Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miki25

RODZIMY w SIERPNIU 2006

Polecane posty

Kasiu - mozesz spokojnie zrobic teraz to USG - najlepiej zapisz sie gdzies gdzie robia dobre polowkowe lub jesli jestes zdecydowana to genetyczne - a jesli nie chcesz miec kolejnego za 3 tyg. to przyjdz z wynikiem tego do Swojego lekarza - ja tak ostatnio zrobilam i moja lekarka nie miala nic na przeciwko, nawet pewnie byla zadowolona, ze nie musi mi USG robic:) Ja do tej pory na kazdej wizycie mialam robione USG a chodze co 3 tyg.

dzięki Doris, obuwie mam wygodne, a boli mnie najczęściej wieczorem, mam pas sauna solutions i dzięki niemu ostatnio udało mi się wstać z kanapy, wygrzewam sobie nim korzonki, staram się też ciepło ubierać żeby mnie nie owiało. Kurczę ostatnio takie dolegliwości miałam w podstawówce. Potworny ból, nikomu nie życzę tego, ale najgorsze jest uczucie kiedy odcina władzę w nogach, po prostu odmawiają posłuszeństwa. Ten lekarz z Gdańska powiedział mi tylko tyle, że zbyt szybko zaszłam w ciążę po pierwszej i dlatego organizm teraz gorzej to znosi-nie zdążył się zregenerować. Głowa boli mnie tak jakby miała wybuchnąć-te skoki ciśnienia mnie wykończą-ja jestem jak barometr. Dobrze, że wszyscy mi mówią, że świetnie wyglądam-przynajmniej jeden plus ;)

Doris dzieki :) Umówiłam sie na wizyte do jednego z lepszych fachowców w W-wie - badanie zrobie dzis o 19. lekarz pwiedzial ze miedzy 18 a 16 tyg ciazy traktuje sie je jako polowkowe wiec pewnie nie bede musiala robic jeszcze raz :) Martwie sie tylko.... 10 marca zaczelam czuc bardzo wyraznie ruchy dziecka. Kopalo przez kilka dni od czasu do czasu. Pozniej po ostrej awanturze z mezem dzidzius przestal sie ruszac i tak jest od kilku dni .... mam nadzieje ze wszystko w porzadku i ze tak ma po prostu byc... Chociaz lekarz kazal przyjechac i sprawdzic to.... Kasia

Gość sierp.06
kpiotrowicz ja tez tak mialam. po klotni (a ogromna byla)dzidzius nie ruszal sie przez trzy dni ale potem wszystko wrocilo do normy ze zdwojona sila. moze one po prostu sie wystraszyly i to taka reakcja. nie wiem. dlaczego ci mezowie sa tacy niewyrozumiali dla nas? kurcze wiem ze potrafie swojemu niezle dac w kosc ale zamiast probowac sie odgryźć powinien pomyslec ze taka klotnia zle wplywa na nasza dzidzie

Mam skierowanie na test obicążanie glukozą, choć ginekolog mówiła, że nie trzeba a dała na wszelki wypadek. Nie wiem tylko jak długo jest ważne, czy 2 tygodnie czy miesiąc, bo już się pogubiłam. Jeśli 2 tygodnie to muszę iść w następny poniedziałek lub środę. Na usg wybiorę się przed świętami, i albo prywatnie albo do rodzinnego, gdyż chcę w końcu zobaczyć swoje dziecko i dostać zdjęcie. Zdnerwowała mnie trochę moja ginekolog, bo powiedziała, że to dziecinne, iż chcę zrobić usg, by dostać \"printa\". Ostatnie usg miałam na początku marca (trwało minutę). Miesiąc z hakiem to raczej nie jest za często. Chciałabym się też w końcu dowiedzieć o płeć. Według ruchów to moja ginekolog wyliczyła, że termin mam na 8 lipca (4 miesiące od 1 ruchu). Dziwne to wszystko. Odstęp pomiędzy terminem na podstawie miesiączki a ruchami wynosi ponad 3 tygodnie. Ciekawe, kiedy się faktycznie urodzi. Ja myślę, że gdzieś w połowie sierpnia. Zobaczymy.

