Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 No więc jestem PO. Operację miałam wczoraj o 17:00 i była dość długotrwała - 5h. Najgorszy oczywiście był moment po wybudzeniu - miałam trochę mdłości ale mnie nie telepało. Rano byłam ekstremalnie osłabiona i koloru starej firanki ale po śniadaniu odzyskałam siły. Póki co nic nie boli. Nawet nie kazałam sobie podawać przeciwbóla. Jest taki ogólny dyskomfort ale nie jest to ból. Przed południem, po pierwszej zmianie opatrunków, pojechałam do domu i jutro mam się stawić na kolejną zmianę i wyjęcie drenów. Efekty? Rozmiar chyba spoko - C, choć chciałabym jeszcze mniejsze i 15 razy przed operacją powtarzałam panu doktorowi, że ma być "niemal na płask" ale mnie nie posłuchał :) W ogóle teraz jeszcze trudno mi to jeszcze ocenić w tych wszystkich opatrunkach. Dostałam stanik modelujący i on też nieco zaburza ocenę. cdn. Tosia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 Tosia a gdzie robiłaś? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 marta770 assiara@o2.pl karolcia76 ja mialam stracha,ze mi z jakiegos powodu odwolaja, pewna bylam dopiero jak mnie kladli na stol :) te 4 m-ce szybko zleca, powodzenia Tosia gratulacje :) najwazniejsze ze juz jestes po, a C to tez fajny rozmiar, wszystko okaze sie za kilka tyg, szybkiego gojenia ci zycze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasiol2013 Napisano Sierpień 29, 2014 gosc to ja -kasiol2013 - cos ostatnio, niechce mi sie nick pokzywac :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sagih40 Napisano Sierpień 29, 2014 Dzień dobry kochane dziewczyny!:) Po jakim czasie od zabiegu wróciłyście do aktywności sportowej. Mam na myśli powrót na basen, jazdę na rowerze, ćwiczenia typu programy treningowe z Jillian Michaels lub PX90 lub ogólnie do ćwiczeń na siłowni, fitnessie. U mnie mija 5 tydzień od operacji, w poniedziałek mam kontrolę u lekarza "operatora"i nie mogę się doczekać pozwolenia na powrót do sportu bez tego balastu z przodu:)) Może dostanę zielone światło?:) Zewnętrznie wszystko już zagojone ale nie chcę sobie zrobić kuku na moich nowych bajecznych i jędrnych cyckach:) Jak to wyglądało u Was? Pozdrawiam sagih40 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 Dr Potocki w klinice Szczyta. Tosia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość marta7770 Napisano Sierpień 29, 2014 wow Tosia szcześciara z Ciebie ja też chciałam u szczyta ale z dojazdami , kontrolami i noclegami to mnie to wyszło kilka tysięcy więcej, najlepiej się mają Ci ze stolicy bo mają po nosem:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 kasiol wysłałam Ci zdjęcia marta Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ola1990buziale Napisano Sierpień 29, 2014 czytam tak wasze wiadomości i normalnie sie boje, miałam nadzieje na zmniejszenie mi tak mniej wiecej do C ale po waszych postach chyba nie powinnam na to liczyc w chwili obecnej mam rozmiar 75L tak wiem, to sporo ale wszystko zalezy od rozmiarówki ja od lat nosze staniki firmy panache i wg tej rozmiarówki wam podaje. Sądzicie , że moge liczyć na zmniejszenie na C?