Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Milo

Praca w OVB - czy warto??plis

Polecane posty

Gość ..BL..
To nic , ankieta osobowa zobowiązuje do zapłaty za szkolenie.

Gość ...BL...
Szkolenia płatne ? są bezpłatne....ale internauci wiedzą lepiej, a przede wszystkim Ci, którzy nie byli.... internet to jednak śmietnik, każdy wszystko wie najlepiej, wszyscy są najlepsi, super "rady" , rzyganie żółcią, obrażanie, podszywanie ... leczenie kompleksów... Ktoś ma problem z podjęciem decyzji odnośnie pracy w OVB ? Jeśli słucha się opinii forum, to już wiem, że taka osoba ma małe doświadczenie zawodowe albo mało lat... popatrzcie sobie na inne fora, innych korporacji , innych firm... wszędzie to samo...każda praca najgorsza, nie idźcie tam, ostrzegamy, blablabla......... żenada. Najlepiej po prostu samemu sprawdzić i wydać swoją opinie. (ktoś się podszył pod mój nick, może konkurencja ? ) To mój ostatni post.

Gość gość
Byłam w OVB na rozmowie w piątek, rozmowa jak każda inna. Nowościę było jedynie to, że samemu trzeba zadzwonić i się dowiedzieć co dalej..... Zadzwoniłam dzisiaj tak jak się umówiliśmy i zostałam zaproszana w środę na spotkanie , mam przynieść dokumenty i podpisać umowę. Proszę o podpowiedź co zrobić?? , przeczytałam bardzo dziwne i różne opinie na temat tej firmy , czy w ogóle warto cokolwiek podpisywać?

Gość KOD_wroclove
Droga poprzedniczko - WARTO samemu ocenić i podjąć decyzję a nie sugerować się opiniami na forum. Czy przy każdej decyzji chcesz tak działać? Spróbuj i jeśli stwierdzisz że to nie dla CIebie to zrezygnuj potem. Ale na pewno nie na podstawie opini forumowych frustratów :) BTW - w jakim mieście i biurze składasz papiery?

Gość Gregorrri
Pracowałem półtorej roku w OVB i odradzam tam pracę z kilku powodów. 1) brak wykształconej kadry prawie na każdym szczeblu Dlaczego? - przyjmują wszystkich, wykształcenie nie ma znaczenia. Oczywiście ovb nie jest jedyne, inne podobne "firmy" nie są lepsze pod tym względem. Czy chcesz żeby o Twoim dorobku decydował 20 letni pracownik, wątpię. Kursy jeśli już są to na bardzo niskim poziomie i o niczym konkretnym (podobnych w Internecie znajdziecie dziesiątki). 2) brak uświadomienia klienta co podpisuje jasno i czytelnie. Dlaczego? - płacąc za myjnie samochodową też podpisujecie umową, wiedzieliście o tym? Akceptujecie warunki regulaminu itd. Ale czy po umyciu samochodu czujecie się oszukani? Nie! W ovb jest inaczej tutaj klient podpisuje coś o czym nie ma pojęcia. Wie tylko tyle: mam odkładać kasę i za 10 lat to wziąć. Problem w tym że "opieka", kruczki (wcześniejszy wykup) nie są przedstawiane należycie. TUTAJ PORADA DLA OSÓB Z POLISĄ: (dot. Generali) jeśli chcecie zrezygnować np. po roku lub dwóch latach a przedstawiciel ovb mówi że nie ma mowy bo zabiorą Wam cały kapitał na polisie - ma racje! Ale można to ominąć: nie wysyłajcie żadnych papierków itd. po prostu gdy przyjdzie moment płacenia składki miesięcznej, kwartalnej rocznej - nie płaćcie - pieniądze dostaniecie przekazem pocztowym do ok. 45 dni. 3) słynna kariera w ovb jest prawdą Dlaczego? - w ovb możesz naprawdę dużo zarobić. Dla osoby która ma 23 lata zarobić w pierwszym miesiącu 2500 zł robi duże wrażenie. Ale jest to znany element mlm. Chociaż sprzedawalibyście podpaski ( a sprzedają! Widziałem) to w pierwszych miesiącach będziecie mieć duże zyski. Później jest problem po pojawia się praca czyli szukanie klientów gdy ich nie ma - macie problem. Bardzo mało jest rzetelnych pracowników w ovb. Ja poznałem przez cały okres w oddziale krosno -rzeszów jedną osobę która uczciwie podpisywała z ludźmi umowy. Parcie na pieniądze jest tak duże że nie myśli się o niczym innym tak naprawdę. Nie nazwałbym tego pracą. To po prostu jest MLM. Osiągając sukcesy musisz kłamać, ściemniać i oczerniać. Czyli jeśli jesteś hieną społeczną (tak - oceniam ludzi którzy tam pracują jako ogół osób reprezentujących ovb) masz w dupie innych a przyjaciele są dopóki jest kasa to ta "praca" jest dla Ciebie! 100 punktów! 4) czy warto? Najlepiej odpowiedzieć sobie w ten sposób: ciężką pracą ludzie się bogacą. Można znaleźć pracę gdzie indziej niż w ovb, gdzie oprócz zarobków dostaje się dodatkowe korzyści. OVB na pewno nie jest trudną ścieżką. Parę słów o mojej pracy w ovb (na koniec bo to najnudniejsze). Pracę w ovb wspominam niechętnie i ukrywam to w swoim cv. Pracodawcy patrzą na to nie przychylnie bo jak wspomniałem wcześniej ovb kojarzy się z hienami - tak już jest, to są pierwsze skojarzenia. Gdybym mógł nie poszedłbym tam ponieważ jestem osobą która ukierunkowała się na akcje społeczne i lokalne. Obecna praca daje mi dużo satysfakcji. Zarobki - nie są super ale spokojnie 1 starcza. Na wakacje też starczy. ovb daje duże większe zarobki ale po co? Jak będę potrzebował więcej pieniędzy mogę dokształcić się lub pracować więcej. Do ovb przyszedłem mając prawie 22 lata odszedłem mając ponad 24. Nie poznałem interesujących ludzi nie przeżyłem nic ciekawego. Swoje zarobiłem bo doświadczenia z poprzednich prac bardzo mi pomogły. Jak dla mnie omijajcie tego typu i inne podobne firmy z daleka. Nie macie wykształcenia w finansach do tego żadnego doświadczenia lub chociaż stażu i chcecie zostać (tak jak ja) doradzą finansowym? Przecież to brzmi jak dobry żart. Wykształcenie choć nie najważniejsze bo liczą się głównie umiejętności ma znaczenie przy specjalistycznych zawodach takich jak spawacz, bankier, pilot, lekarz. Podsumowując możecie być doradcami finansowymi ale co i w jaki sposób chcecie doradzić? PS. Jeśli jednak dostaniecie tą "pracę" to ściemniajcie przełożonym ile się da. Uwielbiają to. PS. 2: nie dajcie wcisnąć polisy waszej rodzinie - jeśli coś pójdzie nie tak, a pójdzie to sami wiecie....

Gość Barutubr
Polać mu!

Gość gość
I dlatego trzeba trafić na odpowiednich ludzi w OVB. Ja jestem ze struktury dolnośląskiej, gdzie jest fajny zespół, gdzie są osoby, które faktycznie znają się ubezpieczeniach oraz kredytach (poprzechodziły do OVB ze swoich macierzystych firm)

Gość gość
do KOD_wroclove to jest w Przemyślu, biuro na Czarneckiego 2. Dokładnie wiem,że decyzja należy wyłącznie do mnie, pytam się żeby się więcej dowiedzieć bo nikt z moich znajomych nie pracował w tej firmie.

Gość gość
we Wrocławiu jest wyszkolona kadra.

Gość gość
Do kolegi ze struktury dolnośląskiej. Powiedz ile robisz JP na misiąc regularnie (tylko szczerze) i zakończmy temat...

Gość gość
500-800 z grupą bezpośrednią, w tym własanych 100-200.

Gość bida_z_nędzą_ściema_na_maksa
Poznałem tą firmę od podszewki. Dopóki piszesz punkty jesteś ulubieńcem dyrektora ale z chwilą gdy idzie Ci trochę gorzej kończy się Twoja przyjaźń z dyrektorem. Niestety przyjaźń, koleżeństwo w tej firmie ocenianiane jest przez pryzmat napisanych JP. Przykre i płytkie to jest. a rzekome bogactwa i grube portfele dyrektorów krajowych są mocno podkoloryzowane. No bo cóż to za sztuka wziąć auto w leasing ?!?!? albo dwa auta :P hehhhhhhhhhhh pozdrawiam ovbowców z Wrocławia żeby się ograneli i przestali oszukiwać że jest fajnie i że wszyscy się lubicie i przyjaźnicie.

Gość bida_z_nędzą_ściema_na_maksa
Aha dla potwierdzenia moich słów odnośnie "rzekomych super zarobków" Proszę o zwrócenie uwagi, że wszystkie oferty pracy, które są wystawione z ovb widnieją w 99% na stronach gdzie umieszcza się bezpłatne ogłoszenia typu: gumtree, gratka, tablica. Hmmmmm czyżby kierowników nie było stać na umieszczenie oferty pracy na np: pracuj.pl, gazeta.pl, itd?!?!?!?!?!? Ojjjj storno rezerwa wchłonęła wszystkie zarobki?!?!?! Żal...

Gość gość
Kolego z dolnośląskiej, jeśli przez ostatnie pół roku robisz średnio 150JP/mies. i grupowo 650JP REGULARNIE to gratuluję. Dobre podstawy do pięcia się w górę. Choć i nie takie upadki oglądałem. Pytam o regularność bo to jest absolutna konieczność w OVB. O tym czy mówisz szczerze nigdy się nie dowiemy bez ranglisty. Ale trzymam kciuki.

Gość Pracownik OVB
Jeśli ktoś chce coś osiągnąć to na pewno nie z tą firmą jak już się głębiej wejdzie w tą firmę to ciężko zrezygnować ponieważ jest coś takiego jak sztorno... I żeby go spłacać trzeba tam pracować i tak się kręci. Ale tak na prawdę nic się nie zarabia... Żyje się z dnia na dzień... I liczy żeby jak najmniejsze sztorno przyszło. Pracowałem tam 4 lata. Byłem też kierownikiem. Wyścig szczurów o przetrwanie. Nie polecam. Każdy jest tam miły. Bo tak się przyciąga pracowników. Przestrzegam każdego klientów też.

Gość Dzień
dobry

Gość gość
Witam. Szczerze? Nie radze mieć z tą firmą co kol wiek do czynienia... Pracowałam tam ponad miesiąc. Straszny nacisk na znajomych i rodzinę aby robić z nich klientów.! Atmosfera jak najbardziej jest okej! Do momentu.... Podopieczny wydzwania dziesięć razy dziennie pytając jak nowe spotkania! Pod koniec współpracy wydzwaniają z różnych numerów straszą Cię sądem i zwrotem dokumentów firmy... Brak podpisanej umowy... Egzamin z KNF-u czyta formalność, Menager na szkoleniu które odbyło się raz podaje odpowiedzi i każe robić ściągi!! rozmowa kwalifikacyjna nie wiem czy można to nazwać rozmową w sprawie pracy.... Czysty debilizm!!!!

Gość gość
Unikajcie tej firmy.. do dnia dzisiejszego się ukrywam przed nimi. Za dużo wiem a niektórym to nie pasuje. Nie mam nic do firmy inwestycji itd ale ludzie z Krakowa z tej firmy kierownicy dyrektor zniszczą wam życie. Śmiałam się gdy sama czytałam forum na ich temat.Teraz już zawsze czytam forum i biorę to do siebie. Dzisiaj sama się wypowiadam i ostrzegam. Zrobicie jak uważacie , na własnym błędzie się nauczycie ale czy nie lepiej na błędach innych. Ja żałuję,że nie posłuchałam całkiem obcych ludzie, którzy ostrzegali. Jak tam wejdziecie to już nie zaznacie spokoju.

Gość gość
Tak, Dyrektorek z Krakowa, to niezły przekręt. Ściemniają ludzi, jak się da. Trzy miesiące czekam, na swoją wypłatę, ale jakoś doczekac się nie mogę. Dyrektor telefonu nie odbiera, nie odpisuje na sms'y. Albo w końcu zamknęłam go Policja, albo po prostu się wypiął.

Gość gość z DŚ
Żaden Dyrektor nic nie ma wspólnego z wypłatami tylko Zarząd w Warszawie, a to że ktoś nie otrzymał pensji, to pewnie jest kilka możliwości : ,1. nie złożył odpowiednich dokumentów np. zaświadczenia o pobieraniu nauki 2. nie zaliczył egzaminu kończącego szkolenie podstawowe 3. nie zarobił pieniędzy

Gość gość
albo wciśnięte polisy rodzinie i znajomym zlapsowały :D Więc nie wypłaty należny się spodziewać tylko storna i windykacji. Tak kończy się kariera rentierów w tego typu firmach :D

Gość milu
A wlłaśnie wiecie co u "pana dyrektora" przemka m z krakowa słychać. czy dalej chwali się 7 tys jednostek jak to na szkoleniach na których byłam?? czy to już kalpa i komornik??

Gość Ola_Poznan
Potrzebuje wasze odpowiedzi. Pracuje od miesiąca w OVB oddział w Poznaniu. Miałam być zatrudniona jako osoba ds. rekrutacji. Jednakże zamiast tego mój kierownik każe bym ciągle przeprowadzała analizy i ankiety ze znajomymi bo może któryś zechce wykupić ubezpieczenie. Nie chce na siłę dawać umów rodzinie. Po prostu nie nadaje się do tej pracy i chce jak najszybciej odejść. Jednakże w umowie mam zapisane, że tylko z ważnych powodów mogę odejść natychmiast. Powodem może być: przyjmuje pieniądze od klienta, wykonuje działalność konkurencyjną, świadomie naruszam postanowienia umowy, pracownik utraci zdolność do czynności prawnej lub zostanie skazany, działa na szkodę OVb lub klienta, brak produkcji przez 12 miesięcy, nie ukończenie praktyk w ciągu 9 miesięcy. Żadnych z w/w zasad nie dopuściłam się. Związku z tym kieruje pytanie do byłych pracowników: jaki powód odejścia podaliście i czy mogliście odejść natychmiast czy musieliście złożyć 3 miesięczne wypowiedzenie i przez ten czas wykonywać starannie zadania

Gość Strasznie cię okłamują
A czy założyłaś już swoją działalność ? Inaczej nie dostaniesz wypłaty. Ponadto powiedz im kulturalnie , że odchodzisz , lub niekulturalnie , żeby się wypałowali.

Gość Ola_Poznan
Nie założyłam własnej działalności. Póki co mam podpisaną umowę na zlecenie

Gość OVB Krakus
@milu U Pana Przemka z Krakowa? Podobno przeniósł działalność do Kielc, z innego źródła wiem że już zrezygnował z działalności tam również. Chyba równie pochyła w dół. Nie wykluczone że znamy się osobiście, dość długo pracowałem z Nim w Krakowie :D

Gość gość
Jeśli ktoś uważa, że mamy złe produkty niech pokaże lepsze :)! Zastanówcie się dlaczego mamy coraz więcej partnerów biznesowych takich jak multiagencje. Dlaczego agenci konkretnych towarzystw wolą pracować dla ovb? W większości ludzie wylewający swoje żale na forum to osoby z łapanki, które kończą karierę na znajomych i rodzinie. W agencji byście zrozumieli, że ta praca w tej branży to dzwonienie od rana do wieczora i umawianie spotkań. Nacisk, plan, sprzedawanie konkretnych produktów, które trzeba sprzedawać a niekoniecznie są dostosowane do potrzeb klientów. Jedni pieką chleb, naprawiają samochody, sprzedają gazety w kiosku ruchu. Inni wolą sprzedawać ubezpieczenia bo ktoś musi to robić. PROBLEMEM OVB NIE JEST SYSTEM, NIE SĄ ZŁE PRODUKTY ALE NIEODPOWIEDNI LUDZIE, NA KTÓRYCH W TEJ FIRMIE MOŻEMY TRAFIĆ. ja jestem dumny ze swojej dyrekcji, struktury i mega ludzi w moim zespole. ALE NIE MOGĘ BYĆ ODPOWIEDZIALNY ZA TO, ŻE KTOŚ NA DRUGIM KOŃCU POLSKI MYDLI OCZY WSPÓŁPRACONIKOM, NIE UDZIELA WSZYSTKICH INFORMACJI KLIENTOWI A PÓŹNIEJ JEST PŁACZ, ŻE MNIE MA WYKUPU Z POLISY... Może właśnie jak to piszę ktoś sprzedaje klientowi fundusz "na dwa lata" bo ma w d***e ludzi i klientów i chce szybko zarabiać kasę. Jeśli macie jakieś pytania chętnie udsielę więcej informacji drogą mailową : arturmx@gmail.com. I AM OVB.

Gość Były OVB
Up Pokaż mi gdzie i kto przechodzi z agencji do OVB? Wszyscy w każdej strukturze tak mówią a nikt nigdy nie widział dobrego agenta który zostawia swoją firmę dla OVB. Nikt! Prawda taka że agenci z firm ubezpieczeniowych pomagają ludziom bo z tego żyją. Mają klientów których potem obsługują przez lata. W OVB pozyskuje się klientów żeby cokolwiek zarobić i znaleźć kilku baranów którzy też wcisną kilka polis byś Ty mógł się wybić. Odpowiedz mi dlaczego nie sprzedajecie zwykłych funduszy (nawet bezpiecznych)? Dlaczego nie sprzedać klientowi polisy z ubezpieczeniem na życie 300 000zł (70zł/mies.) + reszta na zwykły fundusz? Najpierw bezpieczny, jeśli klient ma więcej pieniędzy to na troszkę bardziej agresywny. Nie, 90% produktów które sprzedaje OVB to fundusze "owinięte" polisą! BO NA TYM SIĘ NAJLEPIEJ ZARABIA W OVB!!! Czemu nie sprzedajecie: - ub. majątków? - zwykłych funduszy z możliwością wybrania kapitału w dowolnej chwili?