Gość nakrecona Napisano Czerwiec 23, 2007 od ostatiego mojego wpisu tutaj byłam u 3 ginekologów myśle że skoro wszyscy mówią mi to samo to chyba mają racje Yasmine to normalna tabletka i nie powoduje śmierci u osób zdrowych,czyli takich którzy nie cierpią na żadną z dolegliwości wymienionych w ulotce, tak jak KAŻDA inna powoduje pogłębienie ewentualnej choroby jeśli jest sie na nią chorym tak jak to sie stało u pewnej kobiety która faktycznie umarła zazywając te tablety Jedna dziewczyna wcześniej oglądała w tv holenderskiej program właśnie o tej kobiecie ale nie wspomniała czy też zapomnieała dopisać że miała problemy z krążeniem i to sie pogłębiło i spowodowało duszności i uduszenie. DLATEGO WARTO SIE PRZEBADAĆ NAJPIERW. no i oczewiście robić jakieś badania co pewien czas. Jeśli chodzi o zmiany nastrojów to każda inna to powoduje je również, juz nie pamietam dokładnie ale działanie tabletek powoduje utrzymanie organizmu w stanie po owulacyjnym przez cały czas kiedy bierzemy tabletki (21 dni) czyli tak jakby zespołu napięcia przedmiesiączkowego ale niezupełnie, jest to pogłębiona wrażliwiość na bodźce zewnętrzne rozdrażnienie. Przekonało mnie to. Jeśli np tak jak Agnieszka_jk ma sie inne obiawy to tylko wina tego że sie potrzebuje inne dawki chormonów (tablety są dwu składnikowe czyli albo wiecej jednego albo wiecej drugiego) i trzeba dobrać inne tabsy. Ja sie przebadałam moje duszności sa spowodowane czymś innym nie yasmine :D } takie są moje ustalenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nakrecona Napisano Czerwiec 23, 2007 te wachania nastrojów to poprostu działanie hormonów które sa zawarte w tabletkach, plastrach czy zastrzykach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość asiaUSA Napisano Czerwiec 26, 2007 Ana 21 bardzo mnie cieszy, ze po przez moje zle doswiadczenie zyciowe dokonalas pozytywnej dla Twojego zdrowia decyzji... tak bardzo chcialabym cofnac czas i nie posluchac rady ginekolog, iz to mi pomoze tylko rzucic jej tym swinstwem w twarz..ale niestety place za te decyzje najdrozsza cene -moje zdrowie...16 lipca bedzie 6 mieiecy jak jestem na tabletkach i nikomu nie zycze tego co mnie spotkalo...mam wciaz problemy z noga : codzienne puchniecie nogi, ciagly bol na calej dlugosci nogi, zaczerwinienie, pekajace naczynka(bardzo widoczne filotowo-czerone i peka ich coraz wiecej :()najgorsze sa nocne i poranne skurcze tak silne, ze az placze, nie moge duzo chodzic a o bieganiu moge zapomniec, juz nie moge jezdzic na gorskie wycieczki..cotygodniowe badanie krwi INR/PT....2 tygodnie po 16 lipca odstwiony zostanie Coumadin i przeprowadzone badania ..az sie boje wynikow...bo ciagle mam problemy z ta noga..... dziewczyny dbajacie o swoje zdrowie i proscie lekarzy o badania zanim cokolwiek wezmiecie..... pozdrawiam i dziekuje Ana 21 za sloaw otuchy:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość asiaUSA Napisano Czerwiec 26, 2007 Ana 21 bardzo mnie cieszy, ze po przez moje zle doswiadczenie zyciowe dokonalas pozytywnej dla Twojego zdrowia decyzji... tak bardzo chcialabym cofnac czas i nie posluchac rady ginekolog, iz to mi pomoze tylko rzucic jej tym swinstwem w twarz..ale niestety place za te decyzje najdrozsza cene -moje zdrowie...16 lipca bedzie 6 miesiecy jak jestem na tabletkach i nikomu nie zycze tego co mnie spotkalo...mam wciaz problemy z noga : codzienne puchniecie nogi, ciagly bol na calej dlugosci nogi, zaczerwinienie, pekajace naczynka(bardzo widoczne filotowo-czerone i peka ich coraz wiecej :()najgorsze sa nocne i poranne skurcze tak silne, ze az placze, nie moge duzo chodzic a o bieganiu moge zapomniec, juz nie moge jezdzic na gorskie wycieczki..cotygodniowe badanie krwi INR/PT....2 tygodnie po 16 lipca odstwiony zostanie Coumadin i przeprowadzone badania ..az sie boje wynikow...bo ciagle mam problemy z ta noga..... dziewczyny dbajacie o swoje zdrowie i proscie lekarzy o badania zanim cokolwiek wezmiecie..... pozdrawiam i dziekuje Ana 21 za sloaw otuchy:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ktosik9999999 Napisano Czerwiec 27, 2007 Biore Yasmin od ok.9 miesiecy i dzis okullista wykryl u mnie zaćmę!!! Jego zdaniem te pigulki sa przyczyna tak powaznej choroby. Czeka mnie operACJA. Nic dodac :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość blondyneczka23232 Napisano Czerwiec 27, 2007 Nie wiem dziewczyny po jaką cholere Wam tego typu temat?!Chyba tylko po to,żeby się wzajemnie straszyć i stresować!!!Zrozumcie wreszcie,że to sa TABLETKI HORMONALNE,a wiec KAZDA Z NAS REAGUJE INACZEJ.Wkurza mnie kiedy co jakis czas ktoś stara się uświadomic innym,że to jest temat o skutkach ubocznych!To chyba dobrze,że wypowiadają się tu dziewczyny za i przeciw?!Wiele osób po prostu chce się dowiedzieć jak te tabletki działaja na innych. Jak tak sobie czytam ten temat to dochodzę do wniosku,że Yasmine to najgorsze na Świecie tabletki,których absolutnie nie powinno się brać.A przeciez ktoś je wprowadził na rynek i jestem pewna,że przeszły wszelkiego rodzaju testy.Nikt nie udownodnił,że jakies kobiety zmarły z powodu tych tabletek i również nikt nie udowodnił,że tak nie było.Przeglądnełam wszystkie możliwe strony w necie na ten temat i jakos nie udało mi się trafic na wszystkie te sensacyjne newsy,które podaje się na pierwszych stronach forum. Dziewczyny błagam przestańcie panikować i sugerować się opiniamy innych.Przecież nikt nie może przewidzieć jak tabsy będą działać na Was.A może będzie to najlepsza metoda antykoncepcji dla Was? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kala19 0 Napisano Czerwiec 27, 2007 podobno sie po nich nie tyje,ale tylko podobno,mi przybylo 15 kg....czy ktoras jeszcze?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dott malutki 0 Napisano Czerwiec 27, 2007 zgadzam sie z blondyneczka 23232 KAZDY REAGUJE INACZEJ a takie wspolne zastraszanie i sugerowanie sie opiniami innych nie sluzy niczemu dobremu. czytam to forum, przegladam wypowiedzi, ale i tak zdanie i decyzja lekarza jest dla mnie decydujace- bo kto ma w koncu dyplom i praktyke- my czy on??? biore yasminelle i mam po nim skutki uboczne, najbardziej niepokojace jest cisnienie krwi 140/80, bol w klatce piersiowej i bol glowy. jutro ide do lekarza, nie chce zmieniac po raz kolejny tabletek. nie chce sugerowac sie opiniami innych, bo chyba dostalabym na glowe. jesli ktos jest podatny na sugestie to moze w krotkim czasie miec wiekszosc jak nie wszystkie objawy niepozadane, tyle tylko ze odpowiedzialna za to bedzie psychika a nie organizm. glowa do gory:) i marsz do lekarza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bink Napisano Czerwiec 27, 2007 Ja też miałam bolesne przejścia z tabletkami. Brałam 6 miesięcy i nagle w 7 miesiącu nagłe duszności, kłucia w klatce piersiowej, trzęsące ręce, niepokój....ostry dyżur. Nigdy na nic nie chorowałam!!!Od tego czasu minęło kilka lat, regularnie odmawiam przyjmowania tabletek mimo baaaaaardzo bolesnych miesiączek. Chyba mniej mi szkodzi diklofenak 1-2 razy w miesiącu, niż 21 tabletek z hormonami. Jestem mężatką, mam 1 zaplanowane dziecko. Wierzcie mi, można stosować bezpieczniejszą antykoncepcję, nie róbcie sobie krzywdy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość asiaUSA Napisano Czerwiec 29, 2007 do blondyneczka23232 hallo to ja stracilam zdrowie przez tabletki i