Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxxxxxxxxxxxxxx

naczynka a trądzik

Polecane posty

Gość xxxxxxxxxxxxxxx

mam cere dlikatną i bardzo płytko unaczyniona a do tego trądzik... dermatolog kazała mi kupić coś dla cery wrażliwej ale czy to zadziała? co robic?

Gość mam podobny problem...
...nie mam ani typowo naczynkowej ani typowo trądzikowej cery :/ Są zaskórniki, czasami jakieś wypryski, zdarzają się zaczerwienione policzki i nos :/ Ja radzę sobie w ten sposób: 1. Twarz myję żelem do cery wrażlwiej (czasami nawet suchej) lub normalnej. Za każdym razem (rano i wieczorem) wyciskam odrobinę żelu na dłoń i mieszam go z glinką zieloną (może być w paście, ale też może być normalna - "sypka" :P). I w ten sposób myję twarz. U mnie ten duecik świetnie się sprawdza. Buzia nie jest podrażniona, a glinka robi swoje :P Po jakimś czasie trądzik zaczyna się "chować". No ale oczywiście nie znika (chociaż nadal na to czekam :P). Polecam także glinkę czerwoną. Jest łagodniejsza od zielonej i dodatkowo wzmacnia naczynka i chroni przez trądzikiem różowatym (co przy cerze naczynkowej ma ogromne znaczenie). Możesz też stosować glinkę czerwoną w formie maseczki. Niestety ciężko się zmywa (nawet jeśli "zraszam się" co kilka minut wodą, co zresztą jest poleceniem producenta). W każdym razie glinka czerwona jest łągodniejsza od zielonej i wzmacnia naczynka. Nie stosuję żadnych toników. 2. Stosuję kilka kremów. Na dzień VICHY Normaderm. Nie jest idealny, ale przynajmniej nie wywołuje u mnie rumienia i "jako tako" działa na trądzik. Na noc stosuję 3 kremy. Pod oczy Lirene do cery naczynkowej (ten specjalny pod oczy), na czoło, brodę i dół policzków stosuję krem firmy ViViean (seria Control Therapy), a na policzki i nos - krem firmy DaxCosmetics do cery tłustej i mieszanej, ale także naczynkowej (co jest zaznaczone na opakowaniu). Ten krem ma za zadanie obkurczyć naczynka, Jest jeszcze seria do cery normalnej i chyba suchej, ale rozumiem, że skoro masz trądzik, to to Cię nie interesuje. 3. Staram się nie jadać gorącyh potraw, ani też nie pić gorąych napojów. Oczywiście trzeba jeść ciepłe posiłki, ale musisz uważać, żeby nie były zbyt gorące. Nie można się opalać, nie powinno się pić alkoholu, kawy, ani jeść pikantnych potraw. To w ramach profilaktyki (naczynka). Na pewno dermatolog powiedział Ci bardziej sczegółowo co i jak. Staraj się też, żeby Twoja dieta była bogata we flawonoidy (świetnie działają na naczynka). Możesz łykać witaminę C itd. Faktycznie lepiej jest stosować kosmetyki do cery wrażlwiej niż trądzikowej (mogą podrażniać). Zwykle jednak są one strasznie tłuste i mogą spowodować nasilenie trądziku. Myślę, że musisz sama popróbować i sprawdzić, co jest najlepsze dla Twojej cery. Czy dermatolog polecił Ci jakąś firmę?

Gość czy nikt nie ma...
...podobnego problemu? dziewczyny, piszcie!

Gość xxxxxxxxxxxxxxx
dzięki za odp:) dermatolog zapisała mi kilka masci z antybiotykami na wypryski, kaała łykać tetrarysal ale dokładnej firmy co do żelu do mycia ani kremu do twarzy nie podała, powiedziała że moze być physiogel, iwostin, la roche, ale co dokładnie to powiedziała że " mój wybór"....

Gość no to myślę...
...że nie pozostaje nic innego jak próbować :) W końcu tarfisz na coś odpowiedniego. Ciężko jest cokolwiek poradzić, bo każda cera jest inna i inaczej reaguje. Zwykle kremy z apteki są bezpieczniejsze. Ja sama niedługo wybieram się do dermatologa (jestem bardzo ciekawa co wymyśli :P). Daj znać jakich kosmetyków teraz używasz i jak się u Ciebie sprawdzają :)

Gość kilcia
Do xxxxxxxxxxxxx Tetrarysal dobrze (ale jak dla mnie to był za słaby), ale jeżeli chodzi o pielęgnację cery na zewnątrz to trochę mało-same żele do mycia nie wystarczą. Po pewnym czasie i tak skóra się przyzwyczai i żele będą ją podrażniać. U mnie działa od jakoś pół roku działa kwas borny. Ma on właściwości uspokajające i skóra jest po nim spokojniejsza i nie reaguje.Ja też używałam ivostinu, avene, la roche posay, svr, ale na dłuższą metę nie działały, tylko wydałam kupę pieniędzy.