Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość strzałeczka

Najtrudniejszy kierunek studiów Waszym zdaniem to....?

Polecane posty

Poza tym zajbiście ciężka jest też weterynaria. Co do farmacji- studia też ciężkie, ale weterynaria trudniejsza. Część przedmiotów na farmie pokrywa się z lekiem, ale większość przedmiotów to wszystkie rodzaje chemii, botanika, rozpoznawanie roślin po zapachu i smaku i takie tam;)

i nie mówię o teorii, ale o zwykłych relacjach między ludzkich. Zresztą ile ja już nerwów straciłem na przemądrzałych panów nawigatorów, którzy myślą, że statek tylko płynie na wskutek ich "widzi mi się". A to dopiero początek mojej kariery zawodowej :D

Gość a mnie sie podobała
żaba została trafiona w swoje czułe ego. ktoś śmiał podważyć, że jej megaciężkie-100 tonowe studia da się zrobić bez stawiania sobie pomnika po każdej sesji i uświadamiania wszystkim naokoło i sobie, że jest taka przezajebista że studiuje prawo - najtrudniejszy kierunek na świecie. A jak ktos twierdzi, ze nie najtrudniejszy to kłamie ze jest na prawie. Zaba nie nadymaj się juz tak, bo pękniesz ;) Widocznie są na tym kierunku tez normalni ludzie, którzy nie czują potrzeby chełpić się swoją elytarnością.

Pomarancze- na Was nie reaguje. Podpiszcie sie na czarno- porozmawiamy 🖐️ ANI SLOWEM NIE POWIEDZIALAM, ZE MOJE STUDIA SA NAJTRUDNIEJSZE- tylko, ze obok medycyny najbardziej czasochlonne-przez co ciezkie. Moje zazenowanie wynika li tylko i wylacznie stad, ze ktos, kto rzekomo robi prawo probuje mi wmowic, ze cywila da sie nauczyc w 2 tyg, dobre sobie :D (powiedzcie o tym wykladowcy przed egzaminem-pewnie Was w ogole nie dopusci :D ) A potwierdzaja ze sie da jedynie osoby, ktore prawa po prostu nie studiowaly, nic wiecej ;) wiec jezeli pytam niejaka "prawoto latwizna" czy jak jej tam jakim cudem rozplanowala nauke 1088 KC+ 184 KRiO art na 2 tyg, i nie potrafi udzielic odpowiedzi na te pytania- wniosek jest prosty. Kredka, moja przyjaciolka rownolatka studiowala medycyne- i wlasnie na anatomii na 1 roku wywalili polowe towarzystwa :D stad moja teoria. taki jeden- skad Ty czowieku bierzesz te perelki ? :D od razu jakos skojarzylo mi sie z happy tree friends :D tylko ze to bardziej slodkie ;) Ma mam hopla na punkcie kotow, wlasnie kot Gienek spi mi na kolanach :D tez przybleda, z przebijajacymi sie na poczatku sciegnami przez cienka, niedozywiona skorke :( i co teraz bedzie z kociakami?

Prawo budowlane akurat mialam na studiach, wiec Ustawe o prawie budowlanym- znam- tak samo jak i Prawo ochrony srodowiska (:O), prawo morza, prawo przewozowe i inne rzeczy, ktore teraz sa mi nieprzydatne. Ale nauczyc cza sie bylo :O

Gość sweethomealabama
podejżewam,że pani żaba zawsze slyszala od mamusi i tausia jaka to jest wspaniala i "najlpsiejsza" na dobranoc i tak jej zostalo, bywa... teraz tak jej rodzice wkręcają bo studiuje :D

Gość Byłam na studiach
Mówisz żabko o prawie budowlanym. Jak wspominałam na początku mój mąż robi budownictwo. Fakt, że na prawie ma się przepisy budowlane, jednak nie całość. Nigdy w zyciu na oczy nie widziałam tego, czego oni tam wymagają. Biedny ten Twój kotek:( Zawsze mi serce pęka w takich sytuacjach. Sama mam 2 koty, jeden to też przybłęda.

Gość Byłam na prawie
Źle wpisałam nick :D

A najsmieszniejsze byo to, ze chcialam kota brytyjczyka. Szykowalam kase, az tu nagle pojawilo sie takie... chucherko :( zebra mial na wierzchu, oczy wieksze od 5-zlotowek; ktos mi go podrzucil. Biedaczysko :( jakos postawilam go na nogi, a teraz to jest z niego upasiony, nadety baron :o niewdziecznik jeden. Ale i tak go uwielbiam!