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość marta7770 Napisano Sierpień 29, 2014 ola ja bym nie liczyła na C, nie ma chyba sznas, ja też miałam k/l i mam pełne jędrne piękne F Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ola1990buziale Napisano Sierpień 29, 2014 przecież F to i tak duzo :( ehhhh tzn lepsze F niż L, ale nie ukrywam liczyłam na C, no nie ma co się zamartwiać, wszystko sie wyjaśni jak pójde do szpitala 10 :) tylko pozostaje pytanie ile bede lezała przed szpitalem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość leemm Napisano Sierpień 29, 2014 ja myślę że z L to C wyjdzie jedynie przy całkowitym przeszczepie (czyli częściowej amputacji) znam osobę której tak w Rydygierze zrobili - jest zadowolona ale 2razy przesuwano operację a potem była poprawka (martwica) i siłą rzeczy wyszło małe C nadal mam podejrzenie że tam nie potrafią robić na szypule Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ola1990buziale Napisano Sierpień 29, 2014 w szpitalu przed operacja miało być :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 Marta, ja natomiast chciałam przez NFZ, ale nie dało rady, bo to dla mnie i tak poważny wydatek. Byłam dla ortopedów mało przekonująca z moim HH :). Ale i tak czekałam na termin ponad rok. A jeśli mowa o rozmiarach, to uważam, że lekarz powinien uwzględniać życzenie pacjentki. Nie mówię tu o zmniejszeniu z L na A, ale też nie mam pojęcia, dlaczego lekarz nie chce zrobić C. Przecież to całkiem normalny rozmiar. Powiedziałabym standardowy i optymalny. Zwłaszcza jeśli kobieta nie jest jakoś szczególnie masywnych rozmiarów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 ola dobrze dobrane F to nie są duże piersi, w każdym bądz razie moje nie są ale nie kłocę się bo to wszystko zależy od budowy piersi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość marta7770 Napisano Sierpień 29, 2014 ja nie mówię że nie chce zrobić C, po prostu wydaje mi się że z ogromnych piersi na C to by chyba trzeba było pierś uciąć i nie wiem wszczepić coś, to wszystko zależy od budowy, C to przecież bardzo mały biust, też chyba zależy od wzrostu, wymiarów, nie wiem, ja nie chciałam zostać bez piers;p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasiol2013 Napisano Sierpień 29, 2014 sagih40 pewnie na kontroli jak szybko sie zagoilas to lekarz powie,ze powoli cos mozesz zaczynac,ale cos wiekszego to raczej z 3 m-ce po operacji (px90 -to na 100% nie szybciej :) ) marta770 dostalam i wyslalm swoje ola1990buziale da rade na C ale nie kazdemu pasuje jak masz dlugie piersi wiszace i decydujesz sie na calkowity przeszczep to da rade, juz to widzialam, ale jak masz dlugie i szerokie o wtedy to C wyglada smiesznie, jak nalesnik - takie moje wrazenie wizualne, kazdy musi dobrac sobie rozmiar do sowjeo ciala. marta770 to prawda, masz bardzo ladnie zrobione sterczace piersi, ciekawe czy tak ci sie utrzymaja? mnie opadly,a liczylam ze coagle beda wygladaly jak u 17-latki :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sagih40 Napisano Sierpień 29, 2014 Hm.. co do rozmiarów. Nasze ciała to nie jest mięso u rzeźnika. -Poproszę pół kilo szpondru -zwazylo mi się 60 dkg może zostać? -Nie proszę odjąć wyraźnie mówiłam pół kg. Wyobrażacie sobie takie dialogi lekarzem? Wiem że wiele z nas jest rozczarowanych rozmiarem jaki dostałyśmy po operacji. Wiem ze wiele z Was płaciło kupę kasy za zabieg i życzycie sobie za to perfekcji oraz określonego rozmiaru. W pełni to akceptuję. Niestety to jest CIAŁO żywe tkanki które nawet przy największym doświadczeniu i fachowości nie da się ukształtować na życzenie. Narzekamy że w finale są z duże. Ale lekarz tez musi dobrać biust do wzrostu, typu sylwetki biorąc pod uwagę nadwagę oraz np ukształtowanie żeber klatki piersiowej. My myślimy aby były tylko małe bo przez lata nabawiły nas kompleksów kłopotów itp. Lekarz nie może nas oszpecić! ! Nie może doprowadzić do komplikacji w przyszłości ujmując za dużo tkanki. Myślę że lekarze dokładnie analizują każdy przypadek i wiedzą ile finalnie mogą "zdjąć" z nas. Jestem tego żywym przykładem bo odjeto mi łącznie 3.3 kg- jedna pierś 1,5 druga 1,8 kg. Również wolałabym mniejsze takie aby się w dłoni zmieściły. Mojej dłoni nie męskiej:). Cieszę się że operował mnie fachowiec który mimo tak dużej ingerencji zrobił mi przeszczep brodawki na szypule. Od poczatku konsultacji lekarz twierdził i był uczciwy że nie wyczerpuje mi upragnionego małego C bez późniejszych komplikacji. Rozmawiałam z nim po zabiegu o moim nowym rozmiarze i wytłumaczył mi że to jest optymalny rozmiar dla mojej sylwetki i wzrostu ukształtowania oraz wiele innych spraw. Nie oczekujemy cudów nawet od lekarzy o najlepszych kwalifikacjach i renomie. Cieszmy się ze nie mamy już balonów i zwisów:) utrudniających normalne funkcjonowanie. Pozdrawiam Panie przed i po :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 Jeśli chodzi o aktywność sportową to ja po 1,5 mca a czułam się bardzo dobrze wyruszyłam na rower i musze powiedzieć że trochę tą jazdę na rowerze później odczułam. Jeśli chodzi o rozmiar z L na C to wydaje mi się że marne szanse, no może to też zależy jaka jest twoja budowa ciała. do gość "że lekarz powinien uwzględniać życzenie pacjentki" dobrze napisane uwzględnić powie ci ze wyjdzie C a będziesz miała E, i tak zrobi co będzie uważał za stosowne, tym bardziej jeśli robisz zabieg na NFZ, co innego jak robisz go prywatnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość marta7770 Napisano Sierpień 29, 2014 Kasiol dziekuję za zdjęcia. moje też troszkę opadły ale to normalne, ja jestem wysoka, 176 i moje piersi pasują do mojej sylwetki, to nie są silikony i chyba trzeba się nastawić że z biegiem lat będą się zachowywać jak normalne piersi, ciało się starzeje i trzeba się z tym pogodzić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sagih40 Napisano Sierpień 29, 2014 Wyczerpuje zamieniamy na wyczaruje :).Sorry błąd się wkradł. I jeszcze jedna sprawa wiele zależy od tego co lekarz widzi po otwarciu piersi. Czy w naszych piersiach jest tkanka tłuszczowa czy gruczoł. Bo to jest szalona różnica. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 sagih40 dobrze to opisałaś ja też chciałam pełne C małe D a nosiłam stanik Panache HH, lekarz od razu powiedział mi że nie może mi takiego biustu zrobić, że musi mi zrobić proporcjonalne do mojej figury bo nie może zrobić ze mnie karykatury, na koniec rozmowy chyba na pocieszenie powiedział że zrobimy najmniejsze jakie się da, po operacji usłyszałam że troszkę więcej udało im się wyciąć. Tak było, a czy to prawda kto to wie? Może powiem tak że byłam na konsultacji również u innego lekarze w innym mieście ten również mówił o rozmiarze E nawet F chociażby ze względu na szeroką klatkę piersiową, nie wyobrażam sobie też że któraś z dziewczyn kwalifikująca się na zabieg w trakcie rysowania i uzgadniania rozmiaru mówi dr "dziękuję rezygnuję z zabiegu nie chce E chce mieć C". marta7770 i tak udało nam się z tymi cycolinkami cofnąć o sporo lat hi hi hi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sagih40 Napisano Sierpień 29, 2014 Gość:) co masz na myśli mówiąc że odczułaś jazdę na rowerze po czasie? Bolało lub szwy popękały? Wyjaśnij jeśli możesz bo mnie to bardzo zaniepokoiło i nurtuje. PX90 to strefa marzeń na