Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalamburkaa

czy bedac w ciazy mozna bez problemu dostac zwolnienie lekarskie

Polecane posty

Gość sama bym poszla na zwolnienie
Ale boje sie o prace.dzis boli mnie glowa,najchetniej bym sie polozyla,jedyne co moglabym wziac to apap ktory na mnie nie dziala. Niektorzy sie oburzaja,ze musza pracowac na ciezarne na zwolnieniach. Tylko,ze zazwyczaj te ciezarne wczesniej tez pracowaly i tez skladki odprowadzaly na inne na zwolnieniach. To czemu ja mam sie meczyc?i rzeczywiscie jeszcze troche sie pomecze,zaczal sie dopiero 5 msc, ale na zime ide na zwolnienie.

Gość momo145
Byłam dziś u innego lekarza dał mi 10 dni zwolnienie, i nie wiem czy to tak nie bardzo chętnie. Skierował na badania. Ale dzwoniłam do innych lekarzy i jeden powiedział że to nie ja mam oceniać czy na leży mi się zwolnienie czy nie, więc co jak źle się czuję mimo dobrych wyników np. mam chodzić do pracy, a drugi powiedział że mimo dobrych wyników z bólem brzucha powinno być w domu ponieważ to nie jest normalny stan. Zobaczymy jak ten lekarz będzie mnie badał i jak on na to będzie patrzył.

Gość gdzie wy chodzicie
ja dostawałam zwolnieni już od początku. na pierwszej wizycie się jakoś wybroniłam bo nie chciałam iść - był to 6tc. a potem mówiłam, że nie chcę a i tak dostawałam bo powinnam odpocząć i po co się męczyć i ze trzeba skaorzystać jak się należy - to słowa mojego lekarza. teraz jestem w 34 tc i na zwolnieniu jestem od miesiąca dopiero bo tylko te przedstawiłam pracodawcy. Jedni wciskają inny nie chcą dać - co lekarz to inne praktyki.

Gość momo145
Daj namiary na tego genialnego lekarza, bo ja trafiam na takich co uważają że to okradanie zusu a tak naprawdę jak się nie da chodzić do pracy to sie nie da i juz. ZUS i tak czy tak stara sie jak najmniej wypłacać gdzie mogą to uszczuplić i znam takie przypadki.

Gość zonka,,,
Czesc dziewczyny!!! Mam do Was pytanie - dowiedziałam sie, że jestem w ciąży i ginekolog słysząc jaką mam pracę( fizyczna + duży stres) chce mi dac l4. Za miesiąc chcą mi w pracy dac urlop 3 tygodnie. Od stycznia było tyle pracy, że nawet jak byłam chora (miałam zapalenie pluc!)to nie mogłam pójsc na chorobowe bo nie miał mnie kto zastąpić i mnie straszyli w pracy,że jak bede im robic problemy to mi "umilą" pracę. Pytanie sie tyczy tego czy jak teraz pójde na l4 to ten urlop mi przepadnie czy bedą go jakos dublowac i po macierzynskim mi go oddadza? Dziekuję za odpowiedzi!

Gdyby nasze państwo szanowało podatników i ogólnie obywateli to bym uważała, że kobiety, które mają lekką pracę (bez stania, dźwigania itp.) a w ciąży czują się dobrze mogą pracować ALE ponieważ uważam, że jesteśmy na każdym kroku okradani przez państwo, na porodówkach jest istny koszmar bo w polsce nie raczą wprowadzić zzo dla każdej rodzącej, nie wspominając o ochronie krocza. Średnia krajowa to jest u nas śmiech na sali. A najniższa krajowa to wręcz barbarzyństwo. Z naszych podatków posłowie mają takie diety za nic nierobienie, że aż wstyd. ZUS buduje coraz to bardziej drogie siedziby. Pracodawcy też często nie są lepsi... więc moim zdaniem każdej ciężarnej należy się to zwolnienie jak psu zupa! A co! Niech chociaż tyle ma.

Gość momo145
Macie rację ale nie każdy lekarz jest tak miły dla kobiet:(

Gość sama bym poszla na zwolnienie
jebane lenie a czy my ci zabraniamy isc na zwolnienie? Droga wolna. Idz do lekarza i popros. Mi dzis caly dzien twardnieje brzuch. Jestem w 18 tc. Bede sie obserwowac jutro,jak nie przejdzie ide do lekarza. Jak sie okaze ze to nic takiego to super,ale jezeli to bedzie oznaczac, ze mam sie oszczedzac to nawet chwili sie nie zawaham i pojde na L4.

