Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 Labirynt2

Gastroskopia!!Kto ja mial?

Polecane posty

Go艣膰 Marpaul
Witam ja mia艂am robion膮 kolonoskopi臋 , a teraz mam mie膰 robion膮 gastroskopi臋 , to pierwsze bardzo 藕le wspominam , boj臋 si臋 i艣膰 na gastroskopi臋 . . Czytam wasze opinie i jestem przera偶ona ! Nie wiem teraz czy i艣膰 , poniewa偶 jak trzymam w buzi patyczek od loda mam odruch wymiotny , a co dopiero jaka艣 rurka! Odp . Z g贸ry dzi臋kuj臋 !

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
I ju偶 po badaniu. Przed gabinetem dowiedzia艂am si臋, 偶e gastroskopia jest robiona bez znieczulenia!!! Mia艂am ochot臋 zwia膰 stamt膮d, ale wesz艂am. Lekarz poinformowa艂 mnie jak przebiega zabieg i powiedzia艂, 偶ebym nie przejmowa艂a si臋 odr****mi wymiotnymi, bo to naturalne. Po艂kni臋cie rurku nie by艂o 艂atwe - mo偶e dlatego, 偶e musia艂am to zrobi膰 bez znieczulenia. Dobrze, 偶e piel臋gniarka m贸wi艂a mi co mam robi膰, bo by艂y momenty, gdy wstrzymywa艂am oddech. Odruch wymiotny co chwil臋. Bekanie te偶. Najpierw wycieka艂a 艣lina, ale potem poczu艂am jaki艣 dziwny smak - nie wiem czy to 偶贸艂膰 czy co, bo lekarz powiedzia艂, 偶e mam du偶o 偶贸艂ci. Wdmuchiwa艂 powietrze, doszed艂 do dwunatnicy, a ja ju偶 zacz臋艂am j臋cze膰. To poj臋kiwanie troch臋 mi pomog艂o. Ju偶 my艣la艂am, 偶e koniec, a on jeszcze wycinki bra艂 i na koniec przep艂uka艂 troch臋 偶o艂膮dek, bo po wzi臋ciu wycink贸w posz艂o troch臋 krwi. I znowu sobie poj臋cza艂am. Po kilku minutach rozbola艂o mnie w okolicy krtani i przy prze艂ykaniu 艣liny i jedzeniu co艣 mi przeskakuje. Mam nadziej臋, 偶e to minie, mo偶e to opuchlizna? Na tylnej 艣ciance gard艂a mam ma艂膮 ran臋. Nie chc臋 straszy膰, wcze艣niej czyta艂am tu opinie. Gdy sz艂am na badanie, w og贸le si臋 nie ba艂am, nie stresowa艂am si臋 - mo偶e dlatego, 偶e przypuszcza艂am, 偶e jednak b臋dzie znieczulenie. Mo偶na pisa膰 - nie b贸j si臋, nie przejmuj si臋, ale to jest tak jak z matur膮 - trzeba to samemu prze偶y膰. Maj膮c ju偶 takie do艣wiadczenie, to jednak na kolejn膮 gastroskopi臋 wola艂abym wybra膰 si臋, 偶eby mi dali znieczulenie i jeszcze g艂upiego jasia. Nie wiem co daje samo znieczulenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
witam, ja dzi艣 mia艂am gastroskopi臋 (cho膰 tak膮 niepe艂n膮, bo sprawdzali mi krta艅 i prze艂yk a偶 do zwieracza prze艂yku). Wczesniej sie naczyta艂am r贸znych komentarzy, niekt贸re by艂y straszne. Ale tak naprawde samo badanie da si臋 prze偶y膰. Jak wszyscy pisz膮, najgorsze jest wk艂adanie rurki, potem ju偶 jakos leci. NAJWA呕NIEJSZE TO ODDYCHA膯! Wszystko siedzi w g艂owie, trzeba sobie wmawia膰 偶e przeciez drogi oddechowe nie s膮 zatkane i mo偶na normalnie oddycha膰. Mi pomaga艂o m贸wienie sobie tego w g艂owie ca艂y czas i oddychanie ustami. Oczywi艣cie mia艂am odruch wymiotny kilka razy ale to norma. A no i troche beka艂am :) Ale piel臋gniarka ca艂y czas uspokaja艂a i m贸wi艂a 偶e to normalne, bo oni tam wpuszczaj膮 troche powietrza kt贸re po prostu musi sie jako艣 wydosta膰. Jak po wszystkim usiad艂am to wtedy najwi臋cej go polecia艂o :) Da si臋 prze偶y膰, ale na w艂asne 偶yczenie bym go nie powt贸rzy艂a. G艂owy do g贸ry, i pami臋tajcie. ODDYCHA膯! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam wszystkich, jestem w szpitalu i okolo 8:30 mialam "przyjemnosc" poczuc co to gastroskopia.... podeszlam do tego spokojnie jak do np wizyty u dentysty ( chwila strachu i po wszystkim ) . Badanie miala wykonac bardzo mila Pani doktor wiec tym bardziej bylam spokojna. Kazali mi sie polozyc na boku dali ustnik i akcja.... wpychali mi to gowno na sile, chcialam uciekac ale mnie trzymali, na poczatku sie dusilam ale w koncu udalo sie oddychac, odruchy wymiotne takie ze prawie mdlalam! Czulam to swinstwo w jelitach doslownie! KOSZMAR... drugi raz na to nie pojde zebym miala sie nawet przekrecic! Co do znieczulen narkozy itd nie mialam nic a jak ktos tu pisze ze to jest ok i moze isc jeszcze raz to pragne sie dowiedziec czym sie otumanil wczesniej..... jest godz 13:30 caly czas boli mnie gardlo a po samym badaniu myslalam ze brzuch mi rozsadzi...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Martusia_juz po
dzisiaj mia艂am gastroskopi臋. I zaskoczenie. By艂o... normalnie i spokojnie. Znieczulenie, ustnik i rurka do gard艂a. Przyjemny lekarz i szybkie badanie. Nie dusi艂am si臋, nie mia艂am problemu z po艂kni臋ciem. Jedyne co... to odruchy wymiotne, ale tego si臋 spodziewa艂am. O艣lini艂am si臋 bardzo, ale to te偶 normalne w tym badaniu. Szczerze powiem, 偶e si臋 ba艂am, czy dam rad臋 i ostatnie 5 minut przed badaniem to by艂a lekka panika, ale jak wesz艂am do gabinetu... uspokoi艂am si臋 i podda艂am si臋 badaniu. Zatem, nie ma si臋 czego ba膰. Wiele zale偶y od pacjenta i jego nastawienia. Moje by艂o pozytywne i dla mnie bardziej nieprzyjemna by艂a ostatnia wizyta u dentysty ni偶 to badanie. Niestety wynik badania jest z艂y i musz臋 go po powt贸rzy膰 za kilka tygodni ale si臋 ju偶 nie boj臋 i spokojnie na nie oczekuj臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pati4444
Ja b臋d臋 mia艂a w najbli偶szy poniedzia艂ek, troch臋 si臋 denerwuj臋. Kolejn膮 noc 艣ni艂 mi si臋 koszmar o gastroskopii. Jestem mega panikar膮...mam nadziej臋, 偶e nie b臋d臋 wymiotowa膰, no, bo niby czym jak b臋d臋 na czczo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
2 gastroskopia.. tym razem przez nos. Ro偶nic臋: 偶adnych problem贸w z odr****m wymiotnym, wi臋kszy komfort psychiczny bo zamiast "szlauchu" ca艂y czas wida膰 cieniutkie ok. 5mm urz膮dzenie. Moment prze艂kni臋cia sondy tez nieprzyjemny ale ze wzgl臋du na rozmiar urz膮dzenia jest to naprawd臋 du偶o 艂atwiejsze. Brak krwawienia z nosa (nos jest znieczulone wprowadzona wcze艣niej rurka z ma艣ci膮 kt贸ra nast臋pnie jest wyci膮gana) czy innych nieprzyjemno艣ci. Minus to wi臋ksze ryzyko infekcji, "wej艣cie" przez nos musi by膰 dostatecznie szerokie, w ci臋偶szych przypadkach mo偶e by膰 wymagana klasyczna gastroskopia... i cena. Jednak nie nale偶y kierowa膰 si臋 wy艂膮cznie cennikiem lecz opiniami, gdy偶 jak w ka偶dym przypadku bardzo du偶o zale偶y od lekarza przeprowadzaj膮cego badanie aby prawid艂owo oceni艂 sytuacje. Inaczej badanie wprowadza jedynie zam臋t lub przed艂u偶a diagnostyk臋 choroby.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Endoskopia
Witajcie, mia艂am dzi艣 wykonan膮 gastroskopi臋 w LUXMedzie (maj膮 podpisan膮 umow臋 z NFZ) i uwaga, je偶eli komu艣 przyjdzie do g艂owy czytanie komentarzy na forach to .....polecam, bo b臋dzie mi艂o zaskoczony:) Kiedy zesz艂am z le偶anki po badaniu powiedzia艂am, 偶e nie by艂o tak 藕le, a Pani doktor zaznaczy艂a, 偶e tak samo zareagowa艂a poprzednia pacjentka.Badanie jak ka偶de badanie. U mnie trwa艂o ono oko艂o 3-5 minut, gard艂o znieczulone, wi臋c nawet nie czujesz jak Ci wk艂adaj膮 rurk臋 do gard艂a (to mo偶e by膰 jedynie nieprzyjemny moment). Odruch wymiotny jest, ja mia艂am dwa razy, ale 偶o艂膮dek pusty, wi臋c nic si臋 nie b臋dzie dzia艂o. Nie s艂ysza艂am jeszcze o 艣miertelnym przypadku wykonywania gastroskopii, ale s艂ysza艂am co si臋 dzieje je偶eli jej si臋 nie wykona, a my w 艣rodku mamy jakie艣 paskudztwo, wi臋c g艂owa do g贸ry i do gabinetu.powodzenia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam ;p mia艂am robion膮 gastroskopi臋 w szpitalu dok艂adnie 26 lipca 2013 roku ..jesli chodzi o badanie to nigdy wi臋cej nie da艂a bym sobie go zrobi膰 , jest okropne dochodzilam do siebie 4 dni , bylam w takim szoku .. badanie bardzo nie boli ale gdy wk艂adaj膮 t膮 sond臋 przez gard艂o to jest naprawde nie przyjemne ....i wydaje si臋 odg艂osy jak zwierz臋ta ale jak trzeba zrobic to niestety lepiej i艣c miec z glowy i wiedziec czy wszystko dobrze jest ..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A_R
NAJGORSZE CO MO呕NA TO CZYTA膯 PRZED BADANIEM OPINIE INTERNAUT脫W. Wybaczcie, ale 3/4 偶al贸w, smutk贸w i gadania, jakie to okropne i straszne to opinie ludzi kt贸rzy si臋 藕le nastawili psychicznie! Wle藕li, rozryczeli si臋 i nie dziwne, 偶e bola艂o, jak si臋 wiercili艣cie. W 偶yciu s膮 gorsze b贸le do zniesienia. Skoro tak si臋 boicie, panikujecie, na sam pocz膮tek ryczycie w gabinecie, to ju偶 jest kwalifikowane jako histeryczny strach, oznaczaj膮cy jak膮艣 niestabilno艣膰 w was. Czytacie te 偶ale i potem macie. To kilka minut m臋ki, ale warte. Lepiej zbada膰 si臋, ni偶 pewnej nocy obudzi膰 si臋 z krwotokiem wewn臋trznym (np. wrzodu, kt贸rego nie chcieli艣cie zbada膰) i traficie nagle do szpitala gdzie na szybko zoperuj膮 was lekarze kt贸rzy was nie znaj膮 i nie robili podstawowych bada艅 do operacji. Aby ratowa膰 偶ycie. To s膮 fakty z 偶ycia. We藕cie si臋 w gar艣膰, otworzy膰 buzi臋 i pocierpie膰 chwil臋, ale m贸wienie, 偶e to rze藕, m臋ka, katorga-g贸wno prawda. Mi piel臋gniarka psikn臋艂a 5 x lidokain膮, po艂kn臋艂o si臋 i z艂y by艂 moment tylko 艂ykania i wyjmowania. Tak to nic nie czu膰. Ka偶dy jest inny. Mo偶e kto艣 idzie pierwszy raz, niech czyta-STRACH MA WIELKIE OCZY A NASZA HISTERIA I PANIKA NASILA B脫LE, DUSZENIE I TAK DALEJ.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jestem 艣wie偶o po gastroskopii i posz艂abym drugi raz :) nic strasznego, nieprzyjemne s膮 momenty gdy masz odruch wymiotny i czuje si臋 troszk臋 cia艂o obce w trzewiach ale to nic nadzwyczajnego. Za to fajnie jest ogl膮da膰 sw贸j 偶o艂膮dek na monitorze, ja wszystko widzia艂am i skupia艂am si臋 na ogl膮daniu a nie na doznaniach. Dentysta jest gorszy ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂aIrka
Ja powiem tylko tyle - mia艂am robion膮 dzisiaj gastroskopi臋 i 偶a艂uj臋, 偶e dzie艅 wcze艣niej czyta艂am te wszystkie komentarze tutaj! Strasznie si臋 przez to zestresowa艂am, nie mog艂am spa膰, mia艂am koszmary, a kompletnie nie by艂o powodu. Mia艂am robion膮 gastro w szpitalu akademickim na ul. Borowskiej we Wroc艂awiu. Na NFZ. Piel臋gniarka by艂a super, mi艂a i wszystko mi wyt艂umaczy艂a. Znieczuli艂a mi gard艂o lidokain膮 w strayu. Kaza艂a prze艂kn膮膰. Poczu艂am dziwne odr臋twienie i jakby mi si臋 zw臋偶a艂 prze艂yk, przez chwile my艣la艂am, 偶e si臋 udusz臋, bo nie czu艂am prze艂ykania 艣liny, ani nic - to by艂a chyba najbardziej nieprzyjemna cze艣膰 zabiegu! Pan doktor rewelacyjny, przy wk艂adaniu endoskopu (10mm) nie poczu艂am praktycznie nic, absolutnie 偶adnego b贸lu, ani te偶 nie mia艂am odruchu wymiotnego. Do艣膰 nieprzyjemne by艂o uczucie, gdy rura dotar艂a do 偶o艂膮dka, bo to jednak cia艂o obce, ale 偶adnego b贸lu! Ca艂y czas oddycha艂am spokojnie i miarowo, tak jak podpowiada艂a mi piel臋gniarka. Przy pobieraniu wycinka nie poczu艂am nic. Lekarz szybko wyj膮艂 rur臋, dopiero na ko艅cu mia艂am lekki odruch wymiotny, ale nic strasznego. Praktycznie wcale si臋 nie ob艣lini艂am. Piel臋gniarka by艂a zaskoczona, 偶e tak dobrze znios艂am to badanie, bardzo mnie chwali艂a, lekarz r贸wnie偶 :) Wierz臋 w to, 偶e nie ka偶dy znosi tak dobrze to badanie, mam kole偶ank臋, kt贸ra choruje na bardzo powa偶n膮 odmian臋 refluksu oraz zaburzenie motoryki prze艂yku, w zwi膮zku z tym ka偶da gastroskopia jest dla niej katorg膮! Jedyne co mog臋 doradzi膰 to nie czyta膰 komentarzy tutaj i nie nastawia膰 si臋 negatywnie. Ja wchodzi艂am jako druga, ale pan przede mn膮 r贸wnie偶 przeszed艂 zabieg bardzo dobrze. Wiele zale偶y od waszego nastawienia, bez paniki - spok贸j to podstawa. Znieczulenie miejscowe naprawd臋 du偶o daje! I powt贸rz臋 za wieloma osobami - ODDYCHA膯 spokojnie nosem, a wszystko b臋dzie dobrze :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mam 14 lat i dzisiaj mia艂am robion膮 gastroskopie. bez znieczulenia. bez 'g艂upiego jasia'. jestem naprawd臋 bardzo wra偶liwa na b贸l, ale da艂am rad臋. najwi臋kszym b艂臋dem jest czytanie waszych opinii. po艂ow臋 nocy nie spa艂am, a kiedy wesz艂am do sali mia艂am sine r臋ce i p艂aka艂am. PISZECIE BZDURY. je艣li przyjdziecie na czczo, nie ma szans, 偶e zwymiotujecie. odruchy wymiotne nie s膮 straszne. jestem ju偶 3 godziny po i odczuwam jedynie lekkie b贸le prze艂yku, nic poza tym :) w dodatku za 3 miesi膮ce czeka mnie kolejna. sam zabieg trwa nie d艂u偶ej ni偶 3 minuty. najbardziej nieprzyjemny jest moment kiedy wciskaj膮 ci na si艂臋 rurk臋 do gard艂a, wtedy boli, ale wi臋kszo艣ci os贸b pryskaj膮 do gard艂a lidokain臋, 艣rodek przeciwb贸lowy (niestety ja musia艂am oby膰 si臋 bez niej, bo jestem uczulona). podejrzewano u mnie refluks, a wszy艂o zupe艂nie co艣 innego. wi臋c je艣li co艣 wam dolega nie wahajcie si臋 i jak najszybciej udajcie si臋 na gastroskopie. mo偶e i najprzyjemniejsze nie jest, ale tylko w ten spos贸b mo偶na stwierdzi膰 co tak naprawd臋 si臋 dzieje i potwierdzi膰 diagnoz臋 :) pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lala121
Dzi臋ki, troch臋 lepiej czuj臋 si臋 psychicznie po przeczytaniu niekt贸rych komentarzy. Mam gastroskopi臋 za 4 godziny. Ostatni膮 gastroskopi臋 mia艂am 3 lata temu (przesz艂am j膮 ci臋偶ko, bo "wybekiwa艂am" rurk臋), musz臋 j膮 powt贸rzy膰. Zmieni臋 nastawienie psychiczne i mam nadziej臋 偶e b臋dzie lepiej, 偶e zapanuj臋 nad niekt贸rymi odr****mi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kreska1984
