Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miki25

RODZIMY w SIERPNIU 2006

Polecane posty

Hurra! Kasa Ubezpieczeniowa przyznala mi dwumiesieczny urlop z 80% wynagrodzeniem, wreszcie moge wypoczywac ile wlezie, hurrrrrraaaaa! Dzien jest przesliczny, sloneczko grzeje, zyc nie umierac. Pozdrowionka dla Was wsyzstkich 🌼 🌼 🌼 🖐️ Do porodu juz tylko 66 dni. W przyszlym tyg. zaczne pakowac torbe do szpitala ;-) Moja znajoma, o ktore pisalam, ze miala termin na jutro, urodzila sliczna corunie w poniedzialek!!! A ja ja jesczze w niedziele widzialam z ogromnym brzuszkiem na nabozenstwie!

oliwia>> no to razem dzisiaj zaczynamy :) , mąż idzie ze mną... nie wiem tylko czy tam trzeba coś zabrać ze sobą,??? najpierw będziemy zwiedzać szpital a poem spotkanie z lekarzem i położna chyba... a jak u ciebie???

Witam Dziewczynki Jestem już na urlopiku , wypoczywam sobie. Dużo spaceruję i gotuję obiadki dla mężusia.W tym tygodniu jadę już po wózeczek i łóżeczko. Strasznie sie cieszę. Dzisiaj do doktora na wizytę. Livmar-Trzymam za ciebie kciuki, aby Ci się dobrze poukładało. Nie denerwuj się za mocno i za często. Może jak dzidzi przyjdzie na świat to mąż zmieni stosunek. Napewno zmieni. Oliwia13- Są dwa rozmiary pieluch tetrowych. Kwadratowe i prosto- kątne. Ponoć lepsze są prostokątne. Tak mówią. A jeżeli będziesz na początku pieluszkować czyli używać tylko tetrę to kup tylko kwadratowe czyli 80x80.

Wiatm wszystkie mamusie :) Wlasnie wrociłm od lekarza, no i bedziemy mieli córeczkę :) heheh nie potrafie sie przestac śmiać :> . Wszystko jest w najlepszym porzadeczku, dobrze sie rozwija :>. Tyle ze urodze o 3 tyg. szybciej ze wzgledu na zbyt szybko skracajaca sie szyjke i dzidzi jest juz bardzo nisko :).Wiec musze wytrwac jeszcze te 7 tygodni czesto odpoczywajac oczywiscie w pozycji lezacej :) No i przybyły mi 2 kg... a teraz zastanawiam sie, czy powiedziec mężowi... heeeh moze powiem jak ladnie poprosi :). Całuski dla wszystkich!!!!

