Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość synkka

problem z zimnymi dłońmi i stopami

Polecane posty

Gość synkka

moze znacie jakis sposob na zimne dlonie i stopy?slyszalam ze ten problem jest zwiazany z nieprawidlowym krazeniem.jak temu zaradzic?prosze o rady.

Gość Rumba
mam to cholerstwo od dzieciństwa. oprocz tego, kiedy jest zimno i wietrznie moje palce u rąk robią się kredowobiałe. To objaw Reynouda ale na szczęście się nie rozwija. Nic Ci nie poradzę. Ja po prostu trzymam się ciepło, w zimie nosze góralskie rękawiczki a pod nimi mam jeszcze cienkie. tak najbardziej to pomaga mi kieliszek koniaku. lekarz kiedyś mi to doradził. ale ile można..... Tak naprawdę rozgrzewam się kiedy na dworze jest 25 stopni. Pozdrawiam.

Gość ponoć trezba rozgrzewać
organizm, jeść rozgrzewające potrawy np z imbirem.

tak, rozgrzewające potrawy, zupy, przyprawy, jak najbardziej. i ruch, sport, ćwiczenia - to też b. ważne przy problemach z krążeniem.

Gość Yennefer
mi lekarz powiedział, że trzeba wiczy np. siłownia, czy jakiś aerobik, no cokolwiek-aby rusza swym ciałem regularnie. wtedy cisnienie skacze w gore i raczki i nozki sa cieple. tylko problem w tym ze cieple sa podczas cwiczen a juz pol godziny po nich znow sa zimne. ja mialam 4 miesiace ciaglych cwiczen (codziennie przez 50 min) i rece jak mialy tendencje do bycia zimnymi tak maja. na zime rada taka: kupic w sklepie sportowym np. go sport skarpety i rekawiczki z jedwabiu-sa cieniutkie i wklada sie je pod inne rekawiczki czy skarpety. maja wlaściwości rozgrzewajace i zatrzymujące ciepło. tyle że kosztujaok. 50 zł, ale to jednorazowy wydatek!

Gość Yennefer
sorry za blad: "trzeba cwiczyc"

Gość rycynuska
ja tez mam ten problem a oprocz tego problemy z naczynkami,wiec nie moge rozgrzewac organizmu goracymi potrawami,taki lossssss

To nie koniecznie objaw Reynouda. Trzeba tez patrzec na inne objawy. W zespole Reynouda palce sa az sine i czasami dretwieja (z zimna traci sie czucie) - moja siostra to ma, okragly rok. Z tego co wiem to wiekszosc kobiet ma problem z zimnymi dlonmi i stopami, a jest to spowodowane slabym krazeniem.

Gość synkka
dzieki za rady.ja zapewne nie mam choroby Reynouda (palcow nie mam sinych) tylko tyle ze dlonie i stopy mam czesto zimne co mnie bardzo denerwuje :( to zapewne problemy z krazeniem. moze stosowala ktoras z was jakies leki na poprawienie krazenia/bede bardzo wdzieczna za podanie nazwy leku i cene.pozdrawiam.trzymajcie sie cieplo ;)

Najlepiej odwiedz lekarza. Ja tak chyba zrobie, zawsze gdy konczy sie lato rece i stopy mam zimne, wrecz lodowate i sztywne, co utrudnia mi np. pisanie, trzymanie lyzki.

Ja tez to mam - to przez niedoczynnosc tarczycy.Moze warto sie zbadac??? We krwi: TSH, plus ewentualnie FT3, FT4. Pozdrawiam

Gość synkka
jakos mi sie nie spieszy do lekarza... :/ probuje znalezc jakies domowe sposoby sposoby na walke z tym problemem. albo przez zazywanie sprawdzonych lekow bez recepty. problem w tym ze ja nie znam takich lekow :( mam nadzieje ze ktoras z was mi pomoze i poleci jakis dobry srodek medyczny :)

Gość zimny dran
Miałem założyć podobny temat ,gdyż mam ten sam problem , ale po sprawdzeniu w wyszukiwarce znalazłem ten ,wiec podnosze . Może jeszcze ktoś się wypowie.Dodam tylko że najbardziej uciążliwe jest to wieczorem ,przed zasnieciem ..zanim nogi rozgrzeją się pod kołderką mija sporo czasu .:(

Gość ciocia ela
Też mam zimne ręce - moja rada to wypić albo zjeść cościepłego , ale przede wszystkim przebiec się dookoła bloku albo zrobić 20 przysiadów , albo stanąć na głowie i od razu ręce robią się cieplejsze

Gość zimny dran
He he stawać na głowie to owszem staje, ale gdy mam jakiś problem z którym nie moge sobie poradzić ,natomiast pozostale sposoby są dobre tylko nie działaja zbyt długo .:)Raczej ciekaw jestem, czy ktoś był u lekarza i dostał specyfik który by mu pomógł .Co prawda nie jest to przypadlośc aż tak bardzo utrudniająca funkcjonowanie w życiu ,ale zapytać zawsze można .:)

Ja też tak mam ze stopami.To choroba krążeniowa. Nieraz nie mogłam zasnąć prze zimne stopy. Teraz moczę stopy przez 10 minut w bardzo ciepłej wodzie z solą i wkładam skarpetki bawełniane na noc. Stopy tak szybko się rozgrzewają,że budzę się w nocy i ściągam.

Gość zimny dran
Z moczeniem nóg przed snem w cieplej wodzie to może być dobry sposob ,sam kiedyś stosowałem poduszke elektryczna przykładając ją na stopy ,tylko nie zawsze się chce .Moze to dziwne, ale z tego co zauważyłem to zimne ręce i stopy mają osoby urodzone głównie latem .:D

Gość brrrrrr
Może to zabrzmi dziwnie, ale ze stopami pomaga mi półszlachetny kamień - obsydian śnieżny (czrny z białymi plankami) - po prostu przed snem przejeżdżam nim po stopach i za chwilę robią się ciepłe, nawet skarpetek nie muszę zakładac ;) w zimie noszę w kieszeniach "rozgrzewacz" reklamówkę, taką poduszkę z substancją rozgrzewającą w środku po skrystalizowaniu...

Gość zimny drań
brrr....To bardzo ciekawe co napisałas jeszcze o takim sposobie nie slyszałem ,wiec chyba bede musiał go spróbowac ,brzmi troche fantastycznie, ale kto wie ,może i mi pomoże .:) Szkoda że nie wiedziałem o nim wcześniej ,gdyż niedawno w moim mieście były targi na których mozna bylo nabyć miedzy innymi, róznego rodzaju kamienie szlachetne . Diękuje wszyskim za wypowiedzi w tym temacie .Życze zmarzluchom ciepłych nocek.No cóż ,zawsze moge jeszcze znależć gorącą dziewczyne co by mnie troche ogrzała .;)🖐️

Gość chyba wiecej ruchu

Gość ciepła rączka podnosi

Gość MAŚCI ROZGRZEWAJĄCE!
Spróbójcie maści rozgrzewających! np: dlastop.pl/zimne-stopy/59-balsam-rozgrzewajacy-do-stop-75-ml-4013474113059.html "Papryka, imbir, kamfora, lawenda i rozmaryn' --> ostre składniki na pewno podgrzeją i poprawią krążenie a to chyba o to w tym chodzi;]

Gość Piergalon
Ja miałam ciągle zimne dłonie i okazało się, że to wina mojej tarczycy. Nic nie dzieje się bez powodu, warto to zbadać. Na tym portalu jest też parę sugestii, dlaczego ktoś może mieć zimne dłonie i stopy http://adamed.expert/