Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość ututu
A ja też uważam że jak ktoś będzie chciał znaleźć przepis w necie to go sobie znajdzie i nie ma sensu zaśmiecać topiku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:) Przeczytałam cały topik, wiele świetnych przepisów :) Zaczęłam od murzynka z 1 strony, pychotka :D Dam Wam przepis na pseudo risotto, naprawdę pseudo :D To taki obiad na szybko, gdy mam lenia :P 1. ugotowany ryż - ja daję 3 woreczki 2. kostka rosołowa rozpuszczona w kubku wrzątku 3. filet z kurczaka przyprawiony solą, pieprzem i czosnkiem przez praskę lub granulowanym, pokrojony w małą kostkę 4. starty żółty ser 5. ketchup Filet smażymy na złoty kolor, na usmażone kawałki wrzucamy ryż i zalewamy bulionem z kostki. Niech się chwilę popyrtoli, żeby odparowało. Na to ketchup, żeby się zabarwiło, a następnie ser. wymieszać porządnie na patelni, żeby ser się stopił. Wychodzi typowa papka, ale przepyszna. Z tym bulionem to ostrożnie, żeby zupy nie zrobić: wlać tylko tyle, żeby ryż był wilgotny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bzusek
Sałatka po żydowsku -2 ugotowane ziemniaki (najlepiej, jeżeli będą w mundurkach, ale ja zwykle korzystam z tych do obiadu) -2 ugotowane jajka -czosnek, może być też cebula - ilość zależy od preferencji - ja bym dała jeden ząbek czosnku. Ziemniaki i jajka pokroić w kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. To wszystko wymieszać z majonezem, posolić, popieprzyć. Wstawić do lodówki. Najlepsza jest na następny dzień. Ja jem, jak tylko się schłodzi co nieco.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Bardzo prosty ten przepis bzuska na sałatkę.Składniki łatwo dostępne, żadnych cudów, tylko łatwo i szybko. Mam przepis na pyszny sos pomidorowy do makaronu. 1 lub 2 cebule kroimy na ćwierćplasterki i wrzucamy do rondla na rozgrzane 3-4 łyżki oleju.Gdy cebulka lekko się zrumieni dolewamy 1 szkl.wody. Następnie dodajemy mały słoiczek (ok.200 g.) koncentratu pomidorowego, oraz 5 łyżek dobrego ketchupu (ja używam z Kotlina).Mieszamy, możemy dodać jeszcze wody. Nastepnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku,posiekane listki bazylii (z braku świeżej można użyć suszu).Zagęszczamy 2 łyżkami kartoflanki romieszanymi w połowie szkl. wody. Na koniec można posypać startym żółtym serem. Ostatnio jak szwagier zastępował mnie przy robieniu tego sosu, to na sam koniec dodał pokrojone zielone oliwki, oraz pokrojony na drobne kawałeczki ser pleśniowy Lazur. Pyyyyyyyyyyyyycha !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Oczywiście zanim zagęścimy ten sos to musimy go trochę pogotować , tak z 30 minut na wolnym ogniu pod pokrywką. Gdyby dużo wody wyparowało to oczywiście uzupełnić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jagienka1
No to placki z cukinii bo to dobra pora - to moje awaryjne danie. Pół kostki drożdży rozetrzeć z 1/2 łyżeczki cukru, łyżką mąki i 1/2 szkl. letniego mleka. W czasie kiedy drożdże rosną ścieram na tarce 4-5 niedużych (20 cm) cukinii, kroję w kosteczkę jakąkolwiek wędlinę, siekam zieloną pietruszkę i koperek - im więcej, tym lepiej- mieszam to wszystko, wbijam 4-5 jajek, doprawiam na ostro, dodaję te drożdże i mąkę - tyle,żeby było dość gęste. Smażę na rumiano. Najlepsze z keczupem. Jak cukinia puszcza sok to dodaję mąki i przypraw. Pozdrowionka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bzuska