Kupiłam sobie ostatnio taką bluzeczkę w kolorze czerwonym na poprawę humoru: http://www.allegro.pl/item91886637_kuszace_kobiece_sexowne_mega_wyprzedaz_.html Polecam. Czekam teraz aż przyjdzie. Ciuchów ciążowym staram się kupować jak najmiej. Ostatnio teściowa dała mi kilka par spodni, które są na nią za ciasne, a na mnie mogą być jeszcze dobre. 2 pary już nie pasowały (za wąskie), to dałam mamie, a 3 jeszcze mogą być. Jestem teraz grubsza niż moja mama i babcia a niedługo i teściowa. Horror. Na szczęście do szwagierki jeszcze dużo mi zostało, bo jest dużej postury ;).

Różowa bluzeczka j.w. też super wygląda, ale kupię sobie potem tylko trochę w innym kształcie.

Kłócę się ostatnio z mężem strasznie, nic, tylko od razu rozwód bym brała. Zła jestem strasznie, bo go skreślili z uczelni, ponieważ się nie wpisał na semestr. Nie chce kończyć studiów - zostało mu tylko napisanie pracy dyplomowej, bo wszystkie przedmioty zaliczone. Nie mogę tego zrozumieć. Nigdy nie zrozumiem i nie dam mu spokoju. Sam kiedyś tego pożałuje i skończy. Taką mam nadzieję.

Ich tak to jest czasem z tymi facetami :( Gorzej jak z dziecmi... U mnie kryzys nie wynika nawet z moich ciazowych humorkow, po prostu darek ma gorszy okres... Tlumacze mu zeby przestal sie na mnie wyzywac na mnie bo czuje ze odbija sie to na dziecku... On sie stara ale nie za bardzo mu to wychodzi :( ostatnio lekarz zapytal mnie czy maz wart jest klótni z mezem....

Tak jestem na nas zla ze dajemy sie poniesc emocjom i doprowadzamy do takiego stanu ... Tak strasznie wtedy plakalam ze az boje sie pomyslec co to biedne dziecko musialo czuc .... Dam wam znac jak wyniki. mam nadzieje ze to tylko chwilowy kilkudniowy len malej istotki....

a pro po kutni,,,to nic nie jest jej warte a na pewno kłotnia z facetem który nie do konca rozumie to co robi, bo gdyby to od nich zalezało zdrowie dzidziusia to pewnie wogóle by sie nie odzywali,,,bo by sie tak bardzo bali, a tak to palnie cos nie zastanowi sie. Ja tez czesto ostatnim czasem sie kłóce i to zawsze o byle co, ale tak bardzo tego nie chce ze potrafie przerwac kłotnie stawiajac na otrzu noża sprawe, wtedy chyba facetowi rozum do głowy przychodzi, i nawet jak kłótnia wynika z mojej winy to uswiadamiam mu zeby to on ja przerwal dla dobra dzidziusia, i to działa,,,ale jesli ciaza trfała by wiecej niz 9 miesiecy to chyba psychicznie bym nie wytrzymała, mój Tomasz pewnie też, wiec natura i tak dała nam duzo czasu na przetestowanie wytrzymałości psychicznej, zaproponujcie waszym męzczyzną herbatke z melisy, działa uspakajająco:) na mojego dziła i nawet ją polubił:) melisa z pomaraczą:) trzeba znaleść jakiś sposób ja zaczełam od najprostrzego:) nie przejmujcie sie tak wszystkim, popatrzcie na to troche z boku i pomyślcie ze z facetami tak juz jest z nimi źle a bez nich jeszcze gorzej,,,wiec cierpliwosci i słoneczka, juz nie długo bedziemy miały słoneczka swoje przy sobie wtedy musza zmieknac wszystkie kochane łobuzy:)

Wiecie co dziewczyny ja dopiero zrozumiałąm co przezywa dziecko, jak zobaczyłam mojego Maćka, obecnego przy naszej potwornej kłótni-to dziecko było tak wystraszone, że płaczem się zanosił. Od tamtej pory staramy się już tak nie kłócić i jakoś tak wyszło, że podczas tej ciąży oboje unikamy takich sytuacji. Nie pamiętam kiedy ostatnio się tak ostro pokłóciliśmy. Wiecie jaka jest różnica? Moje maleństwo w piątek na usg wyglądało na 20 tygodni i 2 dni a faktycznie było 19 tyg. i 6 dni, a Maciek w dniu porodu w 41 tygodniu wyglądał jak 35 tygodniowe maleństwo-to skutek potwornych kłótni i wielu moich łez i stresu. To się nazywa hipotrofia i jest niebezpieczna dla dziecka. Warto to przemyśleć dziewczęta.

Plusia, ja piszę pamiętnik ciąży, a idąc na łatwiznę, to kopiuję sobie to co napiszę na forum. Do tego dodaję rózne uwagi, wagę, obwód pasa itp., jak sobie przypomnę. Mam zamiar zrobić taki specjalny album dla dziecka, w którym będzie wszystko od poczęcia, włącznie ze zdjęciami z usg, zdjęciami matki z brzuchem itp. Na razie jeszcze dokładnie nie wiem jak będzie wyglądać, ale jak tylko znajdę odpowiedni album to zacznę. Póki co, to kompletuję wszystko. Rozpiszę też te 9 miesięcy, w których będą badania, pierwsze ruchy, choroby itd.

Kasiu - badz dobrej mysli, napewno nawet najgorsza klotnia nie oslabila ruchow Twojego dzicka, ono jest po prostu jeszcze malutkie i dlatego nie czujesz jego ruchow caly czas - dzieci naprawde nie sa az tak wrazliwe:) i moze przejmuja troszke naszych nerwow, ale sa dobrze chronione. A maz, coz oni wszyscy sa uparci jak osly... musi sam pewnie dojrzec do decyzji - na sile go nie zmusisz, wiec szkoda nerwow, jesli ma trudniejszy okres to mimo wszystko postaraj sie go wspierac - wiem, ze powinno teraz byc na odwrot!!! Ale wszystko to odbija sie na Tobie! Trzymam kciuki za badanie i czekam na informacje.

do Doris. tak jak czytam nasze forum to widzę że nie wszystkie dziewczyny mają robione usg na comiesięcznej wizycie u lekarza. Czyli juz sama nie wiem czy jak lekarz robi mi co miesiąc usg to jest dobre dla dziecka. Przecież nie mogę zwrócić lekarzowi uwagi , prawda. Tym bardziej że to ordynator oddziału , także chyba wie co robi. Proszę napisz mi , to się uspokoje. Sama juz nie wiem. A co do nerwów , to dziewczyny starajcie sie trzymać nerwy w \"garści\" czasem ciężko ja wiem. Ja ostatnio w nocy jak się zdenerwowałam , chociaż sama nie wiem czym. Chyba tym , że nie mogłam usnąć . Jakieś wogóle nerwy dostałam , nawet śpiący obok mąż mnie denerwował. To maleńtwo tak mi dało popalić , że mogłam zapomnieć o spaniu. Kopało ostro. Dzisiaj w nocy też. Jak już sie obudzę , żeby iść siusiu to mam problem , żeby zasnąć. Męczyłam sie okropnie . Mały mnie szturchał w dół brzucha. Zastanawiałam się czy nasze dzieciaczki śpią w nocy, jak my spimy?

Agata ja tez mam robione usg na kazdej wizycie bylam juz na 5, a ostatnio odkad jestem na zwolnieniu chodze do lekarza co 3 tygodnie....

