Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aśka72

cytomegalia-skierowaniedo poradni

Polecane posty

Gość wyniki
Bylam u kolejnego lekarz - ginekologa. Powiedzial, zeby absolutnie nie przejmowac sie skokami IgG, jesli IgM jest ujemne.To drugi lekarz, ktory tak mi powiedzial, wiec tego bede sie trzymac! Pozdrawiam:)

Gość wyniki
Aska, co u CIebie, jak sie czujesz? Pozdrawiam:)

Gość aśka72
Dziękuję za pamięć. Ja niestety nadal leżę. Zaliczyłam tydzień w szpitalu na kroplówkach. Ustalili mi dawkę fenoterolu (zwiększyli) i kazali nadal leżeć w domu, minimum 5 tygodni. Lekarz dał mi nadzieję, że na ostatnie 4 tygodnie będę mogła wstać, ale nie jest to nic pewnego. Do szpitala trafiłam, ponieważ mimo brania leków i leżenia, skróciła mi się szyjka. Przy okazji pochwalę się, że będzie drugi synek. Starszy właśnie przechodzi ospę. Grozi mi półpasiec, bo ospę przechorowałam jako dziecko. Mam nadzieję, że nie będzie tak źle, dosyć tych problemów. Teraz bardzo rzadko zaglądam do internetu, ponieważ cały dzień spędzam w łóżeczku. Jeszcze 60 dni do porodu. Pozdrawiam serdecznie.

Gość wyniki
Aska, zycze cierpliwosci. Nie wiem co to znaczy lezec tyle czasu, ale moge to sobie wyobrazic. Obys mogla wstac na te ostatnie 4 tyg. Mam nadzieje, ze nie dopadnie Cie polpasiec. Fajnie, ze bedziesz miec drugiego synka.Pozdrawiam cieplutko i wszystkiego dobrego:)

Gość aśka72
Dziękuję za ciepłe słowa. Muszę to jakoś cierpliwie "przeleżeć". Szkoda tylko, że nie moge pójść na spacer. Marzą mi się zakupy dla synusia, ale pewnie mąż będzie musiał wszystko sam zakupić. Pozdrawiam :D

Gość wyniki
Halo:) Aska, jak samopoczucie?

Gość AŚKA72
Dziękuję. Przynajmniej psychicznie lepiej, bo jutro zaczynam 36 tydzień, czyli 9 miesiąc. Fizycznie gorzej. Leżę nadal, wszystko mnie boli, ale to nic, dam radę. Dzień po świętach trafiłam do szpitala, ponieważ skurcze były silniejsze. Lekaż kazał zwiększyć dawkę leków i nadal leżeć, na szczęście w domku. Jadąc tam obawiałam się, że zostanę już tam do końca, ALE UDAŁO SIĘ. We wtorek mam wizytę u swojego lekarza i mam nadzieję, że będzie ze mnie zadowolony. Napisz koniecznie, co u Ciebie, czy wszystko układa się pomyślnie. Jak ta wstrętna cytomegalia? Pozdrawiam serdecznie.

Gość AŚKA72
Ja Ciebie też Józinko.

Gość mama35

Gość mama35
jest mowa o cytomegali u kobiet. mam 16-sto letniego syna który przeszedł tę chorobę,ma igG dodatnie 26UA/ml a igM ujemne, może wiecie skad to u niego się wzieło? jak nastolatek mógł się zarazic.

Witam! 🌼 Aska rozumiem Cie.Ja tez lezalam.Tylko ja miałam bezwzgledne lezenie w szpitalu.Załatwiałam sie do basenika.Porażka!U mnie akcja porodowa zaczeła sie w 33tyg i przetrzymałam do konca 37.A na koniec 36 pozwolili mi wstac z łóżka i odstawili wszystkie leki.Teraz mam prawie 3 miesieczną sliczna zdrową córcię! Z cytomegalia tez miałam kiedys stycznosc,tzn wyszło mi ze mam stara infekcje.Okazało sie jak juz byłam w ciąży.Na poczatku panikowałam.Ale lekarz mnie uspokojił.Nie wiadomo skad to sie bierze.Ale przechodzi ja wiele osob nie wiedzac o tym.

Gość aśka72
Na szczęście ja leżałam w szpitalu tylko tydzień. Teraz jestem w połowie 37 tygodnia. Odstawiłam już wszystkie leki, mogę wychodzić na krótkie spacerki, więc dla mnie to pełnia szczęścia. Jak zaczęło się stawianie brzucha w 21 tygodniu, to myślałam, że nigdy nie dotrwam do końca, teraz zaczynam w to wierzyć. :)

Chciałam Wam tylko powiedzieć, że moja siostra Aśka72 dziś w nocy urodziła pięknego, zdrowego chłopczyka (53 cm i 3,55 kg). :) Pozdrawiam!

Gość mamucik
Jestem w ciąży w 7 tygodniu .Jestem nosicielką cytomegali.Co to za choróbsko i skąd się wzięło????Mam 14 letnią córkę i nigdy nie słyszałam o tej chorobie,chociaż moja córka jest chorowita i tylko dzięki temu, że uprawia sport,jest silna i ładnie zbudowana,a poza tym wątła i ciągle robiliśmy jej różne badania.Teraz myślę,że może jest lub była zarażona już dużo wcześniej,lub przy porodzie? Mój indeks IgM

Gość maniek23
mam 23lata miesiąc temu wykryto u mne wirus cytomegali jedynym zewnetrznym objawem była bardzo wysoka i długo utrzymująca sie goraczka w szpitalu zafundowano mi 10dniowa kuracje ganciclovirem teraz wypisują mnie do domu a lek musze zdobyć na własna rekę dowiedziałem sie że lek ten 84tabletki kosztuje 12tysięcy złotych!! przecież to nierealna dla mnie suma co ja mam zrobić...? czy jest ktoś kto ma podobny problem..? albo mugłby mi pomłóc...? proszę o kontakt pozdrawiam wszystkich chorych

Gość maniek23
mam 23lata miesiąc temu wykryto u mne wirus cytomegali jedynym zewnetrznym objawem była bardzo wysoka i długo utrzymująca sie goraczka w szpitalu zafundowano mi 10dniowa kuracje ganciclovirem teraz wypisują mnie do domu a lek musze zdobyć na własna rekę dowiedziałem sie że lek ten 84tabletki kosztuje 12tysięcy złotych!! przecież to nierealna dla mnie suma co ja mam zrobić...? czy jest ktoś kto ma podobny problem..? albo mugłby mi pomłóc...? proszę o kontakt pozdrawiam wszystkich chorych

Gość nie wiem czy to pomoże
na stronie http://www.resmedica.pl/zdart12006.html znalazłam taką informację o cytomegali: "W większości przypadków choroba ma charakter samoograniczający, tzn. organizm w pełni radzi sobie z zakażeniem. Pomocne może być leczenie objawowe, np. podawanie leków przeciwgorączkowych."

Mam do was pytanko, bo mnie dręczy... ;-) CZy cytomegalia jest chorobą odzwierzęcą? Jeżeli tak to jak się człowiek zaraża? Jeżeli chodzi o sposób zarażania międy ludźmi to już wiem ;) Pozdrawiam ;-)

Gość rubia1
witam!! Właśnie planuje zajść w ciąże. Robiłam badania na toxo i różyczke ale na cytomegalie nie. Mój gin kazał mi zrobić.czy wiecie jaka jest norma świadczaca o tym że IGg jest dodatnie czyli że w przeszłości chorowało się na cytomegalie. Jeżeli IGg ma sie ujemne i IGm też to co trzeba robic żeby się nie zarazić w ciąży-Boze straciłam 1 sze dziecko i teraz tak bardzo się boje wszystkiego co niebezpieczne dla ciąży. Co to znaczy że jest sie nosicielem jako to ma znaczenie dla ciążyi jak to sie wykrywa? czy to że właśnie Igm ma sie dodatnie?

Gość dana68
Aśka 74 mam do Ciebie ważne dla mnie pytanie: ja miałam awidność CMV 71,1% wykazało wysoką aawidność czy to dobrze. Dopiero za 2 dni wybieram się do lekarza i się niepokoję.

Gość dana68
rubia1 cytomegalia IgG jest dodatnia powyżej 15,0

Gość Agnes---
ja odebrałam dzisiaj wynik staramy się o dziecko i mam IgG 528,3 IgM wątpliwe i cos tam o powtórzeniu jeszcze pisza cos dodatnie cos ujemne codalej czytam i jestem przerazona nikt tu nie ma takiego wyniku jakieś małe jednostki wszyscy maja a moje sa portażające to ja chyba z rok będe czekać na dziecko zanim to mi spadnie do 0 prosze o jakąs porade.... jestem zielona w tym temacie

Gość Kamilkaaa
mam takie pytanko czy mozliwe jest uzsykanie skierowania na cytomegalię, zeby móc zrobic to badanie bezpłatnie? Jeśli tak to od od jakiego lekarza? czy moze być od internisty czy konieczne jest od jakiegoś specjalisty?

Gość marta28
Witam, Jestem obecnie w 9 tygodniu drugiej ciąży (poprzednia 10 lat temu zakończyła się zatruciem ciążowym i cesarką). Obecny dzidziuś to dwa lata starań i co się okazuje, że mam dodatnie IgG, dziś zrobiłam IgM i jestem przerażona. Półtorej roku temu u mojej bratowej urodziło się dziecko z cytomegalią, które do tej pory nie siedzi , nie chodzi, nie kontaktuje oraz ma bardzo silną padaczkę, pomimo leczenia i rehabilitacji. Ja sama mam czekać w stresie prawie dwa tygodnie i nie wiem co będzie potem.

Gość AŚKA1972
WYNIKI, ZAGLĄDASZ CZASAMI NA KAFFE? CO U CIEBIE? MAM NADZIEJĘ, ŻE WSZYSTKO UŁOŻYŁO SIĘ TAK JAK TO SOBIE WYMARZYŁAŚ. :) Dziś znalazłam temat, który założyłam ponad rok temu. Jak to dobrze, że to tylko wspomnienia. Pozdrawiam :)

Kamilka możesz zrobić badanie bezpłatnie ale skierowanie od specjalisty-ginekologa. Powiem szczerze nie chcą dawać bo twierdzą, że to nic poważnego ta cytomegalia. Ja walczyłam długo o badanie na cyto i toksoplazmozę. W końcu wywalczyłam. Tokso mam ImG- poniżej 5 a Im M ujemne-lekarz mówi, że wszystko ok, ale martwi mnie to poniżej 5. Natomiast Cytomegalia ImG 35 a ImM ujemne. Moja doktorka powiedział, że nie wie co z tym zrobić.Stwierdziła, że musi doczytać. Doznałam szoku jak to usłyszałam. Strasznie się boję. Zmieniam lekarza ale dopiero za 3 dni mam wizytę i odchodzę od zmysłów. Pomóżcie dziewczyny. Proszę.

Gość Kamilkaaa
udało mi się dostać skierowanie na cytomegalie (od gina) ale tylko w klasie IgM, która wyszła ujemnie.