Gość momo145
j...ne lenie, za takie coś to bym ci w zęby dała. Tu piszą kobiety które naprawdę mają powód aby iść na l4 w ciąży a zresztą ma do tego prawo każda kobieta. Jak jesteś naprawdę w ciąży w co wątpię i się źle czujesz to nie powód żeby tak pisać do innych kobiet!!!

Gość gość
Ależ zawiść ja jestem w 16tygc nadal pracuję mam lekką pracę co nie zmienia mojego marnego samopoczucia. Chcę iść na L4 w końcu 6m-ca i nacieszyć się tym stanem:) Każda kobieta powinna sama o tym decydować kiedy chce iść na L4 wg własnego sumienia. Narzekacie, że to pieniądze podatników szkoda wam paru groszy na maleństwa, a wyobraźcie sobie, że alkoholik ma sponsorowane z naszych podatków całe leczenie sanatoria itp. a większość i tak kończy znów przed sklepem!!

Gość gość
witam otoz jestem w 7 tygodiu ciazy mam ciezka prace fizycza w dodatku praca 3 zmiaowa trzea duzo dzwigac schylac sie i podosic ciezkie szklo ardzo wysoko a palete czasami trzea samemu odjechac paleta.pracuje po 8 godzi dzieie gdzie pracsa jest tylko i wylaczie stojaca.jest straszie goraco gdyz od piecow az bucha goracem w dodaku jest duzo chemikaliow farby kleje deaturaty gaz itd. giekolog stwierdzila ze a zwolieie jest za wczesie i dal mi zaswiadczeie o ciazy ktore od razu zaioslam pracoddawcy ale iestety jego ie ochodzi czy ja dzwigam czy sie schylam czy co...wydaje mi sie ze daje mi awet ciezsza prace iz zwykle ale to tylko moje wrazeie.w prracy o ciazy wie tylko kierowik. dodm ze pierwsza ciaze poroilam ardzo wczesie i tez pracowalam w tej firmie. ardzo oli mie kregoslup i kiedy sie schylam poolewa mie rzuch.iewiem co mam roic to juz ie chodzi o mie tylko o moje malestwo ardzo ym chciala ay wszystko ylo wporzaadku i zeym urodzila zdrowe dziecko. ie zamiezam doposcic do drugiej takiej sytuacji jaka miala miejsce pol roku temu o drugiej takiej straty ie przezyje.powiedzcie mi co mam zroic lu co wy yscie zroily a moim miejscu. dziekuje za odpowiedz.pozdrawiam

Gość gość
zmien lekarza, kazdy normalny lekarz w takiej sytuacji powinien dac Ci zwolnienie. Mysl teraz o sobie i o dziecku

Gość Patusia1981
Witam. Ja jestem w piątym tygodniu ciąży. I nie wiem co mam robić. Lubię swoją pracę, ale pracuję w sklepie spożywczym na stoisku mięsnym.Jestem sama na zmianie więc muszę sama odebrać towar i dać do chłodni. Skrzynki z mięsem ważą po 15 kilo jedna. Np w sobotę odebrałam ok 200 kg mięsa. Strasznie rwie mnie dół brzucha jak podnoszę. Stanie przez cały czas jakoś szczególnie mnie nie męczy. Nie ma opcji na inne stanowisko, bo dziewczyny "na sklepie" muszą dżwigać na przykład kosze z piwem a to równie ciężkie. Dodam że jestem po konizacji szyjki macicy. Nie chodzi mi tu o rady typu: idź po ci się należy chorobowe, tylko bardziej czy ktoś był w podobnej sytuacji, czy zagrażam swojemu dziecku pozostając w tej pracy?, czy też jestem przewrażliwiona?

Gość gość
zgadzam się z tym, tylko szkoda, że mało takich pracodawców

Gość gość
życie i zdrowie jest najważniejsze - tego nauczyli mnie w pracy służbie mundurowej, gdy będąc w 3 miesiącu ciąży poroniłam Dzięki przełożony! Dzięki ich decyzjom - czyli permanentny stres przy każdym wydawanym poleceniu przez przełożonego. A ja głupia nie chcąc być postrzegana jako ta najgorsza, bo kobieta, bo w ciąży pracowałam-służyłam Państwu z narażeniem życia jak się okazało nie tylko własnego :(

Gość gość
czesc mamuski,mam pytanie bo moze ktoras z was byla w podobnej sytuacji.jestem w 15 tyg ciąży, przebywam na l4. chciałabym sie czyms zajac,pomyslalam o szkole zaocznej ,takiej co dwa tyg. w weekendy i nie wiem czy moge, mysle tu o zusie i pracodawcy, zawsze to jakis papier, czas milej i ciekawiej uplynie. moge czy nie? tylko prosze o powazne odpowiedzi

Gość gość
Dziewczyny , chcieli mnie zwolnić z pracy ,jak dowiedzieli się ze jestem w ciąży powiedzieli , że jak wrócę do pracy to zmniejsza mi etat i zdegradują mnie z danego stanowiska. Dodatkowo powiem , że mam pracę stresującą i ciężką fizycznie. Dodam również ze jakoś w 1 /2 tyg mojej ciązy byłam na rtg kręgosłupa , niestety nie wiedziałam wtedy że jestem w ciąży. Bardzo źle się czuje, ciągle boli mnie głowa i mam do tego problemy z kręgosłupem. Proszę jakiego ginekologa polecacie w Poznaniu , który wystawi mi L4 ?