mam prawo napisac o tym na forum , ktore jest o skutkach ubocznych Yasmin...przeciez nie zmuszam nikogo do nie brania..opisalam moja chorobe dlatego abyscie wiedzialy, ze istnieje ryzyko..stracilam zdrowie i nikt mi go nie zwroci:( chcialabym cie poinformowac, ze byly proby wycofania Yasmin ze sprzedazy i ze strszej generacji tabletki byly lepsze nic Yasmine... nikomu nie odradzam....tylko prosze was robcie badania i jesli macie skutki uboczne i ginekolog je lekcewazy idzicie do innego...dbajcie o swoje zdrowie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewi1981 Napisano Lipiec 11, 2007 Hejka Kobietki. Dawno mnie tu nie bylo-od kwietnia br kiedy skonczylam zazywac Yasmin. Pomyslicie moze-pewnie mam sie lepiej. Otoz nie i to juz 3 rodzaj tabletek ktore mi nie sluza-blagam nie zalujcie na badania przed rozpoczeciem stosowania! Musze ponarezkac-nie biore 3 miesiac Yasmin a napady chandry wciaz mam(przed braniem ich bylam innym,wesolym czlowiekiem),mam wiecej zylakow na nogach, piersi wieksze:)a co najgorsze-figura w dolnych partiach ciala w tluszczu-najgorzej uda i biodra. Cierpie strasznie bo jest lato a ja spuchnieta,myslalam ze jak odstawie to schudne-moze nie od razu ale jednak a tu nic a jem umiarkowanie.Lekarz internista mowi ze waze w normie do wzrostu-166 cm i 57 kg ale ja widze po figurze!Lekarz mowi ze zatrzymal mi Yasmin wode w organizmie i ze po czasie wroci do normy wyglad-ale ile mozna czekac?:(odpiszcie prosze Pozdrawiam, dbajcie o siebie i wspanialych urlopow,wakacji zycze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Stera Napisano Lipiec 12, 2007 Witam! Właśnie zaczęłam brać ósme opakowanie Yasmine i wystąpił u mnie skutek uboczny. Po trzech wizytach w soalrium dostałam brązowych plam na twarzy (nad górną wargą, nosie i czole). Domyślam się, że to tzw. ostuda, byłam dzisiaj u dermatologa ale czekam na wynik badania. Jak przeczytałam te wszystkie komentarze to już na pewno odsawię te tabletki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bejbee8 Napisano Lipiec 13, 2007 czesc jest tu ktos kto bierze yasminelle mam problem po 4 tabletce spuchnol mi nadgarstek i boli mnie kciuk jestem prawie pewna ze sie nie udezylam strasznie sie boje pomozcie powiedzcie co mam zrobic czy odstawic tabletki?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość omdlała Napisano Lipiec 23, 2007 hi ;-) ja też zaczynam schizować! a jak czytam wypowiedzi to jeszcze bardziej .... niegdy nie miałam wiekszych kłopotów ze zdrowiem, zdaję sobie sprawę ze skutkow ubocznych tabletek; biorę yasmine (sa to moje pierwsze tabletki) ok 6 miesięcy i jak dotąd było ok, ale ostatnio zemdlałam- lekarz na pogotowiu zasugerował ciążę, ale jak dotąd tabletki brałam regulrnie, nie robiłam niczego i nie zażywałam leków, które mogłyby osłabić działanie antykoncepcji, nie wymiotowałm i nie miałam biegunki, więc wykluczam taką opcję- od 2 dni bolą mnie jajniki i jakoś nie bardzo sie czuję .... myslicie, ze to zdarzenie nalezy łaczyć z tabletkami??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Yasmina 22 Napisano Lipiec 23, 2007 Dziewczyny pomozcie mi poniewaz biore tabletki Yasminell i chyba zle je zazywam. W niedziele wzielam ostatnia tabletke z opakowania. Ktorego dnia mam rozpoczac nowe opakowanie?? Bade wdzieczna za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mrs Cool Napisano Lipiec 24, 2007 Moim pierwszym środkiem anty był Triquilar i przytyłam po nim 9 kg!!!!! Czujecie? Potem był Cilest, po którym miałam spadek nastroju i zero ochoty na seks. Beznadzieja! Po Yasmine sięgnęłam rok temu i stosowałam przez 2 miesiące. Skutki: ból głowy przez kilka dni i ból łydek, spadek wagi ciała o 2 kg, bardzo bolesne miesiączki (mam przeważnie bezbolesne - szczęściara - wiem:)), wzmożona ochota na seks i.... fatalne pogorszenie cery przez cały okres przyjmowania tabsów. To co się działo z moją cerą to po poprostu był koszmar. Zrezygnowałam z pigułek. Przytyłam 2 kg a cera się poprawiła. Niestety stoję właśnie przed dylematem bo chcę znowu zacząć stosować antykoncepcję. Ech, najchętniej nie brałabym nic ale strach i rozsądek przemawiają za, więc albo gumka albo wkładka. Chciałabym Was jeszcze uświadomić że hormony zawarte w pigułach wywołują stan jak na początku ciąży, tak słyszałam, stąd właśnie zmiana nastroju, nudności, zachcianki. To może być to... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość udfheowfpi pofivpnkewqp Napisano Lipiec 27, 2007 co do śmierci wywołanej tabletkami Yasmin to jest napisane w skutkach ubocznych ale bardzo rzadko występujących w ulotce dołączonej do opakowania te duszności to astma i rzeczywiście mozna od niej umżeć nie mając przy sobie inhalatora. Ale te duszności nie pojawiają sie nagle tylko już wcześniej będzie nas męczył kaszel potem bedzie sie nasilał az w końcu dojdzie do astmy ale przecież do tego czasu kązdy sie skapnie ze coś jest nie tak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dr.piotr Napisano Sierpień 1, 2007 jak sie je to sie tyje. a bule nog, bule glowy i wiekszosc dolegliwosco o ktorych mowicie jest spowodowana zmiejszonym stanem wody w organizmie. wystarczy go uzupelniac a wszystko bedzie ok. nie rozumiem tej calej akcji, z tym ze ten lek zabija. jak zaczniemy sie czepiac to makaron tez jest szkodliwy. a wogle znajdzcie mi cos co nie jest szkodliwe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kosmi Napisano Sierpień 4, 2007 Yasmine to moje 1 tabletki antykoncepcyjne, oczywiscie dostalam je bo seriach kilku badan. Zaero najmniejszych skutkow ubocznych, zadnych boli glowy, wymiotow itp, wrecz lepiej, ani jednego wyprysku, piersi (choc mam 85 c) to zaczely jeszcze rosnac, i wspaniale samopoczucie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość she22l Napisano Sierpień 12, 2007 Dziewczyny biorę Yasmine bez przerwy przez 2 lata, nie mam żadnych problemów zdrowotnych, chodzę na kontrolę co pół roku. Wcale nie schudłm dzięki Yasmine ale przytałam 5 kg (byłam szczupła) podobno się zmieniłam i wyglądam bardziej kobieco (tak mi niektórzy mówią). Jestem bardzo zaskoczona tymi opiniami o Yasmine, ja w każdym razie jestem zadowolona ale te wszystkie wypowiedzi trochę mi dały do myślenia.... Czytam te wasze linki i się zastanawiam. Co do skrzepów to młode dziewczyny nie muszą się martwić, to zagraża tylko kobietom ok 40 lat które biorą leki anty przez kilkanaście lat. Pozdro:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość she22l Napisano Sierpień 12, 2007 Odpowiedz dla Yasmine 22 : Jeżeli wzięłaś ostatnią tabletkę w niedziele to robisz 7 dni przerwy i zaczynasz nowe opakowanie po dokładnie 7 dniach w poniedzialek!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość asiaUSA Napisano Sierpień 12, 2007 do she22l piszesz kobiety po 40 stce a ja mam 25 lat i juz 8 miesicey mecze sie z zakrzepica...i z tego co wiem od doktorow w kazdym wieku mozna zapasc na te chorobe po przez branie tabletek anty i palenie papierosow....wiec nie badz taka pewna do swojej wypowiedzi.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość omdlała Napisano Sierpień 21, 2007 znowu zdarzyło mi sie omdlenie ... byłam u lekarza i wykluczył choroby serca, wszytskie wyniki w normie :) rozmawiałm tez z moim ginekologiem i tez wykluczył jakikolwiek zwiaze ... ale omdlenie raz w miesiacu to jak dla mnie powazna sprawa ....myślę,że moze to miec związek z tabletkami ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jasminelka- Napisano Sierpień 23, 2007 czuję się rewelacyjnie po tych tabletkach! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość OLGA874 Napisano Sierpień 28, 2007 Ludzie!!!!!spokojnie....po co ta panika.Przecież do zakrzepicy może dojśc nie tylko przez zażywanie Yasmin ,ale i tez innych doustnych środków antykoncepcyjnych...Najlepiej jest poprosic ginekologa,aby zrobił testy hormonalne i dobrał odpowiednie tabletki...Bo każdy organizm indywidualnie reaguje na dany lek...Jedni czuja sie źle,inny dobrze...Kurcze przestancie sie tak nakręcac, przecież jeśli byłby to śmiercionośny lek to myślę ze na pewno nie zostałby dopuszczony do sprzedaży.Biorę Yasmin już miesiąc i czuje sie dobrze,fakt chyba troszkę przybrałam na wadze ...ale ciesze sie życiem z moim meżczyzną i to jest dla mnie najważniejsze...Naczytacie sie bzdur nie koniecznie prawdziwych...a później doszukujecie sie objawów u siebie:)Pozdrawiam!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sylwia Yasmin Napisano Wrzesień 1, 2007 Juz od 1,5 roku biore te tabletki i fantastycznie sie po nich czuje:) Nie mam zadnych skutkow ubocznych:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ania- Holandia Napisano Wrzesień 8, 2007 Witaj Nimfetka23 Zszokowało mnie to co przeczytałam o tabletkach Yasmin,własnie dzis dostałam okresu i miałam wziąść 1-szą tabletkę Yasmin i tak z ciekawości weszłam na forum,może to głupie co napisze ale nie wiadomo co by sie stało,gdybym nie znalazłam tych informacji.Jak ostatnio byłam w Polsce ginekolog przepisał mi własnie te tabletki i dał recepte od razu na 3 opakowania.Po rzeczytaniu tego wszystkiego boję się tych tabletek i aby usłyszę ,żę jakas dziewczyna je bierze od razu powiem jej co wiem na ten temat.Dzięki dziewczyny,kobieca solidarność tez istnieje (: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ania- Holandia Napisano Wrzesień 8, 2007 Ja za chwile dzwonie do tego ginekologa,ewentualnie podam mu link do tego forum.Ja tez jestem zakrecona z tymi generacjami,pytałam go o tabletki Rigevidon i powiedział ,że są gorsze bo sa z 2-giej gen,a Yasmin są z 1-szej i maja mniejsze skutki uboczne.A najlepiej zadzwonie do ginekologa,który znajduje sie na liście 100 najlepszych lekarzy w Polsce i od niego sie dowiem mam nadzieje czegos konkretnego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość iskierka22 Napisano Wrzesień 8, 2007 Ja odbywam właśnie przerwę w braniu Yasmin, brałam je dwa lata dlatego przerwa jest konieczna (jeżeli mam mieć zdrowego dzidziusia). Badania przejdę za miesiąc więc Wam powiem czy jest coś nie tak czy nie. Widzę tylko skutki uboczne "nie brania" Yasmin - wróciły mi pryszcze, a podczas brania idealna cera jak u niemowlęcia, zmiany nastrojów czego nigdy nie było, z powodu gumek bra ochoty na seks, podczas Yasmin libido zawsze wysokie ;] Waga utrzymuje się na razie tak samo. Jeżeli wszystko będzie ok z organizmem wracam do Yasmin w grudniu. Dziewczyny grunt w tym żeby dobrać odpowiednie tabletki, bo każda z nas reaguje inaczej, moja siostra miała skutki uboczne po Jeanine, a inna koleżanka po Cilest, obydwie zmieniły na Yasmin i jest ok. Powodzenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aanniiaa2007 Napisano Wrzesień 19, 2007 witam.Brałam rigevidon, potem zaczelam brac yasmine bo niestety po tych pierwszych przytyłam 20kg. Biore yasmin od 3 misiecy i schudlam 12 kg. jestem z nich naprade zadowolona. zero bolacych piersi, uczucia balona, bolow glowy i miesni. ja osobiscie polecam je wszystkim.pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach