Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość Wioletta---
beybe29 Albo zadeklarować jego dochody jako wspólne TErry25 tak

Gość delfinia
Witam Czy urlop wychowawczy można przerwać bądź przedłużyć? Czy można zostać zwolnionym w czasie urlopu wychowawczego? Na ile najdłużej można wziąć taki urlop? Co się ze mną stanie gdyby w czasie wychowawczego moja firma została rozwiązana? Z góry dziękuję za pomoc

Gość martaaa123
Bardzo prosze o pomoc, moja sytuacja jest taka... Zaczelam pracowac od 1.04.07 na umowe na czas nieokreslony na 1/2 etatu i mialam najnizszy dochod i tak do maja wlacznie. Od czerwca przeszlam na inne stanowisko, na caly etat i dostaje 3200 netto no i okazalo sie ze jestem w ciazy:), juz raz poronilam i ta ciaza rowniez jest zagrozona, lekarz dal mi L4. Wiem, ze pracodawca ma obowiazek placic za pierwsze 33 dni zwolnienia, a co pozniej? Znaczy jestem zatrudniona 4 miesiace czy przysluguje mi 100% wynagrodzenia z ZUS-u? I ile to bedzie jak moja pensja jest tak zróznicowana?? Prosze o pomoc, bo sie strasznie denerwuje....z góry bardzo dziekuje!

martaaa123 na moje cie zus przeswietli a raczej twojego pracodawce. Bo u nich jest tak ze jak przejdziesz zó na cały etati i powieksza ci sie dochody i nagle jestes wciazy i idziesz na zwolnieni to robia wszystko zeby jak najmniej zapłacic moga policzyc dochód z pół etatu wiem co mowie miala tez z nimi przeboje. Życze powodzenia i szczesliwego rozwiązania

Gość Wioletta---
delfinia Czy urlop wychowawczy można przerwać bądź przedłużyć? Tak Czy można zostać zwolnionym w czasie urlopu wychowawczego? Tak, upadlość lub likwidacja pracodawcy Na ile najdłużej można wziąć taki urlop? 3 lata, ale nie dlużej niż do ukończenia przez dziecko 4 lat Co się ze mną stanie gdyby w czasie wychowawczego moja firma została rozwiązana? jak wyżej, wypowiedzenie martaaa123 dalej płacone z zus jeśli pracodawca do 20 osób, jeśli większy za pośrednictwem pracodawcy, w Twoim przypadku z nowej stawki, 100% A w ogóle to się nie ma co denerwować, ciesz się tym, że będziesz miała dzidzię, myśl pozytywnie, życzę Ci dużo uśmiechu, uważaj na siebie, bądź dobrej myśli. Nie ma się co przejmować kontrolami zus, świadczenie się należy, a zus jest min od tego żeby kontrolować, formalności trzeba spełnić i już.

Gość martaaa123
Dziekuje dziewczyny, jestescie kochane. mam nadzieje, ze sie nie przyczepia, a jesli nawet to nie maja podstaw bo wszytko jest wporzadku. No zobaczymy. A powiedzcie mi jeszcze czy w takiej sytacji wyciaga sie srednia z zarobkow sprzed tych kilku miesiecy czy wyplaca sie 100% ostatniej pensji??

Gość delfinia
Wioletta - wielkie dzięki! A swoją drogą troszkę mnie zastanawia że tak Ci się chce charytatywnie udzielać w necie :) Szkoda że nie ma więcej takich osób jak Ty! Super mieć takie źródełko informacji zawsze pod ręką! Fajnie że jesteś!

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 martaaa123 z 12 m-cy, ale w przypadku zmiany etatu, z nowej pensji 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 delfinia łapię dobre uczynki, mając nadzieję, że w niebie będzie mi to policzone :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D, a może zaczynam łańcuszek dobrych uczynków, kto skorzysta tutaj z pomocy niech na to konto zrobi dobry uczynek gdzieś indziej :D:D:D:D co Wy na to? Proszę wpisywać co zrobiliście dobrego:D:D:D 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Gość siborek
witaj Wioletko! mam takie pytanko! mam juz jedno dzieckoi otrzymuje zasiłek rodzinny teraz jest lipiec chciałam złozyc nowy wniosek o rodzinne wziełam dochody z urzedu skarbowego i okazało sie ze przekroczyłam 504 zł. na osobe i juznie należy mi sie zasilek rodzinny-a w styczniu 2008 roku urodzi mi sie drugie dziecko i wtedy juz nie przekrocze tych504 zł co mam zrobic ? czy mozna złozyc wniosek o rodzinne w po urodzeniu drugiego dziecka bo bedzie mi sie juz należało? czy musze czekac az do lipca i składac nowy wniosek? bardzo porsze o odpowiedz,z góry dziękuję ! mama

Gość mikamam
witaj Wioletto mam pytanie: (chyba jak kazdy tutaj) w lipcu konczy mi sie wychowawczy-platny, teraz znowu jestem w ciazy, od samego poczatku mam L4, bo ciaza tak samo jak pierwsza jest zagrozona, kiedy do pracodawcy musze zaniesc L4, czy musze wrocic do pracy na miesiac (bo tak czytalam) sama nie wiem co mam teraz zrobic? pozdrawiam i dziekuje z gory za odp

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Siborek Tak, oczywiście, rodzinne + becikowe Wniosek składać jak tylko dziecko sie urodzi i będziesz miała akt urodzenia, zaświadxzenie o dochodzie chyba nie potrzebne bo teraz zlożyłaś 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mikamam Zwolnienie może być od razu po zakończeniu wychowawczego. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Pozdrawiam Was serdecznie i informuję, że wybieram się na urlop, nie będę odpowiadać na pytania, jeśli pytanie nie jest pilne proszę pisać, odpowiem jak wrócę

Gość ciekawa mamcia
Mam umowę na czas określony, którą mi przedłużoną do dnia porodu. Potem dostanę zasiłek macierzyński wypłacony ze ZUSu. I co dalej? Mój mąż jest bezrobotny bez prawa do zasiłku (skończył pobierać kuronia w czerwcu) a dziecko ma się urodzić na przełomie września i października. O co mogę się starać, jakieś dodatkowe pieniążki? Drugie becikowe dostaniemy tak? Czy jakieś rodzinne, lub jakieś inne dodatki? Wiolu proszę o obszerną odpowiedź, o wszystkim o czym się orientujesz w tym temacie. Z góry dziękuję. Dodam, że moja płaca wynosi niecałe 1200zł, a na rękę dostaję 840zł.

Gość ciekawa mamcia
Aaaa I mamy już jedno dziecko. To, które ma się narodzić będzie drugie

Gość MRÓWKA100
Witam serdecznie. Od kilku lat jestem zarejestrwana w urzędzie pracy jako bezrobotna. Nigdy nie dostawałam zasiłu i nie dostaję teraz. 6.01.2005 urodziłam synka. Larwa w okienku w grudniu 2004 złośliwie wyznaczyła mi kolejną wizytę na 15 stycznia nawet nie mówiąc mi, że należy mi się tzw. urlop macierzyński od wizyt / wtedy to było chyba 18 tygodni /. Z okazji urodzenia dziecka nic nie dostałam bo dochód na głowę w 2003 wynosił prawie 506pln. W chwili urodzenia synka dochód wynosił ok. 450 pln. 15.05.2007 urodziłam drugie dziecko. Czekam teraz na zaświadczenie o dochodach z urzędu skarbowego za 2005 rok- potrzebny do zasiłku rodzinnego do złożenia w opiece społecznej. Miałam zerowy dochód. Mąż już dostał to zaświadczenie i sporo nam brakuje do 504 złotych na łebka. Czy to normalne że chcieli zaświadczenie o dochodach z przed dwóch lat a nie aktualne, które są niższe(425pln na osobę)? Czy przysługują mi jakieś inne świadczenia? Gdzie i jak się o nie starać? Utrzymanie czteroosobowej gromadki za 1700 jest bardzo trudne. Mieszkają z nami rodzice: mama ma 406 pln renty inwalidzkiej a tata nie ma pracy ale męskie ego nie da mu się zarejestrować w pośredniaku bo i tak zasiłku nie dostanie. Mąż przez kilka miesięcy nie miał pracy i fakt jest taki że toniemy w długach. Mamy w PKO BP kredyt odnawialny i 6000pln na minusie. SLyszałam kiedyś od kogoś, że są szanse na umożenie kredytu ale jak to załatwić??? Ale się nażaliłam. Dodam jeszcze że córcia ma kolki całą dobę, nie mam czasu dla synka, olewa mnie mąż i ciągle kłuce się z mamą o dzieci i tysiące różnych głupot...no to poczułam ulgę a jeszcze lepiej by mi się zrobiło jakby mnie ktoś pożałował $ : )) Gorąco pozdrawiam Aneta

