Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ma-lenka20

test a ciąża

Polecane posty

Gość byc kobieta byc koobieta
on zawsze taki jest, tylko ja nie umialam chyba tego docenic czasem :( uf, doris , dzieki , bo sie jeszcze zastanawiamal czy nie zrobic tego testu...no ale akurat w tym miesiacu nie bylo zadnej niebezpiecznej sytuacji raczej, a petting byl bezpieczny, zawsze uwazamy sby sie nic nie przedostalo gdzie nie powinno, wiec chyba nie musze panikowac??? zressta kiedy on konczyl mialam na sobie bielizne, umylam rece itd. boze co ta panika robi z czlowiekiem ;)

doris, jesli jestes tu jeszcze, to wykorzystam fakt, ze jestes lekarzem i zapytam, jak to jest naprawde z tym okresem w ciazy? moja gin. powiedziala ze okresu byc nie moze, tylko plamienia ewentualnie, bo kazde krwawienie w ciazy jest niebezpieczne itd., i czy to sie zdarza czesto czy raczej nie?? pozdrawiam

być kobieta cieszę się razem z Tobą:-) a Doris ma rację:-) nie wolno ich do tego przyzwyczajac:-) niech sobie nie myślą, że za kżdym razem będzie nagroda:-) byc kobieta.. z tego co ja czytałam to 2 tygodnie od zapłodnienia moga wystapić plamienia, jak zarodek się zagnieżdża. Nie wiem czy to tak w 100% jest bo lekarzem nie jestem:-P

a ja czytalam ze tzw. plamienie implantacyjne wystepuje okolo 5-10 dni od zaplodnienia...ja mam nadzieje ze to jest okres a nie jakies plamienie!!

szczerze, to ja wolałabym mieć plamienie, bo zawsze mam tak obfity okres, że praktycznie z kibelka mogłabym nie wychodzić:/ Strasznie to jest męczące.. ps. nie masz sie co martwić, nie jesteśmy w ciąży..;-)

w jesli chodzi o ten test to mam jeszcze pytanie do ciebie Doris...dzis mija 14 dni od pettingu, to bylo w czwartek, natomiast owulacje mialam we wtorek czyli dwa dni wczesniej, od owulacji minelo zatem 16 dni (tzn. bol owulacyjny mialam wtedy , zawsze mam bardzo silny, wiec to byla chyba owulacja), czy test z krwi (beta hcg) by juz wyszedl?? chociaz mam ten okres, to tak dla swietego spokoju...

ma-lenka a ja wolalabym zeby jeszcze bardziej sie ze mnie lalo ;) niezla wariatka ze mnie jest az sie z siebie smieje :D

Test z krwi na pewno wyszedlby pozytywny - ale nie zadreczaj sie -NIE JESTES W CIAZY!!!! Zeby do ciazy doszlo bez stosunku plciowego - to prawie jak trafienie w toto-lotku - zdaza sie straszliwie rzadko i do tego w specyficznych sytuacjach - tak zwany stosunek udowy - czyli sperma musi sie znalezc naprawde blisko przedsionka pochwy - jeszcze do tego przetrwac na powietrzu czego nie lubia plemniki, potem przedostac sie do wnetrza kobiety!!!! Moim zdaniem szkoda pieniedzy na ten test - lepiej Sobie kup cos fajnego, albo smacznego:) Zwlaszcza, ze jesli cale \"zdazenie\" mialo miejsce po owulacji to to jeszcze zmniejsza szanse - niebezpieczenstwo jest raczej przed i w trakcie owulacji - bo zanim te plemniki pokonalyby ta w takim przypadku straszliwie dluga droge to komorka jajowa juz by dawno na nie nie czekala! Ja mysle, ze opisywane zajscia w ciaze bez stosunku to po prostu wymysl dziewczyn, ktore sie boja przyznac, ze wspolzyly, albo nie zachowaly nalezytej higieny - np. przeniosly one lub facet sperme do pochwy - ale w Twoim przypadku NIE MA SZANS NA CIAZE!!! Co do tych okresow w ciazy - to sie to zdaza, ale rzadko!!!! Sa zazwyczaj bardzo malo obfite i krotsze, ale zdazaja sie tez normalne - ale to juz straszliwie rzadko!!! A jesli kobieta jest w ciazy to krwawienia raczej nie sa co miesiac tylko nieregularnie i niestety sa niepokojacym objawem. Moze sie zdazyc plamienie implantacyjne ok. 10 dni po zaplodnieniu - ale to najczesciej slabiutenkie plamienie, brazowe - duzo slabsze niz okres.