dziś ale choć rower albo basen. Na basenie nie byłam x lat z powodu "wstydu cyca":) i braku możliwości zakupu kostiumu, napewno to znacie:). Więc tam skieruje swoje kroki po przyzwoleniu od lekarza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość marta7770 Napisano Sierpień 29, 2014 ja po 6 tygodniach poszłam na basen, w stroje 2 częściowym, wspaniałe uczucie już się nie garbiłam z powodu wstydu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 Ciągnąc temat rozmiaru - warto poprosić lekarza o zdjęcia jego poprzednich pacjentek. Mnie się spodobało to, co pokazał mi dr Potocki i dlatego się na niego zdecydowałam. Mimo opatrunków już widzę, że wszelkie proporcje są dostosowane do mojej sylwetki ale może i do moich marzeń :) Myślę, że zwyczajnie trzeba najpierw sporo poczytać o danym lekarzu a potem już się zdać na jego zdrowy rozsądek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sagih40 Napisano Sierpień 29, 2014 A i jeszcze jedno byłam operowana na NFZ w szpitalu 'orlowskiego'.Lekarz był ze mną od początku bardzo uczciwy określając rozmiar!!. NIE CZAROWAŁ NIE OBIECYWAŁ. Jego asystentki również. Jedynie czego nie był pewien przed zabiegiem to jaki zrobi przeszczep brodawki, całkowity czy na szypule. Wyraźnie zaznaczył że postara się zrobić szypule ale wszystko "wyjdzie w praniu" czyli podejmą decyzję zależnie od możliwości w trakcie zabiegu. Byłam także na prywatnej konsultacji i tam obiecywano mi gruszki na wierzbie. Moim zdaniem to nie zależy od tego czy płacimy za zabieg ale od etyki i uczciwości lekarza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 sagih40 po rowerze zaczęły mnie boleć nawet się przestraszyłam, to był taki wewnętrzny ból chyba wynikający z takiego wytrzęsienia, nie równa nawierzchnie krawężniki itp. Ból można może przyrównać do tego jakbyś teraz z dużymi piersiami poskakał bez stanika przez dłuższa chwile coś koło tego. Ja np. przez pierwszy tyg jadąc jako pasażer w samochodzie też odczuwałam każdą dziurę ale to było tylko takie chwilowe. Każdy ma inaczej, ja po tym dałam sobie jeszcze spokój z rowerem nie chciałam męczyć cycolinek, ale chyba po dwóch miesiącach już było ok bo nawet jednego dnia zrobiłam 40km, a może to był jakiś mój gorszy dzień Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sagih40 Napisano Sierpień 29, 2014 marta7777 zdradź jak Ci się udało pozbyć nawyku garbienia. Walczę bezskutecznie :( z tym dziadostwem. najwyraźniej mój kregosłup nie chce współpracować:) ech... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sagih40 Napisano Sierpień 29, 2014 Uff... to mnie uspokoiłaś. Oczami wyobraźni widziałam już rozerwane szwy wewnętrzne:) dzięki za wyjaśnienia spróbuję jazdy na rowerze bo robiłam krótki i delikatny test podskakując:) Nie odczuwam bólu - duza zasluga dobrze dobranego stanika pooperacyjnego. Mam wrażenie ze trzyma lepiej niż sportowy. Przetestuje ten rower po konsultacji z lekarzem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 29, 2014 sagih40 ale widzisz poszłaś prywatnie " i tam obiecywano mi gruszki na wierzbie." na NFZ ".Lekarz był ze mną od początku bardzo uczciwy " tak się akurat u Ciebie zbiegło. Pewnie, też uważam że to wszystko zależy od lekarza i jego uczciwości etyki ale rzeczywistość bywa różna ciężko to przewidzieć, no i to że każda z nas chciała by niczym z jednej skrajności w drugą skrajność wpaść, rozsądek każdej z nas też powinien wziąć górę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach