Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

Gość ja nie moge mariechen
te twoje hasla sa njlepsze

Gość ja nie moge mariechen
co by nie mialy pustego bojtla , hahahhaha ja nie moge spadam z krzesla ze smiechu, dobre mariechen dobre

Gość ale ale ale......
KE skarży Niemcy ws. zagranicznych pracowników (PAP, pb/05.06.2007, godz. 13:32) Komisja Europejska chce złożyć skargę do Europejskiego Trybunału na Niemcy za prowadzenie szczegółowych kontroli pracowników z Europy Środkowej i Wschodniej świadczących usługi w tym kraju - poinformował niemiecki dziennik "Financial Times Deutschland" (FTD). R E K L A M A czytaj dalej Kontrole naruszają unijne prawo, ponieważ opierają się na "ogólnym domniemaniu oszustwa" - wynika z raportu, który Komisja zamierza przedstawić 13 czerwca. Groźba złożenia skargi oznacza eskalację sporu między Niemcami a Brukselą w sprawie swobodnego przepływu pracowników - ocenia autor artykułu. Pracownicy z krajów, które przystąpiły do UE w 2004 roku, mogą legalnie pracować w Niemczech, jeżeli wysyła ich zagraniczna firma zgodnie z unijną dyrektywą o delegowaniu pracowników. Większość z nich zatrudniona jest w budownictwie oraz przy sprzątaniu budynków. W tych branżach w Niemczech obowiązuje płaca minimalna. Niemiecki rząd obstaje przy "skutecznych kontrolach" wynagrodzenia i warunków socjalnych. UE uznaje za "nieuzasadniony" wymóg, by firmy wysyłające pracowników okazywały na życzenie niemieckich kontrolerów dokumenty w języku niemieckim. Komisja kwestionuje także obowiązek przedstawiania pozwolenia na pracę i pobyt przez pracowników, którzy nie pochodzą z krajów UE, lecz są legalnie zatrudnieni w jednym z krajów Wspólnoty. Niemiecki minister pracy i spraw socjalnych Franz Muentefering powiedział, że niemiecki rząd przestrzega "ducha i litery" unijnej dyrektywy. Eurodeputowany z niemieckiej CDU, Thomas Mann wyjaśnił, że niemieckie przepisy służą ochronie pracowników i przeciwdziałają socjalnemu dumpingowi.

mariechen - no to przyjemnego leżakowania, ja wspieram dzisiaj organizacje zwalczajace żelazka i pralki,

ja tem memu staremu od czasu do czasu prasuje, a rozwodu brać na razie nie biorę, poczekam, odczekam, zobaczymy... :classic_cool:

limes - podziwiam, że masz ochotę na grzebanie w takich rzeczach :classic_cool: ale należy przyznać 310 języków ?!, nie ma przecież chyba tylu krajów na świecie, co?

Gość Ludzie co
znaczy ten zwrot , (i nie wiem czy dobrze napisze , slysze w telewizji ale znaczenie tego) Bist du beschojad?---

Gość Ludzie co
dzieki , kiedys moze ten jezyk zrozumie.

no to winszuje mariechen - tak jak dziunia pisze \"teściowa\" zostałaś ide kąpać mojego szkraba, bo mi zaraz do góry nogami łazienkę przewróci

Gość pomaranczka prawdomowna
Mariechen-nierob wiochy INO,BOM,sloma ci z butow wystaje

Gość chyba w pro7
malutka de pracowala, ale miala zamiary sie przenosic

Gość chyba w pro7
acha naneczka, przepraszam za pomylke, ale widac ze nas czytasz malutka de bo zaraz poprawki wprowadzilas

Gość limes od kiedy wystepujesz
w liczbie mnogiej?

witam.Dziunia jeśli szkoła daje wybór to zapisz mała na inny jezyk od podstaw, nie sądzę żeby znalazł się taki nauczyciel - nawet przy najlepszych chęciach - by zadowolił równocześnie , wszystkie poziomy zaawansowania w klasie, chyba że tych zaawansowanych będzie dużo więcej ;-)

.... nie sądzę, by dało się przez parę lekcji podciągnąc naścioro uczniów do poziomu twojej córki ;-)

pozostaje jeszcze rozmowa z dyrekcją :classic_cool: może będą gotowi szukać niekonwencjonalnego rozwiązania !

