Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zyx...

Szewska lejkowata klatka...

Polecane posty

Gość factor
Czesc mam 16 lat, i szewska klatke, chce sie operowac w krakowie wlasnie u dr.Krysty tak jak 'klatka' poradzcie jak przekonac rodzicow bo nie chca sie zgodzic zbywaja mnie, obiecali ze pogadamy jak przejde cw ktore mialem przez tydzien, tyle ze skaczyly sie juz 2 miesiace temu a oni mnie ciagle zbywaja ze kiedys :/ pomozcie

Gość thrhr
factor, moja mama sie zgodzila bo jej przyjaciolka powiedziala ze w przyszlosci moge miec od niej pretensje ze sie nie zgodzila na operacje.. moge ci przeslac zdj jak teraz wyglada moja klatka moze to ją przekona, aczkolwiek prtoponuje wybrac dobry szpital, jak najlepszy bo to od doswiadczonych lekarzy wszystko zalezy.. ja mialam w katowicach centrum zdrowia matki i dziecka, profesor, szkolił się w stanach tej metody i szkolil potem lekarzy w polsce,

Gość factor
w krakowie dr. krysta wszyscy mowia ze jest bardzo dobry jedyny problem to rodzice :/

Gość kudłaty_tnt
witam mam pytanie do tych co mieli operacje metodoą Ravitcha ...chodzi mi o to jak jest z powrotem do "ruchomości" chodzi mi o to czy da sie odzyskać pełną sprawnośc np. grasz wtenisa skaczesz pływasz ,jakąs małą gimnastyke ..czy klatka boli czy utrudnia ruchy ..pisza tutaj ludzie ze 2 miechy wyłączone z zycia ale chodzi mi tutaj o to czy wysiłek fizyczny po np roku to przeszkoda czy po takiej operacji nigdy np. nie mozna pracować fizycznie ... byłbym baardzo wdzieczny gdyby ktoś kto przeszedł opracje juz nprok czy dwa lata temu napisał coś albo jakby ktoś znał taką osboe czy dałby na nią namiary

Gość czxxcz
kiedys też szukalem pomocy na forach, zjezdzilem całą Polskę, żeby znalezc dobry szpital, wkoncu miałem operację metodą Ravitcha, wiem trochę o jednej i drugiej metodzie, jeżeli ktoś ma jakieś pytania to piszcie:) czxxcz@wp.pl

Gość hdgfncvbgdf
Witam, mam 17lat, mialem opercje klatki metoda Nussa ktora odbyla sie 12lipca bierzacego roku, w warszawie. bylem operowany przez doktora P.Pogorzelskiego. Lezalem w szpitalu 2 tyg, poniewaz mialem komplikacje z oplucna w ktorej od nadmiernego lezenia zbieral mi sie plyn. 3 razy mnie nakuwali i wyciagali substancje. Pierwsze 3dni nie moglem wogole sie ruszyc, straszny bol, nie przespane noce, i efekt nie do konca taki jak oczekiwalem, mam nadzieje ze to sie jeszcze uformuje. Nadal boli i ciezko sie oddycha ale dostalem odpowiednie cwiczenia oddechowe ktore rozprezaja mi pluca. Pozdro dla nastepnych operowanych, trzymajcie sie mocno..;)

Gość factor
wszystkich zainteresowanych odsyłam do tej strony na której wszystkiego się dowiecie http://www.pectus.pl

Gość hghjn
bylam operowana metodą nussa. jestem juz po dwóch zabiegach, minelo po nich pare lat :) w razie pytan zapraszam hejkaa1@o2.pl

Jezeli sa jakies osoby ktore mialy operacje metoda nussa powyzej 18 roku zycia odezwijcie sie na forum!! Zdajcie swoja relacje, powiedzcie czy warto bylo!

Gość kristel55
Witam wszystkich.Moja 15-letnia córka miała teraz operowaną lejkowatą klatkę piersiową w Warszawie przy ul.Niekłańskiej.Bardzo fachowo i sprawnie przeprowadzono zabieg,a doc. Pogorzelski jest niezastąpiony.Jeżeli ktokolwiek może to niech nie czeka z decyzją o zabiegu,gdyż jest to szpecąca deformacja do końca życia.Zeby uzyskać kontakt z dr.Pogorzelskim ,należy zadzwonić,458-70-00jest to klinika L.I.M na przeciwko ,Arkadii' On tam przyjmuje.Pozdrawiam

Gość Boję_się:O
Witam! Za niecały tydzień będę miała operowaną klatkę metodą nussa i ravitcha... w związku z tym mam do Was parę pytań: 1. Czy to prawda że po operacji ból jest tak silny że podają morfinę? 2. Jak długo leżeliście w szpitalu po operacji? 3. Dużo schudliście po operacji?

Gość nati94
witam także przeszłam operacje klatki piersiowej lejkowatej szewskiej metoda Nussa myślę że warto było wiele osób pyta o ból? Tak ból jest i to straszny a że szwy założone są po obu strona części pachwowej to przez 1 miesią spalam tylko na plecach bo bolało ale już we wrześniu było dobrze w szpitalu byłam 6 dni operacja była 12 lipca 2010 w zabrzu Klinika Chirurgii Wad Rozwojowych Dzieci i Traumatologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 1 ul. 3 maja 13-15, 41-800 Zabrze Kierownik Kliniki: dr hab. n. med. Wojciech Korlacki bardzo dobry chirurg dziecięcy. Jeżeli chodzi o osoby dorosłe to także tam ale w innym budynku kierując się tam trzeba mieć ze sobą skierowaniem do poradni torakochirurgicznej i dopiero ustala się termin operacji. Usunięcie płyty jest mniej bolesne miałam 04.grudnia 2012 w szpitalu leżałam tylko 2 dni po zabiegu a dziś już nie czuje w ogóle bólu, moim zdaniem warto troszeczkę pocierpiec.Jeśli ktoś ma pytania pisac chętnie odpowiem,pomogę. (nataliademczenko@onet.pl)

Gość nati94
witam także przeszłam operacje klatki piersiowej lejkowatej szewskiej metoda Nussa myślę że warto było wiele osób pyta o ból? Tak ból jest i to straszny a że szwy założone są po obu strona części pachwowej to przez 1 miesią spalam tylko na plecach bo bolało ale już we wrześniu było dobrze w szpitalu byłam 6 dni operacja była 12 lipca 2010 w zabrzu Klinika Chirurgii Wad Rozwojowych Dzieci i Traumatologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 1 ul. 3 maja 13-15, 41-800 Zabrze Kierownik Kliniki: dr hab. n. med. Wojciech Korlacki bardzo dobry chirurg dziecięcy. Jeżeli chodzi o osoby dorosłe to także tam ale w innym budynku kierując się tam trzeba mieć ze sobą skierowaniem do poradni torakochirurgicznej i dopiero ustala się termin operacji. Usunięcie płyty jest mniej bolesne miałam 04.grudnia 2012 w szpitalu leżałam tylko 2 dni po zabiegu a dziś już nie czuje w ogóle bólu, moim zdaniem warto troszeczkę pocierpiec.Jeśli ktoś ma pytania pisac chętnie odpowiem,pomogę. (nataliademczenko@onet.pl)

Gość gość
Widzę, że forum zamilkło, ale może ktoś jednak zagląda. Powiedzcie mi, przy PC, 15 lat, opaski o których wcześniej piszecie (Bezimienny, NoName, Płetwa) parę stron wcześniej, a w sumie parę lat, u kogo, gdzie o takie opaski można się postarać. Czekam, co powie dr Pawlak w Poznaniu za miesiąc, ale jeśli nie zaszkodzi, a może choć trochę pomóc, to może warto spróbować. Czy możecie podpowiedzieć coś w tym temacie. Dzięki.

Gość gość
a, kontakt tu lub na e-mail: arte at autograf.pl. Raz jeszcze dzięki, LewE

Gość gość
Witam! Niedlugo minie rok, odkad mialem operacje metoda nussa. Efekty sa bardzo dobre, tylko od niedawna zaczalem odczuwac bol po prawej stronie klatki piersiowej. Przy g***townym ruchu, ale nie tylko odczuwam bol. Nie jest on przewlekly, ale przeszkadza mi. Co moze byc przyczyna?

Gość Dag2094
Witam, mam klatkę szewską- lejkowatą. Moje pytanie- czy Wam też przesunęło się serce z dużymi naczyniami? Moja pani kardiolog powiedziała, że konsultacja tylko w klinice Katowice Zabrze. Gdzie mam szukać punktu zaczepienia. pomóżcie... PS. Mam 20 lat...

Gość gość
witam, mialam w wieku 16 lat operacje metodą nussa. nie załuję, jestem zadowolona, teraz mam 23 lata. jesli macie jakies pytanie piszcie meila hejkaa1@o2.pl

Gość gość111
Witam, Operację miałam metodą Nussa. Odbyła się w czerwcu 2013r., więc już ponad rok nierozłącznie z moimi blaszkami. Jeśli ktoś ma jakieś pytania, chętnie odpowiem. klaudia11239@wp.pl

Gość gość
Cześć,byłam operowana metodą Nussa,6 miesiecy temu:)mam 14 lat i jestem dziewczyną,bardzo przejmowalam sie swoja wadą,poniewaz byla ona ogromna:)a z wiekiem coraz bardziej mi przeszkadzala,czulam sie nie akcpetowana przez rówiesników wtedy poznalam sposób operacji,musialam dlugo czekac aby operacja sie odbyla ale naszczescie wszystko za mną.Ból jest ogromny nie ma co ukrywać,dla mnie najgorsza byla pierwsza noc,jakies 4 tygodnie uczylam sie chodzic "normalnie"bo tak naprawde uczysz sie wszystkiego od poczatku,ciezko jest sie pozbierac a tymbardziej zmotywowac do cwiczen,ale jesli ktos bardzo czegos chce to to osiagnie;)operacja nie dala mi w 100%poprawy,bo nadal mam wadę ale z mojego punktu widzenia bynajmniej mam tą swiadomosc ze nie mam sie czego wstydzic juz,jesli ktos nie posiada takiej wady,lub jakiej kolwiek to nigdy nie rozumie jak to jest sie czuc "innym":))

Gość gość
hej, ja mialam operacje metoda nussa w wieku 16 lat. teraz mam 24 lata i jesli ktos chce uzyskac ode mnie informacje, smialo pytajcie, podaje email: hejkaa1@o2.pl

Gość gość
Witajcie! mam 16 lat miesiac temu miałem operacje klatki piersiowej lejkowatej w rabce zdrój i nie żałuję naprawdę polecam zostaliśmy przyjęci przez samego dyrektora szpitala Pana Buchwalda to on mnie operował tam operują poprzez rozcięcie klatki efekt natychmiastowy totalny brak bólu nic na prawde nie boli polecam życie odmieniło się całkowicie szpital i obsługa na najwyższym poziomie aż nie do wiary że to u nas :) bałem się ale nie ma czego tam operują to codziennie na prawde wszystkich operuje dyrektor czyli pan buchwald cudowny człowiek ale należy być zdecydowanym i robić co on mówi jeżeli się wachacie to ja jako osoba która to przeszła mówię nie ma czego się bać jestem człowiekiem w pełni szczęśliwym który nie zasłania się w szatni przed innymi i nie wstydzi się iść na basen jeżeli chodzi o stan po operacji to przez jakiś czas nie wolno nic nosić schylać się ani ćwiczyć najlepiej przez 3 miesiące ( chodzi o ćwiczenia) przez ten czas najlepiej mieć indywidualne nauczanie ale ja już po miesiącu tęsknie i czuje że byłbym w stanie powrócić do szkoły blizna jeszcze jest widoczna ale zniknie wiem ponieważ część rany która już się zagoiła jest normalna jeszcze raz polecam !!!!

Gość gość
Część! Mam 15 lat jestem juz 2 miesiące po operacji

Gość gość
Mam 35 lat. 3 tygodnie temu miałam operację klatki szewskiej metodą Ravitcha w szpitalu w Białymstoku. Przez wiele lat mostek zakrzywił mi płuco i przesunął serce w lewo, a dopiero od ponad roku spowodował kołatania serca i nasilił łatwe męczenie się, problem z oddychaniem i skoki ciśnienia. W moim przypadku był to ostatni moment na tego typu operację. Dawniej lekarze mówili mi, że klatka lejkowata nie musi spowodować większych problemów zdrowotnych, obecnie każdy odpowiednio wykwalifikowany specjalista mówi mi, że nie powinnam była zwlekać, aż zrobiło się niebezpiecznie. Na szczęście po operacji bez powikłań. Od momentu wypisania ze szpitala nie muszę przyjmować żadnych leków. W styczniu czeka mnie zdjęcie opatrunku. surenka@onet.pl

Chciałabym poznać dziewczynę po zabiegu metodą Nussa 14-15lat.Mam córkę,która jest miesiąc po tym zabiegu .

Gość Mama Piotra
Witajcie, Mój syn ma lejkowatą / szewską klatkę. Zastanawiamy się właśnie nad operacją metodą Nussa. Mamy 2 dylematy. Po pierwsze gdzie operację przeprowadzić - czy ktoś operował się w Zabrzu w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym Nr 1 im. Prof. Stanisława Szyszko Śląskiego Uniwersytetu Medycznego? Jeśli tak, to czy jesteście zadowoleni i moglibyście tę placówkę polecić? Drugi dylemat to najlepszy wiek na przeprowadzenie operacji. Syn skończy w maju 14 lat. Jedni lekarze twierdzą, że to ostatni dzwonek gdy klatka jest jeszcze w miarę elastyczna. Spotkałam się jednak ostatnio z opinią specjalisty, że klatki operowane później mają mniejszą tendencję do ponownego zapadania się. Wobec tak sprzecznych opinii samych lekarzy czuję się zupełnie zagubiona. Wiem, że kiedyś operowano duże młodsze dzieci, a teraz się od tego odchodzi. Nie chcę, żeby medycyna uczyła się na moim synu, ale nie mogę też przegapić optymalnego czasu na operację. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii? Czy komuś klatka po Nussie i wyjęciu płytek zapadła się ponownie? Ratunku!

Gość gość
Nie ma się czego obawiać! Jestem po operacji klatki piersiowej lejkowatej metodą Rawitha (coś takiego). Operacja została w Rabce Zdrój! Wg mnie to najlepsze miejsce w Polsce na taką operację z kilku względów. Po 1 szpital ten jest nowy!!! Super sale i wyposażenie! Po 2 szpital jest zarządzany przez dr.Buchwalda specjalistę ze światowym doświadczeniem (operuję takie klatki CODZIENNIE- bez ściemy) Po 3 pracownicy szpitala są świetnie zarządzani (muszą świetnie obchodzić się pacjentem gdyż dyrektor jest perfekcjonistą) zresztą są naprawdę mili i doświadczeni wiedzą o czym mówią Po 4 szpital ma przyznane świadectwo "szpital bez bólu" posiadają odpowiednie środki które znieczulają ból w zależności od skali podanej przez pacjenta ( jest to naprawdę ważne ponieważ samemu określa się ból i jest on od razu zwalczany- po operacji nie doświadczamy bólu) Po 4 jest to szpital dziecięcy dlatego jest specjalna stołówka, przy każdej sali jest osobna łazienka, jest również świetlica ( wychowawcy opiekują się pacjentami aby nie dłużył im się czas) a dla najmłodszych jest przedszkole! (to pozwala na odpoczynek dla rodziców) a poza tym jest to szpital w uzdrowisku samo przebywanie tam nas leczy ! Nie ma się czego bać komfort życia po operacji jest całkiem inny niż przed! i tak na koniec jeżeli jesteś rodzicem i masz podjąć decyzję na temat swojego dziecka nie wahaj się, zdecyduj się - ludzie są bezwzględni ja doświadczyłem wiele bólu od innych przez to że byłem inny nie mówiłem, nic rodzicom bo się wstydziłem jednak oni to widzieli i pomogli mi pozbyć się problemu za co jestem im niezwykle wdzięczny! ( po operacji przez pół roku miałem pewne ograniczenia jednak są one normalne bez trudności funkcjonowałem, operację miałem w wieku 15 lat, po pół roku obiętość moich płuc wzrosła o 100%!!!! a problemy z sercem znikły, blizna jest wręcz niewidoczna, )

Gość gość
odradzam KRAKÓW efekty minimalne a ból okropny !!! jeżeli już to tylko tak jak poprzednik w rabce zdrój !!!! Zero bólu a efekt zdumiewający !

Gość ridea
Byłem operowany na szewską klatkę, jeśli macie jakieś pytania dotyczące tego schorzenia to chętnie odpowiem. Sam wiem ile jest pytań i wątpliwości co do tego schorzenia i wiem jak ciężko znaleźć odpowiedniego lekarza, który nam może pomóc. Piszcie na maila jeśli macie jakieś pytania: czxxcz@wp.pl

Gość Kathley
Witam. Ja z pytaniem do "gościa" który był operowany w Rabce przez dr Buchenwalda. Mój synek też ma być operowany właśnie tam przez tego lekarza. Jednak jest jeszcze za mały, ma dopiero 3 latka i dziś właśnie mieliśmy wizytę kontrolna. czy tam operuja tylko metoda ravitcha? Czy metodę dobierają do pacjenta? Bardzo bym prosiła o kontakt na maila kasiulek89@onet.eu