw膮 diagnozy Hashimoto jest badanie tkanki tarczycy pobranej w trakcie biopsji. W cz臋艣ci przypadk贸w chorob臋 wida膰 te偶 na USG i robi si臋 wtedy badanie przeciwcia艂 偶eby potwierdzi膰 diagnoz臋. Skoro mia艂a艣 biopsj臋 i jasno wskaza艂a na wyst臋powanie Hashimoto, nie ma powodu bada膰 prezeciwcia艂. Skoro chcesz si臋 pobada膰 dla pewno艣ci, bo widz臋, 偶e lubisz bada膰 przeciwcia艂a ;-) to masz ca艂膮 mas臋 innych rodzaj贸w przeciwcia艂 wyst臋puj膮cych w chorobach autoimmunologicznych. Osoby z Hashi cz臋sto zapadaj膮 na inne choroby o pod艂o偶u autoimmunologicznym. Ale sama obecno艣膰 przeciwcia艂 to za ma艂o 偶eby zdiagnozowa膰 wi臋kszo艣膰 chor贸b autoimmunologicznych. NA w艂asnym przyk艂adzie mo偶esz nawet zobaczy膰, ze takie badania mog膮 by膰 myl膮ce. A dlaczego akurat u Ciebie nie ma przeciwcia艂 - o to musisz chyba zapyta膰 lekarza, bo ja nie wiem :-) mo偶e dlatego, 偶e rodzaj贸w przeciwcia艂 wyst臋puj膮cych w poszczeg贸lnych chorobach autoimmunologicznych jest wiele, a bada si臋 tylko te wyst臋puj膮ce najcz臋sciej. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mad偶ena Napisano Stycze艅 3, 2009 S艂uchajcie. Ja ostatnio okropnie schud艂am, swoj膮 drog膮 od paru lat telepi膮 mi si臋 r臋ce, i mam zadyszki. Ostatnio jednak by艂o tego zbyt du偶o. Zrobi艂am morfologi臋, bo my艣la艂am, 偶e to jaka艣 anemia, a do tego na wszelki wypadek TSH, bo 3 lata temu by艂o w normie. A teraz TSH mam 0,005. Posz艂am do Internisty, da艂 mi skierowanie do lekarza endokrynologa - jeszcze si臋 tam nie dodzwoni艂am i dora藕nie METIZOL po 2 tabletki rano i w po艂udnie, oraz propranolol po 1 tabletce rano i wieczorem. I wzi臋艂am to wczoraj pierwszy i ostatni raz. W nocy nie mog艂am spa膰, bola艂y mnie uszy, w臋z艂y ch艂onne, mi臋艣nie, ko艣ci. Dos艂ownie jakbym mia艂a gryp臋. Do tego doszed艂 strach, 偶e og艂uchn臋 (bo mam niedos艂uch i jestem po operacji w wyniku otosklerozy, a teraz czeka mnie druga). Jestem za leczeniem, ale nie takim kosztem. Porad藕cie co robi膰? Czy mo偶e endokrynolog co艣 poradzi? A dodaj臋, 偶e z kiepskimi wynikami by艂a u swojego Internisty w maju i to by艂o NIC Wielkiego. W moim o艣rodku jest taka moda. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mad偶ena Napisano Stycze艅 4, 2009 Ja jaki艣 ju偶 czas nie czu艂am si臋 najlepiej.Konkretnie od maja 2008. na 艣wi臋ta okropnie schud艂am i wci膮偶 by艂am g艂odna. Zrobi艂am morfologi臋 i TSH. Morfologia wysz艂a w normie, a TSH 0,005. By艂am u lekarza pierwszego kontaktu, powiedzia艂 偶e wynik jest 艣rednio z艂y i da艂 skierowanie do endokrynologa. Przepisa艂 dora藕nie PROPRANOLO po jednej tabletce rano i wieczorem i METIZOL po 2 tabletki rano i w popo艂udniu. I wzi臋艂am to, bo czyta艂am co robi tarczyca z cz艂owiekiem. Tylko, 偶e w nocy mia艂am tak膮 jazd臋 - bola艂y ko艣ci, bola艂y mi臋艣nie, bola艂o mnie operowane jedno i drugie ucho, g艂ow臋 mi rozrywa艂o na kawa艂ki, oczy szczypa艂y wo艂a艂y spa膰, ale sen nie przychodzi艂, nie mia艂am nawet si艂y czyta膰,偶eby czas min膮艂. I podj臋艂am decyzj臋, 偶e jak mnie b臋d膮 tym leczy膰, to po prostu nie wyzdrowiej臋. Za 偶adne skarby 艣wiata. Jak wy si臋 czuli艣cie po Metizolu, a mo偶e endokrynolog da mi cio艣 innego. Nie cierpi臋 艂yka膰 tabletek. Pozdrawiam wszystkich i poma艂u b臋d臋 czyta膰 wiadomo艣ci, mo偶e znajd臋 odpowied藕. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mad偶ena Napisano Stycze艅 4, 2009 Ja jaki艣 ju偶 czas nie czu艂am si臋 najlepiej.Konkretnie od maja 2008. na 艣wi臋ta okropnie schud艂am i wci膮偶 by艂am g艂odna. Zrobi艂am morfologi臋 i TSH. Morfologia wysz艂a w normie, a TSH 0,005. By艂am u lekarza pierwszego kontaktu, powiedzia艂 偶e wynik jest 艣rednio z艂y i da艂 skierowanie do endokrynologa. Przepisa艂 dora藕nie PROPRANOLO po jednej tabletce rano i wieczorem i METIZOL po 2 tabletki rano i w popo艂udniu. I wzi臋艂am to, bo czyta艂am co robi tarczyca z cz艂owiekiem. Tylko, 偶e w nocy mia艂am tak膮 jazd臋 - bola艂y ko艣ci, bola艂y mi臋艣nie, bola艂o mnie operowane jedno i drugie ucho, g艂ow臋 mi rozrywa艂o na kawa艂ki, oczy szczypa艂y wo艂a艂y spa膰, ale sen nie przychodzi艂, nie mia艂am nawet si艂y czyta膰,偶eby czas min膮艂. I podj臋艂am decyzj臋, 偶e jak mnie b臋d膮 tym leczy膰, to po prostu nie wyzdrowiej臋. Za 偶adne skarby 艣wiata. Jak wy si臋 czuli艣cie po Metizolu, a mo偶e endokrynolog da mi cio艣 innego. Nie cierpi臋 艂yka膰 tabletek. Pozdrawiam wszystkich i poma艂u b臋d臋 czyta膰 wiadomo艣ci, mo偶e znajd臋 odpowied藕. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jak to jestt Napisano Stycze艅 4, 2009 Chodzi mi o to ze niektorzy przy duzej liczbie podwy偶szonego anty-tpo maja tarczyce zdrow膮, a niektorzy przy malej liczbie podwyzszonego anty-tpo juz nie , po potwierdzeniu badania usg i biopsji, ktore na to wskazuja(ale chodzi mi w obu przypadkach ze hormony sa w normie).Np. ktos ma anty tpo 1000 i po zrobieniu usg tarczyca zdrowa i hormony w normie a np. ktos ma anty-tpo tylko 60 a po zrobieniu usg i biopsji wychodzi ze tarczyca chora a hormony w normie, ...zastanawiam sie dlazcego tak jest ze ludzie z wiekszymi przeciwcialamami maja jeszcze tarczyce zdrwoa a niektorzy z nie duzo podwyzszonymi znty- tpo juz maja chora.O co tu chodzi? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mad偶ena Napisano Stycze艅 4, 2009 Rany boskie!!!! :) Komputer mi pisa艂, 偶e nie da rady tego wys艂a膰. I tyle si臋 naklika艂o. A to wszystko jedno i to samo.... Sorki za monotematyczno艣膰. Ju偶 si臋 to nie powt贸rzy Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mad偶ena Napisano Stycze艅 4, 2009 Rany boskie!!!! :) Komputer mi pisa艂, 偶e nie da rady tego wys艂a膰. I tyle si臋 naklika艂o. A to wszystko jedno i to samo.... Sorki za monotematyczno艣膰. Ju偶 si臋 to nie powt贸rzy Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marietkaaaasa Napisano Stycze艅 4, 2009 majac hashimoto mam powiekszone wole i 2 malenkie guzki- czy tez guzki to normalne ze wystepuja przy hashimoto? i czy one w przysz艂osci moga byc rakowe? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 podpowie kto艣 Napisano Stycze艅 5, 2009 witam tsh mam 3,99 norma jest 0,27-4,20 lekarz da艂 mi skierowanie do endokrynologa, powiedzia艂 偶e widoczne jest wole. Podpowiedzcie jakie dodatkowe badania mog臋 zrobi膰 lub jakie ma zleci膰 mi lekarz. Leczy艂am si臋 8 lat temu i 偶adnych dodatkowych bada艅 mi nie kaza艂 robi膰 tylko usg kt贸re wtedy by艂o w normie. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 cytryna wawa Napisano Stycze艅 5, 2009 marietkaaaasa --> guzki wyst臋puj膮 przy Hashi, ja te偶 je mam. Mog膮 w przysz艂o艣ci "zez艂o艣liwie膰", dlatego w艂a艣nie robi si臋 biopsj臋 zmian hipoechogenicznych albo w inny spos贸b podejrzanych, regularnie robi USG 偶eby sprawdzi膰, czy si臋 nie rozrastaj膮, te kt贸re rosn膮 si臋 wycina (lub ostrzykuje etanolem). Wszystko to po to, 偶eby jak najwcze艣niej wykry膰 ewentualny nowotw贸r, bo wcze艣nie wykryty jest ca艂kowicie wyleczalny. Ale nie ma si臋 co martwi膰 na zapas - mo偶e nie do偶yjemy do ich zez艂o艣liwienia ;-) Je偶eli moze Ci臋 to jakos pocieszy膰 - cz臋艣膰 guzk贸w znika w trakcie brania hormon贸w. podpowie kto艣 --> Badania kt贸re warto zrobi膰 to jeszcze USG tarczycy (trzeba zrobi膰 znowu, skoro robi艂a艣 tak dawno), przeciwcia艂a tarczycowe, je偶eli masz kas臋 to te偶 ft4 (ewentualnie te偶 ft3, ale na samym pocz膮tku leczenia nie jest tak istotne) - je偶eli trafisz do dobrego endo i tak je zleci w trakcie pierwszej wizyty. Dwa najcz臋sciej zlecane na pocz膮tku leczenia badania to tsh i usg tarczycy. Wszystko zale偶y od tego, czy chcesz leczy膰 si臋 prywatnie, czy u lekarza z NFZ. Je偶eli to pierwsze, to mo偶esz ju偶 teraz zrobic ca艂y powy偶szy zestaw, je偶eli to drugie - poczekaj co zleci endo, bo internista i tak nie mo偶e zleci膰 specjalistycznych bada艅 (chyba tylko USG i TSH o ile dobrze pami臋tam). Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 lakri Napisano Stycze艅 5, 2009 Do ===> Alicja N 01.01.2009] : "...ale proponuj臋, 偶eby r贸wnolegle korzysta膰 z dobrodziejstw medycyny naturalnej." Prosz臋 Ci臋 Alicjo N napisz co艣 wi臋cej o tej medycenie naturalnej. Od kilku lat bior臋 Eutyrox (wcze艣niej Letrox) z powodu niedoczynnosci tarczycy i guzk贸w, kt贸re niestety powi臋kszy艂y si臋 ostatnio. Endokrynolog kieruje mnie na biopsj臋, ale boj臋 sie tego. Czy Tobie uda艂o sie wyleczy膰 z niedoczynno艣ci? Z guzk贸w tarczycy? Czy jest wog贸le mo偶liwe wyleczeni guzk贸w bez ingerencji chirurga? Przeczyta艂am pierwsze 6 stron topiku, Dr Q napisa艂/a w jednym po艣cie, 偶e jest mo偶liwo艣膰 wyleczenia niedoczynno艣ci tarczycy. Czy to prawda? Na razie nie mam czasu na przeczytanie wszystkich wypowiedzi, postaram si臋 zapozna膰 dok艂adnie z topikiem w najbli偶szy weekend. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jak to jestt Napisano Stycze艅 5, 2009 Chodzi mi o to ze niektorzy przy duzej liczbie podwy偶szonego anty-tpo maja tarczyce zdrow膮, a niektorzy przy malej liczbie podwyzszonego anty-tpo juz nie , po potwierdzeniu badania usg i biopsji, ktore na to wskazuja(ale chodzi mi w obu przypadkach ze hormony sa w normie).Np. ktos ma anty tpo 1000 i po zrobieniu usg tarczyca zdrowa i hormony w normie a np. ktos ma anty-tpo tylko 60 a po zrobieniu usg i biopsji wychodzi ze tarczyca chora a hormony w normie, ...zastanawiam sie dlazcego tak jest ze ludzie z wiekszymi przeciwcialamami maja jeszcze tarczyce zdrwoa a niektorzy z nie duzo podwyzszonymi znty- tpo juz maja chora.O co tu chodzi? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 a dlaczego a dlaczego Napisano Stycze艅 5, 2009 A dlaczego niekt贸re koty s膮 pr臋gowane, a niekt贸re nie? Ka偶dy organizm jest inny, dlatego te r贸znice. I badania s膮 robione na r贸偶nych etapach choroby. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hrdadwdf Napisano Stycze艅 6, 2009 Moze ktos , kto sie zna zinterpretowac wyniki moje?Z g贸ry dziekuje Progesteron mam 14,83 a norma to 1,7 - 27 Testosteron mam 0,501 a norma to 0,06-1,0 Estradiol mam 158 a norma to 40-261 Wyniki robi艂am z powodu wypadania w艂os贸w, robi艂am w fazie lutealnej i to s膮 normy w艂asnie dla fazy lutealnej czyli po owulacji w 22 dniu cyklu.......a pytam poniewaz s艂ysza艂am ze wazne tu sa proporcje, a ja nie bardzo sie orientuje Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 czy moge byc chora Napisano Stycze艅 6, 2009 Czesc jestem tu nowa i bardzo prosilabym o rade. Bylam jakis czas temu na badaniach na tarczyce (tsh) i zmartwil mnie wynik bo mial 5.35 a norma jest do 4.20. Gdy bylam u lekarza powiedzial mi ze to nie jest az tak wysoko i nie mam sie czym przejmowac. A jednak ja sie przejmuje bo mi sie wydaje ze to wysoko i jak sprawdzalam jakie sa objawy nadczynnosci to takie mam. Najbardziej martwi mnie to ze tyle jak oszalala. Prosze a nawet blagam o pomoc, rade.... czekam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach