Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

blue blue

pierwsza ciaża po 35 roku zycia- jakie sa zagrozenia?

Polecane posty

Gość arkanta
zagrozenia glownie w postaci mutacji genetycznych- ludzki genom sie niestety starzeje....

Gość lukka
ja mysle, ze nie powinno sie za duzo myslec o zagrozeniach. oczywiscie dbac robic badania . ale przede wszystkim myslec pozytywnie

Gość luuuuka
ja zaszłam w ciązę mając 36 lat. Co prawda druga, ale z innym ojcem. Miałam bezpłatne badania prenatalne, i wszystko bylo OK. Najważniejsze to lekarz z najwyższymi kwalifikacjami, anie jakis paproch

a co w sytuacji gdy pierwsza ciaza jest po 35-tym roku zycia? słyszałam ,ze zwiększa sie znacznie ryzyko wystapienia wad rozwojowych, takze ryzyko komplikacji ciazy, wreszcie zsamo zajscie w ciaze nie jest juz takie proste....

tak się mówi, ale to nie oznacza, że każda ciąża po 35 musi być trudna a dziecko skazane na wady wrodzone. Psychika ma oghromne znaczenie, ważne mysleć pozytywnie i być pod opieką dobrego lekarza i wykonywać wszystkie zalecane badania. :) a będzie dobrze

czy wiecie moze gdzie mozna zrobic badanie płodności (kraków-Katowice)i na czym ono polega

W Mysłowicach jest centrum leczenia niepłodności i pewnie tam można zrobic badania. Co do ciązy w tym wieku - wzrasta ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa i wszyscy lekarze będą ci w kółko gadac - bo w pani wieku itd.

Bada się ile jest plemników w 1 (chyba mililitrze), czy są zywotne itd.