Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Milo

Praca w OVB - czy warto??plis

Polecane posty

Go艣膰 ixz
"Ju偶 nie mam tego dylematu, ola艂em OVB po 3,5 roku na chwil臋 przed " zaliczaniem " na DR." Bo 20 000z艂 miesi臋cznie to och艂apy, kt贸rymi si臋 nie interesujesz "zytaj praniu w OMO m贸zgu us艂ysza艂em chas艂o" S艂ownik ortograficzny nie gryzie "szkoda 偶e ci m艂odzi gniewni z g艂ow膮 napierdzielon膮 tymi frazesami o tym nie wiedz膮, /raczej nie chca wiedzie膰/ a potem 偶al膮 si臋 na ca艂y 艣wiat." najcz臋艣ciej na tym forum "Z definicji MLMu wynika, i偶 w tym systemie sukces odnios膮 tylko ci "na g贸rze"" albo ci, kt贸rzy maj膮 jaja i wejd膮 na g贸r臋 "Wmawianie ludziom, 偶e "tu odnieszesz sukces" jest robieniem im wody z m贸zgu." albo u艣wiadamianiem, 偶e ka偶dy ma szans臋 go odnie艣膰 "St膮d p贸藕niej tylu sfrustrowanych i zawiedzonych obietnicami, by艂ych wsp贸lpracownik贸w OVB." biedni... nie wiedzieli, 偶e na sukces trzeba sobie zapracowa膰... "spos贸b dzia艂ania tej organizacji daleki jest od zasad zapisanych w dekalogu" I 呕e co? 呕e sekta? II To ju偶 chyba we w艂asnym zakresie III 呕e zdarzy si臋 w niedziele zrobi膰 analiz臋? IV 呕e robimy min. im analiz臋? V A kto zgin膮艂? VI Niby z kim? Z klientem? VII Sam m贸wisz, 偶e produkty s膮 dobre, wi臋c? VIII No ok. Nie ka偶dy odniesie sukces IX Jak 艂adna... ale te偶 we w艂asnym zakresie X A tak膮 sam膮 rzecz? Chyba, 偶e jak widz臋 fajne auto, a potem pracuje by takie kupi膰 to grzech "kto katolik niech trzyma si臋 jak najdalej od firmy sztana (OVB)" I nie ogl膮da TVNu! "Bo skoro nieetyczne to z艂e, jak z艂e to szatan, jak szatan to 偶aden szanuj膮cy si臋 katolik nie powinien si臋 do niego zbli偶a膰..." Ca艂e szcz臋艣cie, 偶e OVB nie dzia艂a wbrew etyce. " No bo przecie偶 pycha, chciwo艣膰, k艂amstwo..." Pycha, chciwo艣膰, nieczysto艣膰, zazdro艣膰, nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, gniew, lenistwo. Bo pych膮 jest pokazywanie, 偶e je艣li ja odnios艂em sukces, to ty r贸wnie偶 Bo chciwo艣ci膮... No ok, lekka nutka chciwo艣ci mo偶e nawet pom贸c, ale je艣li cz艂owiek ma si臋 uczciwie wzbogaca膰, czemu nie? Bo nieczysto艣ci膮... w艂a艣ciwie co ma do tego OVB? Bo zazdro艣ci膮 jest nauka, 偶e je艣li kto艣 ma co艣, co te偶 by艣 chcia艂, to mo偶esz do tego doj艣膰 Bo impreza firmowa raz na kwarta艂... a zreszt膮... No OVBowcy si臋 raczej nie gniewaj膮- s膮 zadowoleni, no chyba, 偶e, Lenistwo. Chyba 偶e s膮 leniami i nie chce im sie d**y ruszy膰 na termin. Wtedy si臋 gniewaj膮 na ca艂y 艣wiat i na forum to przelewaj膮.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 trafika
Witam No i nazbiera艂o si臋 sad艂a na cz艂owieku, ci臋偶ko z tym 偶y膰. Od jutra zaczynam swoj膮 drog臋 przez m臋k臋 z u艣miechem na ustach. Zastanawiam si臋 jeszcze od jakiej diety zacz膮膰, bo konieczne jest raczej obkurczenie 偶o艂膮dka. Mo偶e wi臋c tzw. dieta ameryka艅ska lub kopenhaska. Dobrej polskiej nie znam. Poza diet膮 codziennie : Capivit A + E , skrzyp , dro偶d偶e zalane wrz膮tkiem , sok z bia艂ej kapusty i marchwi , woda z octem winnym no i niestety kawa , bez niej padam na senno艣膰 z powodu niewielkiego ci艣nienia. Co do 膰wicze艅, to b臋d膮, najpierw delikatnie, coby si臋 nie zniech臋ci膰. Je艣li znajdzie si臋 jaka艣 r贸wnie zdesperowana i zawzi臋ta od jutra duszyczka, to serdecznie zapraszam. Je艣li nie, trudno, b臋d臋 " pisa膰 do obrazu ". Codziennie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poetunia
Z innych ma膰 panowie, podrapcie si臋 po g艂owie, pomy艣lcie cho膰 przez chwile, nie m贸wcie jak debile. Bzdur tutaj jest zbyt wiele, by moi przyjaciele, wdawali si臋 w dysputy z ludzmi firm zepsutych. Panowie z konkurencji nie macie nic prezencji, W wytartych garniturach i za du偶ych sk贸rach. Dajcie sobie siana, a od jutra rana idzcie do roboty nie zagl膮dajcie tutaj bo to nie wasz bro偶ka. Nie martwcie si臋 o innych Zostawcie nas w spokoju Bo je艣li sie wezmiecie od jutra do roboty i nie b臋dziecie traci膰 czasu na g艂upoty To i wy mo偶e kiedy艣 B臋dziecie bardzo dobrzy Tak jak My, Tu, Teraz Jeste艣my tak!najsilniejsi! i nikt nas nie pokona, 偶aden typ 偶a艂osny radzimy se z niejednym Gorszym, ni偶 Wy! Os艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poetunia
Z innych ma膰 panowie, podrapcie si臋 po g艂owie, pomy艣lcie cho膰 przez chwile, nie m贸wcie jak debile. Bzdur tutaj jest zbyt wiele, by moi przyjaciele, wdawali si臋 w dysputy z ludzmi firm zepsutych. Panowie z konkurencji nie macie nic prezencji, W wytartych garniturach i za du偶ych sk贸rach. Dajcie sobie siana, a od jutra rana idzcie do roboty nie zagl膮dajcie tutaj bo to nie wasz bro偶ka. Nie martwcie si臋 o innych Zostawcie nas w spokoju Bo je艣li sie wezmiecie od jutra do roboty i nie b臋dziecie traci膰 czasu na g艂upoty To i wy mo偶e kiedy艣 B臋dziecie bardzo dobrzy Tak jak My, Tu, Teraz Jeste艣my tak!najsilniejsi! i nikt nas nie pokona, 偶aden typ 偶a艂osny radzimy se z niejednym Gorszym, ni偶 Wy! Os艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poetunia

Udost臋pnij ten post

Wacel - podoba艂o mi si臋 to 偶e powiedzia艂e艣 偶e nikt nic z艂ego na OVB nie powie jak b臋d膮 pracowa膰 tam ludzie po studiach i z kwalifikacjami.... wtedy nikomu nie bedzie przeszkadza艂o nawet to 偶e to MLM.... czyli z twojej wypowiedzi mog臋 wnioskowa膰, 偶e OVB jako firma doradcza i produkty przez ni膮 polecane s膮 dobre? Bo je偶eli chodzi o ludzi w niej pracuj膮cych to zgadzam si臋 偶e znaczna wi臋kszo艣膰 ma mizerne poj臋cie o finansach (sam wielokrotnie to m贸wi艂em we wcze艣niejszych postach) podaj maila to ci napisze kto awansowa艂 na poszczeg贸lne stanowiska nie spe艂niaj膮c warunk贸w planu kariery

Udost臋pnij ten post

Wacel - podoba艂o mi si臋 to 偶e powiedzia艂e艣 偶e nikt nic z艂ego na OVB nie powie jak b臋d膮 pracowa膰 tam ludzie po studiach i z kwalifikacjami.... wtedy nikomu nie bedzie przeszkadza艂o nawet to 偶e to MLM.... czyli z twojej wypowiedzi mog臋 wnioskowa膰, 偶e OVB jako firma doradcza i produkty przez ni膮 polecane s膮 dobre? Bo je偶eli chodzi o ludzi w niej pracuj膮cych to zgadzam si臋 偶e znaczna wi臋kszo艣膰 ma mizerne poj臋cie o finansach (sam wielokrotnie to m贸wi艂em we wcze艣niejszych postach) podaj maila to ci napisze kto awansowa艂 na poszczeg贸lne stanowiska nie spe艂niaj膮c warunk贸w planu kariery