Gość delfinia
Witaj ponownie Wioletta! Na pewno będzie Ci w niebie policzone, swoją obecnością tutaj to tych dobrych uczynków zaliczysz za kilkanaście zbłąkanych duszyczek :) A na razie to chociaż order uśmiechu powinnaś dostać. No ale ja oczywiście z pytaniem :) Jeżeli w czasie mojego wychowawczego firma zostaje rozwiązana czy coś tam ale tak ze pracownicy dostają całą odprawę, to czy ja wówczas też dostanę? I drugie - gdyby na wychowawczym ponownie zaszła w ciążę - to czy wtedy nadal jestem na wych. czy znów dostaję pensję, czy jeszcze inaczej to wygląda. Jej, no nie mogę się nadziwić, dziś rzadko spotyka się taką bezinteresowność :) Wielka buzia dla Ciebie. Czy zawodowo też się tym zajmujesz?

Gość siborek
witam Wioletko! bardzodziekuje za odpowiedz na moje pismo! bardzo mi pomogłaś w takim razie w styczniu po urodzeniu złoże jeszcze raz zaświadczenie o rodzinne!pozdrawiam!

Gość Fasolka2401
Witam serdecznie! Z ogromną ciekawością prześledziłam ten topik. Bardzo interesujących rzeczy można się dzięki niemu dowiedzeć. Droga Wioletto mam pytanko (może trochę nietypowe). Pracuję zagranicą. Jestem zatrudniona przez polską firmę na umowę na czas nieokreślony i zostałam oddelegowana do pracy w Anglii. Na umowie polskiej jako wynagrodzenie mam podaną stawkę zaszeregowania 2500 zł brutto. W umowie jest napisane że za prace poza granicami Polski będę otrzymywała wynagrodzenie walutowe. I tak jest mam aneks, w którym kwota wynagrodzenia wynosi 1200 funtów netto. Jestem w 4 miesiącu ciąży i około 7, 8 miesiąca chciałabym iść na zwolnienie lekarskie. Moje pytanie brzmi: od której kwoty będę miała wypłacany zasiłek chorobowy i następnie macierzyński? Jeśli od 2500 zł to ile mniej więcej będzie on wynosił?

Hejka Wiola...mam kolejne pytanko dotyczące RMUA...teraz od 24 kwietnia jestem na L4...pracodawca wystawia mi RMUA za czas pracy w jego zakładzie, tak ?? Czyli na te 33 dni, kiedy za mnie płaci (za 33 dni L4) powinnam dostać od niego to RMUA...potem dostaję pieniążki z ZUSu, i własnie a jak to jest z kolejnymi miesiącami?? Dostanę jakieś rozliczenie z ZUSu czy szef jest zobowiązany dostarczyć mi to RMUA mimo ze dostaję juz pieniądze z ZUSu?? Mam nadzieje, ze wyjasniłam w miare dokładnie o co mi chodzi...

Gość mamusiamamusia
hej.ja tez mam pytanko a dopiero znalazlam ten temat i nie wiem czy gdzies znajde odpowiedz.jestem w ciazy,po wakacjach zaczynam studium,moj maz takze bedzie studiowal.nie mamy wiec zadnych dochodow bo jeszcze nie pracujemy.czy przysluguje nam jakis zasilek?dodam jeszcze ze oboje jestesmy jeszcze zameldowani u swoich rodzicow.czy mamy juz teraz zmienic miejsce zameldowania?(mieszkamy juz razem gdzie indziej)i gdzie starac sie o taki zasilek?prosze o pomoc!

Gość ciekawa mamcia
Oj chyba nam Wiolka na wczasy wyjechała...

Witam. Mam pytanie. MAm umowę na stałe. Czy nadal przysługuje samotnej matce ten zasiłek w wys. 170 zł? Wprawdzie jestem ze swoim facetem ale nie mamy ślubu. W sierpniu rodzę dziecko. Po macierzyńskim chciałabym pójść na wychowawczy. Czy oprócz tych 400 zł można sie starać o ten zasiłek i jak to wygląda. Bo gdzieś czytałam, że teraz trzeba będzie mieć z sądu zasądzone alimenty czy jakoś tak. Wogóle nie kumam tych przepisów. I jak to będzie z zasiłkiem. Czy liczona będzie tylko moja pensja, podzielona na dwa czyli na mnie i dziecko? Jeżeli mam 1650 brutto to wychodzi mi więcej niż te 504 zł. Z tego co wiem to średnia jest z roku. A jeżeli złożę później jak już będę brać wychowawczy to czy wtedy to dostanę.

Gość robaczekkk
czesc mam pytanko jak chyba kazdy tutaj :) wczoraj bylam u lekaza i dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Lekarz zaproponowal mi zwolnienie lekarsie jak bym chciala. Jednak od lipca rozpoczelam prace. W związku z tym chcialabym sie dowiedziec czy jesli przedstawie nowemu pracodawcy zwolnienie z dniem np.1 wrzesnia (te pelne 2 m-ce mimo wszystko bym chciala przepracowac) to jak bedzie wygladala moja pensja? Kiedy za mnie bedzie placil pracodwaca, a ok kiedy zacznie ZUS? Pozdrawiam

Gość ewelina2222
Bardzo proszę o pomoc. Jestem obecnie w 35 tygodniu ciąży, pracowałam na umowę o prace na czas określony - z agencji pracy czasowej - umowa ta zakończyła sie z dniem 15 czerwca. Jestem zarejestrowana jako bezrobotna z prawem do zasiłku. Niestety nie mogę nic znaleźć na temat czy po porodzie będzie mi przysługiwał zasiłek macierzyński. Nie wiem nawet czego mogę oczekiwać a czego nie. Do pracy nikt mnie nie teraz nie zatrudni. Niestety przede mną perspektywa samotnej matki. Nie wiem gdzie mam się udać, o co mogę zabiegać. Gdzie szukać pomocy. Proszę pomóżcie.

Gość ewelina392
Proszę o pomoc. Od stycznia tego roku przebywam na urlopie wychowawczym i pobieram z tego tytułu pieniądze z Urzędu Gminy. Dodatek z tytułu urlopu wych. przyznano mi do sierpnia. Nie wiem czy mogę się ubiegać o przedłużenie tego okresu, gdyż od lutego 2007 mój mąż prowadzi własną działalność gospodarczą.Proszę o odpowiedż

Gość NIKI..
jestem w 21tyg.ciazy termin mam na 8grudnia.obecnie jestem na urlopie wakacyjnym ktory konczy mi sei 1sierpnia ale lekarka mi wystawila L4 od dzis 25.07 do 23.08 i mowila ze jak wystawi teraz zwolnienie to dluzszy bede miec urlop macierzynki o te 5dni.Chcialam dodac ze jestem uczennica i odbywam praktyki w zakladzie fryzjerskim gdzie mam podpisana umowe,mam skonczone 18lat i czy jak urodze to nalerzy mi sei urlop macierzynski,bo rozne opinie slyszalam., ile mi sie nalerzy i jak urodze w terminie to od kiedy mam urlop i kiedy mi sie skonczy chciala bym wiedziec konkretna date!Z gory dziekuje i mysle ze nie sprawilam klopotu:)

Gość NIKI..
aha i gdzie mam skladac o ten urlop jestem z Krakowa

Gość Konsulla
Wioletko, chciałam Cię spytać o kwestię dostarczania zwolnienia ciążowego do pracy. jestem na takim zwolnieniu, zawsze informowałam pracodawcę np tel czy smsem o jego przedłużeniu, a następnie dostarczałam kilka dni później kwitek. jednak ostatnim razem nie poinformowałam o tym fakcie, tylko wysłałam pocztą zwolnienie. wiem że liczy się data stempla i tu by się wszystko zgadzało, nie wiem natomiast kiedy zwolnienie faktycznie dotarło. i czy w takiej sytuacji mają prawo mnie zwolnić? za niedopilnowanie obowiązku powiadomienia telefonicznego?

Gość Angela1985
Ja mam pytanie dotyczące urlopu macierzyńskiego. Dzidziusia urodzę w sierpniu. 4, miesiąca trwa urlop wychowawczy, a wię c gdzieś tak do końca tego roku. Umowę w pracy mam do 31 grudnia 2007r. Jeśli zakład przedłuży mi umowę ( mogą mnie albo zwolnić albo dać na stałe ponieważ będzie to 3 umowa) to muszę wykorzystać zaległy urlop - 17 dni. Jeżeli chciałabym iść na urlop wychowawczy płatny oczywiście jakie warunki muszę spełniać. Proszę o odpowiedź.