MIŁEGO DNIA ! WSZYSTIM 😘 . mnie tu dziś będzie mało ;-) . jakoś mnie drażni takie anonimowe pouczanie \"zza kotary\" wystawiamy się na takim topiku na widok publiczny i to jest, jak sądzę u wszystkich, świadoma decyzja :classic_cool: ale nie uważam bym ja (lub któraś ze stałych bywalczyń) potrzebowała \"samozwańczego opiekuna\" :-o . 🖐️

Gość Jo24......
Ty nalezysz do przesympatycznych milych ludzi ,ktorych nikt tutaj nigdy nie pouczal, masz klase i poziom wiec nie masz sie czego bac , Tobie pomaranczki nie groza.

Gość Jo24......
i dobrze wiesz , ze pod pomaranczowa kurtyna kryja sie twarze stalych bywalczyn, na czarno slodkie i mile, lecz jak maja jakies uwagi i zazalenia to wtedy odwaga tylko na pomaranczowo.

Gość z tego co mi wiadomo
angielski jest obowiazkowym dodatkowym jezykiem w szkole podstawowej, wiec jest odgornie narzucony program jaki trzeba wykonac w danej klasie, podrecznik dla dzieci ktore dopiero zaczynaja przygode z angielskim sa same podstawy, czyli: liczenie do 10, kolory, nauka przedstawiania sie, nauka nazw czlonkow rodziny, nauka czesci ciala, nauka nazw najwazniejszych swiat, kilka wierszykow i piosenek na okazje swiateczne. I to na tyle, programu zmienic przeciez nie mozna bo taki obowiazuje w calym landzie.

no tak, ale jak jest obowiazkowo angielski to nie bedzie miala innego wyjscia, a jezeli jest wiecej dzieci ktore juz sa zaawansowane to dyrekcja powina pomyslec na podzieleniu klasy na 2 grupy , tylko jak mowisz problem to brak nauczycieli, a jezeli teraz podziela klase na dwie grupy to pozniej beda musieli robic to co roku bo wiadomo polowa klasy bedzie zawsze do przodu, no i byloby to niesprawiedliwe dla innych klas, ze jedna ma przywilej z dwojgiem nauczycieli angielskiego,

Dziunia---> to u nas jest trochę inaczej z tym pływaniem bo Konik Morski nie wystarczy na kartę :-( ale tak jak wszędzie dzieci obowiązkowo chodzą na basen w ramach WF od 3 klasy . mój mały jest dopiero w 1. klasie, ale jest dość wysportowany i ma pary za pięciu, więc posłaliśmy go na własny koszt (tanie to to nie jest 😭)w ferie zimowe na kurs na basen, po dwóch dniach trener mówi że on Seepferdchenprufung ma już w kieszeni i że nie musi juz przychodzić -NO JAK nie musi jak chce :-p no to chodził i za nastepne 3. dni trener mówi, że jak chce to może próbować na kartę pływacką , która zaczyna się od brazowego stopnia tzw. Freischwimmer . to taka zielona książeczka \"Deutscher Jugend Schwimmpass\" . ojest tam miejsce na brązowy, srebrny i złoty Jugendschwimmabzeichen są wypisane wymogi jakie trzeba spełnić i wynik jaki się osiągnęło na egzaminie , urzędowa pieczęć i takie tam . na brąz trzeba : 1. skoczyć do basenu i przepłynąć przynajmniej 200 m w czasie nie dłuższym niż 15 min - erreichte Zeit (mojego 7 letniego syna 11,05 minuty) 2.zanurkować na 2. metry z powierzchni wody i odłowić przedmiot 3.skoczyć przynajmniej z jednego metra 4.znajomość ogólnych zasad obowiązujących na basenie . na piętnastu uczestników kursu tylko 6 zrobiło konika i tylko mój syn brązową odznakę . acha ! i dostali jeszcze takie naszywki na spodenki, że niby wolno mu samemu do dużego basenu . chcę powiedzieć że liczył się efekt a nie profil kursu ;-) . a ja byłam b. zaskoczona bo chodziło mi tylko o to by trochę popływał a teraz jestem dumna dlatego to wam opowiadam :-) . jak kogoś interesuje to mogę napisać jakie warunki trzeba spełnić na srebrną i złotą odznakę . ciekawe dlaczego u was Dziunia mówią na to skoczek :-) co kraj to obyczaj 😘

Jo badz dumna, wszyscy mowia ze polskie dzieci jakos wszystko szybciej lapia i szybciej sie ucza wszystkiego, no a tu w niemczech i tak jakos wszystko to opuznione jest bo w polsce teraz basen i angielski maja dzieci obowiazkowo w 1 klasie

tylko że tutaj wszyscy potrafią pływać bo basen mieli w szkole zawsze obowiązkowy szkoda że w Polsce dopiero teraz :-( . a mój mały angielski ma już w teraz w 1. klasie i wydaje mi się że w całej Turyngii tak jest .