Udost臋pnij ten post

Nie znam struktury Pana Palesa i nie wiem nawet o co ci chodzi bo o 偶adnym dyrektorze z 1 bezpo艣rednim nie pisa艂em. Numeru tez nie dostaniesz bo to s膮 numery wewn臋trzne dla pracownik贸w (m贸wie o kontakcie do prawnik贸w czy ekonomist贸w) a ju偶 ci pisa艂em gdzie masz szuka膰 kontaktu, ale nie skorzysta艂e艣 i powiedzia艂e艣 偶e i tak si臋 nie da. W og贸le w jednym przyznam ci racj臋. 80% (mo偶e nie 99,98) ludzi w ovb nie ma wykszta艂cenia 偶eby nazywa膰 si臋 doradcami finansowymi, z reszt膮 tak jak ja, bo dopiero jestem w po艂owie studi贸w. Ja nazywam siebie i szkole moich ludzi aby m贸wi膰 o sobie jako doradcy klienta a nie doradcy finansowi. Z reszt膮 zn贸w da艂em ci si臋 wci膮gn膮膰 w dyskusj臋 ;p Czym艣 si臋 jednak mog臋 poszczyci膰 pracuj膮 w OVB. Mia艂em ostatnio przyjemno艣膰 rozmawia膰 z pracownikami Capitol (przybud贸wka VIG) i Novision (przybud贸wka Skandii) pr贸buj膮cymi przedstawi膰 mi zalety swoich firm. Powiem tyle, 偶e OVB jest lepsza pod ka偶dym wzgl臋dem. Przyjemniejsza praca, 14 firm w teczce zamiast 1, wy偶sze prowizje, zrozumia艂em 偶e mam zaszczyt pracowa膰 w tej bran偶y pod logiem OVB bo mog臋 z klientem o wszystkim rozmawia膰 a nie tylko ufk :) Do "呕" nie posz艂a艣 na rozmow臋 bo Ci go艣膰 nie powiedzia艂 czym mia艂aby艣 si臋 zajmowa膰 przez telefon. Brawo. Po pierwsze kultura wymaga, 偶e o pracy i pieni膮dzach przez tel si臋 nie rozmawia. Dwa- go艣膰 cie nie zna i wcale nie wie czy chcia艂by cie zatrudni膰 bo nie z ka偶dym chce si臋 pracowa膰. Je偶eli my艣licie, 偶e ka偶dy KOD my艣li tylko o tym, 偶eby zatrudni膰 ka偶dego kto si臋 w biurze pojawi to si臋 mylicie. Ja mam g艂臋boko w dupie (przepraszam za wyra偶enie) czy kto艣 b臋dzie u mnie pracowa艂 czy nie i my艣l臋 偶e wielu my艣li podobnie. Oczywi艣cie. Chc臋 da膰 szans臋 ka偶demu bo mo偶e znajdzie si臋 kto艣 warto艣ciowy i z kim by si臋 dobrze pracowa艂o i do艂o偶e wszelkich stara艅 aby mu pom贸c w pracy, ale jak kogo艣 nie polubie bo jest wredny, marudny lub ma co艣 nie pokolei z priorytetami to takiemu dzi臋kuje, Wiadoma rzecz 偶e trzeba mie膰 pracownik贸w by poszerza膰 struktur臋, ale nie po trupach. To si臋 nie op艂aca bo traci na tym firma zatrudniaj膮c takich wa艂koni jak m贸j przyjaciel wacel i p贸藕niej powstaje takie forum na kt贸rym sobie krzycz膮 o swoich bol膮czkach. Ja wiem, 偶e warto pracowa膰 w OVB, je偶eli kto艣 tak bardzo si臋 boi 偶e b臋dzie sprzedawa艂 co艣 na czym klient straci, to niech zrezygnuje z inwestycji, zobaczy co dostaj膮 klienci wsp贸艂pracownik贸w po jakim艣 czasie i si臋 nawr贸c膮. Mo偶na zmienia膰 tylko klientom ubezpieczenia na ta艅sze lub lepsze za t膮 sam膮 cen臋 (przypominam 偶e mamy 14 firm w teczce), klient b臋dzie zadowolony a wy i tak swoje zarobicie bo to te偶 op艂acalne. Ja po roku z sachych ubezpiecze艅 za same kolejne wp艂aty kontynuacyjne ubezpieczenie mam od 300 do 400 z艂 mies nie robi膮c nic. Partnerzy sami wysy艂aj膮 ju偶 p贸藕niej kontynuacje do klient贸w. Plus do tego kasa za inwestycje i przych贸d pasywny ze struktury, co kwarta艂 jakie艣 2kafle za OFE wi臋c nikt mi nie powie 偶e w tej firmie si臋 nie da zarabia膰 lub nie warto pracowa膰. Jeszcze kto艣 marudzi艂 偶e za ma艂o wiedzy otrzymujemy bo na studiach jest wi臋cej. Ale jak por贸wna膰 szkolenia ze studiami? Po drugie na studiach jest wi臋cej zb臋dnej teorii ni偶 praktyki. Po co komu w OVB znajomo艣膰 historii gospodarczej czy rachunkowo艣ci. Ok. o ile z historii jeszcze co艣 mo偶na wywnioskowa膰, ale rachunkowo艣膰? To dobre dla ksi臋gowych. Pracownik OVB ma wiedzie膰 na jakich zasadach dzia艂a produkt proponowany klientowi i mie膰 niezb臋dn膮 podstawow膮 wiedz臋 z dziedziny finans贸w. Dlatego na pocz膮tku na doradztwo chodzi si臋 z prze艂o偶onymi. Bo jak klient zapyta czym jest inflacja, franszyza czy indeksacja to trzeba mu umie膰 odpowiedzie膰. Mo偶na oczywi艣cie wys艂a膰 m艂odego delikwenta na 30 wyk艂ad贸w na kt贸rych u艣nie i p贸藕niej dopiero go na analize wypu艣ci膰, ale wtedy on b臋dzie 3 miechy nie robi艂 nic i nic nie zarobi co za tym idzie, a czy na tym polega praca? Ko艅cz膮c moj膮 wyczerpuj膮c膮 powie艣膰 bo ju偶 p贸藕no dedykuje j膮 mojemu przyjacielowi Wacelowi :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jantex
Prof. Zyta Gilowska ma by膰 tajn膮 broni膮 Lecha Kaczy艅skiego w wyborach prezydenckich. Jak dowiedzia艂 si臋 dziennik "Polska", by艂a wicepremier w rz膮dzie PiS jest najpowa偶niejszym kandydatem na szefa kampanii wyborczej prezydenta. Zyta Gilowska jest idealnym kandydatem. Jako by艂y czo艂owy polityk PO mo偶e przyci膮gn膮膰 g艂osy zwolennik贸w Platformy. - Liberalna polityka, jak膮 Gilowska prowadzi艂a w rz膮dzie PiS, mo偶e z kolei przysporzy膰 prezydentowi g艂osy ludzi biznesu - m贸wi dziennikowi cz艂onek tej partii. Sama pani profesor nie chce komentowa膰 tych domys艂贸w. - Nie mam w tej sprawie nic do powiedzenia - odpowiada na pytania w tej sprawie. REKLAMA Czytaj dalej Reelekcja Lecha Kaczy艅skiego jest obecnie najwa偶niejszym zadaniem dla kierownictwa Prawa i Sprawiedliwo艣ci. Pokonanie Tuska zapewni艂oby partii Jaros艂awa Kaczy艅skiego utrzymanie si臋 na powierzchni i uciszy艂oby wewn膮trzpartyjnych krytyk贸w. Specjalista od marketingu politycznego dr Wojciech Jab艂o艅ski uwa偶a, 偶e Lech Kaczy艅ski nie mo偶e sobie pozwoli膰 na powt贸rk臋 kampanii z 2005 r., czyli prezydent szeryf. - Je艣li dzi艣 my艣li o sukcesie, powinien p贸j艣膰 w kierunku wizerunku m臋偶a stanu i gwaranta konstytucji. Wtedy na tle innych kandydat贸w, kt贸rzy walcz膮 o prezydentur臋, wypada艂by jako wcielenie si艂y spokoju - dodaje Jab艂o艅ski.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oszusci z ovb
ovb -owcy w akcie desperacji jeste艣cie w stanie stwierdzi膰 偶e noc jest dniem a dzie艅 noc膮.to co tu wypisujecie to efekt d艂ugoletniego prania m贸zgu,mo偶na was por贸wna膰 tylko do islamist贸w!!dla nich ka偶dy cz艂owiek z innej wiary to niewierny a dla mnie ka偶dy islamista to terrorysta!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ovb
wecel jaki to dzia艂 mia艂 by膰? bo ja pracuje od 2 lat w ovb(tzn dorabiam nie pracuje, ttraktuje to jako dodatkowe zajecie) i o 偶adnym takim dziale jak pewien koles tutaj opisuje nie slysza艂em:) chyba 偶e to dzia艂 widmo??:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ovb
o sory za przekr臋cenie nicka WACEL:) tak 偶e nie licz 偶e dowiesz sie czego艣 wiecej o tym dziale w ovb bo poprostu niczego takiego nie ma a ten chlopaczek ktory opowiada ze jest pogr膮za sie z kazdym postem:) pozdro