dzisiaj mialam wykonywan膮 gastroskopi臋. w zasadzie odby艂a sie ona 2 godziny temu. badanie nie jest przyjemne, ale do przejscia. znieczulenie miejscowe by艂o gorzkie i piek艂o 艣luz贸wk臋. teraz odczuwam lekki dyskomfort w zoladku- pobrano 2 wycinki. badanie trwa艂o krotko, cho膰 dla badanego mo偶e wydawac sie, ze to wiecznosc :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mam pytanie, jakie jest uczucie po znieczuleniu gard艂a, bo ja w sytuacji stresowej nerwowo musz臋 prze艂yka膰 艣lin臋 i dlatego strasznie obawiam si臋 tego uczucia po u偶yciu sprayu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Troch臋 si臋 da, ale przy 艣linotoku mo偶e by膰 problem ;) Po znieczuleniu gard艂a jest kategoryczny zakaz picia p艂yn贸w i jedzenia przez kilka godzin, aby si臋 nie ud艂awi膰. Przy gastroskopii przez nosowej i znieczuleniu nosa nie ma takich przeciwwskaza艅.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
chcia艂am si臋 z wami podzieli膰 moimi prze偶ycia po gastroskopii, gdy偶 ja przed badaniem czyta艂am opinie wi臋c ja te偶 dodam swoj膮. Po pierwsze NIE MA SI臉 CZEGO BA膯 TO NIE BOLI!!!, Po drugie, ja pojecha艂am z kole偶ank膮, ca艂y czas si臋 艣mia艂y艣my, nawet nie mia艂am kiedy si臋 stresowa膰. Spray smakuje jak krople 偶o艂膮dkowe. wszystko dzia艂o si臋 tak szybko, po wej艣ciu od razu kazali mi usi膮艣膰 na 艂贸偶ku, spryskali mi gard艂o, kazali prze艂kn膮膰, w艂o偶yli ustnik, u艂o偶yli na lewym boku, po chwili pani doktor zacz臋艂a wk艂ada膰 gastroskop i prze艂yka膰. DLA PANIKUJ膭CYCH TAKICH JAK JA - DA SI臉 PRZE艁YKA膯 PO ZNIECZULENIU, PRZE艁KNI臉CIE RURKI TO PIKU艢, TROCH臉 ZBIERA NA WYMIOTY ALE LUZ, W TRAKCIE BADANIA PRZE艁YKA艁AM SWOBODNIE, ODDYCHA艁AM PRZEZ USTA SWOBODNIE, NAPRAWD臉 NIE BY艁O 呕ADNEGO UCZUCIA DUSZENIA SI臉 ANI D艁AWIENIA!!! TYLKO TROCH臉 SZARPIE NA WYMIOTY, 艁ZY LECA I TROCH臉 SI臉 BEKA. ;) NAPRAWD臉 NIE B脫JCIE SI臉!!!! NIE MA CZEGO ID殴CIE Z U艢MIECHEM NA TWARZY I Z KIM艢 WESO艁YM DO TOWARZYSTWA.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A ja mialam kiedys badanie sonda zoladkowa. Do dzis jak sobie przypomne a to juz z 2 lata to mnie ciarki przechodza. Najgorzej ze mieszkam w uk i moj lekarz mnie wyslal do specjalisty bo podejrzewal refluks a ja nie swiadoma ze ide wlasnie na to badanie poszlam z mysla ze ide na usg a on mi tu sie pcha z rura,to ja usta otwieram a on ze do nosa...ojej;( nieprzyjemne nieprzyjemne nieprzyjemne,, caly nos a raczej chrzastke w nosie i gardlo mialam pocharatane. A co za uczucie jak przez ten nos wchodzi i wychodzi....brrrrrr straszne!!!!!!!!! Nie wiem co gorsze gastro czy sonda. Jak ktos mial to i to niech sie podzieli dosw;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lili po gastro
