Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa99

Jak to jest ze Świadkami Jehowy??

Polecane posty

Gość Majka57
Do avenuska! Michael Jahson nigdy nie był Sw. Jehowy, tylko się interesował. niestety za mocno umiłował ten świat. :)

Gość a ja uważam ze.....
Swiadkowie jehowy sa ludżmi zakłamanymi i wyjątkowo wrednymi!!!!!!!!!!!!!

Gość majka57
Do Ja uważam że...A ja myślałam że z małymi wyjątkami. :D

Gość Kmicicc
Majka masz racje " z MALYMI wyjatkami!:):):) takich wyjatkow w innych religiach jest znacznie wiecej niz u SJ:

Gość Majka57
A jednym z tych wyjątków jesteś chyba Ty? :(

Gość Kmicicc
MAJKA jeszcze ani razu nie powiedzialem o sobie ,zawsze odnosze to do innych ,ktorych znam.ja jak narazie nie narodzilem sie na nowo,ale mam nadzijej ,ze kiedys to nastapi,modle sie o to.

Gość monitaa
Świadkowie Jehowy nie uważaja Jezusa za Boga tylko jego syna i chyba dobrze nie uwazacie? Czy Bog sie urodził? Nie!!! Z reszta w samym Piśmie Świętym jest napisane że Bóg nie ma poczatku ani końca ...On był zawsze , jest Wieczny... Poza tym jeżeli uażacie że Jezus jest Bogiem skad słowa w piśmie świętym podczas śmierci JezuSa " Wybacz im Ojcze bo nie wiedzą co czynią" Sam do siebie chyba tego nie mówił... Nie jestem Świadkiem Jehowy,i są sprawy które również tak samo jak i dla was sa niezrozumiałe typu kwestia krwi... Ale nie można jak wiele ludzi to robi nazywac ich sekta poniewaz najpierw trzeba poznac znaczenie slowa sekta. Nie maja Guru. Nie sa sekta Ale mam obszerna wiedze na temat wierzen Swiadkow Jehowy i w razie pytan prosze o kontakt gdyz nie uczestnicze w rozmowach na forum a na ten trafilam calkiem przypadkowo Jezeli macie jakies pytania na ktore bede znala kompetentna odpowiedz zapraszam do pisania monitaa_rose@o2.pl

Gość monitaa
A jezeli chodzi o imprezy ...Nie maja zabronione , ale musza sie liczyc z tym iz na takich zabawach zdazaja sie narkotyki i iine sprawy z ktorymi Swiadkowie Jehowy nie chca miec stycznosci. A nie oszukujmysie pokus jest w tym swiecie wiele dlatego własnie ta organizacja z regoly jezeli chodzi o fakt "imprez" spotyka sie we wlasnym gronie poniewz nie pala , nie naduzywaja alkocholu , nie biora narkotykow i zyja zgodnie ze swoimi moralami i wierzeniami . Z regoly nie oszukujmy sie ale jezeli np chodzi o papirosy czy narkotyki to nie jest tAK BO ROBIE TO CO CHCE , TYLKO KTOS MNIE DO TEGO NAMOWIL

Gość monitaa
A jezeli chodzi o imprezy ...Nie maja zabronione , ale musza sie liczyc z tym iz na takich zabawach zdazaja sie narkotyki i iine sprawy z ktorymi Swiadkowie Jehowy nie chca miec stycznosci. A nie oszukujmysie pokus jest w tym swiecie wiele dlatego własnie ta organizacja z regoly jezeli chodzi o fakt "imprez" spotyka sie we wlasnym gronie poniewz nie pala , nie naduzywaja alkocholu , nie biora narkotykow i zyja zgodnie ze swoimi moralami i wierzeniami . Z regoly nie oszukujmy sie ale jezeli np chodzi o papirosy czy narkotyki to nie jest tAK BO ROBIE TO CO CHCE , TYLKO KTOS MNIE DO TEGO NAMOWIL

Gość monitaa

Gość xcrisx
Pytanie retoryczne:Czy istnieje związek religijny bez hierarchii? 100% indywidualność charakteryzuje tylko pierwszych głosicieli swej religii. Potem zaczyna być spisywana reguła i to co żywe zaczyna kostnieć. Są ludzie, którzy się troszczą o moje zbawienie, ale każą za to słono sobie płacić. Każdy ma prawo do swoich własnych przekonań. Nie przekonują mnie związki religijne, bo uważam że każdy indywidualnie na własne ryzyko powinien szukać prawdy. Bo dlaczego istnieje religia? Czyż nie dlatego że człowiek szuka prawdy o rzeczywistości. Człowiek jest istotą religijną. Znam przykład Edyty Stein (zamordowanej przez nazistów) - szukając prawdy przeszła od judaizmu poprzez ateizm aż do katolicyzmu - stała się mistyczką. Są też inne przykłady ... Uważam że poszukiwanie prawdy jest najważniejsze. Nie znalazłem prawdy u ŚwiadkówJ. ani u innych wyznań wciąż szukam i nie jestem już młody.

Gość ja niestety
nie milo wspominam SJ. Mialam sasiadki ktore byly jechowymi i pily, kradly i byly wredne... A jak w oczy im sie spojrjzalo to jak by tam zlo czyhalo.. A z drugiej strony, znam polke mieszkajaca w chorwacji, ktora tez jest SJ ale palila i pila wino na umur! Dopiero rok temu jest "pobozna" bo zawal miala.. cóz... sami o sobie robicie taka a nie inna opinie.. jestescie zaklamani 🖐️

Gość PAti 15
Czasami komuś wydaje się że ktoś jest świadkiem J. albo taki św, tylko sie podszywa a prowadzi podwójne życie i ma 2 oblicza. :(

Gość krisu74 anglia
żeby cokolwiek o kimś powiedzieć trzeba go najpierw poznać,świadkowie JEHOWY to tylko narzędzia którymi Bóg posługuje sie do ukształtowania Jego dobrego imienia by każdy z ludzi usłyszał o Nim na całym świecie,gdy to się spełni nadejdzie Wielki gniew Boży,w słowie Boga jest to nazwane dosłownie Armagedon inaczej wojna Boża...nikt ani nic tego nie podważy jest powiedziane i na pewno sie spełni,zostało na prawdę mało czasu więc niedowiarki co niektórzy zaproście świadków na pogawędkę jeśli chcecie konkretnej informacji a nie jeden przez drugiego sie tu przekrzykuje ten słyszał to tamten tamto,zapoznajcie sie z miernikami Bożymi i zasadami zawartymi w Piśmie świętym i sprawa będzie rozwiązana i wszelkiego rodzaju wątpliwości,,,,spieszcie sie bowiem gdyż gniew Boży jest już blisko....pozdrawiam wszystkich świadków na całej zamieszkanej ziemi....Krisu anglia:)

Oj krisu, chyba Ty jesteś pierwszym, ktory powinien wziąć Biblie do reki i zapoznac sie z zamierzeniami Boga i z tym co ma byc gloszone: \"I będzie gloszona ta ewangelia o Krolestwie po całej ziemi....i wtedy nadejdzie koniec\" A więc ma byc rozgłaszana nowina o Królestwie Bozym, a Ty piszesz ·że o imieniu Jehowa. Kolejny niedouczony Świadek Jehowy. :D

Gość wiesz co ulka uważam
że tobie jest potrzebny dobry psychiatra i to szybko wszechwiedzaca kobieto he he

Gość sj
Świadkowie Jehowy, nietrynitarne wyznanie chrześcijańskie, opierające swą wiarę na Biblii, posiadające własną strukturę organizacyjną, etykę i zasady postępowania. Za prekursora tego wyznania jest uważany Charles Taze Russell, który urodził się w 1852 roku w Allegheny, w rodzinie prezbiteriańskiej. W 1870 roku wraz z paroma znajomymi z Pittsburgha i Allegheny założyli “klasę studiów biblijnych”, której celem było pogłębianie rozumienia Biblii. W miarę upływu czasu Russell rozwijał również działalność publicystyczną, najpierw publikując w piśmie adwentystów (Herald of the Morning) aby następnie wydać samodzielnie kilka broszur i w końcu w lipcu 1879 roku zacząć publikować czasopismo Strażnica Syjońska i Zwiastun Obecności Chrystusa. Pierwszy numer ukazał się w nakładzie 6000 egzemplarzy, w 1914 roku wydawano już około 50000. Inicjatywa podjęta przez Russella zaowocowała wielkim zainteresowaniem Biblią, tak że w roku 1880 owi badacze Pisma Świętego byli już zorganizowani w zbory. Po śmierci Russella (1916) nadzór nad działalnością tej społeczności wyznaniowej objął Joseph Franklin Rutherford. W 1931 roku, drogą rezolucji, zbory, dotychczas znane jako Badacze Pisma Świętego przyjęły nazwę Świadkowie Jehowy. Obecnie na całym świecie aktywnie działa ponad 6 mln Świadków Jehowy w około 90000 zborach. Świadkowie Jehowy uznają jedynie autorytet Biblii, a studiują ją na swoich zebraniach, które mają charakter otwarty. Pomocą do tego są liczne wydawane przez nich publikacje. Podstawowe ich nauki: 1) Biblia jest Słowem Bożym 2) Jezus Chrystus jest Synem Bożym 3) Człowiek został stworzony a nie wyewoluował 4) Ludzie umierają z powodu grzechu pierwszego człowieka 5) “Duszą” jest istota żywa, która w chwili śmierci przestaje istnieć 6) “Piekło” to powszechny grób ludzkości 7) Dla zmarłych jest nadzieja zmartwychwstania 8) Modlitwy należy kierować tylko do Jehowy, poprzez Jezusa 9)Trzeba się ściśle trzymać biblijnych zasad moralnych 10) Do wielbienia Boga nie wolno używać wizerunków 11) Trzeba wystrzegać się spirytyzmu 12) Nie można przyjmować do organizmu krwi 13) Prawdziwi naśladowcy Jezusa trzymają się z dala od świata polityki 14) Chrześcijanie mają dawać świadectwo, rozgłaszać dobrą nowinę 15) Chrzest przez całkowite zanurzenie w wodzie symbolizuje oddanie się Bogu 16) Posługiwanie się tytułami religijnymi jest niebiblijne 17) Żyjemy w “czasie końca” 18) Obecność (paruzja) Chrystusa jest niewidzialna 19) Szatan jest niewidzialnym władcą tego świata 20) Bóg usunie obecny niegodziwy system rzeczy 21) Jedynie Królestwo Boże roztoczy nad ziemią sprawiedliwe rządy 22) Razem z Chrystusem będzie panować w niebie “mała trzódka” 23) Pozostali ludzie cieszący się uznaniem Bożym otrzymają życie wieczne na rajskiej ziemi, będącej pierwotnym zamierzeniem Boga co do ziemi i ludzkości Cały organizacyjny aspekt społeczności Świadków Jehowy podporządkowany jest najważniejszemu dla nich zadaniu, głoszeniu. Społeczność zorganizowana jest w zbory, którym usługują starsi. Nie mają hierarchów, nie uznają kapłaństwa a za jedynego pośrednika między ludźmi a Bogiem uznają Jezusa. Praktykują chrzest poprzez całkowite zanurzenie w wodzie, do którego dopuszcza się jedynie osoby świadome swej decyzji. Publikują Biblię, której od 1926 roku wydali ponad 100 mln egzemplarzy w 34 językach, dwutygodnik Strażnica (każdy numer drukowany jest w ponad 22 mln egzemplarzy), tłumaczony w całości na 126 języków oraz w częściach na 114 innych, dwutygodnik Przebudźcie się! (drukowany w ponad 19 mln egzemplarzy) tłumaczony na 81 języków (dane za rok 1999) ponadto wiele broszur traktatów oraz wydawnictw encyklopedycznych z zakresu biblistyki. Cała ich działalność wydawnicza wspierana jest dobrowolnymi datkami a publikacje rozpowszechniane są nieodpłatnie.

Gość krisu74 anglia
Ula?po pierwsze nie jestem świadkiem po drugie w piśmie jest napisane że bedzie głoszone Jego wyniosłe Imię po całej zamieszkanej ziemi,bo czym jest królestwo Boże?A może inaczej co oznacza imie Boże Jehowa czy wiesz?na pewno wiesz więc nie podważaj mojego autorytetu...skoro wiesz co to jest królestwo Boże to odpowiedz mi co to jest?czym sie wyróżnia?co oznacza kto stoi na czele itd?chcesz być mądrzejsza proszę nic nie mam do twoich poglądów,poczytaj Biblie będziesz dokładnie wiedzieć że Jehowa to wszystko,psalm 83 werset 18,i o tu masz jeszcze troszkę: Ojcze, który jesteś prawy, świat wcale cię nie poznał, ale ja cię poznałem, a oni poznali, żeś ty mnie posłał. 26 I dałem im poznać twoje imię, i dam je poznać, żeby miłość, którą mnie umiłowałeś, była w nich, a ja w jedności z nimi”.pozdrawiam Ulo....:)

Gość kk.kl
ladaco nic więcej nie wiesz o świadkach Jehowy po za kaszanką ? zauważ , że kaszanka może byc biała i każdy je jak uważa za słuszne nie jesz to podziekuj i nie wtryniaj sie do menu innych

Krisu, juz Cie lubię. Ja przytoczyłam werset z Biblii. Nie wymyslilam go. Tam jest autentycznie napisane \"Krolestwo Boże\". :)))) No nie chce byc inaczej, krisu. :D P.S. A dlaczego Ci przeszkadza moja wiedza? Bo na temat religii Świadkow Jehowy mam ją dość dokladnie ugruntowaną.

czy to prawda ze oni nie mogą mieć dziewczyny / chłopaka? do jakiegos okreslonego wieku??

Gość Icgm-wl
Dodam jeszcze tylko to,że to wszystko czego przestrzegam (bo jestem ŚJ i mam 14 lat.) w dużym stopniu chroni mnie przed np.chorobami wenerycznymi,niechcianą ciążą ,rozpadami rodzin czy zejściem na drogę przestępczą.Nie jest mi z tym żle,NAPRAWDE...jak patrze sie na moich kolegów to często jest mi ich żal.W tym wieku co drugie słowo klną,palą ,uprawiają seks, co niektórzy biorą narkotyki i już na starcie niszczą sobie życie. A ja jestem od tego wolny. i w cale nie żałuje. Sam wybrałem sobie taką droge,rodzice mnie do tego nie zmuszali (mama jest świadkiem,tata nie.)Zauważyłem tu pełno osób ,które czepiają się do "wad" , "ubytków" tej religii bez żadnej wiedzy czy argumentów. A te słowa kieruje do niektórych z nich: Skoro nasza religia ma aż tyle "ograniczeń i wad",to spróbujcie poszukać lepszego sposobu na życie i znalezienie jego prawdziwego sensu ! Może tego nie rozumiecie,ale osoby które czczą Boga ze szczerością i są dumni z tego że głoszą w jego imieniu,nie wyobrażają sobie lepszego życia ,no i przede wszystkim ,widzą w swoim życiu rzeczywisty sens... Mimo wszystko, zdarzają sie pojedyncze przypadki osób, które odstępują ,lecz dalej podają sie za świadków Jehowy i żyją w zakłamaniu przed zborem. Tak są tacy którzy wiodą podwójne życie,ale czy to znaczy że wszyscy ŚJ tacy są? Czesto w takich przypadkach starsi zboru nie mogą zrobić niestety nic,co najwyżej wykluczyć,lub nie znają przebiegu całej sytuacji. W takich sytuacjach (ojakich tu czytałem) inicjatywe powinna wnieść rodzina.Na szczęście Bardzo rzadko dochodzi do czegoś takiego.

Gość Icgm-wl
znowu ja. Niektórzy na tym forum wypowiadali się na temat prania mózgu wśród ŚJ.No cóż,jeśli ktoś jest przekonany że tak jest,to niech tak myśli. Kiedyś,gdy przez moją szkołe przeżywałem drobny punkt załamania i chciałem sprawdzić czy rzeczywiście nie jestem w złej religii,więc zaczełem szukać informacji typu: czy przekład Nowego Świata jest wiarygodny (i czy wiarygodniejszy od innych),czy religia świadków Jehowy jest w pełni oparta na piśmie świętym,czy moge znaleść coś lepszego,czy są inne religie które go (nie od przypadku do przypadku) używają,czy rzeczywiście powinniśmy go używać,czy biblia wogóle jest zgodna z nauką..? itd. I te poszukiwania jeszcze bardziej mnie utwierdziły w mych przekonaniach. Tak ,jest wiele stron które mówią RÓŻNE rzeczy na ten temat,więc kierowałem się do rzetelnych,niezależnych,wręcz encyklopedycznych źródeł. Jak widzicie nikt mi prania mózgu nie zrobił,bo sam postanowiłem zbadać sprawe,gdy o tym powiedziałem za odstępce mnie też nie uznano, i miałem satysfakcje z tego że jestem na dobrej drodze. PS Jak tak przeczytałem moje posty,to zdałem sobie sprawe ,że niektóre osoby pomyślą że tego nie mógł pisać 14-latek ,ale jestem chłopcem który odczuwa potrzeby duchowe pomimo wieku...

Gość Icgm-wl
A tak apropo to nikt nie powinien (a nawet nie ma prawa) nazywać Świadków Jehowy sektą ,ponieważ są oni zarejestrowani jako pełnoprawny związek wyznaniowy czyli potocznie mówiąc :Religia .

ahihih_i czy to prawda ze oni nie mogą mieć dziewczyny / chłopaka? do jakiegos okreslonego wieku?? Prawda.

Gość krisu74 anglia
ULA?Jahwe,jehowa(-powoduje że się staje),,,no Ja znam takie tłumaczenie tego Imienia Bożego :) pozdro,nie myśl że Ja nie mam wiedzy na temat świadków :) Według świadków Jehowy imię Boże Jahwe jest jedną z form hebrajskie­go czasownika hawah´ (hwh), stać się, i znaczy On powoduje, że się staje. Bóg daje nam przez to poznać, iż ma określone zamierzenia i zawsze je urzeczywistnia. Tylko prawdziwy Bóg ma prawo nosić to imię, gdyż ludzie nigdy nie mogą być pewni, czy ich plany się powiodą (Jk 4, 13-14). Jedynie Jahwe może powiedzieć: Tak jest z moim sło­wem, które wychodzi z moich ust: (...) spełnia pomyślnie to, z czym je wysłałem (Iz 55, 11).jEśLI CHCESZ SIę droczyć nie masz na tyle wiedzy aby ze mną sie przekomarzać pamietaj że wiedz to nie wszystko a jesli wydaje ci sie że juz masz dużą wiedzę to własnie tak nie jest za mało poświecasz czasu na czytaniu i badaniu Pism nie opuszczaj zebrań,:) pozdrawiam

Gość zderzak111
W odniesieniu do roku 607 p.n.e i 1914 n.e kieruję na stronę www.wersety.yoyo.pl. Pozwole sobie przytoczyc zaledwie fragment: Błądzą ci którzy biblijnego Nabuchodonozora utożsamiają z synem Nabopolassara Nabuchodonozorem II. Założycielem państwa nowobabilońskiego jak wskazuje historia jest Nabopolassar a więc jego lata panowania należy łączyć z biblijnymi wydarzeniami dotyczącymi spustoszenia Jerozolimy. Ponadto rok 607 p.n.e jak wskazuje Biblia był 19 rokiem panowania króla babilońskiego Nabopolassara ( biblijnego Nabuchodonozora). W 607 p.n.e jak podaje historiia Nabopolassar nie przekazał jeszcze władzy nad armią swojemu synowi Nabuchodonozorowi II Pełną władzę Nabuchodonozor II otrzymał dopiero 605 p.n.e. Tak więc utożsamianie biblijnego Nabuchodonozora z synem założyciela państwa nowobabilońskiego jest bezprecedensowym fałszowaniem historii !!!. Jaki jest cel tej mistyfikacji ?– odpowiedź znajdziemy w Psalmie 2:1-12 Ps 2:1-12 Bw „Czemuż to burzą się narody, A ludy myślą o próżnych rzeczach?(2) Powstają królowie ziemscy I książęta zmawiają się społem Przeciw Panu i Pomazańcowi jego:(3) Zerwijmy ich więzy I zrzućmy z siebie ich pęta!(4) Ten, który mieszka w niebie, śmieje się z nich, Pan im urąga.(5) Wtedy przemówi do nich w gniewie swoim I gwałtownością swoją przerazi ich:(6) Ja ustanowiłem króla mego na Syjonie, Świętej górze mojej.(7) Ogłoszę zarządzenie Pana: Rzekł do mnie: Synem moim jesteś, Dziś cię zrodziłem.(8) Proś mnie, a dam ci narody w dziedzictwo i krańce świata w posiadanie.(9) Rozgromisz je berłem żelaznym, Roztłuczesz jak naczynie gliniane.(10) Bądźcie więc teraz rozsądni, królowie, Przyjmijcie przestrogę, sędziowie ziemi!(11) Służcie Panu z bojaźnią i weselcie się, Z drżeniem złóżcie mu hołd,(12) Aby się nie rozgniewał i abyście nie zgubili drogi, Bo łatwo płonie gniewem. Szczęśliwi wszyscy, którzy mu ufają!”

EśLI CHCESZ SIę droczyć nie masz na tyle wiedzy aby ze mną sie przekomarzać pamietaj że wiedz to nie wszystko a jesli wydaje ci sie że juz masz dużą wiedzę to własnie tak nie jest za mało poświecasz czasu na czytaniu i badaniu Pism nie opuszczaj zebrań, pozdrawiam Ależ krisu. Jakie zebrania mam nie opuszczać? A kysz!!!!! Co Ty mi radzisz? No wiesz.:D Nikt nie ma wystarczającej wiedzy i nigdy jej miec nie bedzie. Zauważ, ze ja nie pisze do Ciebie ani do nikogo, ze ktos nie ma wiedzy lub komus wydaje się, ze ma wiedzę, a jej nie ma. A wiesz dlaczego? Z prostego powodu: szacunku dla ludzi i dla ich wiedzy, jaką by nie mieli. Powiedz mi jak to jest, ze mnie w ogole nie znasz, a juz wiesz, co ja wiem, a czego nie wiem. Gdybyś napisał, ze jesteś Anglikiem to bym Ci w tej chwili napisała, że łżesz. Bo tylko Polacy, miast podnosic swoja wiedzę bo inny wie więcej, miast podnosic swój życiowy standard bo sąsiadowi dzieje sie lepiej, robia wszystko, zeby umiejącemu wiecej dowalic lub sąsiada zniszczyć. Jak to jest, że Ty wiesz, nie wiedząc mnie i nie znając mnie zupełnie, ile ja czasu poświęcam na czytanie lub dokształcanie. Popracuj, krisu, nad swoim charakterem i panuj nad językiem. Zastanów się raczej nad tym czego Ty nie umiesz, nie wiesz lub czego nie doczytałeś, bo biorąc za przyklad Twoje metody postepowania z ludźmi stwierdzam, że do poprawnego wysławiania się w języku polskim bardzo Ci daleko. Miast poświęcać tyle uwagi na to czy czytam duzo czy malo, popracuj nad likwidacja własnych ułomności. To tyle co mialam Ci do powiedzenia i więcej nie bedzie.