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wacel
ja pracowa艂em 3 lata i te偶 o nim nic nie wiem:) Bartek no widzisz , tylko 偶e w OVB nie ma ekonomist贸w... by艂em z 10 razy na centrali, na starej na Filipinki jak by艂a i na tej nowej zwiedza艂em je... i nigdzie ekonomist贸w tam nie by艂o... I kolejny raz m贸wie Ci 偶e nikt nie chce by膰 leczony przez cz艂owieka kt贸ra nie jest lekarzem:) ta kwestia nie mo偶e podlega膰 dyskusji. I jakie w OVB s膮 szkolenia? produktowe:) a co szkolenie produktowe ma wsp贸lnego z wiedz膮 jak膮 si臋 zdobywa na studiach ekonomicznych?:) u mnie w by艂ej strukturze na 140 os贸b 3 by艂y z mgr:) wi臋c 0,02%:). p.s w novison jest wy偶sza prowizja za ten ich magiczny produkt i 艂atwiejsze warunki awansu. do genzo: Produkty nie s膮 najlepsze i nie s膮 najgorsze, bo s膮 ta艅sze sposoby oszcz臋dzania czy ubezpieczania si臋 ale te偶 s膮 i diametralnie gorsze. wi臋c w tej kwestii naprawd臋 jest spoko, cho膰 i tak sprzedajecie dalej najwi臋cej SF i FI:P hehhe:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wacelowa
cipa pachnaca sledziami moja pusi pachnie 艣ledziami ,i z tego powodu m贸j ch艂opak nie chce mi robi膰 minety. myj臋 perfumuje co tydzie艅. pewnie b臋de musia艂a zmieni膰 mena

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wacelowa
cipa pachnaca sledziami moja pusi pachnie 艣ledziami ,i z tego powodu m贸j ch艂opak nie chce mi robi膰 minety. myj臋 perfumuje co tydzie艅. pewnie b臋de musia艂a zmieni膰 mena

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ovb
wacel !!! czy wacelowa to twoja 偶ona !!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ovb jest za
Prezydent Bia艂orusi Alaksandr 艁ukaszenka zapowiedzia艂 w 艣rod臋 zaostrzenie - jak to nazwa艂 - "regulacji" w internecie, podkre艣laj膮c jednocze艣nie, 偶e dost臋p do sieci na Bia艂orusi nie zostanie ograniczony. - Zidentyfikujemy ka偶d膮 osob臋, kt贸ra rozsiewa k艂amstwa i brudy i sprawimy, 偶e b臋dzie odpowiada膰 przed prawem - powiedzia艂 prezydent. - Jestem przeciwnikiem wszelkich zakaz贸w. Ale zrobimy tak, 偶eby cz艂owiek, kt贸ry narusza prawo, ponosi艂 odpowiedzialno艣膰 - o艣wiadczy艂 艁ukaszenka na konferencji prasowej dla centralnych i regionalnych medi贸w Bia艂orusi. Powiedzia艂, 偶e projekt ustawy zaproponowany we wtorek zak艂ada rejestracj臋 medi贸w internetowych i identyfikacj臋 wszystkich u偶ytkownika, w tym i tych, kt贸rzy korzystaj膮 z kawiarenek internetowych. W poniedzia艂ek o planowanej regulacji internetu na Bia艂orusi pisa艂 rosyjski dziennik "Niezawisimaja Gazieta", zaznaczaj膮c, 偶e projekt "zak艂ada wprowadzenie odpowiedzialno艣ci dostawc贸w (internetu) za tre艣膰 informacji rozpowszechnianej przez u偶ytkownik贸w". Niezale偶ne media i organizacja dziennikarzy na Bia艂orusi krytycznie oceniaj膮 projekt, kt贸ry mo偶e "powa偶nie ograniczy膰 wolno艣膰 internetu" w kraju. W ubieg艂ym roku na Bia艂orusi wesz艂a w 偶ycie kontrowersyjna ustawa o mediach. Miejscowa opozycja okre艣li艂a nowe prawo prasowe jako "kaga艅cowe". Nakazuje ono rejestracj臋 wszystkich bia艂oruskich medi贸w internetowych, wprowadza te偶 zakaz pracy dla zagranicznych medi贸w bez specjalnego zezwolenia MSZ i zakaz rozpowszechniania informacji, kt贸re mog膮 zaszkodzi膰 interesom pa艅stwowym lub spo艂ecznym. Popieramy jako komitet firmy.

Udost臋pnij ten post

ty tylko nie ma nie ma nie i o lekarzach co艣 pieprzysz. A ja m贸wie 偶e jest bo by艂em na rydygiera i nie raz dzwoni艂em gdy czego艣 nie wiedzia艂em. A ty m贸w sobie co chcesz. Krytykujecie a dowodu 偶adnego jak nie by艂o tak nie ma. Skanu polisy ze stratami czy artyku艂u w gazecie 偶e co艣 z firm膮 nie tak. P艂aka膰 to ka偶dy potrafi. We藕cie si臋 lepiej do roboty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wacel
co艣?:) przeczytaj to b臋dziesz wiedzia艂 co:) nie ma takiego dzia艂u w OVB:) i nigdy nie by艂o! stary masakra, k艂amiesz w 偶ywe oczy:) Typowy zdefraudowany m贸zg ovbowca:) 偶yjesz w innym 艣wiecie:) Ka偶dy kto pracowa艂 lub pracuje w OVB potwierdzi 偶e nie ma takiego dzia艂u w OVB:) ani te偶 nie ma 偶adnego g艂贸wnego ekonomisty:) Mam numery do wszystkich na centrali... wi臋c stary przesta艅 ci膮gn膮膰 te brednie.... ( macie tu przyk艂ad ovbowca standardowca:D). Sam si臋 we藕 do normalnej roboty:) miesi膮c si臋 ko艅czy, zobaczymy ile jp b臋dzie:D napewno si臋 nam pochwalisz;D heheheh:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 JEST DZIA艁 PRAWNY
A ZAJMUJE SI臉 AKWIZYCJ膭

