Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Z motyką na słońce

Jeśli ktoś budował dom, proszę o radę

Polecane posty

Gość buhahahaaa
a i pamietaj ze jak jednak im dasz ten dom, to zawsze ktos powie ze są nic niewartymi pasozytami, ktore wszystko zawdzieczaja rodzicom i nic w zyciu nie osiagnely:P ps nie znasz mnie wiec nie baw sie w psychologa

Gość a mnie teafiło..
moża mam podstawy do tego żeby bawić się w psychologa..widze pasożyt zabolał.. dało do myślenia..

Gość tomekkkkk
dziewczyna ma racje w tym co mówi. zgadzam się co do użytkowego poddasza - poza tym koszt wybudowania takiego dachu jest o wiele wyższy niż w standardowym projekcie. tak samo salon z kuchnia nie jest najlepszym rozwiązaniem. co za przyjemność siedzieć non stop w kuchni? ludzie ślepo naśladują panująca modę łącząc kuchnie z salonem przez co przenoszą sie do rozwiązań z XVIII wieku kiedy to w chłopskich izbach wszystko było w jednym pomieszczeniu.

kobieto ogarnij sie, boli cię ze ktoś ma lepiej od ciebie? ta dyskusja jest żenująca, jak chcesz sie dowartościować to idź do lekarza a nie zaśmiecasz wątek.

Gość obiektywnie
śledządz waszą pyskówke, stwierdzam że to buhahahahha atakuje na tym forumn najpierw Buszka24, a póżniej a mnie trafiło co do reszty każdy ma swoje zdanie i sposób na życie

Gość Mariola7
buhahahaaa to rozkapryszkona istota i do tego niegrzeczna !!!

Czy możecie skończyć tą idiotyczną kłótnię? Teraz będzie kto zaczął, a kto nie. Jestem obiektywna i nie widzę tu zabardzo winy buuuuhhahaha czy jak tam jej było, raczej widzę jakiś chory upór w prześniwadczeniu, że dzieci MUSZĄ trwać przy rodzicach, a tekstu o studiach i zmywaka to już w ogóle nie rozumiem :O Ale czy to temat na topik? Może wyjaśniło się to i owo pod koniec tamtej strony, ale miałam juz dość tej przepychanki słownej :P Przejdzice na gg czy gdzieś tam i kontynujcie wymianę poglądów. Jesli ktoś w miedzy czasie coś sensownego napisał na temat, to bardzo proszę o powtórzenie. Wyłapałam, że ktoś jest za bramą na pilota, garażem razem z domem, coś z oknami było... bardzo proszę jeszcze raz, bo mało kto będzie chciał się przedzierać przez ten mało ciekawy dialog.

Gość olllllaaaa
ja sądzę, że w ogole bez snesu jesst kupowanie gotowych projektów. masa w nich błędów - każdy kto rozsądnie mysli powie to samo. lepiej jest zamowić u porządnego architekta indywidualny projekt, spelniajacy wszystkie potrzeby. pozwala to uniknac wielu nieprzyjemnych niespodzianek i zonkow ze w trakcie budowy koszty rosną.

Gość tzw uzytkowe poddasze
to najgorszy z mozliwych wyborów. chyba ze ktos od razu zainstaluje w domu klimatyzację. wydaje mi się,że ludzie decydujacy sie na to rozwiazanie nie maja zielonego pojecia o urokach posiadania uzytkowego poddasza.

Gość czy zna ktos z Was
jakis dobry program do projektowania wnetrz? chodzi mi konkretnie o salon. szkoda ze nie ma ikea plannera do salonu:(

Gość czy wie może ktoś...
mam jeszcze jedno pytanko. czy ma ktos z was wanne narozna albo asymetryczna? jakie powinna miec wymiary zeby mozna bylo spokojnie w niej wyciagnać nogi? bo z tego co widze to maja max 160 cm.. to wystarczy????? robię projekt własnie na komputerze i nie wiem ktora dlugosc wybrac....

hym... ja mam użytkowe poddasze i w sumie jest ok :) Nie wiem co ma być nie tak z nim. Z tym, że mam jeszcze nad nim strych, więc może on coś ratuje ;) Co do wanien, to wymiarów nie podam, bo brakuje tutaj danych rozmiarowych użytkowników :P, Ale ja jak szukałam wanny, to znalazłam sklep, gdzie można było wejść do niej i sprawdzić wielkosć czy odpowiada i tyle :)

Gość czy wie może ktoś...
no mam tak z 165

Jak masz 165 cm wzrostu to wystarczy, chyba, że chcesz w niej pływać żabką, to nie wystarczy :D

Gość skałka
hej budujący! hej Emmi! 🌼 na moim domu własnie powstaje elewacja, a konkretnie ocieplenie. czekam niecierpliwie kiedy fachwcy skończa te pracę. ja w tym czasie szukam mebli do kuchni, oglądam, wyceniam, projektuję. to jest arcytrudne zadanie! Emmi, a jaka kuchnie ty masz? agd w zabudowie? z czego zrobione są meble? napisz coś w tym temacie z punktu widzenia doświadczonego inwestora ;)

Gość czy może wie ktoś.....
jeszcze jedno pytanie. w mieszkaniu ktore kupilismy jest parkiet, ma jakies 18 lat. wiecie moze jaki jest tak mniej wiecej koszt cyklinowania i lakierowania? czy lepiej polozyc panele? mieszkanie ma ok 90m kw

Skałka//:) Ze mnie ekspert jak (_I_) :P Nic nie mamy zrobione z tego co planowaliśmy, bo raz że wystawiła nas ekipa wykończeniowa i robiliśmy prowizorki aby tylko zdązyć się na czas wprowadzić :O dwa kasy nie ma, aby wszystko wywalić z kuchni i zrobić tak jak chcielibyśmy :( Niestety, wszystko się mści. Podstawa to ekipa robiąca w terminie. My mamy kupione meble kuchenne w Ikei. Dlaczego? Bo raz że są funkcjonalne, dwa niedrogie. Natomiast żałuję, że nie mam większej kuchni, bo przynajmniej nasze zycie domowe przede wszystkim toczy się w kuchni i to nie żart (być może pisałam już o tym) był moment, że chiałałam salon 30-paro metrowy zamienić na kuchnię z jadalnią, a kuchnię w schowanko :P Zdecydowanie mam za małą kuchnię :O Jesli chodzi o panele, to mnie odradzano, że to inwestycja na góra 5-7 lat :( Ani tego wycyklinować ani nic, szybko się niszczy. Kosztów cyklinowania nie znam, to przed nami, ale myślę, że warto. 18 lat to niedużo, ja mam parkiet w mieszkaniu prawie 40 letni i też jak przyjdzie pora to go wycyklinuję, polakieruję jak sąsiedzi i będzie jak nowy :)

Gość skałka
Emmi 🌼 :) na dziś moja kuchnia wydaje mi się wystarczająca, chociaż to życie wryfikuje najlepiej. bardzo podobaja mi sie meble kuchenne z ikei - seria Stat. a ty jakie masz? już wybrałam stolarza, wydaje sie byc ok i jego meble też (oglądałam). meble beda bez bajerów, bo oczywiście kasa powoli sie kończy, a jeszcze trzeba kupić solary, zrobić podjazd.... :)

p.s. a ja mam nadzieje, ze bedziecie miec piekny domek...jestem w podobnej syt jak wy...dylemat dotyczy tego czy dom ma byc nowy czy do remontu...ale co tam...wiec co by wam sie poszczescilo...:)

Dziś przeczytałam cały temat. Myślę o budowie domu // intensywnie od dwóch miesięcy:) Dom mały, niedrogi, tani w utrzymaniu dla nas (teraz 2 a potem kiedys :) 2+1)Wstępnie wybrałam projekt: http://www.z500.pl/projekt/z4.html Co o nim sądzicie? A właścieiw Oczywiście zmiany: bez lukarn, okna w szczycie a w łazience 1 dachowe, podniesienie ścianki kolankowej, na ścianie od tarasu jedno okno i drzwi tarasowe - układ nieparzysty. Mam nadzieję że jeszcze wchodzicie na to forum:)

Gość qqqqqqqqqqqqqqqqq
a nie chcesz garażu? mi osobiscie nie podoba się ten dom z wygladu