i jeszcze aktualizacja tabelki miki25........Warszawa...........24............01.08.............0,5kg Lia............Warszawa............??............01.08.............2,0kg livmar........Nysa..................28............01.08............+12kg agata_27.....Słubice..............27............01.08...6,5kg ....SYNEK donn.........Kraków................27...........01.08..7,8 kg ..coreczka annaa20.....Szczecin..............22...........02.08.. 12kg..CÓRECZKA doris26......Kraków................26...........04.08..10,5kg ..CÓRCIA blondi23.....Elbl±g.................23 ...........05.08...7kg.......SYNEK Elmirka76...ok.Wadowic..........30...........05.08....14kg.....SYNEK Aga.B........KOLOBRZEG..........26............06.08................5kg insomnia....??......................24.............07.08...............0kg justyna.....podkarpackie.........29...........08.08.....+7kg...SYNEK plusia.......Szwecja...............30............09.08....11kg....SYNEK edusia......Hannover.............32............09.08....4kg...CORCIA? tati78......Twickenham, UK......27...........09.08....+7kg...CORCIA Kati75......Wieden................30...........10.08...+13kg.....Synek katienka.....Kraków.............30...........10.08...+10 kg...CÓRCIA? karamijja..Lódz..................28.............12.08................1kg kasia 30....Rybnik................30............12.08.... +7,5kg.. SYNEK Stokrotka _26......Lubin.........26............12.08....+7kg.....SYNEK be_B.........Kraków...............30.............13.08.........CÓRCIA agulka28....Bielsko-Biala........28.............14.08...10kg......SYNEK Agula 30.....zachodniopom......30............14.08....+3kg... CÓRCIA beatrice ....Warszawa............29...........14.08....4kg.....CÓRCIA Kruszyna....malopolska..........30.............15.08...............+8kg madelain.....J.Góra..............29.............16.08.................0kg kpiotrowicz....Warszawa........23..........17.08........7,5kg..CÓRCIA jolla80........Warszawa..........25...........17.08......................? ali32..........opolskie............32............17-19.08...+5kg....SYNEK z daleka .....Anglia...............26............19.08..........7kg..SYN! karola24.....Legionowo..........24............19.08............?kg SYNEK! Justynka307...Mikołów...........25............19.08.........11kg SYNEK? joanka.......Szczecin............25.............20.08...................7kg evvik.......Warszawa............29.............20.08................8,5kg agusia2......USA.................30..............21.08....................?? ToYaB........Białystok...........28............21(23).08...+7,5kg..SYNEK zuza29.......opolszczyzna.......30............22.08.......?...............? jagna25......Wodzislaw ......25...........23.08.........10kg........córka marsjanka*...ok. Katowic.......27.............24.08.........10kg........? roxelka...... Essex,GB..........27...........18(24).08....14kg...CORCIA Kotunia........Legnica............27.............25.08.......9kg ....SYNEK sierp.06.......podkarp............24.............25.08........7kg...CÓRKA oliwia13.......pomorskie.........27..............26.08..................5kg Lonta..........Rybnik ............21..............26.08................8,5kg padlinka.......Warszawa.........24..............27.08...........2kg Córka kika27..........Kraków...........28..............27.07......10kg...CÓRKA maggiem.......zachodniopom....27.......... ..28.08......7kg CÓRECZKA ekinio........Warszawa.........28.............29.08........6kg..coreczka

donn - nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać, wiem tylko, że zaczyna się od około godziny ćwiczeń a potem ... nie wiem. jagna gratuluję córci. Leż i wypoczywaj dużo, żeby malutka za bardzo się nie pospieszyła. Ja też mam skróconą szyjkę ale lekarz pozwolił mi spacerować i babka ze szkoły rodzenia powiedziała mi, że większość ćwiczeń też będę mogła wykonywać. Zobaczymy co lekarz powie w piątek. W ubiegłym tygodniu czułam się doskonale, żadnych dolegliwości i troszkę zaliczyłam wyjazdów i imprez towarzyskich ale wczoraj dosłownie padłam. Bardzo już mnie bolały nogi, plecy i boki, nie miałam nawet siły się wykąpać, więc poszłam spać na brudasa ;-) dziś już jest dobrze ale profilaktycznie się wyleguję :-)

Jagna25 gratuluje coreczki :-) 🌼 🌼 🌼 Wywolalam sobie dzisiaj zdjecia z weekendu, ale ze mnie upasiony grubasek...12,5 kg na koncie, ale tluszczyk widoczny juz wszedzie. A jaki podbrodek mam, o ludzie!!!! Jakby ode mnie zalezalo to bym sobie wlaczyla juz taki pstryczek na nietycie do konca ciazy, ale mysle, ze to marzenie scietej glowy...Pogoda ponoc bedzie juz jak podczas prawdziwego lata, wiec moze wreszcie zaczne chodzic na regularne spacery, tak jak sobie obiecalam miesiac temu...Dzis urzadzilam spacerek po sklepach i kupilam znowu troszke ciuszkow dzieciecych :-) Sliczne!!! Pozdrawiam wsyzstkie

Hello wszytkim!!! Donn- Jeszcze nie wiem jaki kupię wózek . Na początku to chciałam chicco 4wd. Później x-lander. Teraz nastawiona jestem na Implast 4 XL. A co kupię to okaże się w sklepie.To tak zawsze jest , bo być może będą mieli jeszcze coś innego. Ale jak narazie to jadę po Implasta. Wczoraj byłam u lekarza. Z moim synkiem wszystko wporządku. Trochę za mało przytył. Teraz w 33 tygodniu waży 1500 Gram. Lekarz mówi ,że waga mieści sie w normie. A ja też jest niską osoba to też dużego dziecka nie urodzę. Do porodu będzię ponad 2500 gr. Także powiedział doktorek ,że mam sie niczym nie martwić. Wszystko jest w normie. Pytał się czy czuję ruchy dziecka. Ja oczywiście odpowiedziałam , że mój syn to normalnie szaleje tam . Główką ułożony jest już w dół. Donn -Ile waży Twoja dzidzia?

Aha!! Lekarz powiedział mi ,że to ja trochę za mało przytyłam. Może dlatego mój synek nie nabrał więcej masy. Ale przecież się nie odchudzam , jem normalnie , często , ale w małych ilościach . To chyba dobrze. W każdym razie nie opycham się slodyczami . To muszę się do tego przyznać. Nie każdą słodką zachciankę spełniam. Ale to dobrze , bo słodycze nie są mi do niczego potrzebne. No może w b. małych ilościach.

Witam. Donn, Oliwia ja tez wczoraj zaczelam szkole rodzenia. Bylismy razem z mezem. Hi hi i od razu wzieły go panie do kapieli dzidziusia.. Ale to zabawnie wygladalo. A poza tym to zle sie czuje. Od dwoch dni boli mnie cos z lewej strony w dole brzucha. Nie wiem co mam robic. Przeciez znowu nie polece do lekarza. W poniedzialek bylam i bylo wszystko ok.

sierp.06- Mnie też tak w tym tygodniu bolał brzuch i nie tylko na dole , Lekarz powiedział mi że bedzie bolał, ze względu na powiekszającą sie macicę . Teraz jak mam 33 tc też mnie czasem pobolewa , dlatego że dziecko nie ma juz powoli miejsca i będzie się rozpychał. Wszystko jeszcze przed Toba . Mnie juz uciska czasem pod żebra i to tez boli. Skurcze tez czasem mam . Nie obawiaj się , jeżeli jest wszystko wporządku. Bóle brzuszka czasami będą. U góry i na dole.

Przepraszam,że dopiero dzisiaj odpisuje, ale wczoraj nie zaglądałam w ogóle:( Byłam z siostrą na zakupach - pomogła mi wybrać już prawie wszystko, więc nareszczie jestem spokojniejsza:) Katienka - na pewno nic dziecku nie zaszkodziłaś taką dawką:) nie martw się. W zaleceniach przy infekcji pęcherza moczowego bierze sie do 8 tabletek na dobę w czterech dawkach przez pierwszy dzień, potem przez 7 dni po 6 tabletek. Furagin to lek zwalczający infekcję pęcherza moczowego - nie jest to lek przeciwbólowy i w ogóle takiego działania nie ma. To,że pęcherz przestaje po nim boleć może wynikać tylko z tego, że hamuje on infekcje, ale powinno się w takiej sytuacji całą kurację przeprowadzić a nie zakończyć na jednym dniu:( Można też zażywać go profilaktycznie - po 1-2tabl. na noc, aby zapobiec infekcji, ale to w przypadku gdy nie ma objawów. A jeśli Ciebie już boli pęcherz to raczej do infekcji już doszło i wtedy całą kurację trzeba - a to,że tak często te bóle nawracają moim zdaniem może świadczyć o tym, że furagin za słaby i może powinnaś dostać jakiś antybiotyk i doleczyć porządnie to zapalenie - zwłaszcza, że masz problemy z nerkami, więc nie ma co ryzykować, że infekcja przeniesie się wyżej:( Moim zdaniem powinnaś zasięgnąć porady Swojego lekarza i na podstawie wyników badań moczu i posiewu z moczu powinien zalecić odpowiednie leczenie. A tamtą dawką furaginu się nie martw - nie powinno się go w I trymestrze brać, a potem nie jest szkodliwy. Justa - krwinki czerwone pojedyncze w polu widzenia są normą - każdy je ma. To,że są świeże to znaczy,że pochodzą z tak zwanych dolnych dróg moczowych - czyli najprawdopodobniej z cewki moczowej (mogą chociażby na skutek mechanicznego podrażnienia się pojawić) a jeśli byłyby wyługowane to oznaczałoby, że pochodzą np. z nerek (ale pojedyncze takie też są normą), więc się w ogóle nie martw:) Liczne szczawiany wapnia też są bardzo częste - mogą świadczyć o tendencji do tworzenia kamieni nerkowych, ale większośc osób po prostu je ma i nic złego to nie jest - powinnaś tylko więcej pić, żeby dobrze płukać nerki:)