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ovb jest bo jest
G艁OSOWA艁E艢 na PO ? PRZECZYTAJ - OTW脫RZ OCZY !!! Pad艂e艣 ofiar膮 pewnego mechanizmu, kt贸ry od wiek贸w jest stosowany z wielkimi sukcesami w Polsce. Polega on na wiedzy co jest w danym momencie modne, trendy - czyli po偶膮dane i co jest niemodne. Co jest w Polsce trendy a co jest 偶a艂osne, niemodne? Trendy jest elegancja, 艂adne garnitury, wysublimowana uroda, stonowany aksamitny g艂osik (si艂a spokoju i pewno艣ci), dobry gust, bogactwo i smak wy偶szych sfer, kultura, salony, najlepsze marki. Niemodne jest natomiast tzw. "wie艣niactwo", `dresiki', zaci膮ganie w mowie, miejsca w postaci remizy stra偶ackiej, tipsy, stodo艂a, widok pola, kr贸wek. A wi臋c mamy jaki艣 rz膮d czyli jak przez ostatnie 19 lat mamy do czynienia ze zorganizowan膮 grup膮 przest臋pcz膮 w bia艂ych r臋kawiczkach, (wyj膮wszy okres rz膮d贸w PIS) kt贸ra paso偶ytuje na kraju i m贸wi膮c nie艂adnie, po prostu kradnie tworz膮c prawo kt贸re mo偶e wykorzystywa膰 i nagina膰 a ukradzione pieni膮dze rozdaje swoim cz艂onkom. I teraz zaczyna si臋 wojna psychologiczna - zestawia si臋 na zasadzie skojarze艅 - z艂odziej przewalaj膮cy grube pieni膮dze na lewych prywatyzacjach - ubiera si臋 go w 艂adny garnitur i powtarza s艂owa klucze koduj膮ce pod艣wiadomo艣膰 - Europa, styl, szyk, elegancja. Czyli koduje nam si臋 takie zestawienie i teraz wystarczy pokaza膰 w telewizji u艣miechni臋tego z艂odzieja w garniturze od Versace i pod艣wiadomo艣膰 reaguje zwracaj膮c nam sugesti臋, zalewaj膮c nas mi艂ymi uczuciami kt贸re zosta艂y tam wprowadzone. Potem si臋 zestawia uczciwego cz艂owieka, np. kt贸rego艣 z braci Kaczy艅skich kt贸ry chce odsun膮膰 od w艂adzy ludzi kt贸rzy donosili na koleg贸w, kradli, itd i rzuca si臋 has艂a typu - nienawi艣膰, oszo艂omstwo, pieniactwo, k艂贸tnie, j膮trzenie, z艂o艣膰, bieda, smutek, brzydota. Gdy pokazuj膮 Kaczy艅skiego w telewizji, zalewaj膮 nas uczucia gniewu, zak艂opotania, za偶enowania. Zauwa偶y艂e艣 to? to si臋 nazywa uwarunkowanie i odruch Paw艂owa. Wie o tym ka偶dy spec od reklamy. Zasada psychotechniki sprawdza si臋 w polityce doskonale, tak samo jak kodowanie ludziom zachwytu do proszk贸w do prania. Nie wierzysz? czy my艣lisz ze jakby te metody nie dzia艂a艂y, to firmy by p艂aci艂y miliardy dolar贸w na reklam臋? sprawd藕 sam, spytaj przeci臋tnego cz艂owieka czemu tak bardzo nienawidzi Kaczy艅skiego. Odpowie, 偶e - "zobacz co oni robi膮, jak podzielili ludzi, jak j膮trz膮" ka偶dy z tych zarzut贸w jest 艣mieszny i wyssany z palca, no chyba ze zamykanie morderc贸w w wi臋zieniach mo偶na uzna膰 za dzielenie ludzi a pogonienie klan贸w prawniczych i notariuszy, zniesienie sk艂adki rentowej, zniesienie podatk贸w od spadk贸w i wiele, wiele innych uznamy za nienawi艣膰. Gdy zaczniesz dopytywa膰 o szczeg贸艂y, wyborca PO wpadnie w furi臋, za艣mieje si臋, ziewnie, uda, 偶e nie s艂yszy i 偶e, nie jest zainteresowany Twoj膮 wypowiedzi膮 - ignoruje Ciebie, gdy jeste艣 w grupie nie poda Tobie r臋ki - pominie przy przywitaniu si臋, b膮d藕 b臋dzie chcia艂 Ci臋 pobi膰 czy oplu膰 je艣li b臋dziesz wizualnie s艂abszy. Powtarzanie i zasada skojarze艅, to typowe narz臋dzie do zmiany osobowo艣ci cz艂owieka. Ca艂y dramat polega na tym, 偶e nawet gdy cz艂owiek u艣wiadomi sobie ze zosta艂 oszukany, tkwi w tym. Zosta艂o to dok艂adnie opisane przez psycholog贸w spo艂ecznych, podam wam ch臋tnie przyk艂ad - 艣wiadkowie Jehowy kilka razy mieli og艂aszany koniec 艣wiata. Wyprzedawali wszystko co mieli i gdy si臋 okazywa艂o, 偶e koniec 艣wiata jednak nie nadszed艂 a oni zostali golasami, ich wiara jeszcze si臋 zwi臋ksza艂a - guru m贸wi艂, 偶e wyprosi艂 jednak u Boga 偶eby nie robi艂 ko艅ca 艣wiata i im to wystarcza艂o by wierzy膰 jeszcze mocniej. Dziwisz si臋, 偶e wykszta艂ceni m膮drzy ludzie okazali si臋 a偶 tak naiwni? tu nie o wykszta艂cenie jednak chodzi, chodzi o to 偶e taki cz艂owiek przyznaj膮c si臋 sam przed sob膮 jak bardzo zosta艂 wykorzystany i oszukiwany, straci艂by do siebie szacunek - wi臋c brnie dalej jeszcze mocniej. Podobnie i wyborca PO, nawet jak zacznie sobie zadawa膰 pytania, patrze膰 co si臋 dzieje woko艂o niego, rzadko kiedy przyzna, 偶e zosta艂 oszukany. Wtedy zaczyna dzia艂a膰 mechanizm projekcji i za w艂asn膮 naiwno艣膰 i upodlenie obarcza Kaczy艅skich, kt贸rych zaczyna naprawd臋 nienawidzi膰, za swoje upokorzenie. U Kaczy艅skich widz臋 mas臋 wad i b艂臋d贸w w polityce, maj膮 te偶 wiele rzeczy na sumieniu, jednak偶e nie ma w Polskiej polityce ludzi kt贸rzy byliby od nich uczciwsi i profesjonalni jako politycy. Natomiast Tusk to zupe艂ne dno i trzeba by膰 naprawd臋 mocno zmanipulowanym 偶eby tego nie widzie膰. Odruch Paw艂owa - pokazujesz wyborcy PO zdj臋cie Kaczy艅skiego, wpada w furi臋, 藕le si臋 czuje, kr臋ci mu si臋 z jadu zalewaj膮cego ca艂e cia艂o w g艂owie. Pokazujesz zdj臋cie Tuska z siatk膮 jab艂ek, Pawlaka na kartoflisku z kos膮 - wpada w ekstaz臋, w przyjemny stan umys艂u, odpr臋偶a si臋. Zaprogramowanie oczywi艣cie te偶 si臋 dokonuje u wyborc贸w PIS ale na znacznie mniejsz膮 skal臋. Takiej agresji jak u wyborc贸w PO nie wida膰 nawet u naturalnych przeciwnik贸w Pis-u - SLD (nagonka medialna TVN, GW i `polskoj臋zycznych medi贸w' ) - CI `UCZCIWI' - CZEGO TAK SI臉 BOJ膭? A teraz ta agresja wzrasta, poniewa偶 ceny wszystkiego wraz z jab艂kami szybuj膮 w g贸r臋, pensje stoj膮 w miejscu, autostrady stoj膮, zapa艣膰 na gie艂dzie, inwestorzy uciekaj膮, dziura bud偶etowa ro艣nie w zastraszaj膮cym tempie, nadci膮ga huragan `Vincent'. Zaczyna si臋 obiecywana nam Irlandia. PO to tylko pijar, manipulacja, mistyfikacja, reklama i marketing. Czyli 艣wiadomie przekazywanie nam k艂amstw i p贸艂prawd. A co z GOSPODARK膭 !? Ludzie ekscytuj膮 si臋 wypowiedziami `biznesmena' od w贸dek - Janusza PaliKota czy speca od `muszek' - Stefana Niesio艂owskiego a nie dostrzegaj膮 ra偶膮cych deformacji i korupcji na szczytach