Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość ewelinaewelina1

Mamy maleństw z hipotrofia łączcie się!!!

Polecane posty

Gość ja sie urodzilam jako
dziecko z hipotrofia. O miesiac za wczesnie, nie wiem ile wazylam, wiem ze mao (ok 2kg). Mama miala wysokie nadcisnienie. Jak juz sie urodzilam, szybko nadrobilam, generalnie mama tak bardzo chciala mnie utuczyc, ze juz jako 6 latka bylam otyla i do dzis zmagam sie z nadwaga

Gość Dila
witam wszystkich :) Dwa miesiące temu urodziła się moja córka. Ważyła 1900 gramów i mierzyła 46 centymetrów, Przy cesarce okazało się, że miałam zwapnienia macicy. Mała oddychała samodzielnie, ale było kilka innych komplikacji przez co 10 dni spędziła w inkubatorze. W tej chwili waży ponad 4 kilogramy i przybyły jej 4 centymetry wzrostu. Kiedy ją pierwszy raz zobaczyłam byłam przerażona. Była taka malutka, bezbronna i nie miała tkanki tłuszczowej. Pamiętam ten strach,że coś może pójść nie tak, że jej stan się pogorszy... Teraz to wszystko wydaje się odległym koszmarem, Młoda jest zdrowa i rozwija się prawidłowo. Hipotrofia jest przerażająca tylko z definicji, jeśli ma być dobrze to będzie. Pozdrawiam wszystkich:)

Gość andzelika2323
Witam ! Ja mialam nadcisnienie w ciazy i pozno mi wykryli wiec tez urodzilam synka z hipotrofia wazyl 1300kg w 33 tygodniu ciazy teraz zaczal 5 miesiac i wazy 5,300 kg i mierzy 62 cm jest zdrowym i silnym chlopcem :) dogania rowiesników nawet rozwija sie prawidlowo jestem szczesliwa zona jak i matka glowa do gory dziewczyny kazde dziecko jest inne i kazde inaczej sie rozwija rada kochac*****swiecac duzo czasu tym malenstwa i nie sluchac sie innych pozdrawiam :))

Gość jjjjjjja
Witam ja obecnie leżę już 5 tygodni na patologii ciąży z powodu skróconej szyjki (mam tylko 1cm) i rozwarcia na 2,5 cm zagraża mi poród przedwczesny wczoraj miałam robione usg na którym lekarz stwierdził że moja córcia jest za mała waży 1350g a ja mam skończony 32 tydzień ciąży.Co o tym myślicie?

Gość Kamka200
Witam. Ja leże w szpitalu bo moja córeczka jest obserwowana w kierunku hipotrofii. Jestem w 32 ty i mała ważyła 3 dni temu 1200 g. Lekarz stwierdził że to nie jest koniec świata tylko dzieciaczki z hipotrofią rodzą się po prostu bardzo malutkie. Trzeba tylko pamiętać żeby monitorować dzidziusia czy czasem nie przestaje rosnąć. Głowa do góry dla wszystkich mamusiek :)

Gość gość
Witam. W maju 2013 przyszły na świat przez cc w 33tc nasze bliźniaczki jedna 1615g więc ok a druga z głęboką hipotrofią 760g(ciąża została rozwiązana z powodu pogarszających się przepływów u mniejszej córki przyczyna nieznana). Dziś większa waży 6,4 kg a mniejsza 5,3 kg. Są mniejsze niż ich rówieśnicy i dzieci rodzone później ale szybkie(pełzają i zaczynają raczkować, ciężko je połapać:)) ale najważniejsze, że jak narazie rozwijają się prawidłowo:) i mam nadzieje, że tak zostanie!!najważniejsza jest walka o każdy dzień życia dzieci. Większa spędziła w szpitalu 3 tyg a mniejsza 2 miesiące płakałam jak bóbr kiedy mogliśmy zabrać w końcu mniejszą córkę do domu. Mniejsza córka była w szpitalu nerwowa pielęgniarki się skarżyły bałam się jak to będzie a w domu zupełnie inne dziecko, obydwie są cudowe i dają nam mnóstwo radości. Trzymam kciuki za wszystkie mamy bo jest to ogromne przeżycie urodzić dziecko z tak niską masą ale co nas nie zabije to nas wzmocni !!

Gość Paulinaa1
Witam wszystkich, mój synek też prawdopodobnie jest hipotrofikiem. Do 20 tygodnia synek rozwijał się prawidłowo, na usg połówkowym w 20 tygodniu lekarz zauważył, że jest trochę za mały, od tamtej pory miałam częściej usg i na każdym usg potwierdzało się, że nasz maluszek jest za mały jak na wiek ciąży. Tydzień temu w 34 tygodniu ciąży ważył 1746, (średni wiek ciąży z pomiarów wychodził 32 tygodnie). Teraz jestem w 35 tygodniu ciąży, w najbliższy poniedziałek mam mieć usg i ktg, mam nadzieję, że trochę urósł od poprzedniego badania. Wczoraj byłam na ktg i lekarz, który mnie badał powiedział, że jeśli uda mi się dotrwać do 37 tygodnia to już powinno być dobrze, bo wtedy ciąża jest donoszona. Martwię się czy wszystko będzie ok z moim Maluszkiem.

Gość gość
Witam, dawno tu nie zaglądałam, a czas szybko leci i przybyły nowe szkrabki. Moja córka w styczniu skończyła 3 lata i tak szybko to minęło ........., a jeszcze niedawno siedziałam przy inkubatorze i martwiłam się co to będzie, jak moja kruszyna sobie poradzi, jak będzie się rozwijać,a gramów miała wtedy 1250(37tc). Mogę napisać, że mam dziecko na medal, bo wyjść na prostą z takiego stanu to naprawdę jest wyczyn. Teraz niunia gada jak najęta, wszędzie jej pełno, rozwija się książkowo. Jest trochę lżejsza - drobniejsza od rówieśników, ale waga nie ma już takiego znaczenia jeśli dziecko równomiernie rośnie. Natomiast ważniejszy jest wzrost a ten ma na 50 centylu. Dziewczyny życzę Wam dużo wytrwałości i nie denerwujcie się tak, bo będzie dobrze, trzeba czasu. Brzuchatki kontrolujcie się często żeby dziecko w razie co szybciej na świat "wyciągnąć". Pozdrawiam

Gość gość
Witam.Mój Piotruś urodził sie w 32 tygodniu ciąży przez cc z wagą 1150g i 39 cm. Obecnie ma rok i dwa miesiące wazy 5,6 kg i 67 cm. Został przebadany w na wszystkie możliwe chorby obecnie pod opieką Czd w Warszawie. Badanie są ok, czekamy jeszcze na wyniki badania genetycznego , podej. ZESPÓŁ SILVERA RUSSELA.Jest na specjalnej diecie ( żółtko + olej, masełko do zupki itd.) ale to nie pomaga. Już czasami brakuje mi sił, jest taki malutki. Psychicznie rozwija się normalnie, problem mamy również z brakiem ząbków. Proszę o odpowiedz mam z takim samym problemem. Nie wiem co mamy już robić jest pod opieką kardiologa, gastrologa , genetyka, neurologa.

Gość Agaa29
Witam dziewczyny wlasnie przenioslam sie z innego tematu bo mialam w ciazy zalozony pessar ale nie o tym urodzilam Kinge w 39 tc nie byla bardzo malutka 2570 ale bylo to dla nas zaskoczenie bo ma usg miala ponad 3 w sxpitalu spadla do 2300 jak narazie przybiera ladnie przez 12 dni prxybrala650 wiec kest dobrze ale karzdy dzien to mysl ile prxytyla i czy jej moje mleko wystarcza

Gość zowie
witam mamuski! szukam mam u dzieci ktorych wykryto hipotrofie i zmagaja sie teraz z niemowlakiem. moja corka ur sie z waga 2500 w terminie. zastanawiam sie jaki hpotrofia ma wplyw na jej rozwój. jest marudnym dzieckiem i takim jakby spietym caly czas,tygodniowo przybiera ok. 270gram. karmie tylko piersia,non stop w ciagu dnia. jak wasze dzieciaczki sie rozwijały? moze sa jakies zbieznosci czy prawidlowosci dla takich dzieci? pozdrawiam!

Gość gość
moja marcynia ma 23 lata u mnie tez wykryto hipotrofie plodu było zle jest wszystko ok nie trzeba sie martwic za wczasu

Gość Mamcia Glamcia
Witam mamuśki:) 30 maja urodziła się moja córcia. 39 tydzień ciąży, 10/10, 2400g i 50 cm. Mamy problem z jedzeniem. Niestety już nie mam pokarmu więc od prawie miesiąca jest na mm. Najpierw Enfamil później Bebilon. Po tym jak zaczęła wymiotować (to już ulewanie nie było bo zwymiotowane mleko było kwaśne) pediatra dała jej Bebilon Pepti. Na parę dni przeszło a dziś znowu zwymiotowała. Parę dni temu jadła po 120 a teraz po 70ml. Picie mleka to wypluwanie smoczna, nerwy, płacz, sen i tak w kółko. Czytałam o tym, że hipotroficy są niejadkami. Macie jakiś pomysł co to może być? Refluks? Rumianek pije w nieograniczonych ilościach...

Gość maril
Dzień dobry. 9.06.2014 roku przyszła na świat moja córka. Urodzona w 40 tygodniu ciąży ważyła 2350 gram i mierzyła 48 cm. Waga spadła do 2200g, ale w dniu wypisu (3.06) moja córka ważyła już 2270g. Dzisiaj waży 2830g. Pediatra mówi, że dobrze przybiera. Ja trochę się obawiam czy to nie za mało. Karmię wyłącznie piersią, a podobno dzieci karmione piersią nie przybierają tak szybko jak te karmione mm. Oczywiście znam mamy, których dzieci przybierały po pół kg w dwa tygodnie na samej piersi więc już nie wiem co mam o tym myśleć. Czy inaczej się patrzy na wagę u dzieci urodzonych z hipotrofią?

Gość gość
Urodzilam córkę z hipotrofią 12.06.2014.2220g, 48cm, 37t.c. Karmiona piersia, dziś waży 3440g, przy czym przez pierwsze 2 tyg przybrala tylko 100g tj osiagnela mase urodzeniowa, groziło nam dokarmianie mm,, w wieku 1 mca wazyla 2950g.

Gość gość
Czy Wasze hipotrofiki miały pomiary cukru w szpitalu? Jakie badania miały wykonane?

Gość gość
pamiętajcie, że dzieci z niską masą urodzeniową do 2500 urodzone o czasie gorzej mogą przybierać na wadze niż wcześniaki i że przysługują im szczepienia na pneumokoki za darmo

Gość gość
Urodzilam córkę w 38 tygodniu wiec o czasie. Wazyla 2030 przy dlugosci 40 cm. W ciąży mialam anemię, której nie cialo się leczyć w żaden sposób ( dieta, Tardyferon, Hemofer). Co dla mnie byli szokiem, ze dziecko takie male - w 36 tygodniu wedlug USG wazyla 3500 g i mierzyla okolo 50 cm. Dostala 10 pkt. Co jeszcze dziwniejsze, ze zamiast fizjologicznego spadku masy ciala ona przybrala 150 gram ( karmiona mm ponieważ po porodzie musialam wrócić do leków, które przenikaly do mleka). Wyniki w tym CRP ( nie mialam posiewu w ciąży wiec musieli obserwować pod katem zakażenia) idealne, hemoglobina ksiazkowa. Do roku Młoda przybierala slabiej ale po roku ruszyła z kopyta i teraz, w wieku 21 miesięcy waży prawie 14 kilo. Z powodu hipotrofii przyslugiwalo nam szczepienie na pneumokoki refundowane i skorzystalismy ( czy skuteczne to juz inna historia). Kalendarz szczepień indywidualny ponieważ okazalo się, ze ma skazę białkową. Ale teraz jest dobrze. Zaczela chodzić w wieku 12 miesiecy , gada jak najeta pelnymi zdaniami i nikt, kto jej nie zna nie powiedzialby, ze jest hipotrofikiem :)

Gość gość
Dziewczyny mam do Was pytanie. Czy dziecko(3 miesiące) z hipotrofią może być bardziej wrażliwe na świat niż inne dzieci.?Moja córeczka 39t 2300. Od urodzenia ma okropne problemy ze snem spi jak zajac po 30 min max po bardzo ciezkim usypianiu, śpi na rekach przewaznie i tak( wnocy jest lepiej). Jest bardzo marudna i płaczliwa krótko aktywna później znów spiąca, ale czasem dłuzej ja usypiam niż śpi. Jest wrazliwa na zmiany i bodzce zewnetrzne. Czy to może być przyczyną niedowagi, że jeszcze nie do końca się ukształtował układ nerwowowy czy to tylko kwestia charakterku???Proszę opowiedzcie o swoich doświadczeniach??Czy taki niepokuj można jakos minimalizować oprócz przytulanek i uczucia. Czy kangurowalyscie swoje dzieci?

Gość gość
A ja Wam zazdroszcze lepiej miec dziecko z hipotrofia niz z hipertrofia i rodzic ponad 4 kg naturalnie bo tak "lepiej" :/

Gość gość
a ja bym wolala zeby dziecko urodzilo sie duze i zdrowe a nie sama skóra i kości

Gość gość
Uwierz, że to nie jest fajne. Sporo hipotrofików to niejadki. Jeśli każde jedzenie to krzyk a ważenie u lekarza to kolejny powód do płaczu bo kierują do szpitala na dokarmianie to nie jest to fajne.

Gość gość
Lepien skora i kosci niz grubas ktory by zjadl wszystko co mu tylko dacie. To jest dopiero nieszczescie. Ze juz nie wspomne ze porod takiego dziecka to szalenstwo. O malo obojga nas nie wykonczyli. Do tego te chamskie komentarze ze moj syn jest "spasiony". A jak slysza ze urodzil sie taki to wszyscy ze pewnie ja sie objadalam co jest bzdura w ciazy utylam raptem 9 kg. Dlatego nie macie co narzekac.

Gość mamakruszyny
Witam mamuski :-) Moja córcia 37 tydz waga 2150 dl 47 porod przez cc o hipotrofi dowiedzialam sie dopiero pod koniec 36tyg :-/ Dzis moja mala ma prawie 5 miesiecy waży cos okolo 6kg ale martwi mnie to ze nadal nie trzyma sama główki i jest bardzo wątła :-( także leżałam z kruszyna na oddziale dzieciecym z zakażeniem dróg moczowych

Gość mamakruszyny
Podnoszę :-) Czy jest tu nadal ktoś :-)

Gość gość
mamakruszyny a jak je? Też jest niejadkiem ? Co mówią lekarze?

Gość gość
Co ty piszesz ?? Że lepiej jest mieć grubasa niż skórę i kości?? Spać nie można bo dziecko leży w szpitalu na dokarmianiu. Jak można pisać, że tak jest lepiej. Zawsze lepiej jest tam gdzie nas nie ma ale odwiedzać dziecka w szpitalu nie życzę nikomu!

Gość mamakruszyny
Malenstwo pije mleczka tyle ile jej sie podoba w granicy od 400 do 600ml na dobę (mleko daje z kleikiem lub kaszka)) plus do tego zje caly deserek i caly obiadek i z 2 buteleczki soczku

Gość mamakruszyny
No właśnie ze nasza pani doktor praktycznie nic nie mowi i nie wiem co robic Za tydzien bedzie miala 5 miesiecy a nadal nie trzyma tej glowki nie przewraca sie z pleckow na brzuszek

Gość gośćdorka
:-(

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować