Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miki mouse

Co radzicie na katar u maluszka

Polecane posty

Gość miki mouse

Witam, moje dzeicko ma straszliwy katarek, nie potrafi jeszcze wydmuchać noska, czy ktoś moze coś poradzić?

Gość miki mouse
poradzcie prosze

Gość miki mouse
4 miesiące, mslutki jeszcze

to zależy w jakim wieku jest dziecko, możesz zastosować kropelki do nosa nasivin, ułóż dziecko wyżej żeby wydzielina z noska nie spływała mu do gardła, ściągaj gruszką, noś w pionie trochę żeby spływało z nosa, smaruj pod noskiem maścia majerankową, nie wiem co jeszcze, pomieszczenie nawilżaj może... katar u takiego malucha to bardzo uciążliwa rzecz, trzeba przeczekac niestety, jeśli ma gorączke to udaj sie do lekarza

Gość na katar u maluszka
najlepsza jest gruszka a tak poza tym to kropelki tizine albo tansze nasivin sa dla maluszkow od 1mc zycia mozna tez mascia majerankowa pod noskiem smarowc :D

Gość miki mouse
dzięki, chyba mam taką maść w domu, ciekawi mnie ten aspiratorek, tak czy siak na wszelki wypadek pójde do lekarza tylko nie wiem czy nie stwierdzi ze jestem zbyt przewrażliwiona ale chyba mam prawo to w koncu moje małe maleństwo

przy takim małym dziecku żaden lekarz sie nie zdziwi że lecisz z katarem, zdrówka życzę :)

maść majerankowa u takiego malucha jest najlepsza możesz nałożyć ją na patyczek do czyszczenia uszu i zaaplikować małemu do noska dobry jest też olejek Olbas Oil wystarczy kilka kropli np na poduszkę albo na ubranko(tylko naprawdę mało)

ja mam jeszcze inny sposob. sama niedawno walczylam z katarkiem u mojej coreczki. proponuje psiknac do noska tetrisalem (roztwor izotoniczny soli zalecany do oczyszczania i nawilzania sluzowki nosa - bez recepty) i po chwili sciagnac wszystko gruszka (aspiratorkiem). wszystko to moze wystarczyc jezeli dziecko nie kaszle a katar nie jest zbyt duzy. bieganie do lekarza z katarem moze skonczyc sie tym, ze z poczekalni malenstwo wyniesie swieza infekcje. jezeli oczywiscie poza katarem jest jeszcze kaszel i/lub goraczka to oczywiscie lekarz. polecam rowniez stosowanie tetrisalu gdy nie ma kataru jako nawilzanie sluzowki nosa zwlaszcza gdy nie mamy nawilzacza powietrza. centralne ogrzewanie strasznie osusza powietrze i stad czesto katarki.

dla mojej córci(też ma 4 miesiące) lekarz powiedział,że na katar jedynie maść majerankowa(pod nos,nie do nosa,bo zbyt mocno wysusza śluzówkę) i sól fizjologiczna po kropelce do każdej dziurki,a po paru minutach odwrócic dziecko na brzuszek żeby wszystko spłynęło.Miałam zabronione stosowanie jakichkolwiek kropli do nosa w tym wieku!!!!

sól fizjologiczna,sterimar(do wyboru),maść majerankowa,nasivin soft,układać na brzuszku.Nie używać żadnych gruszek!łatwo można podrażnić delikatną śluzówkę noska.Na pieluchę tetrową albo na poduszkę olbas oil(kilka kropelek)na noc,choć nie wiem od jakiego wieku można stosować.Pulmex baby,ale też nie wiem od kiedy można stosować.