w艂adzy ju偶 nie m贸wi膮c o szczeblu samorz膮dowym. Przyk艂ad idzie z g贸ry. Wi臋kszo艣膰 艣rodk贸w masowego przekazu zajmuj膮 si臋 trzecio- lub nawet czwartorz臋dnymi sprawami a poza tym przyzwyczaj膮 nas do k艂amstwa. A jaki jest cel ograniczenia nauki historii w szkolnictwie ? (decyzja minister Katarzyny Hall z 23 grudnia 2008r). Ka偶dy kto chocia偶 troch臋 zetkn膮艂 si臋 socjologi膮 wie, 偶e je艣li m艂ody cz艂owiek nie zna dobrze dziej贸w w艂asnego narodu, w贸wczas 艂atwiej mo偶na manipulowa膰 jego 艣wiatopogl膮dem. Taki cz艂owiek nie zna kluczowych wzorc贸w patriotyzmu, nie ma okazji prowadzi膰 nad nimi samodzielnej refleksji. W czasach PRL-u ko艣ci贸艂, tradycja i rodzina chroni艂y nas przed propagand膮 komunistyczn膮. A ca艂a w贸wczas machina nie mia艂a dodatkowo wsparcia w towarach kusz膮cych z witryn sklep贸w. Obecnie dynamika 偶ycia os艂abia wi臋zy rodzinne, s膮siedzkie i przywi膮zanie historii do swego narodu. W takiej sytuacji m艂ody cz艂owiek, kt贸ry nie ma zakorzenienia w warto艣ciach religijnych, rodzinnych czy narodowych (wmawia si臋 偶e przesz艂o艣膰 jest niewa偶na), nie ma te偶 fundamentu, dzi臋ki kt贸remu m贸g艂by oprze膰 si臋 manipulacji. Jest pozbawiony pancerza chroni膮cego go przed szumem informacyjnym, kt贸ry leje si臋 z Internetu, telewizji, radia, reklam, z gazet. Wmawia si臋 nam, i偶 podejmujemy suwerenne, w艂asne decyzje. Tymczasem my艣lenie wi臋kszo艣ci Polak贸w, g艂贸wnie m艂odych, poprzez oddzia艂ywanie medi贸w elektronicznych jest tak sformatowane, 偶e mamy tylko z艂udzenie w艂asnej podmiotowo艣膰 i kierowania si臋 w艂asnym wyborem. Czy mo偶na z tego wyj艣膰? Jest to trudne, chyba trudniejsze nawet od wielu na艂og贸w ale mo偶liwe. Wystarczy `tylko' szczere otwarcie oczu i uszu na argumenty ludzi m膮drych, samodzielne my艣lenie i jak we wszystkim silna wola dochodzenia samemu do prawdy. Po czym pozna膰 cz艂owieka m膮drego? Cz艂owiek m膮dry nie musi wiele m贸wi膰, pisa膰, nie musi anga偶owa膰 si臋 w g艂o艣ne akcje: jego postawa, jego spojrzenie, czasem milczenie powiedz膮 wi臋cej ni偶 d艂ugie przem贸wienia ludzi , kt贸rym brak m膮dro艣ci. W 偶yciu codziennym m膮dro艣膰 wyra偶a si臋 prostot膮 my艣lenia i m贸wienia oraz szczero艣ci膮 zachowania i post臋powania w stosunku do innych. Cz艂owiek prosty to cz艂owiek naturalny w swoim zachowaniu, nieskomplikowany w swoich intencjach i wyra偶aj膮cy ca艂kowit膮 zgodno艣膰 pomi臋dzy tym, co si臋 m贸wi, a tym, co si臋 robi. 呕ycz臋 wszystkim, aby te `tylko' dla wi臋kszo艣ci z nas by艂o jeszcze wykonalne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Onnyewu
S艂owacki i Skarga ju偶 dawno por贸wnywali pa艅stwo Polskie do okr臋tu. Na owe czasy by艂o to por贸wnanie abstrakcyjne. Dzi艣 ju偶 tak nie jest. Mo偶liwym sta艂o si臋 pa艅stwo na otwartym morzu, mniejsze od boiska pi艂karskiego i do tego nie jest to 偶adna wyspa. W czasie II Wojny 艢wiatowej Brytyjczycy wznie艣li na Morzu P贸艂nocnym Fort Roughs. By艂a to niewielka platforma przeciwlotnicza. Obiekt sk艂ada艂 si臋 dw贸ch wie偶, osadzonych na 艂awicach piasku. Wie偶e po艂膮czono pok艂adem o wymiarach 40 x 140 metr贸w. Kompleks zosta艂 wyposa偶ony w sypialnie, sprz臋t radarowy, magazyny amunicji i w艂asne generatory pr膮du. By dosta膰 si臋 na pok艂ad Anglicy zamontowali d藕wig towarowy. Fort by艂 widziany z wybrze偶a, od kt贸rego oddalony by艂 o 11 km. Rz膮d Brytyjski ewakuowa艂 ca艂膮 za艂og膮 w 1956 roku. Przez kolejnych 10 lat platforma sta艂a nieu偶ytkowana. A偶 do 1967. W贸wczas by艂y angielski oficer, Roy Bates zamontowa艂 na niej nadajniki swojej stacji radiowej - Radia Essex. By艂a to pierwsza piracka muzyczna stacja w Wielkiej Brytanii. Nadawa艂 non-stop, przez 24 godziny muzyk臋 rozrywkow膮. Jego radio cieszy艂o si臋 ogromn膮 popularno艣ci膮, gdy偶 obejmowa艂o swoim zasi臋giem wi臋kszo艣膰 terytorium brytyjskiego. Roy ju偶 wcze艣niej pr贸bowa艂 nadawa膰 z innej platformy morskiej. Okaza艂o si臋 jednak, 偶e w przeciwie艅stwie do Fort Roughs, jest ona w zasi臋gu wp艂yw贸w brytyjskich. Musia艂 wi臋c zap艂aci膰 100 funt贸w grzywny za nielegaln膮 dzia艂alno艣膰 i zdemontowa膰 nadajnik. W celu uniezale偶nienia radiostacji, Roy wpad艂 na i艣cie diabelski pomys艂 za艂o偶enia w艂asnego pa艅stwa. W prawie mi臋dzynarodowym funkcjonuje zapis o efektywnym zagospodarowaniu ziemi niczyjej. Za tak膮 w艂a艣nie ziemi臋 uchodzi艂 brytyjski fort, gdy偶 po wojnie znalaz艂 si臋 na wodach eksterytorialnych. Bates wreszcie m贸g艂 nadawa膰 bez ogranicze艅. Przy okazji mianowa艂 si臋 na ksi臋cia nowopowsta艂ego Ksi臋stwa Sealandii, czyli krainy morza. Dewiza tego „b臋karta prawa mi臋dzynarodowego” brzmia艂a: „Z morza wolno艣膰”. W ten spos贸b powsta艂o najmniejsze pa艅stwo na 艣wiecie. Pa艅stwo, kt贸rego zreszt膮 nikt nie uzna艂. Gdy do platformy podp艂yn膮艂 angielski kuter, naruszaj膮c wody terytorialne ksi臋stwa, Roy odda艂 strza艂y ostrzegawcze. Bezbronny kuter odp艂yn膮艂, ale gdy bezbronny Roy uda艂 si臋 na zakupy na sta艂y l膮d zosta艂 zatrzymany. Oskar偶ono go o nielegalne posiadanie i u偶ycie broni. S膮d Jej Kr贸lewskiej Mo艣ci uniewinni艂 buntownika, gdy偶 wszystko wydarzy艂o si臋 poza terem brytyjskiej jurysdykcji. „Przecie偶 gdyby Wielka Brytania nas nie uzna艂a, s膮d nie wyda艂by takiego wyroku” - skomentowa艂 wyrok ksi膮偶臋 Michael, syn Roya. Wyrok paradoksalnie by艂 uznaniem niepodleg艂o艣ci Sealandii. Na odpowied藕 nie trzeba by艂o d艂ugo czeka膰. "Rz膮d Jej Kr贸lewskiej mo艣ci nie uznaje tego pa艅stwa, nie s膮dzimy, 偶eby ktokolwiek je uzna艂" – m贸wi艂 brytyjski Minister Spraw Zewn臋trznych. Pod koniec lat 60-tych celnicy permanentnie sprawdzali ka偶dy transport do Sealandii. Raz pod pretekstem przemytu, otworzyli wszystkie konserwy. W odpowiedzi w艂adze Sealandii zagrozi艂y, 偶e ka偶dy statek, kt贸ry zbli偶y si臋 do ksi臋stwa zostanie ostrzelany. Tak trwa艂 impas przez kolejne lata. Brytyjczycy nie chcieli w og贸le s艂ysze膰 o nowopowsta艂ym tworze. 