Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Milo

Praca w OVB - czy warto??plis

Polecane posty

Gość obiektywnyP
heh widze, ze batosai ma wspardzie i dobrze bo by zakrzyczeli;P I znow da sie zauwazyc wiecej argumentow po stronie OVB. wiec jak to jest w koncu dobra firma czy nie...?? za mna przemawiaja konkrety a nie argumenty wyzsane z palca wiec ejstem na Tak;) Skoro niektorzy z Was tam pracowali co sie stalo ze na pozycji KOD badz wyzszej odeszliscie?? czym sie zajmujecie teraz?? skoro tyle pytan pada w strone zwolennikow OVB wiec Wy rowniez mozecie sie pochwalic osiagnieciami. Az tak zle tam zarabialiscie, ze przestalo starczac na czynsz czy trafily sie lepsze oferty?? Aha i wazne pytanie co z waszymi klientami?? Rowniez niezadowoleni czy nadal wplacaja??

Gość obiektywnyP
Aha przepraszam za literowki bo pewnie zaraz mnie zjada ze najpierw mam nauczyc sie poprawnie pisac nastepnie sie wypowiadac;P;P Batosai , Socjalny powodzenia w zmianie obrazu Firmy ;) W koncu dobro klienta jest najwazneijsze;)

Gość konserwatysta
Ale się jaja zrobiły z tego forum.

Gość s 8 miesiecy
powiedzcie mi jaki ma sens podawanie argumentwo przez kogos kto juz nie pracuje? ja napisalem kilka postow co mi sie nie podobalo, jak wygladala moja struktura itp a ktos taki jak batosai napisze pozniej ze napewno tak nie bylo jak ja pisze ze to tylko moze wymysly.... no wiec pytam po co chcecie argumentow? nie widzicie tego jak firma wyglada tylko macie swoj obraz jak powinna wygladac.. wedlug mnie system wunagrodzen ktory przedstawil dablo kilka stron wczesniej jest o wiele lepszy niz w przypadku wynagrodzen ovb. batosai oczywiscie nam zrobil wyliczanke ile to pracownicy ovb nie zarabiaja..po co pytam? zdarzy sie miesiac ze nie zorbisz nic i co zarobisz? wielkie g.....(za przeproszeiem) wiec nie lepiej jest miec mniej a systematyczenie? chcialbym zapytac na koniec jak wyglada prowizja za podpisanie OFE lub zmiane bo zapomnialem a nie mam dostepu do listy prowizyjnej?pozdraiwam

Gość batosai
s8m- po co argumenty? Może po to, żeby mieć jakis dowód na to, że to co sie mówi jest prawdą, a nie pustymi słowami? Dla mnie opinia bez żadnego potwierdzenia, sorry... ale jest wymysłem. Szczególnie na takim forum, gdzie nikt nie jest zarejestrowany i wypowiada sie każdy. Osoby, które nie miały do czynienia z OVB, osoby, które pracowały X lat temu, osoby, które były na dwóch szkoleniach, konkurencja, pracownicy. Każdy moze napisać co chce, nawet treści wulgarne. Każdy może napisać ile chce i pod jakim chce nickiem. Dlatego też jeśli ma ktoś coś do firmy OVB, nich napisze co, ale też dlaczego. A nie: "oszukali mnie!". Ale jak oszukali? "Na pieniądze!". Ale co zrobili? "No oszukali!". Ale co konkretnie zrobili, w jaki sposób oszukali? "Jesteś głupi! przecież piszę, ze na pieniądze!". Dla mnie takie posty są niepoważne...

Gość Karaluch29
Batosai sam jestes niepowazny. A jaki ty masz dowod na potwierdzenie swoich słow?

Gość Karaluch29
Z okazji Świąt składam wszystkim życzenia.