Gość gość
To nie jest żadne naciąganie, każdy płaci składki, a za całe życie (praca do 67 roku) nazbiera się tego o wiele, wiele więcej niż te kilka wypłaconych przez zus wynagrodzeń.

Gość gość
gość dziś nie jestem pewna, ale zdegradować Cię nie mogą.

Gość gość
każdy pisze że praca biurowa jest lekka, ja mam taką( w księgowości) i nie nazwałabym jej lekką, przez to że jest siedząca boli kręgosłup, przed kom spędzam tez sporo czasu i do tego dochodzi fatalna atmosfera w pracy, niestety w tej chwili firma nie stoi najlepiej, jestem obecnie w 6 m i zamierzam pójść na L4 bo mam dość stresów, brzuch często boli no i kręgosłup.

Gość gość
Jakiego ginekologa polecacie , który od razu wystawia l4 ?

Gość Nadia16274
Witam.Jestem w 11tygodniu ciąży. Pracuje w sklepie spożywczym w którym niestety ale trzeba podnosić ciężary.Kiedy poszłam do lekarza po raz pierwszy by potwierdzić wynik testu lekarz od razu chciał wypisać mi zwolnienie (6tydzien) .Zwolnienia nie wzięłam stwierdziłam ze jestem na siłach pracować(zaraz po wykonaniu testu na drugi dzień powiedziałam o wyniku pracodawcy).Po potwierdzeniu ciąży zniosłam zaświadczenie lekarskie dla pracodawcy .Mój pracodawca szczęśliwy nie był ale usłyszałam że po prostu nie będę wykonywała niektórych czynności i mniej dzwigala. Niestety ale warunki pracy się nie zmieniły. Poszłam wiec na kolejną wizytę przy której zamiast zwolnienia wzięłam kolejne zaświadczenie lekarskie tylko z uwzględnieniem dźwignia do 5kg .Usłyszałam słowa od PRACODAWCY "Co TEN LEKARZ CI NAOPOWIADAL " Nic się nie zmieniło dalej dźwigać musze .Ze zwolnienia nie chciałabym korzystać póki dobrze się czuje...Wiadomo lekkie bóle kręgosłupa czy brzucha ale wydaje mi się ze to nie jest powód do brania zwolnienia .Ja tylko nie chciałabym dźwigać by nie zrobić krzywdy mojemu malenstwu .Nie wiem co robić w takim przypadku.Bardzo proszę o jakąś podpowiedzieć.

Gość Nadia16274
Z tego na ile się orientuje nie mogą Tobie zmniejszyć etatu na niższy i mniej płatny.Mysle ze są na to jakieś przepisy i kodeksy...

Gość gość
Hej! ja na twoim miejscu od razu wzięłabym l4, ja się cały czas wahałam bałam się nie wracać do pracy i stres zrobił swoje zaczęłam krwawić wylądowałam w szpitalu. Oczywiście na lutyckiej żadnych leków mi nie dali wypuścili mnie po 3 dniach do domu no i co ? Znów zaczełam plamić, narazie plamienie ustało . Staram się być dobrej myśli . Ale już dziś wiem , że gdybym tak nie przejmowala się ciągle tą pracą to może moja ciąża przebiegała by inaczej. Obecnie jestem w 7 tyg. Bardzo słabo bije serduszko malucha . w Pon mam kolejną wizytę mam nadzieje , że w końcu je usłyszę.

Gość gość
łatwo dostać takie zwolnienie? Ja pracuje fizycznie i tylko w trybie nocnym... Jestem pracownikiem "od wszystkiego" 3h w tyg poswiecam na biuro pozniej przygotowanie różnych sprzętów, dźwiganie nawet 20 kg rzeczy. Jestem prawdopodbnie w 4 tc (obliczałam sama, lekarz jeszcze tego nie stwierdził kiedy doszło do zapłodnienia, HCG w krwi występuje). Czy jak powiem o moich warunkach sa jakies szanse??

Gość gość
jaka beta wyszła?

Gość gość
140mIU/ml

Gość gość
wg mnie powinnas dostac bez problemu. ale nie wiem co sadzi reszta :)