Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość uniewaznienie

UNIEWAŻNIENIE MAŁŻEŃSTWA-co,gdzie,kiedy-poradzcie

Polecane posty

Gość Pierścioneczek
Witam dawno się nie odzywałam ale tak jakoś zeszło. Mam pytanie w mojej sprawie. Toczy się już w II instancji trybem zwykłym. Zostałam już przesłuchana natomiast mój były mąż nie stawia sie na przesłuchania. Sąd wysłał mu już kilka ponagleń i sie nadal nie stawia. Sam wniósł odwołanie do II instancji, że się nie zgadza z wyrokiem a teraz sam utrudnia całą sprawę. Ksiądz mi powiedział że będzie chciał go mimo wszystko przesłuchać. I moje pytanie brzmi mój były mąż może tak do nieskończoności się nie stawiać i przedłużać cały proces. Zostały już wysłane dwa ponaglenia. Czy jest tak że wyślą mu jeszcze jedno np ponaglenie i jak się nie stawi nadal na przesłuchanie to go pominą w tym procesie. Czy to będzie tak wisieć aż się stawi na przesłuchanie. Same problemy normalnie.

Gość gość
witaj! mój mąż przyjął taką samą taktykę tylko że w I instancji, nie zgadzał się na "unieważnienie" ale nie stawiał się na rozprawy sąd wzywał go parę razy i w końcu chyba po miesiącu czy 2 mąż został przesłuchany w swojej parafii - tam na szczęście się stawił inaczej zostałby wykluczony z procesu - i to samo myślę tyczy się II instancji

Gość Pierścioneczek
To mam nadzieje, że go wykluczą. Sam sie odwołał a teraz robi problemy.

Gość gość
Wczoraj dostałam potwierdzenie odnośnie tego, jak ma wyglądac toczenie się procesu po 8 grudnia. Wcześniej wydawało mi się niejasne. Sprawy już toczące się (I instancja), jeżeli ogłoszenie wyroku stanie się po 8 grudnia i bedzie pozytywnie rozpatrzony oraz nie bedzie odwołania od żadnej ze stron, to po 30 dniach wyrok stanie się prawomocny. Nie będzie II instancji ;) Także mój adwokat stwierdził, że nie ma co się spieszyć z pisaniem argumentów, biegły psycholog jest "po mojej stronie" i jego opinia jest dla nas pozytywna, ale co bedzie to zobaczymy, bo nigdy nie wiadomo ;)

Gość gość
Mam pytanie czy jeśli ex nie uczestniczył w I instancji , a w II sie odwoła albo cokolwiek wniesie nowego do sprawy czy zostanę o tym poinformowana ?

Gość Nadya24
Do gość, Tak, zostaniesz poinformowana.

Gość gość
ja w II nie zostałam poinformowana czy były mąż się odwołał- a zapowiadał że to zrobi, a czekam już tylko na wyrok

Gość krysa
WItajcie. Macie może informację, czy sprawy które są w toku I instancja będą mogły przejść do toku przyśpieszonego? Z tytułu krótkiego pożycia.

Gość gość
nie zadowolił cię? ale masz już kolejnego, bo pupa pusta to bida

Gość gość
tylko druga instancja może iść trybem przyspieszonym w pierwszej idzie wszystko standardowo, czyli przesłuchania stron, świadków, opinia biegłej krótkie pożycie małżeńskie ma większość małzonków którzy zakładają sprawę..... co innego gdyby wcale nie zostało skonsumowane

Gość Nadya24
Do Krysa, jeżeli wyrok w I instancji będzie po 8 grudnia, a małżeństwo bedzie uznane za nieważnie zawarte, to II instancji już nie będzie. Ale trwające sprawy z I instancji póki co trwają normalnym trybem, dopiero te, co się zaczną po 8 grudnia mogą mieć skrócony przebieg

Gość river29
Witam, wniosek o unieważnienie małżeństwa złożyłam w 2010roku, rok temu sąd pierwszej instancji uznał nieważność małżeństwa, niestety sąd drugiej instancji w tym miesiącu wydał wyrok za ważnośćią małżeństwa. Co teraz robić, gdzie się odwołać? W marcu będzie już 6 lat procesu..... Mam nową rodzinę, a nie mogę uczestniczyć w życiu kościoła w pełni... jestem załamana tym drugim wyrokiem, czuję się naprawdę odrzucona od kościoła... Czy ktoś był w podobnej sytuacji?

Gość gość
oj bidna river zrezygnuj z chłopa nowego i już nie będziesz odrzucona, a co ty nie wiedziałaś, że katolicy tak mają: bzykanko bez ślubu to zero sakramentów, wiedziałaś, ale wiesz zobaczyłaś penisa i tyle

Gość river29
Do gość - jeżeli nie masz nic treściwego do powiedzenia to się nie wypowiadaj. Osądzanie ludzi, których się nie zna nie jest mądre, bo nie znasz całej sprawy. Czy ktoś wie jak się odwołać od negatywnego wyniku IIej instancji?

Gość krysia1977
o ludzie 5 lat pierwsza instancja????w jakim sadzie była I instancja?

Gość gość
Do river29 Co pisze w wyroku? Ze III instancją jest Rota Rzymska? Czy, że masz prawo do apelacji

Gość gość
Do river29 Musisz napisaćdo Sądu, że nie zgadzasz się z wyrokiem i zgłaszasz apelację do III instancji tj. Roty Rzymskiej. Za pośrednictwem Sądu musisz tez napisac pismo do Rzymu z prośbą o wyznaczenie III instacji w Polsce.

Gość gość
River, ale skoro siedzisz za granicą to chyba stać cię na adwokata, a jak nie, to niech twój nowy ci go opłaci w ramach prezentu na mikołaja, chyba że wiesz, teraz ty, za chwilę jak się znudzisz i zetrzesz to będzie nowa:) więc po co będzie ci opłacał, nie ma jak związek cywilny.

Gość river29
Dziękuję za treściwe odpowiedzi. Tak się składa, że mam dzieci i trochę boli jak nie można uczestniczyc żywo razem w życiu kościoła. Mój syn ma komunię za 2 lata i miałam nadzieję, że będę mogła uczestniczyć we mszy świętej w pełni...ale niestety już widzę, że się to nie uda. A rady w stylu rozstań się ojcem dzieci, są nie na miejscu. Ia instancja - Wrocław, IIa Poznań. No nic pozostaje się odwołać, choć nie ukrywam, to już widzę to czarno. Trochę przykro czytać, że teraz tylko Ia instancja i już wyrok prawomocny, bo u mnie wyrok pozytywny był po Iej instancji.

Gość gość
Do rive29 Nie komentuj nawet głupich odpowiedzi kierowanych do Ciebie. Skup się na swojej sprawie tj apelacji. Jeszcze nie wszystko stracone. Nie poddawaj się. Pisz co trzeba i do przodu.

Gość river29
Dziękuję za wsparcie! Czy jest coś szczególnego/ważnego co trzeba załączyć/napisać w apelacji?

Gość gość
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że sprawa w II instancji szła trybem uproszczonym a wyrok był negatywny? czy to ma jakieś znaczenie? a może to że sprawa idzie uproszczonym trybem wróży pozytywny koniec? jakie są wasze doświadczenia?

Gość gość
do gościa wyżej sama nie wiem czym to wróży moja sprawa też w II idzie przyspieszonym trybem, czekam już tylko na wyrok możliwe że w tym roku jeszcze zapadnie jestem sama więc jakoś nie mam parcia na pozytywny wyrok chciałabym poznać prawdę....

Gość krysia1977
do River....ja tez mam I instancje we Wrocławiu...rok temu złożyliśmy dokumenty, przesłuchano strony i od lutego nic! Możesz opisac jak to czasowo wyglądało u ciebie???dziękuje z góry!!!!

Gość gość
Do River29 Co pisze w Twoim wyroku na końcu? Czy sprawa podlega apelacji z urzędu do Roty? Czy że masz prawo do apelacji w ciągu jakiegoś czasu? U mnie było odwrotnie I instancja na nie, II na tak, więc do drugiej składałam apelację: w II nowi świadkowie itd. I jak były potem dwa sprzeczne wyroki to podlegało to apelacji z urzędu do III instancji. Pisałam tylko pismo do Rzymu o wyznaczenie III instancji w Polsce, która wyda rozstrzygający wyrok.

Gość gość
Wybrzeżu nie rozstawaj się z ojcem dzieci, ale nie bzykaj się, ale co poradzić, musisz to robić bo ojciec dzieci twych opuści i znajdzie inną, więc nie gadaj głupot, że chcesz uczestniczyć w życiu kościoła, dla ciebie liczy się bzyk a nie kościół, do tego brakuje kasy, a twój nowy pokazuje jak cię kocha i kasy nie daje, mówi: malutka znajdź se rady na internecie, ja kasy nie wywalę na ciebie, żal na to kaski. Wybrzeżu chyć się więc do roboty.

Gość gość
wybrzeżu nie mów, że kościół ci miły, miły to bzyk; stary też nie chce ci wywalić kasiory bo szkoda

Gość gość
tępe szmaty i pi/zdy, ch/uj wam w doopy księżniczki je/bane katoliczki

Gość krysia1977
Do gość !!!!!- spadaj nieudaczniku!chcesz jakoś zaistnieć i wypisujesz tutaj bzdety????skoro masz sie tym dowartościowac to pisac tu możesz sobie takie teksty 100 razy dziennie! nikogo to juz nie rusza:) miłej zabawy:)...palant!

Gość gość
krysiu, ale ciebie to rusza, gość cię opuścił, choć ślubowałaś

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się