Gość powiem tak
nie podoba mi się bryła domu- stodoła, jak dla mnie no i dach sporo weżmie dekarz-podobają mi się cztrospadowe, kuchnia 9m- kiszka, nie ruszysz się w niej, salon metrażowo ok, ale trzy okna i drzwi tarasowe robią go nieustawnego, brak garażu, co mi sie podoba to układ poddasza, to moja opinia , sprawdz może inne biura projektowe, polecam muratra, poszukaj jeszcze, życze powodzenia

Gość Mariol7
Magwo, co do projektu tego domu to jednak przemyśl ten wybór raz jeszcze: mała kuchnia, bardzo małe pokoje na poddaszu ok można je zmienić powiesz , ale kosztem ilości pokoi. Podobnych domów jest wiele posukajcie sobie czegoś dla porównania taka moja rada. Garaż może być w osobnej bryle nie wszystkie domy są z garażami, ale ten nie ma nawet małego schowka na różne rzeczy o garderobie nie wspomnę nie widzę dla niej miejsca w tym domku.

Dzięki za rady. Dom mały i mnie też nie podoba się bryła - na ten projekt spojrzałam jako na jeden z ostatnich:) Oczywiście konieczne byłyby zmiany. Chodziło mi tylko o komentarze odnośnie układu wnętrz.Jak mieszka się w małym (do 110 m2) domu? Zdaje się że są osoby którym jest ciasno i w dużych. A na duży mnie nie stać... W tym projekcie podoba mi się uklad wnętrz bo salon daje poczucie przestrzeni pomimo niewielkich rozmiarów domu, a w garażu przy domu (jeden z wariantów) z dodatkowymi drzwiami na tyłach można urządzić pomieszczenie gospodarcze. Duża kuchnia... hmmm marna ze mnie kucharka. Najgorsze jest to, że nie do końca potrafię sobie wyobrazić przestrzeni na poddaszu ze skosami; może być ciasno i mogę żałować. Cały czas szukam:)

Gość olllllllllllaaaaa
czy ma ktoś z Was w łazience szybę ze szkła hartowanego na wannie? planuję taką kupić i nie wiem czy jest jakaś różnica w utrzymaniu czystości pomiędzy różnymi rodzajami szyb? np pomiędzy zwyklą transparentną a np satynowaną?? czy macie doswiadczenie z takimi szybami?

Skałka//:) Nie pamiętam nazwy, ogólnie mam fronty w tonacji ciemnego brązu, w kuchni mam białe ściany, bo nie mogłam się zdecydować, ale te białe bardzo mi odpowiada, bo mogę mieć wiele róśżnych kolorowych dodatków. Odradzam kolor żółty w kuchni, nie wiem czy to przypadek, ale strasznie owady do tego lgnął... Zajrzałam tutaj aby Wam coś napisac. Jak mieszkacie na wsi, a przynajmniej blisko pół, łąk, to od razu zaopatrzcie okna te które będziecie otwierać/uchylać w siatki przeciw owadom i w drzwiach balkonowych od razu instalujcie dodatkowe siatkowe czy inne drzwi. Potem może być na to szkoda pieniedzy , bo wydatki inne i będziecie się mordować z owadami, szczególnie muchami albo będą Wam zwisały z karniszy takie oszdoby jak lepce na muchy :O obrzydliwość... magwoo//:) Obejrzałam projekt tylko z wierzchu nie zaglądałam do środka. To że bryła to moim zdaniem dobrze, bo lepszą ma kubaturę, dom w bryle łatwiej sie ogrzewa i nie ma strat cieplnych.Szczególnie jak masz balon wypuszczony a nie jako loża, wtedy ciepło by uciekało, a tak jak jest, jest ok. Wygląd domu to rzecz indywidualna, mnie się on akurat podoba. Powiem więcej, właśnie coś w tym stylu bym teraz stawiała ;) Mam dom piętrowy i teraz stawiałabym parterowy, bo do nich można porobić fajne altanki czy inne dodatki i wygląda to ślicznie. Dobrze rozejrzyj się w metrażu pomieszczeń żeby Ci klitki nie wyszły skoro lubisz przestrzeń. To że pomieszczenia małe, to wiadomo, skoro domek nieduży, wcale wielkie sale nie są praktyczne, potem to trzeba sprzątać. Ja żałuję, że postawiliśmy tak wielki dom. :) Do środka zajrzę później, ale nie wiem czy to ważne, to Wy musicie sobie na niego popatrzeć i stwierdzić czy Wam odpowiada :) Zresztą jak doczytałam to doskonale wiesz czego chesz :) qqqqqqq//:) sorki, że ilość literek nie taka :) Sprawa garażu jest rzeczą bardzo względną. Ja jeszcze niedawno, zdziwiłabym się tak jak TY, bo garaż był czymś oczywistym i po co budować go gdzieś obok, od nowa bawić się w projekty i zgody, jak można za jednym zamachem... do tego jak się wjedzie z zakupami to myk myk w mieszkaniu się przeleci do kuchni, a nie trzeba mokną, czy dzwigać...ale... kurcze zawsze jest to ale :P Mam działkę podłużną i niestety dom postawiony na jej końcu, wjazd mamy prawie przez cały teren i dom z garażem. W takim układzie wyszło, że mam przed domem kawał palcu zabrany przez podjazd. Nie dość, że dom w głębi i nie mogę sobie zrobić ładnego ogordu, to jeszcze przez ten podjazd nie mogę mieć w ogóle zieleni przed domem i cokolwiek robimy i sadzimy, to ciągle wygląda to brzydko :( W naszym przypadku lepiej by byłol gdyby jednak garaż stanął bliżej bramy, jako oddzielny budynek, czy nawet szereg gospodarczych pomieszczeń. Zyskałabym tylko ścieżkę z garażu do domu i mogłabym sobie ładnie rozplanować ogród przed domem i pewnie nie odczuwałoby się tego domu w głębi. Dlatego weźcie pod uwagę od razu ogród, szczególnie jeśli jesteście pasjonatami zieleni.

Gość ja bede budowac taki dom
www.naturalnydom.pl ;) ekonomia uzytkowania wziela gore

Gość Dom w magnoliach
tak się nazywa mój dom, projekt typowy i wyjatkowo wewnątrz funkcjonalny, dom niepodpiwniczony z garażem. Projekt wyjątkowo udany i dopracowany, w czasie budowy zmniejszyłam wielkość okna pod schodami wewnętrznymi, okno w garażu na inną ścianę, powiększyłam dolną łazienkę o pół metra. Na górze mieszkalne poddasze nad nim strych. Wyszły na górze cztery piękne pokoje, zaskakująco przestronne i funkcjonalne. Kosz budowy (dwa lata temu) to 300 tys. z pełnym wykończeniem pod klucz - ale ja budowałam szybko i tylko wynajętymi ludźmi, co z pewnością powiększa koszty. Oceniam że koszt stanu surowego to jest 30% całości kosztów. Zwracam uwagę że są dodatkowe koszty związane z przygotowaniem inwestycji (geodeta, projekty przyłączeń mediów, opłaty w Zakładzie energetycznym czy gazowym, te koszty to ponad 10 tys. zł.) Działka w pełni uzbrojona, wszystkie media w ulicy, parę metrów od domu, a koszty łączne przyłączń około 50 tys. - ale ja zlecałam roboty firmom, a to drogo, a odbiory przyłączeń to kolejne koszty). Utopią jest myślenie że da się dom wybudowac za 150 tys. nawet mały dom, no chyba że bez wykończenia bez mediów, ale trudno tak mieszkać. Wiem coś o tym, bo zbudowałam już 3 domy. Mając 150 tys. nie wykończy się domu nawet w stopniu prowizorycznym, byc może jeden prowizorycznie przystosowany do mieszkania pokój, i potem powoli inwestowac w miarę mozliwości finansowych.

Gość Dom w magnoliach
dodam jedno typowy projekt kosztował mnie 1570 zł. A za projekt indywidualny życzą sobie powyżej 10 000 zł. I nie jest prawdą że te indywidualne projekty są lepsze , niby spełniają nasze wyobrażenia, ale po wybudowaniu okazuje się że to nie tak jak sobie wyobrażaliśmy.