Gość Byłam na prawie
Brytyjczyki mają cudne futro. Ja mam Maine Coon'a, a przybłęda wpadł z nienacka. Właściwie to już od pierwszej chwili postanowił, że u nas zostanie i za nic nie udało się go przekonać do zmiany zdania :) Również trochę się roztył, już w pierwszych dniach gdy postanowiliśmy go zatrzymać, chyba chciał najeść się na przyszłość...

Gość prawo to proscizna
hihihihih :) śmieszne rzeczy wygadujesz. ale nieważne, i tak się nie dogadamy ;) :P tylko mogłabyś dać sobie chociaż spokój z wypowiadaniem sie na temat innych kierunków :P też mam koty, 2 przybłędy - rodzeństwo. niestety braciszek chyba został skrzywdzony, bo po półtora roku u mnie (a u mnie zawsze cisza i spokój) jest najbardziej zestresowanym kotem jakiego znam. boi się własnego cienia, a ja jestem jedyna osoba, ktora ma prawo go pogłaskac :classic_cool: dla odmiany siostrzyczka cierpi na ADHD i jest przylepna :)

Gość Byłam na prawie
Moja przybłęda przez pół roku za nic nie chciała wyjść z domu, tak się bał. Cóż, jak widać koty też mają psychikę i można zostawić na niej złe piętno :(

Wiesz co Żabka troszkę mnie śmieszysz.. Dla mnie o wiele trudniejsze od prawa i medycyny jest budownictwo i tym podobne techniczne kierunki. A wiesz czemu? Bo nie wystarczy się wykuć na pamięć materiału z książek "podsuniętych pod nos". A w jakim mieście studiowała Twoja koleżanka i w jakich latach? Bo nie słyszałam jeszcze, żeby anatomia była powodem wywalenia połowy roku;]

Kredka, a studiowalas choc jeden z tych kierunkow, ze masz taka wiedze? :) Ja sama robilam prawo, i uwierz- to nie jest kwestia nauczenia sie z "podsunietych ksiazek". Bo metarial jest ogromny, niestety. Porownywalny miala medycyna- i wlasnie ta moja wspomniana kolezanka- knigi takie jak moje- srednio po 600 stron kazda. Studia oczywiscie na uj. Co do studiow technicznych-mam mase znajomych po takowych, elektronika, robotyka, budownictwo, inzynieria ladowa, gornictwo i inne- z polibudy oraz agh. Moj brat zreszta jest inz- i powiem tak: u nich wystarczy zatrybic matme, fizyke. Kwestia priorytetowa jest tok myslowy- jezeli go masz- i rozumiesz, no problem. Bo teoria to w 90% wzory, ktorych uczenia sie na pamiec tez specjalnie nikt ie wymaga. Nacisk, kladzie sie na umiejetnosc korzystania z nich. Na w/w kierunkach natomiast oprocz samego toku myslowego, z ktorym spotkasz sie powiedzmy przy kazusach (problem prawny do rozwiazania) lub konkretnym przypadku choroby z powiklaniami, musisz miec opanowana do perekcji cala, potezna teorie- czytaj- wiedze nie tylko z neirologii, ale wszytskich innych dziedzi- alternatywnie caly kodeks. Np- aby zdac procedure np karna- obok znajomosci postepowania karnego (kpk), musisz umiem jeszcze kodeks karny (kk), i czesto kodeks karny skarbowy (kks) oraz wykroczen (kw) :O A to razem jakis 1300 art... janie narezkalam, bo wybralam studia swiadomie, i lubie to, odnajduje sie w tym. Ale niech nikt nie twierdzi, ze to proscizna. Owszem, jest to przyjemna nauka, ale niesamowicie pracochlonna- NA PEWNO NIE DO OPANOWANIA W 2 TYGODNIE ;) To samo medycyna- leczac czlowieka chorego na padaczke, musisz wiedziec, czy poszczegiolne leki nie maja zlego wplyu no na prace serca, czy watroby- z czym tez moze sie zmagac pacjent.

Gość prawo to proscizna
"Kredka, a studiowalas choc jeden z tych kierunkow, ze masz taka wiedze?" A Ty żaba studiowałaś germanistyke, że miałaś wiedze na jej temat? Jesteś niekonsekwentna.

Sluchaj, dziewczynko- WBIJ SOBIE W KONCU DO GLOWY, ZE GERMANISTYKA- CHOC NIE JEST NAJPROSTRZYM WYBOREM- DO PRESTIZOWYCH I NAJTRUDNIEJSZYCH KIERUNKOW NIE NALEZALA, NIE NALEZY I NIGDY NIE BEDZIE. Jezeli juz koniecznie filologie- to japonistyka, czy arabistyka sa wyzwaniem. Twoj neimiecki, tak jak i moj angielski- NIE! I co do niekonsekwencji i wypowiadania sie na temat studiow, ktorych nie robilismy- w kwestii prawa nie zabieraj juz moze dla swojego dobra glosu 🖐️

Gość prawo to proscizna
Moje pytanie nie brzmiało jak szacowna jest germanistyka :P ale dlaczego wypowiadasz sie na jej temat czy temat medycyny, a kredce zabraniasz? Ja wiem ze Ty poprostu wszystko wiesz a inni nie wiedza nic ;) Ale chciałam to usłyszec od Ciebie :D

niech mi nikt nie pierrdoli, że budownictwo jest trudne :D🖐️ mam koleżankę na tymże kierunku na jednej z lepszych uczelni - nieźle się opierrdala 🖐️

Nikomu nei zabraniam, ajedynie poddaje w watpliwosc slowa Kredki, odnosnie ilosci nauki na studiach prawo/medycyna VS technicne kierunki. Pisze o moim prawie- i o medycynie Kolezanki, ktorej "kariere" mialam zaszczyt obserwowac z bliska przez 6 lat :) i wiem o studiowaniu prawa- wszytsko, a o studiowaniu medycyny- bardzo duzo, bo sama tam czasem zerkalam, patrzylam, ile sie od nich wymaga, i jak egzekwuje. A wiesz, co ja chcialam uslyszec od Ciebie? Ze nie studiowalas prawa :D kiedy sie w koncu przyznasz?

Gość moja kolezanka studiuje
prawo i powiem tak opierdala sie rowno ale trzeba przyznac,ze miesiac przed sesja ostro sie uczy. Ja na archeologii powiem z reka na sercu tylko raz 2 tyg sie przed egz uczylam tak to czasem i wogole xD za rok chce zaczac architekture wnetrz Czy ktos kogos zna kto to stiuiowal i moze wie czy to mega ciezkie jest?

Ja się mogę wypowiadać o medycynie. Wiesz dlaczego? Bo właśnie ją studiuję. I nie uważam, że to najtrudniejszy kierunek na świecie. A między prawem i medycyną jest ogromna różnica. Większość moich znajomych jest na tym samym kierunku co ja bądź też pokrewnych, ale mam też sporo kolegów i koleżanek na prawie i nikt nie mówi, że to baaardzo ciężkie studia. Ba nawet sami przyznają, że medycyna jest trudniejsza, bo mamy non stop zaliczenia z dużych partii materiału. Co do książek z 600 stronami- chciałabym się z takich uczyć. A kierunki techniczne- kto uważa, że wystarczą wzory sam nie wie co mówi. To jest też masa projektów do zrobienia, wyliczenia itp.

Moja siostra jest na architekturze i ogólnie to ciężkie studia, ale sobie radzi i w ogóle nie odpada dużo osób. A architektura wnętrz jest trochę lajtowsza;) Więc nie powinnaś mieć większych problemów. Jeśli oczywiście wykazujesz predyspozycje ku temu kierunkowi. A co do germanistyki- mam koleżankę na tym kierunku na UW. Studiuje, pracuje i ma bardzo dobre wyniki w nauce. W październiku leci na wymianę. Ja nie mogłabym pozwolić sobie na pracę w czasie studiów. A przynajmniej do tej pory nie było na to szans.

Kredka, ja od poczatlku twierdze, ze medycyna jest najtrudniejsza. I otwarcie przyznaje, ze pomimo mojego uporu i ambicji wylecialabym na I semestrze. Pewnie na anatomii, gdzie macie zajecia na prepatratach :O do tej pory pamietam te atrapy mozgu zwbitymi szpilkami........ I wtedy przynajmniej w krk wlasnie na anatomii zaliczali pierwszy wylot polowy studentow. Ksiazki mojej kolezanki liczyly po okolo 600 stron, ale tak samo jak i u nas- do cywila trzeba sie bylo uczyc z ksiazek cz. ogolna 300 str, p.rzeczowe- 300 str, zobowiazania 2x350, rodzinne 300 str, spadki 250 str. Nie chcialam sie rozpisywac az tak szczegolowo. Ja twierdze, ze prawo to ciezki studia. Z wyjsciowego skladu konczylo nas 50 osob. Zreszta- zerknij na "nasze" ksiazki. Popatrz, czgo trzeba sie uczyc, ja Wasze widzialam. Dlatego studentow medycyny BARDZO podziwiam.