Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sisi1111

MATKI POLKI W WIELKIEJ BRYTANII

Polecane posty

Aaaa, Felicity - Jakim zesz cudem masz wyrobic dowod w ciagu 7 dni???? Komus rzucilo sie na mozg, ale chyba musisz jakies pismo przefaksowac z wyjasnieniem ze przebywasz poza granicami kraju i wracasz dopiero jak dziecko bedzie miec paszport, i dopiero wtedy bedziesz mogla wyrobic dowod - bo jesczze z nadgorliwosci cie przyskrzynia na granicy jako oszustke matrymonialna - nie no, to nie jest do smiechu, urzednicy rozne glupoty moga wymyslic, i wprowadzic w zycie :( Kafka sie klania...niestety...Ale w twojej sytuacji powinno sie dac wyjasnic, wlasnie ze wzgledu na paszport dziecka...

No na szczescie - udalo sie to odwlec do naszego przyjazdu w marcu - wtedy tez beda chrzciny Oli...no i mamusia bedzie musiala lazic po urzedach;)

Felicity - to widze ze skuteczna jestes :) Ale z tym wiezieniem to groza zawialo, co za absurd...panstwo totalitarne, czy co?

Może doszła do Was jakaś nowa dziewczyna z Southampton? Planująca ciążę lub świeżo upieczona mamusia? :) Nie znam nikogo tutaj, a lepiej by bylo mieć jakąś koleżankę \"po fachu\" ;)

hehe Szanta wiec chyba tak zrobie ze sie nie przyznam bo chcialabym zeby malenstwo mialo oba:) z tego co wiem to \'umiejscawia\' sie brytyjski akt urodzenia w PL i tam wydaja odpowiednik polski; a pesel to wtedy jest automatycznie nadawany - tak miala moja cora, urodzona w PL. no i paszport potem od razu mozna wyrobic, ze zgoda ojca. o ile wiem na brytyjski paszport zgoda ojca niepotrzebna. no ale na razie to i tak dlugo musze poczekac bo az do sierpnia.

Felicity dobrze ze sie udalo to zalatwic bo faktycznie porzadnie postraszyli..ale to typowe dla polskich urzedow:) dobrze ze teraz latwo sie z nimi telefonicznie porozumiec:)

Sztefka jaki wozek kupilas? bo ja wlasnie jestem na etapie ogladania stronek i mam mlyn bo duzo mi sie podoba a nie mozna wyprobowac Dziewczyny jesli macie doswiadczenia z wozkami to podzielcie sie; ja mysle ze sprowadze jakis z polski , chcialabym taki zeby mial tez gondole i krzeselko do samochodu montowane na stelazu, ale to moje pierwsze przemyslenia

Siobhan - umiejscawia sie akt urodzenia w Polsce??? Brzmi tajemniczo, mam nadzieje ze beda w USC wiedzieli co z tym zrobic :) Bo my nie mamy dylematow jaki paszport poki co, jeden do wyboru, prosa sprawa, ale fajnie by bylo zeby bylo szybko :) Sztefka - super prezent od tesciowej :) To przyjrzyj sie czy rzeczone kaftaniki tam masz w tych siatkach, bo tego na 100% tu nie dostaniesz :) A kuriera pogon, co on sobie wyobraza. Snieg to i tu zapowiadali, zobaczymy co z tego bedzie, poki co pogoda sie nie moze zdecydowac... Dziewczyny, wiem ze juz o to pytalam, i pamietam ze Malgorzatka odpisywala, ale zapytam jeszcze raz, uscislajac - czy ktoraz z was przenosila znizki na ubezpieczenia auta z Polski tu, ale majac na koncie stluczke w ostatnim czasie (tj ilosc lat ubezpieczenie nie rownala sie ilosci lat bezszkodowej jazdy?) Bo PZU twierdzi ze nie moze wydac oswiadczenia ile mamy lat bezszkodowej jazdy na podstawie zachowanych procentow znizki, a angielscy ubezpieczyciele zadaja oswiadczenia z PZU w formie: x lat no claim discount i za diabla nie da sie przez to przeskoczyc...I majac 50% znizki w Polsce, tu placimy pelne ubezpieczenie, szlag trafil...

szanto - co do umiejscawiania aktu urodzenia w polsce - to ci moge pomoc - bo my to juz zalatwialismy. Potrzebujesz tylko pelny akt urodzenia otrzymany w anglii - sklada sie go w USC - dla mnie zrobila to moja mama, skladajac w miejscu mojego bylego zamieszkania - czasami wypisuja to na poczekaniu, ale zazwyczaj czeka sie kilka dni - w zaleznosci od urzedu:) Co do ubezpieczenia - nic nie wiem, bo nie mam nawet prawa jazdy:) a swoja droga - orientujecie sie czy mozna zrobic kurs prawka i zdac egz. w ciagu ok.6-8tyg.? oczywiscie mam na mysli polske Bo tak sie zastanawialam czy by nie pojechac i tam nie zrobic

Witajcie :) Przyjmiecie mnie do swojego grona? FLYFLY🌻 Witaj znalazlam cie :) fajnie,ze znalazlam ten topic :) Moge sie do was dolaczyc? Moj maz jest w Anglii od kilku miesiecy.Bylam u niego teraz na Swieta Bozego Narodzenia i Nowy Rok :) Bardzo mi sie podobalo. Pierwsze wrazenia sa bardzo pozytywne i jestem zadowolona,ze pojechalam.Przerazilo mnie na poczatek ci wszyscy ludzie roznej rasy,narodowosci i religii. ,,ciapaty,, slowo przeczytalam na poczatku na waszej pierwszej stronie (staram sie was od poczatku przeczytac :) moj maz tez mowi na ludzi chyba na pakustanczykow i tym podobnych.Przewaznie wiekszosc z nich ma bary z jedzeniem. Maz narazie pracuje przez agencje jeszcze 3 miesiace a od maja ma miec kontrakt.Wiec jak juz dostanie bedziemy mogli snuc plany na przyszlosc.Nie mysli wracac do Polski a ja z checia sie tam przeprowadze z dziecmi ale dopiero w sierpniu. Corka zeby zerowke skonczyla w Polsce i wtedy moge jechac. Mam ciagle jakies pytania i duzo podpowiadala mi Flyfly,ktora znam z innego forum :) jestem jej ogromnie wdzieczna. Jak was przeczytam do konca to znajde pewnie duzo odpowiedzi,po co mam sie powtarzac. Maz jest bardzo zadowolony z pracy i dlatego chce nas do siebie sciagnac.Ja nie widze problemu,tym bardziej juz tam bylam i zobaczylam jakie jest tam zycie. Nie ma porownania z Polska. Mysle przede wszystkim o dzieciach,zeby mialy lepszy start w zyciu. Mam nadzieje,ze mnie przyjmiecie do swojego grona i bede mogla z wami pisac. Musze konczyc ,bo maluszek bardzo mi przeszkadza. Pozdrawiam

Szanta - tak jak mowila Felicity - umiejscowienie znaczy prosto mowiac zlozenie aktu (pelnego) urodzenia dziecka w urzedzie polskim. ja umiejscawialam moj akt slubu - potrzebne bylo tlumaczenie i oryginal i na tej podstawie wystawiono akt slubu polski bo inaczej w mysl prawa polskiego nie bylabym mezatka; skladalam to w urzedzie w pl zwiazanym z moim miejscem zameldowania ktory ciagle mam w pl. zdaje sie ze jak sie nie ma zameldowania w polsce to sklada sie to w glownym urzedzie stanu cywilnego w W-wie. Mysle ze mozna tez wyslac poczta ale radzilabym najpierw tam zadzwonic i sie dowiedziec:) Co do ubezpieczenia samochodu - co to znaczy ze PZU nie chce wydac? jak to nie chce? mi sie wydaje ze oni musza to zrobic przeciez wiadomo ile jezdziliscie bez wypadku chyba maja to w kompie? tzn tak mysle na zdrowy rozum ale skostnialosc polskich urzednikow czesto bywa nie do pojecia...

witaj Nata to masz jeszcze czas do sierpnia:) zrob wiec rozeznanie szkol i zapisz mala bo potem moze nie byc miejsc do dobrej szkoly ranking masz tutaj:) http://news.bbc.co.uk/1/shared/bsp/hi/education/04/school_tables/primary_schools/html/916.stm patrz przede wszystkim na wyniki egzaminow - angielski, matematyka i nauki przyrodnicze - 3 ostatni kolumny -oczywiscie im blizej 100% tym lepiej ; oraz VA czyli o ile szkola poszla do przodu w porownaniu z poprzednim raportem OFSTED (raporty dotyczace szkol tez dostepne na tej stronie). twoja coreczka bedzie tutaj zaczynac od klasy 3 (moja tez tak zaczynala:)))

mozna Felicity. Ja zrobilam w dwa tygodnie jazdy. Potem czekalam troche na egzamin. Wazne zeby sie wczesniej na wszystko poumawiac. Duzo godzin, a instruktorzy nie zawsze maja czas. No i na egzamin tez trzeba termin zaklepac wczesniej. Pozniej tylo wziac sie do roboty i nianie (np. mila tesciowa) w Twoim przypadku zalatwic.

siobhan 🌻 dziekuje moj synek siedzi na kolanach i mi przeszkadza chce sam pisac na klawiaturze.musze pisac jednym palcem :) czytam od pierwszej strony staram sie nadrobic

Natka witaj🌻 Szanta misicie poeozmawiac z polskim ubezpieczycielem ,zeby podal w latach ,a nie w procentach chociaz oni moga miec z tym problem bo cholera takich procedur nie ma w Polsce. Druga rzecz moja sasiadka jest ubezpieczycielem i mi dala chociaz powiem ci ,zemy mamy juz tutaj swoje ubezpieczenia pare dobrych lat tak ,ze nie korzystamy z pisemka Pzu. Sprawdz na wszelki wypadek w innej ubezpieczalni. Co mnie bardzo zdziwilo ,ze ubezpieczajac drugie auto firma nie uznala poraz drugi znizek na meza dodam w tej samej firmie wiec poszlo na moje imie i o cudo mnie sie lata normalnie liczly,czasami nie da sie ich poprostu zrozumiec. No ,ale przepisy da sie obejsc sami pracownicy nam tak doradzali. No pogoda naprawde sliczna nic tylko kolderka i lulu wlasnie zrobilismy sobie napke z Adasiem. Nie wiem gdzie isc z Adasiem jemu sie normalnie nudzi i znowu gdzies daje slizgi na korytarzu JJJEESSSUUUUSSS.

hej nata to wyzwanie :) ja nigdy nie przeczytalam wszystkiego. Oj to moje lenistwo. Ale wlasnie przejrzalam kto tam pisal na paczatku i jedyny znajomy mi nick to felicity :)

Felicity popros o gumowe drzewa przy okazjiii ,ale zlosliwiec jestem ,a co:P:P Czemu nie robisz tutaj?????????Prawa jazdy oczywiscie.

Jak od 3 klasy?Mozesz mi blizej cos napisac? Ona niedlugo skonczy 7 lat dopiero zaczela nauke jezyka nie zna to jak ona sobie poradzi? Martwie sie tym skoro ona nie zna angielskiego.Jak Twoje dziecko sobie poradzilo?

no bo pierwsza klasa w wieku 5 lat zdaje sie. Ale nie martw sie, mi sie zdaje ze polskie dzieci umieja wiecej p 2 roku zerowki, niz tu po dwoch:)

spojrzalam na ta tabelke i powiem szczerze,ze jestem w szoku. Kompletnie nie wiem o co w tym chodzi :( Tak na spokojnie przejrze to co napisalyscie ijak maly zasnie bo musi byc w centrum zainteresowania jak mnie nie widzi to szaleje :O

flyfly - jakos mam wrazenie,ze tam to wyjdzie i taniej i szybciej...a poza tym do provisionala musialabym miec juz nowe dokumenty...dlatego moj maz zaczyna teraz robic prawko tu - a ja, jak tylko bede miec nowe dokumenty, to zrobie tam...no chyba,ze cos sie zmieni - i tez bede tu robic:)

nie przejmuj sie nata moja corka prawie nic nie znala angielskiego a zaczynala w szkole w szkocji:) na poczatku miala 1 godzine w tygodniu specjalnych lekcji (english as foreign language); po 3 miesiacach juz jej nie byla potrzebna; po pol roku byla najlepsza w klasie:) tutaj poziom jest niestety kiepski co widac potem po przecietnym brytyjczyku:) hehehe zwlaszcza w bankach i urzedach dlatego wazny jest wybor dobrej szkoly zaraz popatrz ktore to dobre w gloucester i podesle ci nazwy :) a 1 klasa to 5 lat; mozna zaczac od 4 i wtedy to nazywa sie reception. twoja corka na pewno da sobie swietnie rade:)

Felicity ,a gdzie ty mieszkasz????? Kurcze w Londynie mam znajoma ktora uczy nauki jazdy. #Natka potem odpisze na miala teraz maly ma czas na kompa.

na przyklad Beech Green Primary School St James, Quedgeley, Gloucester, GL2 4WD Tel: 01452 722363 to jedna z b dobrych szkol ale poogladaj dobrze i sama wybierz kilka a potem wyslij meza zeby poszedl i zapisal dziecko na nastepny rok:) czasem trzeba bedzie wpisac na liste rezerwowa - jak my sie przeprowadzilismy do anglii to mala byla na takich listach w dwoch szkolach - potem miala zgryz ktora wybrac:) co do tych tabel to popatrz ktore szkoly maja conajmniej 90% z egzaminow i jak najwyzsza value added; potem zobacz jakie sa adresy tych szkol i wybierz najblizsza domu/z najlatwiejszym dojazdem itp.:)