Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość pada śnieg
dlaczego osobie która sama wychowuje dziecko nie przysługuje rodzinne? poza spełnieniem tego kryterium dochodowego, które nie może przekraczać 505 zł (bedę spełniać) dodatkowo ojciec nie uznaje dziecka, nie bedzie mi się należało rodzinne? dobrze zrozumiałam z wczesniejszych postów? jedynie 170 zł dla rodzica samotnie wychowującego dziecko?

Gość mamuska123
lovelaaass nie jestem matka samotnie wychowujacą dziecko,wychowujemy go oboje i mieszkamy razem i nie ma zadnych alimentow... No tak ale nie macie ślubu co dla usawodawcy oznacza osobę samotnie wychowującą dziecko: "Definicja: Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się jednego z rodziców albo opiekuna prawnego, jeżeli osoba ta jest panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą w stosunku, do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów. Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się również osobę pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności. Definicja, jak widać nie wskazuje, że dana osoba musi samotnie wychowywać dziecko w rozumieniu potocznym – ważne jest wypełnienie przesłanek ustawowych.." http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/121990;jsessionid=0503E1E36136BDD98BEE0C3D291D8D4A pada śnieg dlaczego osobie która sama wychowuje dziecko nie przysługuje rodzinne? poza spełnieniem tego kryterium dochodowego, które nie może przekraczać 505 zł (bedę spełniać) dodatkowo ojciec nie uznaje dziecka, nie bedzie mi się należało rodzinne? dobrze zrozumiałam z wczesniejszych postów? jedynie 170 zł dla rodzica samotnie wychowującego dziecko? Kwoty 504zł a nie 505zł 170zł o którym piszesz jet dodatkiem do rodzinnego. Jesli rodzinny Ci sie nie nalezy to dodatek tez nie. W Twoim przypadku jesli ojciec nie uznaje dziecka sprawą powinien zajać się sąd. Na początek ustalenie ojcostwa potem alimenty. "Wyjątek stanowią sytuacje, gdy osobie samotnie wychowującej dziecko nie zasądzono świadczenia alimentacyjnego, ponieważ: * drugi z rodziców dziecka nie żyje * ojciec dziecka jest nieznany * powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone."

Gość pada śnieg
mamuśka 123 dziękuję za dotychczasową odp., czyli w moim przypadku (jeśli nie zdecyduje się na sądowe rozstrzygnięcie sprawy co do pociągnięcia biologicznego ojca dziecka do odpowiedzialności) będzie można zastosować wyjątek 2-gi "ojciec dziecka jest nieznany"? Dziecko będzie nosiło moje nazwisko, i muszę sie jeszcze dowiedzieć czy możliwe jest aby w rubryce "ojciec" można było zamiast NN powtórzyć moje nazwisko a imię dla ojca zmyślić (aby w późniejszym czasie dziecku nie nyło przykro wpisywać NN i nie było wytykane przez to palcami). Wiem, że taka procedura była dozwalana, nie wiem jak teraz i jak to sie ma do rodzinnego i dodatku dla samotnego rodzica?

Witam Mam pytanko- mąż nie pracuje i chciałabym złożyć w niosek o zasiłek rodzinny. Jakie dokumenty należy złożyć?

Gość lovelaaass
tzn,ze nalezy mi sie zasiłek dla matki samotnie wychowujacej dziecko,nawet wtedy kiedy moj chłopak nie płaci mi alimentow na dziecko?Czy aby dostac ten zasiłek dla matki samotnie wychujacej dziecko musza byc przyznane alimenty?

Gość mamuska123
Paula_27: 1) kopię dowodu osobistego; 2) skrócony odpis aktu urodzenia dziecka; 3) zaświadczenie z urzędu skarbowego o wysokości przychodów uzyskanych przez członków rodziny w roku 2009, 4) dokument potwierdzający utratę zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło (kopia świadectwa pracy, umowy zlecenia itp.), uffff chyba wszystko :)

Gość mamuska123
lovelaaass: A wchodziłas w linka który Ci wysłałam? http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/121990 Napisane jest: Zasiłek nie przysługuje również jeśli osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica, chyba że: - rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje, - ojciec dziecka jest nieznany, - powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone, - sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka (chodzi m.in. o sytuację, kiedy rodzice rozstając się, dzielą się wychowaniem dzieci np. jedno dziecko wychowuje matka, a drugie ojciec). Widzisz jest coraz wiecej związków z dziecmi a bez slubu. W takiej sytuacji kazdy mogłby dostac zasiłek mimo ze mieszka razem i partner łoży na utrzymanie dziecka, a zasiłek rodzinny jest dla faktycznie samotnych czyli musisz miec przyznane alimenty, a wiadomo ze jak zyjecie razem i w zgodzie to nie pójdziesz z nim do sądu dla 68zł zasiłku rodzinnego...

Gość pada śnieg
mamuska 123, odniosłabyś się jeszcze do mojej sytuacji. Post z godz 9.36 Bo ja faktycznie będę wychowywała dziecko sama, b.ojciec dziecka nie utrzymuje ze mną żadnych kontaktów od samego początku ciąży.

Gość mamuska123
Oriętuje sie w sprawach urlopów czy zasiłków, a nie uznawania ojcostwa czy tym podobnych sprawach wiec bardzo mi przykro ale Ci nie pomogę.

Gość pytanie odnośnie zasikłów
Ja mam pytanie odnośnie zasiłku, ciekawa jestem czy mnie się coś należy. Są jakieś zasiłki rodzinne czy coś (nawet w nazwach nie jestem obeznana) ale nie wiem czy mnie się należy. Po krótce, mam dziecko, mam status samotnej matki, mam jednak przyznane alimenty od ojca dziecka i tu się pojawia pytanie czy mnie się coś należy w związku z tym, że mam te alimenty?

Gość mamuska123
pytanie odnośnie zasikłów: A z jakiego jestes miasta?

Gość pytanie odnośnie zasiłków
bytom

Gość lovelaaass
no to nie jestem matka samotnie wychowujaca dziecko bo nie zostalo przyznane mi swiadczenie alimentacyjne,czy za tem moge dostawac rodzinne?w sytacji kiedy była dziewczyna mojego chlopaka je dostaje? ona w papierach napisała i podzieliła caly swoj dochod i mojego chlopaka na 3 osoby,rodzinne zostalo jej przyznane.teraz jesli ja zloze wniosek i podziele dochody na 3 osoby to sie doczepia z kim mieszka pan x? dodam ze rzecz toczy sie w dwoch innych miastach,ona ma mops gdzie indziej ja gdzie indziej,czy ja skladajac wniosek o rodzinne zrobie jej tym jakies problemy?

Gość bogdanek
mam pytanie czy jeśli moja żona jest właścicielką gospodarstwa rolnego powyżej 5 ha to przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych? dodam że dziś rozwiazałem umowe o prace za porozumieniem stron. prosze o opd.

Gość mamuska123
lovelaaass no to nie jestem matka samotnie wychowujaca dziecko bo nie zostalo przyznane mi swiadczenie alimentacyjne,czy za tem moge dostawac rodzinne?w sytacji kiedy była dziewczyna mojego chlopaka je dostaje? ona w papierach napisała i podzieliła caly swoj dochod i mojego chlopaka na 3 osoby,rodzinne zostalo jej przyznane.teraz jesli ja zloze wniosek i podziele dochody na 3 osoby to sie doczepia z kim mieszka pan x? dodam ze rzecz toczy sie w dwoch innych miastach,ona ma mops gdzie indziej ja gdzie indziej,czy ja skladajac wniosek o rodzinne zrobie jej tym jakies problemy? sorki ale nie wiem jak Ci juz tłumaczyc.... po 1. w świetle przepisów jestes osobą samotnie wychowującą dziecko po 2. jesli chcesz otrzymywac zasiłek rodzinny musisz miec przed tym zasądzone alimenty od ojca dziecka (lub inne opcje o ktorych pisałam wyzej:" - rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje, - ojciec dziecka jest nieznany, - powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone, - sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka (chodzi m.in. o sytuację, kiedy rodzice rozstając się, dzielą się wychowaniem dzieci np. jedno dziecko wychowuje matka, a drugie ojciec)." po 3. wtedy dzielisz swój dochód i alimenty na 2 osoby bo Twoje gospodarstwo domowe dla MOPS'u to Ty i dziecko

Gość mamuska123
bogdanek: To zależy czy: - jestes właścicielem (współwłaścicielem) lub posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości rolnej o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe, lub - podlegasz ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe. Jeżeli spełniesz przynajmniej jeden z powyższych warunków to zasiłek nie przysługuje. Jesli zadne z powyzszych zasiłek przysługuje Ci po 90 dniach od rejestracji w UP.

Gość lovelaaass
mamuska dziekuje 🌻 juz kumam...a gdybym chciała isc na urlop wychowawczy kiedy mi sie skonczy macierzyski to co dalej?

Gość mamuska123
lovelaaass "chodzi mi glownie o to,ze nie dlugo mi sie konczy macierzyski,a z tego co wiem ze jakbym zakwalifikowala sie do rodzinnego to automatycznie do urlopu wychowawczego takze,czy ktos mi odpowie???" mamuska dziekuje juz kumam...a gdybym chciała isc na urlop wychowawczy kiedy mi sie skonczy macierzyski to co dalej? a Ty pracujesz? bo tego nigdzie nie wyczytałam? Powyzej przekleiłam Twój pierwszy post z którego wynika ze jesli masz prawo do zasiłku rodzinnego to tez powinnas miec urlop wychowawczy - BŁĄD Jak masz prawo do zasiłku to mozesz tez miec prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego jesli bedziesz korzystac w urlopu wychowawczego, a zeby korzystac z urlopu wychowawczego musisz pracowac bo jest to przywilej pracownicy. czyli: jesli pracujesz - po macierzynskim mozesz miec urlop wychowawczy o ktory piszesz podanie do pracodawcy jesli masz prawo do zasiłku rodzinnego i jestes na urlopie wychowawczym masz prawo do dodatku z tytułu urlopu wychowawczego (oczywiscie musisz spełniac kryterium dochodowe)

Gość lovelaaass
mamuska sory ze cie tak mecze...czyli gdybym chciala isc na urlop wychowawczy płatny(jestem pracownica i moje zatrudnienie trwa nadal,pomimo ze za pare tygodni konczy mi sie macierzyski)to tylko wtedy bedzie on płatny kiedy bede miala prawo do zasilku rodzinnego?

Gość pada śnieg
mamuska 123 dziękuję za odpowiedź

Gość mamuska123
lovelaaass: tak, zadzwon do najblizszego MOPS'u w sprawie zasiłku moze cos Ci powiedzą jak to jest ze związkami nieformalnymi...

Gość mamuska123
lovelaaass: nic nie mow o poprzedniej kobiecie Twojego faceta bo to nie powinno ich interesowac, a Ty wcale nie musisz wiedziec czy ona bierze zasiłk czy nie :)

Gość lovelaaass
no ale ona w takim ukladzie sprawy tez go nie bierze bo nie ma takze przyznanych alimentow.on jej daje sam od siebie,wtedy kiedy urodzilo sie ich dziecko to potrzebowala jego zarobek chyba aby dostac ten drugi 1000 zl,no bo z tego co piszesz to nie moze dostawac rodzinnego ani tego zasilku na matke samotnie wych.dziecko.

Gość Natalia *********
************* 17:10 [zgłoś do usunięcia] mamuska123 Sabatini Moje pytanie: W kwietniu urodzę dziecko, moja umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu ( tak jest napisane) ale nie ma w niej podanej konkretnej daty. Do końca ciazy bedę na L4. Jak to póxniej bedzie wygladało po porodzie? Myślę, że przysługuje mi tzw zasiłek macierzyński, wypłacany przez Zus?? w liczbie 20 tygodni od dnia porodu? Tylko czy pracodawca automatycznie przekazuje moją dokumentacje do zusu czy mam to po porodzie załatwic jakos osobiście? i jakie dokumenty i gdzie przedłożyć? Bo pracuję i mieszkam teraz w innym mieście/województwie a gdzie indziej jestem zameldowana... Może troszke zagmatwałam ale z góry dziękuję za odpowiedz Sabatini Tak, przysługuje Ci zasiłek macierzyński w wymiarze 100% podstawy wymiaru zasiłku przez 20 tygodni. Powinnas otrzymac od pracodawcy swiadectwo pracy i zaśw Z-3 http://www.zus.pl/pliki/formularze/z_3.pdf ************ tej odpowiedzi szukałam:) małe pytanko-ile mam czasu po wyjściu ze szpitala by załatwić formalności z z.macierzyńskim w Zusie i jak szybko powinnam się zarejestrować na bezrobociu?

Gość Silana
witam mam pytanko prosze o szybką odpowiedz:) obecnie jestem na urlopie wychowawczym mam go do15 grudnia 2010 roku ale mój pracodawca z dniem 1 stycznia zlikwidował swój sklep i dzis mnie o tym powiadomił to moja znajoma niby -szkoda gadac po miesiaću mnie informuje ze zlikwidowała sklep a ja pobieram w gminie dodatek do urlopu wychowawczego w kwocie 400zł i teraz nie wiem co mam robic czy ten dodatek przestaje mi sie należeć? czyli juz jestem bezrobotna i mam sie rejestrować w urzedzie pracy co dalej prosze o pomoc?

Gość milena1986
witam!! proszę o odpowiedź na pytanie, czy otrzymam zasiłek chorobowy z KRUS-u, będąc w ciąży? lekarz zalecił leżeć, proszę o odpowiedź pozdrawiam

Gość zanus666
witam mam pytanko .Mój problem polega na tym że planuje iść do pracy na okres 4,5 miesiąca a jestem w 8 tygodniu ciąży i czy muszę powiadomić o tym mojego przyszłego pracodawce ??? Boje się poprostu że jak się dowie to mnie nie przyjmie Pozdrawiam i dzięki śliczne

Gość mamuska123
zanus666 Nie musiszbo mozesz jeszcze nie wiedziec, powiedz ja bedziesz juz po 3 mies. ciazy wtedy Cie nie zwolni...