Gość batosai
Których konkretnie? Na pewno znajdę jakieś potwierdzenia, jesli masz jakieś wątpliwości. Dołączam się do zyczeń

Gość s8m
w takim razie ja w twoje wywody tutaj kompletnie nie wierze...:) sam napisases ze nie trzeba sie rejestrowac i kazdy moze napisac co chce:) wiec odpowiadam ci batosai to co piszesz jest nie prawda firma ovb nie jet taka rozowa jak ja opisujesz:) i po tym co napisales juz nie probuj jej tak zaceikle bronic i wybielac:) wesolych swiat:)

Gość Katiuszaaaa
"Katiusza- "w jakiej walucie najlepiej się zadłużyć, jaki bank ma najlepszą ofertę kredytową" No z tymi pytaniami to do "konkurencji", my sie kredytami nie zajmujemy, tak?" Dobrze ale jesteś doradcą finansowym i pewne mechanizmy rynku finansowego powinieneś znać. Bo chyba nie powiesz klientowi że jesteś doradca finansowym ale tylko od tych produktów które masz w ofercie. Nie mówię że masz znać ofertę każdego banku. Doradcy w ovb nie znają prostych zagadnień z ekonomii i dlatego nie umieją często odpowiedzieć klientowi na banalne pytania. Tutaj zawsze wypływa na wierzch to wykształcenie które nie jest wymagane w ovb. Sorry ale jakby do mnie przyszedł doradca finansowy i nie umiał odpowiedzieć na pytanie w jakiej walucie najbardziej sie opłaca wziąć kredyt to nie traktowałabym go poważnie, i może dlatego doradcy ovb nie są poważnie traktowani. Zaznaczam że jest tak w mojej strukturze a także w wielu miejscach poza nią. "Jak już mówiłem, nie doświadczyłaś serwisu! Ludzie do mnie dzwonią z takimi pytaniami i im doradzam. Wiec jednak jest to doradztwo!" Może w Twoim przypadku tak, ale nie oszukujmy się takich krystalicznych struktur jak Twoja to mało jest w Polsce. "Słyszałaś kiedyś o firmach brokerskich? Idziesz do takiej firmy, mówisz co chcesz i oni Ci znajdą produkt, który Ci dana sprawę załatwi. Ale jeden szczegół- za to musisz im zapłacić, a oni prowizji nie mają, prowizje dostanie ktoś z danej firmy. Jednym słowem jesteś na tym interesie o opłatę w tej firmie w plecy. No i jeszcze jeden szczegół- czy firma, która zatrudnia kilkadziesiąt osób jest w stanie przeanalizować cały rynek?" A czy nie uważasz że to jest bardziej obiektywne niż polecanie każdemu trzech tych samych produktów?? Myślę że jest w stanie przeanalizować cały rynek. A w ovb ile osób zajmuje się analizowaniem rynku finansowego w Polsce???

Gość Katiuszaaaa
"ale pan dał mi nadzieje wiec jestem dobrej mysli. a tak poza tym czytajac niektóre posty mozna niezle sie usmiac. pozdrawiam" Teeekla ale mnie rozbawiłaś. Pan dał Ci nadzieje. Panowie w ovb są mistrzami od dawania nadziei ale śmiej się dalej. "heh widze, ze batosai ma wspardzie i dobrze bo by zakrzyczeli;P I znow da sie zauwazyc wiecej argumentow po stronie OVB. wiec jak to jest w koncu dobra firma czy nie...?? za mna przemawiaja konkrety a nie argumenty wyzsane z palca wiec ejstem na Tak" ObiektywnyP. A ty się bawisz w wyliczankę?? Na jakiej podstawie sądzisz że argumenty Batosaiego nie są wyssane z palca. Oczywiście nie mówię że tak jest ale jesteś w końcu obiektywny więc obiektywnie oceniaj te wypowiedzi albo zmień sobie nick. "Batosai , Socjalny powodzenia w zmianie obrazu Firmy W koncu dobro klienta jest najwazneijsze" ObiektywnyP. Myślisz że obraz firmy można zmienić na forum internetowym??? Takie rzeczy to chyba tylko w OVB

Gość Katiuszaaaa
Wesołych Świąt.

Gość Kupiłem sobie Traktor
Do radzieckiej wyrzutni rakiet zwanej katiusza. Doradca OVB nie zna się na kredytach z prozaicznej przyczyny, nie jest DORADCĄ tylko AKWIZYTOREM, powtarzam AKWIZYTOREM, i ma sprzedać bądź jakie G...ó...o , byle jednostki były, byle DEREKTOR KRAJOWY czy inny SAMOZWANIEC, zwany jak zwany, mógł zadzwonić i poślinić się / przepraszam pochwalić/ , że jego struktura zapierdziela. Skończmy z tymi frazesami o doradztwie !!!!!!!!!!!!

