Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Roxanna

Progesterona - wyniki badań, leczenie, wasze problemy

Polecane posty

Gość miki25
z nowym tygodniem witam wszystkie dziewczyny

Gość miki25
u mnie ok ,ja po owulacji i teraz czekam :-) zastanawialam sie caly weekend jak bardzo PRL i PGR sa od siebie zalezne ???? czy PGR jest tylko zalezny od cialka zoltego?? i jescze jedna moja watpliwosc- skoro wiadomo ze czasem mimo ze jest ciaza to wystepuje okres- krwawienie to czy u NAS jesli mamy niski progesteron jest to mozliwe czy krwawienie oznacza nici z ciazy??? co o tym myslicie dziewczatka a moze cos wiecie???

Gość miki25
jestem dzis sama ?? :-(

Gość miki25
witajcie dziewczyny, wczoraj dokopalam sie do informacji na naszym bocianie na temat witaminy B6, jest ona ponoc pomocna w podwyzszaniu progesteronu i nalzey ja brac w 2 fazie cyklu w dawce 100-200 mg dziennie. tak wiec kupilam i wczoraj wzielam :-) no i to zawsze witamina nie ziola ktorych nie powinno sie laczyc ze srodkami hormonalnymi pozdrawiam i piszcie co u Was??

Gość No i tu te same baby
Malwina i inne jekoły!!!! A gdzie Gvalchca,Pakawsm,MarzenaB,Ewcia -Prolaktynka-brakuje waszych glupot i błędów ortograficznych!!!!

Gość Mimira
A czy ktoś mi powie jakie sa objawy złych poziomów tych wszystkich hormonków???Oprócz tego że nieregularne cykle??? Pytam bo też się o siebie martwie.

Witajcie dziewczyny :) dawno nie zaglądałam, bo byłam zaganiania trochę ;) Odebrałam swoje wyniki, co prawda z końca tamtego roku, ale z tego co mi mówił lekarz - nie wiele się zmieniły ;) - progesteron - 0,54 - FSH - 5,14 - TSH - 3,14 - PRL - 15,69 - testosteron - 1,00 Szczerze się przyznaję, że nie mam pojęcia co oznaczają te wszystkie liczby :D Stąd moje pytanie do Was - może któraś będzie mądrzejsza i bardziej doświadczona i mi pomoże te wyniki zinterpretować :) Z góry dziękuję 👄 Pozdrawiam i czekam na kontynuacje Waszych historii :)

Gość miki25
witajcie, Roxanna, wiec ja specjalistka na razie w jednostkach badan nie jestem z tego co jednak sama wiem z wlasnego doswiadczenia to prl ((prolaktyna) u ciebie jest raczej w normie (z tego co pamietam to na forum prolaktyna czesto pojawiala sie informacja ze 3-15 jest norma) przy czym w praktyce do zajscia w ciaze wedlug niektorych lekarzy musi byc gdzies posrodku zakresu normy) progesteron podawala wczesniej jak dobrze pamietam Malwina wiec sprawdz, ale wazny jest dzien cyklu w ktorym robilas badanie bo jak wiesz w 2 czesci PGR sie podnosi ! wogule jak znajde gdzies normy to Ci napisze ale czy nie masz ich na badaniu??? labolatorium powinno je podawac :-) chyba z testosteronem tez masz ok :-) moze Ci duzo nie pomoglam, pozdrawiam i pisz co tam u Ciebie??

Co do tych wyników, to badania miałam robione w 2 fazie cyklu właśnie :o a poziom prg jest koszmarnie mały :o eh, co u mnie... Na razie nic ;) dzisiaj byłam na kolejnych badaniach, bo na ostatniej wizycie lakarz wymyślił, że moje problemy z poziomem prg mają związek z tarczycą :o i czekam sobie teraz do 25 października na wizytę i opinię lekarza ;) Także miesiąc pożyję w spokoju, ale i małej ciekawości co dalej będzie ... :D A jak u Ciebie staranka? :)