Ja myślę, że śpią. Zaburzenia snu w ciąży: http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,45 W życiu płodowym dominuje cykl złożony z dwóch stanów: a. 1F (bezruch, sen-NREM) b. 2F (aktywność, sen REM) Podobnie jak noworodki i niemowlęta, płód pogrążony jest we śnie przez ponad 90% czasu. Stan ten jedynie sporadycznie przerywany jest stanem 4F (stan aktywności, "jogging"). Najczęściej stan 1F trwa 15-20 min (blisko terminu porodu 20+/-7 w ciągu dnia i 25+/-13 w nocy) i nie przekracza 45 min. Stan 2F jest dłuższy i może ulegać znaczącym zmianom (blisko terminu porodu 68 +/- 52 w dzień i 66 +/-52 nocą). 9-10 http://www.chinmed.com/zdarzenia/zda_art/pelnia_zycia_text.htm

Agata - z tym USG jest tak, ze nie ma zadnych badan potwierdzajacych szkodliwy wplyw. Nie powinno sie do 10tyg ciazy robic badaz z Dopplerem - czyli takich obrazujacych przeplywy naczyniowe (w serduszku, mozgu czy naczyniach lozyska) bo one maja wieksza czestotliwosc, ale zwykle badania i do tego krociutkie - raczej nic nie zaszkodza. Ja tak jak pisalam mam regularnie na kazdej wizycie USG robione - tez by mi bylo glupio lekarce mowic, ze wiem lepiej i ze nie chce miec tego USG - przeciez to ona sie na tym lepiej zna i musze jej zaufac:) A na mnie te badania dobrze dzialaja, bo wiem, ze dzidzius rosnie i sie rozwija:)

Przyznaje sie ze i we mnie krew zawrze czasem, ale jak juz tak wydobede pierwszy krzyk z siebie, to natychmiast sie uspokajam, bo przypomina mi sie ze dzidzia wlasnie zaczyna slyszec i nie chcialabym, zeby pierwsze wspomnienie swiadome czy nieswiadome u malenstwa dotyczylo mojego nazbyt podniesionego glosu... A poza tem, jesli sie zdenerwuje, to latwiej tego \"gada zlosci\" zabic w zarodku, zanim adrenalina i inne hormony stresu podskocza za wysoko i zaserwuja koktail dla niuni. Zreszta J zaraz zaczyna mie \"ulaskawiac\" i po 2 min. mi przechodzi, nie potrafie byc na niego zla, jak jest taki kochany... Najadlam sie orzechow wloskich i rozbolal mnie brzuch. A niech to!

no wlasnie moje badania tez sa raczej krocitkie, tak zeby tylko zobaczyc co u maluszka slychac i tak samo jak Doris mnie one bardzo uspakajaja, bo inaczej pewnie caly czas bym sie zamarwiala czy wszystko dobrze. Dluzsze usg mialam robione ok 12tyg no i to za tydzien tez bedzie pewnie dlugie bo bedziemy wszystko mierzyc i sprawdzac..... a dla poprawienia nastroju objadlam sie czekolada, co przed ciaza bylo by nie do pomyslenia i przez gardlo by mi nie przeszlo.....