Agata_27 - ja byłam we wtorek u lekarza - u mnie był to 31tydz5dzień i moja malutka ważyła ok.1560g - moja lekarka powiedziała, że dziecko jest całkowicie w normie, ani nie jest za duża, ani za mała. Podobno jest długa i szczupła - bo brzuszek ma o jakiś tydzień chudszy od reszty:) ale tak miała już na poprzednim USG. Nie martw się, bo to właśnie teraz dziecko tak naprawdę zaczyna tyć. Acha i moja malutka nadal siedzi na pupie:-o Wszystkich tak uspokajałam, a teraz po mału sama zaczynam się zastanawiać czy się zdąży obrócić...Moja lekarka mówi, żebym się na nic nie nastawiała, ale że cc to też nie tragedia i że jeśli mała się nie zechce odpowiednio ustawić to, że absolutnie nikt nie będzie jej na siłę obracać i tylko cc wtedy będzie wchodziło w rachubę. Ale ja mam mieszane uczucia:-o Czy któraś z Was ma jeszcze maleństwo główką do góry????? Sierp - moja lekarka powiedziała, że w trzecim trymestrze koniec z ciszą i spokojem w brzuchu i że normą są napinania, lekkie pobolewania i twardnienie brzucha - pod warunkiem, że szyjka prawidłowa.

Witajcie kochane! Bylam wczoraj na tej wizycie w poradni i musze przyznac ze troszke sie zawiodlam..myslalam ze wyniki beda lepsze, tzn ASP i ALT pospadaly, ale mam podwyzszone kwasy zolciowe, dostalam nowe lekarstwo jakies (mam nadzieje ze na nie nie zbanktrutuje ;-) ) i co tydzien bede chodzila na zapisy ktg. Coz, jak trzeba to trzeba...dobrze ze dzidzius ruchliwy, bo oprocz ktg mam zwracac uwage na ruchy. Szczerze mowiac troche zaluje ze usg mam dopiero za dwa tyg.Troche bym sie uspokoila. Acha, i z ciagu zeszlego tygodnia jednak znowu nie utylam..Eeeeeeeeee...nadrobie ;-) Buziaki, dziewczyny, pozdrowcie brzuszki ode mnie i mojej dzidzi :-)

Witam wszystkie mamusie i dzidziusie z utęsknieniem,,, dopiero dzisiaj jestem w stanie spokojnie usiąść przed komputerkiem i coś skrabnąć do was:):):) a wiec ,,,, ślub i wesele było jak z bajki, pogode mielismy cudowną co było dla wszystkich wielkim zaskoczeniem,,,bo w piatek padało w niedziele byo zimno a sobota,,,była przepiekna:) organizacja całokształtu była extra, kosztowało to nas sporo wysiłku i stresu ale opłacało sie:) wszystko było tak jak chcieliśmy, maleństwo w kosciele dawało mi wyrazne znaki ze bierze w tej uroczystości czynny udział:) Jesteśmy szczęśliwym młodym małzeństwem, zdjecia bede miala za tydzień to oczywiscie przesle ,,,jak wygladalismy na slubie w trójke:) po weselu było jeszcze duzo pracy,,,,ale już dzisiaj wszystko skończone, wiec zaczynamy normalna nowa droge zycia.... na weselu wybawilam sie po wsze czasy, ale siły o dziwo zostały mi na poprawiny, kondycja dopisała mi w 100% natomiast teraz intensywnie odpoczywam, bo wszystko musi byc w normie:) cieszymy sie ze to już po wszystkim, stres odpuscił i mozemy spokojnie oczekiwać Alka...tato mu wczoraj na dobranoc bajke czytał, i chyba mu sie podobało bo sie nie wypręzał i nie wiercił,,,widocznie dzieciątko sie mozno zrelaksowało:) u mnie brzuszek rosnie i coraz ciężej mi sie poruszać,,,i oddychac, przez to musze sporo ograniczyc swoją kondycje zeby sie nie przemeczać, no to na razie tyle , ide odpoczywac z mężem:) a pro po wózka,,,zamówilismy juz :) bedzie na lipiec:) łózeczko też:) i jesteśmy z tego powodu bardzo szczęśliwi:) buziaki dla wszystkich szkrabów 😘

doris-dzieki za info-uspokoiłas mnie-tzn bardzo nie panikowałam-nosiłam sie jedynie z zamiarem powtorzenia badania moczu ale jak tak piszesz to wstrzymam sie z wynikami do wizyty(19) moj synek tez 2-tyg temu w 29tc siedział na pupce-zobaczymy co powie ginekolog na wizycie za 12dni-jak tak nadal bedzie to watpie zeby sie przekrecił-chociaz z takimi malenstwami to nigdy nic nie wiadomo mojej kolezanki coreczka bardzo wczesnie była głowka do dołu-w 33 tyg przekreciła sie do gory!!!!!!lekarz jej mowi ze to juz trudno bo juz sie nie odkreci a ona 2 dni przed porodem spowrotem głowka do dołu sie obrociła-takze roznie to bywa juz pisałam ale sie powtorze w 29 tc waga synka to 1630g było dziewczyny tak sobie mysle ze to juz najwyzsza pora na zkompletowanie tego co jest nam i malenstwu potrzebne ja troche pokupiłam ale jak tak patrze to duzo rzeczy mi jeszcze brakuje i nad wieloma sie zastanawiam czy to juz kupowac czy pozniej np posciel do łozeczka to chyba potem?bo i tak do poł roku dziecko spi bez poduszki? a kocyki jakie?1 cienki i 1 grubszy wystarcza? kobietki wymieniajmy sie radami w tych kwestiach -wiadomo ze co sie kupi to to bedzie ale dobra rada nie jest zła......:)

Justa - a sama nie czujesz jak Twój maluch jest położony - ja dokładnie czuje kopniaki na dole w pęcherz moczowy, a na górze co jakiś czas uwypukla mi się twarda, okrągła główka:) Dlatego to ostatnie USG w zasadzie było tylko potwierdzeniem, że malutka się jeszcze nie obróciła...Wiem, że jeszcze jest szansa - do 36tyg. bo potem to już naprawdę jakieś 2% szans na obrót. Mam nadzieje, że Twój maluch już dobrze ustawiony:) Co do pościeli - to moja siostra mi narazie nie pozwoliła nic kupić - tylko rożek i kocyk. A pościel to powiedziała, że się dużo później zaczyna używać i że wszystko zdąże sobie jeszcze wybrać już po porodzie. Moja siostra radzi kupić dwa rożki, bo zdaża się,że się maluch przesikuje i wtedy się drugi rożek przydaje. Padlinka - no to nastaw się na wcześniejszy poród - nie piszę tego żeby Cię straszyć, tylko żebyś się psychicznie nastawiła. U mnie w szpitalu w przypadku cholestazy ciążowej hamowali ewentualny poród do 34tygodnia a potem jeśli dziecko już chciało się urodzić to nie wstrzymywano go (w 35tyg dziecko już jest w pełni przygotowane do życia pozałonowego, więc się zupełnie nie martw). A przy cholestazie bardzo często dziecko chce się wcześniej urodzić. A jeśli masz KTG to maluch dobrze kontrolowany:) Co do wagi to zobaczysz jak po porodach będziemy Ci wszystkie zazdrościły:) Kotunia - super, że się wszyskto tak cudownie udało 🌼🌼🌼🌼🌼🌼

Kotunia, super ze wszystko pieknie wyszlo..strasznie Wam gratuluje!No i czekam na zdjecia! Doris, dzieki 🌻 Chociaz musze Ci sie przyznac, ze Gabrysie (tez mialam cholestaze) urodzilam naturalnie w 40-m tygodniu, 6 dni przed terminem, moze teraz tez sie uda donosic :-) Maam tylko pytanie, przepisala mi lekarka biliepar czyt jakos tak, ale wyczytalam ze moze miec zly wplyw na dziecko i zeby nie stosowac go w ciazy..nie wiem co robic...z jednej strony chce zdac sie na specjaliste, a z drugiej to dopiero skonczone 28 tyg. :-(

cześć dziewczyny!!! agata>> moja córcia w 31 tyg ważyła 1830g co do wózka to teżnie mam pojęcia jaki kupić a co gorsza gdzie, nie chce zamawiać przez internet, a jeśli już to dopiero jak zobacze na żywo... doris>> pochwal sie co wczoraj kupiłaś :) a z tymi rożkami to mi szwagierka też radziła jeszcze jeden bo maluchy mogą go opluć i posikać i wtedy jest problem jak trzeba wyprać a nie mam drugiego... justa>> ja kocyki mam dwa polarkowe jeden grubszy a drugi taki malutki, kupiłam w kąplwcie ze śpiworkiem poduszeczką (będzie na później) i maskotką grzechotką :) wczoraj w tej szkole rodzenia byliśmy najpierw obejżeć oddział no i troche wpadłam w panike jak zobaczyłam to łózko do porodu, ale co tam jakoś musi być :) dziewczyny a będziecie chciały mieć znieczulenie??? bo ja napewno chce....

doris własnie wydaje mi sie ze czuje ruchy dokładnie w tych samych miejscach co wczesniej-myslałam ze łatwiej bedzie mi rozpoznac ze sie przekrecił bo przy tej wadze to i tak nie ma zaduzo miejsca wiec brałam to za oczywiste ze bede wiedziec kiedy-a tu lipa bo czuje i po bokach tak ja wczesniej i tak w okolicach zoładka-bardziej juz samo rozpychanie niz kopniaki po ostatniej wizycie byłam prawie pewna ze skoro wiem gdzie jest głowka ,nozki etc to w razie zmian to poczuje ale albo nic sie nie zmieniło albo ja nie potrafie tego rozpoznac pamietam ze były bodajze 3 takie dni ze miałam prawdziwa rewolucje w brzuchu i myslałam ze to moze wtedy ale teraz to juz nic nie wiem... doris-myslisz ze ile chodzi takiemu dziecku to przekrecenie sie?w momencie?powoli?stopniowo?czy nie ma reguły na to?

hej 🖐️ Kotunia to super że tak dobrze wspominasz ten ważny dzień-wszystkiego naj na nowej drodze życia :) miałam się wczoraj uczyć :( tak się źle czułam, że nie dałam rady, kurcze coś czuję, że tą matmę i mikro zawalę :( Trochę się wystraszyłam, bo wieczorem złapał mnie tak silny skurcz, ze aż się z bólu posikałam-jak ja się boję, że coś się wydarzy i nie dotrwam do terminu :O Doris podpowiedz mi coś bo wizytę mam dopiero w srodę i jeszcze w sobotę i niedziele egzamin-nie wiem co z tym fantem zrobić, a całego roku na studiach też nie chcę zaprzepaścić Rozwarcie mi nie grozi z powodu tej wady miednicy, ale boje się odklejenia łożyska lub innych problemów 😭

Kotunia>>> G ❤️ R 🌻 A ❤️ T 🌻 U ❤️ L 🌻 A ❤️ C 🌻 J ❤️ E 🌻 super że wszysko sie udało.... :D