Gość miki25
teoria mowi powinno sie udac a jak w praktyce zobaczymy, teraz okres czekania jeszcze jeden tydzien :-( biore wit B6 od 17 dnia cyklu bo jak juz wam pisalam naczytalam sie na naszym bocianie ze podwyzsza progesteron i ja wzielam pierwsza dawke to mialam takie mrowienie w podbrzuszu, hmm a tak poza tym to zaczynaja sie takie niesmiale nawet tego nie nazwe bole , no cos tam sie dzieje w brzuszku, troszke jajniki i posrodku tak bym chciala zeby sie udalo :-)

Gość miki25
nasz topik chyba umiera smiercia tragiczna, dziewczyn z podwyzszona prolaktyna jest wiecej niz z niskim progesteronem ???

Gość anja_25
Witam ja niestety także mam niski poziom progesteronu, wczoraj odebrałam wyniki badań w 21 dniu cyklu - 0.52 nmol/L. Wizytę u gin. mam dopiero na 16 pażdziernika. Chciałabym zacząć starania o dzidzię...i obawiam się że ten niski poziom progesteronu może być przeszkodą ? Wcześniej na moje problemy z nieregularnymi cyklami lekarz przepisał mi pigułki anty. dokładnie mikogynon 21 (brałam ok. 2 lata), ale problemy z okresem zaczęly się dopiero po odstawieniu....

Hej dziewczyny. Ja też niestety należe do tej grupy kobiet z niskim progesteronem. Od kad pamiętam to zawsze miałam brunatne plamienia w 2 fazie cyklu, trwały one oko 3 dni. Jak się potem dowiedziałam to niedomoga lutealna której powodem jest za mało progesteronu. Potem przez 3.5 roku brałam tabletki i byył zupełny spokój. 8 miesiecy temu odstawiłam i do tej pory nie moge dojść do ładu z cyklami, brałam luteine po której wszystko się regulowało ale kiedy odstawiałam to znowu miałam cyrki. Poza tym lekarz wykrył u mnie brak owulacji, luteina ma mi w tym pomóc ale tego nei jestem taka pewna. Przez ostatnie 2 cykle moje plamienia trwały az 10 dni, dlatego lekarz zadecydował o 3 miesięcznej kuracji z luteiną. Jestem po pierwszej dawce luteiny, wczoraj wzielam ostatnią tabletkę i juz dzisiaj zauwazyłam leciutkie plamienie. Te plamienia to moja zmora i nie wiem czy da sie to w ogole wyleczyć. O ile wiem przy niedomodze lutealnej mzna zajśc w ciąze ale trzeba ją podtrzymywac własnie progesteronem. Ja jeszczen ie staram się odziecko ale lekarz mowi że powinnam siezdecydowac, być moze po porodzie moje hormony ustawią sie inaczej. Nie miałam robionych badań hormonalnych, ale tezj estem ciekawa jak wygląda sprawa z prolaktyną, to pewnie przezn ią niedochodzi do owulacji. Narazie poczekam i zobacze co zdziała ta luteina, mam nadziejeze wszystko jakoś się ułozy... Pozdrawiam

Roxanna wyniki średni e w którym dniu cyklu, podejrzewałabym utajona niedoczynność tarczycy anja25 iludniowe masz cykle? bo taki wynik wskazuje na brak owulacji jak coś to pytajcie przez livechat na www.sklep.starania.pl bo ja często potem nie moge odnaleźć wątków

Gość Peru
Witajcie Dziewczyny! Szperalam po stronach internetowych aby dowiedziec sie cos wiecej na temat niedoboru progesteronu poniewaz sama mam z tym problem. Niestety nie jestem az tak zaawansowana w temacie jak Wy ( co przed chwilka przeczytalam). Planuje zajsc w ciąże ale mysle ze w moim przypadku nie bedzie to az tak p[roste. Jutro jade do ginekologa na wizyte. Kilka miesiecy temu pojawily mi sie duze problemy z miesiaczka ( opóżnienia 1 miesiąc). Najpierw pomyslalam ze jestem w ciazy ale kiedy poszlam do lekarza okazalo sie ze to cos zupelnie innego. Zrobilam badania na progesteron i jak mi lakrz powiedzial na 5,30 normy mam 3,16. Nie wiem czy to jest az tak niski poziom progesteronu i czy da sie to jakos wyleczyc. Slyszlam od kolezanki ze jej siostra cierpi na to samo co ja i juz 2 razy poronila w 7 tyg ciazy! Bardzo chcialabym tego uniknąć. Jeśli mozecie daradżcie mi cos. Martwie sie...

Gość marlencia
mam problem nie moge zajsc w ciaze od 2 lat lekarz zalecił mi badanie progesteronu wlasnie je odebralam ale nie wiem co oznaczaja progesteron 17.96ng/ml f.folikularny o.2-1.5 f.owulacyjna 0.8-3.0 f.lutealna 1.7-27.0 f.postmenopauzalna 0,1-0.8 ciaza 1 trymestr 16.4-49.0 ciaza 2 trymestr 19.7-52.o ciaza 3 trymestr 25.3-93.o

Gość polakasik
Bardzo się cieszę że rozpoczęłaś ROXANO ten temat... Moja przygoda z tym wszystkim niestety dopiero się zaczyna;( Mam 19 lat i od zawsze strasznie nieregularne i bolesne miesiączki. Ostatnio poszłam do ginekolog i okazało się że mam tyłozgięcie macicy co może w pewien sposób w przyszłości utrudniać zajście w ciążę i powoduje bolesne miesiączki... Miałam wykonać badania na FSH, estradiol i progesteron... Odebrałam dziś wyniki i okazało się że mam za wysoki poziom FSH i za niski estradiolu i progesteronu... Jutro mam wizytę u mojej ginekolog i strasznie się boję... Z tego co piszecie wynika że mogę pożegnać się z marzeniami o ślicznych różowych bobaskach w przyszlości... A ja przecież tak kocham dzieci...

Gość kasia222
Cześć dziewczyny. Na forum progesteronu jetsem nowa, wczesniej trapiła mniie prolaktyna, teraz biore dostinex i jakos jest w normie, za to progesteron w 23 dniu cyklu kiepściutki 5,69, za mały powinien byc 3 razy większy. Biorę luteine 50. Dodam że staramy sie z mężem o dzidziusia, czy któraś z Was po kuracji lutealnej zaszłą w ciąże i ile to trwało. Dziękuję za odpowiedz

Gość aga81-81
jakie sa objawy niskiego progesteronu? ja np. przed owulacją czuje sie fatalnie, kołatanie serca, mdłości jestem nieżywa , dopiero po owulacji dochodze do siebie....nie biore zadnych srodków antykoncepcyjnych i chyba wybiore sie do gina po plastry evra , no bo nie moge tak funkcjonować... ten cykl był dla mnie koszmarem, nie zawsze tak mam ale czasami zdarza się :( dopiero w 15d.c. czuje sie dobrze!

Gość agorla2
Witam. Pomóżcie!!! Robiłam progesteron w 20estym dniu cyklu i wyszedł 6,9 (pisało norma), a gin powiedziała, że niski jest i dała mi luteinę. Pytałam jej jakie są szanse na ciążę procętowo nie chciała się wypowiadać( g....a D...) Dodam jeszcze, że kiedyś nie miałam problemu z tym hormonem. Co może mieć wpływ na obniżenie progesteronu? dieta? zmiana styly życia? nerwy? normalnie już głupieję gdzie szukać przyczyny (mam teraz 30 lat)

Gość 2001
moj lekarz zalecił badanie progesteronu w 19, 23, 27 dc w 19 wyszedł 0,77 jutro ide na drugie badanie

Gość katrina83
Polecam ziołowy lek Castagnus!!!