呕adna ze stron konfliktu, nie pr贸bowa艂a nawet przekona膰 oponenta do swoich racji. W latach 70-tych na Sealandi臋 zawita艂a cywilizacja. Na pok艂ad platformy przywieziono 艂贸偶ka, koce, dywany. Pojawili si臋 nawet pierwsi obywatele. Kilku hippis贸w, poszukuj膮cych przygody, kilku bezrobotnych, poszukuj膮cych 艣wi臋tego spokoju oraz kilku biznesman贸w i prawnik贸w, wietrz膮cych dobry interes. Ksi膮偶臋 Roy zaprojektowa艂 flag臋 i herb. Skomponowano hymn. Barwami ksi臋stwa mia艂y by膰: czer艅 piracka, biel czysto艣ci i czerwie艅 kr贸lewska. Do tego wprowadzono dolary sealandzkie i zacz臋to produkowa膰 przynosz膮ce znaczne dochody, znaczki pocztowe. Do dzi艣 znaczki rodem z Sealandii uchodz膮 za rarytas w艣r贸d filatelist贸w na ca艂ym 艣wiecie. Jednym z ostatnich etap贸w organizacji pa艅stwa by艂o napisanie konstytucji. Zaj膮艂 si臋 tym niemiecki prawnik – Alexander Achenbach, kt贸ry zosta艂 mianowany premierem. W 1975 Sealandia zosta艂a monarchi膮 konstytucyjn膮. Ksi膮偶臋 i premier chcieli stworzy膰 co艣 na kszta艂t drugiego Monaco. Wsp贸艂praca rozpad艂a si臋, gdy niemiecki tw贸rca konstytucji opu艣ci艂 pok艂ad. Na pocz膮tku 1978 roku ksi膮偶臋 Roy uda艂 si臋 do Austrii. Zaprosili go niemieccy i holenderscy biznesmeni. Podejrzewa艂 podst臋p. Do wyjazdu przekona艂a go 偶ona. W ksi臋stwie pozosta艂 jego syn, 25-letni Michael. Pod nieobecno艣膰 za艂o偶yciela uprowadzono dziedzica. By艂a to pr贸ba odbicia Sealandii. Zamach zako艅czy艂 si臋 klap膮. Jednym z zamachowc贸w okaza艂 si臋 Gernot Putz, kt贸ry by艂 obywatelem ksi臋stwa. Zosta艂 oskar偶ony o zdrad臋 i skazany na bezterminowe szlifowanie, a raczej zwa偶ywszy na jego nazwisko, pucowanie barierek. I cho膰 niemiecki konsul nalega艂 na uwolnienie wi臋藕nia, to Roy nie ulega艂 naciskom. Po 7 tygodniach Putz zosta艂 u艂askawiony. Wygna艅cy zorganizowali na terenie Niemiec rz膮d Sealandii na uchod藕ctwie. Istnieje on do dzi艣. Teka emigracyjnego premiera przypad艂a Johannesowi Seigerowi. Rz膮d na uchod藕ctwie zmieni艂 konstytucj臋, mianuj膮c nowym ksi臋ciem holenderskiego prawnika Adriana Oomena. Mi臋dzy Angli膮, a Sealandi膮 panowa艂 wzgl臋dny pok贸j. W czasie wojny o Falklandy do Roya zg艂osili si臋 Argenty艅czycy z propozycj膮 sojuszu przeciwko Wielkiej Brytanii. Ksi膮偶臋 odm贸wi艂. Kryzys stosunk贸w nast膮pi艂 gdy Brytyjczycy zapragn臋li poszerzy膰 obszar w贸d terytorialnych. Wed艂ug ich plan贸w Sealandia mia艂a znale藕膰 si臋 w zasi臋gu ich terytorium. Dzie艅 przed planowan膮 ustaw膮 Roy wyprzedzi艂 Anglik贸w, jako pierwszy powi臋kszaj膮c granice morskie swojego pa艅stwa. W ten spos贸b to wybrze偶e Brytyjskie znalaz艂o si臋 w zasi臋gu Sealandii. Roy nie chcia艂 jednak konfliktu i zapowiedzia艂, 偶e zrezygnuj膮 z roszcze艅, je艣li Wielka Brytania zostawi ich w spokoju. Na pocz膮tku lat 90-tych zabawa we w艂asne pa艅stwo zacz臋艂a si臋 wszystkim powoli nudzi膰. Wilgo膰, wiatr i zimno sprawi艂y, 偶e na platformie pozosta艂 sam ksi膮偶臋. Opu艣ci艂a go nawet 偶ona – ksi臋偶na Joan. Cierpia艂a na reumatyzm i do艣膰 ju偶 mia艂a tego niesprzyjaj膮cego klimatu. Osamotniony Roy pozosta艂, by zapobiec kolejnym pr贸b膮 przej臋cia Sealandii. Rz膮d na uchod藕ctwie wci膮偶 przeprowadza艂 wybory. W ostatnich, w 1999 po raz trzeci wygra艂 Seiger. Opr贸cz tego zajmuj膮 si臋 poszukiwaniem bursztynowej komnaty, alternatywnych 藕r贸de艂 energii i nawi膮zaniem kontaktu z pozaziemsk膮 cywilizacj膮, czyli wszystkim tym, czym zajmuj膮 si臋 dorastaj膮cy ch艂opcy. W maju 2003 roku wystosowali nawet ultimatum do Rz膮du USA, z propozycj膮 zakupu rewolucyjnego generatora kosmicznego. Mia艂 on stanowi膰 alternatyw臋 dla paliwa. „Niepodziewanie” Stany nie skorzysta艂y z przedstawionej propozycji. W 2000 wybuch艂a afera paszportowa. Paszporty Sealandii, drukowane w Hiszpanii trafia艂y do mieszka艅c贸w, g艂贸wnie Hongkongu, kt贸rzy chcieli uciec przed Chi艅czykami. Paszporty sprzedawano, za minimum 1000 $. 艢ledztwo wykry艂o, 偶e fa艂szywymi dokumentami pos艂ugiwali si臋 mafiosi z Ba艂kan贸w i Rosji. Posiada艂 go nawet Andrew Cunanan, kt贸ry ws艂awi艂 si臋 zab贸jstwem s艂ynnego w艂oskiego projektanta – Gianniego Versace. Opr贸cz paszport贸w Sealandia wydaje tak偶e prawa jazdy, chocia偶 je偶d偶enie po jej terenie jest niemo偶liwe. Za dofinansowanie ksi臋stwa mo偶na nawet uzyska膰 tytu艂 barona. Syn Roya prowadzi艂 firm臋 ryback膮 i nie mia艂 nawet czasu odwiedza膰 starzej膮cego si臋 ju偶 ojca. Wszystko wskazywa艂o, 偶e to kres krainy morza. Nagle pojawi艂 si臋 Sean Hastings, 32-letni Amerykanin. W 1998 przes艂a艂 on list rozpoczynaj膮cy si臋 s艂owami: "Do Ich Ksi膮偶臋cych Wysoko艣ci W艂adc贸w Sealandii". Hastings proponowa艂 sp贸艂k臋, w zamian za ustawienie na platformie serwer贸w komputerowych. Mia艂 wizj臋 stworzenia internetowego raju bez ogranicze艅 odno艣nie hazardu, pornografii czy poczty elektronicznej. Pocz膮tkowa zaliczka jak膮 oferowa艂 wynosi艂a 250 000 $. Roy zgodzi艂 si臋. Kilka miesi臋cy p贸藕niej w jego ksi臋stwie rozlokowano sprz臋t Haven Co - firmy Hastingsa. Ksi膮偶臋 swoj膮 pomoc Tybetowi. Na sealandzkich serwerach powsta艂a Tybet Online – oficjalna wizyt贸wka emigracyjnego rz膮du. Gdyby serwis dzia艂a艂 na terenie Wielkiej Brytanii, Francji czy Niemiec, Chi艅czycy za偶膮daliby likwidacji domeny. A tak nie wzbudza艂a ona takich kontrowersji. Sealandia uchodzi艂a za pierwsze cyberpa艅stwo. Ka偶dy m贸g艂 umie艣ci膰 na jej serwerach co chce, bez 偶adnych konsekwencji. 呕aden s膮d nie m贸g艂 zablokowa膰 tych informacji. 呕adna policja nie by艂a w stanie interweniowa膰. Zabronione by艂y tylko 3 rzeczy: dzieci臋ca pornografia, wysy艂anie spamu i cracking. Ostatni warunek by艂 najmniej przestrzegany. Ksi膮偶臋 Michael cz臋sto osobi艣cie nadzorowa艂 prace na Sealandii. Najcz臋艣ciej robili to jednak pracownicy Haven Co. Wnuki Roya nie musz膮 ju偶 szlifowa膰 i malowa膰 pok艂adu. Za pieni膮dze pozyskane dzi臋ki instalacji serwer贸w zakupili will臋 w Hiszpanii na Costa Del Sol. Zamiast wilgoci, wiatru i zimna, wybrali wilgo膰, piasek i s艂o艅ce. W czerwcu 2006 roku na Sealandii wybuch艂 po偶ar. Strawi艂 wi臋kszo艣膰 sprz臋tu. Straty oszacowano na ok. 1 000 000 $. W styczniu 2007 roku Michael Bates wstawi艂 na sprzeda偶 ca艂膮 Sealandi臋. Cena wywo艂awcza to 100 000 000 $. Agencja sprzedaj膮ca 偶膮da a偶 750 000 000 $. Pierwszym zainteresowanym okaza艂 si臋 serwis The Pirate Boy, kt贸ry rozpocz膮艂 publiczn膮 zbi贸rk臋 na zakup platformy. Szwedzcy piraci zamierzali umie艣ci膰 tam serwery, z kt贸rych wszyscy b臋d膮 mogli bezp艂atnie pobiera膰 najnowsze filmy, gry i muzyk臋. Ksi膮偶臋 Bates odrzuci艂 t臋 ofert臋, t艂umacz膮c: ”Jest ona z艂odziejem praw w艂asno艣ci, nie pasuje do nas”. Funkcjonowanie platformy w Internecie zako艅czy艂o si臋 w listopadzie 2008 roku. Dzi艣 produkowany jest film o zawi艂ych losach ksi臋stwa Sealandii. Pierwotnie mia艂 by膰 wydany w 2008. Nast臋pnie dodano, 偶e po艣lizg potrwa co najmniej 2 lata. Scenarzyst膮 jest Sean Sorensen, a Mike Newell re偶yserem. Sealandia jest dzi艣 uznawana jako quasi-pa艅stwo, a wi臋c pa艅stwo, kt贸re mimo braku uznania przez inne, na terenie mi臋dzynarodowym funkcjonuje jako niepodleg艂e. Jest wiec czym艣 na wz贸r Tybetu, Tajwanu, Sahary Zachodniej czy Palestyny. Jej za艂o偶yciel ma dzi艣 87 lat i nie mieszka ju偶 na terenie swojego ksi臋stwa. Abdykowa艂 na rzecz syna. Ksi臋stwo posiada nawet w艂asn膮 reprezentacj臋 pi艂karsk膮. De facto jest ni膮 du艅ska dru偶yna Vestbjerg Vintage IF. Reprezentacja nie nale偶y do UEFA ani FIFA, rozgrywa jednak mecze towarzyskie. Pierwszy taki mecz odby艂 si臋 15 maja 2004 roku. Przeciwnikiem by艂y Wyspy Alandzkie, a mecz zako艅czy艂 si臋 remisem 2-2. By prze艂ama膰 z艂膮 pass臋, PZPN m贸g艂by zorganizowa膰 sparing z reprezentacj膮 Sealandii. Mieliby艣my wreszcie r贸wnorz臋dnego partnera do walki o zwyci臋stwo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wweerrttyyuuiioo
Widz臋 OVBowcom nerwy ju偶 chyba puszczaj膮 bo zamiast odpowiada膰 na pytania to CTRL+C i CTRL+V. A przy okazji pytanie: kto jako pierwszy z Was wkopa艂 w OVB w艂asn膮 matk臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OVB za tym stoi
Prezes Urz臋du Ochrony Konkurencji i Konsument贸w Ma艂gorzata Krasnod臋bska-Tomkiel na艂o偶y艂a ponad 900 tys. z艂 kary na firm臋 Cersanit. Przej臋ta przez ni膮 sp贸艂ka Opoczno by艂a liderem kartelu cenowego, ustala艂a ze swoimi odbiorcami minimalne ceny sprzeda偶y produkt贸w - poinformowa艂 w czwartek UOKiK. Urz膮d ukara艂 r贸wnie偶 pi臋ciu dystrybutor贸w materia艂贸w budowlanych. UOKiK poda艂, 偶e post臋powanie antymonopolowe w tej sprawie zosta艂o wszcz臋te pod koniec 2008 roku. Urz膮d ustali艂, 偶e sp贸艂ka Opoczno (w maju 2008 przej臋ta przez Cersanit) ustala艂a w umowach handlowych z odbiorcami hurtowymi ceny p艂ytek ceramicznych i gres贸w. Zakwestionowane kontrakty obowi膮zywa艂y od lipca 2006 roku do kwietnia 2007 roku Wed艂ug UOKiK inicjatorem porozumienia by艂a sp贸艂ka Opoczno - producent p艂ytek ceramicznych i gres贸w, posiadaj膮cy og贸lnopolsk膮 sie膰 dystrybucji. "Z materia艂贸w zgromadzonych podczas post臋powania wynika, 偶e sp贸艂ka zobowi膮za艂a swoich odbiorc贸w hurtowych do sprzeda偶y produkt贸w po cenach nie ni偶szych ni偶 25 proc. od sugerowanych. W przypadku zastosowania mniejszych stawek musieli pisemnie poinformowa膰 Opoczno" - czytamy w komunikacie. Zdaniem prezes UOKiK zawarte porozumienie w rzeczywisto艣ci oznacza艂o ustalenie minimalnej ceny odsprzeda偶y na oferowane odbiorcom produkty. W efekcie kartelu ucierpia艂a konkurencja cenowa mi臋dzy dystrybutorami. Producent p艂ytek uzyska艂 bowiem gwarancj臋 utrzymania cen swoich produkt贸w na odpowiednim poziomie, natomiast dystrybutorzy nie musieli obawia膰 si臋 konkurencji pomi臋dzy sob膮. "Negatywne skutki kartelu odczuwalne by艂y przede wszystkim przez kontrahent贸w diler贸w, kt贸rzy nie mogli kupi膰 produkt贸w po cenach ni偶szych ni偶 ustalone" - wyja艣nia urz膮d. UOKiK informuje, 偶e za udzia艂 w porozumieniu, kt贸rego celem lub skutkiem jest ograniczenie konkurencji, gro偶膮 sankcje finansowe si臋gaj膮ce 10 proc. ubieg艂orocznego przychodu. Najwy偶sz膮 kar臋 w wysoko艣ci 901 tys. 339 z艂 otrzyma艂 Cersanit, kt贸ry jest nast臋pc膮 prawnym Opoczna. Urz膮d ukara艂 r贸wnie偶 pi臋ciu dystrybutor贸w, z kt贸rymi sp贸艂ka osi膮ga艂a najwi臋ksze obroty w okresie stosowania zmowy cenowej. Na Gen Bud z Warszawy na艂o偶ono kar臋 ponad 86,7 tys. z艂, na Heban-Steinhof z Krakowa - 55,2 tys. z艂, na Glazur臋 Kr贸lewsk膮 z Lublina - 28,9 tys. z艂. Bokaro Szeligowscy z Gorzowa Wielkopolskiego - 18,8 tys. z艂, Saturn z Opoczna - 11,1 tys. z艂. Decyzja nie jest ostateczna. Przedsi臋biorcom przys艂uguje odwo艂anie do S膮du Ochrony Konkurencji i Konsument贸w. UOKiK doda艂, 偶e od dawna "wnikliwie" analizuje rynek budowlany. W ostatnich miesi膮cach Urz膮d prowadzi艂 kilkana艣cie post臋powa艅 przeciw przedsi臋biorcom w tym sektorze. Dotyczy艂y one m.in. ustalania cen sprzeda偶y farb i lakier贸w, dach贸wek ceramicznych, rynien czy materia艂贸w 艣ciennych. Ostatnia decyzja z tej bran偶y dotyczy艂a zmowy producent贸w cementu, kt贸rzy co najmniej od 1998 roku dzielili rynek i ustalali ceny, wymieniaj膮c si臋 w tym celu informacjami poufnymi. 艁膮czna kara na艂o偶ona na przedsi臋biorc贸w wynios艂a ponad 411 mln z艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oszu艣ci z ovb
Przepraszam za mocne wypowiedzi, ale nachla艂em si臋 winkiem " Zemsta So艂tysa " i tak mnie siek艂o, bo ja przecie偶 bior臋 leki na moj膮 shizofreni臋 i napisa艂em takie bzdury i obrazi艂em koleg贸w z ovb. Wstydz臋 si臋 i przepraszam. Ale najgorsze to to winko , tak mnie po nim zakr臋ci艂o w brzuchu ,偶e nie dolecia艂em do kibla , tylko zesra艂em ca艂e mieszkanie no i oczywi艣cie gacie.. Zgroza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OVB-to jest
O - Obiektywne D - Doradztwo B - Budowlane

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uben patterson
r Praca jak ka偶da inna w firmie ubezpieczeniowej. Masz gadane, jeste艣 niestandardowa i pracowita to mo偶e dasz rad臋. Nienormowany czas pracy. Szkolenia ze sprzeda偶y produkt贸w. A pieni膮dze? Dobre, nawet bardzo dobre. Powinna艣 wwnie艣膰 op艂aty - obowi膮zek nak艂ada kodeks cywilny i knuife. Ponadto nie mo偶esz sprzedawa膰 ubezpiecze艅 bez licencji punu - w praktyce ten etap (je艣li zainteresujesz klienta) b臋dzie za ciebie robi艂 kiero.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 batosai batosaio2.pl
princess_leia- widze jedn膮 nie艣cis艂o艣膰 w Twojej wypowiedzi... ka偶de Og贸lne Warunki czy to ubezpieczenia czy to TFI czy czegokolwiek innego maj膮 punkt zwany "koszty" bad藕 "tabela op艂at i limit贸w" itp. itd. Je艣li dosta艂as og贸lne warunki umowy, mia艂a艣 te偶 koszty... wychodzi na to, ze brakuj膮cy za艂膮cznik nie istnieje... Poza tym albo nieuwa偶nie s艂ucha艂a艣 przedstawienia firmy, albo ch艂opak, kt贸ry je robi艂, zrobi艂 to 藕le... w ka偶dym razie po jakiego grzyba mi szkolenie z tego co mo偶na znale藕膰 na rynku? To nie jest moje zadanie. Tym sie zajmuje nasza centrala w Warszawie. A nasze szkolenia s膮 konkretnie z tych produkt贸w, kt贸re na dzie艅 dzisiejszy proponujemy naszym klientom. Je艣li nie sa to najkorzystniejsze to prosz臋 poka偶 mi lepszy- por贸wnajmy. Tak sie sk艂ada, ze mia艂em okazj臋 por贸wna膰 inwestycj臋 d艂ugoterminow膮 z ubezpieczeniem z "konkurencyjnej" firmy, kt贸ra podobno dzia艂a jak my tylko inaczej sie nazywa (nazwy z grzeczno艣ci nie wymieni臋, moge poda膰 prywatnie na maila jak kto艣 by bardzo chcia艂 ). Generalnie podobne zasady dzia艂ania, ta sama d藕wignia, fundusze w wiekszosci te偶 sie pokrywaj膮. Ale op艂aty... z ca艂ym szacunkiem, ale tam dochodzi艂o nawet do dziesi臋ciokrotnej przebitki w stosunku do program贸w, kt贸re my proponujemy... Je艣li chodzi o liczb臋 produkt贸w... nie znam sytuacji-jesli mia艂a艣 do zainwestowania na raz du偶e pieni膮dze to naprawd臋 dziwi臋 si臋, ze zaproponowali Ci tylko jeden... Ale je艣li mowa tu o mniejszych pieniadzach inwestowanych regularnie, to oznacza, 偶e wed艂ug Twoich odpowiedzi w analizie akurat TEN a nie inny produkt b臋dzie dla Ciebie najkorzystniejszy. Po co wi臋c przedstawia膰 Ci inne? Szkoda Twojego i naszego czasu... Tylko w g艂owie Ci to nam膮ci. Jeszcze jedna sprawa... co ma do tego wszystkiego kierunek studi贸w Twojego doradcy? Co za r贸偶nica co on studiuje? On jest tylko od tego by przeprowadzi膰 analiz臋, a p贸藕niej przedstawi膰 to co jego prze艂o偶eni mu ka偶膮, dostosowuj膮c ca艂o艣膰 propozycji do fakt贸w wynikaj膮cych z analizy finansowej. Ma to zrobi膰 w spos贸b przyst臋pny i prosty, zeby ka偶dy, nie wazne czy nauczyciel, rolnik, sprzatacz czy profesor ekonomii, zrozumia艂 po co mu to, co osiagnie przez to. I tyle. Ma umie膰 odpowiedziec na Twoje pytania. Jesli nie umie, to odpowie Ci jego prze艂o偶ony- tak czy siak efekt tego wszystkiego bedzie taki, 偶e osi膮gniesz korzy艣膰. Taki przyk艂ad przytocz臋... w Niemczech jest pewien dyrektor- Wilfierd Kempschen. Cz艂owiek obdarzony niezwyk艂ym zmys艂em zarzadzania. Cz艂owiek, kt贸ry o finansach wie niemal wszystko... cz艂owiek, kt贸ry by艂 jednym z tych co ponad 30 lat temu tworzyli OVB w Europie. Jesto to cz艂owiek, kt贸ry Twoje pieni膮dze zainwestowa艂by o wiele lepiej ni偶 niejeden ekonomista z wy偶szym wykszta艂ceniem. Jest to cz艂owiek, kt贸ry nie ma nawet matury...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 batosai batosaio2.pl
OVB- ustalmy fakty- to nie ja wyci膮gam "te偶" z kontekstu (jak mog艂em to zrobi膰, cytuj膮c ca艂e zdanie), tylko kto艣 inny wyci膮gn膮艂 z kontekstu fragment Twojej wypowiedzi by zinterpretowa膰 to po swojemu. A, 偶e Twoje zdanie by艂o bzdurne i kto艣 Ci臋 poprawi艂, jest Tobie na rek臋 i teraz oczywi艣cie potwierdzasz, 偶e tamto w艂asnie mia艂e艣 na my艣li. Tyle na ten temat. "Wi臋kszo艣膰 mi臋dynarodowych firm jest w Polsce z o.o. nie S.A. Nie znaczy to wcale, 偶e nie muszazarabia膰 bo ich " obroty w ma艂ym stopniu wp艂ywaj膮 na ceny akcji"" Pewnie, 偶e nie znaczy, ze nie musza zarabia膰. Ale argument, 偶e sprzedajemy tylko 偶yci贸wki by przynie艣膰 zysk akcjonariuszom jest bez sensu. "Nie cobra偶am ci臋 tylko pobudzam do my艣lenia." Mam zacytowac jak mnie wyzwa艂e艣? bylyna szczescie pracowniik-nie mam zamiaru pisa膰, ze k艂amiesz. Bo jesli taka opinie ktos pisze kt贸ry艣 raz z rz臋du, to pewnie ziarnko prawdy w tym jest. Gorzej je艣li chodzi o to ile z tych opinii jest prawdziwe. Tzn. ile z nich jest pisane przez ludzi, kt贸rzy naprawd臋 tego do艣wiadczyli, a ile przez z艂o艣liwc贸w, kt贸rzy przeczytali na forum i powt贸rzyli. Ty z niewiadomych powod贸w nie chcesz nawet jako prywatn膮 wiadomo艣膰 napisa膰 skad pochodz膮 te do艣wiadczenia. W tym momencie to nie wiem czy w og贸le wiesz i czy faktycznie Ciebie one dotycz膮. Jesli Ci jest to oboj臋tne, dlaczego nie chcesz podac tych danych, nawet na moja prywatn膮 skrzynk臋? W ten spos贸b by膰 moze uchronisz inne osoby, kt贸re dostan膮 sie do tej samej struktury, przed takimi do艣wiadczeniami. Generalnie Wasze wszystkie wypowiedzi wygl膮daj膮 tak: -oszukali mnie, ale nie powiem jak -manipuluj膮 lud藕mi, ale nie powiem jak -ka偶膮 p艂aci膰 wielk膮 kas臋 za szkolenia, ale nie powiem gdzie i kiedy -piora m贸zgi, ale nie powiem jak -maj膮 s艂abe produkty, ale nie powiem kt贸re i nie wska偶臋 lepszych OVB- ustalmy fakty- to nie ja wyci膮gam "te偶" z kontekstu (jak mog艂em to zrobi膰, cytuj膮c ca艂e zdanie), tylko kto艣 inny wyci膮gn膮艂 z kontekstu fragment Twojej wypowiedzi by zinterpretowa膰 to po swojemu. A, 偶e Twoje zdanie by艂o bzdurne i kto艣 Ci臋 poprawi艂, jest Tobie na rek臋 i teraz oczywi艣cie potwierdzasz, 偶e tamto w艂asnie mia艂e艣 na my艣li. Tyle na ten temat. "Wi臋kszo艣膰 mi臋dynarodowych firm jest w Polsce z o.o. nie S.A. Nie znaczy to wcale, 偶e nie muszazarabia膰 bo ich " obroty w ma艂ym stopniu wp艂ywaj膮 na ceny akcji"" Pewnie, 偶e nie znaczy, ze nie musza zarabia膰. Ale argument, 偶e sprzedajemy tylko 偶yci贸wki by przynie艣膰 zysk akcjonariuszom jest bez sensu. "Nie cobra偶am ci臋 tylko pobudzam do my艣lenia." Mam zacytowac jak mnie wyzwa艂e艣? bylyna szczescie pracowniik-nie mam zamiaru pisa膰, ze k艂amiesz. Bo jesli taka opinie ktos pisze kt贸ry艣 raz z rz臋du, to pewnie ziarnko prawdy w tym jest. Gorzej je艣li chodzi o to ile z tych opinii jest prawdziwe. Tzn. ile z nich jest pisane przez ludzi, kt贸rzy naprawd臋 tego do艣wiadczyli, a ile przez z艂o艣liwc贸w, kt贸rzy przeczytali na forum i powt贸rzyli. Ty z niewiadomych powod贸w nie chcesz nawet jako prywatn膮 wiadomo艣膰 napisa膰 skad pochodz膮 te do艣wiadczenia. W tym momencie to nie wiem czy w og贸le wiesz i czy faktycznie Ciebie one dotycz膮. Jesli Ci jest to oboj臋tne, dlaczego nie chcesz podac tych danych, nawet na moja prywatn膮 skrzynk臋? W ten spos贸b by膰 moze uchronisz inne osoby, kt贸re dostan膮 sie do tej samej struktury, przed takimi do艣wiadczeniami. Generalnie Wasze wszystkie wypowiedzi wygl膮daj膮 tak: -oszukali mnie, ale nie powiem jak -manipuluj膮 lud藕mi, ale nie powiem jak -ka偶膮 p艂aci膰 wielk膮 kas臋 za szkolenia, ale nie powiem gdzie i kiedy -piora m贸zgi, ale nie powiem jak -maj膮 s艂abe produkty, ale nie powiem kt贸re i nie wska偶臋 lepszych

Udost臋pnij ten post