Dziewczyny u mnie wszystko w porządku :) W dodatku BEDĘ MIAŁA DZIEWCZYNKĘ :)))) Mała jest zdrowa, ma 19 cm i wszystko z nia w najlepszym porzadku. Ssala sobie kciuka i druga raczka trzymala za noge ;) ALE ODETCHNELAM!! Uzupełniam tabelke: NICK.................MIASTO..........WIEK...............TERMIN.....KG...PŁEĆ miki25............Warszawa.............24................01.08.......0,5 Lia.................Warszawa............??.................01.08....(!)2,0 livmar...............Nysa.................28................01.08...... 4,5 agata_27..........Słubice........... 27.................01.08....3kg SYNEK doris26.............Kraków..............26................04.08..6,0 CÓRCIA blondi23............Elbląg................23 ................05.08...4, SYNEK Elmirka76.......ok.Wadowic...........30..............05.08....+6,5 SYNEK Aga.B............KOŁOBRZEG.......... 26.............. 06.08.........5 insomnia.............??...................24................07.08.......0,0 donn................Kraków..............27................07.08........1,3 justyna..................................29.................08.08.....+2 SYNEk plusia.............Szwecja............29...................09.08...5,0 SYNEK edusia.............Hannover.............32................11.08.......3,0 karamijja...........Łódź................28................12.08.......1,0 kasia 30.............Rybnik..............30................12.08.........?? Stokrotka _26......Lubin...............26................12.08..1kg SYNEK Agula 30.........zachodniopom.........30................14.08........+1.5 Kruszyna.........małopolska...........30.................15.08.........4,0 madelain.............J.Góra..............29................16.08........0,0 kpiotrowicz.........Warszawa.........23................17.08.......4,00 CÓRCIA :))) joanka...............Szczecin...........25.................17.08..........2 jolla80...............Warszawa..........25.................17.08.........? z daleka ............Anglia................26..................19.08........3kg karola24...........Legionowo...........24.................19.08........?? agusia2................USA................30..................21.08........?? ToYaB................Białystok...........27..............21(23).08...+1,5kg jagna25...........Wodzisław Śl.........25................23.08........0,0 marsjanka*........ok. Katowic.........27................24.08...........? roxelka.............Essex,GB............27..................25.08.......4,0 Kotunia.............Legnica..............27..................25.08.......3kg sierp.06.........podkarpackie..........23..............25.08.........-1kg oliwia13............pomorskie...........27.................26.08.........4 Lonta..................Rybnik ............21...............27.08........2,5kg padlinka............Warszawa...........24.................27.08........2kg maggiem........zachodniopom..........27...............29.08........ 2,0 kika27...............Kraków..............28................27.07....... 5 kg agulka28............Bielsko-Biała........28.............13.08... 6 kg synek

Gość agusia2
Doris wielkie dzieki . Mam teraz problem nie wiem co jesc na sniadanie ,nie wiem co jesc na lancz ,nie wiem co jesc na obiad musze wymyslac zdrowe potrafki jakie to meczace ,jak ja wam zazdroszcze tych czekolad i lakoci ,mam nadzieje ze moze to nie cukrzyca ciazowa ,okaze sie w poniedzialek . Doris czy wystarczy wyeliminowac cukry typu slodycze czy raczej wszystko no bo przeciez prawie wszystko zawiera jakas ilosc cukru . Dzisiaj na sniadanie wypilam sok z marchwi no i przeciez w owocach tezz sa cukry ,pozniej zjadlam zdrowo bo salate z warzywami ,a na obiad dziki ryz z gularzem ,nie wiem jak ja przetrwam reszte miesiecy na takiej scislej diecie .Moze dlatego ma taki duzy brzuch jak na 18 tydzien moze malenstwo za szybko rosnie ,ale sie martwie . Agata27 ja podobnie jak ty wstaje w nocy pozniej zasypiam ale przed zasnieciem jak male nie spi to tez daje o sobie znac ,w ciagu dnia to jest raczej leniwe choc codziennie czuje ruchy ale nie czesto . Z tymi klotniami cos jest ,poniewaz ja jak mialam burze chormonow zaczelam sie unosic to brzuch odrazu zaczalmnie pobolewac ,wiec badzmy ostrozne :)

Agusia - nie przerazaj sie, jesli sie okarze,ze musisz ta diete stosowac, to poczatek bedzie ciezki, ale potem sie przyzwyczaisz i sama bedziesz umala idealnie ocenic co ma ile kalorii i ile cukru. Oczywiscie calkowicie cukrow sie nie da wyeliminowac - bo tak jak napisalas sa we wszystkim. Do poniedzialku nie jedz slodyczy, malo owocow - ewentualnie grapefruity ale nie czerwone (bo wprew pozorom maja bardzo duzo cukru) - nie powinno sie jesc produktow zawierajacych cukry proste - takie szybko przyswajalne, za to mozesz jesc cukry zlozone - czyli chleb, makaron itp. Warzywa mozesz jesc bez ograniczen. Poczekaj na wyniki poniedzialkowe - i jesli cos byloby nie tak to na pewno umowia Cie z dietetyczka, ktora dokladnie wyjasni jakie produkty sa dozwolone, w jakisch ilosciach, jak to obliczac itp. Nawet jesli sie okarze, ze to jednak cukrzyca i trzeba diete lub leki to nic sie nie martw - dzisiaj juz nie jest to taki problem i doskonale sobie z tym lekarze radza:) tysiace kobiet w ciazy rodzi zdrowe i wspaniale dzieci:) Kasiu - wielkie gratulacje, milo powitac jeszcze jedna dame:) Pewnie badanie poprawilo Ci humorek? Mam nadzieje, ze na dluzszy czas. A co maz mowi na corcie?

Kasiu gratulacje!!!!!!!!!!!!!!! 🌻 🌻 🌻 no to mamy juz dwie dziewczynki!!!!!!!!!!!!!!! ale super wiadomosc, mam nadzieje ze humorek odrazu lepszy, a jak mezus????

NICK.................MIASTO..........WIEK...............TERMIN.....KG...PŁEĆ miki25............Warszawa.............24................01.08.......0,5 Lia.................Warszawa............??.................01.08....(!)2,0 livmar...............Nysa.................28................01.08...... 4,5 agata_27..........Słubice........... 27.................01.08....3kg SYNEK doris26.............Kraków..............26................04.08..6,0 CÓRCIA blondi23............Elbląg................23 ................05.08...4, SYNEK Elmirka76.......ok.Wadowic...........30..............05.08....+6,5 SYNEK Aga.B............KOŁOBRZEG.......... 26.............. 06.08.........5 insomnia.............??...................24................07.08.......0,0 donn................Kraków..............27................07.08........1,3 justyna..................................29.................08.08.....+2 SYNEk plusia.............Szwecja............29...................09.08...5,0 SYNEK edusia.............Hannover.............32................11.08.......3,0 karamijja...........Łódź................28................12.08.......1,0 kasia 30.............Rybnik..............30................12.08.........?? Stokrotka _26......Lubin...............26................12.08..1kg SYNEK agulka28............Bielsko-Biała........28.............13.08... 6 kg synek Agula 30.........zachodniopom.........30................14.08........+1.5 Kruszyna.........małopolska...........30.................15.08.........4,0 madelain.............J.Góra..............29................16.08........0,0 kpiotrowicz.........Warszawa.........23................17.08.......4,00 CÓRCIA joanka...............Szczecin...........25.................17.08..........2 jolla80...............Warszawa..........25.................17.08.........? z daleka ............Anglia................26..................19.08........3kg karola24...........Legionowo...........24.................19.08........?? agusia2................USA................30..................21.08........?? ToYaB................Białystok...........27..............21(23).08...+1,5kg jagna25...........Wodzisław Śl.........25................23.08........0,0 marsjanka*........ok. Katowic.........27................24.08...........? roxelka.............Essex,GB............27..................25.08.......4,0 Kotunia.............Legnica..............27..................25.08.......3kg sierp.06.........podkarpackie..........23..............25.08.........-1kg oliwia13............pomorskie...........27.................26.08.........4 Lonta..................Rybnik ............21...............27.08........2,5kg padlinka............Warszawa...........24.................27.08........2kg maggiem........zachodniopom..........27...............29.08........ 2,0 kika27...............Kraków..............28................27.07....... 5 kg

Kasiu WIELKIE GRATULACJE !!! Coraz więcej już z nas wie jaka płeć, fajnie wasze dziewczynki będą miały, tyle facetów do wyboru na męża. Tylko co te nasze chłopaczki zrobią ? będą się pojedynkować o każdą pannę :). Ja ostatnio miewam już lepszy humor, może to wreszcie przez zmianę pogody na bardziej wiosenną. Maluch coraz mocniej kopie, chociaż gdy siedzę w pracy to jest bardzo spokojny i prawie go nie czuje, ale gdy wracam do domku robi się bardzo aktywny, a wieczorem to już nie wspomnę, ja chce spać a on nie :). Czasami wyrasta mi na brzuchu taka spora twarda górka, zastanawia mnie czy to główkę czy dupkę wystawia? :) Pozdrawiam was wszystkie i jeszcze raz gratulacje.