Gość batosai
Katiusza- akurat mechanizmy funkcjonowania rynku nie są mi obce i myślę, że poradziłbym sobie z odpowiedzeniem klientowi na pytanie "w jakiej walucie?". Natomiast, co by mu to dało, skoro na pytanie w jakim banku, już mu nie odpowiem, bo sie tym nie zajmuję? Najczęściej mówie klientowi na poczatku spotkania, że kredytami się nie zajmuję, wiec najczęściej na ten temat z nim nie rozmawiam. Ale oczywiście warto znaleźć punkt "przyczepienia", gdzie można sie przyczepić do funkcjonowania OVB i podpiąć pod to, że doradcy OVB nie znaja sie na funkcjonowaniu rynku... Firmy brokerskie... no faktycznie bardzo obiektywni są... Cokolwiek by nie polecili to i tak dostaną stałą za to zapłatę. Czy klient dostanie dobry produkt, czy bubel- i tak zarobią to samo. Sorry, ale znam przypadki (i to nie jedna firma tak robiła), że analiza rynku finansowego dla klienta polegała na siadaniu przed komputerem z internetem i wyszukania produktu, który z grubsza spełniał potrzebe klienta. Potem sie to drukowało (OWU) i bindowało w "skórkowaną" oprawę z logo firmy brokerskiej. Na szczegóły typu: opłaty, szczególne warunki, możliwości rozszerzenia warunków produktu itp. w ogóle się nie zwracało uwagi. Całość kosztowało, w zależności od produktu od 50, nawet do 500zł. Nie mówiąc już, że miałem klientkę, która przeczytała to forum i stwierdziła, że proponowany przeze mnie produkt jest do bani, poszła do firmy brokerskiej, dgzie zapłaciła, chyba 2 stówy i... zaproponowali jej to samo. Pasuje Ci takie coś? Dalsze zarzuty, że OVB proponuje 3 produkty, pozostawie bez komentarza. Wystarczającą ilość razy udowodniłem, że do bzdura... Jak sie miało w życiu 3 klientów, to sie nie dziwię, że sie zaproponowało tam 3 produkty... :/ Aha... i tak! Obraz firmy można zmienić na forum internetowym- Wy to całkiem skutecznie robicie. Kupiłem sobie traktor- jeden produkt OVB mi wymień, który jest, jak to określiłeś "G...ó...o". Nie wiem jak Ci tam "ó" weszło w środek wyrazu... No i pokaz lepszy.

Gość Karaluch29
No tutaj na forum nikt nie jest nikomu w stanie nic udowodnic/ Myslisz Batosai ze cos komus udowodniłes? Ciekawe jak? Przeciez to wszytsko,co piszesz moze byc rownie dobrze wyssane z palca. To ty mowisz,ze to prawda. Podajesz jakies przykłady z głowy, tak naprawde jak ktos zechce to uwierzy, ale udowodnic nic nie udowodniłes, jak piszesz.

Z grubsza wszystkie produkty w tej chwili są takie same. Literówki z g czy ó darujmy sobie. Niestety w czas Wielkiego Piątku dobrze, aby ktoś z " doradców " napisał , po uderzeniu się w pierś : Ja nie jestem doradcą, ja jestem zwykłym sprzeawcą, inaczej akwizytorem. A pieniądze jak inwestować ? Normalnie. Kup sobie np. 1 ha ziemi rolnej w dobrej wsi, blizko miasta, przekwalifikuj i za 2-3 lata masz 200-300 % przebicia.A jak dobrze kupisz to nawet 500% A nie jakieś Bolero, co za 25 lat ch...j wie ile popłyniesz. Może zyskasz , ale kto to wie. Albo kup coś np. z licytacji komorniczej, złoto od desperatów, co nabrali kretytów, a teraz nie mają na raty. Po co brali ? bo chcieli żyć jak bohateriowie Dynastii, czy innego badziewia. pomyślcie.