Witajcie, Te偶 jestem po gastroskopii i powiem tak: gdybym musia艂a to bez wi臋kszych opor贸w bym posz艂a raz jeszcze. Wiecie co jest wa偶ne? Bardzo wa偶ne? Wsparcie lekarza i personelu. Mnie to strasznie u艂atwi艂o spraw臋, a by艂am w szpitalu, nie prywatnie. Piel臋gniarka dos艂ownie g艂aska艂a mnie po policzku i troskliwie kierowa艂a, z oddychaniem, 偶e mam j臋zyk opu艣ci膰, bo odruchowo pr贸bowa艂 wypchn膮膰 rur臋. Naprawd臋 jej pomoc by艂a cenna. Naczyta艂am si臋 wcze艣niej o oddychaniu, ale to si臋 tak nie da. Rura jest ta szybko wpychana (tak, wpychana, nie wk艂adana), 偶e cz艂owiek o oddechu zapomina. Ale uwierzcie, to trwa par臋 sekund. Dopiero jak jest w 偶o艂膮dku mo偶na si臋 skupi膰 i uspokoi膰. B贸lu faktycznie nie ma. :) Ja np. w og贸le nie czu艂am przepychania jej przez gard艂o (a tego si臋 ba艂am najbardziej), czu艂am j膮 dopiero w prze艂yku. Leci du偶o 艣liny i 艂zy- ale to normalne. :) Natomiast odruchy wymiotne mia艂am naprawd臋 nieznaczne, co mnie zszokowa艂o. W 偶o艂膮dku pe艂en luz, mo偶na odczu膰 nieznaczne i absolutnie niebolesne ruchy, kt贸re s膮 po prostu specyficzne. :) No i wyjmowanie rury jest o po艂ow臋 przyjemniejsze od wk艂adania. Moje badanie trwa艂o mo偶e minut臋, odby艂o si臋 b艂yskawicznie, bo brzusio w stanie idealnym. Tak偶e je艣li si臋 boicie- m贸wcie o tym otwarcie, pro艣cie o wsparcie, bo mnie uspakajaj膮cy g艂os piel臋gniarki bardzo wiele da艂. Og贸lnie uwa偶am, 偶e jest to dla mnie znacznie przyjemniejszy zabieg ni偶 wizyta ze znieczuleniem u dentysty. Da si臋 bez problemu oddycha膰 buzi膮, mi by艂o 艂atwiej ni偶 nosem. Po prostu nie zd膮偶y艂am si臋 przestawi膰. A jak ju偶 si臋 skupi艂am na oddechu to by艂o po wszystkim. Znieczulenie zesz艂o po dobrych 5 minutach- potem 偶adnego b贸lu, 偶adnego dyskomfortu. Tak jakbym w og贸le nie mia艂a gastroskopii. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jowitaxxa
Tez mam gastroskopie za tydzie艅.Na dodatek pewnie bez znieczulenia,bo mam alergie na lidokaine. Nie wiem jak to b臋dzie.Tzn niepokoi mnie to,ze mo偶e bez znieczulenia si臋 nie uda,gdy偶 m贸j odruch wymiotny nale偶y do tych wi臋kszych.Ech.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Vaalezka
Ja mia艂am dzis, ju偶 kt贸rys raz w 偶yciu. Odruch wymiotny bedzie mniejszy lub zniwelowany je艣li postarasz sie g艂臋boko oddychac i skoncentrowa膰 wzrok na jakim艣 jednym punkcie, mi to zawsze pomaga a te偶 m贸j odruch jest bardzo silny. S艂uchaj uwaznie lekarza, nie panikuj, bo panikowanie nakr臋ca. Ja kt贸ryms razem naczyta艂am si臋 opinii i posz艂am spanikowana, wierci艂am si臋 przez co ca艂y zabieg trwa艂 d艂u偶ej. Dzi艣 przy s艂uchaniu lekarza, spokojnym oddechu i koncentracji badanie trwa艂o 3 minuty, mo偶e 5- to absolutny maks. My艣l o tym, 偶e to tylko chwila i im bardziej bedziesz skory/a do wspolpracy tym sprawniej p贸jdzie. I to na prawde nie boli. Jest poprostu do艣c niekomfortowym uczuciem, ale moim zdaniem ZDECYDOWANIE gorsza (d艂u偶sza i bardziej bolesna) jest wizyta u dentysty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jowitaxxa
Juz po.By艂am bardzo spanikowana,ale jak juz si臋 polozylam na boku sluchalam polece艅 lekarza i skupilam si臋 na oddechu. Odruch贸w wymiontych o dziwo nie mia艂am wogole.Dwa razy tylko kaszlnelam,kiedy lekarz wprowadza艂 rurk臋 a potem przy wyci膮ganiu.Samo badanie trwalo ze trzy minuty. Robilam na 偶ywca,bo 藕le znosz臋 znieczulenie.Da艂o wytrzyma膰,nie bolalo. Czulam si臋 lepiej ni偶 po dentystycznej znieczuleniu,kiedy to nie czuje j臋zyka,szyi ,i niczego,a na dodatek nie mog臋 oddycha膰.To ja juz wole gastro. Badanie niczego z艂ego nie wykaza艂o,tylko za mal膮 ilo艣膰 kwasu i male podraznienie. Guz贸w,wrzod贸w,polip贸w itd brak. Nie potrzebnie si臋 tak stresowalam :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewwa199
Ja w艂a艣nie wr贸cilam z gastroskopi!!!!Prosz臋 ludzie nie wypisujcie takich g艂upot,naczyta艂am si臋 tu waszych opinii,rano my艣la艂am,偶e jednak zrezygnuj臋 z tego badania,ale w ko艅cu wzie艂am si臋 w gar艣膰 i pojecha艂am do szpitala!!!Nie czu艂am b贸lu,nie d艂awi艂am si臋,nie dusi艂am,wyrwa艂o mnie ze trzy razy,badanie trwa艂o mo偶e 3 minuty!Teraz wiem,偶e zgubna jest panika,trzeba si臋 uspokoi膰 i skupi膰 na oddechu!Fakt badanie nie jest przyjemne,ale bez przesady,wyolbrzymiaj膮 co niekt贸rzy i to bardzo,a Ja my艣la艂am,偶e gorszej panikary to nie ma ode mnie,a tu prosz臋 nie jest ze mn膮 tak zle!!Gdybym musia艂a powt贸rzy艂a bym to badanie bez wi臋kszych opor贸w!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mama Moni
moja 15-letnia c贸rka te偶 mia艂a na wiosn臋 badanie,psyknieto jej w gard艂o 艣rodek znieczulajacy,podej艣cie lekarza i piel臋gniarki bardzo mi艂e,a s艂owa c贸rki pooo,mamo nieprzyjemne badanie ale da si臋 prze偶y膰,rozpoznanie reflux+nad偶erki na dnie 偶o艂adka,leczenie polprazol ,terazhelicid na czczoi wizyta w Prokocimiu w styczniu i prawdopodobnie powt贸rna gastroskopia,dodam,偶e c贸rka mia艂a ph-metri臋(rureczka do nosa i do 偶o艂膮dka)przez dob臋 ,prze偶y艂a,jest dzielna,i reflux mniej si臋 teraz w trakcie leczenia odzywa du偶o zdrowia dla chorych:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mialem 3 razy. pierwsze dwa razy piku艣 mimo ze sie balem. 3 raz troche bylem zestresowany i mialem odruch wymiotny i oczy mi lzawily az. ale ogolnie nic nie boli !!! pikus, po prostu 5 minut musimy przelezec w nieprzyjemnej pozycji i nie ruszac sie, a zzygac sie nie zzygamy bo nie mamy czym. dobre nastawienie i siurrr pikus. ZERO B脫LU. FAKT ZE ROBIL MI TO Z******ty lekarz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja mia艂am dzi艣 gastroskopi臋 i nie by艂o tragedii, nie mia艂am odruch贸w wymiotnych, nic mnie nie bola艂o, oczywi艣cie nieprzyjemne jest uczucie poruszaj膮cej si臋 rurki w prze艂yku i 偶o艂膮dku, ale zdecydowanie nie jest to nic strasznego, gorsza jest wizyta u dentysty;) Mo偶e to te偶 zale偶y od lekarza i piel臋gniarki, moi m贸wili mi co b臋d臋 czu艂a i ile to b臋dzie jeszcze trwa艂o (a trwa艂o mo偶e 3 minuty). Wi臋c...nie oci膮ga膰 si臋 i nie panikowa膰, podczas badania my艣le膰 o swoim oddechu i b臋dzie git, ja nie 偶a艂uj臋, 偶e posz艂am:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam, w艂a艣nie wr贸ci艂am z gastroskopii. 呕yj臋 i mam si臋 nie 藕le. To tak troch臋 na rozlu藕nienie... . Na wiele dni przed badaniem czyta艂am wszystko i wsz臋dzie co tyczy艂o si臋 gastroskopii, spanikowana szuka艂am opinii, za i przeciw. Ba艂am si臋 potwornie, 偶e nie dam rady nawet po艂kn膮膰 tego potwornego "kabla", a gdzie reszta badania. Zna艂am na pami臋膰 wszystkie etapy badania, 艂膮cznie z dok艂adn膮 analiz膮 prze艂yku,偶o艂膮dka i dwunastnicy od wewn膮trz. Wczoraj poczyta艂am jeszcze, ale tylko te pozytywne wpisy i ich si臋 dzi艣 trzyma艂am. Pomog艂o. STRACH MA WIELKIE OCZY. Jestem dumna z siebie, ze swojej postawy w trakcie badania. Zaskoczy艂am sam膮 siebie. Tylko spok贸j mnie uratuje, tego si臋 trzyma艂am. Informacje