dobrze jest mieć tu kogoś doświadczonego:-) z tym plamieniem to też słyszałam, ze jak już jest, ze świadczyć to moze o niedługim poronieniu ..nie życzę tego nikomu..!!! najgorsze co może kobietę w życiu spotkać!

Gość do ma-lenka20
ma-lenka20 mam teraz to samo co ty mialas, spoznia mi sie okres, mam nabrzmiale i wrazliwe piersi, kluje mnie podbrzusze, musze ododac ze pol roku temu poronilam.... czy to moze sie okazac powtorka z \" rozrywki\" ? BLAGAM pomozcie , czy po 4 dniach spozniania okresu moge zrobic juz test?

Do ma-lenka- przeczytaj moja wypowiedz na pierwszej stronie tego topicu - tak test mozesz juz zrobic, zarowno sikany jak i z krwi -ja polecam z krwi, bo kosztuje niewiele wiecej a daje pewnosc:) Mam nadzieje, ze powtorka z \"rozrywki\" nazywasz ciaze a nie poronienie - zrob test - tylko wtedy bedziesz wiedziec czy jestes w ciazy. Pojedyncze poronienie nie zwieksza ryzyka na poronienie w kolejnej ciazy, wiec trzymam kciuki, zeby tym razem wszystko bylo dobrze. Pozdrawiam serdecznie Doris

Gość panna ja
dziewczyny, mam pytanie, a mianowicie, na ile test jest wiarygodny? chodzi mi o stan faktyczny, a nie to, co producent umieszcza na opakowaniu, a wiec, ze w 99,9999999 procentach. Zrobilam sobie dwa testy sikane, wyszly mi dwie gruuuuubachne rozowe kreski za kazdym razem, gin powiedzial, ze za wczesnie, on nie wie, czy ta ciaza, czy cysta. A ja chcialabym choc troche miec jakas nadzieje.

Panna aj - test robi sie dodatni - wychodzi druga krecha - niewazne czy gruba, czy cienka, czy mocna czy slaba - jesli jest w moczu podwyzszony poziom hormonu HCG. Co zazwyczaj swiadczy o ciazy, ale jesli stosuje sie leki hormonalne, lub ma sie duze zaburzenia hormonalne - to test pokaze te zaburzenia, a nie faktyczna ciaze co sie jednak zdaza rzadko. Jesli lekarz powiedzial Ci, ze w Twoim przypadku test pozytywny mogla wywolac cysta to widocznie tak jest:( Pozdrawiam i mam nadzieje, ze to jednak rosnie dzieciatko:)

Gość panna ja
nie mam zaburzen hormonalnych,w zyciu nie mialam cysty, a ten lekarz nie zrobil mi nawet usg. pojde dzis prywatnie, zaplace 70 zl za cos, co powinnam otrzymac bezplatnie w ramach pierwszej wizyty u lekarz z nfz i bede wiedziec. bardzo chce wiedziec. doris, dziekuje za odpowiedz. czy mozesz mi jeszcze powiedziec, jakie sa wczesne objawy ciazy? nie mam sie kogo poradzic, spytac. Ja nie mam miesaiczki, nabrzmialy mi piersi, czuje czasmi klujacy bol w podbrzuszu, jakby bol miesiaczkowy, czasem rano mam mdlosci, ale moze to ze stresu przed praca? sama juz nie wiem.

Panna ja - a w ktorym dniu cyklu jestes? Juz minal termin miesiaczki? Lekarze czasem nie uwazaja, ze test pozytywny przed terminem miesiaczki nie jest do konca wiarygodny, bo moze oznaczac ciaze biochemiczna - czyli hormony wysokie a nie dochodzi do implantacji zarodka - ale jesli juz jestes po terminie miesiaczki to moim zdaniem mozna gratulowac:)))) Do lekarza - nawet prywatnego jest sens isc dopiero pelne dwa tygodnie po miesiaczce - bo wczesniej najprawdopodobniej i tak pecherzyka w USG widac nie bedzie i kaze Ci czekac, denerwowac sie i przyjsc za dwa tygodnie. Ale jest wyjscie - zrob Sobie ten test z krwi - poziom HCG lub Beta-HCG zalezy od laboratorium - wynik najprawdopodobniej w ten sam dzien bedziesz miala i bedziesz miec pewnosc!!! Wczesnymi objawami sie nie przejmuj - wazny podwyzszony poziom HCG!!! Bo te objawy sa bardzo subiektywne i wiele sobie kobiety same wmawiaja - ale najczesciej wymienia sie nasilone objawy przedmiesiaczkowe - czyli pobolewania, klucia w dole brzucha, pobolewnia jajnikow, bolesnosci i obrzemienie piersi, moga sie pojawic naczynka poszerzone na piersiach, przyciemnienie brodawek sutkowych - choc u mnie sie to pojawilo ok.14 tyg. dopiero, moga tez byc nudnosci, mdlosci, zawroty glowy - ja osobiscie do 8tyg. ciazy nie mialam zadnych dolegliwosci - gdyby nie brak miesiaczki i dodatni test to w ogole nie wiedzialabym,ze jestem w ciazy. Jesli nie bierzesz hormonow i nie masz stwierdzonej zadnej cysty i dwa testy wyszly pozytywnie to moim zdaniem jestes w bardzo wczesnej ciazy - uwazaj na Siebie to teraz sie zarodek implantuje, wiec to wazny moment - dieta do 12tyg. nie trzeba sie tak bardzo przejmowac. A przede wszystkim cierpliwosci, bo w ciazy sie ciagle na cos czeka - najpierw na potwierdzenie, potem czy dziecko dobrze sie rozwija i rosnie, potem na stwierdzenie plci, potem juz chyba na porod! Daj znac jaka podjelas decyzje i przede wszystkim jakie wyniki - trzymam kciuki D.

Gość panna ja
Doris, jestes cudna, cudowna i genialana! dziekuje!!! jestem 45 dni po terminie miesiaczki, ktorej wcale nia mialam, zadnych plamien, niczego miesiaczkopodobnego nawet,a zawsze mialam bardzo regularne cykle. wiec moge miec nadzieje, ze to ciaza?

Gość panna ja
a tak poza wszystkim, Doris, Ty mi wiecej powiedzialas, niz moj lekarz. To w ogole straszny buc, trzba sie dopraszac, by cos powiedzial. Nie pojde wiecej do niego, bo nie ma sensu. Jakimi kryteriami powinnam sie kierowac przy wyborze gina, jesli okaze sie , ze jestem w ciazy? nie mam znajomych wsrod lekarzy, nie mam sie kogo poradzic. Moja siostra rodzila pol roku temu, to byla masakra i rzez, nie chce rzechodzic przez takie pieklo. A byla pacjentka przychodnianego lekarza.

Poszukaj Sobie w internecie jest bardzo duzo informacji na temat lekarzy - np. http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090 diewczyny z konkretnych miast pisza czy sa zadowolone czy nie i na co zwrocic uwage - warto tez przemyslec w jakim szpitalu chcialabys rodzic i wybrac lekarza z tego szpitala. Jesli jestes juz tyle dni po terminie miesiaczki to na pewno na USG bedzie widac nie tylko pecherzyk, ale i zarodek - serduszko zaczyna bic dokladnie w 21 dni po zaplodnieniu - idz prywatnie do lekarza, ktory ma USG - i pewnie karte ciazy Ci juz zalozy:) , wytlumaczy wszystkie watpliwosci i wreszcie sie Toba zajmie jak nalezy. Nierozumiem tamtego lekarza, do ktorego chodzialas - ale nie mnie to oceniac:(

Gość panna ja
DORIS, DZIEKUJE, DZIEKUJE PO STOKROC!

Nie ma sparawy:) odezwij sie po wizycie! Bo sama mnie zaintrygowalo zachowanie tamtego lekarza:) czekam na wiesci!

Gość panna.ja
Doris, weszlam na forum, ktore mi podalas. Ten lekarz ma dokladnie taka opinie u innych dziewczyn, jak i ja bym mu wystawila: malo kompetenty i sprawia wrazenie niedouczonego, niechetnie rozwiazuje nawet proste problemy, czy odpowiada na fachowe pytania. Jest zawsze znudzony i odpychajacy.Ogolnie niesympatyczny, jakby pracowal za kare. Jeszcze raz wielkie dzieki, bardzo mi pomagasz. Ide o 18.00 do lekarza prywatnie, dam znac, co i jak. Pozdrawiam, Asia

Gość do doris26
doris powiedz mi prosze 19 dni po okresie to sa dni plodne ?? jak to naprawde jest, napisz mi jesli mozesz, widze ze jestes doswiadczona i sie znasz na tym pozdrawiam

Gość do doris26
Doris blagam cie odpowiedz mi nie wytrzymam dluzej tej nie pewnosci, mam wszystkie objawy ktore ty opisalas, 19-20 i dalej dni po okresie to dni plodne czy tez nie?

Wszystko zalezy od tego jak dlugie masz cykle! Bo to tak naprawde zalezy od tego kiedy wystapila owulacja - ona jest zawsze 12-14dni przed wystapieniem miesiaczki - wiec tak naprawde to czy to dni plodne czy nie - da sie okreslic dopiero jak wystapi miesiaczka. No chyba,ze masz jakies objawy owulacji - np. bol jajnika, albo robilas testy owulacyjne, albo wykresik temperaturowy.

Za dni nieplodne przyjmujemy od czwartego dnia po owulacji - wiec jesli potrafisz okreslic kiedy mialas owulacje to mozesz sobie to obliczyc, albo jesli masz regularne cykle to tez z duzym prawdopodobienstwem mozesz to wyliczyc. Za objawy ewentualnej ciazy przyjmij tylko brak miesiaczki i dodatni test - pozostale sa naprawde subiektywne i wielokrotnie sie pojawiaja bez obecnosci ciazy!!!!

Gość do doris26
mozesz mi pomoc ,? napisze cie kiedy i co i powiesz mi jeseli bedziesz wiedziala ok? ostatni okres mialam 28 lutego(zaczal mi sie) powinnam teraz dostac 26maraca i jak narazie cisza, 19 dni po okresie wspolzylam juz caly czas bez zabezpieczenia, czy teraz mi mozesz powiedziec?? PROSZE...

Gość do doris26
doris prosze cie juz pol godziny siedze przy kompie i czekam na twoja odpowiedz, chyba zaraz zwarjuje tak sie boje , chyba mam juz wszystkie objawy ciazy, ale boli mnie brzuch tak jakbym miala zaraz okres dostac!! DORIS LITOSCI........

Czyli miesiaczka juz Ci sie spoznia kilka dni - to swiadczy o tym, ze najprawdopodobniej z jakiegos powodu doszlo do spoznienia owulacji - a to oznacza, ze ten 19 dzien cyklu mogl - ale nie musial byc w trakcie dni plodnych. Zrob test ciazowy, bo mozesz byc w ciazy - z tego co rozumiem wolalabys nie byc:( Moim zdaniem zrob test z krwi - bo na sikany moze byc za wczesnie - a z krwi da Ci jednoznaczna odpowiedz.

do Doris 26 czasami występuje też tzw ciąża urojona, jeśli ciągle o tym myślisz, czytasz sama zaczynas zmieć te symptomy..nie tylko z ciążą.. z byle jaką chorobą jak sobie powkręcasz:-)

co to znaczy, ze kochalas sie 19 dni po okresie? 19 dni po rozpoczeciu okresu? czy 19 dni po zakonczeniu okresu? jezeli w 19 dni po rozpoczeciu okresu, czyli w 19 dc to ja bym osobiscie powatpiewala, ale byc moze ze zalapalas sie jeszcze zrob test, tak jak radzi Doris najlepiej przelec sie do lab najblizszego i zrob na poziom HCG lub bHCG albo wykonaj jakis sikany test a co do objawow, to tak, jak Doris pisala - za pozytywny przyjmuj tylko brak miesiaczki jednoczesnie z pozytywnym testem innych nie - bo nie sa obiektywne