To też będzie na czasie, bo przecież mamy koniec lata, a więc sezon śliwkowy Placek ze śliwkami Bardzo łatwy, zawsze mi wychodzi, mało kłopotliwy (nie trzeba bić piany ani używać miksera). Składniki 1 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 12 dag masła lub margaryny 8 łyżek cukru 1/2 kg ślliwek cukier puder do posypania tłuszcz, bułka tarta do formy Masło stopniowo utrzeć z cukrem ( wbijamy 1 jajko do miseczki, dodajemy 3 łyżki cukru - chwilę ucieramy, później dodajemy następne jajko i 3 łyzki cukru - ucieramy, w końcu trzecie jajko i 2 łyżki cukru - ucieramy). Następnie dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i wszystko ucieramy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wyrównujemy ciasto łyżką, na to kładziemy połówki śliwek przecięciem do góry i lekko je wciskamy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku w temp. ok. 180 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bzuska
Placek ze śliwkami - przepis powyżej Chciałabym jeszcze coś dodać. Jeśli lubicie cienki spód, dajcie płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, a jeśli grubszy to nieco więcej. Ja wolę nie przesadzać z proszkiem do pieczenia, bo wtedy ciasto robi sie takie bułowate, ale wiem, ze niektórzy takie wolą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Ludzie! Czy ktoś z was posiada przepis na dobre,lekko chrupiące gofry. Wypróbowałam kilka przepisów, ale niestety nigdy chrupiące mi nie wyszły... Nawet próbowałam do ciasta dolać trochę wody gazowanej, ale to i tak nic nie dało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do placka
Potrzebuje jakis dobry krem do ktorego moglabym dodac Maliny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do aaguni
Podobno wszystko zależy od ilości watów gofrownicy - im więcej, tym bardziej chrupiące :O Chyba coś w tym jest, bo ja mam słaby sprzęt i też nigdy chrupiące nie były.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aagunia-------> przepis na gofry Składniki 20 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag mąki pszennej, 25 dag cukru, mała torebka cukru wanilinowego, 200 g stopionej margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, 5 jajek, olej sojowy. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. WAŻNE------>Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący).Wtedy są chrupiące.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cycki z kury
piers z kuczaka duza 🌼pieczarki🌼maselko ziolowe🌼cebulka duza🌼bulka tarta🌼jajko🌼olej do smazenia zataczamy rekawy i do roboty dzielimy piers tak aby powstaly z niej kotlety i rozbijamy jak na schabowe,tylko ostroznie bo sie latwo rozpadaja,pieczarki kroimy drobno i smazymy gdy juz troszke woda odparuje dodajemy cebulke pokrojona,doprawiamy sola ,pieprzem ja lubie jak sa troche ostrzejsze...zostawiamy do ostygniecia,nastepnie nakladamy farsz na rozbite piersi ,ktore oczywiscie wczesniej tez doprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami,smaraujemy piersi maselkiem cieniutko i nakladamy pieczarki,zwijamy jak rolade ,ja wkladam to na dluzsza chwile do lodowki wedty sie tak nie rozpada,panieruje w jajku i bulce tartej,obsmazam na patelni,pozniej do piekarnika aby w srodeczku doszlo...zapewniam jest to przepyszne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cycki z kury
mozna zrobic to samo z farszem ze szpinaku ,serm zoltym uwielbiam to :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do placka
moze mnie ktos z was doksztalci bo nie umie i nie wiem jak moge zrobic ta mase do ktorej moglabym dodac owoce a konkretnie Maliny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja owoce daję
do galaretki wymieszanej z serkiem homogenizowanym. żadnych mas nie robię bo z reguły są tłuste (przez zawartość masła). Raką pianke z galaretki owocowej i serka waniliowego z owocami wlewam na biszkopt i zawsze jest OK :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja owoce daję
Taką piankę*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KURCZAK, PIERCI LUB UDKA NA KILAK SPOSOBÓW: 1) piersi z kurczaka kroimy na kwałeczki, posypujemy czosnkiem granulowanym, curry i cynamonem, dodajemy śliwki suszone. Wszystko polewamy olejem i pieczemy na patelni. podajemy z ryżem - pycha! 2. Udka z kurczaka, lub piersi - do udek z kurczaka wpychamy suszone śliwki i jeszcze wszystko owijamy boczkiem. Pieczemy w piekarniku ok 40min. polewajcie boczek olejem,zeby się nie przypalił z piersiemi podobnie, tylko,że do środka dajemy śliwki, i np ser a na wierzch boczek. doprawiamy przyprawą do kurczaka i czosnkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej jestem młodą mamą i żonką i cały czas się uczę kucharzyć choć już sporo rzeczy spróbowałam i z dobrym skutkiem nie wiem czy mnei odkryję w sobie talentu do kucharzenia hihih nie no żartuję po prostu wiecie nawet pierwszy raz jak cos robie to mi wychodzi dobre a maz to łakomczuch wiec na rękach by mnie wtedy nosił w domu rodzinnym nie miałam okazji do gotowani gdyż zarówno mam jak i tato dobrze gotowali wiec jak jednego nei było w domu nie mógł zrobic obiau to drugie robiło a ja niby córka powinna w kuchni pomagać to potrzeby takowej nie było chyba że podczas świat. Oto mój łatwy szybki i tani sposób na racuszki takie zeby przekasić od razu najlepiej jak świeże (u mnie maz z córką tak robią nie dadzą im poleżeć) jeden serek homogenizowany duży półtora szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia1-2 jajka cukier puder do posypania (można też cukier waniliowy dosypać do pudrowego zeby ładniejszy zapach był) Całość wymieszać ja to nawet miksera nie brudzę tylkołyżką dokładnie wymieszam i na rozgrzaną oliwę kładę łyżką małe porcje masy wychodzą śmieszne kształty co podoba sie dzieciakom :-) wiadomo tłuszcznei zagorący zeby sie zwierzchu za szybko nie spiekły a w środku nie były surowe Racuszków nei wychodzi za duzo więc jeśli ktoś ma wiekszą rodzinę to niech sobie zwiększy po prostu składniki według potrzeb ja tak czasem robię swietny topik wiele przepisó spróbuje na weekend zrobie murzynka z pierwszej strony a na tygodniu galaretke z przepisu biedroneczki zawsze chciałam taka zrobic ale właśnie wszystkei przepisy to ttakei że kupe zabawy i roboty a ten nie:-) a wiecie mój mąż to taki łakomczuch że jak ja sie bawie z galaretkami kolory różne zalewam owoce on nawet nie pamieta ze to były jakeiś kolory on po prostu wcina noi chwali ale do ych szczegułów co ja w ogóle uwagi nie zwraca takze tu są dla mnei przepisy w sam raz pozdrawiam i przepraszam ze sie tak rozpisałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnaowca13
cześć ! przepisy są świetne, zostałam sama w domu i ruszam na podbój kuchni. Obstawiam racuszki grzybowe (przepis na Waszej pierwszej stronie), uhu trzymajcie kciuki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
znalazłam przepis na chrupiące gofry.SKŁADNIKI 250g masła,250g cukru pudru,1 torebka cukru waniliowego ,2 łyżki likieru migdałowego,4 jajka,125g mąki,125g zagęstnika,1-2łyżek oleju rzepakowego. PRZYRZĄDZANIE miękkie masło utrzeć na kremową masę.Dodać przesiany cukier puder oraz cukier wamiliowy i likier migdałowy.Dodawać pojedynczo jajka , następnie mąkęi zagęstnik,wszystko powoli dokładnie wymieszać.Gofrownicę rozgrzać,posmarować olejem.Włożyć ciasto i starannie rozsmarować.Ponieważ ciasto jestdośc sztywne,po naoełnieniu należy pokrywę gorownicy lekko przycisnąć i przez chwilę przytrzymać. Jeszcze go nie wypróbowałam bo nie wiem co to za zagęszczacz jak ktoś wie to niech odpisze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeszcze mam przepis na gofry maślane składniki 250g masła ,100g cukru,1 torebka cukru waniliowego ,szczypta soli,6 jajek,500g mąki,1 torebka proszku do pieczenia 250g śmietany,250ml mleka. Przyrządzanie masło o temperaturze pokojowej ,cukier,cukier waniliowy i sól zmiksować na oienlstą mase.Dodawac po kolei jajkai dokładnie wymieszać.Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na przemian dolewać stopniowo śmietanę i mleko.Smacznego! można podawać z musem śliwkowym i bitą śmietaną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do 4-coś tam
Kobiety drogie!!!!! To jest cukier WANILINOWY a nie waniliowy!!!!!!!! Widzicie różnicę???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
watpie czy widza roznice :o one nie widza roznicy pomiedzy vegeta (tudziez warzywkiem, delikatem, jarzynka) a przyprawa .... dla nich jedzenie to jedzenie, a jakosci sie nie dyskutuje, tak samo jak, rzekomo, o gustach :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
nie mowiac o ryzu z torebek i zaprawianiu wszystkiego majonezem lub keczupem. ale nie o tym mial byc temat, wiec czas sie oddalic i zostawic paniom ich topik w spokoju, szanowanko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do 4-coś tam
:D PS.Sztuką jest w dzisiejszych czasach doprawić jadło przyprawami lub ziołami, a nie vegetami ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o rany czy ktoś do 4-coś tam czy o rzeszty (widać że z ortografią nie za pan brat ) o takie wywody weście sobei stwórzcie topik i się żalcie ja np wiem że cukier jest wanilinowy ale potocznie kady używa nazwy cukier waniliowy i żeby było jasne i wiadome to tak piszemy jakieś sfrustrowane osobniki chyba wchodzą na jakiś topik i narzucają swoje zdanei komus kto w ogóle tego nei chce albo upierdliwi ludzie których nikt nie chce i nie słucha tu wrzucą swoje pseudo złote myśli i się cieszą tym jak dzieci każdy sobei przyprawia jak chce i pitrasi jak chce a wy nie musicie tego jeść wiec sie nie wtrącajcie i nie zaśmiecajcie innym topiku no chyba że macie takie problemy sami ze soba ze musicie to my to przeżyjemy bo my takich nie mamy więc współczujemy jest nam dobrze z naszą wiedzą nie jest to topik dla zawodowych kucharzy więc się nie przejmujemy uwagami byle kogo azwłaszcza kogoś kto matakie niki mówiace same za siebie i nawet gdyby wegeta była dla mnie tym samym co magi to za przeproszeniem gówno wasto powinno obchodzić pa wypróbowałamprzepis nadeser z galaretka super mąz był zachwycony pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do 4-coś tam
Joanna, skoro czepiasz się ortografii, to może jeszcze z interpunkcją się zaprzyjaźnij, co? :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
och, jakiez panna joanna wzburzenie uskutecznil :D dziewieczko mila, zwaz na fakt, ze jest to forum publiczne i komentarze moga byc zarowno za i przeciw. zdarza sie, ze wpadaja wam tu osoby lapiace sie za glowe, ze ludzie jedza jakies pseudo jedzenia bez zadnego namyslunku. ze uzywacie produktow nie majac pojecia co to jest i po co to jest, i jeszcze w dodatku jak to dziala. to coz to strasznego, ze ktos wam chce, w grzeczny dodam sposob, zwrocic uwage. ja sie osobiscie bardzo ciesze, ze spotkalam w swoim zyciu osoby, ktore czasem nawet w krytyczny sposob (wiadomo, ambicja boli ;) ) otworzyly oczy na pewne kulinarne sprawy, no i czasem chce sie tymi informacjami podzielic, jak widze, ze ludzie zamiast jesc dla smaku, zdrowia i urody, jedza wedlug kolorowych reklam i opakowac. dobranoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wrrrrrrrrrrrrrrrr
4-coś, reszty SPADAJCIE stad!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×