Padlinka - to nie dopiero 28tydz tylko już 28tydz. ja bym brała leki tak jak zaleca specjalista - on na pewno ma doświadczenie i wie kiedy można sobie podarować a kiedy jednak lepiej jej brać. Cholestaza właśnie głównie jest niebezpieczna dla dziecka i chodzi o to żeby nie pozwolić na zbyt wysokie utrzymywanie się kwasów tłuszczowych, bo to na pewno gorsze dla dziecka niż ten lek. Więc się nie zastanawiaj tylko bierz dla dobra malucha:) No to jeśli z Gabrysią tak długo chodziłaś to duża szansa, że będzie tak samo:) Donn - kupiłam dla dziecka kosmetyki, pieluchy, troszkę ubranek, smoczki, obcinaczki itp. Bo takie rzeczy jak ręcznikczki, rożki, większośc ubrań, wózek mam po siostrze:) i dla siebie - podkłady, majtki jednorazowe itp. - jak na to patrze to mnie już wszystko boli:) A Twoje córa to mały olbrzymek:) Ja jeśli będe rodzić naturalnie to też będę chciala znieczulenie. Justa - myślę, że nie ma reguły z tym przekręcaniem, moja lekarka mówiła, że są dzieci co się wielokrotnie kręcą a są takie co jak już przyjmą pozycję to sobie tak siedzą. Pewnie im bliżej porodu i w związku z tym coraz ciaśniej to ten obrót musi być bardziej jednorazowy, bo leżenie w pozycji poprzecznej jest dla dziecka bardzo niewygodne - bo malo miejsca i w zasadzie tylko u kobiet z wielowodziem, lub po wielu porodach - z dużą, rozciągniętą macicą lub maleńkim dzieckiem się takie położenie zdaża. Podobno jeśli dziecko się obraca bardzo późńo - np.w 40tyg. to jest to dość bolesne dla matki - ale przynajmniej nie przegapi się tego:) Blondi-Ania - trudno tutaj coś doradzić, przede wszysktim myśl o dziecku i o Sobie! Nie powinnaś się tak przemęczać, jeśli rzeczywiście czujesz, że Cię coś przerasta to zrób tylko tyle ile dasz radę - może warto któryś z egzaminów przełożyć - na pewno uczelnia pójdzie Ci na rękę. A łatwiej się do jednego przygotować niż do dwóch...Zdrowie najważniejsze! A jeśli taki ból jeszcze kiedyś Ci się przydaży to się nie zastanawiaj tylko idz do lekarza na kontrolę - stres wiadomo, że może różne objawy powodować, ale lepiej wszystko sprawdzić - zrobić KTG, USG itp. Odklejanie łożyska - rzadko się zdaża i raczej już przed samym porodem - jak już są skurcze.

Doris>> to masz już wszystko... ja sie czły czas zastanawiam na wózkiem i nie mam pojęcia jaki i gdzie kupić... :(

Czesc dziewczeta Co do polozenia dziecka to u mnie ciezko trafic bo jak siedze czuje wyraznie udrérzenia na gorze i dole brzucha, na prawym boku nie czuje nic a na lewym uderzenia po bokach wiec chyba moja dzidzia sie caly czas przekreca. Dziwne i tak jest juz od dwoch tygodni. Dziewczeta jest jakas tabelka gdzie sa normy wagi dzieci bo mi lekarz powiedzial ze duze dziecko mam ale jak czytam to Wasze sa wieksze i to norma ja mam zamet w 29 tyg moj synek wazyl 1400gram i lekarz powiedziel ze jak tak dalej pojdzie to termin mi przesunie. Pozdrawiam. U mnie wkoncu swieci slonko

Kati75 ja czuje kopniaki dokladnie tak jak Ty tzn na gorze i na dole po lewej stronie, z prawej nic. Bylam dzis u lekarza i robil mi usg i dziecko jest ulozone pupa do gory i kopie po gorze brzucha, plecy ma po prawej stronie mojego brzucha, no a na dole to ma główkę i raczkami macha. Ja koncze teraz 28t i male wazy 1530g, nie wiem jednak jaka plec... Ale ogolnie ok. Wg usg termin 28.08 - zobaczymy ;) Kotunia gratulacje na nowej drodze zycia!!!🌻🌻🌻 Jak wszystko pozdaje w szkole to wybieram sie na duze zakupy dla malenstwa i dla siebie do szpitala. Pozdrawiam gorąco!

wrociłam z zakupow:) wzbogacona o: kocyk ciezszy kocyk lzejszy przescieradło do łozeczka smoczek rekawiczki niedrapki szczotke do włosow gruszke do nosa podkłady poporodowe wkładki laktacyjne :) to na dzisiaj tyle zakupow a ozek ja kupuje zwykły wielofunkcyjny-wiem ze sa ciezkie ale zawsze mi ktos pomoze wniesc/zniesc po schodach a pozniej kupie lekka spacerowke-nie mysle wydac wiecej niz 700 zł za wozek-pewno bedzie to ring max firmy abdor