Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiecznie śpiąca królewna

NISKIE CIŚNIENIE !!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość Mabne
Witam Wszystkich serdecznie, Soniu31, myślę, że powinnaś pójść do lekarza jeśli sama nie dajesz sobie rady z tym niskim ciśnieniem. Kłopoty z sercem to nie żarty. Życzę zdrówka i poprawy samopoczucia. Ja też nie mogę pić kawy, bo mój żołądek jej nie toleruje, a i wątroba nieprzyjemnie daje znać, że jej nie znosi. Na szczęście ja też nie przepadam za kawą i jest ok.. Całuski dla WSZYSTKICH.

Gość rozowa_mi
tez sie zgadzam, ze klopoty z sercem to nie przelewki i nie mozna ich lekcewazyc. wizyta u specjalisty moze nas uspokoic, wiec mysle ze warto. warto tez czytac jak najwiecej o profilaktyce roznych chorob serca, regularnie sie badac i mierzyc cisnienie - bo oba, i za wysokie i za niskie, moga byc objawem groznych chorob.

Gość sciagnij poradnik
ze strony www.instytutflory.pl - dobrze zrobione zrodlo o problematyce chorob serca i sposobom, w jaki mozemy im zapobiegac.

Gość bili
Czy ktoś jeszcze próbował metodę z cynamonem??????

Gość Senny
Ja też mam niskie. Senność ogarnia mnie szczególnie jesienią.,ale są dni, że czuj się dobrze a w słoneczne dni czuję się cudownie cyli podejrzewam, że ciśnienie ma tu wielki wpływ. Stwierdziłem i to, że gdy wyjeżdzam z Mazur do Krakowa na kilka tygodni, tam czuję się stosunkowo bardzo dobrze a to chyba dlatego, że tam iest wyżej w stosunku do poziomu morza . Proszę spróbować ,zmienicć miejsce zamieszkania i podzielić się doświadczeniem. Życzę powodzenia i czekam na wiadomość. xyz862@wp.pl

Gość KaS 89
Ja też mam bardzo niskie ciśnienie... zaczęło się od dwóch tygodni ... Teraz mam zazwyczaj ok. 90/60 ... Nie wiem co się właściwie ze mną dzieje, bo do niedawna miałam nadciśnienie brałam tabletki , i nagle mi tak spadło.. Teraz się boję, bo nie wiem co mi jest ...

a ja mam srednie cisnienie ok 105/65, ciagle ejstem senna, mam wiecznie zimne dlonie i stopy a bez kawy to dnia sobie nie wyobrazam :o co za zycie:/

witam, ja od niedzieli mam straszne bóle głowy...mozna powiedzieć nieustające, do tego dziś doszły zawroty głowy...mierzyłam sobie ciśnienie...100/60..a więc niskie:| okropnie sie czuje, zarejstrowałam sie do lekarza dopiero w pt...eh boje się:|

Gość ppaula_15
no ja wczoraj miałam przykre zdarzenie.BYłam w szkole i na fizyce poczułam jakbym zaraz mdlała niemogłam sie skupić ,niemiałam siły usiedzieć na miejscu,kreciło mi sie w głowie itp.Poszłam do szkolenej pielegniarki na przerwie ,zmierzyła mi ciśnienie i mówi że prawie nie wyczuwa umnie dolnego cisnienie:|bosh ale sie wystraszyłam ...podała mi jakiś lek z coffeiną i troche mi sie polepszyło.Przyjechała domnie mama i zabrała mnie do przychodni.Zmierzyli mi poziom cukru ,ciśnienie i tak miałam niskie.Znowu mi podali ten lek z coffeiną i kazali mi przyjśc zrobić badania krwi i ekg.Własnie dzisiaj sie dowiem o tych wynikach.....jejku boje sie bo jeśli to coś poważnego:(????miał ktoś z was podobne sytuacje wcześniej?

Gość swiateczny czasssss
wlasnie zastanawia mnei ejdno bo niby sie mowi ze osoby z niskim cisnieniem moga pic duzo kawy ale u mnie jest tak ze po kawie nawet rozpuszczalnej a domieszka zbozowej z cukrem i mlekiem jestem roztresiona, nasilolo sie to zwlaszcza ostatnio czasem jakby mi same rece drgaly, mam zawsze prawie zimne stopy i dlonie, glowa raczej mnie nei boli, tylko to uczucie ze nic sie robic nie chce, wiec dlaczego niektore osoby nie moga pic kawy?

Gość świateczny czasss
.

Gość anka1987
Hello. Ja też należę do niskociśnieniowców. Od roku biorę tabletki na podwyższenie ciśnienia, bo kiedy zaczęłam studia często zdarzało mi się zasłabnąć nawet na siedząco, czy leżąco, poza tym mdlałam. Wylądowałam w szpitalu, zrobili mi wszystkie badania i wyszło, że ja już tak mam, bo to syndrom vaso-vagalny. Po prostu mój układ wegetatywny tak reaguje na stres, duszne pomieszczenia i nie tylko. Nie nawidzę komunikacji miejskiej, zatłoczonych pomieszczeń, stania w kolejkach, szpitali, igieł, widoku krwi, bo to wszystko powoduje, że może mi się zrobić słabo. Po tabletkach mam w miarę dobre ciśnienie 110-120 na 70-80, czyli ok, ale czasem się zdarza 100 na 60, albo niższe, bez tabletek miałam 70/45, a raz nawet nie mogli mi wyczuć ciśnienia w ręku, ale to jak zemdlałam... Nauczyłam się z tym jakoś żyć, chociaż mam za sobą mnóstwo załamań i jeszcze nie wyleczoną do końca nerwicę... Też mi mówili, że ja już tak mam, że jak zajdę w ciążę, to to się zmieni, ale wszystko zależy od mojego podejścia do sprawy. lekarz chce, żebym robiła sobie już powoli przerwy w przyjmowaniu tabletek, boję się tego, ale nie chcę się faszerować do końca życia. Kawa pomaga czasem, ale też rzadko, bo bezpośrednio po jej wypiciu chce mi się spać, a dopiero potem coś działa. PICIE PŁYNÓW jest ważne oraz RUCH NA ŚWIEŻYM POWIETRZU bo to podwyższa ciśnienie! Także trzymajmy się razem :)

Gość 14-nastolatka
no a co na to powiecie.. ja mam dopiero 14 lat i mam niskie ciśnienie.. w szkole u pielęgniarki mi powiedzieli ze powinnam pic 2 kawy dziennie.. (ale ja mam tylko 14 lat..) ale kawę piję jedna i to i tak mi nie pomaga.. caly czas śpiąca.. mam zimne dłonie i stopy.. (nawet latem) .. zawsze mi zimno.. co chwilę ziewam.. w szkole nie potrafię w ogóle wiedzy wgłowie zatrzymac.. nic mi sie nie chce..

Gość laski badajcie sobie tarczycę
to często ma związek, właśnie od senności i marznięcia się zaczęło, myślałam, że to tylko niskie ciśnienie i słabe krążenie, aż ktoś na forum zasugerował mi, aby sprawdzić hormony tarczycy. najlepiej załatwić sobie skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu albo endokrynologa, bez skierowania te pierwsze są po kilkanaście zł: TSH, fT3, fT4, ale te już po kilkadziesiąt: anty-TG, anty-TPO i USG tarczycy. możecie mieć niedoczynność tarczycy i/lub chorobę Hashimoto.

Gość stellar_girl
Ja mam problem ze wstawianiem rano, jak nie musze nigdzie iść to śpie do 11-12. Dzisiaj spałam od 2 w nocy do 15 i źle mi z tym, bo przesypiam 1/2 życia jak nie więcej. Czasem prosze kogoś żeby nie dał mi spać i obudził mnie rano, ale to się kończy tylko moją irytacją, że nie pozwalają mi spać i irytacją tej drugiej osoby bo i tak nie daje rady mnie obudzić. W efekcie ten ktos ma mnie w głębokim poważaniu i sobie idzie a ja mogę spać dalej. Po południu jak zjem zbyt obfity posiłek czuje sie senna, czasem nawet jeśli sie nie przejem to chce mi sie i tak spać. Z kolei jak już tak długo pośpie to potem siedze po nocach i znowu śpie do późna i takie błędne koło. Ale i na to nie ma regłuy bo czasami i tak szybko chce mi się spać, a mój chłopak sie tylko dziwi jak ja mogę tyle spać. Teraz sesja a ja nie mam siły sie uczyć, nic mi sie nie chce... Nogi i ręce prawie cały czas mam zimne. Pogoda nie pomaga, ciągle szaro i ciemno. Zauważyłam, że od jakiegoś czasu coraz częściej boli mnie głowa, kiedyś bolała sporadycznie. Jakieś dwa tygodnie temu tak mnie bolała, że myślałam, że mi pęknie. Nie chce tak żyć, kawa nie pomaga, witaminy może trochę, ale to nie jest zadowalająca poprawa, nie chcę przespać życia bo mam naprawdę wiele zainteresowań tylko nie mam siły na realizacje wszystkiego :(.

Gość narciara
cześć. ja też mam niskie ciśnienie. ale ostatnio zaczęły mi puchnąc nogi (kostki) czy to może mieć związek z tym? w necie wyczytałam ze tak, ale czy ktoś z was tak ma? ostatnio mam naprawde mało ruchu, ciągle przed kompem (pisze pracę mgr), ale zeby nogi puchły jak starej babci? mam 26 lat, help. musze się wziąć za jakiś sport

Gość narciara
aaa jeszcze... w ciązy miałam ciśnienie 85/45 i lekarz pytał czy ja zyję ;-)

Gość lolll
heh tez mam strasznie niskie cisnienie;/ moje objawy: sennosc...moge zasnac w kazdym miejscu o kazdej porze i spac przez wiele godzin i dalej byc nie wyspana;/ robilam badania na cukrzyce bylo ok, ogolnie to z krwia wszystko jest ok...mam troche tarczyce powiekszona ale to tylko troche... i mecze sie tak od 3 lat....no i chyba sie juz przyzwyczailam:P

Gość szaroburo
nie czytałam co doradzali inni ale ja kupuje yerba mate - herbate z argentyny: http://www.yerbastory.pl/co-pobudza/ "... Yerba mate – była w szerokim stosowaniu wśród Indian Guarani, którzy świadomie używali jej zarówno ze względu na zdrowotne właściwości jak i właściwości pobudzające, oraz energizujące - dzięki którym skutecznie walczyli ze zmęczeniem i głodem!.."

Gość śpioch
W końcu zaglądłam do Was i się bardzo cieszę ponieważ myślałam że są to już moje końcówki życia... ;) Nie pamiętam od kiedy mam niskie ciśnienie ( nie zwracałam na to uwagi- senna to senna ale kiedy wyspana to życie wemnie aż tętniło :) )ale pamiętam że od zawsza kocham spać. Ostatnio spadło mi to ciśnienie. ( 60/90) waga 48-50 kg wzrost 168 cm ( przypadkiem zmierzone kiedy ktoś na mój widok sam zaproponował mi jego pomiar :] ) Czułam się tak słabo, flegmatycznie i śpiąco a kiedy spojrzałam nawet na ławkę parkową to chętnie bym się na niej ułożyła i choć na chwilkę zasneła.... już nie wspomne o ciepłych pomieszczeniach!- jestem wstanie zasnąć na siedząco!!! Czasami mam wrażenie że łapie mnie jakaś śpiączka i że jak kiedyś zasnę to juz się nie obudzę...Robiłam kiedyś badania na cukrzycę i tarczycę - wyniki w porządku... Z forum tego wynika że taka nasza uroda..hmmm...- ciekawe czy z tym tak jest do końca prawda?!?!? :] Dodam że ja osobiście uważam że główną przyczyna takiego stanu może być nierególarny tryb życia do tego dojdzie dieta ( brak odpowiednich witamin) ....poprostu osłabienie organizmu ..... Pozdrawiam

Gość bezcisnien
Hej ludzie wiekszosc z was to kobiety na forum ale moj problem jest podobny :( 100/60 puls 60 to doslownie super cisnienie czasami bywa jeszcze nizsze :( Nigdy nie zaslablem ale czasami mialem wrazenie ze zaraz glebne ( nic ciekawego) Lekarze jak zwykle albo stres bo to najlatwiej zdjagnozowac albo wysoki 191 cm i szczuply wiec to normalne :( Dla mnie nie ! Poranki sa the best ciagla karuzela zaraz po przebudzeniu ciagle zimno i ciagle senny :( Na to nie ma rady moja mama tez tak ma ponad 30 lat . Rozumie was swietnie chodz inni nas nie rozumieja np mnie koledzy w pracy :( Nie mowie o tym czesto bo pomysla ze sie uzalam nad soba jak kobieta zreszta oni nie wierza ze takie cisnienie mozna miec bo zdrowy facet laduje browary wali tluste kotlety popija vodka i ma 160 / 130 i czuje sie swietnie ( doslownie tak slyszalem ) Gdy inni sie smieja my cierpimy :( takie zycie :(

Gość pchlasachrajka
ja mam cisnienie 90/60 i puls 120 :( i u mnie kolo sie zamyka - nie moge wziac nic na podniesienie cisnienia bo od razu wzrasta puls, i nie moge nic brac na obnizenie pulsu bo cisnienie automatycznie spadnie :( ale ostatnio odkrylam ze energii dodaje vita buerlecithin w plynie - mniej chce mi sie spac w ciagu dnia, a biore to od dwoch tygodni

Gość 160 cm 45kg
ja teżmam niskie 95/60 np... Setkę rzadko przekracza, puls w normie, z sennością jakoś u mnie da sie przeżyć, gorzej z ogólnym krązeniem. Ręce non stop zimne, nawet latem, przy kompie marznami jak nie wiem. Ale najgorzej to jest ze stopami, chocby nie wiem 10par skarpetek założyła to by nic nie dało bo to kwestia ciśnienia/krążenia. Staram sie duzo ruszać, chodzic ale niestety czasu na to brak, dużo siedzenia :( Juz przyzwyczaiłam sie do tych lodowatych nóg, ale to nic przyjemnego, jest coraz gorzej mam wrażenie, a mam dopiero niecałe 24 lata, ruchu coraz mniej, w szkole to był chociaż w-f ;)) Non stop piję gorącą herbate. W opasce i kapturze chodze przez 2/3 roku bo jestem taki zmarzluch. Sandałki w lato to tylko przy extremalnych upałach, najlepiej mi w adidasach ;) W kozakach zimąmi zimno bo jeszce utrudniaja krążenie :( Chodzęw rękawiczkach z polaru a i tak palce mi zamarzaja. Nie chcę sie faszerować tabletkami, zresztana podwyzszenie ciśnienia to niewiele jest tego. Poza tym nie wiem czy bym sie dobrze czuła w ogóle z wyższym ciśnieniem. Bo ogólnie u mnie jest ok, tylko te stopy :( No ale oczywiscie wszyscy w kółko klepiaze jestem chudzina i tyle. No dobra, jestem szczupła ale przez przesady, nie jestem anorektyczka i nikt nie uważa mnie za jakąś chudą. Wyglądam szczupło i tyle. A przytyćłatwo nie jest.

Gość Anias25
Ja mam ciśnienie normalnie 70 na 50 ale potrafi spaść do 50 na 30 wtedy bardzo boli mnie głowa. Zimne stopy i dłonie to norma, jestem blada i ciągle tak jakby zamulona ale nie mogę spać, śpię ok 4 godzin na dobę i więcej nie mogę. Co do dziecka jak byłam w ciąży miałam ciśnienie 120 na 80 ale po porodzie zaraz gwałtownie spadło do 60 na 50. Mój sposób na przezwyciężenie tej dolegliwości staram się ciepło ubierać czasami patrzą na mnie jak na dziwaka ale zawsze tłumaczę że jestem trochę przeziębiona i mam lekką gorączkę, w razie bardzo niskiego ciśnienia mąż robi mi bardzo gorącą kąpiel po około 10 minutach jest lepiej.

Gość qbus
Witam Was serdecznie! niskie cisnienie krwi ktore Wam dokucza jest oznaka wolnego metabolizmu. To co mozecie zrobic to zmienic sposob odzywiania i troszke sie ruszac wiecej. Zajmuje sie profesjonalnie profilaktyka zdrowotna. Sluze pomoca. Mozecie pisac na e-mail lub gg: 9000191 na kazda wiadomosc odpisze z przyjemnoscia. Pozdrawiam!

Gość to samo mam co wy
po badaniech wyniki bylo ok, wiec LEKARZ...... domniemywal u mnie DEPRESJE, i wyslalal do psychologa heheheheh....... powiedziala mi moje lekarka, ze tak ludzie czesto maja, z problemami.... hmm coz przyznam sie, ze bylam niezle tym zaskozona!!! co mi powiedziala, lecz .... nie wiem jak u was, ale cos w tym jest... Zbieram sie teraz tylko by tam pojsc lecz czy mi sie uda.. nie wiem.. pozdrawiam serdecznie:)

Kochane, doczytałam do 3 strony, bo zasypiam...;-( Też mam niskie ciśnienie - jak Wy wszystkie (w porywach 100/60). Słaba kawa mi do tego stopnia dzwiga, po mocnej mam zawroty głowy. Bywają dni, że mam mocne zawroty głowy... kładę się z bólem głowy, wstaje boli.... znam to wszystko..., ale piszę, żeby Was ostrzec. Moja mama też ma niskie ciśnienie. DO WSZYSTKICH NISKOCIŚNIENIOWCÓW: niskie ciśnienie może być przyczną miażdżycy tętnic;-( piszę, to bo lekarze podejrzewają miażdżycę przy wysokim ciśnieniu, przy niskim mało który;-( Moja mama ma miażdżycę, odkrytą dopiero, gdy któregoś dnia nie była w stanie wstać z łóżka, ani chodzić... Nogi jej spuchły do tego stopnia, że nie zmieściła się kapciach i dostała takiego bólu stóp, że nie była w stanie ustać.... Dlatego ostrzegam, leczcie niskie ciśnienie! Sport przede wszystkim, naturalnie przyśpiesza krążnie! Kawa i inne tabletki doraźnie, ale bez przesady, żeby nie wykończyć wątroby. Dodatko jedna smutna sprawa... Niskociśnieniowcy nie żyją dłużej, jak ktoś tu napisał. Niestety dla nas, przy śnie dłuższym niż 8h dochodzi do dłuższych i częstszych bezdechów (tak bezdechów). To z koleji prowadzi do niedotlenienia i tylko pogarsza nasz stan... stąd ziewanie - organizm poprzez ziewanie uzupełnia (domaga się) zpasy tlenu... Niestety dla nas, ten nasz dłuższy ukochany sen wprowadza nas tylko w gorszy stan;-( Piszę, bo nie wiem, czy ktoś już o tym wspominał (doczytałam do 3 strony), a wiem jak to jest dla nas niskociśnieniowców ważne. Reasumując. Musimy o siebie bardziej dbać! Dziś dobranoc:* ale na 100% do Was wrócę;-)

Gość bezcisnien
To prawda co napisalas wyzej kolerzanko ! Od dwoch lat cierpie na depresje dwubiegunowa i bedac na terapi grupowej spora liczba osob mialo takie cisnienie jak my ! Ja dzis mam rekord 107 na 64 puls 54 wiec wysokie bo zadko mam takie :/ Jak sie zdenerwuje mam puls 80 a co do wysilku fizycznego ! Postanowilem raz wyjsc na 10 akurat mieszkam w wiezowcu . Ruszylem dotarlem na gore zalozylem cisnieniomierz za jakies 5 min chcialem wiarygodny wynik wiec uspokoilem serce a tu prosze 98/56 puls 64 i jaki z tego wniosek ? Drugi raz zrobilem to samo ale zaraz po tym jak wszedlem do mieszkania zmierzylem cisnienie bez odpoczynku i wynik byl 122/68 puls 90 wiec badz tu madry musial bym caly dzien cos robic :) Chyba zostane listonoszem :)

Gość tuputupuuu
podnoszę

Gość niebieskooookaa22
listonoszem :D p.s. wiem, ze na niskie ciśnienie pomaga picie herbaty yerba mate, która podnosi cińsnienie na dłużej niż kawa, a przy okajzi jest dużo zdrowsza :) ja chyba sobie taką sprawię