Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łubududbudud

Tu wpisujemy wieśniackie powiedzonka

Polecane posty

Gość Grzmiacz
- pieniążki

Gość ja też poznała Turka
a co do slowa "pozdrawiam" na końcu listów, to po prostu nabrało innego, dodatkowego znaczenia, jako "cześć/do widzenia", a co napisać na końcu meila np. do allegrowicza? Do napisania? ;) Takie pozdrawiam jest neutralne i kulturalne

Gość po angielsku parę słow
Jak to widzę to mi się woda zagotowuje słynne THE BEST cholera trochę liznęli i wielcy poligloci.:D

Gość Miccok
Majówki....lipcówki..staraczki...itp

ten krew i ten perfum lub perfuma, to obciach,wstyd i to chyba właśnie tzw ''wieśniackie'' zwroty :) ...a teraz spokojnie,nie denerwować się... wszystkim proponuję zaparzyć (i napić się) melisę :D

Gość jak ktos nie lubi zdrobnien
Zdecydowanie powinien odwiedzic dział ciaza , porod, macierzynstwo :D (bobasek, pieluszka, mleczko, brzuszek, kupeczka) o jejku jejku ;)

widać że mamy tutaj samych polonistów-niech każdy używa takiego słownictwa jakiego chce-mi to nie przeszkadza a od gwary poznańskiej to z daleka,popatrzcie na wasze sznurówki lub kartofle-to dopiero jest prostackie.

a mnie trzepie jak słyszę: - "matka" od męża (dzieci nie mamy, więc jakim prawem??) - "siostra" albo "ciotka" do koleżanki (przecież to nie rodzina, tylko koleżanka i od tego ma imię lub ksywkę, żeby się tak do niej zwracać) - zdrobnienia wszelkiego rodzaju - usiłowanie cytowania tekstów z filmów (cytowanie poprawnie i bez błędów lubię i sama stosuję) - zwyczajowe u mojego ex "bo wiele osób uważa..." na poparcie swoich argumentów w dyskusji. wkurzające tym bardziej, że "osoby uważające, że..." są zwyczajnie wymyślone - błędy i pisanie bez polskich znaków... FaLoWaNiE też...

Gość jestes ruda
poziomka 33

Gość errrte
jakie warszawskie w zachodniej Polsce tez sie tak mówi:)

Gość a co to w ogóle jest czysta
polszczyzna? Ktoś wyjaśni? Chodzi o jakieś ustalone odgórnie zasady mowy, co owszem, przydaje się dla jednolitości np. tekstów urzędowych, ale nie dla wartościowania, niby dlaczego "żenua" jest mniej poprawnym słowem niż "wstyd"? Bo później weszło do języka? Dlaczego "ręce" są lepsze niż "rynce" - jeśli przekaz jest zrozumiały dla odbiorcy nie widzę nic niepoprawnego w żadnej formie językowej.

kupki ,zupki ,dupki ,ciążowe staranka itp ... normalnie żal...

Gość umc umc umc umc
mnie drazni gwara na ogolnopolskim forum. mowcie tak sobie poznaniacy ,slazacy, krakusy , mazurzy, po swojemu ale u siebie!

Gość umc umc umc umc
to juz wole kartofle niz pyry. i na dwor isc a nie na pole duzo ksiazek czytam ......:)

Gość warszaw Janka
u nas chodi sie na dwor , je sie ziemniaki ale tez czasem mowi sie kartofle a sznorowki i sznorowadla to to samo . jedni mowia tak inni tak.

Gość warszaw Janka
zdrobnienia sa straszne brrrr.

Gość wiara nadzieja i milosc
:D