Gość batosai
Karaluch29- wiesz... ale uważam, że osoba, która brzmi konkretnie i podaje konkretne argumenty jest bardziej wiarygodna niż ktoś, kto pisze "jest tak, bo tak!". W moim odczuciu udowodniłem kilka bzdur, które tu padły. Jak ktoś widzi, to tylko mnie to cieszy. Jak ktoś uważa, że ściemniam- to juz jego problem. Kupiłem sobie Traktor- wyobraź sobie, że nie każdy ma na to by kupić sobie 1ha działki pod dużym miastem. Nie każdy wie kiedy sie odbywają licytacje komornicze i co warto na takiej licytacji kupić- jak kupić by było to opłacalne (np. ja nie mam o tym zielonego pojęcia). Za to niemal kazdy może sobie pozwolić na to, żeby odłożyć parę zł dziennie, wpłacić na wskazany przez nas fundusz i spać spokojnie, wiedzac, że za 20 lat nie bedzie klepał biedy na emeryturze. Pewnie... można kombinować i kupować działki pod Warszawą i licytować złoto. Ale można też robić tak jak to sie od 40 lat robi w Niemczech, czy USA i oszczędzać, tak jak my proponujemy. pomyślcie p.s. Podaj mi argument (staję sie juz nudny), zę na Bolero po 25 latach oszczędzania zgodnie z OWU można popłynąć, bo ja tego jakos nie widzę.

Gość nie znam sie
Batosai a może podasz argument że w Bolero po 25 latach zgodnie z OWU można odnieść zyski??

Batosai, ty chyba nie czytałeś OWU Bolero. Ale do sedna. Tak właśnie robią W USA i Niemczech i mamy obraz tego !!! Plajty banków, towarzystw , funduszy inwestycyjnych !!! / piramid finansowych / Co z ciebie za doradca, zastanów się jak piszesz, że nie masz pojęcia o inwestycjach. Masakra . Ty potrafisz tylko frazesy, które wcisneli Ci do głowy na szkoleniach. Ktoś tu mówił o praniu mózgu i widzę, że miał rację. OVB 5-6 lat temu sprzedawało Amplico. Co teraz z serwisem. I na koniec, na takich drobnych ciułaczach fortunę robią Sorosy , Wareny itp. gracze. Oni właśnie kaskę takich maluczkich pomnażają w pewne inwestycje , a wam wcisneli kit o kryzysie. Kryzysie , którego nie ma. Jest natomiast próba powrotu do normalności. Ale chyba nić z tego nie wyniknie, bo jak rząd USA ładuje 85 mld $ w Amplico, które zgodnie z naturalną ekonomią powinno już dawno paść na "ryj ", to ja mam złe przeczucie co do przyszłośći.

Gość lol lol lol
akwizytorze naganiaczu batosai:) za 25 lat to soboe mozesz te wasze owu w tylek wsadzic.. wiesz co bedzie za 25lat?? buahahhahha nostradamus jakis czy co. www.zal.pl pozzdrawiam cie jarku"batosai kwaczynski buahhaha"

Gość taki sobie czlowiek
Hiii.....cała prawda o OVB......Ty zapierdzielasz,wychodzi Ci albo i nie...masz coraz to wieksze długi(nowe garniaki,buty,musisz kupic dobre auto,bo przeciez klient nie moze wiedzieć że jesteś biedny,paliwo,itp)no i w koncu storno....zostajesz sam z długami,nikt Ci ręki nie poda,nikt Cie juz nie pochwali i nie nagrodzi owacjami na nominacjach.Zostaniesz zapomniany w końcu zwolniony i tak w koło ze wszystkimi...bez wyjatku Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Gość batosai
nie znam się- pokaż mi taki indeks giełdowy, wycenę obligacji, surowców, albo, co najważniejsze tutaj- funduszu inwestycyjnego, które przez 25 lat zanotowało spadek. Nawet jeśli takie coś uda Ci sie znaleźć, to po to mamy serwis, żeby klient w porę zmienił dany fundusz na lepszy, bo ma do tego prawo i taką możliwość. "Tak właśnie robią W USA i Niemczech i mamy obraz tego !!! Plajty banków, towarzystw , funduszy inwestycyjnych !!! / piramid finansowych /" Ja cię proszę... pojedź do jakiegokolwiek większego miasta na zachodzie Polski, idź na jakąs starówkę, czy inne miejsce z zabytkami i oblicz średnią wieku turystów, a po wrażeniu słuchowym oceń z jakiego sa kraju. Potem sprawdź w jakich hotelach oni śpią. Potem pojedź do Niemiec (bo chodzi mi o Niemców) i wskaż mi emeryta w starym samochodzie. Latem pojedź Do Hiszpanii, Włoch, Chorwacji, południowej Francji. Zapewniam Cię, ze wszechobecny tam jezyk niemiecki nie powinien Cię z dziwić. I znowu- nie sa to młodzi ludzie, ale emeryci. Chcesz powiedzieć, że ludzie ci żyją z państwowej emerytury? Zaznaczę tylko, że Niemcy kraj o jednym z najniższych przyrostów naturalnych. Otóż nie! Kiedys im ktoś powiedział to samo, co teraz pracownicy OVB chcą powiedzieć klientom- chcesz mieć godne życie na emeryturze- odłóż na nią! Chcesz, aby Twoje dziecko miało zapewniony dobry start w dorosłe życie? Oszczędź na to (powszechna sprawa w USA). Chcesz aby w przypadku zwolnienia z pracy mieć za co żyć przez jakis czas? Odłóż cos na czarną godzinę! Chcesz aby Twoja rodzina mogła sie utrzymac gdyby coś ci się stało? Zabezpiecz ją od tego! Nie chcesz stracić swojego dobytku w pożarze/klęsce żywiołowej, która może spotkać każdego? Zabezpiecz swój dobytek! Dopóki w tym kraju nie zmieni się mentalność ludzi, zawsze ktoś bedzie narzekał, zawsze bedzie ktoś wielką ofiarą, zawsze o kimś będą pisać gazety. Zawsze będzie ktoś kto bedzie kombinował i szedł na około, mniej lub bardziej świadomie kopiąc pod sobą dołki i utrudniając życie (licytował u komorników, poszukiwał skarbów, grał w totolotka). Na szczęście każdy ma wolną wolę- jeśli woli tak, jego problem. Natomiast szkoda, że ludzi, którzy chcą zmienić tę mentalność, nauczyć, ze można robić inaczej, wskazać jakąś drogę- pokazać przykłady, wyzywa sie od naciągaczy i oszustów. Konkretnie- które banki padły, które TFI padły? Co z serwisem ds. Amplico? Nie kumam... moi rodzice mają właśnie Amplico, założone właśnie jakieś 5 lat temu (albo trochę wiecej). Jakoś nic sie z tym złego nie dzieje... No i co jest złego w OWU Bolero? lol lol lol- no jaaaaaaasne. Może być III wojna światowa, może być koniec świata. Może sie zdarzyć cokolwiek. Zastanów sie tylko co bedzie jesli życie potoczy sie w najnormalniejszy sposób? taki sobie człowiek- naprawdę przykro mi, że Cie taka historia spotkała. Zastanów sie tylko, kto jest temu winien? Przyłączam sie do życzeń.

Gość nie znam sie
Biorąc pod uwagę obecną sytuacje ekonomiczną świata a także wydarzenia ostatniej jesieni mówiąc że coś się stanie napewno lub coś się nie stanie napewno trzeba mieć niezły tupet i być prorokiem. Za 25 lat ten Wasz serwis to będzie sobie można wsadzić.. ba... po 5 latach sobie już zapomnisz o klientach. Jak klient będzie chciał zmienić alokacje to będzie to musiał zrobić sam. No chyba że znajdzie sobie jakiegoś doradce finansowego. Mam nadzieje że po 5 latach ludzie będą umieli odróżnić doradztwo finansowe i akwizycje. To że Niemcy jeżdżą sobie na wczasy nie znaczy wcale że inwestowali w UFK. Storno może spotkać i Ciebie więc nie drwij sobie tylko odkładaj kase żeby się wypłacić. I weź pod uwagę to że to nie musi wcale zależeć od Ciebie i od tego Twojego super serwisu.

Gość batosai
no.. a kiedy przed obecną sytuacją ekonomiczną na świecie mielismy podobną? Chyba w latach 20... tak mi coś sie kojarzy. Poza tym nie przesadzajmy... ceny wróciły mniej więcej do poziomu sprzed 5-6 lat. Już w najgorszych przypadkach sprzed 10. Jeżeli dany pracownik OVB nie odzywa sie jakiś dłuższy czas do klienta, klient ma prawo skontaktować sie z najbliższą dyrekcją i domagać sie serwisu. I mu go zapewnimy. Klient nigdy nie zostaje sam, nawet jeśli jego doradca odejdzie z firmy. A to, że Niemcy jeżdżą na wczasy, właśnie oznacza to, ze inwestowali min. w UFK. To jest u nich powszechna sprawa. Przeciętnie zarabiający Niemiec ma nie jedną, ale 3-4 takie polisy. Oni mają to niemal we krwi, że najmniej 1/10 swojego zarobku muszą odłożyć na swoją przyszłość. I mam nadzieję, ze za 5 lat Polacy będą to lepiej rozumieli. Bo powiem szczerze, że nieźli z nas twardziele, skoro tylko kilkaset tysięcy Polaków ma III filar (jakikolwiek), a ZUS od kilku lat krzyczy, że ma długi, gwarantowana stopa zastąpienia to 28%, a pierwsze wypłaty z OFE zammkneły sie w 25zł miesięcznie! Powodzenia! A storna się nie boję. Wiem, że wykonuję swoja pracę dobrze, a to już 90% sukcesu. Oczywiście zdarzyło mi się kiedyś storno... Ale to było dobrze ponad rok temu.

Gość Sonja22
Moja znajoma zlikiwdowała po 15 latach amplico. Odkładała niewielka skladke, bo 50 zł miesiecznie. Dostała 14 tys. Kiedy zakladala polise, mogla sobie za to kupic mieszkanie, a teraz moze sobie kupic ze 2 metry kwadratowe. Ciekawe czemu nie jest taką emerytką jak te z Niemiec;/

Gość niezly kit
ten przyklad z niemieckimi emerytami to typowy przyklad prania mozgu,,, pracowalem w ovb 4 lata i na kazdym psudo szkoleniu o tym gadali, ze niemiecki emery to niemeicki emeryt tamto... batpsai widze ze ciebie tez wyprali.... ale wez pod uwage jedno, nie porownuj ludzi z zachodu do ludzi z naszego kraju, tam zarobki sa kilka razy wieksze.. ale pewnie cibie to nie dotyczy bo ty zarabiasz duzo [pnad srednia krajowa:) ciekaego tylko jak dlugo:) hhehe zal mmi jest ludzi ktorzy brna w ta dalej:) a nazwa firmy powinnq brzmiec nie ovb ale OSRAMBE:)

Gość batosai
Sonja22- konkrety- w którym roku założyła, w którym zlikwidowała? Ile wpłaciła, ile otrzymała? Była to życiówka z UFK, czy na życie i dożycie (bo moi rodzice akurat mają tę drugą opcję). Czy miała jakieś przerwy w płatnościach (jeśli tak to jakie) i jaką miała SU? Zostało założone przez Amplico, czy przez OVB (w sensie, czy OVB w ogóle wtedy w Polsce działało)? czy składki były indeksowane? Kilka szczegółów- chętnie je poznam. Poza tym trzeba równie dobrym twardzielem być co reszta Polaków, żeby po 50zł odkładać na emeryturę przez 15 lat... Wychodzi rocznie 600zł, 9000 przez cały okres inwestycji. Może jakby składka w miarę upływu czasu sie powiększała, a inwestycja trwała np. 40 lat- coś by z tego było. A tak, to sorry... Czemu tu sie dziwić? niezly kit- jak juz mówiłem, jak ktoś nie ma co powiedzieć, włącza mu sie pranie mózgów, sekta itp. (ostatnio nawet ktos już wyjechał z lożą masońską). Od kiedy mówienie prawdy jest praniem mózgu? Byłeś na zachodzie? Jak tak, to wiesz i kit Ty wciskasz, jak nie to milcz. Dlaczego nie porównywać Polaków do zachodu? To Polska jakimś gorszym krajem jest? Teraz faktycznie tam jest ogólnie "lepiej". Zarabia się wiecej itp. Ale zauważ jak nasza sytuacja sie zmienia z roku na rok! Pamiętam, że do szkoły zasuwałem polną ścieżką, gdzie dzisiaj jest obwodnica. Jakby mi ktoś 10 lat temu powiedział, że w Polsce będzie Euro, to bym taką osobę wyśmiał! A Euro jedyne? Najnowocześniejszy tor kolarski gdzie jest? W Pruszkowie! Ile powstaje hipermarketów, galerii handlowych? Dla kogo to? Jeśli takie centrum sie utrzymuje, chyba tam ktoś coś kupuje, tak? Na zachodzie ludzie mają, jak juz mówiłem, po 3-4 takie polisy. Jeśli Polak zarabia mniej od Niemca, to co? Powinien w ogóle nic nie odkładać? jak zarabia mniej, niech odłoży mniej! Proste. Ale musi sobie wbić do łba, że musi! Ludzie, kiedy Wy w końcu zaczniecie zauważać pozytywy, zamiast negatywów samych?

Gość ANty batosai
hahahaha to ty zamilcz glupcze:) ja mieszkam w wiedniu od 17 lat i jak smiesz tutaj pouczac ludzi jak zyje spolecznosc na zachodzie? a co ty mozesz wiedziec naciagaczu? pewnie byles na dwu dniowej wycieczce i teraz probujesz wcisnac ludzia kit ktory wcisnieto tobie:) gdybys zyl na zachodzie to wiedzial bys ze ludzie tutaj na emeryturze tutaj moga sobie pozwolic na wszystko bo dostaja ogromne spadki przekazywane z pokolenia na pokolenie, a nie odkladaja na 4 polisy.. smieszny jestes wylatujac z takimi tekstami, chyba nie zrozumiales wczewsniejszego posta kolegi o nicku niezly cos tam nie pamietam... bo tam nie bylo napisane ze polacy sa gorsi tylko zeby nie porownywac ludzi z polski oraz zachodu ze wzgledu na zarobki, ale jak widac czy tac ze zrozumieniem tez nie umiesz, no ale po co masz umiec skoro u was w pracy tego nie wymagaja... i nie pisz tutaj bzdur o emerytach z niemiec np bo nie masz zielonego pojecia skad oni maja pieniadze na swoja godna emeryture a to co wam wciskaja na tych szkoleniach to jakies slogany ktore musiecie wykup na pamiec i sprzedac klientowi... zapytam dzisiaj wszystkich z mojej rodziny czy maja po 4 polisy zabezpieczajace swoja emeryture, i mysle ze kazda z nich mnie wysmieje, tak ja teraz wysmieje ciebie buahahhaha a to co napisales tyczy sie tylko i wylacznie ciebie: NIE MASZ O CZYMS POJECIA TO ZAMILCZ:) POWTRZAM MILCZ JEDZ POMIESZKAJ KILKA LAT NA ZACHODZIE TO BEDZIESZ MOGL ZABIERAC GLOS W TEJ KWESTI A JESLI NIE TO ZAMILCZ:)NACIAGACZU

Gość batosai
Kogo Ty chcesz nabrać? W jakim celu osoba od 17 lat mieszkająca w Austrii miałaby wchodzić na polskie forum o OVB? I oczywiście w wyniku niezwykłego zbiegu okoliczności osoba ta wchodzi akurat gdy rozmawiamy o mieszkańcach zachodniej Europy. Chcesz powiedzieć, że każdy Niemiec, żyje na emeryturze jak król, bo dostał spadek? Sorry, ale moja wersja z polisą i oszczędzaniem przez całe życie dziesiątej cześci dochodu jakoś bardziej do mnie przemawia i jest bardziej logiczna. No chyba, że spadek= odszkodowanie po śmierci np. rodziców w wyniku zawartej przed laty polisy ubezpieczeniowej. Ale to i tak sprowadza sie do mojej wersji... Nie życzę sobie, zeby mnie wyzywać. Jest to niekulturalne i niegrzeczne. Użyję wiec sloganu, którego nauczyłem sie w przedszkolu (bo wyzwiska uważam, za poziom przedszkola). "Koto kogo przezywa, ten sie tak sam nazywa!" :P Poza tym mam całkiem spora rodzinę w USA. Niemczech, Szwajcarii i Włoszech. Dość często odwiedzam ich,a oni mnie (no Ci z USA rzadziej i w USA nie byłem). Wiem jak wygląda życie na zachodzie.

Gość APOKALIPLSA
NO TAK BATOSAI WSZEDZIE BYL WSZYSTKO WIDZIAL WSZYSTKO WIE:) a moze za cytaten z filmu??: panie batosai w dup... pan byl gówn... pan widzial i gów.. pan wie:) o taka moja opinia:)