z internetu bardzo si臋 przyda艂y, bo w gabinecie us艂ysza艂am tylko: czy Pani pierwszy raz na badaniu, to teraz psikniemy na gard艂o, prosz臋 po艂o偶y膰 si臋 na lewym boku, lewa r臋ka do ty艂u, prosz臋 zagry藕膰 ustnik,g艂owa bardziej w d贸艂,wesz艂o i ... zaraz ko艅czymy. Wszystko trwa艂o 3-5 min.Ju偶 po wej艣ciu do gabinetu wzrok m贸j pad艂 na endoskop, pomy艣la艂am niez艂y kabel,wszyscy po艂ykaj膮 wi臋c po艂kn臋 i ja nie ma odwrotu,( w oczach prawie 艂zy ze strachu) po psiukni臋ciu znieczulenia na gard艂o (smak kropli 偶o艂膮dkowych, dzieci gorsze 艣wi艅stwa pij膮 przy przezi臋bieniu) pomy艣la艂am, obym si臋 dobrze znieczuli艂a to b臋dzie 艂atwiej. Prze艂kn臋艂am kilka razy 艣lin臋 , dzia艂a, znieczula, ustnik zagryziony i jedziemy. Dwa odruchy wymiotne, tu sekunda zw膮tpienia, ale od razu umys艂 do pionu, musi wej艣膰 tylko spokojnie skupi艂am si臋 na oddychaniu i wzrok uczepi艂am na jednej 艣rubce szafki stoj膮cej przede mn膮, pomog艂o (nawet nie taka tragedia, moje dziecko ostatnio m臋czy艂o si臋 p贸艂 nocy bardziej ni偶 ja na gastroskopii), za trzecim posz艂o, tu piel臋gniarka poinformowa艂a mnie,偶e wesz艂o i ju偶 b臋dzie lepiej i rzeczywi艣cie by艂o l偶ej, w艂a艣ciwie poczu艂am, 偶e co艣 mi si臋 delikatnie porusza na wysoko艣ci 偶o艂膮dka, nie my艣la艂am o potwornym kablu. S艂ysza艂am delikatne pompowanie powietrza, za chwil臋 bekni臋cie jak przys艂owiowy jele艅 na rykowisku, z lekkim odruchem wymiotnym (naczyta艂am si臋 ju偶, 偶e to normalne wi臋c nie nakr臋ca艂am si臋 dodatkowo), takie pompowania by艂y chyba trzy. W pewnym momencie s艂ysz臋: dwunastnica w porz膮dku, wi臋c pomy艣la艂am zjecha艂 ju偶 najni偶ej jak si臋 da, wi臋c zaraz powr贸t, nie jest tak 藕le, potrwa艂o jeszcze chwil臋, pomy艣la艂am teraz straszne jeszcze wyj臋cie (tak wi臋kszo艣膰 opisuje) a tu przed sob膮 widz臋 kabelek i 艣wiate艂ko, koniec ,wyj臋te nie zauwa偶y艂am kiedy, zaskoczenie. Podsumowanie; le偶a艂am sztywna, z zaci艣ni臋t膮 pi臋艣ci膮,wzrok wbity w 艣rubk臋, nawet nie drgn臋艂am zakodowa艂am sobie,偶e to skraca badanie. Trwa艂o kr贸tko, nie czu艂am, 偶e umieram, 偶e zaraz si臋 udusz臋 bo przecie偶 nosa nikt mi nie zblokowa艂, wi臋c oddycha艂am najg艂臋biej jak si臋 da艂o, tylko spokojnie. W trakcie badania pop艂yn臋艂y troch臋 艂zy (ale nie z b贸lu), po wyj艣ciu z gabinetu te偶, ale tu ju偶 wysz艂y moje emocje kt贸rych by艂o zbyt du偶o przed (nie potrzebnie). W艂a艣nie zjad艂am 艣niadanie (2 godz po badaniu, znieczulenie min臋艂o w p贸艂 godz. mo偶e nawet szybciej) mam si臋 nie 藕le, gard艂o mnie nie boli, ale z racji ,偶e jestem nadwra偶liwa, czuj臋 teraz ten kabel w prze艂yku ale to ju偶 historia.Nie chc臋 robi膰 z siebie bohaterki, ale tak w艂a艣nie si臋 czuj臋, 偶e dokona艂am rzeczy niemo偶liwej. Powodzenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mia艂am tak silny odruch wymiotny, ze nie uda艂o si臋 zrobi膰 badania. Mialam 3 razy du偶o niebezpieczniejsze badanie i duzo ci臋zsze -3 rurki; bronchoskopia- i przesz艂am je spokojnie, bo mi porzadnie znieczulono krtan. Podczas pr贸b gastroskopii by艂o tylko psikanie miejscowe, co nie da艂o 偶adnego rezultatu u mnie. Odes艂ano mnie z kwitkiem. Szukam prywatnego gabinetu, gdzie mi to zrobi膮 ze znieczuleniem. Mo偶e przez nos nie by艂oby 藕le?

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