Gość kulka5
Witam dziewczyny!Odkad nie mieszkam w Polsce (X2004) zaczely sie moje problemy hormonlane..Wczesniej mialam raczej regularne miesiaczki.a od wyjazdu zaniki miesiaczki na kilka miesiecy.Potem wyjazd do polski-i branie hormonow-najpierw estrogen-5mg-Orgametril-przez 7 dni na wywolanie miesiaczki,potem 16-25 dzien cyklu duphaston.Potem bralm tylko duphaston- i okres sie utrzymywal.ale jak przestawlam brac duphaston to znowu brak okresu....i na nowo orgametril...i to sie powtarzalo...w II 2010 mialam sprawdzan droznosc jajnikow-i wszytsko bylo w porzadku...Zmienilam lekarza na gin endokrynologa..i on stwierdzil,ze organometril byl za mocny i zapisal mi estrofem- 2mg estrogenu przez 21 dni i ostatnie 7 dni dolozony duphaston,potem 7 dni przerwy na miesiaczke-ktora byla (: Potem estrofem mialm zmieniony na estrofem mite-1mg i ciagle dodatek duphastonu, potem zostal mi sam duphaston 16-25 dzien cyklu. I w pierwszym cyklu udalo mi sie zajsc w wypragniona ciaze.....Ale w 9 tygodniu ciazy dostalm plamienia i wtedy na usg wytkazano,ze brak serduszka plodu i kazano mi czekac tydzien na kolejne usg- i wtedy usg pokazalo,ze plod jest martwy-zatrzymal sie w 7 tygodniu.....poronienie...Bralam jedna tabletke duphastonu na dzien,potem doszly 2...Bardzo przykre przezycie....Moj ginekolog jeszcze wczesniej zlecil mi zrobienie badan wielu hormonow:estrogenu,progesteronu,tarczycy,prolaktyny,testosteronu.....LH i FSH. Wszytskie byly w normie poza LH i FSH-zanizone. Szczegolnie LH-ale brak pco. no i oczywiscie milam zanizony estradiol i progesteron-ale porownujac miesiace wstecz hormony te dosc sie podwyzszyly....Teraz musze odczekac 3 miesiace i mozemy zaczac znowu starania...Ale najpierw musze zrobic kolejne badania i zmieniam lekarza.Gdyz ten ostatni mimo niskiego poziomu progestreonu zalecal zajsc mi w ciaze-ktorej nie utrzymalam...To nie jest jego wina...Ale wydaje mi sei,ze najpierw trzeba to wyregulowac..i wtedy zaczac starania...W maju mam wizyte podobno u dobrego ginekologa (poleconego przez kumpele). U mnie dochodzi ten probelm,ze mieszkam w Irlandi-a tu calkiem inaczej podchodzi sie do kobiety w ciazy- przez pierwsze 12 tyg nie uznaja ciazy i nie daja zadnych lekow na podtrzymanie.......Ufam jedynie polksim lekrzom-ale przyjmujacych w Polsce.Bo ci z Irlandi- ktorzy przeniesli sie tutaj z Polski-to wedlug mnie tacy-ktorym nie powiodlo sie w Polsce.....

Gość week of view
moj problem wyglada w ten sposob ze nibe wszystko ok z prolaktyna i progesteronem i nie wiadomo skad moje problemy....pewnie czeka mnie masa badan teraz, zacznie sie latanie po lekarzach, a chcialabym zeby wkoncu wszystko wrocilo do normy bo moja sytuacja niestety nie jest najciekawsza...

Gość Pauuliśka)))
Hej...czytałam tu troszke ..i niestety mam ten sam problem...zmagam się z nim od 5 lat porazka...załamałam się troche.....((((((((((((((((..i myśle o zmianie lekarza...bo to Syzyfowa praca....rośnie prg..i spada..i dół(((((((((((((((

Gość Pauuliśka)))
do vaniliasky Mam ten sam problem...biore duphaston....rośnie przestane i spada i tak w koło(((((((((((((((

Gość Gabrysia1987
Witam, podejrzewam u siebie niedobór progesteronu, przede wsyztkim przez krwawienia 2 dni przed miesiączką (mam tak od 5 miesięcy) i wahania nastrojów. I szukam inf na ten temat, chciałabym sprawdzić poziom progesteronu u siebei, ale nie wiem jak się do tego zabrać.. tu piszą, że wykonuje się "badanie oceniającego stężenie progesteronu we krwi" (http://www.hormonalne.choroby.biz/Niedob%C3%B3r+progesteronu) ale nie piszą jak to wygląda, czy któraś z Was miała takie badanie, jak się do niego przygotować?